Bestämde mig igår för att det får räcka nu. Vaknade som vanligt inatt och drack en halv liter vatten, trots att jag var nykter. Tänkte att det nog tar ett tag innan kroppen repat sig. Kom fram till att jag nog varit halvpackad/packad minst tre kvällar upp mot fem kvällar i veckan i 28 år bortsett från en paus på tre år då jag väntade, födde och ammade min son. Jag har totalt supit kontrollerat i 25 år. Jag har skött jobb, studier, hem och barn. Jag har haft ett socialt trevligt liv, fester, resor och goda middagar.

Man glömmer lätt baksidan... för det finns en sådan men den ser alkoholen till att sudda bort ur minnet så att jag orkar leva med alla gånger jag gjort bort mig. Jag har raglat runt, skällt ut, dansat alltför utmanande, spelat med andra människors känslor, sårat, förnedrat både mig själv och andra. Jag har missat möjligheter, tackat nej till framgång och jag har gömt mig. Allt för att kunna fortsätta dricka i lugn och ro på mitt sätt. Jag vet exakt vad jag klarar av på jobb bakfull så jag har alltid sett till att inte skaffa mig mer ansvar än så. Med stigande ålder har jag isolerat mig, börjat undvika vänner, fester och andra sammanhang då jag vet att det kan bli aktuellt med alkohol. Jag dricker ensam eller (till en början) till maten med min man. När han är nöjd fortsätter jag i min ensamhet tills jag däckar (snyggt och kontrollerat) alltför tidigt på kvällen.

Jag vill ha framgång nu. Jag vill ha det bättre på jobbet, jag vill springa det där loppet, jag vill se frisk ut och jag vill vara frisk. Jag vill vara en förebild för min son och mina bonusbarn. Jag vill ha en frisk relation till min underbare man som står ut med mig och jag vill älska mig själv och alla andra omkring mig.

För visst är det kärleken till mig själv som inte riktigt räcker till.

Om mina föräldrar inte lyckades förmedla att jag är älskad ( fast jag tycker att de har gjort så gott de kunnat) så får jag väl som vuxen ta ansvar och lära mig att älska mig själv fullt ut. Hur gör man det?

Är det någon som har en idé?

Min utbildning i ett människovårdande yrke har inte hjälpt mig ett dugg, jag har inte förmågan att arbeta med/möta människor i missbruk och inte en bok av de 100 jag läst har gett mig en ingång. Jag läser era inlägg och tänker att vi är så många och vi beter oss olika men ändå så lika. Gamla teorier om alkoholmissbruk håller inte och behandlingsmodeller för alla oss som kontrollerat håller på att dricka bort våra liv finns inte.

Jag är i alla fall nykter idag efter 7 dagars blöt semester och jag får nog allt fortsätta vara det om jag ska bli en frisk gammal tant. Jag har ont i magen, jag tror att min lever säger ifrån, buken buktar misstänkt under revbenen... En ny dag är här!

Så bra och insiktsfullt du skriver! Jag blir inspirerad att ta tag i mitt eget liv.
Fortsätt kämpa, det är du verkligen värd.

Nyttan

Tack för era kommentarer! Att någon läst vad jag skrivit betyder något! Undrar såklart hur just ni har det som tar er tid och kanske har några erfarenheter ni vill dela?

Fortfarande nykter. Natten var ungefär som väntat. Det tog lång tid att somna och sömnen har varit lätt. En gång i timmen har jag vaknat av små ljud. Det har kliat i huvudbotten, örsnibbarna, ögonbrynen, knä- och armveck. Vid fyra drack jag vatten, torr i ögon och hals. Fem bestämde jag mig för att gå upp. Ganska bra ändå med tanke på att jag somnat full eller "mellan fylla" i stort sett varje kväll det senaste halvåret... Jo, när jag tänker efter så har mitt drickande eskalerat det senaste halvåret samtidigt som tankarna på att sluta helt har gnagt inom mig. Det har inte varit 3-5 kvällar det har varit 5 kvällar med vin i veckan. Vem försöker jag lura?

Hur som helst, dagen är här och jag är uppe tidigt. Det finns utrymme för en promenad innan frukost som består av detoxsmoothie. (Spenat, avokado, äpple, lime, ingefära, mandelmjölk). Inte för att jag vet om det gör någon nytta men det ger lite sysselsättning och en känsla av att ge min stackars lever en chans att återhämta sig. Jag har faktiskt ont i området kring levern och det bekymrar mig.

