@Ny dag Jag hade också en jobbig känsla idag, fick gå och lägga mig en stund och fundera på vad som skaver, somnade till lite sedan var det klarare i huvudet. Hade börjat stressa upp mig kring allt som hör julen till, omedvetet för jag trodde inte att jag var stressad, stressen sög ut massa energi men en powernap och ny påpyllning av kaffe gjorde susen. Hoppas du får bukt på din oro med. Kram och god jul❤️

@Himmelellerhelvette Vad skönt att höra att det känns bättre efter powernap. Ska också ta en liten lur på eftermiddagen. Nu våfflor till lunch. Spänner otäckt över bröstet men det är ju bara jobbiga tankar. Tankar på att jag aldrig kommer bli fri från alkoholens klor, att jag alltid ska behöva leva med denna skörhet. Jobbigt men det kommer komma bättre dagar.

Powernap hjälpe inte, tänker att jag nu varit nykter i ca 55 dagar, brukar falla och visst gör sig tankarna påminda. Nu är jag tacksam över att vara borta och här finns ingen möjlighet att köpa även om a finns i huset. Det som gör mig lite ledsen är jag endast kan vara säker för att jag inte har ett bolag i närheten och så vill jag inte att mina dagar ska behöva genomlidas. Kanske ska jag försöka bara vara här och nu och njuta av ett fantastiskt vinterlandskap, revbenen snart klara och Janssons snart på väg in i ugnen. Eventuellt kokar vi lite kola till kvällen. I övrigt är det mesta inför julen fixat. Allt hade varit perfekt om jag bara inte hade denna jäkla beroendesjukdom. Man kan åka till månen men inte bota beroende. Hmmm vilka prioriteringar mänskligheten gjort kan jag i min förtvivlan tänka. Jag är dock 🙏 över att vara nykter även om måendet nu vill bli bedövat för att slippa ångesten. Försöker djupandas och bara njuta över att jag är tillsammans med min älskade familj! Stor kram alla kämpande forumvänner ❤️🎄!

Juldagsmorgon och vaknar nykter efter en mycket bra julafton utan alkohol. Så härlig känsla i kroppen trots att det nog är en influensa på väg, är frusen och snorig men viktigast av allt är nykterheten. Förra julafton var också nykter och det känns bra att lägga nyktra högtider till erfarenhetsbanken som motvikt. En dag i taget och idag blir också en nykter dag.

@Ny dag Grattis till ytterligare en vit julafton!
Som du kämpar med de jobbiga tankarna som ger jobbiga känslor som i sin tur ger jobbiga tankar. Det är en jobbig period när lyckoruset över nykterheten lagt sig fram tills man vet med all säkerhet att man aldrig mer vill dricka och man vänt tankebanorna till att man slipper dricka. Och det är jobbigt att behöva ta tålamod och tillit till processen men det är värt det till 100%. Upprepningen om just dessa meningar gavs mig väldigt ofta här på forumet under många månader och jag präntade in det i min hjärna: Ha tillit till processen och ha tålamod! Det är obeskrivligt jobbigt att må så dåligt och lära sig tänka att jag ska ha tålamod och tillit till processen men det går! Att acceptera att jag inte mådde bra men att jag kommer göra det framöver och hela tiden försöka se allt det som var bra, kunde vara en dag då jag såg solen, en dag någon sa något snällt till mig, en dag jag köpte en fin blomma. Se det bra och det fina i det lilla. Det blir bättre ❤️

Annandagen och snart dags att ta på pjäxorna ⛷️. Så härligt att vakna trött men nykter. Influensavarningen från igår är som bortblåst.
@Himmelellerhelvette ❤️❤️❤️ Tillit och tålamod! Tillit och tålamod! Måste banka in det som ett mantra! Felet med mig är nog tålamod, jag vill ha allt NU och eftersom jag kämpat så länge är det nog tålamod som blir min utmaning nr ett! Idag är jag iaf nykter 🙏!

