Nu har det blivit kväll i stugan! Har tagit det rätt så lugnt idag. Inget deppigt tänk och ältande eller nåt jobbigt alkoholsug eller sånt, fast det är fredag. Tagit det så pass lugnt att jag alldeles nyss fick lust att gå utanför dörren bara för att röra på mig. Men det får nog vänta tills i morgon då det är lördag och man kanske tar sig iväg till nån loppis i dagsljus för att kanske köpa nån bok eller så. Har inte haft så värst mycket ork idag, men ut en sväng på balkongen blev det i alla fall. Så jag fick mig hur som helst en nypa luft och kollade även in ett par småfåglar som hade fest på några frön på grannens balkong tror jag att det verkade som. Har då varit allmänt positiv idag liksom, och roligare kan det nog bli då jag funderat på att kanske se på nån kul gammal video om en stund. För tänker här väl på hur gamla mormor sade, att man inte har roligare än vad man gör sig alltså. Det var kul att du @Molnet tittade in här och skrev lite trevligt tidigare idag, sånt uppskattas kompis.

Ha en fin kväll!

Tillbaka i Depp-City... Det är natt. Man är trött. Man är väckt. Tidig morgon en lördag och en skrålande granne vid namn Caruso eller nåt sånt, tycks ha landat efter nån fest. Det hörs på den party-ylande spruckna falsettsången till nån slagdänga från nitton-hundra-frusit-fast.

Ja, just det... Positivt tänkande och glada tankar var det ju man skulle fokusera på alltså....

Så var det väl som nån stollig expert i nån loppis-bok skrivit om ska göras för att höja nivån av den viktiga spralliga positiva energin i hjärnan.

Försöker väl som trött dystymiker därför höja må-bra-hormonerna i sinnet genom att i mina slitna hörlurar följa Pippis kompis Tommys sång och evigt slitna mantra om att han är lycklig... Som ett kostnadsfritt självhypnosens väg på tuben till ett bättre mående ännu en gång alltså.

Man kan vara långt borta och nere nånstans i Glåmträsk, men nykter och alkoholfri det är man då i alla fall. Vilket man väl ändå får vara tacksam för...

Ha det gott!

@Flarran förstår deppen att bli väckt av grannen mitt i natten. Det är inte kul att vara vaken den tiden när det enda man vill är att sova.

Så bra att du fokuserar och verkligen försöker vända tankarna. Beundrar dig för det! Heja dig 😊

@Flarran .Nej usch & fy vad trist att bli väckt på fel tid av skrålande granne.Kan få vem som helst att bli sur.Bra agerande där med hörlurar & Tommys Jag är lycklig sång.En annan tokrolig låt är:Rum & Coca-Cola-cola med Andrew sisters som oftast får mig på bättre humör.Önskar dig en trevlig & vilsam lördag.

Det är inte lätt att vara människa vissa dagar. Hade ju tänkt att vara så duktig och ta mig utanför dörren idag alltså. Kanske cykla några kilometer och ta mig in till stan för att göra mig en heldag genom att fira ännu en alkoholfri lördag med att strosa runt lite och kanske handla nån kul pryl på loppis.

Men jag blev ju trist nog väckt mitt i natten av en störande sångfågel till granne och kunde sedan naturligtvis inte somna om. Visst hade jag väl kunnat stoppa i mig sömnmedel, men har aldrig varit riktigt förtjust i såna piller, så den prylen fick då vara. Då jag inte hade berusande alkohol att ta till, så fick det bli annat distraktionsmedel som musik och att slösurfa på nätet och kolla videos och sånt.

Jag provade flera gånger att enligt konstens alla välbeprövade tekniker försöka att få sova nån timme då jag blev allt mer utmattad av sömnbrist. Vid tolvtiden och lunchdags var jag trött på att kämpa på för att vara duktig. Började automatiskt tänka på öl, vin och sprit. Bolaget skulle man ju kunna ta sig en vända till, för nog sjuttsingen kunde man väl blåsa iväg en tusen spänn bara för en gångs skull...

