Dödstrött. Det kostar på att gå upp kl 6.15 när jag gått upp kl 8 under mina kvällsveckor. Ställer jag inte larm på helgen vaknar både jag och lillprinsen strax efter 8. Klockan 8 är min ”normal”-tid för uppstigning tydligen.

Hade tid hos min psykolog idag. Vi pratade om vikten av vanor och rutiner, vikten av att göra saker man får energi av, och vikten av att inte överösa utan gasa i lagom fart så man inte kör i diket. Vi pratade också om mina ”kallduschar” i form av tidigare trauman som hälsar på ibland. Mycket bra snack, och på alla områden är jag på god väg.

Direkt när jag är så här trött blir jag sötsugen. Inga sötsaker hemma, färdig matlåda i kylen att ta ut och värma. Inga frestelser i sikte alls. Skippade styrketräningen idag, mest för att jag kände att jag symboliskt behövde välja bort något. Hundpromenaderna kan jag ju inte välja bort.

Imorgon ska jag träffa mina närmaste kollegor, det blir roligt. Torsdag-fredag jobbar jag hemifrån, då får jag sova till 7.15 åtminstone.

En god natts sömn ska nog få mig på rätt köl igen.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Ja, laga matlådor på helgen för hela veckan är en viktig pusselbit. Och veckohandla efter frukost på lördagar. Mätt och pigg. På kvällarna efter jobbet finns inte mycket ork kvar för att motstå onödiga frestelser. Heja oss!

Kram 🐘

Onsdagsmysmiddag hemma hos yngsta dottern. Tidigare förknippat med daimglass till efterrätt framför tv-n. Inte längre, en cola zero drack jag. Dottern åt glass, det bekom mig inte ett ögonblick.

Kram 🐘

Heja dig! Inspirerad har jag blivit vilket tagit sig uttryck i att jag mumsat i mig en påse snacks-morötter till kvällen istället för glass och choklad. Okej, två bitar choklad har det blivit men inget mer.
Cola zero är en favorit sedan ”flera år”, dvs så länge vi varit nyktra. Alkoholfritt vin och sånt går däremot inte åt längre. I undantagsfall något bubbel om det vankas gäster, men annars är jag mitt plain nyktra jag gör det mesta.
Så bra att du är så uppstyrd med tanke på jobb-karusell som ev väntar. Stark som en fura. Kram 🤗

@Andrahalvlek Det äter jag med på kvällarna, när jag nu varit utan glass i över 4 veckor känns det som att vaniljkvarg smakar glass och då gärna med bär i! Idag är det fyra veckor sedan jag vägde mig! Känns så skönt, jag vet att jag äter så näringsrik mat som möjligt med mycket protein för det mättar så bra samt mycket grönsaker, bär och frukt, jag behöver ingen våg som ska berätta att jag inte gör det bra nog, den har förstört oändligt många dagar i mitt liv! Kläder är min måttstock och jag lär mig att tycka om min kropp, mitt mål är att älska min kropp! Den har fått så mycket skit från mig igenom livet, den har fått bära skulden när jag egentligen varit förtvivlad över något annat. Jag har kunnat lägga all fokus på matintag och kroppen och därigenom sluppit ta i tu med de grundläggande problemen, att vara ätstörd tar enormt mycket tid och energi så det finns inte mycket kvar till annat. Det är precis som med alkoholen! Allt planerande, drickande och allt som hör till tar fokus från de grundläggande problemen, en flykt! Stor kram kära du och heja oss❤️

@Himmelellerhelvette Åh, jag blir alldeles varm inombords. Att du är på god väg ❤️ Att få må bra ❤️ Vägen kan vara krokig, men det går åt rätt håll. Jag har också historiskt ägnat alldeles för många timmar åt att ogilla min kropp, som så många andra kvinnor i min ålder. Förspilld kvinnokraft. Så jävla onödigt. Och elakt. Genom att istället ge kroppen bra mat så får den lugn och ro och möjlighet att läka - och bygga lite muskler.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Lite på samma tema såg jag en ung kvinna igår. Stor bylsig hoodtröja, trött ögon och rufsigt hår. Hon såg så sorgsen ut, lindade armarna om sin överkropp. Jag vände mig om och såg henne gå vidare bortåt på trottoaren. Hennes ben, i tunna tajts, var inte tjockare än mina underarmar. Det gjorde så ont i mig, jag ville nästan springa ikapp henne och ge henne en kram. Fråga henne om jag kan hjälpa på något sätt. Så många unga kvinnor är så ätstörda idag att jag blir gråtfärdig.

Kram 🐘

Tv-tips: Dopesick på svtplay. Handlar om hur det beroendeframkallande läkemedlet Oxycontin fullkomligt briserade i USA. Helt galen utveckling.

