@vår2022 Tack ❤️ Det är roligt att hitta nya sätt att laga mat. Havreris äter jag ofta tex. Försöker också tänka antiinflammatoriskt, med kryddor etc. Potatis (framför allt uppvärmd som då får ett lägre GI) toppar mättnadsindex, så det äter jag ofta. Det triggar inget sug hos mig. Vanlig vit pasta däremot gör det, så därför väljer jag linspasta.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Grattis t din viktminskning! Kan riktigt känna din glädje i min egna kroppen. Känslan av att kunna köpa nya kläder. Jag måste nog vara snäll mot mig själv att gå ner i vikt när man är trött och låg är verkligen inte den bästa tiden att gå ner i vikt. Fast om jag inte går upp i vikt vore ju bra.

Ha en fin dag🌺Kram 🥰

Första veckan utan buljongdagar. Känns sådär. Känns ingen skillnad i kroppen, syns ingen skillnad på vågen. Än.

Men i eftermiddag, från klockan 15 ungefär har min beroendehjärna gastat högljutt: Glass, choklad, daimgrottor!!!! Men den ska inget ha, mer än ett varmt bad och avkoppling.

Att ha färdiga matlådor även för nästkommande helg är ett smart drag. Maten för kväller är redan klar. Imorgon hinner jag planera nya matlådor och inköp. Först bara rast och vila, vilket är det jag behöver allra mest efter jobbveckan.

Trevlig helgkram 🐘

@Andrahalvlek Grattis till viktnedgången! Grymt bra jobbat och så väldigt bra tänk med att det ska bli en livsstil som håller sig genom hela livet annars är det precis som du skriver väldigt vanligt att man går ner i vikt och sedan släpper taget och då går man upp allt igen. Jag försöker verkligen leva liknande matmässigt som du men min beroendehjärna tar överhanden 1-3 dagar varje vecka och då äter jag massa sånt skräp som jag vet att kroppen inte vill ha men så har jag ju slutat med nikotinet med så en sak i taget, försöker vara självsnäll❤️Kram starka, fina du!

Vet ni vad som är tusen gånger bättre än att dricka alkohol eller moffa i sig sötsaker en trött fredag efter en ansträngande jobbvecka? Gå och lägga sig kl 22, utan sötsaker i magen, och sova gott till kl 8.30 (med tre kisspauser) då den älskade lillprinsen tycker att nu är det minsann hög tid att gå upp. Och jag studsar ur sängen, det känns som jag fått värsta uppåttjacket!

Min mycket erfarna psykiatriker, som jobbat med psykisk i hela sitt yrkesliv sannolikt, blir smått lyrisk när han pratar om sömnens betydelse för våra hjärnor och vårt mående. Han kan prata länge om allt han vet som händer när vi sover (utan yttre bedövningsmedel) och han blir ännu mer lyrisk när han berättar att vi bara har skrapat på det översta lagret. God sömn har så stor nytta för vårt mående att vi ännu så länge bara vet hälften av vad som faktiskt händer i våra hjärnor när vi sover.

Och jag tänker på de undersökningar som visar att barn och unga generellt mår sämre och sämre. Att i Danmark funderar man på att införa mobilförbud i sovrummet för småbarn. (Hur det nu ska kontrolleras.) Min dotter psykologen, som jobbar på BUP, brukar ofta inleda sina sejourer med: ”Okej, du är vaken halva natten och spelar datorspel eller surfar på din mobil. Du är jättetrött när du ska upp på morgonen och då somnar du om istället och skiter i skolan. Sen äter du ingenting eftersom du tycker att du är för tjock, men då och då proppar du i dig glass och chips. Du utövar ingen idrott, går knappt utomhus när det är ljust. Och sen undrar du varför du mår dåligt? Jo, så här…”

Det här var grovt förenklat, och min dotter psykologen samlar inte allt i samma budskap så där avskalat. Hon har stort tålamod och tar en bit i taget. Förresten funderat hon på om hon framöver ska jobba förebyggande inom tex elevhälsan istället för att jobba med trasiga, sköra individer som formats av vår samtid. Jag kan förstå henne, det måste kännas oerhört pessimistiskt att gå till jobbet varje dag och släcka bränder. Givetvis har hennes klienter diagnoser OCKSÅ, men vilken diagnos du än har mår du sämre om vissa hygienfaktorer inte uppnås. Man får börja där liksom.

Nu har jag ätit frukost och strax ska jag åka ut i skogen och promenera med hunden och en kompis. Perfekt kombo. Hunden blir rastad, jag får röra på mig, njuta av skogen och samtidigt tjöta med en god vän. Kan inte komma på en bättre lördagsaktivitet faktiskt 🥰

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja, den där beroendehjärnan får man tampas med nu gällande gotter! Håller på med lite nya sätt med mat som jag berätta om tidigare. Innan åt jag mycket mindre kolhydrater, ingen pasta, ris, potatis eller vitt mjöl. Nu har jag testat med bl.a. mathavre, kikärter, bönor, tofu i rätter och känner mindre sug efter sött. Tagit bort smör i matlagning, mindre mejeriprodukter och helt ersatt med fleromättade fetter. För mycket mathavre i början som jag skalat ned på. Gick ned ca 10 kg som jag höll i 1,5 år sedan har några kilon smugit sig på igen senaste halvåret. Idag har jag lyckats få ned ett kilo och troligen pga kosten. Behöver nog mer bra kolhydrater då jag också tränar rätt mycket.

