Har sedan man var liten varit medveten om det som det numera talas om allt som oftast. Ja, att det slängs alldeles för mycket mat i onödan. Fick alltså tidigt lära mig att man inte ska kasta mat i onödan. För om den bara är tjänlig, smakar och luktar normalt så ska man ta reda på den om man nu då alltså har förvarat den på ett bra sätt som exempelvis i kylskåp. Min gamla mor var nog en föregångare på det här med hålbarhetstänkande.

Hade ju tänkt mig att slå mig lös på ett 500 grams paket med passerade tomater som en god och nyttig juice då ett sådant paket bara innehåller 100 kalorier och en massa bra vitaminer och sånt där som man väl behöver kan jag tro. Hade två paket här i huset. Det ena förvarat som det ska i ett mörkt skafferi och hur färskt och bra som helst med lång tid kvar till bäst-före-datumet går ut.

Det andra förvarat mörkt och svalt i kyl men med ett datum som passerats för längesen nån gång under det förra året. Paketet hade alltså blivit stående kvarglömt i ett hörn på nedersta hyllan i kylen alltså. Då satte en tankeprocess igång. Ska man kasta det där gamla pakete och ta det säkra före det osäkra och gå loss på det garanterat färska paketet som man har. Ställde då en fråga till sökmotorn:
Kan man äta passerade konserverade tomater som bäst före datumet gått ut på sen närmare ett år och om inte varför?

AI-översikt:
Ja, det är troligtvis säkert att äta passerade konserverade tomater som har gått ut på bäst före-datumet, men det beror på hur burken har förvarats och om den ser intakt ut. Konserver genomgår en steriliseringsprocess som dödar bakterier, vilket gör att de ofta är säkra att äta långt efter bäst före-datumet, så länge burken är intakt och förvarats torrt och svalt. Det är dock bra att inspektera burken och lukta och smaka på tomatpurén innan du äter den för att säkerställa att den inte har försämrats i kvalitet. 
Varför det är säkert (oftast):

Sterilisering:

Konserveringsprocessen i sig dödar de flesta bakterier och mikroorganismer, vilket minskar risken för matförgiftning. 

Hög syrahalt:
Tomater har hög syrahalt, vilket gör att de är mindre benägna att förstöras av bakterier än livsmedel med lägre syrahalt. 

Bäst före-datum är en kvalitetsmarkering:

Bäst före-datumet anger när produkten förväntas ha bäst kvalitet, inte när den blir farlig att äta. 
Vad du bör tänka på:

Burkens skick:
Kontrollera att burken inte är skadad, rostig eller uppsvälld. En skadad burk kan innebära att bakterier har kommit in. 

Förvaring:
Se till att burken har förvarats torrt, mörkt och svalt. Fukt och värme kan påskynda försämringen. 

Lukta och smaka:
Om burken ser intakt ut och har förvarats korrekt, lukta och smaka på tomatpurén. Om den luktar eller smakar konstigt, är det bäst att slänga den. 

Kvalitet:
Även om den är säker att äta, kan kvaliteten på tomatpurén ha försämrats, vilket kan påverka smak och konsistens. 

Sammanfattningsvis: Det är troligtvis säkert att äta tomatpurén, men inspektera burken, lukta och smaka innan du använder den. 

Fråga: Försvinner vitaminerna i passerade konserverade tomater som bäst före datumet gått ut på sen närmare ett år och i så fall varför?

AI-översikt:
Ja, vitaminerna i passerade konserverade tomater kan minska över tid, men det är inte en plötslig försvinnande process. Bäst före-datumet på en konserv anger den period under vilken produkten förväntas behålla sin optimala kvalitet, inklusive näringsvärde. Efter detta datum kan näringsinnehållet, inklusive vitaminer, gradvis minska, men maten kan fortfarande vara säker att äta om burken är intakt och inte visar tecken på skada. 

Faktorer som påverkar vitaminförlust:

Lagringstid:

Ju längre tiden går efter bäst före-datumet, desto mer kan vitaminerna minska. 

Lagringsförhållanden:
Förvaring i rumstemperatur eller i direkt solljus kan påskynda nedbrytningen av vitaminer. 

Tillagningsmetod:
Vissa vitaminer kan påverkas av värme under tillagning, men mineraler påverkas inte på samma sätt. 

Vad händer med konserverade tomater efter bäst före-datum?

