@Flarran Så tänker jag också, när en dörr stängs öppnas en annan. En annan väg att utforska och nyfiket undersöka, välja ännu en annan väg vid en ny korsning för att se vart den leder. Robbie William sade i en intervju gällande hans nykterhet ”att om du inte startar processen, så kommer inte processen att hitta dig”. Det stämmer också så bra. Man måste stänga en dörr och öppna en ny för att kunna göra en förändring. Han sade också ”jag försöker att inte kämpa emot livet och jag har klurat ut hur jag ska leva i det, och klurat ut hur jag ska njuta av det”. För mig är det lite det som jag tänker om min värderade riktning, att gå mot det värden och saker i livet som spelar roll och är viktiga för mig. Det genererar en hel del tankar och funderingar, om allt och inget, högt och lågt, bakom och framför.

Ha det gott kompis!❤️

Hejsan! @vår2022, Det var kul att du tittade in kompis. Ska nu slå mig lös på en liten minipizza och lite sallad från en burk jag hade i kylen. Som dryck får det bli en liten cola till. Men det är nog som de kunniga inom psykologi och konsten om hur man höjer sin självkänsla och sånt där som självrespekt och vikten av att kunna känna tacksamhet talar om.

Ja, ungefär att man, när man är nykter och fri från ett skadligt nervgift som alkohol har lättare att tänka någorlunda klart alltså. Har märkt att man tänker lite annat, man börjar väl tänka mer på vad man stoppar i sig för prylar. Brukade tidigare väl inte stanna till så värst ofta vid frukt och grönt avdelningen i matbutiken så att säga.

Men igår när jag handlade så kom jag till och med hem med ett par kilo morötter och kände mig faktiskt rik på något lustigt sätt då jag bar hem påsen. Ska nog riva lite morötter i morgon har jag funderat på. Minns ju min gamla mormor som var rätt mycket för att man skulle äta mera grönsaker och väl riktig mat alltså. För den kosthållning man hade redan då var väl inte den bästa enligt henne.

Ha det gott!

Det finns ingen slump i skaparens värld. Det tänkte jag nyss när jag nykter satt och läste några ord ur en gratis PDF-fil från Internet arkivet. Hade sovit tre timmar och kände mig lite orolig i mörkret och var upp och kastade lite vatten som det heter.

Gick sedan ut här i köket och tog mig ett glas med läsk och åt lite ostkrokar och tänkte på förra året som ännu finns klart levande i mitt minne. Hade det varit då så hade jag nu säkert suttit och druckit alkoholhaltig dryck av något slag och inte alls vanligt vatten som i stunden.

Min gamla kristna mor som hade en så stark gudstro skrev väl ungefär i sin dagbok från åttiotalet en gång att hon inte trodde att det var någon slump när det gällde vilka människor man mötte och i vilket sammanhang som man hamnade i och sånt på sin livsvandring.

Tror att hon hade rätt, för känner här i stunden att det inte finns någon slump i skaparens värld. Människan spår och Gud rår heter det väl, och nog är det väl så allt. Borde nog försöka att gå och lägga mig en stund sade logiken i hjärnan till mig nu. Men jag har inte alls riktigt någon lust till det. Har ju inte heller fått till några rutiner än för goda sömnvanor.

Man är allt som ett litet barn som inte vill gå och lägga sig, fast man väl vet att man borde göra så alltså. Den engelska boken jag läste ett par meningar ur handlade om en grabb som fick en hjärnskada efter att ha fått ett basebollträ i skallen under en match på nån skolgård. Boken handlade tydligen om hur man förändrar dåliga vanor till sånt som är lite bättre. Tänk. så har då universums skapare tydligen åter igen talat till mig i realtid så att säga. Måste väl fokusera på mer än bara nykterhet.

Nog är det lättare att kunna läsa och ta till sig prylar och saker om man är helt nykter och inte som tidigare år, då man alltid bara satt och slog sig sig själv i huvudet med en flaska och undrade varför varför man mådde så himla dåligt. Ska nog läsa några rader till ur den där hämtade PDF-filen tror jag. Kanske får man till sig, lite nya kloka insikter om goda vanor att odla för den facila summan av noll kronor.