Hade hört en låt om drickande och tänkte att nog kan man väl tillåta sig att vara som kung i baren, när det ju var över ett år sedan man satte fötterna på systemet. Här gav mitt läsande och kanske lite fåniga skrivande i tid och otid på detta eminenta forum utdelning. För tänkte faktisk till sist som så att, helt nykter och alkoholfri det är man bara tills man faller i diket av feltänk och häller i sig första slurken av alkohol. Sedan är då jag utan tvekan direkt in i dimman och tanklöst resande på det framrusande tåget till bortre alkoholträsk igen liksom.

Nu har jag tömt ett glas med smultronyoghurt och och känner mig rätt nöjd och glad över att ha sparat en massa pengar och inte riskerar någon baksmälla, vare sig fysiskt eller psykiskt. Det här med att sova är ju faktiskt en världslig sak som man kan göra när som helst om man är ledig och inte behöver slava efter nån arbetstid och sånt där. Ska kanske dricka nåt och tänker nu på vatten eller att kanske ta ett glas med lite äppeljuice...

Tänker på farsans peppande ord när jag förr var dyster och han utan förklaring brukade säga: Du kan ju allt! Kände idag efter mer ingående på ordens psykologiska tilltal: Jag kan allt! Repeterade dessa ord för mitt inre flera gånger. Anades in djupt och sedan sakta ut några gånger. Fokuserade på en lugn andning och kompletterade farsans ordkombination med ett antal till för mig rätt så ljusa, lyftande, gladlynta och positiva ordkombinationer. Kände att jag nog var något stort på spåret när det gäller egen känslostyrning.

Sitter nu nyktert här i mitt kök och funderar på att farsan nog intuitivt hade fattat en del om hur man enklast med en egen inre mental träning och upprepning kan programmera hjärnan till ett mer konstruktivt tänkande än vad jag tidigare hade förmåga till för bara drygt ett år sedan.

Har på nätet detta ny-nyktra skottår kört igång och läst en hel del om psykologi och hur hjärnan fungerar, och att man i princip kan stärka sina muskler genom att bara tänka på att man lyfter vikter och tränar, hur otroligt det än kan låta. Men nog är tankens makt stor över det egna välbefinnandet när man inte ägnar sig åt nedbrytande feltänk kan jag då säga. Nu känns det som att det är dags att vila en stund så att man orkar köra vidare så som alkoholfri.

Ha det gott mina vänner!

Nu har det blivit kväll denna lördag. Nykter och relativt glad är man också och saknar inte alls i denna skrivande stund berusning av alkohol. För är mest tacksam till skaparen för att inte behöva sånt där. Så som det ju var i en himla massa år, och även ett par veckor innan man klev in här på forumet och började att skriva av sig lite mer än vad man väl från början kanske hade tänkt sig.

Men ibland behövs det väl en mer ingående reflektion för att liksom kunna gå vidare här i livet så att säga. Jag såg just att man faktiskt har varit en dagligt skrivande medlem i elva månader och fyra veckor denna dag. Tänk vem kunde väl tro att det skulle bli ett så omfattande skrivande när man den förra hösten i slutet av oktober år 2023 skrev det allra första inlägget.

Tänkte just på att man väl i rimlighetens namn borde ha fått bättre, eller åtminstone någon slags vettig hjälp av sjukvården att bena upp lite av det psykologiska liksom. Men då man ju har begåvats med en blandad komplicerad psykologisk problematik så var det väl som så att de inte såg någon större ekonomi i att hjälpa en liksom. Så det var väl lika bra att jag tog hand om saken själv.

Från början hade jag väl ingen större motivation till någonting heller egentligen. Men det är då inte bara att ställa ifrån sig en flaska och tro att man ska bli fri från feltänk kring ett skadligt drickande. Det är så mycket som sitter ihop som man får ta stegvis för att bena upp och sånt finns det ju sällan tid till hos dagens sjukvård har man då lärt sig. Har läst lite om självkänsla och hur man utvecklar en sådan och förstår att jag nog får börja från början i den bok som jag bläddrat i lite här och där.

