Är ny här och har inte vågat skriva tidigare men nu blir det av... Är en kvinna i mina bästa år som precis tagit mig ur ett 30 årigt äktenskap som inneburit misshandel och förminskande av mig som människa och kvinna. Jag stod slutligen inför valet att gå eller ta livet av mig - och jag gick. Vet inte var jag fick kraften ifrån. För att orka stå ut i relationen har jag använt alkohol och till sist i smyg. Min fd man upptäckte mitt smygsupande och visade ett stort förakt för mig vilket jag även gjorde själv. Han uppmuntrade mitt supande ändå eftersom han hela tiden såg till att vi hade mkt alkohol hemma. Jag upplevde att föraktet som kom från honom mot mig var liksom berättigat och jag hatade mig själv mer och mer... Nu lever jag ensam och skall försöka att hitta ngn mening... Tyvärr har jag inte blivit den som mitt namn syftar till utan jag känner mig mest rädd och ensam.. I mitt nya liv har jag lämnat mycket men tyvärr inte alkoholen som jag blivit mer beroende av. Jag bestämmer mig för att sluta till och ifrån men trillar dit om och om igen och - mitt självförakt växer. Nu har jag letat och letat på nätet för att få stöd och peppning - för att söka läkarhjälp vågar jag inte eftersom jag själv arbetar inom vården och många vet vem jag är. Detta är min fulaste och mest skamfyllda hemlighet. Därför sträcker jag ut min hand och ber om hjälp där man kan få vara anonym och jag vet inte vad jag hoppas - men det är nog att inte vara så förbannat ensam. Nu har jag bestämt mig att det får vara slut med drickandet men redan när jag tänker tanken så känner jag suget och misströstan infinner sig... Kommer jag någonsin att klara detta ? Kram till alla som kämpar

RaniLee

Vill börja med att säga att det var väldigt starkt av dig att lämna en så destruktiv relation. Att bli förminskad som människa och misshandlad psykiskt och fysikt kan verkligen bryta ner en totalt, så grattis till den stora segern. Vi är många här som använt alkohol som tröst och för att orka med vardagen, så du är inte ensam. Jag är ganska ny här själv, inne på dag 14 idag som nykter och dag 13 här på forumet. För mig har forumet varit/är ett stort stöd och jag hoppas att du kan känna stöd av alla här.
Styrkekram till dig <3

Leverjag

Välkommen Pippi!
Här finns det många som känner igen ensamheten, skammen och den förlorade kontrollen efter att ha använt A en längre tid eller i stora mängder.

Vad bra att du söker dig hit och vad stark av dig att ta alla dessa kliv. Släng självföraktet i soporna. Det hjälper ingenting att gå med sådana tankar! Nu blicka framåt. Finns bra ljudböcker och appar för bättre självkänsla, positiva tankar och beroende. Medititation och mindfulness hjälper!!
Du behöver bestämma dig att bli fri även från alkoholen. Den kommer annars att ta ditt liv. Det är skitjobbigt i början men det går och det blir mycket lättare efter en tid.

Vi stöttar och hjälper så mycket vi kan här. Kram ❤️

( levde också i en relation för länge sedan med misshandel som kunde kostat mig livet. Lever med ärren men de har nästan bleknat helt.)

PP

Fint att du hittat hit. De första stora stegen mot ett ett bra liv har du kanske redan tagit? Lämnat en dålig relation och nu beslutat att ändra på din dåliga relation till alkoholen. Sedan står inte så mycket I vägen för att dina bästa år kanske faktiskt är de som ligger runt hörnet!

Lycka till på vägen!

/PP

LillPer

Skönt att du fann kraften att lämna äktenskap och nu hittat hit.
Du kan klara det!
Jag har bestämt att jag kan klara det och vill inget annat än att bli fri. Kämpar med skiten fram o tillbaka.
Inte så bra resultat sista tiden men jag kommer klara det.
Välkommen igen och styrkekramar till dig.
LillPer

Mick

Jag är ganska ny här oxå, men jag känner redan att detta forum hjälper och kommer att hjälpa ännu mer framöver, och jag har oxå insett att det kommer bli tuffare än jag från början trodde att bli fri från A.
Tillsammans ska vi klara det.

Pippilångstrump

så glad att så många har svarat mig och jag känner att det ger mig kraft ! Nu är det MIN tur att må bra och komma ur detta helvete som har inneburit så mycket lidande ångest och plåga - jag har lämnat en dålig relation som förde mig in i missbruket nu vill jag bli fri från a också - och jag måste klarar det för jag vill må bra de år jag har kvar som förhoppningsvis blir fler om jag kan skippa a.

Häll ut och håll ut så kommer du att klara det. Att lämna en destruktiv relation kräver styrka. Man är beroende till viss del även i relationer. Så du har lämnat ett beroende bakom dig och kan lämna ett till. Gör dig av med all alkohol hemma och om du misslyckas nån dag, låt inte det leda in dig i en ny period av drickande utan lär dig av det. Du är på rätt väg bara genom att skriva här!