Säkerhet:
Konserverad mat är vanligtvis säker att äta långt efter bäst före-datumet om burken är intakt och inte buktar eller rostar, enligt Too Good To Go och Livsmedelsverket. 

Kvalitet:

Kvaliteten på maten, inklusive smak, färg och konsistens, kan försämras med tiden efter bäst före-datumet. 

Näringsvärde:
Vitamininnehållet kan minska, men det är inte säkert att det försvinner helt. 

Sammanfattningsvis: Även om bäst före-datumet på passerade tomater har passerat, kan de fortfarande vara säkra att äta, men kvaliteten och näringsvärdet kan ha minskat. Det är viktigt att kontrollera burkens skick och se till att den inte är skadad. 

Fråga: Konserver i plåtburk respektive pappförpackning för passerade konserverade tomater som bäst före datumet gått ut på sen närmare ett år är det nån skillnad på hur pass säkra och nyttiga de är om man förvarat dessa i kyl hela tiden?

AI-översikt:
Generellt sett är konserverade tomater säkra att äta även efter "bäst före"-datumet, förutsatt att de har förvarats korrekt. Det är ingen signifikant skillnad i säkerhet mellan en plåtburk och en pappförpackning när det gäller passerade konserverade tomater, så länge de förvaras i kylskåp och är intakta. Dock kan smaken och eventuellt näringsvärdet försämras något efter lång tid. 

Plåtburk:

Säkerhet:
Konserverade tomater i plåtburkar är säkra att äta efter "bäst före"-datumet om burken är intakt, dvs. inte bucklig eller skadad.

Förvaring:
Eftersom "bäst före"-datumet har passerats, bör burken förvaras i kylskåp. 

Hållbarhet:
Konserver kan ofta hålla flera år längre än det datum som anges på burken. 

Smak och näring:
Smaken kan försämras något över tid, och eventuellt näringsinnehåll kan minska något. 

Risker:
Om burken är skadad eller bucklig, eller om innehållet luktar eller ser konstigt ut, bör den inte ätas. 

Tips:
Öppnade konservburkar bör förvaras i kylskåp i en separat behållare, eftersom tenn kan läcka ut i maten från en öppnad burk. 
Pappförpackning (tetrapak):

Säkerhet:
Liksom plåtburkar är passerade tomater i pappförpackningar säkra att äta efter "bäst före"-datumet, förutsatt att förpackningen är intakt. 

Förvaring:
Eftersom "bäst före"-datumet har passerats, bör förpackningen förvaras i kylskåp. 

Hållbarhet:
Pappförpackningar kan också hålla länge efter "bäst före"-datumet, men kan vara mer känsliga för yttre påverkan än plåtburkar.

Smak och näring:
Smaken kan försämras över tid, och eventuellt näringsinnehåll kan minska något. 

Tips:
Öppnade pappförpackningar bör förvaras i kylskåp i en separat behållare, helst i en glas- eller plastburk. 

Sammanfattningsvis: Både konserverade tomater i plåtburk och pappförpackning är säkra att äta efter "bäst före"-datumet så länge de förvaras i kylskåp och förpackningen är intakt. Det är dock viktigt att kontrollera utseendet, lukten och smaken innan man äter dem. Om det finns några tvivel bör man slänga produkten. 
-

Tyckte att det var ett riktigt bra och uttömmande svar man fick. Men samtidigt så fanns det en inre tveksamhetens känsla av att man nog faktiskt i detta fall borde ta det säkra före det osäkra och hålla sig till garanterat färska grejer som inte riskerade att ge en magknip i onödan. Sitter nu och dricker ett glas med riktigt goda passerade tomater och tycker att man nog gjorde ett vettigt val ändå.

Man ska ju inte vara dumsnål då sånt kan stå en dyrt om man har otur. Sitter i stunden och har det rätt gott och bra. Tror det nu får bli en sittning på balkongen en stund tillsammans med en liten kopp kaffe. Vill väl egentligen ta en glassbåt till också. Men nu har man ju gått och blivit kalorijägare, så man får väl se hur det blir med den saken.

Kollade precis upp antal kalorier i båten, och 180 stycken var det. Inte så värst mycket nyttigheter och vitaminer och mineraler där kanske. Men nu så vann godistrollet inom en och glassbåt till kaffet får det alltså bli. Man får ju inte gå och bli militant kalorijägare på gamla dar. Nån måtta på torpet i fråga om tokerier får det väl allt vara liksom.

