Tips på bra litteratur, internetsidor och filmer

Här hittar du användarnas tips på bra litteratur, internetsidor och filmer.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej alla här!

Jag skulle bli jätteglad för tips på bra litteratur både som handlar om missbruk och medberoende, andlighet, personlig utveckling och så klart också på underhållningsromaner.

Själv kan jag tipsa om:'
Mia Törnbloms böcker,
Mindfulness i Vardagen av Ola Schenström
och om den siste romanen som jag läste ut: Jag minns att jag sprang Av Ron Mcbride.
Jag är väldigt glad för Dali Lamas böcker och andra böcker om Buddhism, t.ex den buddhistiska vägen. Är inte buddhist och tror heller inte på reinkarnation men deras sätt att leva och tänka är fantastiskt, tycker jag.

Ha det bra! / Pia

Jag kommer säkert på fler efterhand.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej Segaletta.
Den är skrivan av Britta Berggren Ericsson och finns att beställa på bokus.com. Pocket kostar bara 36 kr. Har inte själv läst den men ska köpa eller låna den.

En annan bok jag vill rekommendera är Anhörig av Katarina Janouch.

Allt bra?
Kram Pia

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Bra idé. Jag kan bildra med några självhjälpsböcker som vi använt oss av då vi gjorde alkoholhjälpen:
Miller & Munoz - Controlling Your Drinking: Tools to Make Moderation Work for You
Meyers & Wolfe - Get Your Loved One Sober: Alternatives to Nagging, Pleading, and Threatening.
Miller & Berg - The Miracle Method: A Radically New Approach to Problem Drinking
Duncan - What's Right with You! Debunking Dysfunction and Changing Your Life
Johansson & Wirbing - Lev gott med eller utan alkohol

Och en lite nyare:
Liria Ortiz - Förändra ditt liv: Med KBT och motiverande samtal MI

/magnus

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej kom på lite mer bok tips.

Jonas Berg-Och fortsätta vidare bort

Lina Erkelius-Kanske imorgon

Lo Kauppi-Bergsprängardottern som exploderade

Fredrik Ljung-Parasiten

Alakoski-Svinalängor

För några år sedan gjorde svt en bra dokumentär serie som handlade om alkoholism,pankångest,tablettmissbruk utbrändhet och något mer kommer ej ihåg vad.
Vet att Göran Stangertz regiserade en del av dessa avsnitt.
Är ett tag sedan dom gick på tv men dom var jättebra kommer jag ihåg.

Massor kramar Ana

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej !
Jag har läst den och man blev väldigt berörd.
Dom boktips som jag skrivet ner är en del självupplevda av författarna och en del är ren skönlitteratur.
Jag har plöjt igenom det mesta som finns i den vägen.
Jag tycker det är så skönt att läsa
att det finns andra som upplevt detsamma.
Massor av kramar till dig.Ana

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej Ana!

Mm.. håller med dig. Det ger jättemycket att läsa om andra som upplevt detsamma. Och jag tycker om att läsa både biografier och skönlitteratur. Jättebra med tips här!

Jag har en svaghet för drama överhuvudtaget och älskar alla kvinnliga svenska deckarförfattare om finns nu.

Just nu läser jag dock 19 min av Jodi Picoult som är skönlitteratär men bygger på en skolskjutning. Hemsk och spännande och bra.

Massor av kramar till oxo!!!

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej på er!
Böcker har varit min räddning många gånger
under mina sömnlösa nätter.
Vet inte hur många jag plöjt igenom under mina år
som sjukskriven.
Det är alltid kul med boktips.
Snälla mamma sluta dricka har både min man och dotter
också läst.
det är bra så att dom förstår vad som rör sig inne i en människa som är beroende.
Massor av kramar Ana

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Ja, måste låna om den eller köpa den. Var nog ett par år sedan jag läste den och har sedan dess känt starkt för Marcus Birro. På hans blogg och hemsida kan man läsa en hel del fina texter, bland annat om missbruk av alkohol. Gå in på marcusbirro.se
Känner ett sug efter att läsa om mig själv;-)
Kram Fenix

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej Pia.
Det jag minns mest är just det sorgliga i om man inte kommer ur missbruket. All denna meningslösa tid på sunkiga kinakrogar och pizzerior med kvällstidning och fyllna till på öl och vin. När livet kan innehålla så mycket bättre saker. Nu är jag i alla fall igång med min antabus och känner ett lugn. Det blev en lång kamp hela dagen i går innan jag slutligen tog min tablett innan läggdags. Nu är det dags för en till, och då kan alkoholisten sluta tjattra för nu går det inte att dricka. Härligt, där fick den faan!
Kramiz
Fenix

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej alla.

