@Flarran Din far och mor gav dig verkligen kloka visdomsord på vägen, som du vårdar väl ❤️ ”Du kan allt” är kanske överdrivet, men ”du kan mer än du tror” är helt sant.

Och du ska vara stolt som mallgroda 🐸 över ditt snart nyktra år. Och helt utan hjälp är du inte - du praktiserar forummetoden! Att skriva ner vad man tänker och känner, ta emot feedback och processa efterhand vad du lär dig på vägen.

Och gemenskapen inte att förglömma! Jag är också nykter enbart med forummetoden, i fem år snart, tjoho! I början räknade jag dagar, sen veckor, sen månader och slutligen halvår. Det kommer du också att göra 🥰

Ha en bra dag kompis!

Kram 🐘

Hejsan! Jag fick nog tidigare idag en släng av storhetsvansinne över att jag på en fredag och inför en helg och allt. Fortfarande är helt nykter och alkoholfri efter så många dagar i följd och inte som tidigare år om fredagarna var i ett mindre upplösningstillstånd efter att på nästan alla sätt få tag på en massa burkar och flaskor med alkohol i form av sånt som öl, vin och sprit bara för att liksom klara av att gå runt och stå ut med tillvaron så att säga.

Men det kändes i morse när jag kom på att jag snart har varit nykter skribent dagligen i ett helt år på detta eminenta forum, rätt så märkligt när jag tänkte efter på saken. Ja, alltså detta att slippa ha ett ständigt alkoholsug och att kunna vara normalt nöjd med sånt som en kopp varm choklad, lite läsk, kaffe, te, kolsyrat vatten eller kanske som nu i denna stund ett glas med druvjuice som jag dricker bara för att det är gott så här en vanlig eftermiddag. Detta i stället för att hälla i mig nån sliskigt söt likör, bubblande vin, folköl eller nån annan sån där onyttig alkoholblask i berusningssyfte.

Visst får jag väl ibland knepiga tankar på berusning när jag inte är utvilad eller i en psykisk balans. Men då tänker jag att varför ska man hoppa upp på själsdödens tåg till alkoholträsket i onödan så att säga. För den korta fjuttiga stund av dyrköpt tankevila man kan få och kanske i bästa fall får slippa känna sig deppig en stund. Ja, det att kanske få vara lite konstgjort glad, pigg och avslappnad en kort stund, det får man ju sedan betala med hög ränta genom att man mår sju resor värre sen.

I mitt fall så vet jag ju dessutom även av tidigare erfarenhet efter att två gånger ha försökt att sluta med alkohol som en tröstens snuttefilt och så att säga upphöra med att slå mig själv i skallen med en flaska som jag så tanklöshet gjorde i en massa år. Det finns ju inte på kartan att jag bara tar mig en försynt liten slurk med vin eller så, för den goda smakens skull, eller gör en anständig och normal fest bestående av ett enligt experters antal godkända standardglas med alkoholhaltig dryck vid någon sällsynt högtid eller så.

Nej, det blir först en till synes oskyldig folköl, och sedan en till, och bara mer och mer av diverse alkohol. Detta tills det sedan bara blir ett rent råsupande in till sista droppen och tills kroppen är i så dåligt skick att man är tvungen att ta en paus i flera dar för att inte gå under. Detta för att sedan så fort som det bara går, köra igång med skiten igen. Det hela med alkoholmissbruk, om man nu har upptäckt att man har en beroendepersonlighet är ju nåt progressivt som de lärde väl brukar säga.

Forum-metoden som du @Andrahalvlek talar om, den är inte så dum om man håller fast vid nykterhet dag för dag och inte går på den enkla grejen som alkoholdjävulen väl igår försökte få mig till att göra liksom. För när jag var vid ölhyllan i matbutiken igår så kom faktiskt en del tankar som handlade om att - det är väl ingen som vet eller bryr sig i om du tar dig en öl eller två ibland. Ja, eller kanske köper dig en vinsats och sen tar dig en stärkande slurk med lite hemgjort vin ibland. För nu har du ju lärt dig det här utantill, och kan ju utan tvekan lätt bemästra konsten att låta bli att dricka dig berusad...

Men igår så kände jag så tydligt inom mig att det vore att vara en usel lögnare om jag medvetet och i onödan ynkligt svek mitt andliga löfte till Herren om att fortsätta att vara nykter till sista andetaget om jag fick vara kroppsligt frisk till sista hjärtslaget. Då jag ju märkligt nog tydligen blev bönhörd den förra hösten och faktiskt väl varit friskare kroppsligt sett än på många år så vore jag ju en idiot om jag förstörde det hela. Detta genom att ta det där första skadliga glaset med nån alkohol som jag ju vet bara sedan skulle följas av flera och sen helt enkelt bara starta om den trista karusellen igen.