Ha en fin dag!

@Flarran God arla på dig 😴
Jag tror det finns en lycklig slump och en olycklig slump men att vi själva skapar förutsättningar att möta och ta emot den. Jag tror det är en lycklig slump att jag hamnade här. Att jag just där och då var mottaglig. Jag har hört så mycket om "the window of oppertunity" och för mig var det här ett sånt.

När var ditt? Jag menar jag vet ju att du varit nykter i 10 månader. Men VAD öppnade ditt fönster? Ögonblicket då du öppnade ögonen och sa "nu är det slut med drickandet"?

Sov gott en stund till. Det ska även jag
🩵

God morgon! Här är det då ingen ordning och reda alls. För när solen nu kört igång utanför mitt köksfönster så sitter man och gäspar och funderar på att ta sig en stunds vila och kanske gå och sova en timme eller två. Men en god rutin man gillar och då kan följa utan problem. Det är allt sedan man blev ny-nykter förra hösten, att ta sig en kopp med varm mjölkchoklad och ett par goda limpsmörgåsar med mjukost på, vilket man nyss har gjort.

Vem sjutton behöver väl alkohol om man mår bra vilket man gör i stunden och är tacksam för tänkte jag precis. Kul att du tittade in här på morgonkvisten @Carisie. Kommer inte ihåg exakt när man liksom halkade in i nykterheten av en lycklig slump, om man nu då inte tror på en högre makt alltså. Men det här med alkoholfrihet började väl ett par veckor innan man blev skrivande medlem på detta forum alltså. Men det här med att sluta dricka växte väl fram egentligen med tiden. För under en rätt lång tid innan alkoholstoppet så hade man väl varit rätt så trött på skiten alltså.

Det blev ett jobbigt tvång att alltid behöva släpa omkring på en massa flaskor och burkar. Sedan hade man ju under flera år haft konstiga kroppsliga sjukdomssymtom av diverse slag som ett märkligt spontant ryggskott som kom och gick nån gång i veckan. Ett tag för nåt år sen så hade man klåda en hel månad minns man. Hade visst fått nån infektion. Sedan var det ju vanligt även med sådana där diffusa underligheter som knepiga nervryckningar i muskler och kring ögonen samt feberkänsla. Något man sket helt i för att man inbillade sig och tyckte sig må bättre psykiskt, vilket man väl egentligen inte alls gjorde.

Man kände väl inte hur illa man egentligen mådde. De som kan sånt här med överkonsumtion av alkohol som blir till ett skadligt missbruk, de brukar väl säga att det hela ofta beror på en psykisk grundorsak, bekantskapskrets, platsbunden situation, för mycket negativ stress med mera. Sedan så kan allt ha sin början av en specifik orsak, och sedan när den kanske inte är kvar. Så har man trillat in i ett tungt beroende och bara fortsätter dricka av farten, fast man egentligen inte vill liksom.

Det första halvåret som nykter kan jag säga var en riktig kamp. För inte var det lätt att stå ut med hur man mådde och tänkte. Det har många gånger varit att man idiotiskt nog tänkt på att gå till bolaget, inte för en liten flaska vin utan väl mer nån hela med sprit som ”medicinering” mot nedstämdhet och dystymin man har att dras med. Men som sagt nu i stunden mår jag skapligt bra och det tackar jag då min skapare för. Det att jag hittade hit till detta forum var väl egentligen inte av någon slump, då jag hade läst olika foruminlägg i rätt så många år innan.

På den tiden då jag gjorde min egen mäsk och sprit och då drack som mest hade jag väl bara roligt åt folk som oroade sig för sitt intag av vad jag då tyckte var löjliga smådroppar. Nu tycker jag väl mer att det är starkt gjort av folk som har förstånd att lyssna på sin kropp i tid när den säger ifrån med ångestkänsla till drickande av det nervgift som alkohol faktiskt ju är. Man ska lyssna till sin magkänsla när den tydligt säger ifrån om vad man stoppar i sig och inte minst dricker alltså.

