Idag har jag varit nykter i precis en månad, har varit delaktig i andras trådar men tänkte att nu är det dags att jag startar min egen tråd. En hjälp för mig för att fortsätta hålla mig nykter.
Ni som varit här ett tag har följt min resa i andras trådar, men tänkte presentera mig lite mera nu.

Jag startade alkoholdebuten vid 17 års ålder och föll direkt, eftersom jag alltid varit tyst och blyg fann jag ett medel som gjorde att jag vågade prata och ta kontakt med folk. Har sedan dess druckit och jag är ca 45 idag. Både min mamma och pappa dricker för mycket även min mormor och morfar hade problem med spriten så jag har det i generna. Jag har alltid haft en tendens att dricka för mycket, men så mycket som jag druckit de senaste 10 åren har det aldrig varit och ffa det sista året. Jag har en man och 2 barn som har reagerat ordentligt på mitt drickande de sista åren, min make har nästan blivit nykterist i ett försök att begränsa mig men det har bara gjort att jag druckit mera.

Jag har gjort några försök att sluta tidigare, höll upp i ett år för 8 år sedan och i 3 månader i våras men har efter det druckit mer än någonsin, låg på ca 2 vinflaskor per kväll sista halvåret. Minnesluckor är vardag för mig, har alltid minnesluckor efter att jag druckit, vill aldrig prata om gårdagen eftersom jag inte minns ngt, hur många gånger jag gjort bort mig vill jag inte ens tänka på, sista tiden så klunkade jag även ur spritflaskorna innan jag borstade tänderna för kvällen, för att få i mig så mkt som möjligt.

Tanken att jag är alkoholist och att jag borde sluta helt, har väckts sista månaderna, och inom mig tog jag ett beslut att sluta 1 januari, pratade mkt med maken om detta och var orolig att han skulle tycka att det var tråkigt att missa myskvällarna med vin, men enligt honom var det länge sedan han tyckte det var mysigt med vin eftersom jag alltid blir stupfull, har läst det i anhörighetstrådarna också att fler tycker så men den tanken slog mig aldrig tidigare.

Denna månad har gått relativt lätt, visst var det tufft i början men jag trodde nog att det skulle vara svårare, har läst varje dag här på forumet, ffa för att inte glömma vem jag är, pratar även med barnen om detta och de är jätteglada att jag lyckats hålla mig så här långt och tycker att jag är jätteduktig. Har även en dialog med maken hela tiden som stöttar väldigt, har berättat för några vänner som reagerat lite olika, de som inte har problem tycker att det är jättebra, medans de som också dricker för mycket tycker att jag överdriver när jag säger att jag är alkoholist.

Trodde att jag skulle bli pigg och alert när jag slutade, för det har jag blivit de andra 2 gångerna, men inte denna gång, nu är jag otroligt trött och seg, är hemma från jobbet denna vecka eftersom jag känner att jag inte orkar gå till jobbet, vill bara sova och tillåter mig det eftersom min nykterhet är viktigast just nu. Har hört från flera av er att det tillhör processen, men det känns ffa svårt att ta, det är som att belöningen uteblir.

Har läst mycket även på anhörigsidorna, vilket jag inte gjort tidigare, har varit med sedan 2009 men var då inte redo att inse att jag var alkoholist. Det har fått mig att förstå min familj mycket bättre och hur de har varit för dem att leva med en alkoholist som fram till nu inte fattat att hon är det. Har otroligt dåligt samvete över hur jag struntat i barnens känslor och fast de har bedjat att jag ska sluta så har jag tyckt att de bara överdriver. Har äntligen insett att det enda jag kan göra för att gottgöra dem är att hålla mig nykter framöver.

Ser framåt, nu är första månaden avklarad, och det har varit otroligt skönt att vakna utan att känna sig bakfull, inte behöva ha ångest över gårdagen, veta vad jag sagt och gjort och kunna se alla i ögonen utan att skämmas.

Jag tar en dag i taget, idag ska jag vara nykter oavsett vad som händer.

Kram på er alla som stöttat mig så här långt!!

