Hur går man vidare?
Hej allihopa!
Jag är ny här och känner att jag behöver tips och råd av människor som vet vad jag går igenom. Jag har många underbara vänner/familjemedlemmar som står vid min sida men jag saknar att prata med någon som har samma erfarenhet som jag har. Ska försöka göra min historia kort. Jag träffade min sambo första gången när jag var 15 år, blixtförälskad och lycklig var vi tillsammans i 10 månader. Han festade en hel del redan då och var väl lite spännande. Några år senare blev vi åter ett par och jag trodde väl att han skulle ändra på sig vad gäller drickandet. Hans pappa omkommer tragiskt i en olycka 1½ år innan vårt första barn föds 2000. Min sambo är uppväxt i en liten by där alkoholism har funnits i generationer så han vet väl inget annat. Efter min svärfars död så gick det långsamt utför för min svärmor och min svåger. Min sambo startade eget företag 2002 som han drivit i den lilla byn där han är uppväxt. Vi bor 5 mil därifrån vilket har resulterat i att min sambo ofta har varit borta. Jag har förstått att jag många gånger blivit bortvald pga alkohol och sk "kompisar". Det har varit många jobbiga år med förtvivlade försök att få rätsida på detta problem och att min familj ska fungera. Jag har gått i terapi, försökt prata med honom och hotat.....ja listan kan göras lång. För ca 3 år sedan började jag tröttna på allvar efter att ha försökt få min svärmor, svåger och min sambo på fötter. Jag började drömma om en egen lägenhet där jag och mina barn kan få lugn och ro. Nu är det ju så att min sambo sköter sitt jobb och har byggt upp en firma som fungerat bra, nu har han fått fast anställning och vi har bra ekonomi och ett fint hus och många fina grejjer....men det är något som fattas mig. Vi hade en jättekris i sommras som ledde till familjerådgivning och enskild terapi för min sambo. Äntligen kändr jag att min sambo var påväg att ta tag i detta problem. Han fick antabus utskrivet och skulle börja men har inte gjort det. Jag flyttade hemifrån med barnen mellan jul och nyår och flyttade hem med det löftet att han skulle börja med antabus och om han sedan inte kunde kontrollera detta själv skulle han ta in på ett behandlingshem till våren.... Jag har varit borta med vårt äldsta barn på aktivitetshelg och lämnat den yngsta hemma nu under 2 helger och när jag kommer hem på söndagen så är min sambo full...... Kan inte förstå hur han kan göra detta mot sina barn. Jag har pratat med hans arbetsgivare och de har lovat att prata med honom och erbjuda honom hjälp. Jag känner mig totalt körd i botten och jag har kämpat så för att försöka få till en förändring vad gäller detta. Min sambo har vägrat prata med mig om det som hände förra helgen vilket gör mig sårad och totalt nonchalerad. nu har han istället börjat fixa till hemma med nya möbler och lite ombyggnationer.....vad blir bättre av det??
Rörigt inlägg, jag vet. Min fråga är: var hittar jag styrkan att ta tag i detta och bryta mig loss. Jag är orolig att mina barn ska få en pappa som super ner sig totalt, super när han har dem hos sig (för han har väl ändå rätten att ha sina barn för han är ju för det mesta en bra pappa). Jag är helt enkelt livrädd för att kliva över kanten....hur gör man????
.

Villervalle

att jag aldrig har rättfärdigat mitt drickande utan jag har redan innan jag började skriva här erkänt både för mig själv och andra att jag ibland har druckit för mycket och då av ren självbevarelsedrift försökt undvika att dricka när jag varit med mina nära och kära. Min fru hatar när jag är full och mina barn likaså och jag vill absolut inte att dom skall må dåligt.

Tittar jag tillbaka på mitt liv så drack jag väldigt mycket tidigare, och jag kan nu konstatera att jag nu har dragit ner rejält och dom gånger jag har druckit så jag däckat har blivit mer och mer sällsynta. Kort sagt, så har jag värdesatt mitt förhållande till mina barn och min fru mer än min egen önskan att bli berusad. Jag är dock inte helnykterist än men på god väg tror jag.

Min fru och barn har alltid varit väldigt överseende, men hade dom ställt ett ultimatum till mig: Vi eller alkoholen. Då hade valet inte varit svårt.

