Nu är det måndag morgon och tredje dagen på ett annorlunda liv. Jag börjar nu en ny tråd för egen skull och för att få era inspel.
Igår var första söndagen på mycket länge som jag gick och la mig nykter. Rastlös och ångestfull och det kröp i kroppen, men det fick. Tack gode Gud att det inte fanns A hemma.
Drömde om att jag hittade en halv flaska svalt vitt vin i snickarboden på landet, och att jag drack det innan jag kom på vad jag lovat mig själv... En ganska tydlig dröm som symboliserar vad kroppen trånar efter och kräver, och jag tror snickarboden symboliserar smusslande och hemligheter.

Tack alla ni som gett mig respons på hur jag ska klara av sociala sammanhang - det har fått mig att inse att jag inte alls kommer uppfattas som konstig och annorlunda. Snarare stark, hälsosam och klok.

Trevlig måndag på er alla!

Platina

Och nu har dett gått en hel vecka!!! Tjohoo!
Det har varit lättare än vad jag trodde, men då hade jag förberett mig för en helvetesvecka. Många små stunder med irritation, rastlöshet och ilska, men har inte druckit eftersom det inte funnits något hemma att dricka. Då har jag liksom behövt gilla läget och det har varit väldigt väldigt lärorikt att inse att DET GÅR ATT VARA NYKTER UTAN ATT DÖÖÖ. För så långt hat det gått att jag onte trodde det.

När jag läser det jag skrev för en vecka sedan, och kollade igenom resultaten av alla de frågor jag svarade på i Alkoholhjälpens program, inser jag att jag är alkoholberoende. Inget läst insikt. Men oh så skönt att våga orka kunna vilja säga det till mig själv!

Jag har bestämt mig för att vara nykter i 90 dagar, nu har jag klarat åtta. Tänker jag "sista september" får jag panik, men efter alla er kloka människors kommentarer och erfarenheter vet jag nu att jag inte ska se längre än en dag framåt. En dag läggs till nästa och till nästa och det är så jag ska lyckas.

Redan nu känner jag mig mycket lugnare i humöret och i sinnet. Saker som var så "jobbiga" förut, hänga tvätt, tvätta barnens hår, rensa ogräs, plocka undan, känns inte lika dödstråkigt och jobbigt längre utan mitt sinne liksom tar det med ro. Som en lunkande arbetshäst, liksom. Ganska långsam, stark, stretande och lugn. Ett steg i taget. Men kommer alltid alltid fram till målet...

Jag klappar mig själv på axeln, säger HURRA och imorgon ska jag klara en dag till så blir det nio!!!

Vändningen

... om man tänker sista september?! ha ha.. av flera anledningar. Det är ju nästan höst då dessutom! :P
En sak i taget, njut av dagen och lev i nuet - klyschor deluxe men ptja, varför inte? :) Bra jobbat lunkande arbetshästen!

LenaNyman

Är du också en sån där nordsvensk? :D

Fast i dag har jag mest varit ett ilsket bi. Men det är övergående, det vet jag ju. Imorrn kanske jag drar mitt timmer där ute i skogen i lugn takt igen.

Grattis till dina 8, fialotta!

Platina

Snart, när jag väl somnar, har jag klarat tio dagar i sträck. Jag repeterar: TIO DAGAR!!!! Inte ens när jag hade lunginflammation i vintras var jag nykter så länge. Galet.

Jag är så otroligt stolt över mig själv, så otroligt tacksam för allt stöd ni ger varje dag genom alla era kommentarer till mig och till varandra, och ser med ödmjukhet fram emot tio dagar till!

Min strategi nu är att absolut aldrig släppa garden, att inte tro att det kommer att gå om jag inte anstränger mig. Att varje dag vara medveten om att A alltid lurar runt hörnet.

Helt enkelt tacka nej. Do it the Vilja-way :-)

LenaNyman

Grattis! Du är där, på väg, i gång, allt det där! Tisdagskramar i massor till dig!

