Hej alla!
Tillbaka efter ett tidigare försök i annan tråd med nytt nick. Det gick så bra för mig sommaren och hösten 2014 men så föll jag! När jag pga av krav på jobb och svårigheter hemma började dricka lite vin för att kunna somna var det igång. Jag har ju läst här hur man börjar igen och ofta återgår till en högre konsumtion än tidigare. Det stämmer in på mig också. I början måttlig men suget blev starkare och starkare.

Den ångest, sorg och skam A bidrar till ger ökat sug att bedöva och ta bort alla jobbiga känslor. Mitt nya nick är verkligen det jag undrar. Lever jag? Nej, det har jag inte gjort senaste tiden. Min lever börjar må väldigt dåligt också. Klarat jobbet men knappt och mått skitdåligt. Tappat lusten till allt, bara velat döva mig med A. Smygdricker, planerat möjligheter att dricka utan att det märkts, handlat A på väg hem från jobbet på olika systembolag (förstås). Började dricka för att domna bort. Blivit en djävlig trist och sorglig människa. Det går åt helvete! Har bara jobbat och druckit.

Ni som följde och peppade mig förra gången (som Vickan), minns hur jag tränade och var full av energi. Vad hände. Jag trodde faran var över. Tillät mig att medicinera med A och skämdes för att erkänna att jag misslyckats. Så mycket skam i detta. Nu erkänner jag för mig och er och startar en ny tråd.

Slutat helt, sedan fyra dagar. (Kan inte dricka måttligt. Vill bara ha mer när jag dricker) Läst om er som klarat er vidare och nått år eller flera av nykterhet. Läst om er som börjat om, som jag eller är här för första gången. Detta forum är så bra stöd!

Är nu med i kbt och program. Är betydligt mer på det klara med att jag faktiskt lyckats få rejäla problem med A efter alla dessa år och att det blir oerhört tufft att klara detta över tid. Är också en känslig konstnörssjäl som lätt blir beroende. Jag vill och måste lära mig att leva ett nytt liv-utan A och hantera mina känslor på ett konstruktivt sätt.

Kramar
Lever jag?

Zorro

Hej Leverjag
jag har ju varit så självupptagen i mina egna bekymmer sista dagarna så jag ville bara in hit och skriva en rad. Jag har läst allt du skrivit om problem i relationen och vet ju hur kämpigt det är. För mig är du ett under av styrka och jag önskar dig all lycka.Många kramar! /Z

Leverjag

Trist och grå novemberdag
Dag 28 nykter
Fredag innan första advent
Vaknade med handlingskraft och klara tankar
Kbt-samtal som ledde närmare det jobbiga och kände mig starkare, hemläxa hitta mental trygg plats...
Tankar om hur sjuttsingen man gör för att skilja sig och separera utan att allt blir ett elände under processen
Glädjande inlägg från fina forumvänner som förändrar sitt drickande och sina liv
Fixat jobbiga saker som kräver tålamod
Köpt goda drickor att sörpla i mig (bla en box renpressad äppelmust)
Börjar se mer vad jag vill jobba med framöver
Tacksamhet för beslut jag fattat och dåliga icke-beslut jag lämnat
Sitter här och läser och skriver i forumet i närheten av brasan som värmer och sprakar

@Holistic
Jo det där med hobbys har jag funderat över. Yogan är lite ny hobby. Har inte kommit igång med målning ännu. Silversmide vill jag pröva. Dans älskar jag. Funderat på att påbörja bok men helst vill jag hitta något i grupp. Ska börja en kurs i medicin då jag vill ha behörighet till vidareutbildning.
Jag vet inte riktigt vad jag ska sätta tänderna i nu. Får se vad det blir förutom gruppträningar.