Ha det Gött

Stigsdotter

Det är så typiskt alkoholistiskt beteende att skylla sina egna fel på någon annan. Självklart är det min mans fel att jag super, hade jag inte varit så olycklig med honom så hade jag inte druckit ;-)

Du är på rätt väg, du måste vara egoist för att inte gå under, det blir nämligen inte bättre av sig självt!

Villervalle

Jag vet inte om mitt svar till dig var till någon hjälp men jag tror att din man måste, som jag, komma till insikt och erkänna att han har ett problem. Det var svårt för mig i början, men det gick lättare att prata med min fru och mina barn när jag väl hade erkänt detta. Därför var det inte så svårt längre fram att på kalas säga att jag helst avstod från att dricka eftersom att jag då kanske skulle göra dom nervösa om jag drack för mycket och detta uppskattades väldigt mycket.

En annan sak som fick mig att komma till insikt var när jag för ett par år sedan drack kopiöst ock fick någon sorts psykos och avtransporterades till Akut Psyk, där jag stannade några dagar iproppad diverse mediciner mot abstinens. Denna vistelse var en sällsam upplevelse, lite som filmen Gökboet. Här fanns allt. Alkoholister för avgiftning, narkomaner för avtändning, självmords benägna, deprimerade och rena stollar som kunde verka väldigt normala, men som man efter några samtal förstod inte hade allra hästar inne.

Jag var dock såpass klar i knoppen när jag anlände dit att jag inte blev tvångsintagen utan fick välja själv om jag skulle bli inskriven. Efter ett par dagar så beslöt jag i alla fall att så snabbt som möjligt skriva ut mig därifrån och lovade mig själv att aldrig mer dricka på ett sådant vis att jag återigen skulle riskera att hamna på detta ställe. Det löftet har jag hållit.

Ha det Gött

Framtidsdrömmar

Tack Villervalle för att du tar dig tid att skriva i min tråd. Det ger mig lite nya infallsvinklar att läsa vad ni andra skriver och jag hoppas att allt jag suger i mig är ett steg åt ett bättre välmående på ett eller annat sätt....
Min sambo erkände för ca 1 år sedan att han drack och har druckit förmycket genom åren och att det skulle bli ändring...men det har ju inte blivit det, inte så att jag är nöjd iallafall. Han tycker säker själv att han trappat ner och gjort en stor uppoffring men för mig och barnen räcker det med en öl för att vi ska gå igång känslomässigt (tror faktiskt att jag talar för mina barn oxå för jag märker att de tittar mycket på hans glas osv..). Jag vet att min sambo vill kunna dricka som "alla andra" och när då spritkulturen där han är uppväxt är långt över vad jag tycker är normalt så krockar det en hel del. Han har ju också bestämt sig för att det är inte JAG som ska bestämma hur mycket han ska dricka och det har han ju rätt i...jag kan ju inte påverka det.
Nu har älgjakten dragit igång och jag vet att det har festats hårt fre, lör och söndag. Han kom hem en sväng igår och när klockan då var 18.00 såg han fortfarande "mossig" ut. Tur han sov hemma i natt annars har det väl blivit en 4:e kväll på raken. Jag har bestämt mig för inför denna jakt att jag ska låta honom vara, ska inte ge honom dåligt samvete för att han inte kommer hem utan bara nonschalera mina irritationer kring detta. Jag lever ensamstående dessa veckor, men hjälp av mina älskade nära och kära kommer det att gå bra.
Igår när han kom hem och såg ut som han gjorde så kände jag bara tomhet och lite avsky faktiskt. Jag tänker på hur han sett ut när han blivit så full på kvällarna och hur han somnat med snusen inne och dreglat ner kuddar och somnat med kläderna på i någon soffa i någon kompis jaktstuga. Fy.. vad jag är less på detta. Jag måste verkligen tala om hur jag känner och vill ha det när dessa veckor är över. Han säger att han har det så kul där han är men är det verkligen så kul att mossa ner sig i bakfylla och återställare....??

Villervalle

eftersom han sätter alkoholen och sitt rus främst. Jag gjorde det tidigare också innan jag erkände för mig själv och andra att jag var dålig på att hantera alkohol. Jag jagar själv både älg och annat men om någon skulle supa till under jakten eller ens komma ordentligt bakfull på morgonen så skulle han bli hemskickad direkt. Kanske det är en annan jakt kultur uppåt i landet?

