@Denlillamänniskan "hur jag gjorde".
1/ Det har varit ett antal försök under rätt många år - där jag ibland hade längre o ibland kortare perioder. Längsta förra gången var i hmm... kanske 4-5 månader, tror att "suget" eller snarare problemen runtikring o innuti mig fanns kvar, så en kväll sprack det.
Det tog ett par månader i återfall innan jag kände, nä nu är det nog. så jag slutade dricka.
tittade inte alls tillbaka.
I början fanns det nog osäkerhet om att kommer det gå denna gång.
Men sen har ju tiden gått, och det är lääänge sen det faktiskt funnits något "sug"

så... egentligen lyckades jag inte på något särskilt sätt, annat än:
Försöka nyktra till -> sluta dricka helt! och om man faller, sluta ge upp och sluta tyck synd om dig för att du misslyckats (det kan ju ta tid) -> försök igen!
samtidigt, om det finns saker som får en att falla dit, undvik dem. eller om det är saker inom en som behöver bearbetas och dyker upp, prata om det.

@Vjlo Grattis till ditt första nyktra år! 🥳🥳🥳 År två är magiskt, då har man gjort det mesta nykter minst en gång. Man kan helt sluta tänka på det - och lägga all sin tankekraft på livet 😍

Hur kommer det sig att det gick vägen sista gången? Tänker att flera här på forumet tar upprepade återfall, de kan behöva dina goda råd 🤩

Trevlighelgkram 🐘

Kram 🐘

Men jag tror det fanns några komponenter;

Dels hade jag försökt flera gånger och hållit mig borta mer eller mindre länge, jag ska inte bläddra i dagböcker eller här för att beskriva exakt, men någon gång kanske det var några månader, några gånger längre, någon gång kortare.

denna gång... visste jag ju att jag kunde vara med om ganska mycket i livet utan att behöva öl eller något kraftigare, jag kunde må dåligt, kunde vara glad, och jag hade ganska lång erfarenhet av hur skönt det var slippa åka efter jobbet eller på lördagen och köpa ut, och sen dagen efter tömma flaskor, och bära ut. jag hade upplevt att det faktiskt gick göra saker på kvällarna även när jag kanske inte var på toppenhumör - annat än att dricka, och kvällarna gick ändå...

och denna gång kände jag nog, nej det är nog, nu får det räcka. jag faller inte en gång till. jag ska mota bort tanken snabbare om den kommer.

en vecka till ett år nu.

men summa summarum, är kanske, försök igen, och minns när du försöker att livet faktiskt går leva utan - om du vill.

Kanske en till sak;

Jag drack nog inte tillräckligt ofta eller tillräckligt tungt för att verkligen ha ett kemiskt beroende - ja jag var beroende av flykten o kunna smita undan och "bara njuta", men när väl jag slutade (varje gång) så gick det ofta relativt bra. De flesta andra gångerna hade jag sug efter ett tag som jag var tvungen att tala mig ur - "nej det ska jag inte göra", det har varit väldigt lite sånt denna gång i början. Kanske för jag hade tur? för jag stängde dörren hårdare? för jag ville friheten mer?

Jag har inte löst så många av livets stora gåtor, men kanske blivit bättre på att ta hand om mig själv, stå för mig själv och stå på mig när jag vill något. Det är lite lättare allt eftersom, då minnet/närvaron av någon form av ångest/baksmälla legat i hjärnan

@Vjlo Du hade verkligen bestämt dig, inifrån och ut! Du visste vad du ville uppnå, och du visste att drickandet bara resulterade i dåligt mående, och att än värre skulle det bli eftersom missbruket är progressivt.

Jag minns inte heller att det var speciellt svårt. Min vana trogen gick jag all in och dammsugade nätet på nykter kunskap. Och jag la mycket tid på att medvetet skapa nya nyktra vanor. Det tog mycket tid, men speciellt jobbigt var det inte.

Jag gick nästan och väntade på den stora motgången, för så enkelt skulle det väl inte vara? Den kom aldrig. Jag har inte ens varit i närheten av ett återfall.

Några gånger på konferens har jag råkat få mitt glas fyllt med vin, eller fått starköl av misstag. En millisekund har jag tänkt: ”Äsch, ett glas kan kvitta.” I nästa sekund har jag rest mig upp och stegat iväg mot baren för att byta. En gång bytte jag till och med lättöl mot cola. Tanten bara glodde på mig 🤣

Det som tog mest tid var att identifiera sig som en person som inte dricker. Och att kunna prata om det stolt för vem som helst som undrar.

Och att sluta vara avundsjuk på dem som ”dricker lite” i sociala sammanhang. Nu undviker jag sådana sammanhang, det ger mig ytterst lite att sitta och lyssna på folk som bara babblar i munnen på varandra utan att lyssna.

Kram 🐘

Önskemål till admin: Kan man få en liten bild på trådägaren när man scrollar under respektive forumsdel? Nu syns trådens namn och senaste kommentaren. Ett litet huvud bredvid trådrubriken får nog plats. Det skulle kanske locka fler att skaffa en bild till sitt nick.

Idag står det 364 dagar, men min "notering" är fredagen den 24:e mars 2023, så lite beroende på om jag räknar hela veckodagar, siktar mot datum så är det idag eller i morgon eller på söndag (skottåret) som det har gått ett år... vad komplicerat det går göra allt ;-)

Skillnaden denna gång har nog varit, som jag försökt skriva och förklara; jag hade försökt flera gånger tidigare, insett hur mycket enklare och trevligare livet är utan att vara radarstyrd av att behöva gå till bolaget -> smita bort en kväll i dimma -> hantera efterdyningarna och fundera över om jag skulle göra det igen, eller förtränga det som det aldrig hänt... jag visste ju att det gick att vara utan. Så jag slutade igen, och slutade på riktigt. slutade vandra på två sidor, där blicken egentligen pekade in mot missbruket.

