Hej

Dag tre utan alkohol. Jag har så mycket skam och skuldkänslor över allt jag har gjort (och inte gjort, för den delen) pga mitt beroende de senaste 15 åren.

Jag har isolerad mig, druckit ensam, varit antingen bakis eller full och minns inte hälften av mitt vidriga och pinsamma beteende under dessa år. Får nu nästan flashbacks och bilder från denna tid, där jag pratat för mycket, betedde mig gräslöst, fått snedfyllor och gråtit och varit allmänt så jävla vidrig att jag vet inte hur jag lyckats se mig själv i spegeln under dessa år. Dricker själv, hemma och vaknar med ångest varje gång. Ser på telefonen att jag har pratat i flera timmar med någon jag knappt känner, dessutom videosamtal….har vaga minnen av det, jag vill dö. Ibland har jag vaknat med blött hår efter duschar jag inte minns och ofta har jag lagat mat utan att komma ihåg det. Mitt barn (utfluget) kan ringa mig ibland och fråga vilken tid ska ses, då har jag planerat saker som jag inte minns, jag skäms så oerhört för allt jag har gjort och sagt att jag vet inte hur jag ska klara av detta.

Har kunnat skött mitt jobb. Mycket hemmajobb och jag arbetar i en bransch där det är väldigt accepterad att man dricker friskt och ofta. Jag går inte med på AW:n längre eftersom jag kan inte sluta dricka när jag väl börjat. Dricker till jag däckar och har kommit på att det gör jag allra bäst hemma.

Jag tror jag behöver hjälp nu. Har bestämt mig för att sluta dricka och har satt ett mål på 7 dagar nu. Ska klara det och förlänga till 2 veckor och sedan 3 månader. Jag vet att jag inte kan dricka ”normalt”. Jag kunde göra det när jag var yngre men inte nu längre vilket kanske inte är konstigt med tanke på mina gener och släktens historia.

Men just nu mår jag bara så fruktansvärt dåligt, har 15 års ångest att ta tag i och vet inte hur jag ska göra eller om det ens går att bli av med alla jävla minnesbilder som kommer upp hela tiden och får mig att vilja kräkas och flytta/byta identitet eller något ännu värre. Jag föraktar mig själv och förstår inte hur jag kunnat sett mig själv i spegeln under alla dessa år.

Vet inte varför jag skriver hit, det är väl kanske i hopp om att någon känt likadant och kommit över det…

Jag har läst väldigt mycket här det senaste året och beundrar er som lyckats och lever livet utan rus och ångest. Jag har svårt att se framför mig hur jag ska lyckas, denna ångest alltså, jag vet inte hur det ska gå till.

@Andrahalvlek tack så mycket för ditt svar. Jag är helt besluten och ska testa vara nykter. Har fruktansvärda magproblem (troligtvis pga missbruk) och tänker bara på att jag måste avstå och se om jag blir bättre i magen. Helst hade jag velat supa mig redlös och bli av med alla jobbiga känslor/minnesbilder som sköljer över mig titt som tätt.

Kanske en dum fråga men hur lång tid brukar det ta att bli av med värsta skulden och känslan av att man inte kan visa sig bland folk?

Funderar på och be om professional hjälp men vet inte vart jag kan vända mig. Har mycket att ta tag i…mitt liv har kantats av svåra händelser som jag aldrig har sökt hjälp för. Inte för att det är en ursäkt men jag tror att mitt drickande har spårat pga ibland så orkar jag inte känna efter hur jag egentligen mår.

En rättelse. Idag är faktiskt min fjärde dag utan A. Inte för att jag mår bättre för att jag kom på det men då är jag i alla fall en dag närmare mitt (första) mål än jag trodde.

@B.Å Det är så himla olika hur snabbt det går. En del har behov av att fundera över det förgångna länge. Men när man förstår att grubblandet inte leder någon vart har man kommit en bit. Själv är jag lösningsorienterad till min natur, och jag lade all energi på att lära mig allt om nykterhet. Böcker, poddar, youtube - i början lade jag nog motsvarande en heltidstjänst på att plugga nyktra fakta. Plus mitt vanliga jobb. Att jag gick in så stenhårt gjorde att jag inom några veckor slapp skammen. Däremot sörjde jag faktumet att jag druckit bort så stor del av mitt liv. Det kom i vågor, från och till under ett år. Jag sörjde också att jag inte kunde dricka normalt, men inte lika länge.