Ha det gott!

@Flarran Spännade läsning 🙏🏼 Jag vet exakt vad jag tänkte när det tog stopp för mig. Jag tänkte "jag orkar inte må så här eller känna såhär en enda gång till". Jag såg min makes ledsna och uppgivna blick och skämdes mer än någon gång jag minns. Där och då fick jag nog. Var nykter i en dryg månad innan jag hittade hit... googlade på alkohol och hjälp tror jag. Hittade först en terapeut som ville ha hela min lön för samtal typ 💰💰💰 Sen några tveksamma liknade... sen... AH. Vilken succé det blev för mig 😅🙏🏼
🩵

Har idag läst en del om hur man skapar bättre vanor stegvis genom att systematiskt bygga på bra vanor och skapa rutiner som man liksom automatiskt håller i över tid. Man ska alltså inte bara ha ett mål man vill nå och sen känna sig klar när man passerat kanske en viss tidpunkt och känna att man har kommit i mål liksom och då riskera att känna sig färdig och riskera att falla till baka i gamla dåliga mönster igen. Nej, man skulle fortsätta att nöta på i samma stil.

När det inte minst gäller alkohol så verkar det helt klart mycket vettigt. Men har man jobbiga psykiska diagnoser som spökar och har sig lite som de vill, kan det väl vara lättare sagt än gjort ibland liksom. Det att jag som nu har kommit ifrån tidigare års galna konsumtion av onyttiga drycker är man då tacksam för och avser så klart att hålla fast vid nykterhet så länge det bara går alltså.

Måste väl även försöka att få till en bättre rutin för sömn också, men vill inte gärna fastna i ett pillerträsk heller då jag har svårt att somna och sova nån längre stund ofta, så får väl se hur det går, men ska väl prova att lägga mig lite tidigare idag. Har i alla fall kommit utanför dörren och tog mig faktiskt en liten cykeltur och passade då även på att simma en 75 meter kanske i en sjö i närheten. Det var lite kallare i vattnet än sist, omkring 17 eller 18 grader tror jag att en termometer visade vid badbryggan ifråga.

Nu känner man sig faktiskt rätt så nöjd med denna dag hur som helst. Det var förresten kul att ni @Andrahalvek och @Carisie tittade in en sväng. Nu har jag fyllt mitt favoritglas med kolsyrat vatten och pustar ut lite, för jag passade även på att åka förbi en matbutik i närheten på vägen hem och handlade lite prylar som behövdes. Men nån pilsner blev det då inte, och idag var det inte så svårt att passera ölhyllan heller, då alkoholdjävulen tydligen hade tagit semester.

Ha en fin kväll!

@Flarran Heja dig kompis! Riktigt bra jobbat med både cykling och simning idag 🤩

Sömnen kan vara kinkig att få till, men med fasta tider då du lägger dig och går upp, och om du tar max en timmes tupplur innan 15, så tar det några veckor innan den reder till sig. Nu har du inga gifter i kroppen som ställer till det.

Försök tänka ”skönt att vila kroppen och blunda” istället för ”hoppas jag somnar nu”. Oro för sömnen gör det bara svårare. Bli inte heller irriterad om du vaknar mitt i natten. Kan du lyssna på radion eller nåt då lite lågt? Ligga kvar i mörkret med slutna ögon.

Kram 🐘

Så är det då mitt i veckan och Onsdag har det blivit igen denna sensommardag. Tänk att jag lyckades att ta mig iväg och simma igår, efter att dessutom ha cyklat några kilometer. Det kunde man aldrig ha trott skulle bli gjort bara nån timme före kraftprovet ifråga. Handlade gjorde man också, så nu behöver man inte gå ut på en vecka om man inte vill eller orkar. Men man skulle kanske inte ha varit stursk igår och påstått att alkoholdjävulen hade tagit semester.

För det tycks den fule faen ha hört och motbevisat då man under natten börjat tvivla på vad det är för mening med att vara duktig och kämpa på nyktert då det inte tycks bli bättre än så här då mitt psykiska mående och sömnproblematiken inte har lindrats något speciellt. Jag gick och lade mig tidigt omkring halv nio igår och sov fram till omkring halv ett i morse och vaknade med ångest, oro och nedstämdhet över att inte kunna sova fast jag hade följt all världens expertråd på den punkten.

