God morgon i dimman världen 🌫️ 🌎
Temperaturväxlingsdimma (oj, långt ord) hos mig och varken etylångor eller dimma. Dimma som rimmar på förnimma - fick en väldigt levande förnimmelse idag.

Jag lyssnar på en bok och i avhandlat kapitel så går huvudpersonen från sin hytt på ett kryssningsfartyg någonstans på Östersjön och beskriver lukten av bakfylla och högarna med utslagna människor blandat med radiostyrda människor som tar två skakiga öl och fyra jäger för att kunna ta sig till taxfreeshoppen och handla mer sprit.

Känslorna som momentalt infinner sig är: igenkänning på fylleriet, jag kan förnimma bakfyllelukt och tom smaken av gammal fylla i munnen. Igenkänning på återställarna som ju är HELT okej på ett kryssningsfartyg men inte hemma (så vet vi att beroendesjukdomen är progressiv och vi kommer att flytta den gränsen också i sinom tid). Jag får lite lätt yrsel och illamående av tanken och känner att jag aldrig vill uppleva det igen och att det ligger helt på mitt ansvar att jag inte gör det.

Jag tror att det är bra för mig att minnas på det sättet jag gör eftersom det håller minnet levande tillsammans med avsmaken. Till exempel: jag dricker inte whiskey. Har aldrig tyckt om det. MEN när jag fattat det otroligt dåliga beslutet att göra min karatefylla till en flerdagars så är det whiskey som jag druckit eftersom den flaskan alltid är typ full - halsat ur flaskan bara för att få döva känslan av skam & skuld. Halsat för att få sova. Ställt flaskan på sängbordet så att jag jag klunka i mig lite till ifall jag vaknar. Ta tre klunkar för att orka åka taxi till närmaste systembolag och dels handla upp en hel förmögenhet på sånt jag tycker om men också köpa tillbaka det jag "måste mörka". Passa på att köpa lite extra sprit som inte är lika äckligt som whiskey men som man blir full fort av. Allt det här sammantaget springer igenom mitt huvud på en nanosekund varje gång jag ser en skådis med ett glas bärnstensfärgad vätska på film eller i en serie 🤮🤢.

Det känns så långt bort men samtidigt nära. En person som inte känns som jag men som definitivt är det men en person jag arbetar aktivt för att den ska hålla sig liten på den pyttelilla matta i mitt inre. Den sidan är inte välkommen i mitt liv och det kostar väldigt lite att hålla den borta. jag är verkligen långt ifrån präktig eller någon ängel utan en helt vanlig människa och alkoholen diskriminerar inte - den tar vem som helst till fånge. Vi slår oss själva i bojor mot bättre vetande. Det är det som är så sjukt - vi VET att vi förstör oss själva men vi kan hitta kraft och kapacitet att slå oss fria. Styrkan i att vara en grupp (som någon skrev "FORTSÄTT SIMMA" för er som sett Hitta Nemo är det här en lysande referens) att finna igenkänning, känna att vi inte är ensamma om att varit kapade och radiostyrda 🤖. Att finna trygghet i att gå vidare, kliva ur brännvinsfloden och komma stärkt ut på andra sidan. Hitta tillbaka till oss själva - vem är jag utan alkohol - och bygga upp den nya personen.

Jag känner mig under återuppbyggnad 🧩 en bit här och en bit där. Jag är inte alltid stark & glad men jag är nykter! Det är ändå en bra grund att stå på.

Jag hoppas ni får en fin onsdag 🙏🏼 och att ni inte fick skavsår i ögonen av mitt långa inlägg.
🩵

Kvällsavstämning ✅
Känner mig så produktiv idag - här har jag ju varit aktiv i alla fall 😅 Lite på jobbet också - men bara lite.

Börjar inse att det kommer att vara många saker jag saknar. Den bära omvårdnaden. Mötet med närstående. Att följa patientens resa från kritiskt sjuk med allt vad det innebär (snacka Skylla & Karybdis) att ta över hela individen andning, cirkulation, temp, medvetande, salthalt...alltså ner till minsta droppe urin har vi på IVA kontrollen 🤔 vilket konstigt jobb jag har. Att se patienter kämpa igenom följdsjukdomar - det finns många - till att lämna oss med god prognos för framtiden. I vissa fall när det inte går att rädda liv känns det så himla fint när människor tagit beslut kring organdonation. En människa kan rädda så många liv!

En shout out nu: vill ni inte donera eller är osäkra, gå in på socialstyrelsen och välj NEJ så slipper ni tunga era närstående med att fatta beslut i en trängd situation. Jag har tex kryssat i JA för donation av allt utom hornhinnor (fråga inte) men NEJ till forskning. Slut på meddelande om döden 📣

Det är även slut på mitt meddelande...egentligen hade jag velat skriva mer om Skylla & Karybdis för att det fascinerar mig hur bra den gamla boken är i många fall.