@ Konstnären
Det där med tacksamhet är bra. Ska försöka få in det i mina rutiner också. Vi har mycket att vara tacksamma för... Läste nyss ett fb-inlägg från väninna som räknade upp allt hon var tacksam över! Dina bakverk låter fantastiska. Fotar du dem? Kanske vill du göra en recept/bakinspirationsbok/blogg? Nej, ingen A men många kramar och snälla ord! <3

@ Zorro
Det är inte självupptaget. Det är en sund prioritering. Här finns inga regler och måsten. Tack ❤️

Önskar alla här inne mod, vilja och styrka att förändra det vi kan och vill förändra!
???

Hej fina du,

Tack för alla varma och goa hälsningar du lämnat till mig både här och där. Gör mig riktigt glad. <3

Vad som också gör mig oerhört glad är att läsa att det går så bra för dig med alkoholen. Eller rättare sagt, utan alkoholen! ;-) Bra kämpat!

Stor varm kram till dig

Holistic

Hej!

Det låter som om du har varit väldigt produktiv! Vad mysigt med en brasa. Vad kul att yoga är din nya hobby! Jag har lite svårt att slappna av och behöver lära mig det.

”Önskar alla här inne mod, vilja och styrka att förändra det vi kan och vill förändra!” Den här meningen var väldigt inspirerande och motiverande.

Hälsningar

Leverjag

Pussel. Här finns pusselbitar i forumet som ger fler svar på mina frågor. Kopierar in mitt svar i dryckers tråd.

"Drycker, det var en riktigt intressant föreläsning!
(https://www.youtube.com/watch?v=1Q60CgGeG7g&feature=youtu.be
föreläsare Marcus Heilig, Hur påverkar alkohol hjärnan?)

Det svarar på många av mina frågor som jag ställt mig (skrev ngt i min tråd) om hur beroendets mekanismer förändras över tid och hur euroforin blir självmedicinering av de skador som uppstår i belöningssystemet och ger konstant påslag och ökat av stress, oro, ångest och nedstämdhet. Han upprepar att medicinen Naltrexon används alldeles för lite. Är mycket nyfiken på resultaten av deras medicin mot stress och magnetbehandlingen för att återställa de delar som skadas!

Det förklarar hur svårt det är att sluta bara eftersom A är bästa medicinen mot de skador man druckit till sig. Tänker att vi borde både ta hjälp av medicin, gruppbehandlng och terapi. Mediciner skulle då vara bäst om de återställer balans av dopamin och seretonin, som också är det man påverkar när personer har depressioner och närliggande.

Googlade på medicin mot alkoholberoende, och det kom bara upp sidor som förespråkade andra läkemedel. Hittade flera artiklar i SvD som tog upp att antabus ökar och att läkare skriver ut antabus i första hand trots att andra och modernare mediciner finns och kan tas i kombination. http://www.svd.se/fler-tar-tabletter-mot-alkoholism

Googlade på Campral osv tills jag hittade denna som jämför antabus, campral och Naltrexon:
http://antabus.se/andra-lakemedel-mot-alkoholmissbruk/"

Jag hade för övrigt ett supersug vid fyratiden plötsligt. Juldekorationer, sladdar, hungrig och lite stressad. Kände tom glöggdoften i näsan fast det inte fanns någon. Jobbigt men förstår nu mer hur det hänger ihop...

Sov gott alla!

Holistic

Hej!

Du har dragit många bra slutsatser! Jag har fått Naltrexon och Campral utskrivet av min husläkare. Det blev lite enklare att sluta om man är motiverad.

När man tränar utsöndras bland annat dopamin och serotonin. Forskare har jämfört antidepressiva mediciner och motion och kommit fram till att motion hjälper lika bra men utan biverkningarna som medicinerna ger. Hur ofta tränar du yoga och hur ofta promenerar du?

Hälsningar

Leverjag

Blev bjuden både på glögg och vin igår, men var helt inställd på nej, tack. Visst ett litet sug fanns det en stund. Vanor, kära jaglever. De tar tid att bryta och förändra..

Nöjd och trött. Sov gott alla kämpar!