Ha en fortsatt fin kväll!

Så var det torsdag igen då, och igår så jobbade man ju på riktigt bra med att försöka att vara normal. Nu dricker man igen, men inte alkohol idag heller för det är då inte att vara normal om man då nu råkar veta och förstå att man inte kan vara lagom och normal på såna grejer. Vatten funkade ju bra som start på dagen igår alltså. Så då borde det ju funka bra idag också tänker man. Vaknade ju till häromdagen och fick en liten tjock-chock. Får ju sånt nån sällsynt gång när jag märkligt nog får för mig att ställa mig på vågen av nån outgrundlig anledning.

Man har väl varit medveten rätt länge om att man borde lägga om livsstil på många sätt. Men sånt kan ju verka helt oöverstigligt när man bara som oftast kan se problem och inga lösningar ibland. Det är bara omöjligt och hopplöst allting. För jag kan ju ingenting, och ingenting spelar nån roll kan man tänka, och sedan så går man igång och börjar sjunka i humöret. Jag kommer ändå inte att klara av nånting kan man tänka. Men så ska man inte tänka, för då tappar man bara sugen och kommer då med största säkerhet att infria den tanken. Sedan vet man ju hur det blir och att man snart kommer att sitta och slå sig själv i skallen med en flaska alkohol och stirra tomt rakt ut och bara deppa ihop.

Varje dag är en ny början på resten av ens vandring här i denna värld. Nu börjar man bli hungrig på frukost känns det som. Tidigare innan man fick för sig att bli nykterkvist så hade man bara tuggat i sig några nävar med jordnötsringar eller nåt sånt och kollat in skåpet eller nåt hörn efter närmsta burk med öl som man kanske lyckats spara till frukost efter föregående dags sjöslag och sedan börjat fundera på att få ihop tillräckligt med energi för att på något sätt ta sig till bolaget efter mera skadlig, kostsam och fettbildande hojtarolja.

Det var rutinen man hade för inte så värst längesen, det är nåt man inte får glömma. För glömmer man bort hur lätt det är att spåra ur så spårar man då snart garanterat ur igen. Håll i och håll ut och kämpa på nykert så ordnar det sig alltid ska man tänka. Fick märkligt nog sova rätt skapligt i natt. Men hade ju jobbat på rätt bra också och skrivit en massa tok som jag nog behövde göra för att programmera min hjärna en aning till ett nytt och lite bättre och mera positivt tänkande.

Som dystymiker gör man ju oftast tvärtom, man programmerar sig till att fastna i dysterhetens malande negativitet, och då så är man snart trött på allt och ser bara mörker och tänker att vad sjutton är det för mening med att kämpa på alltså. Har nu tömt mitt fösta glas med vatten och gör väl som igår och fyller på det en gång till då det ju funkade bra igår tänkes det.

Magen tycks ju märkligt nog gilla att få lite ljummet kranvatten att gå igång på. Sedan så behövs det väl lite vitaminer av blandat slag, och har ju ett rör med multivitamin så ska väl ta ett glas med sånt också då det ju funkade bra igår. Bygga rutiner av nyttigare slag är tydligen vad man håller på med just nu.

Sånt här kommer ju att vara sånt som man väl inte ens tänker på när rutinen väl har satt sig och blivit till nåt automatiserat. Det var tur att man hittade en billig och bra brustablett på willys i våras med diverse vitaminer och som faktist ju blir till en dryck som ju helt otroligt nog även smakar rätt så gott och nog då för mig är passande och rätt så bra hur som helst.

Frukost ja, det är ju lite av en rutin som man inte fått kläm på än. Har ju jämt bara ätit mer akut när man fått hungerslag alltså. Kommer ihåg när man var liten och inte kunde förstå varför alla åt efter klockan liksom oavsett om de var hungriga eller ej. Men förstår ju nu att det är praktiskt och får det hela att gå runt så att man är mer i en bra grundbalans alltså.

Man måste ju tanka en bil för att kunna köra med den och så fungerar ju kroppen också, den måste vara tankad med vitaminer och proteiner och lite diverse annat som ger hjärnan och kroppen energi så att man inte blir utmattad och trött. Fick ju inte med mig sånt här för de flesta så klart rena självklarheter från början.