Nu har klockan passerat 22:30 och känslan inom mig är att det nog är tid att lägga sig. Men för att inte bli allt för stressad inför sänggåendet så siktar jag väl på att släcka min nattlampa 23:00 så att jag förhoppningsvis får mig lite stärkande skönhetssömn så att säga. För visst är allt en vettig och någorlunda god sömnhygien ett viktigt grundfundament för ett allmänt välbefinnande och ett bättre psykiskt mående. Det tog jag mig allt en slurk med vanligt vatten på ur mitt glas här vid datorn.

Tack för idag!

@Flarran God morgon! Hoppas du fått god sömn. Vad gäller alkoholproblematik så tänker jag att det som är det mest avgörande för att göra något åt saken är den egna viljan och styrkan, motivationen och tilltron till sin egna förmåga till att kunna sluta dricka. Finns inte den så går det nog inte så bra oavsett vad andra säger. Många vittnar om att de gått i behandlingar mm, varit nyktra en längre tid, gått på vita knogar, men att de innerst inne ändå inte ville sluta och efter behandlingen börjat dricka igen. Så klart hänger mycket ihop med hur man mår psykiskt och kapaciteten till att orka genomföra en nykterhet. Du har verkligen gjort/gör ett enastående nykterhetsarbete trots komplicerad psykologisk problematik och du har hittat en enorm styrka, vilja och tilltro till din egna förmåga att göra detta.

Någonstans vill jag också tro att det borde finnas medicinsk hjälp för dig till att hitta medicin som ska kunna göra din tillvaro lite lättare att hantera, där humöret skulle kunna kännas mer jämnt. Kanske skulle ett nytt besök ang detta kunna vara en idé, nu när du varit nykter i över ett år. Nu när din hjärna fått återhämta sig från alkoholgiftet. Kanske är det nu lättare att avgöra vad som är vad när alkoholen tagits ur spel. Som jag förstår det har en stor mängd alkohol varit med i leken den större delen av ditt liv.

Ha en fin söndag kompis!❤️

@Flarran En annan sak, kanske skulle du prova att prata med en psykolog. Det finns psykolog online också, tex Mindler som endast kostar 100 kr/samtal. Det är fler här på forumet som gör det och som är nöjda och tycker det är givande. Då skulle du kunna bolla dina tankar och känslor med en proffesionell och få stöd i att sortera och hantera. Jag har själv gått hos psykolog i olika omgångar i mitt liv och det har verkligen varit givande och hjälpt mig sortera och hantera.

Ha det gott!🍂

Söndag och vilodag är det. Har tagit fasta på det och tagit det extra lugnt och inte tänkt så mycket, utan mest bara varit i nuet och sett det hela som det är. Inte tänkt så mycket på hur det hade kunnat ha varit, eller funderat så värst mycket på framtiden. Det tar för mig som trött dystymiker alldeles för mycket energi att fundera mer än vad man väl egentligen behöver.

Det meningslösa grubbleriet gör en bara trött och uppgiven känner jag i stunden. Har lyckats att sova nån timme mer än vanligt genom att verkligen fokusera på vila. Har ätit min enkla frukost, druckit mitt glas med vatten istället för nån alkohol som var så vanligt för bara drygt ett år sedan. Tacksamhet ska man väl känna, och det kan jag väl göra för att man inte mår sämre än vad man gör.

När jag var liten mådde jag inte bra utan lärde mig väl rätt snart att sätta mig över känslor, och det i praktiken har man väl återvänt till nu som alkoholfri. Det är som det är, det är väl något som man får lära sig att acceptera, som väl psykologins experter väl brukar säga. Nu blir det en ny vecka i morgon och allt börjar om än en gång, med måndag och så vidare. Nykter och helt alkoholfri det är jag trots alla väl lite dystra odds, och det är då inte fy skam om man ska se positivt på saken.

