Hej! Mitt nick är efter en mousserande dryck. Djävla illa valt, då jag själv mest kan liknas vi en avslagen mellis. Jag är halvny här. Har hukat under en stark kvinna vid namn lillablå på anhörigsidan. Men nu tror jag mig vara redo. Jag måste vara det. Min historia är på inga sätt unik. Ni kommer dessvärre ändå få ta del av den. Just nu behöver jag bara lite teknisk support och sen följer booooooring./R

Nynykter

Supresor i arabvärlden? Blir lite nyfiken, Dompa. Var inte era affärspartners muslimer? De brukar inte nyttja alkohol. Eller det var kanske bara ni svenskar som krökade? Och apropå alkohol på jobbet tror jag inte att det är något lantisfenomen. Jag har en till exempel en del bekanta i Stockholm som tycker det är helt i sin ordning att fira en lyckad affär med champagne. Inte lätt att vara alkis i såna miljöer...

Välkommen Vonski! För min del har det hjälpt att inte ha någon alkohol hemma. Att ha andra goda alkoholfria drycker hemma kan vara bra. Sedan har jag mått väldigt bra av att vakna på morgonen utan att vara bakfull, utan att ha dåligt samvete för att jag druckit. Våga pröva! Och sen hjälper det mig mycket att skriva och läsa här på forumet.

Kram från nynykter

vonski

Tack Lelas:)

Dina ord värmde och tack för ditt stöd:). Det låter bra och nog ska vi klara det tillsammans.Vet ju att jag har stöd nu.

/Y.

vonski

Hej,

Joo. Du har nog rätt, men känns så skit att man vaknar upp först när magen bränner och levern känns av,
men visst vet vi alla att alkohol skadar och att den förstör kroppen, men man ska ju "töja ut" det till det sista:(. Hur dum får man vara egentligen?

H/Yvonne

Stigsdotter

...är vi allihopa höll jag på att säga. Jag jobbar på huvudstadsföretag och där skall det skålas i tid och otid. Till och med så att det finns vissa lådor i köket som man skall akta sig för eftersom det där står små burkar och bibar och annat ogott. (Alltså, det är när jag letar efter kakburkarna som jag stöter på dessa ;-) och visst är det självklart att det skall firas med alkohol! SÅ HIMLA DUMT!!!

Dompa

Skönt att du hittat hit. Levern ska du nog lyssna på. Mitt förslag är att du läser och skriver här istället när ölen kallar. Skriv med båda händerna så ingen finns kvar för att hålla ölen. Det hjälper att vara här så häng kvar. Vi vill lära känna dig!

Nynykter; Visst är våra affärspartners muslimer...det är det som gör det så extra sorgligt. Här talar vi inte om den vanlige vardagsmuslimen som ärar sin Allah och försöker leva ett rättfärdigt liv. Här talar vi killar som fått allt, sett allt. Som inte tycker att koranes regler gäller för dem...men gärna för lilla frugan hemma. Jag har sett män ta med sig sina nyvuxna söner på sprit och bordellbesök. Hyckleriet tycks alltså vara konstant. I byhåla, den svenska småstaden, i huvudstaden i världens metropoler. Sprit är nyttigt för företagande tycks vara budskapet.

Pianorow; Jo, jo Stigsdotter och jag packar, men vi tar barnen med oss. Alla fem! Är vi fortfarande välkomna? Ärligt talat/skrivet så måste jag städa. Har ju soc som håller ett vakande öga på oss ännu ett tag. Annars hade jag spart det till hösten för sol och hängmatta lockar dagligen. Vill ligga där jämnt. Visst önskar jag att Stigsdotter kunde få sitta i ett hörn där. Lukta på blommorna och sköta grillen!

Nu ska jag övervaka frukoststöket. Övervaka...rodda ongarna göra själva.

Vi hörs, vänner! /R

Nynykter

Jo hycklare finns det nog i alla samhällsklasser och i alla religioner. Varför skriver jag "nog" förresten? Det finns hycklare överallt. Punkt slut. Men vad avskyvärt att ta med unga grabbar på bordell. Pojken ska lära sig, liksom. Även sådant försigkommet säkert lite överallt.