Platina

Var där tidigare idag för att köpa alkoholfritt vin. Har tidigare provat Arc-en-Ciel, alkoholfritt mousserande rosé som finns som småflaskor. Det var tomt på hyllan så jag frågade en kille i personalen som gick ut på lagret för att titta. Han kom ut med en kartong med 24 småflaskor i. "Hur många ska du ha?"
"Jag kan ta hela lådan, då räcker det hela semestern"
Han tittade lite undrande på mig, då sa jag "jag mår bättre när jag inte dricker alkohol, så jag har slutat"
"Dåså" sa han och log. Ingen konstig blick, bara helt neutralt.

Första övningstillfället att säga att jag inte dricker alkohol. Förvisso en okänd respondent, men ändå väldigt skönt att få öva lite :-)

Hepp hepp, hej vad det går!

steglitsan

vilken härlig feelgood historia! Hoppas de smakar!

Platina

På fredag börjar semestern. Det första jag ska göra är att ta bussen till landet där familj och svärföräldrar väntar. Då börjar utmaningen. Det är ju liksom det PERFEKTA tillfället att ta en glas (eller många) rosé och "fira" att semestern är här.

Jag och min man funderar på vad vi ska säga om att jag inte vill ha alkohol. Men det är ju inte bara det som är svårt, vad jag ska säga, utan att faktiskt på riktigt avstå. Skitsvårt. Jag märker hur jag börjar tänka "men ett glas är ju inte så farligt, det är ju faktiskt semester" och "jag kan ju bara dricka ett eller två glas"

Eller HUR ?!?!?!?!?!

Då får jag säga följande sak till mig själv:

ANLEDNINGEN TILL ATT DU SITTER HÄR OCH SKRIVER, FLICKA LILLA, ÄR ATT DU INTE KAN DRICKA BARA ETT GLAS!!!! HAR ALDRIG KUNNAT OCH KOMMER INTE KUNNA DET PÅ FREDAG HELLER!!!!!!!!!!!

Herregud. Jag blir alldeles svettig.

LenaNyman

... en helt underbar förklaring en gång: "Nej tack, jag dricker bara upp det."

Personen i fråga sa det på ett sånt sätt att nej:et framgick klart och tydligt samtidigt som det blev roligt utan att undermeningen kunde skämtas bort. Men det är väl inte en oneliner man börjar med. Ett enkelt nej tack är inte alls så dumt, precis som Vilja är inne på. Skulle det uppstå frågor efterhand så är det andras sak att undra, och kanske till slut fråga, men det är ju inte alls säkert att det kommer till det heller. Och under tiden har du fått träna på repliken och blivit tryggare. Önskar dig jättemycket lycka till, P.

Vändningen

Den där måste jag ju nästan sno. "Vill du ha en grogg, Vändningen?".. "Nej tack, jag dricker bara upp den och resten av ditt barskåp".
Bara för att se reaktionen. Priceless.

LenaNyman

Det kommer säkert nåt tillfälle där det funkar att säga så, V. Egentligen ska det ju inte bero på sällskapet, men det gör ju det ändå känns det som.

Soff

Håller med Vilja: Blir så trött på alkoholnormen. Det är ju helt sjukt egentligen, att man ska hålla på och försöka komma på sätt att tacka nej till en speciell dryck, det är ju verkligen helt ok att tacka nej till en kopp kaffe. Varför kan det inte vara så med alkohol?

Detta samhälle alltså, den här veckan sedan jag gick med här och tog mitt beslut så har jag blivit exta uppmärksam på all alkohol runt oss. Vi skadricka, det uppmuntras överallt men om vi inte kan hantera det ska vi skämmas? Det är ju helt sjukt!!

steglitsan

Det fina i kråksången är ju också att det är vi som måste förklara oss. Nästa gång ska jag banne mig vända på steken och fråga personen "Varför är det så viktigt för dig att veta varför jag inte vill dricka"?

Platina

JAG ÄR SÅ JÄVLA JÄVLA JÄVLA SUGEN PÅ VIN!!!!!!!!!!!!!! FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK!!!!!!!!!!!!!!!!