Förresten, @vår2022 det var trevligt att du tittade in här en sväng idag, sånt uppskattas då kompis. När det gäller det psykologiska kring min problematik så är jag ju faktiskt av expertis ansedd som färdigbehandlad, då jag följt deras rutiner och knaprat mig igenom deras knepiga mediciner utan nåt bättre mående, och förstått att dessa liksom deras kanske välmenande samtalsstunder väl bara mest dränerade mig på min redan låga energinivå.

Detta då jag väl mest upplevde att det var jag som satt hos öppenpsykiatrin och gav av mina upplevelser och kunskap till samtalskontakter och annat om vad dystymi med flera angränsande deldiagnoser kan innebära för en patient. Kan väl inte påstå att jag upplevde deras kunskap i ämnet som så värst hög egentligen. Men nu ska man väl en söndag som denna inte sitta vid en dator i sitt kök och bli negativ, för det ger ju ingen positiv energi om man så säger. Nu höjer jag mitt glas med vanligt friskt kranvatten i en skål för nykterheten, och kör alkoholfritt vidare.

Ha en fin dag!

Har varit ute på en tidig morgonpromenad, hur otroligt det än låter. När klockan blev sju så tyckte jag rätt som det var att det var dags att gå ut med helgens samlade soppåsar. När jag sedan ändå var utanför dörren så kände jag spontant att det kunde passa bra med en liten höstpromenad. Kanske bara gå åt det håll näsan pekade åt, och ta lite höstbilder i kvarteret med mobilen.

Tror det sammanlagt i snigelfart måste ha blivit närmare en kilometer i alla fall. Sitter nu här vid köksbordet och känner mig lite förvånad över mitt stordåd i det lilla så att säga. Hade någon sagt åt mig att gå ut och gå som jag gjorde så hade jag med garanti bara blivit helt utmattad i tanken. Men när det nu var min egen vilja som drev på mig så var det till och med en riktigt trevlig promenad som det blev helt spontant.

Det här borde ju firas tänkte jag för en stund sen. Självklart inget med alkohol som det hade blivit med garanti för bara ett år sedan lite drygt. Nej, nu får det allt bli en kopp med varm choklad och några goda limpmackor i stället sade mig magkänslan. Brukar ju för det mesta bara yla och gnälla, men nu för en gångs skull mår man ju rätt så bra och det är jag då tacksam för.

Ha en fin måndag!

Denna dag har faktiskt varit riktigt bra, fast det en stund på eftermiddagen efter att jag hade kollat på lite äldre foton i en mapp på datorn väl fick en släng av knepiga tankar på alkohol i form av vin och pilsner. Det var väl nån bild som plockade fram nåt minne kan jag tro. Började först tänka så smått på inköp av olämpliga drycker, men kom då ihåg det här med HALT, och tänkte att det nog mest bara var lite hunger som spökade och dags för en god pizza, sallad och en cola. Körde även en trevlig humörhöjande gammal svensk film och nu känns det helt okej att vara nykter. Så kör så klart vidare som alkoholfri. Det var kul att ni @Andrahalvlek och @Molnet tittade in en sväng här idag. Sånt uppskattas mina vänner.

Ha en fin kväll!

Fyller år idag! 1 år har det blivit. Så har man då varit nykter och alkoholfri medlem på detta eminenta forum i drygt 365 dagar. Det blev det faktiskt idag detta skottår. Började ju att skriva här 2023-10-22. Det har väl sagts att på ett skottår är allting lite bakvänt. Men ibland kan det tydligen i vissa fall betyda att saker och ting kan gå framåt hur som helst.

Minns att jag i mitt allra första inlägg skrev att jag siktade på en månad utan öl och vin. Ett helt år har det alltså blivit just idag. Något som jag känner mig glad och rätt så stolt över. Jag har alltså lyckats att vandra nykter i hela tolv månader och fått uppleva 12 månaders alla enskilda dagar och högtider som nykter och kämpat på något rent otroligt om jag nu får säga det själv.

Det har varit mycket upp och ned stundtals, och rätt så många knepiga tankar att brottas med och reda ut alltså. Har väl även om sanningen ska fram kanske skrivit en hel del tok som väl inte alltid har varit så positivt sett så här lite i backspegeln. Men så tokig som jag var när jag satt och slog mig själv i huvudet med en flaska och tanklöst förgiftade mig själv med nervgiftet alkohol i tid och otid det är jag då inte idag.