Leverjag

Lätt att glömma bort hur det kändes och var innan, tänker jag på nu. Rastlösheten, den ständiga planeringen av livet med A. Inte kunna köra, skjutsa och hämta. Undermedvetet fanns bolagstiderna i planeringen hela tiden. Jobbigt om man var tvungen att hålla sig nykter längre än önskat. Avstod från mycket pga av A. Kommit på mig under nykterheten att vilja vandra fram till platsen där boxen stod eller vinflaskan fanns för att fylla på. Registrerar mitt beteende.

Hur kändes det i kroppen? Dov, trög, mörkt och segt på morgonen. Sömnbrist och dåligt morgonhumör. Alla morgnar då man vaknar med en dålig känsla, vet att man kanske luktar sprit, trött och tittar sig i spegeln och ser hur det börjar synas, påsar under ögonen, röda ögon och plufsigt ansikte. Tom toalettbesöket luktar alkohol.

Känslan och psyket då? Lättare orolig, nervös och stressad. Svårare att få saker gjort vilket skapade mer stress och självförakt. Negativa tankar, skam, mindrevärdeskänslor och uppgifter som känns övermäktiga, ge upp, känna att man inte klarar och duger eller orkar. Struktur och planering. Negativ energi i utstrålning, tankar och samtal. Folk drar sig undan. Destruktiv, ingen mening ändå, att ta väl vara på sig själv. Bara det nödvändigaste för att klara sig i samhällets och jobbets normer. Inte för att jag själv ville vara och känna mig fin. Undvikande beteende, drog mig undan socialt och i familjen. Kunde inte hantera bråk och diskussioner med familjen lugnt och förnuftigt. Fly eller motangrepp/försvar/urladdning.

Planer för helgen var ingen idé till slut. Blev ändå inte av, ofta pga av alkoholen. Ångesten ökade och självkänslan rasade i takt med alkoholkonsumtionen. Vilket djävla trist och idiotiskt liv och det är självvalt. Ingen tvingade mig att dricka. Problem, oro och rädslor ökade. Istället för att förändra och hantera/lösa saker så sköts allt framåt.

Är jag sådan. Var jag sådan? Har jag blivit? Nä, sakta kommer den riktiga personen fram, lite trasig och ärrad i och för sig, men med alla möjligheter att förändra och tro på livet igen. Med lite ansträngning och självhjälp så hittar man sig själv igen. Alla kämpar med livets med- och motgångar. Nyktra kan vi njuta av medgångarna och det vi har och hantera de motgångar vi möter.

Jag vill påminna mig och inte glömma. Jag vill inte romantisera och förminska alkoholens roll i mitt liv. I mångas liv.

Jag vill leva. Gärna med ett leende på läpparna.
❤️

aqua

Vilken tung beskrivning av livet när A regerar Leverjag. Men sant, det är ju precis som du skriver. Det finns verkligen INGET att eftersträva och längta efter. Det ändå jag drömmer och längtar efter är kunna dricka "normalt". MEN det kan jag inte. INSE! Dagar då man är stark kan man förundras över att man kan/kunnat utsätta sig för allt elände A innebär. Svaga dagar tycks det inte spela någon roll. Då är det bra om man har en plan, andra saker att ersätta A med, för att inte trilla dit igen. Jag säger som du, Jag vill också leva OCH må bra!

Mick

Vad bra du skriver Leverjag, jag känner igen så mycket i det du skriver, jag vill oxå kunna leva och bestämma, planera som jag vill, nu har A djävulen gjort det i flera år, det har varit så många helger genom åren som gått åt skogen pga A, det är så mycket jag skulle vilja ta igen av den förlorade tiden.

Vad bra du kämpar och stöttar andra, jag har inte skrivit så mycket själv nu, jag läser mest och suger åt mig råd, info, och kunskap här för att kunna möta suget och vara betydligt mer förberedd än tidigare för att lyckas bli nykter.

Stort grattis till din vita tid, verkligen starkt gjort, en dag i taget ?