Jag är tacksam för att jag får en chans till att bli nykter och att jag hittade hit. Hoppas att alla ni andra också hittar kraften att ge dagen en chans. Livet är ju så vackert!

Att du börjat läsa och skriva här på forumet är bra. För mig har forumet betytt mycket. Man är inte ensam i sin kamp. Det blir en vi-känsla.

Du tänker mycket kring din situation. Det är bra. Det är med tankens hjälp, genom att tänka rätt och motstå sugen som man tar sig vidare i nykterheten. För varje dag som går gör man positiva vinster, och det går lättare.

Så, välkommen hit och många styrkekramar

Nyttan

Härligt att bli välkomnad, känner mig lite vilsen.
Ikväll är ett första styrkeprov - tanken på en flaska vin finns där.

Har läst på din tråd och fått inspiration!

En kram tillbaka

Tankar på vin, och längtan efter vin, är sånt som OMEDVETET och helt naturligt dyker upp. Men för att sträcka ut handen efter glaset krävs en signal från MEDVETANDET. Så om du bestämmer dig för att inte sträcka ut handen, så kommer ditt medvetande att hindra det omedvetna.
För varje gång du gör detta val, så kommer du också att bli lite starkare och säkrare. Sakta men säkert, en dag, eller timme, i taget. Du kan om du vill.

Kämpa på

Nyttan

Igår kväll klarade jag mig igenom med flyttstädning och en lång promenad. Tröttheten vällde över mig vi 21:30 och jag hoppade på sömntåget. Vaknade som vanligt vid 3-4 och drack vatten, massor av vatten men har för övrigt sovit totalt nio timmar. Min son är hos mormor. Han ska inte behöva ta min irritation som jag vet kommer i eftermiddag. Ska hålla låg profil på jobb. Det här ska ingen annan behöva klä skott för.
Sista tiden har jag tyckt mig se en viss undran i mina arbetskamraters ögon men det kan vara min egen reflektion. Tänkt att de ser att jag är bakis... Det har jag aldrig tänkt förr. Kanske för att alla andra också varit bakis...men inte på mitt nya jobb. Här är nästan alla pigga, friska, vanliga med fel och brister. Men jag är säker på att ingen super i min arbetsgrupp. Varför tänker jag på detta? Jo, för det är en möjlighet för mig att träffa dessa vanliga människor varje dag och vilja passa in. Då kan jag inte komma bakfull fler gånger. Botten är nådd.

Jag är jättetrött, har ont i huvudet och framförallt i magen. Oroar mig för min lever - om jag inte känner mig bättre om en vecka ska jag kanske gå till vårdcentralen och få tagit mina levervärden? Minns att min massör sa lite försiktigt i april att " din lever är svullen" när hon masserade magen. Det förträngde jag där och då.

Ja, tankarna snurrar. Det är bra att få ner dem här även om det är en röra i mitt huvud. Nu är det dags att sätta på ett ansikte och fasad för att gå till jobb. Så här tungt har det aldrig varit.

En varm hälsning till er andra som också kämpar vidare. Tack för att ni delar era tankar!

Du undrade om vilken bok jag läser. Jag älskar historiska romaner, tillika människans historia och utveckling. Under våren har jag läst böcker i serien "Släkten" av Historiska media. Första boken startar på 800-talet, sedan hoppar det fram 2-3 generationer för varje bok. Olika kvinnliga författare till varje bok. Ofta mycket bra och detaljrik beskrivning av miljö och levnadsvillkor på den tiden. Spännande handling. Ofta starka kvinnliga huvudpersoner i de olika böckerna. Nu håller jag på med femte delen, "Drottningkronan", skriven av Ingrid Kampås. Rekommenderas starkt. Här kan du läsa mer:

http://www.historiskamedia.se/bok/blandat-blod-pocket/
http://www.historiskamedia.se/bok/drottningkronan-slakten-del-5/

Att arbetskamrater/kollegor/chefer kan ha misstankar om att man dricker kan vara ytterligare en mycket bra anledning till att sluta. Jag har några gånger fått kommentarer/frågor typ "vad trött du ser ut" och "du hörs hes ut", och man då har svarat något undvikande "det är mycket att göra nu" eller "ja jag är förkyld".