Dompa

Vilket knas...med din ångest när du var sjuk. Men nog håller jag med de andra (alltid lite efter): Din reaktion var en flashback från alkoholtiden. Att känna skuld och skam för att min inte arbetar. Att vara rädd för att telefonen ska ringa. Men du hanterade det ju bra i slutändan...och nästa gång du blir sjuk har du ett problem mindre! Hoppas du har det bra nu. Godmorgon kram!!!

Välkommen litemolnigt! Stanna här hos oss, det hjälper så mycket mer än vad man tro. Som du märker så har vi olika problem...men de är ändå så lika. Även jag började varje kväll hemma hos familjen med en (ha,ha) whisky innan maten. Sedan rullade det på. Nu är jag nog nykter - tror jag - och med bra draghjälp från forum. Så stanna här.

/R

litemolnigt

Hej alla...ja det är lite upp och lite ner...men tack för kommentarerna och HALT är ju lite förnuftigt ser jag. Ja jag har en till sak som hjälper mig. Om det är seltzer vatten...som Ramlösa typ så går det bättre....det är skönt att läsa alla kommentarer. Ni är alla fantastiska som har erfarenheter med svåra saker. Det blir inte alltid perfekt för mig men ibland blir det det och jag är så glad att ni skriver!!!! Att gå och jogga verkar också en bar grej. Jag skall prova i morgon innan alla vaknar!! Ibland blir det jobbigt med alla tryck och tjat...hemskt själviskt...men ha lite tid skulle vara BRA! Tack alla gonatt!!! Att läsa om era tankar är verkligen viktigt. Goda tankar till alla och internet kramar!

litemolnigt

Jag hade just en revolutionerande tanke för mig. Vaffö då då...som rumpnissen skulle säga...varför har jag inget sug förrän det är dags att åka hem från jobbet...och inget sug alls om jag har andra saker som pågår efter jobbet när jag inte åker hem....hmmmmmm....det är intressant med suget. Intressant hur det passar in precis när det passar sig. Inget sug på morgonen. Inget sug när jag handlar. Inget alls...bara när jag är på väg hem....Så skall man väl kunna överlista det eller sig själv tycker jag. Ja i vilket fall så ser jag alla kommentarer om hur andra hanterat sig. Det skall bli skönt att vara fri och skönt att ha börjat på rätt väg! Den är insikten kom som en blixt från klar himmel och var stor för mig. Om man kan fortsätta vilke insikter kommer komma då.....Whohooo....man får spänna fast säkerhets bältet. : )

höst trollet

Jag är ny på forumet, men "suget" du skriver om, kallas "betingad reflex". Om du hört talas om exprimentet med Pavlovs hund (i skolan) så förklarar det hur det gåt till.
Man programerar nämligen sig själv, omedvetet, att göra vissa saker i vissa situationer..
Det är därför, t.ex. rökare tvångsmässigt går ut varje paus och tänder en cigg, vid seminarier, studier, föredrag, reklampauser på tv etc..
Kom på mig själv, en kväll när jag råkade tittade på en kanal med bedrövligt mycket reklam.
Jag brukar röka sådär en gång i timmen, klockan var rätt mycket och jag hade 6 cigg kvar.. Rätt vad det var, insåg jag att det bara var EN kvar..
HUR hade nu detta gått till? Jo, reflexmässigt, gick jag ut och rökte vid varje reklampaus, trots att jag egentligen inte behövde..
Vad säger oss detta nu ;-) Jo, att om vi har ett beroende, så måste vi (om inte ändra på) bli medvetna om vilka vanor som hör ihop med vårt drickande!
Det kan vara allt ifrån det där glaset vin, när man kommit hem, sparkat av sig skorna och sjuker ner en stund i fotöljen före middan..
Mansitter där och "njuter". Det är klart att en sådan "positiv"(missförstå mig rätt!) kick sätter sig som en reflex.. Det räcker i stort sett att tänka på fotöljen, så startar suget..
Så roa dig istället med att skaffa lite nya goa vanor!
Kram "trollet"