Idag vaknade jag ganska tidigt och låg kvar i sängen och läste inlägg. Pojkarna på bordellen förde givetvis tankarna till min egen son, mina egna barn och jag började fundera över varför det för mig är en så motbjudande tanke att jag och mina barn en dag skulle dricka tillsammans. Det var en av de starkast bidragande orsakerna till att jag satte streck i debatten mellan mig och alkoholdjävulen. Det är inte bara ett torrt intellektuellt konstaterande att jag inte vill dricka tillsammans med dem. Det är starka känslor. Jag AVSKYR tanken. Jag HATAR den. Så jag började fundera på varför det är så och kom fram till att det är KÄRLEK. Jag vill mina barn allt gott i livet att de inte ska bli beroende av kemiska substanser. Men först nu har jag tänjt på den där stora kärleken och börjat ge mig själv av den. Även jag är värd ett liv utan beroende.

Mina föräldrar kom båda från nykterist-hem. Inte ovanligt i arbetarklass i Norrland att man var med i "logen". För mina föräldrar var t där en tvångströja. Det var så strängt. De drack ytterst måttligt och sällan, men ändå skulle vinglasen gömmas när släktingar kom på besök. Jag tro det blev ett led i deras klassresa att dricka. Det var lite världsvant och fint. Det här tror jag är grunden till att jag alltid har haft skuldkänslor kring alkohol. Kommer ihåg första gången jag testade mig här på Alkoholhjälpen och fick till svar att jag inte hade någon riskkonsumtion men att jag verkade grubbla mycket på alkohol... Så nu har jag bestämt mig för att bejaka mina gener och bli nykterist. Men jag ska försöka att inte bli så fördömande att mina närmsta börjar smussla och gömma bara för att de tar ett glas nån gång.

Tack för att jag fick låna ett hörn av din trädgård, Dompa, och utgjuta mig lite. Jobbigt att du måste städa på grund av soc. Annars var du ju du inne på att låsa huset och tillbringa resten av sommaren i trädgården. Utmärkt idé. I trädgården finns inga dammdrakar!

Kramar från Nynykter

Dompa

Tack för härlig input. Du är alltid så klar i ditt skrivande. Klok och nykter i tanken. Nu har jag ju liksom du tanken att ALLA ALLTID ska få skriva här. I vilket stadium av sin resa de än befinner sig. Och du är alltid välkommen i min trädgård.

Ja, visst är det tragiskt med farsor som presenterar sina söner för både alkohol och porr.
Finns nog gott om morsor också...som inte spottar i glaset tillsammans med sina barn. Läste även nyligen om en mor och dotter som delade fästman. Jo...gott om sjuka människor finns det.

Min mamma växte upp i den miljö du beskriver. Norrland..."logen". Morföräldrarna verkade trivas men mamma revolterade och åkte tidigt ut i världen. På 60-talet var det inte helt självklart.
I italien lyckades hon hitta en av de få - med svenska mått mätt - karlar som kanske hade en latent alkogen eller en svag självbild. De gifte sig, bodde några år i italien, fick mig och syrran, sen flyttade de till sverige/nedre Norrland och det var då helvetet brakade loss. Farsan trivdes som fisken i vattnet i sin nya alkoholkultur. Vad jag minns det som var han full jämt. Dessutom hade han ett djävla temperament...det hette så. Fast han var ju bara ett elakt fyllo! Fattar inte att han kunde hålla sitt jobb. Så jag har växt upp i ett missbrukarhem. Mamma drack inte -var dock inte nykterist - utan hon curlade honom! Till slut skildes de och hon fick några bra år.

Det är det som gör det värst...att jag hade mage att supa hemma...när jag på nära håll har sett vad det gör med barnen. Nu var jag aldrig elak fysiskt eller verbalt mot ongar - Den vackraste fick väl höra ett och annat -, men likväl har jag skadat barnen som fan. Att dricka tillsammans med dem när de blir äldre finns inte på världskartan. Men liksom du vill jag aldrig bli fördömande. Inte predika min "tro".