@Ny dag God fortsättning! Härligt att åka skidor och det är härligt att det även finns snö på lägre breddgrader så att man kan åka skidor😁. Gällande tillit och tålamod så kan man lägga till tolerans och acceptans. Tolerans innebär en villighet att acceptera ett nytt beteende, vara alkoholfri även om det tar emot utan att ifrågasätta det och acceptans innebär ett förhållningssätt att sluta föra krig mot tillvaron och sig själv. Acceptans innebär att välja att se både sin inre och yttre verklighet, utan att fly eller döma den. Så det hänger ihop, med tolerans och acceptans så kommer tillit och tålamod till processen. När man når det får man en inre frid. Det är en utmaning men det går om man praktiserar det.

Ha det gott!❤️

✅ Jobbat på fm, skidåkning på em och middag med vänner på kvällen. En bra dag och utan alkohol även om övriga gäster drack både bubbel, vin och avec. Saknade inte alkoholen ett dugg. Mitt numera största problem är att när jag tagit återfall har jag gjort det i smyg, dvs druckit ensam och sedan ansträngt mig för att det inte ska märkas. Hur sjukt är inte detta egentligen…!!!

@vår2022 🙏 Tolerans och acceptans tar jag också till mig. Tror det svåraste blir ok acceptansen eftersom just viljan att fly in i dimman/döva är min akilleshäl. Du har som vanligt ❤️ givit mig något att verkligen fundera på och även ta upp med psykologen. ❤️❤️❤️

@Ny dag Vet du varför du tar återfall och dricker ensam i smyg? Har du kunnat plocka ner och observera den känslan som infinner sig när du väljer att göra det. Vad är det för känsla du vill fly ifrån? Går den att vända och vrida på, vara i? Är du rädd för känslan?

Går det att tänka att: det är en känsla som skapar en tanke som skapar en känsla i ett kretslopp och du behöver ta dig ur den med en strategi som inte är alkohol, den strategin har vi provat och vet inte funkar.

Jag kan fortfarande få impulser av en känsla att dricka, då behöver jag bryta ner känslan och ta reda på vad som skapade detta denna gången. Ofta är det när jag blir rädd, besviken, när mamma ringer m.m.
Då kan jag tänka att jag fick impulsen för att jag hade svårt att hantera t.ex. att min son mådde så dåligt för det som hände i skolan och jag hade svårt att hantera hans ångest men det vill jag lära mig. Jag vill inte längre fly när det blir jobbigt utan jag vill träna mig på att klara av det. Det blir lättare med tiden och det känns bra efteråt.

Njut av skidåkning, natur, snö, att vakna nykter, att du utvecklas och kommer bli starkare och starkare! Fantisera om hur stabil du kommer vara psykiskt om ett år, två år, tre år. Planera att utvecklas i din självkänsla och i ditt mående. Kram❤️

Näst sista dagen och liten summering för mig. Fler nyktra dagar än det andra vilket är bra. Veckor av nykterhet som följts av djupa men korta återfall, så vill jag inte ha det. Positivt är att jag börjat jobba med mig själv på djupet, har dock en lång väg kvar beträffande det egna måendet och hur jag ska stå emot impulserna, det gäller även shopping och hetsätning. Året har inneburit mycket onödigt shoppande och det blir till att sälja av under nästa år. Jag har typ 10 svarta kavajer etc…. Nåja, julen har varit nykter och helt underbar tack vare nykterheten.

@Himmelellerhelvette 🙏 Tack för dina insikter, du är helt rätt på det och skönt att inte känna sig ensam i detta. Kretsloppstanken gillade jag då jag fick bilder i huvudet på mitt eget beteende. Önskar dig ett gott slut och 🥳!!!! 🥰❤️🥰❤️

@Andrahalvlek Såklart satsar jag på ett helnyktert nytt år men tar en dag i taget! Saknar inte alkoholen alls nu men fjällen brukar ha den inverkan på mig, det passar liksom inte in att dricka en massa vin och sen stå på skidor morgonen efter! Stor nyårskram till dig! Du hade köpt Oddbird, den är supergod! Det och Moneto är mina favoriter. Dyra, kostar lika mycket som med alkohol vilket är besynnerligt enligt mig….🥰🥰🎄