Pippilångstrump

så bra du beskriver och jag känner igen mig i varje ord och jag minns också hur det var - det kom tillbaka så tydligt när jag läste det du skrev... Jag vill aldrig glömma ! Jag vill ha livskvalité och kunna planera och vila och koppla av på helgerna. Mina senaste år har a - aset tagit all min tid och min kraft. Att inte kunna göra något med barnen på helgen för jag vill hellre vara hemma och dricka ensam än ut och köra bil. Började dricka tidigare och tidigare på helgerna och till sist tog det fart redan på fm..försökte hålla mig i veckorna men till slut var det liksom ingen ide' utan jag släppte allt och drack hejdlöst. Paniken ÅNGESTEN - märker andra ?? Rädd ! Kan jag köra bil dagen efter " Tänk om jag blir stoppad i en kontroll - då är det kört ! Luktar jag a ? Tittar inte alla konstigt på mig ? Pratar de bakom min rygg - "Gud vad hon ser sliten och pluffsig ut - tror du hon super ?" I mitt jobb ingår att jag åker ut och håller föreläsningar - det har varit ett helvete de dagar jag är bakfull - självförtroendet på botten och tyckt att jag inte är trovärdig... Allt detta måste jag tänka på och veta att där vill jag inte tillbaka !! Idag kan jag möta andras blickar utan att skämmas. Jag tycker jag har blivit säkrare och lugnare - klarar jobbet på ett bättre sätt känner mig mer kompetent och allt detta har jag vunnit enbart av att sluta med a !!! Det bästa är att få sova och slippa vakna fem ggr per natt badande i svett och ned panikångest ... Njuta av att veta på morgonen " jag drack faktiskt inget igår " tack Leverjag att du hjälpte mig att minnas. Du är en så klok person och stöttar så många däribland mig. Jag blir mycket berörd av att läsa det du skrivit och att få blicka in i ditt helvete och känna samhörighet - vi alla här kämpar samma kamp och krigar för ett liv i värdighet .. Kärlek och varma tankar till dig ❤️Pippi

Pippilångstrump

jag tillskriver allt positivt som hänt att jag slutar ned a men stor del är också att jag tagit mig loss från ett destruktivt äktenskap men allt hänger ihop,

Leverjag

Blir mer och mer övertygad om hur mycket elände alkoholen ställer till med!!!

Läser i andras trådar om hur livet blivit likt mitt och många andras med A som bästa kompis. Vi lever normala liv och dricker till fest, middagar och i gott sällskap. Vi får barn och familj. Vi jobbar, har dåligt samvete för alla krav vi inte hinner uppfylla. Arbetsmarknaden blir tuffare och alkoholen alltmer tillgänglig. Relationen går på tomgång och barnens behov ska tillgodoses. Någonstans där så har vi druckit alkohol i kanske 20-25 år och det är socialt accepterat att dricka lite vin var dag, så länge man sköter allt annat. Och det gör vi ju också men inom oss har en urholkning skett och alkoholkonsumtionen satt sina spår.

Vi börjar må lite dåligt, får lite ångest, blir tröttare, orkar inte med kraven på oss, hinner inte med våra egna behov, kapar fritidsintressen, motion och roliga aktiviteter. Det dåliga samvetet för allt, oron, dålig sömn, stress, sämre energi och prestation på jobbet, dålig självkänsla och utstrålning, blir till slut konstant. Den enda vi ger massor av tid och uppmärksamhet är - alkoholen!

Ytan är fortfarande ok men snart orkar vi inte längre. Det håller inte. Vi spricker inifrån och utifrån samtidigt! Vi blir håglösa, olyckliga, rädda, initiativlösa, argsinta, egoistiska, tråkiga, passiva avarter av oss själva som till slut inser att det inte går att leva med sig själv och sitt liv längre.

Då finns tre alternativ:
Att fortsätta supa och långsamt ha ihjäl sig, plågas, plåga och rasera allt fint på vägen
Att ta livet av sig snabbt
Att bryta med alkoholen och återta makten över det liv vi fått chansen att leva

Nu hoppas jag att ni som är unga inte kommer dit. Jag hoppas att alla här väljer och lyckas med det tredje alternativet.