Har frågat sökmotorn efter tips på ett vettigt schema för kosthållning angående frukost, lunch och middag. Ställde även en fråga om vettigt mellanmål att slänga in vid behov. Mycket nytt för en tidigare rätt tanklös överkonsument av alkohol att tänka på. Nu är glaset med vitaminer urdrucket. Har öppnat köksfönstret och tittat ut och sett att det nog kan bli en bra dag det här bara man håller i och håller ut och inte börjar tänka negativt som bara får en att fundera över skadligt drickande igen.

Har ingen nyttigare frukost som väl fullkornsvälling på gång, men choklad och två mackor fungerar ju skapligt så det får väl bli sånt idag också då det ju funkade bra igår.

Hur var det nu sökmotorn och dess AI-genererade svar om vettig kosthållning såg ut. Tänker att jag väl lägger upp tipsen som minnes-anteckning här på min dagbok i nätform så man vid behov kan kolla in den lite närmare när man orkar och fortsätta planera sånt som man väl borde ha fått kläm på för rätt så längesen. Men bättre sent än aldrig heter det väl. Så här följer min frågeställning om vettig kosthållning.

Fråga: Hur bör en frukost se ut för att vara näringsriktigt komplett?

AI-översikt:
En näringsriktig frukost bör innehålla en bra kombination av kolhydrater, protein, fett, fibrer, vitaminer och mineraler. Det är viktigt att välja livsmedel som ger energi och mättnad för att orka med dagen. 

Här är några exempel på vad en bra frukost kan innehålla:

Kolhydrater: Fullkornsprodukter som havregryn, bröd eller müsli ger långvarig energi. 

Protein: Ägg, yoghurt, keso, skinka eller nötter bidrar till mättnad och muskeluppbyggnad. 

Fett: Avokado, nötter, frön eller feta mejeriprodukter ger bra fettsyror. 

Fibrer: Frukt och grönsaker, samt fullkornsprodukter, hjälper till att hålla magen i trim. 
Vitaminer och mineraler: Frukt och grönsaker är viktiga källor till vitaminer och mineraler. 

En balanserad frukost kan se ut så här: 
En portion havregrynsgröt med mjölk, bär och en nypa nötter.
En skiva fullkornsbröd med avokado, ägg och grönsaker.
Yoghurt med müsli, frukt och en handfull nötter.
Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vätska, t.ex. vatten, mjölk eller en smoothie.

Fråga: Hur bör en lunch se ut för att vara näringsriktigt komplett?

AI-översikt:
En näringsriktig lunch bör innehålla en kombination av protein, kolhydrater, grönsaker och nyttiga fetter. Det är bra att tänka på tallriksmodellen, där ungefär hälften av tallriken utgörs av grönsaker, en fjärdedel av protein och en fjärdedel av kolhydrater. 

Här är några tips för att komponera en näringsrik lunch:

Protein:
Välj magra proteinkällor som fisk, kyckling, magert kött, ägg, bönor, linser eller tofu. 

Kolhydrater:
Välj fullkornsalternativ som fullkornsris, quinoa, mathavre eller fullkornsbröd. 

Grönsaker:
Inkludera en stor mängd grönsaker i olika färger för att få i dig vitaminer, mineraler och fibrer. 

Nyttiga fetter:
Lägg till en liten mängd nyttiga fetter från källor som avokado, nötter, frön eller fet fisk. 

Undvik:
Begränsa intaget av raffinerade kolhydrater, processad mat, mättat fett och för mycket salt. 

Exempel på näringsrik lunch:
En sallad med grillad kyckling, quinoa, gröna bladgrönsaker, tomat, gurka och en dressing baserad på olja och vinäger. 
En omelett med grönsaker och en bit fullkornsbröd. 
En fiskrätt med kokt potatis och en stor portion ångkokta grönsaker. 
En matig soppa med grönsaker, linser och en skiva fullkornsbröd. 
En smörgås med magert köttpålägg, grönsaker och en frukt till efterrätt. 
Genom att välja en variation av livsmedel från olika näringsgrupper och tänka på portionernas storlek kan du skapa en lunch som ger energi och näring för att hålla dig pigg och fokuserad under eftermiddagen.

Fråga: Hur bör en middag se ut för att vara näringsriktigt komplett?

