Min historia.
Under min uppväxt, var jag en revolterande tonåring (väldigt självständig) och som alla andra, var det mellanöl jag drack för att bli full. För det var ju det det handlade om i första hand, även om man kallade det för att "festa". Poängen var ju att bli full!
Nåväl, DET växte jag ifrån. Det blev ett tidigt äktenskap, där ingen av oss var mogen för att bilda familj egentligen och skilsmässa, eftersom det kändes, som jag hade ansvaret för 2 barn, istället för det enda vi hade..
Ny man efter ett par år, andra barnet efter ytterligare ett par år. Ett nybyggt hus, deltidsjobb och en "framgångsrik" man.
Det började med att vi hade ett ganska stort umgänge, så det bjöds på mat och vin.. I början var det härligt att både bjuda och bli bortbjuden..
Jag kände mig så "spirituell" och trevlig efter ett par glas.. Tyvärr, så gjorde min dåvarande man det också (och ansåg sig själv vara en guds gåva till kvinnorna, inte bara mig!)
Efter åtskilliga stormiga uppträden (där allt givetvis var mest mitt fel) upptäckte jag att han skåp-söp! JAG skämdes, och var glad över att han inte åkt dit för rattfylla.
Jag kom nämligen på honom en väldigt tidig morgon (vid halv 4-tiden) stå och halsa direkt från barskåpet.
Han skyllde på att mitt uppträdande (skäll, för lite sex, för lite uppmärksamhet etc) gjorde att han inte kunde sova. Och han hade ju ett SÅ viktigt arbete...
Den morgonen, föll ett par fjäll från mina ögon. Jag tvingade honom att sjukskriva sig, för om han satte sig i bilen, så skulle jag ringa polisen.
Han måste ha anat att jag menade allvar, för han lommade isäng och ett par månader senare flyttade vi isär. (efter ytterligare en månad hade han skaffat en ny kvinna!)
Själv, tröstade jag mig med ett par glas vin på kvällarna när barnen somnat, tills jag insåg att jag inte hade råd att fortsätta dricka i den takten. Dessutom tyckte jag inte att det var roligt att sitta ensam och dricka (kanske skämdes jag lite över chablonbilden av den försmådda, som sitter och pimplar vin..)
För sådär 6 år sedan träffade jag mannen i mitt liv! trevlig, ordnad ekonomi, bostad och händig! Inget tjafs som vem som ska städa diska eller tvätta..
Han nämnde öppet att han haft problem, i samband med en uppslitande skilsmässa, men han blev aldrig knöfull eller otrevlig. Däremot älskade han viner och var väldigt kunnig utan att vara vin-snobb.(starksprit nobbade han och gör för det mesta fortfarande)
Sedan har det smugit sig på.. Ett á två glas vin till maten, har blivit ett par flaskor.. och så några starköl...
Några gånger har han trillat igenom, med dunder och brak och blivit i stort sett redlös. Naturligtvis har jag "förlåtit" och sett det som engångsföreteelser (fastän magkänslan sagt något annat) Jag har ju själv druckit.
Den senaste händelsen, fick mig nog att chockartat öppna ögonen och inse att jag själv har blivit beroende och besluta mig för att göra något åt det!
Jag kan bara ändra på mig själv! Hur gärna jag än vill att den man jag älskar, ska bli nykter alkoholist, så måste jag inse att DET kan bara han själv åstadkomma.
Jag tänker inte överge honom hals över huvud, men jag har sagt att det finns saker jag inte kan dagtinga med mitt eget samvete om. Han anser fortfarande inte att han är beroende, men medger att det kan uppstå vissa problem när han "råkar" dricka för mycket..
Så nu har jag parkerat på bänken (som någon skrev i en tråd)i forumet!
Tack alla ni som är här, för uppmuntran och ögonöppnare!
Ha en fin dag!/trollet