Men lyckades hur som helst efter att ha tagit ett par lugnade piller man har utskrivet mot oro och efter lyssnande på lugnade meditationsmusik sova två timmar till och vaknade sedan igen och kände mig bara så himla trött på skiten. När jag förra året den här tiden precis som så många år tidigare bara drack alkohol dygnet runt så tänkte jag inte så mycket på sådana här saker som hur jag sov eller inte. Framtidstänk fanns inte heller som oroade. Men nu har man ju liksom fått igång den logiska delen i hjärnan medan känsloavdelningen med spontan glädje och kanske en gnutta hopp även tycks hållas på plats.

Det är bara att bita ihop och vandra vägen fram tills man inte längre behöver gå alls. Kan säkert bli några år äldre än man skulle ha blivit om man bara fortsatt att dricka som man gjorde tidigare. Men någon glädje och livslust känner jag då inte alls i stunden. Nedstämdheten och logiken finns nu klart levande inom mig och hade det funnits alkohol i huset så hade jag i denna stund då inte suttit och druckit ett glas vatten. Man kan väl inte heller påstå att brevet från läkaren efter senaste blodprov förhöjde stämningsläget heller då han skrev ord om kanske lite slitna njurar då en del världen såg dåliga ut och han ville ta om en del prover.

Har nu börjat förstå bättre varför min kusin inte orkade bry sig om att besöka läkare för att kanske få nya piller och besvärliga vårdinsatser för glädjen att leva utan kanske känslan av liksom någon större anledning till det. För att kunna hålla fast vid nya hälsosamma rutiner krävs då rätt mycket motivation och känsla av att det ändå finns en mening med att kämpa. Har inget som ligger på eller någon i hela världen som skulle märka om man bara drog sin sista suck vi detta köksbord. Borde väl nu ändå ta min blodtrycksmedicin så att man inte får nån stroke och bara ramlar av stolen kanske halvförlamad på grund av stegrande blodtryck som kan komma om nån timme.

Allmänläkaren på vårdcentralen skrev om att han på grund av mitt vid senaste testtillfället ett något förhöjt blodtryck vill att man ska ta hemmablodtryck under väl ett dygn. Detta så att han därmed kan se fluktuationer i blodtrycket under 24 timmar och då gå vidare med kroppsliga undersökningar. Men här kommer ju min Dystymi, depression och allmänna psykiska mående in i bilden. Har ingen lust att kämpa längre för inget alls liksom. För nu går det ju även mot höst som för mig bara är ett enda stort tungt och grått mörker som gör mig så tungsint på det sätt inget piller kan medicinera bort eller göra något åt ens i kombination med nån liten sporadisk pratstund då och då kanske hos psykolog så att säga.

Har nu i alla fall åter igen dragit upp persiennerna här i köket och släppt i en nypa luft. Nu har man snart gått varvet runt och analyserat sig själv från barndom till nutid och väl någonstans förlikat sig själv med sitt öde och sin tillvaro och väl även funnit en slags frid inom sig i alla fall. Skulle jag i stunden få en exploderande hjärtattack så skulle jag nog tacksamt bita ihop och ta det som det kom och nog mest se det som en Herrens gåva. Vet att man inte ska tänka tungt och dystert. Men det är väl lätt att säga för de som slipper gå i mina skor så att säga. Nu sade mig magkänslan att det är dags för en kopp med varm choklad och några goda smörgåsar som har blivit lite av en ny-nykter rutin.

Vet inte varför man bryr sig och skriver en massa tok som känns rätt meningslöst stundtals, men alltid kan det väl roa någon och vem vet, kanske vill Herren ha det så, men trött på skiten det är man då och förstår så väl de som bara ger upp den nyktra kampen. Men har då inget alkoholsug så vandrar väl vägen fram alkoholfritt ännu en stund och kanske blir denna timme till en hel dag och sedan börjar allt om igen. Man ska hålla fast vid sina rutiner och nöta på för då blir det bara bättre och bättre dag för dag som man väl hört. Men inte är det lätt heller. Men långt där borta nånstans i fjärran kanske det eventuellt lättar en aning och sedan kan man kanske till sist se tillbaka på alla knepiga ord och tankar man haft med lite djupare förståelse på något sätt kanske.