@Ny dag Det är jättebra att jobba på djupet med sig själv tycker jag. I lager efter lager har jag funnit svar på varför jag beter mig på olika sätt. Jag har hittat botten av det mörka och vågat titta på det, lite i taget, inte allt på en gång, det har fått göra ont och jag har kämpat med att lära mig ta in det och kunna gråta över hur hemskt den lilla flickan ”jag” hade det. Verkligen kommit in i sorgen och fått gråta ur den, gråtit tills det känns färdigt. Gråtit alla de tårar den lilla flickan ”jag” tryckte undan för att vara stark och klara av livet i den destruktiva familjen. Det är så förlösande att våga titta på det som hände och bearbeta det. Att förstå varför jag tog till ätstörningar och massa andra strategier för att döva smärtan. Jag är så glad att jag vågat göra resan genom mitt liv. Nu är det resan framåt, observera det jag vill förändra med mig själv och lära mig tänka om. Stor kram! Du är så fantastiskt och värdefull och alla svaren du söker finns inom dig❤️

Dag 4 på nya året och drygt 2 månader utan alkohol. Är i vårt fjällhus och är, kylan till trots, ute och åker skidor varje dag. Frisk luft och daglig motion är ett bra sätt att börja året på. Inget sug efter a. Drack ett glas årgångschampagne på nyårsafton, bytte sedan till Oddbird och vet ni vad… kände ingen skillnad direkt… vi åt goda tilltugg till så smaken av champagne försvann liksom…. Måste ju vara så för andra också även om gruppen hävdade att champagnen var såååå specielll etc…. Jag hade. Nog också hävdat det i mitt tidigare liv eftersom det gör liksom att man dricker för smaken och inte för det lilla ruset… Är dock lite rädd för för när jag kommer hem igen för jag vill fortsätta min nyktra resa. Jag brukar tycka omställning är jobbigt innan jag kommit in i vardagsrutinerna igen och ofta har detta inneburit återfall.

@Ny dag Härligt med frisk luft och att åka skidor varje dag. Funderar på hur du vågade riskera att dricka ett glas årgångschampagne, antar att det var med alkohol? Nyfiken på hur du resonerade om detta? Som jag uppfattar det fastnar dina tankar lite på alkohol, på vad andra säger om den goda champagnen, även om du säger att du inte kunde känna skillnad, men du lockades att smaka på den, om du förstår hur jag menar. Det kan vara en fälla från alkoholdjävulen. Hoppas du inte tar illa upp nu av det jag säger, men vill hjälpa dig att reflektera kring detta.

Sedan tänker jag att du behöver tänka tankar om att det kommer att funka bra när du kommer hem igen, att omställningen kommer att gå bra. Det kan annars bli lätt att du drar ned dina tankar, negativt om att det inte ska gå bra och det kan också vara en fälla från alkoholdjävulen. En orsak till att få smygdricka då omställningen blir för jobbig och det skapar sug. Det kan bli en självuppfyllande profetia, eller en förväntanseffekt, att du förväntar dig att du kommer att dricka och då gör man det.

Så fokusera dina tankar på att det kommer att gå skitbra! Du har återhämtat krafter i fjällen och ska göra 2024 till ett härligt och nyktert 2024, du ska börja må riktigt bra detta år. Tankar påverkar känslor, positiva tankar ger positiva känslor. Det påverkar ditt handlande och ger kraft. Du fixar detta och det är du som styr ditt liv! Tro på dig själv och din förmåga, det är där kraften sitter👊.

Ha det så gott och njut av din resterande ledighet❤️

@Ny dag Kom på! Att om du förväntar dig att det kommer att gå bra, då kommer det också att göra det! Så en förväntanseffekt kan gå åt båda hållen och det är du som styr åt vilket håll det ska gå. Kram❤️