Nej, jag vill vara en bra förebild...kanske lite sent tänkt...men bättre sent än aldrig. Det tror jag på!

Visst var det en bra plan med att låsa huset. Men antar att soc hade haft en annan åsikt även där. "Ja, farsan ÄR nykter men barnen sover på gatan". Tror det får räcka med den dagliga (mat) grillning ongarna utsätts för.

Ha det bra Nn. Vi är nyktra schyssta föräldrar. Good for us. Kram

ÄnnuEnVindåre

En film av Jaques Tati

Jag skrattar ihjäl mig

Kram till alla från en landsbygdsbibliotek med en tysk man som står bakom axeln och kommenderar sin fru som sitter vid datorn brevid och kollar vädret

VD

Nynykter

Vad intressant att du också har rötter i "logen". Nykterhetsrörelsen uträttade nog mycket gott på sin tid. Den behövdes. Jag har förstått på mina föräldrar att de hade mycket kul i logen. Det var fester och danser och revyer. Sen fanns ju alkoholkulturen där bredvid. Måste ha varit rena paradiset för din pappa att landa i brännvinsbältet. Tyvärr. Väldigt bra att enligt schablonbilden av sydeuropéer få vara italienskt temperamentsfull också istället för bara bakis eller drängfull. (Apropå det har jag alltid tycket det verkar bra att kunna gräla på barnen på italienska. Det låter liksom så smattrande och effektfullt. Är det så? :-))

Jag har inte vågat prata med barnen om mitt dickande ännu. Tror att skräcken hos mig är lite för stor. Jag törs inte riktigt se sanningen. Hur mycket har jag skadat dem genom drickandet? Men snart ska jag prata med dem. Och nu är jag här. Klar och nykter. Nä, klar stämmer inte. Märker att jag fortfarande glömmer och vimsar och hör fel och sådär. Men nu vet jag i alla fall att det inte beror på alkoholintag. När jag drack trodde jag att allt dåligt berodde på alkoholen och då fick jag ännu mer dåligt samvete för att jag drack. Trodde att allt bra också som tramsig humor, barnslighet eller djupa tankar berodde på alkoholen. Men det var ju inte så. Det var bara JAG! Snacka om att alkoholen stjäl personligheten.

Men vi föräldrar som blir nyktra, vi lär faktiskt barnen att människor kan förändras. Det är en fin sak att lära sig som barn. Det finns en så enorm utvecklingspotential hos oss människor. Så mycket är möjligt. Yes we can!

Kram!

lessenfrun

Kan man vara en bättre förebild för sina barn än att visa att det går att förändra saker?
Det är nog det dom kommer minnas vännen..

Kram,
E

Dompa

VD: Hur hamnade du i den miljön? Trodde du var en riktig storstadstjej. Tyskar som kommenderar? Trodde den eran var över... "Don Dompa goes Dubai" är snarare en tragisk film om människans litenhet. Usch!

Visst stjäl alkoholen personligheten. Jag har fortfarande ögonblick när jag inte vet om det är det söndersupna fyllot eller jag själv som agerar.
För nog har min hjärna blivit skadad alltid. Fast mitt trams och mina tokigheter är nog precis som i ditt fall ; Mitt riktiga jag, min person. Att behöva erkänna att min överkänslighet också är ärlig, det är svårare. Lite omanligt så där...hade varit skönt att få skylla på att det var alkoholen som reagerade. Men spännande är det...att vara nykter. Och barnen...ja, inte ser de ut av att lida av att farsan är med på banan.

Om italienska är smattrande och effektfullt vid gräl har jag svårt att bedöma. Tror dock inte det...det är nog samma oövertänkta taffligheter som på vilket språk som helst. Däremot är det ett underbart språk för kärlek...hö hö, men det är ju även Gävlemål!