Men jag lägger nollan 0️⃣ under sängen till imorgon. Nu ska jag sova. Tack för idag
🩵

God morgon - en ny dimmig dag 🌫️
Lite sur att jag vaknar så tidigt när jag jobbar kväll men å den ljusa sidan så hinner jag med en massa saker före jobbet. Även idag stundar en nykter dag. Det känns fint - lugnt och invant - men utan att jag för den dels skull tappar garden och därmed huvudet. Tacksam för vad jag har.
🩵

@Carisie God morgon i dimman! Här har solen nu trängt sig igenom och dimman nästan lättat helt. Ja, usch för bakfyllelukten och smaken i munnen efter en återställare. Usch för ångesten och de alkoholpåverkade tankarna som lever ett eget liv och inte är förankrade i verkligheten. Det är som ett annat liv och en annan värld och tänk så många som är fast i ett beroende, utan att veta om det, eller snaraste vilja ta till sig det och acceptera det, som lever i förnekelse och undvikande beteende. Så jävla skönt att ha kommit ur det greppet och att ha genomskådat självbedrägeriet. Finns inte en millisekunds chans att hamna där igen. För nu funkar hjärnan som den ska och det är vi som för kommandot i våra liv.

Fint att få en glimt av vad som sker där på sjukhuset och ni gör verkligen ett helt otroligt och fantastiskt jobb för att de som mår dåligt ska bli friska igen. Jag måste gå in på doneringsregistret och fylla i. Tankarna kommer ibland men sen glömmer jag bort det igen.

Ha en fin dag och det är skönt att med lite annat innan jobbet. Kram🍂❤️

@Carisie Godmorgon! Önskar dig en underbar dag! Känns roligt att göra denna nyktra resa tillsammans med dig! Jag ja vet att du kan tänka dig ta ett glas eller två någongång och det tycker jag du ska känna dig fri att göra, jag ser dig som en nykter person ändå eftersom du inte verkar sitta på vita knogar. Nu sticker jag ut hakan lite men jag tror att har man druckit sig till ett beroende kan man inte utan svårigheter uppnå måttlighet utan att först ta ett låååångt uppehåll. Jag talar utifrån egen erfarenhet för jag misslyckades totalt med att vara måttlig såsom så många andra här. Därför är min inriktning nykter tillsvidare. 🍂🌱🥰

@vår2022 God morgon kära Vårfru 🧚🏽 - tyckte den emojin passade in på min bild av vårfrun som något sorts magiskt sagoväsen. Du är förvisso på riktigt men du är magiskt bra på att komma med rätt input på rätt tid så lite magisk tycker jag nog att du kan få vara i mitt huvud 😄. Nu kom jag att tänka på hur jag målat upp era utseenden för mig allt eftersom jag har läst och skrivit - HERREGUD vilken tanke 😂😂😂😂 - jag släpper den. Men vara så du vet så är du skitsnygg!

Det här världen är så mycket bättre än den giftiga och förgiftade och jag har inga fester eller annat inplanerat så några glas hägrar inte det här året...tid läggs till tid ⏰. Däremot blir det solsemester i jan/feb och då kommer det garanterat att drickas drinkar i solnedgången men det är långt ifrån säkert att mina kommer att innehålla etyl. Jag älskar att dricka olika shakes med mango eller ananas 🥭 🍍 - oh vad jag längtar nu! Jag kände bara jag skrev om drinkarna att jag inte är sugen på alkohol 😂. Hur ett mindset kan ställas om på så kort tid???? Har du några kloka tankar om det?

Alltså det här med organdonation ligger mig varmt om hjärtat ❤️ Det är mig och annan IVA-personals "privilegie" att ha en liten inblick i såna situationer där en donation skulle kunna vara möjlig. Antal personer som väntar på ett organ är ca 1000-1500 st (2023 avled 26 personer i väntan på organ och 65 plockades bort från väntelistan permanent) och antalet avlidna som blivit organdonatorer ca 250 st. 2023 var ett "rekordår" med 258 organdonatorer mycket pga nya kriterier för att kunna donera organ. Förr var det bara hjärndöd (DBD) som gjorde donation möjlig men nu har man även död genom cirkulationsstopp (DCD) som möjlig donator. Runt 20% (1,9 miljoner) av svenskarna har givit sitt medgivande till donation. Jag hade ett fall där en patient som inte skulle överleva och läkaren frågade patientens vuxna barn om hur de trodde att patienten skulle ställa sig till en eventuell organdonation. De var lite tveksamma men trodde att hen nog skulle kunna ha gett ett medgivande. Vi kollade socialstyrelsens register och fann att patienten hade klickat i JA. Alltså lättnaden hos de närstående var så att man nästan kunde ta på den i rummet -blir lite tårögd bara jag tänker på det. Även om det blivit ett NEJ så är det en lättnad också istället för att man i en sorgens stund ska fatta ett så omvälvande beslut. Så NEJ är också bra för då VET vi.
❤️💔❤️‍🩹

Det blev ett långt inlägg 🥹😀 Men brinner man för nåt så gör man 🙏🏻. Ja nu ska tant masa sig ut i kakelsalongen och doppa sig i en färgburk eller två. Denna dagen tarvar läppstift 💄.
Kram ❤️

@Ny dag God morgon ☀️ Ja visst är det härligt att slå följe på en inslagen stig 😀. Jag tycker det var fint av dig att se mig som en nykter person. Just nu är jag ju verkligen det och har som jag skrev till Vårfrun 🧚🏽‍♀️ nyss inga planerade festligheter i år så det ser nykter ut 2024 ut. Min statistik för 2024 ser strålande ut! Trodde inte att livet skulle vara så här roligt som det är utan alkohol. 2024 var året då min guldkant på tillvaron blev mer en sorgekant ...eller kanske en solkrand. En sån där äcklig smutsrand som det blir om man tvättar håret sittandes i ett badkar. Det var också året då jag hittade rätt - hittade hit - hittade er ❤️.