Det finns så mycket fint kvar. Jag ler och skrattar oftare, sover bättre, är klarare i huvudet, ger mina barn kärlek och tid, får mer gjort, ger mig själv förlåtelse, tid, motion, lust och vila. Utan A mår jag så mycket bättre

LÅT MIG KoMMA IHÅG ATT LIVET ÄR SÅ MYCKET BÄTTRE UTAN ALKOHOL!
❤️

Leverjag

För era inlägg i min tråd! Blir alltid glad och följer er resa på vägen.

Vi får inte glömma varför vi är här. Jag vill skrika till hela världen att de ska inse att alkohol är ett jävulusiskt gift. Det är som att kasta sig själv på en spikmatta och bli överkörd av pansarvagn. Om vi överlever är det bara fullt med hål!!

Envishet, mod och vilja önskar jag oss alla ❤️❤️❤️

Leverjag

Ett sent svar på din fråga...

Jag försöker skapa bra rutiner och gå långpromenader varannan dag, tidigare varje. Jag har en fast tid yoga varje vecka. Jag har denna vecka bokat in mig på tre tränings och yogapass ytterligare. Jag vet inte hur jag kommer träna men bra är väl att röra på sig lustfyllt ca 3-4 ggr i veckan. Vill inte överdriva. Det går inte alltid att få ihop och jag försöker tänka långsiktig denna gång och hålla undan tankar som nu ska jag bli bäst, supervältränad och stark. ;-)

När startar du din tråd? Vore kul om du startar en. Hur är det med dig?
Kram

Ebba

Godmorgon,

jag letade reda på din tråd för att jag vill säga tack.
Tack för att du skriver så klokt, vänligt och fint här i forumet.

Det känns härligt att du har bestämt dig för att ge dig själv ett nyktert och fridfullt liv.
Det är du värd.

Kram Ebba

Ztark

Håller med dej till100%?
Ska läsa dina ord här, så fort jag tror att jag kan ta ETT glas?
Du är bättre än några alkoholterapeuter som inte haft problem med a.
Eftersom du vet vad du pratar/skriver om❤️❤️

Leverjag

Hej finaste Ebba!

Glad jag blir av din hälsning till mig. Det är skönt att vara tillbaka och jag är så glad att du finns kvar sedan jag var här sist, att du klarat det så bra och inte minst för att du är en sådan skatt här i forumet med din medmänsklighet, klarhet och värme i dina inlägg. Din positiva energi går genom cyberrymden via forumet och in i mig och många andra. ?

Nu tänker jag stanna här och har förhoppningsvis blivit tillräckligt klok av erfarenheter för att skiljas från A på riktigt. Vi lever i ett samhälle där detta gift förhöjs till skyarna och finns överallt så det krävs ett inre mycket tydligt beslut för att stå emot i längden tror jag. Jag hoppas att jag är där.

Tack Ebba?

Leverjag

så bra att mina inlägg ger mening för även dig att läsa.

Jag kände igen mig så väl i dina rader (och många andras). Det är så lätt att förminska hur det var innan vi slutade med alkoholen. Vi är ju sådana, att vi lätt glömmer sådant som är jobbigt när det gäller ex barnafödande, gräl med personer vi tycker om och inte minst vår älskling A:s svek. Älsklingen A kan tydligen plåga oss, svika oss och misshandla oss hur många gånger som helst.

Så snabbt väljer vi att glömma och förlåta allt och sitter där och kuttrar igen med A. Annat ältar vi i döddagar. Denna kärlekshistoria behöver ältas om och om igen, för min del. Jag behöver nyktert titta på hur relationen var egentligen, så att jag klarar att stå emot nya flirtar och förföriska inviter framöver.

Kramar?

Ztark

Nu fick jag mej ett gott skratt!!! Visst är det så Älsklingen A kan vi förlåta hur många gånger som helst.
Även om hen ger oss Ångest och misshandlar oss, vi förlåter och förlåter.

Kramar