En dag i taget. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Det är det enda du behöver fokusera på.

Kram 🐘 (som varit nykter i 1628 dagar)

@B.Å Det är alkoholen som skapar ångest och skam. De flesta verkar må mkt bättre redan efter 1-2 veckor.
Just då brukar många också börja dricka igen eftersom du just mår bättre igen.
Plötsligt känns skammen överdriven, ”så farligt var det väl inte?” Börjar beroendet låta så, kan det vara bra att påminna sig. ”Jo, så eländigt mådde jag…”
Annars är det lätt hänt att allt börjar om igen.
Skammen går över och blir mer hanterbar.
Du kommer förmodligen byta ut känslan av skam mot stolthet efter ett tag.
Stolthet över att du tagit tag i saken, försök känna dig nöjd över att du är på väg, rätt väg!
Du kommer att må så mycket bättre!
Känner du att du behöver proffshjälp så sök den. Arbetsgivaren är skyldig att hjälpa till. Vården kan också vara en möjlighet. Alkoholen är som ett troll. Så länge man fösöker ljuga och gömma beroendet är det starkt, drar man ut det i ljuset så spricker det och dör.
Jag tyckte det var fruktansvärt skämmigt att erkänna att jag var alkoholiserad. Och det var svårt att säga att jag inte ville dricka alkohol i början ( då skulle folk ”förstå!”. Men snart märkte jag att det inte alls kändes så farligt eller konstigt. Ja, de flesta verkar inte ens märka det…
Det gick iaf fort över, tillsammans med skammen..:)
Mig hjälpte det mycket att läsa och skriva mycket här. Många har gått igenom nästan samma saker. Alkohol programmet var också bra. Fullt av tips och råd.
Hoppas att jobbar vidare, att bli nykter är en process. Lita på den och det kommer att bli bra.
Den tar tid, men du kommer att lära dig mkt om dig själv och du kommer hela tiden framåt. Bara inte ta första glaset!
❤️❤️🙏🏻

Hej! @B.Å, Det är bra att du har hittat hit till detta forum och nu är besluten att testa att vara nykter. När det gäller magproblem så är det då något som man känner igen. Det bästa fysiskt för mig med att vara nykter är att dessa problem gick över ganska snabbt efter att jag tog sista glaset med alkohol i höstas. Hade ju tack och lov inte halsat brännvin på tom mage liksom, så man hade då inte dragit på sig magsår i alla fall vilket man då är tacksam för.

Psykiskt sett har även de allra mörkaste tankarna mildrats. Det skedde också relativt snabbt efter att man slutade dricka alkohol. Vilket ju är naturligt då alkohol ju ofta förstärker depressiva känslor. Det är ju även rätt så känt att magproblem är vanligt vid överkonsumtion av alkohol. Tror att din mage kommer att bli glad av ett längre alkoholuppehåll.

Skamkänsla är rätt naturligt att få vid drickande som spårat ur och även något bra till viss del om den kan få en att försöka att vara helt alkoholfri. Men du ska nu undvika att fastna i ett deppigt tänkande kring gårdagen. Ta nu allt steg för steg och ge dig sjutton på att vara nykter var dag och fokusera på nyktra prylar som du känner är positivt i din tillvaro trots allt.

Det här att onykter göra bort sig det kan alla som dricker för mycket drabbas av. Det har man då gjort många gånger. Så försök att leva nyktert och normalt och älta inte knepiga grejer så att du får onödiga psykiska låsningar som du sedan kanske försöker dränka med onyttiga drycker. Håller helt med om att det viktiga är att aldrig ta det första glaset, slurken eller burken.

Kämpa på kompis!

@Andrahalvlek tack så mycket och grattis till dina 1628 dagar!

Själv är jag väldigt duktig på att lösa problem och prioritera allt i mitt vardagsliv, bara det inte har med mig att göra….jag önskar ibland att någon kunde fånga upp mig och ta över när jag inte orkar mer. Men jag är dålig på att be om hjälp, vägrar erkänna att även jag har problem och är svag. Ska dock försöka inte grubbla mer, det blir som det blir och min sista fyllenatt och dess bravader (kommer inte ihåg vem eller vilka jag pratade med eller om vad 😓) får jag väl släppa och hoppas inte var något farligt som jag behöver sota för senare.

Jag ska köpa mig boken som många här pratar om. Jag har kollat lite youtube-videos på folk som lyckats….ångesten gnager men jag kommer inte ta mig ett glas.