Mycket att jag väl har kunnat hålla mig nykter så här länge beror väl kanske på min lite barnsliga tro på Herren och skaparens hjälp känner jag i skrivande stund. Det är ingen lätt livsstilsförändring som jag snubblade in i att ta mig an den förra hösten, och ett hårt och krävande arbete har jag då allt fått lägga ned på att ha kommit så här pass långt. Ett helt år som alkoholfri och dagligt aktivt skrivande medlem på forumet har det hunnit att bli alltså.

Vill så här i skrivande stund passa på att tacka alla kloka skribenter här på forumet som med peppande ord ibland har fått mig att kunna hålla ett nyktert fokus och stundtals sviktande motivation uppe. Känner idag på något sätt att jag nu har gått grundkursen i nykterhet.

Nu är mitt mål för fortsatt alkoholfrihet först året ut och jag tar vidare allt som tidigare under det år som gått med små steg, och dag för dag. För något annat kan man ju inte lova och göra. Måste dock säga att det stundtals kan kännas rätt deprimerande som dystymiker att det inte finns någon vettig medicin mot mitt ofta dåliga psykiska mående, men det är inget som jag tänker sitta och gnälla om en stor dag som denna.

För just idag ska denna nyktra milstolpe vilket 1 år som alkoholfri utan tvekan är firas. Självklart inte med någon skadlig och nedbrytande alkohol. Men kanske blir det som så att jag slår mig lös på en liten bit glasstårta och tar en kopp med hederligt gammaldags vanligt kokkaffe lite senare under dagen.

Nu avser jag att gå vidare och bredda mitt fokus på mer än bara tankar på alkohol och kommer alltså inte att skriva här på daglig basis. Men om alkoholdjävulen blir allt för svår så att säga. Då kommer jag naturligtvis att gå in här och skriva av mig så klart. Kanske blir det även så att man tittar in en sväng lite sporadiskt då och då, när skrivlusten kanske kommer över en och blir allt för stor kan jag tänka.

För vanan att skriva dagligen har väl nästan blivit lite av ett missbruk i miniatyr, och kanske lite av en tidskrävande tvångskänsla. Men dock inte så krävande som det var att i så många år sitta fast i alkoholträsket kan jag då utan tvekan säga.

Tänker avslutningsvis i denna stund som så många har sagt och skrivit på forumet med lite olika ord under året som gått. Ja, att det viktigaste för nykterhet är att aldrig någonsin ta den första slurken, glaset eller burken med alkohol. Det är då ett grundfundament att nyktert bygga vidare på och ha i sitt medvetande.

Ha det gott mina vänner!

@Flarran Grattis till första året som nykter! 🥳🥳🥳 Du har verkligen jobbat på så bra, en dag i taget, och du har haft det tufft med nedstämdhet många gånger. I början mest hela tiden, men det blir längre mellan svackorna har jag märkt.

Att bli nykter handlar enligt mig till 80 procent om att skapa nya nyktra hållbara vanor. Att det är just vanor gör mer än halva jobbet, man slipper tänka på det aktivt utan bara göra. Återstående 20 procent handlar om att identifiera känslor och bemöta dem på ett annat sätt än att hälla alkohol på dem. Vissa känslor behöver man även agera på, tex skilsmässa, byta jobb osv. En del känslor måste man bara igenom, acceptera. Omfamna. Det är som det är.

Så nu är det kanske läge för dig att starta en ny tråd inne under ”Det vidare livet”. Därinne hänger vi gamlingar, och många av oss har verkligen haft saker att jobba med. Själv har jag hunnit med att bli sjukskriven för utmattningsdepression för fjärde gången under min snart fem år långa nykterhet. Jag har också bytt arbetsuppgifter, slutat jobba som chef, och blivit sambo med en storpudel. Yngsta dottern har flyttat hemifrån och jag har hittat hem i min nya tillvaro självsam. Numer med pudelsällskap ❤️

Klar blir man aldrig. Och skönt är det, för då vore man död.