Det är ju helt uppenbart att ni är två helt olika personligheter och det verkar faktiskt konstigt att ni blev ihop en gång i tiden. För det här med suparkulturen måste väl ha funnits med redan från början? Du får ta dig en funderare, om du vill fortsätta att vara tillsammans med din man så kommer du att få ha det så här och då får du acceptera detta. Väljer du att gå din egen väg så får du tänka igenom vad detta skulle innebära för dig rent praktiskt. Har man barn så är det alltid lite känsligare, men samtidigt så är det ofta så att en radikal ändring i ens liv kan faktiskt bli riktigt positiv.

Vill du fortsätta att leva med din man så måste ställa du ett ultimatum som du sedan kan hålla; " Sluta dricka annars så måste jag tyvärr flytta ifrån dig". Det är det enda som hjälper, (det hade bitit på mig), och är han förståndig så accepterar han faktum och går med på att sluta och söker hjälp för sitt missbruk. Om inte så måste du tyvärr löpa linan ut.

Det är inte lätt, men hur du än gör så önskar jag dig all lycka på vägen.

Ha det Gött

Framtidsdrömmar

Jag har också frågat mig många gånger genom åren vad det var som gjorde att vi blev ett par. Med tiden har det klarnat för mig mer och mer att jag trodde att jag skulle kunna rädda honom från alkohol och det sätt han levde/lever. Jag trodde att om jag som är en människa utan alkoholproblem och med, vad jag tycker själv, sunda värderingar skulle få honom att leva ett mera "normalt liv". Trodde att vår kärlek skulle övervinna alkoholen och allt skulle bli bra....ack så fel jag hade.
Tänk att jag trodde att jag skulle kunna rädda honom redan då, för snart 14 år sedan...fy vad åren går.

Jag har ett annat dilemma som jag skulle vilja att någon gav sin syn på. Om jag ställer ultimatum på honom och säger att han måste sluta dricka annars blir inget annorlunda och jag måste gå min egen väg för att jag håller på att gå under.... Då vet jag att han kommer att kontra med att han måste ha sex för att må bra. Hur ska jag kunna ge honom det utan att känna det som ett tvång och ändå ge honom en chans....Gud vad konstigt det låter men jag vet att han kommer att ta upp detta. Jag har ingen lust till sex och jag vet att det är ett problem för honom. Enl honom även en orsak till varför han dricker.
Ett annat dilemma är. Han är ju på jakt och han har druckit i princip varje kväll i en veckas tid och jakten fortsätter en vecka till. Jag har inte velat ringa på kvällarna för jag blir bara irriterad och ledsen när jag hör att han har druckit. Jag förklarade för honom igårkväll att jag mår dåligt och är orolig över detta men han sade bara att jag inte inte behöver vara orolig....jag känner att han aldrig kommer att förstå min oro. I detta fall vet jag att när jag tar upp detta med honom när jag kommer hem så kommer jag få tillbaka det när jag ska ut igen nästa gång eller nåt sånt eftersom jag sårat honom när jag var otrogen den där gången....

Gud vad det låter hopplöst, jag ser det själv när jag skriver.
Kram, kram

dricker för att han är alkoholist men han lägger skulden på dig för att flytta fokus från sig själv.

Och du ska självklart inte ha sex enbart för hans skull. Han kommer att dricka i alla fall oavsett hur mycket sex ni har.

Det är ju ett rent hot mot dig om han säger att han måste ha sex för att inte dricka.

Låt han dricka istället !!

därför är det så bra att skriva. Jag tror du har svaren själv, att du ser den "dubbla knuten" du beskriver. Kanske jag har fel men när jag läser ditt inlägg får jag bilden att du fortfarande försöker rädda honom. Har du läst tillbaka i din tråd? Är det så att du går runt, runt... Hur vill du ha ditt liv? Vad tänker du göra för att komma dit?
Åh, jag vet så väl hur svårt det är... En avgörande insikt (en av flera) för mig var att jag inte kunde hjälpa honom. Det sa jag också "jag kan inte hjälpa dig, jag har gjort allt jag kan och det har inte hjälpt". Vägen dit var lång och insikterna måste komma inifrån. Läs här och skriv, skriv... Styrkekramar! / mt

Villervalle

precis där han vill ha dig. Han måste ha ett extremt högt självförtroende när han tror att är den positionen att han kan ställa ett motultimatum; " Om jag ska sluta dricka då skall jag ha sex i stället". Det låter ju inte riktigt klokt, och är väl knappast något man säger till en person som man älskar. Jag behöver väl knappast tillägga att sex är något som kommer sig naturligt när allting stämmer i en relation. Det är också intressant att se hur fyndigt han kan få till det när han säger att det till stor del är på grund av dig som han måste supa när han jagar.