uska

Äntligen har jag kommit in på forumet igen fick byta namn
från Carp Diem till uska, men det får gå. Läst mycket här
på forumet sista veckan och förundras över hur mycket det
hjälper mig. Man känner igen sig i nästan allt. Sista dagarna
har jag känt en tomhet som det känns måste fyllas ej med alkohol
utan något annat. Har fått mycket mer tid nu när man lagt ner
A trots att jag har en hund som kräver sitt. Kanske skulle lära
mig sticka det ser så rogivande ut. Just nu är det mycket medita-
tion för mig som ger ett inre lugn. Jag vill inte prova en gång
till att försöka dricka måttligt för det går inte efter alla
turer jag varit med om. Efter ett glas skriker alkojävulen ett
till o.s.v till det är slut, en sorg samtidigt.
Kram till er alla
Uska

höst trollet

Vilka anledningar har vi att ta det där första glaset.. Ni vet det där som får en del av oss att spåra ur..

Jag plockade fram en bok av Kay Pollak, som heter : Att välja glädjen!

Och som han själv så träffande skriver, handlar det om att VÄLJA, att vara lycklig, spontan, modig eller det vi "vill vara"..
Den hade kunnat heta "sluta vara offer"(för omständigheterna") "vem vill jag vara?" eller "Tänk om lycka är ett val?"
Det är ingen bok, man läser som en roman (jag har haft min i över 4 år!)
Den tar definitivt kål på myten att man är ett offer för omständigheter.. ;-D

Kanske kan den bli ett verktyg, för någon mer, som vill ändra på olika saker i sitt liv?
Som vill sluta "skylla på det som händer" runtomkring, som gör att man tror sig "må dåligt"?

Ja, alla har vi väl känt att just "det där" gjorde att jag bara var tvungen att ta ett glas..
Ännu hemskare blir det när vi tagit glaset och alkoholdjävulen vrider och förstorar upp bilden, så att vi verkligen inte vill släppa taget..

Men vi KAN påverka våra tankar och därigenom våra val! Vi kan faktiskt välja glädje istället för irritaion, ilska etc..
För det är VI som väljer VÅRA tankar!

höst trollet

Tänker på hur många som finns i vårt samhälle, som inte tror sig ha problem med alkohol.. Nja, inga riktiga problem kanske, som vi beroende/medberoende har..
Är det så, att polityren är så tjock, att vi inte ser?
Alla de som "dricker normal", hur "normalt" dricker de egentligen..
Eftersom många av oss har lyckats dölja våra vanor (och våra medberoendes) väldigt länge, så misstänker jag att beroendeproblematiken är som ett isberg.. Vi har sas bara skrapat på ytan..
Vi kan nog lugnt sluta vara "avundssjuka" på normaldrickarna, för många av dem har värre problem än vi har. I alla fall för tillfället..
för tänk vad energi, det går åt för att förneka sina problem?
Det är lite som "Kejsarens nya kläder"... Ingen säger öppet, det alla egenligen vet..
Har man pengar och en "ställning" i samhället, så är det lättare att dölja fakta.. Man åker på "semester" utomlands (underförstått, tar in på en privat klinik.) så att man är i skaplig form, för en ny vända..
Man omger sig med "lojala" medarbetare, som täcker upp vid de tillfällen man är "opasslig"..
Man kan i stort sett ha vilka problem som helst, men inte med alkohol... (det verkar som om t.o.m droger anses som ett mindre problem än A.)