Ha det gott mina vänner!

@Flarran Halv nio är på tok för tidigt. Och att vara vaken mitt i natten ger ångest. När jag började jobba medvetet med min sömn senast, för drygt 2,5 år sedan, så satte jag läggtid 01 och upp 07. Man får vara enveten, låta det gå minst två veckor med de tiderna. Sen kan man utöka sömntiden efterhand, utöka med max 30 min per två veckor. Det är verkligen inte gjort i en handvändning, man måste ha tålamod.

Det finns en del poddar med prat som man kan lyssna på vid insomning, tex ”Somna med Henrik”. Vaknar man mitt i natten kan man sätta på podden igen. Försöka koncentrera sig på vad som sägs. Själv hade jag ljudboken ”Skål tamejfan” som insomningshjälp. Finns på Storytel. Jag lyssnade nog på den totalt 35 gg, en snutt varje kväll. Mycket bra repetion. Bra bok och bra röst att somna till.

Kämpa nu! Vi tror på dig! Och du måste tro på dig själv - din inneboende drivkraft ❤️ Jag tror själv inte på gud, men jag tror på varje människas inneboende drivkraft. Den kan dock vara svår att få kontakt med periodvis.

Kram 🐘

Hejsan! @Andrahalvlek, Vet att man ska normalt sett om man inte av yttre omständigheter tvingas eller kanske helt enkelt kanske av nån anledning trivs med varierande sömntider som kanske vid det upplägg för sömnplanering som skiftarbete erbjuder och sånt. Men varje människa ska väl vad jag läst nånstans ha en biologisk sömnklocka som styrs av dygnet och ljuset liksom. Sedan så har man väl till viss del ett sömnmönster djupt präglat av tidigare beteende vid sovrutiner.

Det att jag lade mig så tidigt som 20:40 igår det handlade inte främst om att - nu jäklar så ska här sovas. För det var faktiskt som så att jag var helt slut och lika gärna hade kunnat lyfta min ända från min köksstol och lagt mig direkt på köksgolvet för att få vila min trötta och helt utschasade kropp för att få en stunds vila alltså. Samtidigt så sammanföll det ju så lyckligt att det hela passade bra med min ambition att försöka att starta en bättre vana för att få lite mer sömn än bara tre timmar per dygn.

För jag har ju länge fattat att ens skadade sömnmönster inte är det helt ultimata för att ge ens väl lite slitna kropp den nödvändiga återhämtningen och förutsättning för ett bättre psykiskt välbefinnande och då kanske få en bättre balans och mer energi i grunden. När jag skrev förra inlägget idag vid lite drygt 08:00 då var jag färdig att ge upp på alla plan. Tänkte först äta min frukostchoklad av rutin, men hade i mitt depressiva och nedstämda tillstånd tröttnat på att försöka var rutinduktig.

Hade starka tankar på att skita i allt och bara inrikta mig på taxiresa till bolaget för att skaffa några flaskor med vin och sprit samt en jävla massa starköl och supa skallen av mig fast jag visste hur det skulle bli. Men då kickade ett jävlar-anamma inom mig igång och jag tänkte, varför inte bara vända upp och ned på allting och äta middag på helt fel tid och bara gå på ren känsla. Göra tvärt emot alla jävla koncept och även så att säga ge skaparen långfingret med en humoristisk blinkning.

Sagt och gjort så värmde jag på en stor fryspizza i ugnen och öste på så mycket sallad jag i stunden önskade på ett fat och hällde även upp ett stort glas med cola i ett favoritglas. Sedan tog jag med min ”frukost” in i sovrummet och slog på en gammal TV och video där. Lade i en kul komedi som man sett tusen gånger tidigare och åt min i grunden rätt enkla måltid. När jag kände att jag höll på att somna av utmattning mitt i filmen så gick jag helt enkelt direkt och lade mig i sängen. Då hux flux så somnade jag till en stund och har nu fått mig ytterligare två timmars sömn. Halleluja! Som de rituellt snackande och i såna termer bevandrade kyrkokristna väl skulle ha sagt.