Du se väl själv hur dumt allting låter, och det kommer bara rulla på år efter år.

Ha det Gött

Jag är vaken och störtförkyld - dricker honungsvatten och förkylningsmedicin och har läst tillbaka i din tråd.

Ditt nick har en hoppfull underton, jag hoppas verkligen att du hittar kraften och modet att förändra din livssituation. Så här skrev du i februari: "Jag vet att jag skulle må bäst på sikt (tror även att han skulle göra det) av att flytta och skaffa mig ett eget liv med barnen men det är SÅ SVÅRT att ta steget. Jag är så rädd för alla praktiska problem med huslån, billån osv. Tänk om han vägrar samarbeta, jag har inte råd att betala två hyror!Tänk om han tar sitt liv, tänk om han fortsätter supa när han har barnen och jag inte får reda på det. Jag vill inte att mina barn ska ta mer skada än vad de gjort pga vårat dysfunktionella förhållande pga alkoholberoende och medberoende. Fan vilken dålig mamma man är som är så velig och har så svårt att fatta beslut. Jag har tvekat och vacklat i säkert 6 år på riktigt, varför gör jag inget???? Det stora kärnproblemet har funnits ända sedan vi träffades för 13 år sedan, då jag trodde att allt skulle bli bättre och att jag skulle kunna rädda världen/honom."

Varifrån, av vem kan du få stöd så att du vågar ta språnget? När jag läser vad du skriver nu, efter sommaren och semestern får jag känslan att du nästan går tillbaka, inåt i cirklarna. Fundera över om det kan vara så och prata med någon du verkligen litar på om hur du har det. Någon du litar på att har mod att möta dig ärligt - som inte "bara" tröstar och slätar över. Jag tror att du måste våga ett uppbrott, att det inte finns någon annan väg till förändring - fast det är så svårt och fast du är rädd för så mycket. Så klart du klarar dig! Du har jobb, du har familj och vänner. Du kommer (långsamt) att hitta tillbaka till dig själv och hitta din livsenergi. Din man tvingas till ett ställningstagande - ställ de krav, det ultimatum som du vill ha och behöver för att du (ens) ska överväga att fortsätta leva med honom. Om det alternativet finns? Det är också hans chans att förändra sitt liv och bryta det mönster han är fångad i sen generationer tillbaka. Massor av styrkekramar! / mt

Lelas

Instämmer med tidigare talare.

Ha inte sex med honom om du inte vill!

En aktiv alkoholist har en enda sak för ögonen: att kunna dricka så mycket som möjligt, så ofta som möjligt. Han kommer att ta till vilka argument som helst för att få dig att fortsätta låta honom dricka. Han har ett övertag när det gäller det här med sexet, och du måste ta dig ur den rävsaxen.

Det handlar om vad som är orsak och verkan i ditt ultimatum, tänker jag. Det är DU som dikterar villkoren nu, inte han. Alltså måste det vara i den här ordningen:

1, han slutar dricka (sätt upp ett mätbart mål, så att det inte blir en diskussion om att han bara har druckit lite eller inte på flera dagar, eller så. Ett förslag kan kanske vara ett halvår eller nåt sånt. Och då är det noll som gäller under den tiden. Inte kompromissbart.)

2, han söker hjälp för sitt beroende och tar emot behandling

3, du stannar i relationen under tiden och när du känner dig redo för sex så är det DU som tar initiativet till det. Han får snällt vänta.

Och om inte 1 och 2 uppfylls, så gäller inte 3 heller.

Men lova honom inte att du kommer ha sex med honom om han slutar dricka! Och framför allt inte i omvänd ordning, dvs att han skall sluta dricka om du har sex med honom. Det kommer inte att fungera, och under tiden gör du våld på dig själv!

Var rädd om dig, vännen!
/H.

PS. Jag har skrivit ganska mycket om det här med ultimatum i min tråd (Vägen vidare), du hittar en liten sammanställning en bit ner i tråden.