Morgonkram från min trädgård. Sitter här och stortrivs medan ongar sover. Stortrivs för jag är nykter och kan uppskatta fågelsången! Kanske dags att bygga lite holkar för att locka hit fler? NEJ! Aldrig mer bygger jag en alkoholk. /R

Nynykter

Det är många här som skriver om sin känslighet.
Egentligen är diskussionerna på forumet ett bevis på att många av oss är både känsliga och lyhörda. Här skriver vi om jobbiga och personliga saker. Vi är ironiska och skämtar friskt. Ändå är det väldigt sällsynt att det blir missförstånd eller att någon tar illa upp. Hur ofta händer det i verkliga livet? På mitt jobb till exempel skulle jag aldrig I skrift ta upp något som är det minsta känsligt eftersom jag då skulle riskera att dra igång stora infekterade e-postgräl (gärna med kopia till kreti och pleti). Skämt i skriftlig form är inte att tänka på... Men här på forumet "ser" vi varandra utan att ha mötts. Vi "hör" avsikten bakom orden. Ibland "känner vi lukten" av alkohol när någon av vännerna skriver här efter att ha druckit. (apropå det har jag en usel stavningskontroll på min IPad. Den kommer med de mest konstiga förslag som jag kanske inte alltid hinner upptäcka. Så bli inte oroliga om det händer! Föreslog "borsten" när jag skrev om TP:s nya outfit. Klart olämpligt. Alko-iPad! Dessutom råkar jag hela tiden anmäla kommentarer när jag slinter på läsplattan. Kanske borde tipsa alkoholhjälpen om att de helt ska bortse från Nynykters alla anmälningar?)

Här är inte sol. Jag sitter på min ljusa inglasade balkong. Det regnar stilla utanför. Ett fint ljud när regndropparna träffar bladen på det stora trädet utanför. Barnen är ute på sitt. Jag har väldigt kreativa ungar. Det spelas och sjungs och spelas teater hela helgen. Skönt med tystnaden här hemma.

Kram i sommargrönskan

Dompa

Jag använder inte min...borde kanske göra det. Ibland kommer det ut väldigt illa...min ursäkt är att mina fingrar är snabbare än min hjärna ;-)

Håller med miss Ribbing om att det är högt i tak här på forum. Vi "förstår" oftast varandra trots att det så viktiga kroppsspråket fattas oss. Inte heller jag skulle skriva så här i andra sammanhang. Även på mitt jobb kan det minsta lilla skrivna ordet bli grovt missuppfattat.

Såg Melodifestivalen igår kväll med ongarna. För min del var det väl tio år sedan jag lyckades beta av den nykter. Tyvärr tyckte jag nog att det mesta var riktigt djävla uselt :(. Där är jag helt med när Villervalle skriver att alkoholen trots allt gett oss några bra/dråpliga/minnesvärda ögonblick. Jag tycker nog att de sjöng bättre förr.

Som vanligt förhalar jag...vill inte skriva om det fula, det allvarliga...det riktigt djävla onda alkohol kan göra.

Men vi kör; Vid tvåtiden i natt dök Den Vackraste upp med sin nya fiance...de skulle hämta lite handdukar och stövlar (!) och annat som hon hade kommit på att hon behövde just då. Needless to say: Nej de var inte nyktra. Ongar vaknade...härligt att se mamsen banka på fönstren med värsta byfyllot (faktiskt inte jag) i släptåg. Tog fram till sju imorse innan lugnet var återställt, innan lillkillen lugnat sig.

Hatar jag henne? Nej!
Hatar jag alkoholen som möblerat om så mycket i hennes huvud så att hon kan utsätta sina barn för detta? Ja!
Är jag ledsen? Ja!
Är jag svartsjuk? Nej! Byfyllot är inte intressant i sammanhanget utan bara en man som låter henne dricka " i fred".
Är jag arg? Som satan!!! Men på vem/vad ska jag vara arg? Vart ska jag rikta min ilska?