Nu har jag fått förnyade krafter att kämpa vidare och har inte förlorat min gudstro heller, men är väl liter mer realist i stunden. Om att det faktiskt inte bara är att tro, så ordnar sig allt liksom. För det är väl som det står i skriften också att, Herren han hjälper den som hjälper sig själv. Vilket jag gjorde då jag i morse sket i att åka till bolaget och löste min jobbiga situation i stunden på just det sätt som passade mig bäst i stunden. Vi har alla våra demoner att slåss emot, och väg att vandra och nog är det bästa att slippa mata bolaget med en massa stålar och vara slav under nån jävla last i form av exempelvis hälsovådlig alkohol.

Har nu skrivit en massa tok igen och även tömt tre glas vatten och är inne på det fjärde fast jag inte är det minsta törstig. Dricker bara på ren jävla logik, då kroppen väl behöver mer vatten än vad jag har bistått den med sedan jag slutade att hinka i mig litervis med öl och annan alkoholhaltig dryck som var min huvudsakliga vätsketillförsel fram tills den förra hösten då jag halkade in i ett nyktert tänkande och det med tiden väl blev till en sport att vara nykter och alkoholfri så länge det bara går.

Hade för en stund sen tänkt att lyssna på lite meditationsmusik i Zen-stil med flöjtinslag och plingande små klockor, eller nån mild och ljuv körsång eller på nån finstämd psalm till kanske ljudet av nån gammal piporgel. Men sen kändes det mer för att som det görs i stunden att köra lite svängig Rock & Roll i hörlurarna som det lyssnas på för att inte bara dega ihop i hjärnan liksom. Nu kan man då tacka skaparen för att man är alkoholfri och mena det på riktigt utan nåt tillgjort snack sade mig en inre känsla.

Ha det gott mina vänner!

@Flarran Väl vunnet över demonen! Om någon sagt till dig för ett år sen att du om ett år skulle strunta i att åka till bolaget för att se en film på video och äta pizza med sallad - vad tror du att du svarat då?

Jag tänkte på dig igår när jag sökte efter en låt på Spotify med ordet "train" i sig och upptäckte till min stora förvåning att det finns en spellista med namnet "tågljud". Var tvungen att gå in och lyssna: mycket riktigt TÅGLJUD! Jag skrattade så jag tjöt 😅

Hoppas du får en fin kväll.
🩵

Det går inte fort att ändra ett felaktigt tankesätt alla gånger när det gäller tankar på alkohol och att berusa sig med sådan. Detta om man har varit fast i alkoholträsket en lång tid och inte lärt sig att balanserat helt styra sina känslor och kunna motstå starka inre negativa impulser så himla bra.

Hur väl man kan lyckas med det beror mycket på hur man mår i stunden och det är lätt att vackla och tappa sitt fokus på det man vet är det rätta att hålla fast vid. För när man känner sig slutkörd och kanske är övertröttad och känner sig allmänt misslyckad så behövs det inte mycket för att man ska ta det där första glaset som man vet av erfarenhet att man inte ska göra då man gått den långa vägen och har förstått att man väl bland kanske lite diffusa psykiatriska deldiagnoser även väl har en beroendepersonlighet.

Ja, det att man vet att man har svårt att vara måttlig och bara stanna vid ett standardglas eller en enhet alkohol och sedan vara nöjd med det. När man som nykter tänker efter över logiken i att ens hälla i sig nergiftet alkohol överhuvudtaget så kan man väl stilla tänka att varför ens vilja kunna dricka som vanligt folk, men det är ju inte något som då jag då behöver fundera över då alkoholdrycker för mig endast alltid betytt berusning och inget annat.