litemolnigt

Hej höst trollet och alla...jätte intressant med reflexen du skriver om... och mina tankar om det specifika runt mina reflexer eller sug det var verkligen en insikt för mig. Inte som man läser om utan som jag kände. En sån AHA upplevelse. Och vet ni. I dag har jag kunnat se den. Och när den där mitten av eftermiddagstimmen kom så var jag redo. "Du försvinner ju snart" sa jag till mig själv och den känslan som faktiskt kan vara väldigt övertygande...liksom att man känner att bara en dag till och så blir det en haltande framgång....och sen har jag sett till som någon sade om HALT att hålla igång blodsockret och dricka vatten och ramlösa. Det påverkade suget jättemycket för mig. Känns så skönt att kanske ha gjort ett genom brott med lite vaneändrande tricks! Jag har ingen tanke på det nu. Det är väldigt tids specifikt för mig har jag märkt sen jag började titta in och läsa på forumen och tänka på min personliga situation. "Göra inträssant" som man får säga i götet : ) med hur man fungerar.
Jag behöver nästan se till att jag rustar för den tiden på dagen sen blir det ganska lätt senare. Men den tiden kan vara intensiv med den inre dialogen och ibland lite komisk om man får lov att säga det. Men jag skrattar åt mig själv och min envisa attityd mot mig själv lite nu hahaha...bra jobbat!!! Man skulle kunna tänka sig som en serie ruta med mig pratande med mig själv - envis argbigga. Kanske skulle man till att sätta ett par streckfigurer på papper vänner : ) ... Gonatt och gomorron till alla.

höst trollet

Att skapa en ny vana eller förändra något, tar ungefär 3 veckor.(innan det mesta sitter i "ryggmärgen") Så jag måste också tänka på vad jag gör :-)
Intressant det här med blodsockret... I vanliga fall, äter jag varken kaffebröd eller godis, men igår kom jag på mig med att faktiskt ta en kaka till kaffet.. hmm.
Likadant med gubben, nu när han "går-på-vita-knogar" (han har inte slutat, men ransonerar kraftigt!)
Igår hade han köpt hem choklad och en godispåse..
Jag har också bytt till Ramlösa, Lokavatten och liknande och tycker att det är riktigt gott.
Tyvärr, upptäckte jag i morse att gubben småljuger om hur många öl han dricker :-(
Han påstod att han skulle "trappa ner" med max 2 öl/dag. (han vet inte att jag har räknat)
Igår, drack han öppet 2 st 33:or, 5,2%.. I morse hittade jag en 33:a, 7,2% tom också..SUCK!
Vem tror han att han lurar?
Nåväl, DET stärker mig ännu mer i mitt beslut att inte dricka någon A allas!
Eftersom hans konsumtion, legat kring ungefär 1½ - 2 flaskor vin/dag eller motsvarande i öl (eller blandat) så förstår jag att han är sugen, när han bara får i sig en bråkdel..
Fast än så länge, är han "lugn-o-fin", inget onödigt tjaft eller sura miner..
Jag hoppas att han inte fortsätter att gömma alkohol, för DET kommer jag inte att tolerera!
Få se hur han tar det, när jag konfronterar honom ikväll...
Har faktiskt lite fjärilar i magen..
"trollet"

för :

H = Hungrig
A = Arg
L = Ledsen (äv eng Lonely)
T = Trött

4 saker att se upp med som beroendeperson.

litemolnigt

Hej alla,
Ja det har varit så mycket med jobb och massa olika saker de sista veckorna. Det har också varit upp och ned me A. Bättre men inte bäst. Jag har upptäckt att jag har byggt upp en ovilja att dricka och en gång köpte jag fast jag kände mig nästan illamående vid tanken. Underligt. Det tar bara en två tre dagar för att jag skall tycka, men varför skulle man dricka och vad skulle det vara bra för....så det är skönt att det ändras så snabbt. Men det är gamla vanor att bryta. Jag tror för mig att det gäller ingenting alls och inte trappa ner lite i taget för jag tror det är det första glaset com måste undvikas för det leder alltid till mera.

Kag tror man kan hålla sig ganska bra om man ser till att man inte är hungrig och törstig men också att man håller sig upptagen. Det hjälper att inte ha samma mönster som när man kom hem och drack.