Jag ser precis vad som ska komma...när hon nyktrat till ska hennes bror/svågern behöva sitta där och trösta/bygga upp henne igen. Fan, han orkar inte! Ongarna orkar inte! Jag orkar inte! Byfyllot orkar väl antagligen inte heller...och minst av allt kommer hon att orka! Ja...SKÅL TA MIG FAN!!!

Allt jag skriver kommer ut fel...men kan vi försöka att sluta dricka inför barnen? Det behöver INTE bli så här...för att mamma suger på vinet eller pappa tar en virre/öl till helgen. Men sakta, sakta kan varenda spärr släppa.

Nu ska jag surfa runt här lite och se hur andra har hanterat den ljuvliga, svenska, vår lönehelgen... Oj, vad elak jag är...men min ilska är riktad mot drogen.

/R

kalla

Lider med dig och förstår om du är i chock. Men du måste skriva upp vad som händer och när det händer, låter kanske konstigt men det låter inte som det blir en lätt skilsmässa. Ibland är det synd att vi bara känner varandra här på nätet, det är så mycket man vill säga till dig och det är svårt att skriva allt.
Skickar mycket styrka och hopp till dig//Kram Kalla

Nynykter

...hade fröken Ribbing haft mycket att säga. Men det där faller liksom utanför ramarna för allt vad vett och etikett (vett och sans?) heter. Stövlar liksom? Mitt i natten? Hon borde ha ringt innan :-)Ribbing är för en gångs skull mållös.

Men det finns ingen vett och sans. Bara känslor, känslor, känslor... Nu skriver jag väldigt fritt och intuitivt från hjärtat utan att gardera mig genom att vara objektiv eller saklig. Känns lite dumt att göra det såhär publikt men vi kan ju alltid gömma oss i anonymiteten.

Det här kommer att hända igen eller i alla fall liknande situationer. Ni är inte färdiga med varandra. Det finns många såriga känslor, mycket som inte blivit utrett. Trots pågående skilsmässa påverkar ni fortfarande varandra. Det "stör" den vackraste att du är nykter, att barnen är hos dig. Hon är oerhört förvirrad och vilsen just nu och det inte bara på grund av spriten. Byfyllot är bara en B-skådis i dramat. Du kan också få en väldigt konstig roll att spela. Det är inte du som du är, det är hennes bild av dig. Det kan komma alla möjliga typer av utspel.

Jag kan inte råda dig till vad du ska göra i relation till den vackraste, för jag tror inte att det hjälper just nu att du talar med henne om vad hon gör mot barnen. Tror inte att det går att bryta in med förnuftiga vädjanden. Fortsätt att göra det som står i din makt, att ta hand om dig själv och barnen som du redan gör. Du är deras fasta punkt just nu. Du är din egen fasta punkt. Du behåller den genom att fortsätta vara nykter. Du kommer att växa i styrka. Håll den vackraste ifrån dig. Håll de bekymmer hon orsakar svågern och svägerskan ifrån dig. Nu gäller det lilla livet. Du, Strawberry och grabbarna. En sak i taget, ett steg i taget. Allt har sin tid.

Jag hoppas det känns OK att jag skriver fritt ur hjärtat. Jag tar risken att ha fel, att uttala mig om sånt jag inte vet. Skicka hem mig till filosofiska rummet i så fall :-)

Nu kramar jag dig hårt och länge.

Nynykter

Villervalle

skrivet Nynykter. Det måste vara en mardröm att behöva tackla sådana här problem samtidigt som man gör sitt bästa för att inte dricka och vara en bra pappa. Tyvärr finns inga patentlösningar för sådant här och den vackraste har förmodligen glömt att hon var där och ställde till oreda.

Magnolia

Beträffande allt den vackraste utsätter barnen och dig för. I övrigt håller jag med om det Nynykter skriver. Jag hoppas också att den vackraste snart ska kunna komma till så pass mycket sans så att hon kan stå för vad hon är/gör och be om hjälp - då kanske du kan finnas där (i lagom utsträckning).