Pippilångstrump

Fortfarande har jag avstått från a fast jag inte kan tänka på något annat.. Har kokat en stor kopp te och skall titta på Solsidan med den. Håller på att köpslå med mig själv hela tiden - jag kanske kan ta ett litet halvt glas för att ångesten skall släppa lite men jag vet ju att det blir ett helt glas - två och tre glas tills flaskan är slut. Därefter mer ångest och självförakt .... Det är inte värt det - jag har mått tillräckligt dåligt - nu måste jag kämpa - de första dagarna är värst...skall lägga mig tidigt för att somna ifrån suget. Jag kommer aldrig att kunna dricka lite lagom för a och jag funkar inte ihop - jag dricker tills allt är slut. Måste avhålla mig helt och det känns som en stor sorg - att mista sin bäste vän och sin stora tröst...trösten som sakta men säkert kommer att ta dö på mig. Tack för allt stöd från alla som peppar idag - kärlek till er alla ,

Leverjag

Stå ut. Stålsätt dig och var beredd på avgiftning, ångest och enormt sug. Ät mat, bada, duscha, träna, vila, sov, titta på film, drick massor, ät godis, läs och skriv ner hur du mår under tiden. Tar ca 3-4 dagar innan det värsta vänder.

Ge dig själv den starten så kan du komma vidare. Håller på dig och jag vet att du kan. A är ingen bra tröst i längden. Det vet du.

Läs ex Freedom och Idiotens kamp och vändning som slutade nyligen.

Kram och bra kämpat hittills ✨

Lömsk vän det där... Man tror att man får tröst och stöd. I själva verket är hen väldigt krävande. Orsakar stress och ångest faktiskt och hjälper inte direkt upp självförtroendet. Tänk två gånger innan du bjuder hem hen igen.

Alkoholist Javisst

Så stark du är Pippi!
Så bra gjort av dig att lämna ditt ex. En eloge till dig för det. Du är ju egentligen en riktig Pippi, en tuffing som lämnat ett giftigt förhållande.
Visa alkoholen att du är stark - om så bara för en kväll. Idag är kanske den dagen som blir den första dagen på ditt nya liv?
Stå emot suget bara ikväll. Kanske finner du styrkan att stå emot imorgon också?
En dag i taget. Hejar på dig! Kram, AJ, 10 månader och 12 dagar nykter

Nu tar vi en vit vecka till. Du är oerhört stark och du kommer fixa detta. Du får klättra upp i sockerdricksträdet och ta en sockerdricka istället :)

Alina

Måndagmorgon och återigen igen samma ångest och och en önskan att ändra på livet:(
Jag är också en kvinna i mina bästa dagar som har halkat dit under en lång tid, det är inget som syns eller någon som skulle tro det. Jag är väl som många andra som har samma problem, sköter mitt jobb, tränar relativt mycket och har tre barn som har 100 koll på och bryr mej jättemycket om. Men jag slappnar av på kvällar och helger med alkohol i stora mängder. Har jag en gång börjat så kan jag inte sluta förräns det är slut eller jag är väldigt avslappnad.....
Morgonen efter är mindre kul, de bästa dagar är när man får vakna upp och veta att man inte druckit någon a, och sedan vet jag inte varför jag inte kan hålla det:( när jag har hållt upp med a så kommer längtan med att sitta på kvällen och titta på tv och slappna av med a. Jag skulle verkligen behöva hjälp med att få styrka och mod att stå emot, känner att det tar över mer och mer. Våra helger tar mer eller mindre över med alkoholen, vi börjar att dricka tidigare och tidigare. Min sambo är tyvärr väldigt glad i detta också, han ser hela tiden till att det finns mycket av mitt vin hemma, nästan som han vill att jag skall dricka. Känns som då håller jag mej hemma, och det gör jag då för jag dricker i hemmets vrå. Jag skulle verkligen behöva hjälp och kraft och mod för att ta mej ur detta, och jag ser att många med mej har samma problem. Så jag hoppas vi kan hjälpas åt och peppa varandra:)
Dag 1, here I come!

Pippilångstrump

jag är ledig idag och en ledig dag brukar innebära vin och lite till och så till slut mycket ... Jag har sett till att vara sysselsatt till max hela tiden för att inte tänka på suget ... Nu är det värre än någonsin - kan nästan känna den underbara smaken av vin i munnen och få slappna av ... Då satte jag mig och läste här och såg att jag fått fler kommentarer av krigare som liksom jag slåss och brottas för sin överlevnad och värdighet och då tänkte jag "nej jävlar i om A suget skall vinna ännu en gång " nu är det bara att kämpa kämpa och kämpa !!!! Tack för alla kommentarer och peppande tillrop - det räddade mig idag att trilla dit igen och jag förstår att jag kommer att ha stor nytta av detta forum ! Tack alla fina !