All lycka!!

höst trollet

i att det är det där första glaset som man måste undvika.. För har man väl hällt i sig det första, har man också tagit bort spärren till nästa..
Och visst har du rätt i att man måste förändra sin livsstil. Det är väl ungefär som att gå ner i vikt?
När man väl nått sin målvikt, kan man ju inte fortsätta "som förut".
För många av oss, som haft alkoholen som den stora hobbyn, gäller det att fylla tomrummet efter den med andra saker..
Väldigt ofta, kommer det smygande, alla de där "tankarna" som man suddade ut/förträngde, med hjälp av alkhol.
Jag antar, att om man inte tar itu med dem, så är man snart tillbaks där igen..?
Önskar dig all lycka i fortsättningen! / trollis

Dompa

Det var ett tag sedan du skrev här. Anar att det går bra för dig...men bekräfta gärna. Hos mig är det lugnt nu...men efter min tjänstresa inser jag än en gång att lugnet i mitt fall är bedrägligt. Inbillar mig att du är tryggare i ditt beslut. Men vad vet jag? Så hur har du det Bella? Kram /R

Maria42

Men du kanske alltid varit morgonpigg, jag trodde att jag skulle börja vakna pigg, utvilad och tidigt när jag slutade med A. Men icke, jag är lika morgontrött som vanligt så det var inte bara A som gjorde mig sån.
Jag har det bra, det lunkar på. Du har rätt, jag känner mig trygg i mitt beslut. Ibland kommer en sorg över mig när jag inser att det är för "alltid" men det går fort över. Jag är mestadels på bra humör och börjar förstå att det här är jag, med mina styrkor och brister. Jag trivs med mig själv och familjen mår bra, det märks att de börjar verkligen tro på att det är över. Jag kan ärligt inte ens föreställa mig vad som skulle kunna få mig att dricka nu.
Men trots det så fortsätter jag läsa här varje dag, det hjälper mig att fortsätta känna mig trygg.
Trist att du skulle få sådan jobbig resa men ngt händer när man reser bort, A- spöket vaknar med enorm kraft, det hände mig med på mina resor i somras. Vi får hoppas att det släpper, jobbigt om varje resa framöver ska bli en jättekamp.
Härligt att ni blivit en till i familjen, hur mår dina ongar? Har de fått ngn längtan tillbaka till Sverige/mamma?
Sköt om dig, kram!

Dompa

Härligt att höra Maria! Jo tack...även hos oss lunkar det på. Tror inte ongarna saknar Sverige...än så ser de allt som ett äventyr. Sin mamma däremot...ja varje dag :(. Men liksom dina barn så har även mina börjat känna tillit...tro att det verkligen är slutsupet (för min del) nu. Så jag kan ju inte svika. Så skönt att läsa att allt är bra hos er. Det ger mig hopp...kanske några av oss KAN klara detta?. Kram Bella

PS: Morgonpigg? Det började på behandlingshemmet och har fortsatt sen dess. Tydligen ingår tidiga mornar i min sanna natur. Men det är bara skönt tycker jag...vakna ett par timmar innan ongar ska upp... Trist däremot att jag somnar först i familjen. Kan se hur det kan bli ett problem när de blir tonåringar :(

Maria42

Detta att nu kan vi inte svika, inte dem och inte oss själva. Jag tror att vi kommer att klara detta.
Härligt att du också är med nu Santorini.
Förstår att de saknar sin mamma, hur hon än är så är det den enda mamma de har, och barn är lojala. Det är tur att de har dig, du är trygg och stabil för dem.
Jag minns när jag skilde mig och flyttade till en annan stad med mina barn. Första året var hemskt för barnen längtade så fruktansvärt efter sin pappa och jag kände mig som världens värsta person som pga jobb flyttade med dem. Idag är de glada att vi bor där vi gör och de hälsar ju regelbundet på sin pappa.
Det blev bra till slut och då var jag inte trygg och stabil, jag var fast i A redan då. Dina barn har bättre förutsättningar, kram!

Dompa

Har inte så mycket mer än det. Är glad över att det går bra för dig...att det finns ngn det går bra för.

Skönt med dina ord om att det blir bra i slutändan. Ja, barn är tuffare än vad man tror. Klarar ganska mycket...men givetvis betyder det ju inte att man kan behandla dem hur som helst.