Får fortsätta utforska maten. Berätta gärna om goda mattips! Ha en fin dag!❤️

PS. Hade jag varit politiker hade jag haft en tydlig agenda: Inför ämnet livskunskap i skolan. (Själv läste jag barnkunskap på högstadiet, jag hade haft mer nytta av livskunskap.) Förutom det basala som sömn, kost, rörelse borde de även få lära sig hur man pratar om sina känslor och hur man diskuterar med oliktänkande utan att bli otrevlig. Prata mindre och lyssna mer. Även våra politiker borde få gå samma kurs i livskunskap.

@vår2022 Mitt stora problem har alltid varit att jag har ätit för stora portioner. Det kommer jag tillrätta med genom att kaloriberäkna alla måltider i appen Myfitnesspal. Sen gör jag matlådor som jag vet innehåller x antal kalorier, så att jag totalt kommer upp i cirka 2000 kcal/dag, eftersom jag vill fortsätta viktminska.

Att logga allt jag äter ger mig daglig tid för planering och reflektion, det är ytterst få saker som jag äter som inte loggas. Till och med daimstruten hemma hos yngsta dottern på onsdagkvällar loggar jag, 326 kcal. I början tänkte jag ”shit, hur ska jag bli mätt?” Men det blir jag. Och jag väljer medvetet långsamma kolhydrater för att hålla mig mätt mellan måltiderna.

Om jag lassar upp en portion lika stor som den var back the days så orkar jag inte äta upp den längre. Så att kaloriräkna måltider har verkligen varit en ögonöppnare för mig.

Kram 🐘

Idag har jag varit nykter i 1.456 dagar, tjoho! Som jag har väntat på den här coola siffran 🤩 Jag missade att kolla i appen dag 1.234 och 1.345, men dag 1.456 har jag nu skärmdumpat för att spara för framtiden. Och mentalt ska jag struttandes en mallgroda hela dagen 🐸 Mer fira än så behöver jag inte.

Nästa coola dag att sikta in sig på är 2.345 🤩 Men innan dess ska jag fira 4 år som nykter! Och år 5 och 6 också kanske? Mina mattekunskaper är urkassa. Men jag har med hjälp av äldsta dottern äntligen fått ihop yngsta dotterns årsredovisning till överförmyndarnämnden. Det är också värt att fira, tjoho! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

@Andrahalvlek Grattis till 1.456 dagar!🥳🥳🥳. Fantastiskt! Klart du ska hoppa omkring som en mallgrodor och skönt att årsredovisning är klar! Läste på Hjärnfonden att det är ännu oklart om hjärnan kan återhämta sig helt från en beroendesjukdom, men genom forskning vet man att chansen till ett drog/alkohol-fritt liv ökar om man kan hålla sig drogfri/nykter i 5-7 år. Så det är det vi får sikta på och för resten av livet så klart!

Ha en fin dag!❤️🌞

@Andrahalvlek 🥳🥳🥳❤️❤️❤️ Grattis och tack för att du hänger kvar och hjälper oss andra att uppnå vad du uppnått dvs ett nyktert liv bättre än tidigare och det tack vare att alkoholen inte längre är en del av ditt liv! Inga vita knogar utan den äkta genuina känslan som Annie G beskriver i sin bok. Du och @vår2022 borde skriva en bok om era resor! Nu är det f-n nog, jag följer i dina fotspår och ska läsa din första tråd igen. Jag har ju tragglat här under hela din forumtid och ännu inte nått hela vägen fram även om min läkare påstår att processen för många är som min. Jag kommer ha din tråd som kvällslektyr för jag vill bli fri från beroendet mer än någonting annat. ❤️🙏!!!!🥰

Tack alla fina forumvänner ❤️ Att dagligen titta in och se hur ni har det känns som en ynnest. Att sociala medier, tillika ett sådant här forum, är ytliga är en myt. Allt blir vad man gör det till - och för mig är forumet en daglig påminnelse om vilka stordåd som jag och andra här har gjort, och jag försöker stötta så många jag kan och orkar att följa vår väg. Att hjälpa andra ger livet en känsla av meningsfullhet.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Och du stöttar med sånt hjärta ❤️❤️❤️! Och du är en förebild på att det verkligen går!!! Och att man kommer att må bättre än man någonsin anat! Och du ha uträttat stordåd så var en mallgroda så fort du tänker på dig själv! Du har ju ett ❤️ av guld🥰

@Se klart Det går bra med vovven 🤩 Jag kör till jobbet mån, tis vid lunchtid. Börjar tidigt på morgonen och tar två timmars lunch så jag hinner rasta, äta och köra till jobbet. Sen är han hemma själv cirka sex timmar och det går galant. Jag har en kamera i hallen, och han sover på hallmattan medan jag är borta. Den nivån är lagom för oss båda just nu.

I mitt nya arbete jobbar jag ju gentemot och tillsammans med kollegor som sitter spridda över halva södra Sverige, så jag jobbar lika bra hemifrån. Jag har i princip inga möten längre, så jag åker mest till jobbet för att få tid att fika och tjöta med kollegor. Vilket också är viktigt!

Kram 🐘