Ont i levern. Ja, det har jag haft många gånger, med ångest och oro som följd. Mycket B-vitaminer och vatten brukar lindra för mig. Jag ska till läkare och bl.a. kolla levervärdena, men det har varit svårt att få tid p.g.a. läkarbristen. Jag kommer förhoppningsvis att få en tid om 3-4 veckor.

Semester utan alkohol brukar gå bra nu på senare år. När jag är ledig kan jag både vila och sova ordentligt. Det är stress och sömnbrist som har triggat mitt drickande de senaste åren. Så det blir till hösten och vintern som jag kommer att få kämpa för min nykterhet.

Ha en bra dag och styrkekramar till dig Anna

Bra att du tänker och reflekterar över ditt liv och hur du ska börja älska dig själv. Du är ju viktigaste personen i ditt liv. Det är lätt att glömma bort det. Tror att för varje dag som du är nykter desto mer får du självkänsla om än i små steg. Det finns en massa ord och böcker om självkänsla men det är när man får insikten och känslan av att man faktiskt är bra och är perfekt precis som man är som förändring kan ske. Mycket viktigt att umgås med rätt personer dvs sådana som tycker om dig för den du är på ett äkta sätt. Sätt dig själv i främsta rummet nu. Ät och drick(a-fritt) det du tycker om. Vila när du behöver. Dom som har erfarenheter du vill ha,läs deras trådar på forumet. Du ar alla möjligheter till ett fint liv.Ta hand om dig ordentligt nu. Kram..

Mia-Pia

Tänkte på vad du just skrev Miss lyckad att just du är den viktigaste personen i ditt eget liv. Det är så sant och det behöver man påminna sig själv om. Tror att jag ska skiva ner det??

Nyttan

Ja, miss lyckad och Mia-Pia. Jag tar med mig detta och jag skriver upp det.

Vaken natt på väg in i fjärde dygnet nykter. Det var längesedan. Kroppen värker och är spänd så spänd. Magen jämrar sig, levern värker - ikväll blir min första nyktra fredag på minst 5-6 år.
Försöker vara snäll mot mig själv, ta det lite som det kommer. Visst ska jag träna men inte denna helgen. Vila, äta bra och träffa de människor jag älskar. Kanske kan jag hitta koncentration att läs en bok. Bara för nöjet och utan prestation. Imorgon kommer min son hem från mormor. Undrar om han kommer att reflektera över att det inte står ett vinglas på bordet, att det inte står en öppnad vinflaska i köket? Han är fortfarande liten men väldigt klok. Han har vuxit upp med att se sin mamma med ett vinglas i handen varenda helg sedan han var tre ( var nykter under graviditeten och fram till hans treårsdag) och naturligtvis noterat vinflaskan och det tomma glaset på morgonen även på vardagar. Tänk om han tror att det är normalt... Jag har aldrig dolt mitt drickande hemma, stått för en lite kontinental inställning till vin och tyckt att jag var modern på den tiden då jag faktiskt kunde smutta på ett glas vin. Så patetiskt, vilket självbedrägeri...
Nä, här stoppar jag tankarna. Är på väg in i att skämmas ...
Jag tänkte fel och nu tänker jag om...

Hur ska jag göra för att värdesätta det jag går igenom inatt? Hur ska jag komma ihåg mina tankar inatt när jag om några dagar står där och tror att jag nog kan dricka ett glas vin till maten... När smärtan i levern har släppt vad gör jag då?

En dag i taget eller hur? Komma tillbaka och läsa vad jag skriver nu.

Nyttan

Jag är sugen på att börja läsa och något jag inte läst förut. Jag ska kolla på dina böcker i helgen. Det blir ett bra projekt i "ta hand om mig" anda.

Jag har pollenallergi men är oändligt trött på att låtsas att den påverkas av allt fast att det bara är björk. Den är lite svår att skylla på nu...

Jag tycker att mina ögonvitor är gulaktiga - det har med levern att göra - eller hur? Vågar knappt googla det. Bättre att boka tid för hälsokontroll. Suck!

Hoppas din fredag blir fin!

för att du delar med dig av dina tankar.

Levern är jag ingen expert på. Det positiva är att om man slutar dricka så kan inte tillståndet för levern försämras, och en del skador kan levern reparera själv. Men gå gärna till läkare och få hjälp. Det ska jag göra, trots att den hemska värken i levern nu är borta med hjälp av B-vitaminer och nykterhet.