@Amanda L tack fina du. Jag har läst mycket här och du är verkligen en förebild ❤️

Jag är fortfarande så skamsen att jag vill absolut inte erkänna för mina närmaste hur det ligger till….och arbetsgivaren, hellre dör jag ur ångest än att ringa dem….så känner jag just nu. Ska försöka nu i två veckor, själv…funderar på och ringa vårdcentralen och be om remiss till psykvård. Min läkare vet om att jag har haft ångestproblematik (har gått på antidepp i omgångar) men konstigt nog har de aldrig misstänkt att jag kanske dricker alldeles för hårt. Jävligt konstigt när jag tänker efter…samma sak med arbetsgivaren och mina kollegor…de kanske undrar men vågar inte fråga hur man har det.

Känns som jag behöver prata med någon och erkänna allt. Bryta ihop och gråta i 4 dagar. Utan att blanda in mina närmaste.

@Flarran tack så mycket ❤️

Mina magproblem är det jag måste bli av med, själv har och har sedan länge känt att det är ohållbart att misshandla min kropp på detta viset.

Jag försöker tänka att andra har också gjort bort sig och kanske ännu mer än vad jag har gjort men usch vad jag skäms ändå och önskar att jag kunde vrida tillbaka tiden och få saker och ting ogjorda.

Idag är min femte eller sjätte dag utan a – är inte helt säker men det spelar ingen roll. En för jävlig vecka, ångesten är total, skamkänslorna sköljer över mig men jag börjar klarna i huvudet. Har vänt på dygnet, tog mig dock upp och duschade idag. Gick och handlade och känner så starkt att jag aldrig mer kommer ta ”första glaset”. Har iskallt vin i kylen och även om tanken slår mig så kommer jag avstå. Anledningen till att jag inte slänger vinet är att jag….hm det känns som en trygghet just nu att ha en halv box där och inte behöva fantisera om turer till Systemet. Eller nåt. Vet inte, men det känns bättre att den står där just nu.

Sista semesterveckan börjar imorgon. Ska försöka rycka upp mig den kommande veckan. Hoppas min mage blir bättre snart, har knappt ätit denna veckan och när jag får i mig något säger magen ifrån.

Usch så dum jag har varit.

P.S har lyssnat på väldigt många poddar som berör ämnet. Kan rekommendera ”Lyckans läkare” avsnitt 54 där man pratar om alkohol och beroende. Jag är där just nu, vill inget mer än att bli av med mitt beroende och komma långt långt borta och ifrån mitt sista glas.

Hoppas ni andra har det bra denna söndag.

@B.Å Bra jobbat!💪 Det känns som att du är motiverad till ett nyktert liv och det kommer att vara din starkaste kraft till en förändring. Jag har också haft så mycket skam och ångest för mina fyllor och när jag inte riktigt minns vad som hänt, vad jag pratat om. Känt och tänkt att man kan se igenom mig. Den värsta domaren har varit jag själv och den som straffat mig hårdast, att jag inte duger och är värdelös. Det som mildrat min skam och ångest är nykterheten. Den lättar och ändrar karaktär ju längre tid man är nykter och idag känner jag ingen skam. Alkoholen bara förvärrade skammen och ångesten och är självdestruktiv. Man gör fel och man kan rätta till fel. En dag kommer du att kunna känna medkänsla med dig själv och skilja på den du är när du dricker och den du är som nykter.

Att bli nykter är främst för att öppna alla sinnen, rensa ut gifter, stabilisera och balansera hjärnan, så att den riktigt stora personliga utvecklingen och förändringen kan starta. Att dricka alkohol förhindrar utveckling och stoppar processen. Man blir blind, döv och feltänket blir ännu större och drar en djupare ned i det mörka, djupa alkoholträsket som till slut kväver en. Du är på väg ut från träsket och det kommer att gå bra. Ge nykterhetsprocessen tid, det går upp och det går ned, men alltid framåt mot det bättre. Att leva ett nyktert liv är det bästa beslutet jag tagit och jag ångrar inte en sekund!

Kämpa på! Det blir bättre!💕

@vår2022 tack fina du för ditt svar. Det känns lite bättre när någon annan har känt likadant och lyckats vända mot ljuset. Det betyder så mycket för mig just nu när jag kämpar så. Sist jag försökte sluta hade jag sånt sug från dag ett, nu har jag inget sug efter smaken eller ruset vill bara bli av med min ångest och att dagarna ska gå.