Du är alltid välkommen att "sticka ut hakan" - jag förstå hur du tänker. Jag har klurat lite på vad precis som är skillnaden den här gången. Du och jag har ju helt olika problematik och jag tror att för mig är det så att om jag inte dricker frekvent så hamnar jag inte i den onda spiralen - tro mig jag har respekt för alkoholen men jag önskar att jag kunde sätta ord på hur det liksom spunnit nedåt. Jag vet inte hur mycket du läst eftersom du var lite frånvarande en stund men jag har druckit måttligt under vår/försommar (tror det blev 1-2E/v om man slår ut det) men sen inget. Det är fortfarande inget och ser ut att fortsätta så. Jag har också sagt att EN enda karatefylla till så sparkar jag ut alkoholen forever and ever ur mitt liv. Min plan är inte längre att dricka måttligt utan att ta ett eller två glas vid speciella tillfällen men jag ligger kvar under måttligt för ajg tycker det vore förmätet av mig att ligga under alkoholfri eftersom jag inte har det som mål just nu, förstår du hur jag tänker?

Men nykter är jag idag 0️⃣ och tills vidare. Nu måste jag verkligen skynda mig iväg till kakelsalongen och måla lite 💄.

Hoppas du får en fantastisk dag.
🩵

@Carisie Men tack vilken fin emoji du gav mig och så fina ord 🧚🏽❤️. Och vad bra att du föreställer mig som skitsnygg😂. Precis som jag tänker om dig!🤩 Ja, man får en bild i huvudet av de man ”pratar” med här, positiva fina bilder😁.

Vad skönt att ha en solsemester att se fram emot i jan/feb och att uppleva den fräsch, som man blir om man dricker härliga fruktiga shakes😁. Mitt mindset ändrades också väldigt fort och det är väl därför det gått så bra och noll återfall. Annie Grace skriver om spontan nykterhet, att man inte får kognitiv dissonans som innebär ett kluvet tänkande - en önskan om att kunna dricka, att man annars missar något och en önskan om att sluta dricka för att man inte mår bra av det. Då uppstår en inre konflikt där alkoholdjävulen sitter och viskar i örat hela tiden. Så var det för mig tidigare, två motsträviga värderingar som brottades inom mig och djävulen vann alltid. Spontan nykterhet innebär att man fullständigt ändrar sitt mentala medvetna och omedvetna perspektiv på alkohol, man skönjer sanningen om sitt drickande. Det krävs ingen viljekraft att sluta dricka, det blir en fröjd att inte dricka. Man kan jämka ihop den inre konflikten, behovet av att sluta dricka med rädslan för att missa något. Mindsetet ändras i förhållningssättet till alkohol. Man genomskådar hur alkoholdjävulen fungerar och hur det sitter ihop med ett alkoholberoende. Man blir liksom fullständigt klarsynt i hur alkoholen dränerar, dissikerar, påverkar hela ens uppenbarelse och liv och hur självdestruktivt det är. Man vaknar upp och får en heureka upplevelse!😂. Motivationen till att sluta är så stark och då går det lätt. Då kan man börja söka efter sin värderade riktning, sitt förhållningssätt till livet och vad man vill att det egentligen ska bestå av och innehålla och den romantiska förställningen att dricka alkohol har helt och hållet förlorat sin glans och värde i livet. Det är mer ofattbart att alkohol fått ta upp så mycket plats och uppfattas nu snarare som ett helvete, ett gift. Det är min upplevelse😁.

Ja, du brinner verkligen och det är också en så viktig sak du brinner för. Det räddar liv och underlättar för de som är kvar på jorden. Kram❤️

@Carisie Jag tror inte du behöver vara så lång tid i kakelsalongen, du verkar har både flow och glow av dig själv och det syns nog. Tror liksom det lyser om dig där i bunkern❤️

Kvällsavstämning ✅
Hej! Så mycket roligare det blir att skriva när jag ser att det finns några som läser. @ny dag & @Vår2023 🙏🏼

Ska dock svara imorgon för just nu sitter jag helt slagen i en taxi på väg hem! Kvällen var galen 😵‍💫 23.453 steg! Sjukt! Helt utan glow men mitt fantastiska fuschiafärgade läppstift sitter exakt lika snyggt som då jag fick hemifrån!! Det ni!! 😅

Tills vidare tackar jag för gott snack och fina komplimanger ❤️