Opioider är snäppet värre beroendeframkallande än alkohol. Vidrigt. Folk går över lik för att få sina tabletter. Mer och mer krävs för att ens må lite bra. Och läkemedelsbolagen tjänar storkovan. Precis som alkoholindustrin gör på folks drickande i tid och otid.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Hej 👋🏼 Man kan också leva längre på droger innan det verkligen leder till förfall. Det är "lättare" att komma undan påverkad av piller VS alkohol på jobb tex. Opioidkrisen är dock ett problem av magnitud och det är billigare att köpa heroin än att köpa Oxy på svarta marknaden. Ytterligare problem är att det sprids falska Oxy som är dragerade med Fentanyl och som orsakar fler överdoser än någonsin. Den syntetiska drogen är mellan 50-100 ggr mer potent än Morfin. Fentanyl är dock ett fantastiskt preparat att arbeta med -då det inte spelar någon roll om mina patienter slutar andas för egen maskin eftersom de ligger i respirator.
😮‍💨

@Carisie Ja, det är verkligen helt vidrigt. Min mamma fick oxy-nånting efter ett fall som ledde till en kotförskjutning. Hon blev helt groggy, sa nästan direkt att tabletten inte hjälpte, hon hade fortfarande ont. Jag svarade henne att eftersom hon sluddrar så borde tabletten funka. Min ex-svärfar fick något liknande, och blev helt apatisk, knappt kontaktbar. Båda fick morfinplåster istället, då blev dosen mer utjämnad över dygnet. Plus alvedon.

Jag såg en dokumentär om en ung man i Sverige som blev helt galet beroende efter en olycka med bilen. Han fick utskrivet på recept och köpte svart, blandade lite hit och dit. 32 år och bodde hemma, för han kunde inte sköta ett hushåll. Hans mamma satt och grät i tv. Han sluddrade och flackade med blicken. Han hade en enda tanke: Ta inte mina piller ifrån mig.

Jag har försökt att leta upp dokumentären igen, men jag tror den är borttagen. Den var nog för smärtsam för alla inblandade.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Här går samtalet mellan lite olika intressanta saker!

Om att ha svårt tacka nej, hände mig det igår. Dottern hade köpt nån ny marabousort o ville bjuda. Jag tog en liten ruta. Gott! Så jag har ju brutit min svit på 13, snart 14 veckor av inget godis. Men det är ok. Jag konstaterade att det var gott, jag njöt. Bra så. Jag mår bättre på alka plan av att inte äta godis, så jag vill inte helt enkelt.

Såg att du varit hos din psykolog o pratat rutiner. Och att sänka kraven på att alla rutiner ska hållas till punkt o pricka oavsett hur vardagen o måendet ter sig. Om jag tolkade rätt? Låter sunt!

Kram o ha en fin lördag!❣️🌸

@Andrahalvlek Alltså det är lite klurigt med alla morfinpreparat. Jag är en av ett par undantag som det även låter som att din mamma har. Det finns receptorer i blodet (jag brukar beskriva det som att det åker runt små muggar i blodet) som ska ta emot morfinet och bringa smärtlindring. Hos vissa personer finns det för lite muggar, vissa muggar är redan fulla av andra preparat som tagit morfinets plats eller så kan muggarna vara halvfulla. Man får då otillräcklig och/eller oönskad effekt av morfinet pga att du får fritt flytande morfin i blodet = du får ett rus och då muggarna inte fyllts helt så har du fortfarande ont. Jag åkte in och ut på sjukhus i ett år med svåra smärtor i buken. När jag får Oxynorm så är jag nästan smärtfri i ca 20 min - sen kommer smärtan tillbaka och jag blir bara snurrig. Så då fick jag prova på olika preparat som jag hade "muggar till" och slutligen hittade läkaren ett preparat som funkade! *phew* Vilken lättnad. Sen hittade de en massa tumörer som var orsak till smärtan - som blev bortopererade och idag är jag frisk. Nu vet jag vilket preparat som funkar på mig iaf 😅

@Andrahalvlek Jag försökte alltså inte förminska att folk använder det för rus utan bara ge en bild av att din mamma skulle kunna ha ont fast hon blev påverkad. Jag tror att det är onödigt att tillägga att jag älskar farmakologi!
😅

@Himmelellerhelvette Visst är det hemskt! Men det som är mest hemskt är att alla "intelligenta" djur försöker berusa sig. Det finns forskning på att delfiner kan berusa sig av blåsfisken. I Sverige är vi bättre på att reglera narkotiska preparat än i USA (och andra länder) eftersom det finns en central upphandling av beprövade och godkända preparat. Något jag förundrats över är hur ofta det är alkoholberoende som kommer in intoxikerade till mitt jobb och har hur många narkotiska preparat som helst på min läkemedelslista. Men samtidigt talar det ju för hur många alkoholberoende som självmedicinerar olika psykiatriska diagnoser likväl som de medicinerar symtom alkoholen ger eller förstärker.
🩵