Har lite mer boktips!

Sanna Ehdin, den självläkande människan. (hon är immunlog och forskar ner på cellnivå, hon har massor av tips på mat som är bra för hjärnan och kroppen plus annat som leder till glädje och hälsa. Hon har även efterföljare t.ex 12 veckor till ett självläkande liv med steg att följa. )

Känslans intelligens av Daniel Goleman. Mkt intressant bok om hur vår hjärna fungerar och vad som styr vårt känsloliv.

Sinnesrobönen av Larsåke W Persson.
Den tar upp lite allmänt om sinnesrobönen som används allmänt över hela världen inom AA och även i kyrkor. Det intressanta är att den även beskriver alternativ till 12-stegsprogrammet, speciellt ett 16-stegsprogram mer anpassat till kvinnor, minoriteter än för medelklass "gubbar" i USA på trettiotalet som antogs behövda få sina uppblåsta egon nedbrutna genom kapitulation och erkännade av maktlöshet.
Det är 16-stegsprogrammet är mer andligt än religiöst, och mer inne på att vi själva kan styra våra liv och bygga upp en bra självkänsla. Jag blev döglad när jag hittade det, det var som skrivet direkt till mig.

Sund Kärlek av Terence Gortski (inte säker på stavningen här) Han är en drogterapeut som även börjat intressera sig för relationsproblem. Mkt bra bok, man får många a ha upplevelser och mkt tankeställare.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej!
Benny Haag har skrivit en bok med en medföljande CD-skiva, mycket bra, finns att låna på biblioteket. Jag har också lyssnat på honom när han uppförde en teater där han berättade om sin (verklighetsbaserade?) alkoholism, hur han gömde, ljög och smög. Mycket stark upplevelse för publiken! Har ni möjlighet att lyssna på honom någongång så missa inte tillfället!
En bok som jag tror inte har nämts är "Mig äger ingen" Åsa Lindeborg, handlar om hennes uppväxt med en alkoholiserad far. Mycket bra bok!
"Snälla mamma, sluta dricka" är en mycket gripande, läsvärd bok!
"Isprinsessa" av Annica Åhnberg, handlar om hennes uppväxt med en alkoholiserad far.
Oj, vad mycket litteraturtips vi har nu!
Tänkte bara berätta att jag har fått min skiva (Sluta med alkohol) och lyssnat en gång. Det är som lätthypnos och det är för tidigt att säga om det funkar på mig men jag blev i alla fall avslappnad och förhoppningsvis så tog mitt undermedvetande emot budskapet!
En trevlig helg önskar jag er alla!

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Som anhörig mamma är jag så innerligt glad över detta forum. Så trevliga fina starka synpunkter ni har allihop. Ni försöker att lyckas eller har lyckats att ta er ur detta stora problem , som alkholen kan vara. Visst är det en sjukdom, tänk om alla kunde förstå det. Människor borde hjälpa, inte döma!
Det är självklart att både ni själva och era anhöriga går igenom helt förfärliga och obegripliga saker.
Men det går att ändra på. Ni kommer också att klara av problemet. Det tar tid, är jobbigt, men det går.
Det har jag sett på min dotter Pia, som är en enorm klippa för oss, sin familj och för många andra. Idag orkar hon i stort sett strypa den där "alkoholdjävulen" och vara glad och sprider glädje var hon går. Tack käraste Pian!

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej!

Hittade just erat forum...:)
Är bokoman och har några absoluta favoritböcker- de handlar dock inte så mkt om alkoholism, men om "livet". Har iallafall gjort stort intryck på mig och fått mig att se på världen med lite andra ögon.
Att förlora Gemma av Katy Gardner
"Två barndomsvänner ger sig av på en backpackerresa till Indien. Esther är den vackra, framgångrika medan Gemma är klumpig, lätt överviktig och osäker. Så har det alltid varit. Under resans gång förändras deras relation, allt går fel och resan förvandlas till en mardröm. Esther och Gemma glider ifrån varandra och till slut försvinner Gemma. Efter sex år bestämmer sig Esther för att återvända till Indien för att få klarhet i vad som egentligen hände med Gemma. Romanen har ett rakt och enkelt språk och den suggestiva miljöbeskrivningen - man kan nästan lukta och smaka Indien - gör att man dras in i flickornas yttre och inre resa. Det är en otäck berättelse om flickors vänskap - om vilka roller man tilldelas i en relation men också om att hitta sig själv."

