@Varafrisk Våra fina tjejer ❤️ Det har bannemej inte varit lätt att räcka till, den äldsta har fått stå på vänt ibland. Men jag har verkligen ansträngt mig för att fylla även hennes behov. Och att se henne som vuxen kvinna med personliga egenskaper som imponerar på mig och alla andra, gör mig megastolt. Och den andra behöver mig mer, men gör också enorma utvecklingssprång!

Jag förstår att du inte orkar tänka på sockret för egen del, men att faktiskt läsa om det och se någon annan kämpa är en svinbra start. Det är för mig allt mer tydligt att det är samma missbruk, bara två olika droger. Och det är vår belöningshjärna som vi måste få att pigga på sig.

Kram 🐘

Idag blir det kyckling, champinjoner, curry, grädde och blomkål till middag. ”Kål är den nya potatisen” står det i boken. Skönt att äta något annat efter all julmat. Och tre matlådor har jag till senare.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag brukar också oftast skippa potatis, ris, pasta osv.
Ett annat tips är vitkål. Jättegod både rå och tillagad. En favorit är ugnsbakad. Har en kollega som brukar strimla o steka vitkålen som tillbehör itället för ris, pasta, potatis etc.
🌸🌸🌸

@Sattva Exakt! ”Kål är den nya potatisen” som Bitten skriver i boken. Igår åt jag blomkål, idag blir det gräddstuvad strimlad vitkål. Jag steker den mjuk i stekpanna, pepprar rejält, häller på lite grädde och sen får den koka ner sig lite. Supergott! Passar till allt. Kokosfett tog jag i kaffet också, ett bra sätt att få i sig fett. Fett mättar.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Kål är så gott och man kan göra massor av gott av det. Brukar göra en stor sats asiatisk kålpanna som räcker flera dagar. Strimlad kål och köttfärs med lök, ingefära, chili mm. Skära vitkål i stora bitar i långpanna, olivolja och salt på, i ugnen ca 20 min. Något som också är gott är brysselkål, koka och sedan på med olivolja och salt. Frysta haricot verts eller vaxbönor som bara kokas upp och får dra 5 min, olivolja och salt. Lite strimlad skinka och en röra av 1-2 msk cremefraiche och en äggula, salt och peppar som blandas med detta samt lite riven ost på. Det kan ersätta potatis, pasta och ris😁 och är både gott och nyttigt!

@vår2022 Tack för tipsen! Numer är jag ju själv i hushållet och kan laga mat som enbart passar mig. Laga matlådor på helgen och värma i veckan passar mig. Då har man alltid bra mat hemma!

Kram 🐘

Socker är förknippat med glädje. När vi äter socker frigörs glädjemolekyler (lite enkelt förklarat) detta gör att vi vill ha med lite som med alkohol. Lycka till med din kosthållning.

@aeromagnus Tack för lycka till, det lär jag behöva.

För mig blir det mer och mer glasklart att min beroendehjärna har hittat en ny drog, eller en nygammal drog snarare.

Jag har i hela mitt liv jojobantat, ända sen jag 14 år gammal jobbade i en servicebutik med smågodis bakom disk där man skulle plocka åt kunden. ”En sån, och en sån, och två såna”.

Men bakom disken hade jag fri tillgång eftersom jag ofta jobbade själv i butiken. Gick upp många kilon på kort tid. Gick ner alla kilon något år senare, gick upp igen efter några år osv.

I 41 fucking jävla år har jag hållit på så. Suck.

Kram 🐘

Följer forumdeltagares våndor inför nyår. Hur klara av att säga att man inte dricker alkohol ens på nyår? Jag sitter lite i samma sits, fast med socker. Samma missbruk, samma sociala stigma, olika droger. Det här blir min femte nyktra nyår, så nykterheten är stabil som sjutton. Jag vet att de finns alkoholfritt alternativ till mig på nyårsfesten jag ska till, hos ex-svärisarna.

Men om jag säger till ex-svärmor att jag inte tänker äta efterrätten som hon har tillagat, och som garanterat innehåller socker, så blir hon nog matt och trött på mig. Först förlorade hon sin dryckessyster, nu också sin sötsakssyster. Min nykterhet är hon fine med, efter sin första ”äsch-trams”-reaktion. Hon stöttar mig helhjärtat. Och jag vet att min nykterhet gör att hon själv dricker mindre, både när vi träffas och annars. Hon har långa perioder på året alkoholfria tex.

För ett år sedan gjorde jag min senaste viktresa som resulterade i minus 17 kg med hjälp av buljongdagar. Here we go again, men denna gång är det i första hand socker och snabba kolhydrater som jag tänker nolla. Jag vill hitta andra goda alternativ, jag vet ju att de finns. Jag vill göra mitt blod och mitt smaksinne mindre sött. Det ska på sikt kännas nästan äckligt att få söta saker i munnen. Jag vill göra upp med gamla matminnen som får mig att sukta efter bullar, choklad och glass. (Bake off i livsmedelsbutiker borde förbjudas 🤬 Det luktar SÅ gott och det är placerat så att man nästan snubblar på det.)

Just nu visar vågen plus 9 kilo jämfört med senaste viktresan. Jag har brutit en viktig trend. Tidigare gånger har varje viktresa på sikt resulterat i några kilo plus på den tidigare högsta siffran. Där är jag inte än.