Har nog aldrig i hela mitt liv känt mig så bestämd och redo. Jag vet att jag inte kan dricka måttligt och att jag behöver avstå helt för att kunna leva med mig själv. Tack igen ❤️

@B.Å Det finns en skillnad i tänket att sluta dricka. I den där man lämnar dörren öppen bakom sig för att dricka och i den där man stänger dörren helt och hållet. Jag har också, dragit ned, pausat drickandet ett tag och där jag räknat ned dagarna tills jag får dricka igen. Då fanns det alltid ett sug kvar. Men det har alltid slutat med att jag dricker för mycket för jag kan inte hantera alkohol, dricka måttligt. Jag är alkoholberoende. Denna gång stängde jag dörren helt och hållet och jag slängde igen den med stark kraft! BOM!!! Jag räknar dagarna ifrån när jag slutade dricka och avståndet blir allt längre och det har hunnit gå över 2,9 år nu. Det var en lättnad och det starka beslutet gav mig mod och kraft till att verkligen göra en total förändring med att sluta dricka helt. Jag behövde bara fokusera på att inte dricka alls.

Mitt verktyg är också att tänka positiva tankar om nykterheten och om mig själv. Att det är så skönt att slippa vakna bakis med ångest och skam och att jag är duktig och stark som fixar det. Att jag faktiskt avstår från att dricka och tar ansvar för mitt liv. Positiva tankar ger positiva känslor. Sedan började jag fundera och planera hur jag ville att mitt nyktra liv skulle se ut och vad det skulle innehålla. Skapa nya goda rutiner som ersätter de dåliga vinrutinerna. Börja motionera och träna regelbundet. Jag åt b-jäst, vitaminer från Ica med tiamin i början, då man lätt får brist på det när man druckit mycket. Tog dagliga promenader och drack mycket bubbelvatten. Nu springer jag ca tre gånger i veckan och styrketränar två gånger. Det ger fina måbra hormoner som stärker både fysiskt och psykiskt.

Gör din nästa semestervecka till en bra vecka med motion och planera in bra rutiner som ersätter de dåliga. Det kommer att göra dig gott!❤️ Ett tips är boken ”Tänka klart” med Annie Grace som skriver om hur alkoholberoende funkar och påverkar hjärnan.

@vår2022 tack för att du delar med dig och grattis till alla dina dagar…det är så värdefullt att höra att visst går det! Och jag ska!

Jag tror jag har dragit lite ner på drickandet de senaste månaderna. Gjorde ett försök förra året men föll tillbaka. Men sen dess har jag kanske druckit färre dagar i veckan…dock samma mängd. Jag dricker snabbt och mycket, tills jag däckar sittandes i en soffa och vem vet kanske mitt i ett videosamtal 🫣 jag tänker att det kanske är därför jag inte känner ett sug utan bara ångest och ska göra som du säger; på måndag blir det nya vanor. Jag kommer stålsätta mig som bara den – ifall jag börjar plötsligt känna sug blir det positiva tankar, poddar, videos och allt jag kommer över som berör ämnet. Boken du nämner vill jag ha men det verkar som att den är slutsåld, den finns dock som ljudbok på originalspråket så jag kommer nog öppna mig ett konto nu i veckan. Det är mycket att se framemot nu.

Förresten jag lyssnade på en så himla rolig podd ”Don’t wine about it” där en tjej berättade att trots sin nykterhet unnar sig lite ”bakisdagar” ibland. Beställer pizza och kollar serier och sånt, kan du tänka dig så mysigt det låter. En ”bakisdag”utan ångest, huvudvärk och spring på toan. Det kommer jag med göra….fast inte än….behöver lite mer tid på mig, just nu är det mycket vatten, vitaminer (som jag redan har börjat med) och vända tillbaka dygnet. Lite rutiner alltså, jag känner mig lite bättre idag än jag gjorde igår…tror jag har analyserat sönder mig och mina problem och tycker jag förtjänar att ge mig själv en chans nu.

Det blir som det blir, jag kan inte göra något annat än lova mig själv att aldrig mer vara så jävla odräglig och dum mot mig själv. Aldrig mer.

P.S jag är en ganska älskvärd person, men fy vad jag avskyr den smygalkisen som jag har tillåtit mig själv att bli.

Och nu så önskar jag alla er en nykter och fridfull söndag.