Framtidsdrömmar

Ville bara säga att jag läser allt ni skriver och jag tar åt mig och tänker och tänker....
Ni har så rätt!
Känner mig just nu ganska tom. Jag återkommer. Tack för att ni tar er tid att reflektera över mitt dilemma. Tänk att ni vill det...

MissH

Ville bara kolla så allt är bra med dig?

Kramar

Framtidsdrömmar

Allt är väl sådär...igen!
Jag tampas med min inre styrka att kunna stå upp för mig själv och mina känslor och tankar. Han får mig trots det att känna fruktansvärd skuld över det jag gjort samt att det är mitt fel att han tar till flaskan eftersom vi har det dåligt. Jag försöker att inte ta åt mig men det är så fruktansvärt svårt. Han säger åter igen att han vet att han har problem med alkoholen men att det skulle vara bra om jag var snäll och inte gjort det jag gjort emot honom samt om jag gav honom mera uppmärksamhet och kärlek. Han tänker inte ta emot hjälp...! Ska fixa allt själv, som så mycket annat.
Jag har iallfall åter fått en tid hos beroendeenheten (tänkte att jag inte skulle gå dit igen, utan fixa det själv jag också men jag kan inte..). Ska dit den 4/10. Det ska bli skönt... Tror jag..

Han är så arg på mig för att, som han säger, ha vänt barnen emot honom genom att skrika och gapa på honom, att han blivit det svarta fåret, att jag pratar skit om honom med mina kompisar. Jag försöker förklara att det är han som måste visa barnen att han är att räkna med och finnas där för dem för just nu är han som en zoombie som bara lever i sin egna lilla värld. Att jag pratar med mina vänner är min enda ventil för av honom får jag ingen respons, han känner sig bara påhoppad.
Det har varit lungt vad beträffar alkohol nu i 2 veckor sedan han kom hem från jakten men jag väntar ju nu åter på nästa fylla.
Gode gud ge mig styrka att hitta kraft och mod till att kunna ge mig själv ett bättre liv och ge mina barn trygghet och en glad mamma.

Kram där ute!

höst trollet

Det är bra, att du vågar ta hjälp!
Vissa saker fixar man inte utan hjälp, så jag ser det som ett friskhetstecken från dig..
Att din gubbe vill få dig till syndabock, beror nog på att han börjar inse att du menar allvar och det får såklart konsekvenser för honom och hans drickande!
Han vill naturligtvis fortsätta att dricka som han gjort hittills och framför allt, så hittar han nu "nya" anledningar..
Du behöver inte alls försvara ditt agerande att söka hjälp.
Du kan bara lugnt säga, att vill han fortsätta att dricka, så får han göra det UTAN dig och barnen. Dom mår inte bra av en berusad förälder!
Vill han träffa dem, så får han göra det nykter! Och ska han ha hand om dem, så måste han kunna bevisa att han ÄR nykter!
Det han håller på med nu, kallas projicering och det gör han för att han själv inte vill stå med skammen.
Jag har varit utsatt för samma sak, när min fd man och jag flyttade isär och han skaffade sig en älskarinna som flyttade in till honom knappt en månad efter det att vi flyttat till varsin lägenhet.
Han skällde ut mig, och påstod att jag skvallrat om honom på byn, för att han skulle komma i dålig dager.
Eftersom jag inte hade några "vänner" på orten, var det faktiskt enkelt för mig att tillbakavisa lögnerna.
I hans fall, var det helt enkelt hans eget beteende som fick folk att prata..
Då, hade både han och hans nya kvinna alkoholproblem, vilket fick dem båda att bli "nojjiga".
Idag, har han varit nykterist i många år och faktiskt erkännt att han skämdes över sitt beteende.
Vi umgås inte alls, eftersom barnen är vuxna och det känns som det är en episod i mitt liv som är passerad sedan länge..
Så håll ut! Vi finns här, så kom tillbaks och skriv av dig
kram / trollis

MissH

Skriver som jag skrivit förut, om nu allt elände är ditt fel förstår jag inte varför han stannar kvar? För att få vara martyr? Eller för att han inte vågar inse att han har problem?

Du kommer att hitta kraft och ork att gå, om det är rätt beslut för dig. Du måste bara ge det lite tid!

Sänder många många styrkekramar! Du är värd att leva det liv du vill leva, glöm inte det.

vill.sluta

har följt denna tråd och undrar hur Framtidsdrömmarna mår?
är allt bra? Vi finns här för din skull om du vill, bara säg till!
//A
Kramar!