Dompa

Mors dag! Jo, jo...
Halvbra dag. Ongarna och jag åkte till havet några timmar. De doppade sig...men inte jag. Så sinnessjukt kallt! Det var vackert...men hos alla oss ligger nattens händelser och skaver. Efter mycket om och men så åker vi iaf. och lämnar Morsdagsblommor och presenter utanför den vackrastes dörr. Hon var inte hemma...stor lättnad för alla. Vad djävla hemskt! Hennes egna barn blev lättade när de slapp träffa henne. Hoppas att gåvorna ändå lättar den ångest hon antagligen har idag. Eller så kanske Villervalle har rätt...tror dock inte hon har glömt nattens eskapader...men ser dem kanske i ett annat ljus.
Vad vet jag? Jag skiter i det...eller skulle skita i det om det inte berörde ongarna. Men för mig är det över nu. Basta! Ni kanske tror att det är svartsjukan som talar... Nej, det är farsan i mig...det hon gjorde inatt är oförlåtligt!

Tyvärr tror jag att Kalla och Nynykter har helt rätt. Detta var bara början...nu kommer det att eskalera. Bara hon kunde nöja sig med att ge sig på mig...det är ju mig hon avskyr/älskar förgäves. Jag antecknar enl. Kallas råd. För detta kommer att bli mycket fult. Nej Nn, du skrev som du tänkte...hur kan det bli annat än rätt?

Så jag då? Vill jag idag lägga ongar och ta en välbehövlig öl i bastun? JA...och ändå inte. Jag vet - och längtar efter - vilken lindring det kan ge för tillfället. Jag är så glad att inget finns hemma. För trots att jag såg spökets sanna ansikte i natt så lockar hon även mig just nu...min ljuva alkoholdjävul. Tänker mig en sexpack folköl...men vad skulle det kunna göra för mig? Inget! Här behövs starkare doningar! Men skulle det inte kunna vara lite lagom...viskar rösten? I Byhåla i nedre Norrland? Här finns det mer att tillgå i var - och varannan stuga. En del skulle tom. vara glada över att kunna "hjälpa till" och se den skenheliga Bror Duktig falla. Inte en chans...jag får rasa och gråta hela natten om så behövs. Stanna här på forum.

Nu ska vi grilla, kramas, älska varandra och sen blir det bastun för mig. Och jag säger Basta! ( hur är det med italienskan vänner? ) till J - också känd som "Den Vackraste" - och jag säger Basta! till alkohodjävulen!

Sköt om er!

Nynykter

Oj! Morsdagspresenter. Storsint Dompa att hjälpa till med det så snart efter nattens händelser! Vete f-n om jag hade pallat det i den situationen ens för barnenes skull. Det skär i hjärtat när jag tänker på ongarna och deras mamma och hur trassligt det blir för dem för att de älskar henne men inte vill träffa henne just på grund av det hon gör...

Så BRA att du inte tänker använda den gamla flyktvägen alkohol. Det är ju för oss missbrukare såklart patent-lösningen på allt som är jobbígt i livet, men nu har du en strategi med grill och bastu. Framförallt ska du inte bjuda det skvallriga klientelet i Byhåla på den godbiten. Där ska du vara riktigt, riktigt snål! De kan sitta där och sukta, men de kommer inte att få se Dompa supa till. Den tiden är över. Tyvärr,that´s all folks, så ni kan ta era popcorn och 3d-glasögon och dra hem till er. The show is over. Basta!

Jag jobbade i ett projekt en gång där finansiären var italienare och när vi ställde lite för många frågor och han blev trängd började han skrika "basta!" och annat. Mindre rolig upplevelse. Inte TREVLIGT och ARTIGT som Ribbing vill ha det.

Häng i nu, Dompa. Det är när vi klarar av de jobbiga hänslorna utan att dricka som vi blir starkare. Kram!

kalla

Finns ju inte mycket man kan säga, men se till att ni får mycket stöttning genom det här. Ta alla hjälp du kan få och begär avlastning för att få vara för dig själv någon gång. För att gå igenom det du gör är hemskt för att bara köra på så sök rätt på hjälp i tid.
Skickar all styrka, ork och hopp till dig och barnen//Kramar Kalla