Det lustiga är, att vi som är beroende, ofta s e r före alla andra.. Vi märker de "små" tecknen på att allt inte står rätt till, men oftast väljer vi att tiga/ blunda/ inte "lägga oss i"..
Ibland önskar jag att vi vågade mer, trots det obehag det ibland innebär.. Jag önskar att min mans kollegor, pratade med honom, när han luktar "bakfylla" på jobbet eller spiller ur kaffet pga darrningarna..
Jag hade önskat att någon ifrågasatt, att jag klev in på bolaget 5 dagar i veckan.. Någon som frågat: Hur mycket dricker du egentligen?
Fast i "lagomlandet" Sverige, gör vi ju inte så..
I lagomlandet Sverige, vågar ju inte ens doktorn ställa frågan: HUR många glas dricker du, när du dricker "som alla andra"..
För det de frågar (om de frågar) är dricker du alkohol? Och som beroende, svävar man på målet och svarar.. Ja, ungefär som "alla andra"
Att jag blev lite upprörd på den punkten, beror på att en bekant, (som HAR problem) hade ett besök hos någon form av "beroendemottagning" efter en rattfylla. Där hade läkaren tydligen varit lite svävande på målet och lindat in svaren, så personen kom lite triumferande och sa:
Jag är INTE alkoholist.. Möjligen låg jag i riskzonen, men det är inga problem, eftersom jag inte har något "sug".. Jag ska bara ta en vit vecka lite då och då...
Problemet är, att jag misstänker att det kommer att skjutas på dessa "vita veckor" och att "suget" inte var det de egentligen pratade om.. Hen menar att "suget" ska vara sådant att man i princip "börjar" dagen med alkohol..
Att" bara" tycka att "det vore gott med ett glas vin till maten" anser hen inte vara "sug"..
(Jo Tjena!)
Hen lyssnade på den här läkaren, ungefär som "fan läser bibeln".. Tog till sig det som passade och glömde resten.. Sorgligt!
Vi umgås inte längre.. bara hälsar lite artigt när vi möts..
Idag blev det lite hoppiga funderingar..

Ha det bra gó vänner! / trollis

Lisbet

Trollis

Du är fantastisk med allt ditt engagemang. Så mycket tid och omtanke du lägger ner på alla här. Du läser och ser och svarar på trådar och du kan inte ana hur mycket det betyder i allfall för mig. Naturligtvis är alla svar och kommentarer lika välkomna men jag märker att du verkligen ger av din tid och till alla. / Kram Lisbet

höst trollet

Ja, jag gillar mina forumsyskon! Hela den brokiga cirkusen ;-D
Jag är så lyckligt lottad att jag själv bestämmer över ganska mycket av min tid..
Men sanningen att säga har jag blivit allvarligt BEROENDE...
Ja, FORUM-BEROENDE alltså... Även när jag inte har tid att skriva (eller kan) så försöker jag ta en "smygtitt".
Jag tycker att ALLA människor är värda att bli sedda..
Och ibland behövs bara att någon "tror" på en, för att man ska våga förändra saker i sitt liv..

Sedan finns det dagar, när jag inte hiner.. Och jag är inte oumbärlig.. Dessutom har jag en massa kloka forum-syskon, som ägnar minst lika mycket (och ibland mer) tid på forumet..

Föresten, så tror jag att du har "gåvan" själv, eftersom du lägger märke till småsaker..:-)
kram /trollis

höst trollet

klappa min själ när den värker, med vänliga varsamma ord
tack gud att du ser och du märker min ensamhet här på vår jord
och klappar min själ när den värker med vänliga varsamma ord..

Du sände mig nån i min väg, när livet blev hårt och krasst
nån som såg igenom allt som kändes så hårt och så vasst..
Som stilla klappar min själ när den värker, med vänliga varsamma ord..

Se din bror och din syster i varje själ, som du gick förbi..
Det är inte försent att förändra, ett liv till det det ska bli..
om du bara klappar en själ när den värker, med vänliga varsamma ord..

Drick lagom! med saft, bubbelvatten eller kaffe..! kram trollis

höst trollet

Oj, det har tagit lite tid att läsa ikapp i helgens trådar;-D
Katt-a-strofen tycker inte alls att det är kul med snö.. Han har ränt ut och in hela förmiddan, höljutt klagande över att matte inte kan fixa det där vita, kalla kletiga, som fastnar under tassarna..
Kort sagt, han är "missbelåten" ;-D