@B.Å Ha, ha! Låter som en rolig podd. Jag kan känna igen mig i det att unna mig ”bakisdagar”. Men inte så ofta för jag har blivit så mycket piggare sen jag slutade dricka. Man får iof mycket mer tid över när inte vindrickandet och bakisdagarna längre stjäl tid, så jag hinner både ta det lugnt och vara mer aktiv. I början rensade jag bort skit och renoverade sovrummet för att känna av en ny fräschör😁. Kastade alla vinflaskor och boxar som samlats i garaget, så skönt!

Ha en fin söndag och se fram emot en bättre version av dig själv som nykterheten innebär❤️

@B.Å Du påminde mig just om den där skammen som jag också känt så många gånger. Saker jag gjort och sagt son jag knappt minns eller bara anar… många ggr funderat på att byta jobb, flytta, byta liv. Flytta till ny plats för att ” börja om” där ingen kände mig. Ingen skulle veta om den senaste vurpan…
Men så klart omöjligt flytta iväg från sina problem, varenda månad, de fanns ju dessutom inuti mig och skulle följa med…
Det sköna med att ta tag i saken är att man slipper gömmandet och smusslandet. Oftast är folk väldigt mycket snällare och mer förstående än man tror. Bara det gör att skammen minskar…
Det där med att ingen misstänkt att du dricker kan mycket väl vara fel. Jag tror att många tycker det är väldigt svårt att ta upp ämnet. Trots att det kanske vore bra.
När det gäller magen så är det också något som jag fortfarande har problem med. Men det var mycket sämre när jag drack…
Ibland har jag provat alkoholfritt vin, men det har jag i stort sett slutat med. Bubbel funkar, men inte syrligheten i fra rödvin…
Men nu är magen iaf mer harmonisk och mycket bättre.
Jag känner också igen mig i hur det kändes när jag bara gjorde uppehåll i drickandet och räknade dagarna tills jag skulle få börja igen. Det var det enda jag tänkte på och suget var därefter. När jag väl bestämt mig var det lättare. Det fanns ingen framtid med alkoholen. Istället fanns en framtid att fylla utan alkohol. Kan känna skrämmande, men också otroligt spännande.
Vad ska du/vi göra med den?
Nya vanor och intressen är både roligt och nödvändigt, för att få till en ny tillvaro.
Det är ju också bra att fokusera tankarna på något annat och roligare än alkohol…
Att bli nykter är en process. Det är intressant och spännande att hitta sig själv och själv skapa sitt liv. Du verkar vara bestämd och det kommer att underlätta.
Njut varje dag av att vara nykter och på rätt väg!❤️🙏🏻❤️

Hej @Amanda L det är sant det du säger om att självklart misstänker människor. Jag har haft andra saker att gömma mig bakom, sovit dåligt och alla andra lögner man drar…fast man ett par timmar tidigare vaknade och stank som en flaska ättika. Så patetiska lögner man dragit. Haha, det där med att byta jobb och flytta, nej du det kan man inte hålla på med varje månad. Det är obegripligt hur vi (alkisar) sätter oss i dessa situationer. Gång på gång och så återigen. Obegripligt.

Idag är det dag 7 för mig. Jag lyckades sova en hel natt och vaknade pigg men med ett lurigt sug efter alkohol. Eller pirr kanske jag ska säga. Jag hade lite ärenden idag, service med bilen, hjälpte en vän, hämtade paket lite sånt. Kom på det när jag duschat och satt med morgonkaffet, ah det är en sån dag, jag har massor att göra och i vanliga fall hade det inneburit att jag sedan belönar mig själv och njuter lite av livets goda – så tänker jag alltid när jag häller upp första glaset. Livets goda alltså!

Konstigt hur psyket kommer ihåg och lite läskigt med för min kropp och min själ vill inget hellre än aldrig mer dricka. Och visst är det underligt hur psyket lyckas sudda ut minnet av hur man vaknar mitt i natten, med hjärtklappning, huvudvärk och akuta magbesvär när suget dyker upp. Jag kände mig faktiskt lite smart och duktig imorse när jag klurat ut detta och plötsligt försvann pirret.

Jag köpte mig själv en kebabtallrik på vägen hem, en lite syrlig läsk och chips och dipp. Som belöning för att jag nått mitt första delmål som var 7 dagar. Ska titta på serier ikväll och ser framemot att vakna till en ny dag och inte bakfull.

Tack ni som läser, stöttar och skriver i forumet – att inte vara ensammast i världen betyder mycket för mig ❤️