AI-översikt:
En näringsriktigt komplett middag bör innehålla en kombination av kolhydrater, proteiner, fetter och rikligt med grönsaker eller frukt. Det är också viktigt att variera måltiderna för att säkerställa ett brett spektrum av näringsämnen. 

Här är en mer detaljerad beskrivning:

Kolhydrater: 
Välj fullkornsalternativ som fullkornspasta, brunt ris, quinoa eller potatis.
Fullkorn ger bra fibrer som är bra för magen och håller dig mätt längre.

Proteiner: 
Inkludera en bra proteinkälla som fisk, kyckling, kött (i måttliga mängder), ägg, baljväxter (bönor, linser) eller tofu.
Protein är viktigt för muskeluppbyggnad och mättnad.

Fetter: 
Använd vegetabiliska oljor som olivolja eller rapsolja vid matlagning.
Ät fet fisk som lax 2-3 gånger i veckan för att få i dig nyttiga fettsyror som omega-3.

Grönsaker och frukt:
Ät minst 500 gram grönsaker och frukt per dag. 
Välj gärna en blandning av olika färger för att få i dig ett brett spektrum av vitaminer och mineraler. 

Exempel på en komplett middag: 
Lax med ugnsrostade rotfrukter (morötter, palsternacka, potatis) och en sallad med gröna bladgrönsaker.
Kycklinggryta med grönsaker (paprika, zucchini, blomkål) och quinoa.
Vegetarisk lasagne med linser, grönsaker och fullkorns pasta.

Tips:
Variera dina måltider genom att byta ut proteinkällor och grönsaker varje dag. 
Var uppmärksam på portionsstorlekarna och anpassa dem efter dina individuella behov. 
Välj gärna osaltade nötter och frön som ett hälsosamt mellanmål. 

Fråga: Hur bör ett mellanmål se ut för att vara näringsriktigt komplett?

AI-översikt:
Ett näringsriktigt komplett mellanmål bör innehålla en kombination av protein, nyttiga fetter och kolhydrater för att ge en bra mättnadskänsla, stabil energinivå och jämnt blodsocker. Det kan bestå av livsmedel som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, frön, och mejeriprodukter eller alternativ till dessa. 

Exempel på näringsrika mellanmål:

Proteinrika alternativ:
Yoghurt eller kvarg med bär och nötter. 
En fullkornssmörgås med proteinrikt pålägg som skinka, kalkon, ägg eller ost. 
En smoothie med mjölk eller yoghurt, frukt, bär och eventuellt proteinpulver. 
Kesoplättar med bär. 
Äggröra eller kokt ägg med grönsaker. 

Fler energirika alternativ:
Nötter och frön. 
Knäckebröd eller riskakor med pålägg. 
En liten portion av din vanliga mat med protein, grönsaker och kolhydrater. 

Alternativ till mjölkprodukter:
Berikade växtbaserade alternativ som sojayoghurt eller havredryck. 
Tofu eller tempeh. 

Bra att tänka på:
Välj färgrik mat med mycket grönsaker, frukt och bär för att få i dig olika vitaminer och mineraler. 
Undvik för mycket socker och dåliga fetter. 
Förbered gärna mellanmål i förväg för att underlätta valet. 
Genom att välja en kombination av dessa livsmedel kan du skapa ett mellanmål som ger dig energi och näring under hela dagen.

Fråga: Hur bör ett kostschema för en vecka se ut för att vara näringsriktigt komplett?

AI-översikt:
Ett näringsriktigt kostschema för en vecka bör inkludera en variation av livsmedel från alla livsmedelsgrupper, balansera energiintag med förbrukning, och vara anpassat till individuella behov och preferenser. Det är viktigt att äta regelbundet, dricka tillräckligt med vatten och att kostschemat är flexibelt för att passa in i vardagen. 

Här är några riktlinjer och exempel som kan anpassas efter dina specifika behov:

1. Måltidsfördelning:

Frukost:
En bra start på dagen, bör vara näringsrik och mättande. Exempel: Havregrynsgröt med bär och mjölk, ägg och fullkornsbröd, eller yoghurt med granola. 

Lunch:
Inkludera protein, kolhydrater och grönsaker. Exempel: Sallad med kyckling eller fisk, linsergryta, eller en omelett med grönsaker. 

Middag:
Liknande lunch men kan vara en större måltid. Exempel: Ugnsbakad lax med quinoa och broccoli, eller köttgryta med rotfrukter. 