Vi har varit bortbjudna till mannens syster, som fyllt år.. Eftersom det är några mil, så sov vi över en natt..
Hennes gubbe, är också rätt glad i alkohol, så det var med lite fjärilar i magen jag åkte..
Hade inte avkrävt några "nykterhetslöften" men hade tagit med mig lite alkoholfritt, för att inte själv bli överrumplad.
Det visade sig att min svägerska tydligen var inne på lite samma linje, för hon hade faktiskt 0-öl i kylen.
När vi stod och donade med maten, medan våra gubbs rastade hundarna, sa hon liksom i förbigående, Ja, det har blivit så mycket vin och fester i sommar, så jag behöver få lite distans och gå ner i vikt..
Likadant här, kontrade jag och och erkände att jag hade problem och därför ville ha en nykter helg..
Blev bjuden på "Ginger beer" helt alkoholfri (finns på systemet) som var helt underbar! Mycket smak (för den som gillar ingefära) T.o.m gubben tyckte att det smakade gott ;-D
0-öl, däremot tycker han är "blaskig" och dricker hellre lättöl..
Nåväl, det badades bastu och gubbsen ville naturligtvis ha några pilsner.. Men det blev ingen "tävling" eller något hetsdrickande..
Visserligen var våra respektive bra "runda under fötterna" när det blev dax att lägga sig, men ingen av dem ballade ur, som de brukar.
Kanske berodde det på att det dels inte fanns någon starksprit och att svägerkan köpt hem "lågalkoholvin" till maten.. Och inget av ölen var starkare än 4,5% ( I vanliga fall köps det minst 7,2:or)
Tror inte att våra gubbs ens märkte det ;-) De var fullt upptagna med att prata jakt, fyrhjulingar och senaste snickerivertygen..
Det var så skönt, att gå upp på morgonen, och vara pigg (så pigg ett morgontrött troll kan vara..)
Sitta med svägerskan och hundarna i köket medan vedspisen sprakade och njuta av en kopp kaffe och småprata om livet, blev lite av pricken över iet..
Jag hann att berätta lite om mina farhågor beträffande mannens alkoholvanor och hon berättade, att så städad som denna "fest" varit, hade hon inte upplevt det på länge.. Tipsade henne om forumet, och vem vet, kanske dyker hon upp?
Hon har heller inte bestämt sig för mer än "en dag i taget".. Hon vill inte riktigt släppa tanken på att aldrig få dricka vin igen..
Vi var i alla fall överens om, att det säkert finns många problem dolda, i stugorna och detta med "vindrickandet" eskalerat de senaste 10 - 15 åren..
Kommer du ihåg, frågade hon, när vi var unga, så fanns det kanske bara 10 sorter att välja på, på bolaget.. Ett par flaskor rött, ett par flaskor vitt och så lite "bubbel".. Ville man ha något annat, så fick man beställa..
Med tanke på vädret, blev det en tidig avfärd, vilket hade varit otänkbart för några år sedan..
Gubben konstaterade glatt: men vad skönt att slippa köra i mörker och att det är lite kvar av dagen när man kommer hem..!
Det enda jag sa, var: Vad roligt att du uppskattar det. Nästa gång får du köra... ;-D

Ta det lugnt vänner! sätt på dubbdäcken (det har min röde prins gjort *s*)och kör försiktigt!
kram /trollis

höst trollet

Typiskt, fick ett jobberbjudande med väldigt kort varsel.. Preliminärt redan imorgon, men det ser ut att bli från torsdag iaf..
Eftersom det messta här hemma är i ordning, så känns det rätt bra ändå..
Kisse har lovat hålla husse sysselsatt ;-D
.. Föresten, så har huset stått kvar varenda gång jag komit hem förut, så varför oroa sig.. ;-p

Allhelgonahelgen närmar sig och har tyvärr många gånger blivit ihopblandad med halloween..

Det innebär, att det finns många unga (och äldre givetvis) som ser en anledning att festa till..
Förr så var Lucia, den stora "suparhögtiden" under vinterhalvåret.. Alla dessa "lussevakor", med folk som kom om inte packade, så rejält bakis till jobb och skolor..