Det första glaset skulle för mig bara vara en starmotor till att sedan köra igång på riktigt och bara sen fortsätta så snart tillfälle till det erbjöds. Därför är jag i stunden tacksam till skaparen för att jag väl för närvarande är så pass energilös och orkeslös som jag är, då detta väl fungerar lite som en spärr man har begåvats med för att inte bara helt plötsligt rusa iväg och göra kanske helt tanklösa val så att säga. Kul att du @Carisie tittade en en sväng här idag.

Du har helt rätt i att jag tidigare år inte alls skulle ha kunnat förflytta min tanke från berusningsdrickande till att välja att äta en pizza i stället som jag gjorde i morse. Jag skulle inte heller ha känt det som en lyx och lite guldkant på tillvaron. Som jag nyss gjorde då jag tog mig tre mandelkubb till ett glas mjölk för en stund sedan. Detta då jag kände mig en aning tom och nedstämd för att jag inte orkade att gå ut och ta mig en cykelsväng som jag hade önskat.

Men ju längre tid man är ifrån alkohol desto svagare blir dess grepp över en liksom. Det är då som alla säger att man aldrig får glömma och aldrig får ta det första glaset så att säga. Så sitter nu nöjd här vid datorn och skriver lite tok igen och tar mig en slurk vanligt vatten vilket väl är ljusår bättre än pilsner och sådana där onyttigheter man höll på med för inte så värst länge sedan egentligen.

Ha en fin kväll!

Höstdimman är grå utanför fönstret denna morgonstund. Sommaren som var, sjunger alltså helt stilla på den sista versen. Med ett positivt sinne så går man nu in i en annan tid och mot väl en kommande vår. Ja, bortsett från kanske lite ruskväder däremellan, så att man får anledning att vara extra tacksam för sitt gamla halvtrasiga paraply man har i hallen. Tacksam kan man även vara över den byltiga vinterjacka som hänger kvar där sedan i vintras då man inte hade lust och ork att vara ute så mycket och njuta av livet, då man saknade bra vinterskor. Nog är livet en fröjd allt och bara helt underbart liksom. Har sovit som en stock, eller åtminstone som en liten bruten kvist av och till, sammanlagt i drygt fyra fantastiska timmar. Får väl vara tacksam för inspiration till en fotvandring och och nattlig rörelse fram och tillbaka över golven här i lägenheten. Man börjar väl kunna rytmen i det här nu. Sitter och dricker mitt kranvatten här vid mitt köksbord och får väl vara själaglad och tacksam för att man psykiskt sett inte mår sämre än vad man gör. För inget är väl så dåligt att det inte kan bli sämre. Borde väl öppna fönstret och få mig lite frisk luft, eller åtminstone lite fuktig och svalkande sådan. Men tror faktiskt jag går och lägger mig igen och njuter av livet som nykter och alkoholfri och stirrar en stund till i taket då man väl inte har energi till mycket annat.

Ha en fin dag!

@Flarran God morgon ☀️
Det finns ett visst lugn när hösten rullar in tycker jag. Lite svalare luft. Jag ligger och lyssnar till stadens brus och medvetandegör det min hjärna av vana sållar bort. Har hör byggarbete, barn på väg till skola och förskola. Jag hör utryckningsfordon och grannen som sin vana trogen står och gasar upp sin risiga gamla Volvo. Jag hör det susande ljudet från elbilar utanför fönstren och en lastbil som backar i närheten. Allt det här hör jag inte om jag inte väljer att lyssna på det.

Imorgon kommer jag att vakna i skogen vid havet till tallarnas sus och tycka att tystnaden i övrigt är öronbedövande. Men skön.

Hoppas att du får somna om en stund till 🩵

@Flarran Regnkläder och vinterskor får du skriva upp på inköpslistan! Då är du redo för hösten och vintern 🤩 Men vi har först några härliga veckor förhöst framför oss. Då solen står lite lägre, morgonluften är kyligt krispig, löven börjar gulna och vissa blir röda. Jag älskar den friska, höga luften på förhösten. Och för mig är höst nystart, jag lever mentalt kvar i barndomens årstidstänk.