Dina tycks ju iaf. ha "förlåtit". Ville inte dottern göra London en gång till med dig? Alltså kan du inte vara värsta tok-fylle-kajan i deras ögon ;-)

Godmorgon kram/R

Maria42

Ja men det går ju bra för dig också!! Eller hur?
Jag känner mig jätteglad för varje nykter dag både för mig själv och alla här.
Men ibland känner jag en hopplöshet när jag läser om att man "inte är alkoholist" eller" inte har så stora problem som er andra" och denna önskan/ väntan på att senare kunna dricka normalt.
Jag har hittills inte hittat ngn tråd som är skriven av en som inte har alkoholproblem. En del har hunnit längre i sin sjukdom än andra men det är bara en tidsfråga.
Vi kommer aldrig att kunna dricka normalt utan vi blir bara mer fast i alkoholen ju längre vi dricker. Jättesorgligt? Ja, visst är det, men alternativet att dricka är ännu sorgligare.
Jag gick med här 2009, tyckte då att jag drack för mycket och ville göra en förändring. Lyckades inte utan fortsatte i gamla spår men det eskalerade och när jag gick in igen 1 jan 2012 då var det istort sett med krav från maken och barnen avskydde mig och mitt drickande.
Jag är inte unik, ser att det är många som gått med tidigare men ffa inte lyckats dricka "normalt" och är värre ute nu än tidigare.
Så är alkoholen, det blir inte bättre bara långsamt värre.
Så, nu har jag vräkt ur mig det.

Det är bara för att jag varit nykter så pass länge som dottern vill åka till London med mig. Hon tror nu på att jag förblir nykter. Fyllkajan hade inte fått följa med.
Kram :)

Villervalle

Jag är 57 år och började dricka första gången när jag var 13. Jag har druckit i princip hela mitt liv med toppar och dalar. Vissa perioder har jag bara druckit under helger och andra perioder har jag också druckit mitt i veckorna. När jag druckit under veckorna har jag dock bara druckit några starköl eller någon flaska vin per kväll eftersom jag alltid har haft det som en hederssak att inte stanna hemma från jobbet på grund av bakfylla.

Eftersom jag inte har slutat dricka så skulle ju I princip ditt resonemang innebära att jag nu skulle sitta på en parkbänk, men faktum är att jag just nu dricker mindre än jag någonsin gjort. Jag inser att jag aldrig kommer att kunna dricka "normalt", men jag ser också att jag faktiskt kan dricka mindre än jag tidigare har gjort. Någon tokfylla kommer jag väl att ha i framtiden också, men det har jag ju haft från och till de senaste 45 åren också.

Alkoholproblem? Ja, förmodligen. Men jag kan leva med det så länge det inte påverkar min omgivning negativt eller inkräktar på min förmåga att försörja mig.

Forumet har dock hjälpt mig att begrunda mina dryckesvanor, och också hjälpt mig att inte dricka slentrianmässigt och att det också går att låta bli helt emellanåt.

VV

skrivet Maria42 !! Jag känner också igen många som gjort försök, testat igen , och sen kommit tillbaka när man sett att det inte fungerar.Vår sjukdom är progressiv, kronisk och dödlig.
Det stämmer också bra med de undersökningar som gjorts efter behandling där 1/3 får ett bra nykter liv direkt, 1/3 testar att dricka men kommer tillbaka när det inte fungerar och den sista tredjedelen dör i sjukdomen.

Njut av belöningen att få åka till London med dotter Maria42 !!

Dompa

Jag tycker du kan vräka ur dig precis hur du vill. Det är din tråd. Jag förstår också (tror jag) ditt resonemang. Jag kan också bli "trött" ibland när hela tiden nya trillar in. Inte trött på de nya...utan det är toppen att de har hittat hit. Men jag blir trött på drogen.

Att man lurar sig själv och önskar att dricka "normalt" hör nog till sjukdomsbilden. Men det finns ju ALLTID undantag. En del fixar det faktiskt.
Jag tror inte jag hör till dem. Vågar absolut inte chansa för att kolla...inte i detta skede av livet. Men jag har ju aldrig lovat mig själv livslång nykterhet. En dag kommer jag nog också "testa", men det blir när ongar är utflygna. Men vem vet...den dagen kanske jag inte längre vill. Nykterheten blir väl en livsstil den med?

Men just idag skiter vi iaf. i A! Eller hur Bella? Kram/R