På ett sätt är det bra, att "festandet" flyttats till början av november, med tanke på kylan i december.. En av mina gamla skolkamrater, låg nämligen och frös ihjäl i en snödriva uppe i norrlands inland..
Både han och hans kamrater var så berusade, att de inte förstod faran med alkohol i kombination med minus 25 gradig kyla..

Ingen av dem, hade märkt att han fattades, förän på morgonsidan.. och då var det försent..

Tyvärr, var han varken den förste, siste eller ende, som gick /går det ödet tillmötes..

Till helgen, så tänder jag ett ljus, för ALLA, som alldeles för tidigt har gått vidare, på grund av alkohol och andra droger..
Om det finns en chans att någon av dem, kan hjälpa till "från andra sidan" och få någon av oss att avstå från alkohol, så hoppas jag att de gör det!

trollis

uska

Skulle fixa en egen tråd som ni kallar det.
Men jag klarar inte av det. Är en datoridiot.
Kan någon förklara enkelt för mig hur man gör.
USKA

höst trollet

Hejsan Carp..! ;-D
när di klickat in dig på forumdelen, så finns det (i blått) en mening upp lite till vänster..där det står "skriv nytt diskussionsämne". klicka på det!
Sedan kommer en "ruta" (den första, långsmala, är för rubrik till ditt ämne..)
Där skriver du det du vill. sedan skriver du i den större rutan och klickar på "spara"..(under)
Jag har undvikit "förhandsvisning", för det har hänt att mina inlägg försvunnit;-)
Lycka till / trollis

höst trollet

Bra artikel om SOCKERBEROENDE!!
Enligt Bitten Jansson finns det en koppling även till alkohol, då hjärnans belöningssystem triggas av samma signalsubstans (dopamin) som frigörs vid intag av socker/alkohol...
Vet fortfarande inte om jag jobbar eller ej imorn, så jag önskar er alla en trevlig vecka!
Drick med förstånd! Ta hand om er och varandra! / kram trollis

http://www.expressen.se/halsa/sotsugen-sa-blir-du-fri-fran-sockerbegare…

höst trollet

Alla kära forumsyskon!
Ingen nämnd, ingen glömd!
Fick göra ett snabbt inhopp på ett jobb, så jag hinner inte skriva så mycket.. När jag väl jobbar, så blir det väldigt intensivt, men så har jag ju också långa ledigheter att se fram emot. Hoppas bli klar imorn, så jag kan åka hem och läsa kapp era trådar.
Gillar inte att skriva på telefoner, precis som vissa andra, verkar jag få korv-fingrar!
Ville bara önska er alla en trevlig helg. Hörs igen nästa vecka
Kram på er alla. Trollis

Vimmsa2

var det ja! :) Mina fingrar är inte så där oerhört smala och feminina och är inte anpassade till vare sig piano eller mobiltelefoner. Brukar ofta drömma mardrömmar om att jag befinner mig i fara, försöker desperat ringa 112 men hur jag än gör blir det fel. Fantiskt riktigt ruggigt, tänk vad den nya tekniken kan stressa en. :)
Jag kopplar helt klart ihop sockerberoende med alkoholmissbruk. När jag drack (oj vad skönt det känns att skriva så), så kunde jag vissa dagar dämpa suget genom godis. Ibland gick det t.o.m. lika bra. De första tre veckorna av nykterhet var jag oerhört sötsugen, sen gick det nästan helt över. Nu försöker jag äta proteinrik mat med lite kolhydrater för att hålla mig mätt och för att inte trigga sockerbegäret. Jag är en "antingen eller-människa" när det gäller det
mesta....
Ha det bra på jobb Trollis och stressa inte FÖR mycket!

Kram/Maria

uska

Önskar dig oxså en fin helg när du väl kommer hem från jobbet.
Hoppas inte mannen ska dricka i helgen känns så jobbigt då.
Jag har inget sagt om alkohol men jag känner nästan i lilltån
att jag får se en grön kasse när han kommer hem från jobb i morgon.
Man blir ju inte på samma nivå, och sen slocknar han, hur kul är det.
Brukar rasta hunden extra mycket vid såna tillfällen.
Kram USKA