Kram 🐘

@Flarran stort grattis kompis 🥳 du är så bra du och har kämpat på som bara den. Tycker du gör helt rätt som planerar gofika, det är du så värd.

Tycker inte du ska sluta skriva av dig, AH vore tomt utan dig och jag protesterar! 🤣 gör som @Andrahalvlek rekommenderar och starta hellre en ny tråd i ”Det vidare…”

Är så glad för din skull Flarris och hoppas du får en riktigt fin dag! 🤗

Det finns många missbruk här i världen. Men har man inte ett större än att det handlar om att skriva av sig lite ångest och lite tok om en brottningsmatch med alkoholdjävulen i sinnet då och då, så får man väl vara rätt så glad. Det tänkte jag just på här i mitt kök när det nykokade kaffet stod där på spisplattan och sjönk lite i väntan på att få hamna i min termos. Hade tänkt att kanske starta en ny tråd om det vidare nyktra livet.

Men tänkte då till sist som så att det kanske är bäst att stanna kvar i den här tråden ett tag till. Detta då jag efter att först ha känt en slags semesterkänsla och befrielse från inre skrivtvång. Då kände jag sedan en i tanken lite märklig sorgsen separationsångest. Tror därför att jag nog ännu inte är helt redo i mitt tänkande för att kunna säga tack och hej helt till min nuvarande tråd i detta eminenta forum. Går därför på känslan och skriver nu lite till som synes.

Förstår att jag nog får börja jobba lite mer på det basala som en bättre sömnhygien och att arbeta en hel del på min låga självkänsla. Har då sovit en timme längre idag än vanligtvis förekommande. Men ska försöka att nöta in ett mer fungerande sömnmönster och inte efter uppvaknande på natten sitta och häcka vid en dator. Om jag nu kan hålla denna målsättning får man väl se i morgon. Men vill inte tillbaka i alkoholträsket för att jag kanske tror att att jag kan springa innan jag helt har lärt mig att gå.

Kollade in nån video på nätet här om dagen som handlade om återfallsprevention och hjärnans sätt att fungera om man har haft ett långt missbruk av alkohol. Ja, att man lätt kan snubbla till och falla för flaskan om man inte verkligen är uppmärksam och lyssnar på kroppens signaler och går emot den inre känslan.

Något som tydligen kanske kan få en att tro att man är på säker mark lite snabbare än man kanske ibland kan tro och hoppas på så att säga. Det tog jag mig allt en rejäl slurk med nykokat starkt kaffe på. Tror även att det snart är dags att slå sig lös på lite god gräddglass och på riktigt alltså fira ett års nykterhet.

Det var kul att ni mina vänner @Andrahalvlek @B.Å @Carisie tittade in och skrev lite trevligt. Kanske är man lite som världens mest sällskapliga fågel, umgåsen, utan att man har tänk så mycket på det när man i så många år bara satt i dimman och hinkade i sig en massa alkohol av diverse slag. Förstår att jag väl snart borde gå utanför dörren oftare och se lite mer folk.

Men det är väl nåt som jag också får ta och börja jobba på så småningom. Bara jag först fått till sömnen och på så sätt förhoppningsvis allmänt får lite mera energi än vad jag har nu. Men får nog även på det området ta allt liksom steg för steg, och hålla mitt fokus på alkoholfrihet först. Då det ju är det viktigaste vilket man man ju vet av erfarenhet.

Ha en fin kväll!

@Flarran Stort grattis till 1år.Stort vilken fantastisk bedrift!Hipp hipp hurra.Hoppas du firat dig själv med starkt kaffe & god gräddglass.Det är du sannerligen värd.Du ska känna dig så nöjd & stolt över vad du åstadkommit på din 365 dagars resa på den nyktra resa.Och fler ska det bli.En dag i taget.Aldrig glömma ditt varför & Alltid komma ihåg:Att Inte ta det första glaset!👍🎈🙏🌹🍁🥳🎈🎶