De gånger tanken kom gick den denna gång att hantera, titta på och säga nej till.

Det har gått ett år, och nog har jag förändrats lite. På grund av både detta och krav från omvärlden har jag blivit bättre att stå på mig. Det påverkar hur jag agerar i arbetslivet, där jag inte accepterar allt på samma sätt, jag är mindre offer även där.

@Vjlo Grattis till 1 år!🥳🥳🥳. En häftig milstolpe och på väg in i år 2😁. Jag har också blivit så mycket bättre på att stå på mig såväl privat som i arbetslivet. Självkänslan och självförtroendet har stärkts rejält och det blir också stabilare med tiden som nykter liksom självkännedom. Det har blåst en hel del på mitt arbete men jag har stått på mig, handlat klokt och sansat. För som nykter har jag även blivit lugnare, mer chill och kan hantera motgångar bättre. Det skulle jag inte ha klarat av när jag drack på samma sätt, då hade jag mått rejält psykiskt dåligt för då var självkänslan och självförtroendet i botten.

Njut av denna dag och var stolt över dig själv! Bra jobb!💪❤️

@Vjlo Grattis till 1 år! 🥳🥳🥳 På söndag 24/3. Det är mest praktiskt att utgå från datum när man börjar räkna år. För många fler ska det bli, eller hur? Nu inleder du det magiska andra året, då man helt kan släppa tankarna om att man inte dricker, man kan ägna sina tankar och energi åt annat 🤩 Omgivningen har vant sig och ställer sällan frågor. Själv har man hunnit skapa sig nyktra vanor och hanterat en hel massa känslor på annat sätt. Det är mer bara gött att leva.

Trevlighelgkram 🐘

@Andrahalvlek wrote:"För många fler ska det bli, eller hur?"

Ja verkligen, ett år är ju bara början på resten av livet!

Det har varit väldigt omtumlande på en del områden omkring mig, eftersom en av mina föräldrar dog under året, men jag är glad jag kunde möta alla aspekter av det som nykter, minns inte ens om jag hade en tanke att fly in i alkoholen, tror inte det. Men vet jag har kunnat vara närvarande på ett helt annat sätt i så mycket mot tidigare.

Att få ha kontinuitet i känslolivet utan varken de där konstgjorda vandringarna på saltstänkta stränder, eller gyttjebrottning dagen efter... gör ju väldigt stor skillnad.

Tack Andra för uppmuntran under tiden!

Tack för uppmuntran!

Nu går jag ju in i år 2, och det blir mindre viktigt räkna dagar, veckor, får fokusera på månader nu =) Oftast tänker jag på "detta" inför fredagen, att nu har det gått en vecka till i princip, men livet är ju så mycket mer nu....

Ska inte sluta uppdatera här på ett bra tag, även om jag är ännu mer extremt dålig/ofokuserad på att följa vad som händer med er andra.

Viktigt är nog - ge aldrig upp. Viljan är splittrad om man vill dricka eller inte - men just för att man är splittrad finns det hopp, och man måste på sina egna sätt hitta vägar / stöd / knep för att välja bort en av viljorna, och när man har valt fel och fallit, resa sig igen - och vara snäll med sig om man inte lyckas resa sig på flera dagar, veckor, månader eller kanske till och med år....

Dock - erfarenheten av att det kan gå perioder, upp och ner i livet utan alkohol är en bra sak påminna sig om när frestelsen kommer..

Allt gott!

@Vjlo Visst är det skönt när man slipper tänka på det hela tiden!? Det är mer en naturlig del av en själv. Omgivningen har fattat, ingen frågar, ingen bryr sig. Gött. Då är forumet ett bra sätt att påminna sig själv, så man inte råkar ”prova lite, ett glas kvittar nog”. Jag lusläser på etiketter, har till och med dissat lättöl och vissa cider. Max 0,5 procent gäller. Punkt.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Japp!

Enda gången jag dricker öl nu är i form av alkoholfri vid någon middag med jobbet ibland, men det blir väldigt mastigt och onödigt med typ mer än en, och jag skulle nog lika gärna ta ett ok bubbelvatten. Cider - samma där, den ska som du säger vara alkoholfri, och hmm. hur ofta är det.

Nej precis. Aldrig glömma hur lätt det var börja förhandla och fastna...

Kram!

Ännu en vecka :-)

Lite intressant på mitt arbete, en av killarna hörde jag hade lagt ner alkohol för sitt välbefinnande, jag har inte grävt i det, men det lät som han har mått dåligt psykiskt och kanske insett att alkoholen inte gör saken bättre. Ett bra beslut, han är ung och behöver fokusera på att börja må bra istället för festa bort de möjligheterna.

Sedan ska vi på någon stor kick-off här på någon månad, jag har sagt jag kanske följer med. Det känns mest jobbigt att åka iväg, vara borta två dagar - där det skulle kunna vara trevligt träffa de som jobbar på annan ort, men förutom det - 12 timmars deltagande i fest och stoj o stön, sova i delat hotellrummed någon kollega, och dagen efter höra alla berättelser vem som söp mest... suck... lutar mer o mer åt att stanna hemma :-) jag jobbar hellre.