Förresten, @eling, det var kul att du skrev några ord kompis, sånt behövs ibland för att inte tappa sugen helt på att vara duktig och alkoholfri. Men nu så känns det då helt okej att inte ta det där luriga glaset eller slurken med alkohol som ju bara ställer till en massa elände alltså.

Ha det gott mina vänner!

När man har nyktrat till och varit alkoholfri i snart ett helt år som jag har varit och är, så börjar man tydligen tänka lite mer logiskt på saker och ting. Kunde inte somna vid elvatiden igår fast jag hade bett min nattbön till skaparen och hans son och verkligen försökt att andas lugnt enligt konstens alla regler och diverse andningsteknik man har lärt sig från böcker om meditation med mera. Jag var alltså helt lugn, men det var helt omöjligt att koppla av och kunna somna.

Då från ingenstans kom en tanke som sade inom mig, att nu skulle det väl suttit fint med ett glas portvin eller en rejäl starköl. Det har ju aldrig misslyckats vid sömnbesvär, dessutom så har du ju alltid blivit rätt så pigg och glad samtidigt. Jag tänkte då på hur många gånger genom åren som jag vid sömnbesvär druckit en starköl eller kanske en 2 dl portvin och sedan blivit rätt lugn och glad. Men sedan bara fortsatt att dricka och glömt bort att sova och i stället satt mig och pysslat med annat som att kanske göra lite egen instrumental syntmusik.

Nu gick jag i stället ut här i köket och tittade i min kyl och frys och tänkte på att det ju kunde vara gott med ett halvt paket med gräddglass med krossad choklad. Något som ju inte är nåt som man blir det minsta berusad av och som dessutom innehåller cirka 70 kalorier mindre än 2 dl starkvin. Jag har som ny-nykter nog börjat tänka lite mer logiskt på mitt ätande och drickande och tog för nöjes skull och vägde mitt halva glasspaket på 130 gram och det visade sig faktiskt då att det innehöll 280 kalorier. Mitt logiska tänkande gick igång och började processa denna upptäckt.

Har ju en övervikt som jag ogillar och har inte blivit riktigt klok på varför jag väger exakt lika mycket som vid förra hösten den här tiden. Detta fast jag har sluta att dricka alkohol och dessutom rör mig mycket mer än tidigare. Har ju faktiskt exempelvis inte cyklat så mycket i år på kanske över tio år alltså. Logiken inom mig sade då att vill jag nu gå ned något kilo i vikt så ska jag ju inte sitta uppe om nätterna vid sömnproblem och äta gräddglass exempelvis. Så nu har jag faktiskt ställt in mitt halva glasspaket i frysen igen och dricker ett glas med vanligt vatten i stället.

Kände just att jag började bli lite sömnig så att för att komma mig för att skriva färdigt denna minnesanteckning så att säga, så kör jag i skrivande stund lite svängig instrumental gitarrmusik. Något som man ju inte heller ska göra om man vill somna direkt. Men har ju som nykter lärt mig att använda musik till min fördel och vid behov höja min energinivå en aning. Försökte först med lite stillsam och fin klassik musik och den fick mig väl mest att hålla på och somna, vilket ju är en bra upptäckt att ta fasta på framöver liksom.

Förresten, @Carisie, det var trevligt att du tittade in här en sväng i går kompis. Nu har jag stängt av musiken i mina hörlurar och försöker att samla ihop mig för att sova en stund. Sedan om jag vaknar i en vettig morgontid så får det nog bli att jag kör vidare med min ny-nyktra rutin att ta mig en kopp varm mjölkchoklad och limpsmörgåsar som magen då uppskattar utan tvekan. Men har som sagt åtminstone när det gäller kosten nog börjat att tänka en aning mer logiskt som alkoholfri.

Ha det gott!

@Flarran God morgon ☀️ Med ditt inlägg dödade du min bild av dig som en lång och mager man 😂 Förlåt - men det blir ju så att man fantiserar ihop ett utseende på dem man läser om och skriver med.

Tänk så långt du kommit! När är det ett år? Ska du fira? Förresten så köpte jag mjukost igår - sa till maken att det är ditt fel 😂 Hoppas du får en fin dag! Kram!
🩵