Vi människor är komplexa och våra liv komplicerade. Men utan alkohol blir det mindre komplicerat och betydligt positivare.
Att lära sig att tycka om sig själv gör det lättare att ta hand om sig själv, vara snäll mot sig själv. Man måste få vara egoist när det gäller det egna livet och egna måendet.

Ha en bra dag

Nyttan

Vaknar tidigt utan bakfylla. Känner mig sämre än bakfylla. Trött trots 10 timmars sömn, tung i huvudet, torr i ögonen. Men vänta... Magen svider inte, levern känns lite mindre...värken i kroppen finns där men inte lika intensiv som igår kväll.

Idag kommer min son hem till en nykter mamma som kan behålla fokus på honom och kan göra något med honom iställelt för att låta honom sitta vid skärmen hur länge som helst. Jag kommer att minnas dena dagen.

En dag i taget mina vänner

har endast en barndom och den pågår nu. Så brukar jag få tänka ibland, för att sätta fokus på rätt saker. Vet också att om man gjort massor av saker rätt, då har man "råd" att göra lite fel när det gäller barnen. Det viktiga har för mig varit att visa barnen att man står upp för dom. Att även jag väljer fel men kan förhoppningsvis välja rätt senare. Och göra livsstilsförändringar som gynnar alla. Tror att barn har stor nytta av att föräldrar kan bättra sig oavsett vilka brister som funnits tidigare. Jag önskar dig och sonen en mysig dag tillsammans.

träningstanten52

Har läst och skrivit och du är modig och stark, trivs med det!

Nyttan

Han kom hem och vi kramades, packade upp och byggd LEGO i tre timmar efter middagen. Mannen sa innan vi gick och la oss; "det var inte så dumt med en sober helg" och log med hela ansiktet. Klart att han också dricker för mycket fast inte så okontrollerat som jag.
Hur som helst så värmde det mitt hjärta.
Jag sov hel natt och vaknade i solsken. Nykter, sliten och lycklig.
En god vän ska strax hämta upp mig på morgonpromenad - jag får se om antalet leder till vinet.

Miss Lyckad, tack för tanken om barnen - det är ett känsligt område.

Kommer tillbaka till dig Träningstanten lite senare.

Måste ut i sommaren!!!

Kram alla som fortsätter kämpa på!

Nyttan

Första måndagen på minst 6 månader som jag är uppe efter en helnykter helg. För det mesta brukar jag annars ha sörplat i mig resterna av vinet från lördagen under söndag eftermiddagen. Jag ser slitnare ut än vanligt. Hade hoppats att min nyktra vecka skulle avspegla sig på ett annat sätt i kroppen och framförallt i ansiktet.
Jag har trots allt sovit gott inatt. Kroppen värker men det är nog lite, lite bättre idag. Det börjar bli dags att belöna min nykterhet. Jag ska till tandläkaren idag - om det inte finns några hål ska jag boka en tandblekning. Jag har sett (och hört) på mina tandblekta bekanta att tänderna lyser blå efter några glas vin :-)

Nyttan

Första måndagen på minst 6 månader som jag är uppe efter en helnykter helg. För det mesta brukar jag annars ha sörplat i mig resterna av vinet från lördagen under söndag eftermiddagen. Jag ser slitnare ut än vanligt. Hade hoppats att min nyktra vecka skulle avspegla sig på ett annat sätt i kroppen och framförallt i ansiktet.
Jag har trots allt sovit gott inatt. Kroppen värker men det är nog lite, lite bättre idag. Det börjar bli dags att belöna min nykterhet. Jag ska till tandläkaren idag - om det inte finns några hål ska jag boka en tandblekning. Jag har sett (och hört) på mina tandblekta bekanta att tänderna lyser blå efter några glas vin :-)

Nyttan

Första måndagen på minst 6 månader som jag är uppe efter en helnykter helg. För det mesta brukar jag annars ha sörplat i mig resterna av vinet från lördagen under söndag eftermiddagen. Jag ser slitnare ut än vanligt. Hade hoppats att min nyktra vecka skulle avspegla sig på ett annat sätt i kroppen och framförallt i ansiktet.
Jag har trots allt sovit gott inatt. Kroppen värker men det är nog lite, lite bättre idag. Det börjar bli dags att belöna min nykterhet. Jag ska till tandläkaren idag - om det inte finns några hål ska jag boka en tandblekning. Jag har sett (och hört) på mina tandblekta bekanta att tänderna lyser blå efter några glas vin :-)