Den oändliga kärlekens historia- Carl-Johan Vallgren
"En stormig februarinatt 1813 föds på en bordell i tyska Königsberg en varelse, som är till den grad vanskapt att han till och med får förlossningsläkaren att skygga tillbaka. Hercule Barfuss, vars mor dog i barnsäng, är dvärg, groteskt harmynt och plågskamt missbildad. Men försynen har försett honom med har en gåva: han kan läsa tankar. Samma vindpinade vinternatt, på samma inrättning, föds också Henriette Vogel, den flicka som skall bli hans själsfrände och bästa – och kanske enda – vän i livet.
Det är upptakten till Carl-Johan Vallgrens makalösa roman Den vidunderliga kärlekens historia, där vi får följa den vanskapte Hercule på hans krokiga och besvärliga vandring genom livet. Trots att han skils från Henriette skall han aldrig sluta älska henne. Hans märkvärdiga gåva kommer många gånger att rädda livhanken, när mäktiga krafter vill röja honom ur vägen; han, som måste vara Satans bastard.
Man kan kanske tycka att det låter lite konstigt och krystat det där med en dvärg som kan läsa tankar, och man kan tro att den där "Skönheten och Odjuret"-storyn är lite plagierad – men om man läser boken känns det aldrig så. Hercules övernaturliga gåva känns på något vis helt naturlig, och den oändliga kärleken mellan honom och Henriette tycks så självklar. Boken blir snarare en bekräftelse på att det som är konstigt och krystat är den mediala värld vi lever i, där yta är allt och djup är intet. Den vidunderliga kärlekens historia är emellanåt mer spännande en den mest välskrivna deckare, och på sina ställen oändligt sorglig och nästan smärtsam att läsa."

Shantaram- Gregory David Roberts
" I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för att hjälpa de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med en expedition till Afghanistan under ledning av maffialedaren Abdel Khader Khan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå svår tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.

Shantaram är ett niohundra sidor långt spännande läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen står i centrum och övervinner allt. "

Tjock bok, men helt fantastisk! Man känner sig "liten" när man läser/läst den, sätter saker i perspektiv.
Även om ingen av böckerna handlar direkt om alkoholism så finns fragment av missbruk i dem och det som är så "stort" är att det är så starka berättelser att man, nästan iaf, kryper ur sin egen lilla håla och missär och kommer på att man faktiskt har det ganska så bra.

Vill också tipsa om dokumentären om Schapelle Corby som gick på svt för någon vecka sen. http://en.wikipedia.org/wiki/Schapelle_Corby
Ett fruktansvärt öde, skyldig eller ej, tror aldrig jag blivit så berörd av något jag sett tidigare. Hur än man har det så är man iaf fri, kan öppna dörren och gå ut när man vill. Att kunna välja, eller avstå att gå på bolaget framstår också som en ren lyx efter att ha sett detta.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

P-O Enquists Ett annat liv är skitbra tycker jag! Jag trodde att boken enbart skulle behandla författarens väg ur sitt alkoholmissbruk. Så är det inte, utan snarare en självbiografi med start redan i barndomen. Nu får man bakgrunden också på köpet. Själva skildringen av missbruket och hur författaren tar sig ur det är emellertid mycket bra tycker jag.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Anna Kåver
Åse Nilssone skriver böcker om acceptance, medveten närvaro, medkänsla och bekräftelse. Har t.ex skrivit boken att Att leva ett liv- inte vinna ett krig.

De har oxå gett ut ljudböcker. Det är jättenyttigt att lyssna på dem, jag gjorde det när jag körde från och till jobbet. Skön, lugn röst och lättfattligt lär man sig en massa om att inte låta jobbiga tankar och känslor styra ens liv.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Packad : en tonårsalkis memoarer av Koren Zailckas

Som jag känner igen mig, jag har alltid varit den tysta och blyga. Men med alkoholens hjälp vågade jag ta plats, men hur bra blev det egentligen? Otroliga flashbacks från fester där man trodde man var stentuff, sexig och kul..men nu inser man att man bara var patetisk...

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej,

Kent heter jag och har nyss kommit fram till att jag vill sluta dricka alkohol. Jag är ny här på forumet.
Det är tufft varje dag att ställas inför det faktumet men samtidigt en stor befrielse. Alkoholen har sån stor plats i samhället och förknippat i en massa situationer i mitt liv både privat och på jobbet. Frestelserna finns överallt. Jag är själv barn till en alkoholist så jag antar att jag också har en större benägenhet att utveckla alkoholism. Jag resonerar dock som så att man är "alkoholist" oavsett om man dricker eller inte utan det finns också en massa beteenden som är förknippade med ett "missbruksbeteende" som gör att man vill fly in i en sinnesförändring som ex. alkoholen ger. Jag vill dock inte leva ett "vita knogarnas nykterhet" utan verkligen hitta mig själv och en mening i tillvaron utan droger. Tack alla ni som skriver i detta forum för det hjälper mig och inser att jag inte är ensam.