Mellanmål:
Komplettera huvudmåltiderna med frukt, nötter, eller keso för att hålla energinivån uppe. 

2. Livsmedelsgrupper:

Grönsaker och frukt:
Välj en mängd olika färger och sorter för att få i dig ett brett spektrum av vitaminer och mineraler.

Fullkornsprodukter:
Välj fullkornsvarianter av pasta, ris, bröd och gryn för att få i dig fibrer.

Protein:
Inkludera magert kött, fisk, fågel, baljväxter, ägg och mejeriprodukter.

Nyttiga fetter:
Använd vegetabiliska oljor som rapsolja och välj Nyckelhålsmärkta margariner.

Mejeriprodukter:
Välj magra, osötade varianter, gärna berikade med D-vitamin. 

3. Anpassning och tips:

Individuell anpassning:
Energibehovet varierar beroende på ålder, kön, aktivitetsnivå och kroppssammansättning. Beräkna ditt dagliga kaloribehov och justera portionsstorlekarna därefter. 

Lyssna på kroppen:
Ät när du är hungrig och sluta när du är mätt. Undvik att äta för stora portioner. 

Planera i förväg:
Att planera måltiderna i förväg kan hjälpa dig att göra hälsosammare val och undvika onödiga impulsköp. 

Variera matlagningen:
Experimentera med olika recept och smaker för att undvika att tröttna på samma mat. 

Drick tillräckligt med vatten:
Vatten är viktigt för kroppens funktioner och kan hjälpa till att hålla dig mätt. 

Undvik överdrivet socker och salt:
Minska på godis, kakor och andra sockerrika produkter, och var försiktig med saltintaget. 

Rådgör med en expert:
Om du har specifika behov eller önskemål, som viktminskning eller muskeltillväxt, kan det vara bra att rådgöra med en dietist eller nutritionist. 

Exempel på en dags kostschema:

Frukost: Havregrynsgröt med bär och mjölk (ca 300 kcal).

Lunch: Kycklingsallad med quinoa och grönsaker (ca 400 kcal).

Middag: Ugnsbakad lax med broccoli och ris (ca 450 kcal). 

-

Det var mycket kloka och vettiga tips. Får nog försöka att snickra till en egen matsedel med sånt som är någorlunda enkelt att göra och som smakar gott så man blir motiverad att få till en vettig mathållning. Men är ju så himla trött som vanligt så det blir väl idag till att värma på mjölk till en chokladfrukost som igår. Dock bara en kopp, 3 deciliter och två mackor får inte frossa loss hur mycket som helst alltså.

Kanske inte världen nyttigast frukost, men då bättre än ostkrokar och söt fettbildande energidryck. Men som alltid så är det viktigaste att komma ihåg att inte falla för frestelsen att rusa iväg tanklöst och ta en öl och sen riskera att gå igång på det där luriga första glaset med nåt alkoholhaltigt jox som förr, för håller man inte fokus på sånt då kör man då bara ned i alkoholträsket igen med ett plask liksom. Nu har man skrivit lite tok här igen.

Får nog börja med en liten kopp kaffe på balkongen tror jag och sen gå vidare till chokladfrukost som ju var en metod som funkade rätt så bra igår. Ja, just det, borde väl försöka att gå ut en sväng utanför dörren lite senare idag också, men ett steg i taget är det enklaste att fokusera på och en vettig frukost måste väl anses vara ett bra första steg.

Ha en fin dag!

Blev lite slö och tappade lusten att göra mjölkchoklad, då man ju sen bara måste diska kastrull och sånt och ha sig, så det fick bli nåt enklare. Nöjde mig med ett glas mellanmjölk och en limpmacka med baconost och en med makrill i tomatsås på. Skippade kaffet, för på tom mage blir man ju bara sur i den tänktes det logiskt, och kaffe är nog bäst som uppiggande efterrätt funderades det då ut.

När jag hade suttit på balkongen en stund och smält maten och tänkt på orden av en dietist för en massa år sedan. Så var det nog helt rätt som hon var inne på, att man ska äta sakta och tugga länge eller alltså riktigt smaka varje tugga en liten stund. Då hinner matmaskineriet med att ta hand om maten och mättnadskänsla infinna sig. För äter man för fort och slänger i sig det man äter så hinner man inte känna riktigt när man har blivit mätt.