Men vikten är bannemej bara en bonus, en viktig bonus för jag orkar inte byta ut hela min garderob igen. Det viktigaste är att komma ifrån mina destruktiva perioder med cravings då jag kan moffa oerhörda mängder choklad, godis, bullar och glass. Helt sjuka mängder. Jag vet inte ens vad jag vill uppnå. Där och då smakar det inte ens gott.

Och allt det här känns lätt för mig att säga/skriva här och nu när jag har varit ledig i snart en vecka. Den stora prövningen är stressiga perioder då jag flänger hit och dit, både i skallen och rent fysiskt. Passa tider är en trigger för mig efter mina sjukskrivningar. Max en tid per dag vill jag vara tvungen att hålla. Att då slippa alla möten och jobbresor, som mina förra arbetsuppgifter krävde, är en stor bonus. Jag vill fortsätta analysera mitt mående - hitta alla sötsakstriggers hos mig själv. Och jag vill hitta andra sätt att stilla det från och till högfrekvent snurrande hamsterhjulet. För det kommer att snurra, även framöver. Bada varmt varje kväll är en sådan viktig sak, som jag givetvis fortsätter med.

I boken ”Sockerbomben 3.0” fick jag tips om relaxation. Ett sätt att andas som lugnar nervsystemet. Jag vet att medveten andning funkar bra för mig, så det området ska jag utforska mer. Börjar direkt googla.

Och slutligen vill jag bara för egen del delge mig själv ett gammalt Viktväktarmantra: ”Det är inte vad du äter mellan jul och nyår som spelar roll, det som spelar roll är vad du äter mellan nyår och jul.” Funkar på mat och socker, men inte på alkohol. Prova inte! Det är INTE värt risken. Det är skillnad på droger och droger, alkohol är big no no för mig. Och dig.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja, det handlar om att avgifta sig från socker och snabba kolhydrater. Jag gjorde en tredagars fasta på min semester i somras som gav mig en fin start och grund. Har berättat om det tidigare, men kanske kan det inspirera. Sedan körde jag med 5:2 någon månad för att driva på processen. Då fick jag ändå äta 500kcal per dag vilket var lyx jämfört med fastan. Började skriva ned vad jag åt i en app och det blev tydligare för mig hur mycket kcal det var i olika mat. Vad som var fett, kolhydrater och protein och hur jag skulle balansera det. I appen skriver jag även in hur mycket kcal jag förbrukat genom fysisk aktivitet samt vikt. Det har hjälpt mig till att det blir hållbart. Nu skriver jag bara in vikt för att hålla koll på om det drar iväg åt fel håll. När jag äter socker, som i jul blir det för mycket, allt eller inget! Men lyckas återgå till goda vanor när jag bryter efter någon dag och inte släpper det för långt ut över bron. Får kämpa lite mot sötsuget någon dag efter det, men sen går det över. Dricker massor av bubbelvatten för att mätta magen ordentligt!

Ikväll blir det brysselkål, kokta i halvor 5 min. Blandas med olivolja, vinäger, finhackad charlottenlök, salt, peppar. Toppas med lite tärnad mögelost, hackade nötter, färsk strimlade fikon och strimlad skinka. Supergott!

Du kommer säkert att hitta bra strategier för du vet ju precis hur man gör för att bli av med ett beroende. Slitigt i början men sedan blir det en god vana😁. Kram❤️

Också varit i sockerträsk några dagar här, men främst när alla åkt hem och det blivit lugn och ro. Och nära till konfektbordet, tinade bullar på morgonen, min last. Men den 6/1 har jag tänkt sluta. Precis som med alkoholen, nu har det gått fem år så jag är redo! Vi får kämpa på tillsammans 🥰

@vår2022 Jag experimenterar för fullt vad det gäller alternativ till potatis, pasta, ris. Jag orkar dock inte notera allt jag äter, det funkar bara ett kort tag.

Det här får inte bara vara en fas, jag måste få in tänket i vardagen. Dagligen. Livet ut. Laga mat på helgen så jag har matlådor hela veckan. Äta på fasta tider, mer fett i kosten, mer grönsaker.

Och jag behöver lära mig att hantera stress, trötthet och starka känslor utan att moffa i mig sötsaker.

Kram 🐘

@Se klart Tröttheten efter anspänning är fan den värsta. När jag jobbat lite extra hårt, oroat mig för dottern, varit på resande fot, fått en överdos av intryck osv. När det är över. Då jag känner mig helt slut, orkar knappt tänka en tanke till. Då äter jag sötsaker. Jag måste hitta andra sätt att ladda batterierna. Det är ju inte ens gott! Minnet av det söta är gott, men inte verkligheten. Precis som med alkoholen.

Kram 🐘

När jag gick på LCHF så ersatte jag potatis, med blomkålsris, blomkålsmos. Blev en hel del steckt vitkål med vitlök. Köpte en zucchini-spiralare som man kunde veva och få spagetti av dessa. Tröttnade dock snabbt på detta. Lade om kosten och äter vanligt men mindre portioner. Typ 60g okokt paste eller ris, 150g kokt potatis eller liknande.