Pippilångstrump

jag är ledig idag och en ledig dag brukar innebära vin och lite till och så till slut mycket ... Jag har sett till att vara sysselsatt till max hela tiden för att inte tänka på suget ... Nu är det värre än någonsin - kan nästan känna den underbara smaken av vin i munnen och få slappna av ... Då satte jag mig och läste här och såg att jag fått fler kommentarer av krigare som liksom jag slåss och brottas för sin överlevnad och värdighet och då tänkte jag "nej jävlar i om A suget skall vinna ännu en gång " nu är det bara att kämpa kämpa och kämpa !!!! Tack för alla kommentarer och peppande tillrop - det räddade mig idag att trilla dit igen och jag förstår att jag kommer att ha stor nytta av detta forum ! Tack alla fina !

anonym13631

Vad starkt av dig. Tack för att du delar med dig. Jag tror på dig!

Alkoholhjälpen…

Vilken kraft och styrka du har inom dig!
Det låter verkligen som att du har bestämt dig för att kämpa, att du vill nå förändring i ditt liv.
Vi är nu flera som följer, imponeras och tror på dig, en dag i sänder.

Du skriver att du önskar anonymt stöd, om du i framtiden önskar att prata med någon så kan du även ringa anonymt till Alkohollinjen.
Du nämner också att du har haft tankar om att ta ditt liv. Om dessa tankar återkommer kan du anonymt även kontakta Nationella Hjälplinjen.

Ta hand om dig!
Varma hälsningar
Ylva/Alkoholhjälpen

Pippilångstrump

jag har klarat att avstå från a i två dagar ! Jag ser när jag skriver att det låter väldigt fjuttigt men för mig är det en början. Har träffat mitt lilla barnbarn båda dagarna och det känns fantastiskt att vara nykter... Även detta låter inte klokt och jag skäms när jag tänker på att jag druckit a när jag tagit hand om honom. Suget har varit mitt trogna sällskap dessa två dagar. Hela tiden - och jag undrar när det kommer att minska. Hela mitt liv känns som det kretsar runt a. Utan a så känns allt nu tråkigt och grått. Jag hoppas det kommer att vända. Jag höll mig nykter för några år sedan då i sex månader. Jag minns lättheten och avsaknaden av ångest. Känslan att vakna varje morgon och veta att jag inte druckit a och slippa självförakt och må bra ! Jag längtar efter att få annat att engagera mig i än a att få annat att tänka på än a. Att kunna ägna mig helhjärtat åt jobbet. Att slippa vara rädd att bli påkommen att jag luktar ex dagen efter och att slippa var rädd att göra bort mig i sociala sammanhang för att jag helt enkelt är för full. Jag vill kunna bestämma över mig och mitt liv och inte som nu att a styr och har helt hjärntvättat mig. Jag är alkoholist och det är för jävligt att erkänna det så här för det har jag aldrig gjort... Jag kommer aldrig att kunna dricka " normalt" fast jag hade önskat - men börjar jag så kan jag inte stoppa... Nu skall jag inrikta mig på att förbereda dag tre utan a. Kampviljan är rätt låg just nu känner jag...men jag vill så gärna leva nykter och få bli den personen jag är utan en massa skit i kroppen som förstör och förvränger och slutligen tar allt så inget finns kvar.

höstlöven

Läst din tråd och du är verkligen en krigare. Dag 2 är inte futtigt det är stort och fantastiskt. Du har bestämt dig och du har visat att du är stark. En dag i sänder heja dig.
Min pappa och svärfar dricker också för mycket. Min pappa har samma beteende som jag, dvs avslappning. Han är också den bästa morfarn i världen. Barnen avgudar honom men jag är orolig att han ska ha druckit vin med dem. Kommer nåt hända? Märker barnen? Jag har tagit upp detta och nu är det bättre (tror jag). Men ändå denna gnagande känsla...
Med detta vill jag bara säga att det är en fin motivation att vara nykter med dina barnbarn. En gåva till dem och dina barn. Jag tror på dig!!!

Det är inte fjuttigt med två dagar. Det är när du börjar könna dig nöjd och duktig som du behöver vara extra vaksam. Varje dag i en månad minst tror jag att jag tänkte på a. 66 dgr påstås det att det tar att förändra en vana. Kanske är det extra svårt bara att sluta om man inte aktivt ersätter med något. Jag känner så väl igen känslan att livet blir tråkigt, men en dag i taget nu, så ser du snart fördelarna. Du har ju redan upplevt dem, så det finns nåt att sträva efter. Kanske kan det hjälpa att söka glädjen i vardagen, i närvaron i nuet som finns när man inte dricker. Två dagar är bra, dag tre nu! Kanske har du tur som har det kämpigt redan nu eftersom det ibland går så lätt de allra första dagarna och man få får flr sig att det inte är så stora problem.