Man tankar så att säga lätt över och blir stinn som en flodhäst. Det var rätt trevligt med frukost på balkongen och efter en stund så fick man en knäpp tanke på att man kanske skulle haft en öl i alla fall som förr. Men sånt blir man ju bara tjock av och inte är det gratis heller. Dessutom vill man ju sen bara ha starkare doningar från bolaget.

Så slog undan denna fåniga tanke och plockade fram min gamla armstärkare ur garderoben. Tänkte att en 10 gånger ska man väl klara av att vika ihop den där gamla gnissliga fjädern. Trettio gånger blev det, och nu känns det då i armarna att det var längesen man höll på med denna tingest alltså. Tänk, nu har man ju tränat också, så det kan bli.

Ha det gott allihopa!

Tillbaka till småskolan verkar det väl som. För när jag skulle stänga datorn och gå för att vila mig på sängen en liten stund. Då poppade det upp en frågeställning kring det här med livsmedel och kost igen. Tänkte att varför är experter på ämnet så himla förtjusta i gråa och träiga brödbitar och sånt där som kallas för fullkorn. Så då var det ju färdigt igen och man fick lov att formulera en fråga till sökmotorn som fick bli som så här: Vad menas med raffinerade kolhydrater och processad mat?

AI-översikt:
Raffinerade kolhydrater är kolhydrater som har genomgått en bearbetningsprocess där delar av den ursprungliga råvaran (som fibrer, vitaminer och mineraler) har tagits bort, vilket gör dem mindre näringsrika. Processad mat är mat som har förändrats från sitt ursprungliga, naturliga tillstånd genom olika typer av bearbetning, som kan inkludera värmebehandling, tillsats av ingredienser eller andra metoder. 

Här är en mer detaljerad förklaring:

Raffinerade kolhydrater:

Definition:
Raffinerade kolhydrater är kolhydrater som har genomgått en process där de raffineras, vilket innebär att de har förädlats eller renats. 

Exempel:
Vanliga exempel är vitt mjöl (från vete), vitt ris, pasta, socker och söta drycker. 

Bearbetning:
Vid raffinering av spannmål avlägsnas skalet, grodden och kliet, vilket är rika på fibrer, vitaminer och mineraler. 

Konsekvenser:
Raffinerade kolhydrater bryts ner snabbt i kroppen, vilket kan leda till snabba blodsockerhöjningar och insulinkänningar. De ger snabb energi, men ger inte samma långvariga mättnadskänsla och näringsämnen som fullkornsalternativ. 

Processad mat:

Definition:
Processad mat är mat som har förändrats från sitt ursprungliga, naturliga tillstånd genom någon form av bearbetning. 

Exempel:
Detta kan inkludera allt från konserverad mat, fryst mat, torkad mat, och mat som har saltats, sötats, eller konserverats med tillsatser. 

Bearbetning:
Olika typer av bearbetning kan inkludera värmebehandling (som pastörisering), rökning, torkning, marinering, fermentering, eller tillsats av konserveringsmedel och andra ingredienser. 

Ultraprocessad mat:
En kategori av processad mat är ultraprocessad mat, som genomgår en hög grad av industriell bearbetning och ofta innehåller tillsatser, socker, salt och ohälsosamma fetter. 

Exempel på ultraprocessad mat:

Godis, snacks, läsk, färdigmat och processat kött som korv och bacon. 

Konsekvenser:
Bearbetning kan öka hållbarheten, men kan också leda till att näringsämnen går förlorade och att maten blir mindre hälsosam, särskilt när det gäller ultraprocessad mat. 

Sammanfattning: Både raffinerade kolhydrater och processad mat kan vara mindre hälsosamma än sina oprocessade motsvarigheter, särskilt om de konsumeras i stora mängder. Det är bra att vara medveten om hur maten bearbetas och att välja mer hälsosamma alternativ när det är möjligt. 
-
Tänk då vet man det också. Man lär sig då nåt nytt var dag så länge som man sitter nyktert med en alkoholfri och lite frågvis hjärna så att säga. Nej, nu är det nog dags för den där koppen med kaffe som man funderat på ett bra tag vid det här laget. Men först ett par goda russin till i stället för onyttigt ultraprocessat smågodis. Förresten, det var kul att du @Molnet tittade in här. Kör alltså vidare utan nåt sprattelvatten som synes.

Ha det gott kompis!