Och tänk vad lite nattsömn kan göra underverk - du kvittrar nästan som en lärka 🥰

Kram 🐘

Hejsan! @Andrahalvlek, Du är så positiv så att en dystemiker som jag nästan blir lite full i skratt ibland. Det är är inte dåligt det. Har funderat lite på varför jag förutom mina andra knepiga psykiska deldiagnoser och sånt, har problem med extra nedstämdhet och deppkänsla om hösten och får en jobbig sänkning av mitt redan trista humör, när man går från sommar till höst och till mörkare tider. Känner ju till att det har med minskad tillgång till solljus att göra.

Men tror att det också har att göra med barndomen och den svåra skoltiden då man bland annat var psykiskt mobbad och väl utfrusen på något sätt. Jag såg det därför som att allt roligt liksom tog slut varje gång skolan startade efter ett sommarlov och hösten anlände och sommaren bara försvann.

Var ju rätt mobbad jämt, vilket väl delvis berodde på mitt eget beteende att jag var tyst och inte vågade att säga ifrån, utan drog mig undan och satt i ett hörn för det mesta. Detta då jag blir stressad av folksamlingar och höga ljud med mera som väl var situationen i klassrum, vilket väl för mig inte var direkt optimalt alltså. Hade därför svårt att koncentrera mig på att lära mig prylar, så då blev ju betygen därefter och det höjde väl inte direkt motivationen. Sedan har jag ju jämt haft social ångest som kan komma lite när som helst. Trist nog även i situationer bland folk som jag känner bra igen.

Men nu i stunden här i köket känner jag mig helt okej och solen den skiner ju faktiskt fint utanför mitt fönster i stunden. Så då ska man väl inte egentligen gå och tänka på kommande ruskväder och deppa i förskott. Men som nykter och alkoholfri kan jag i alla fall tackla den dagliga depressionen en aning bättre och det är man då tacksam för. Trist nog nu när det är fint väder så har jag ingen energi alls att ens gå ut med ett par soppåsar, men ska försöka med det ändå senare.

Har faktiskt även funderat allvarligt på att när jag har bättre ork så ska jag ta mig iväg till nån butik i stan som har vettiga regnkläder till skapligt pris för att vara redo och ha dessa med i ryggsäcken. Måste väl även få tag i bättre och bekväma skor inför höst och vinter också, men ska man ha riktiga grejer som man ju behöver för att trivas, så kostar det ju en hel del också. Tycker även att det är jobbigt att handla kläder och skor har ofta förutom social ångest även beslutsångest i butiker.

Det finns ju billiga bra prylar att köpa på nätet, men brukar alltid vilja kunna prova saker på plats direkt så man slipper krångla med returer liksom. Det är så mycket att tänka på jämt och jag har ett heltidsarbete med att liksom bara orka existera rätt så ofta. Men alkoholfri det är jag då även idag vilket väl är ett mindre mirakel egentligen efter så många års missbruk. Förresten, @Carisie, det var kul att du också tittade in en sväng här i dag kompis, sånt uppskattas.

Ha det gott mina vänner!

@Flarran Hej igen. Har du provat att ta D-vitamin? Det har verkligen tagit udden av min höstdepression/orimliga trötthet. Jag köper kapslar av Bio Salma för en hundralapp typ och de räcker i sex månader. Kanske kan vara värt att prova? Jag äter dem från sept till maj. Om det är placebo som gör mig piggare så är det värt 100:- ändå 😂😂😂😂

@Carisie Jag tar också D-vitamin under vinterhalvåret för att känna mig mindre nedstämd. Och känner jag mig extra låg brukar jag ta en kur rosenrot. Den funkar svinbra på mig, placebo eller ej. Plus att jag har SNRI i grunden. Jag har tidigare haft tydliga årstidsbundna depressioner, men värst är det då på våren när ljuset kommer tillbaka konstigt nog. Ut och traska i ur och skur är bra för mig också, så att ha hund är en friskhetsfaktor på många nivåer. En hund skulle du skaffa dig @flarran 🥰 Sällskap, glädje, kärlek, närhet, motion och omvårdnad i ett!

Kram 🐘