Ett bra filmtips är "My names is Bill W" som handlar om AA:s grundare.

Kram
Kent

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej!
Jag läste igår om en bok som heter "Jaget och missbrukaren" av Craig Nakken. Den handlar om hur en missbrukarpersonlighet uppstår: hur ett tillfrisknande kan äga rum. Jag ska åka förbi biblioteket och låna den i eftermiddag. Någon person som jag läste om hade den som sin husbibel. Vi får väl se! Jag tar gärna emot fler boktips och filmtips i ämnet.
Marie

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Har ett jättebra förslag till en bra bok.Eat,pray and love"av Elisabeth gilbert.Helt underbar.Den finns på svenska ,har glömt bort titlen men vet att den var dålig.låter som en dålig Allersroman.Låt er inte heller luras av att den ska bli film snart men Julia Roberts i Huvudrollen.Den ger insperation.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej!
Har just läst Anfäkta av Peter Jungerfelt. Han har också en blogg, googla på Nemo och blogg så hittar ni den.
Den absolut bästa bok jag läst om en alkoholists fall till botten och räddningen. Han är nu alkoholterapeut själv, och nästa vecka ska jag träffa honom för att försöka få hjälp att komma bort från mitt alkoholproblem.
Börjar bli kämpigt nu, med konsekvenser hemma. Detta måste få ett slut.
/Fenix

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Tack för alla tips!

Har precis börjat läsa
Flodhästen i Vardagsrummet av Tommy Hellsten, som handlar om vad som händer i familjer där barn måste växa upp med en eller två alkoholberoende föräldrar. Verkar mycket läsvärd! Fick förresten tipset av min moster, vars man var alkoholist (fast det talades det aldrig om förrän han gått bort) och vars dotter läst boken.

Fick ett lästips av en kollega som satt i lunchrummet med en bok innan ett möte, och den boken har satt spår, den dök upp i precis rätt tidpunkt...
Döden är livsviktig : Om livet, döden och livet efter döden, av Elisabeth Kübler-Ross
Inspirerande och titeln till trots: upplyftande!

Och tur för mig att jag inte hittat hit förrän bokrean startat! =)

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej - ser inte att någon annan tipsat om just dessa så för er som haft behållning av AA:s stora bok rekommenderar jag Terence T Gorski: Att förstå de tolv stegen och Melody Beattie: Bli fri från ditt medberoende.

Jag tyckte inte alls om Snälla Mamma, sluta dricka var bra och inte Anhörig heller... däremot älskar jag Elefanten i vardagsrummet och Döden är livsviktig är min bibel... Mia Törnblom är sådär...

Dessa omdömen från en som fullkomligt läst sönder Marian Keyes både "En oväntad semester" och "När Lucy Sullivan skulle gifta sig" är (tycker jag) väldigt bra skildringar av beroende och medberoende. Mest för tjejer kanske...fast jag är ju 57 då och tycker de är hur bra som helst.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej.

Terence T Gorski har även skrivit "Sund Kärlek". Väldigt bra för alla, och inte minst för er som är medberoende eller har andra trassliga relationer.

Tack för tips, ska köpa Döden är livsviktig. Låter spännande.

Kram Pia

Profile picture for user Kvinna-mamma46

En film jag verkligen gillar som handlar om olika typer av missbruk är requiem for a dream. Dock är den ganska obehaglig och ingen "feel good" film.

En bra gripande bok tycker jag att James Freys Tusen små bitar är.

Deborah Spungens Inte som andra döttrar är också en engagerande historia som bygger på hennes dotter Nancy Spungen (Sex Pistols Sids flickvän som dog 1978) liv som först ett väldigt annorlunda barn och sedan grav missbrukare.

Jag har också läst de mesta skrivet av Charles Bukowski, och den misären han beskriver i sina böcker.Jag vet att det finns dom som anser att det han skriver om är "coolt" men jag tycker att man blir lätt illamående och verkligen kan se de miserabla människoödena framför sig.

Berny Pålssons Vingklippt Ängel och Känn pulsen slå rekommenderas också, Hennes psykiska sjukdom leder henne in ett allvarligt missbruk, De här böckerna är rekommenderar jag speciellt för yngre personer.

Hoppas ni fått några bra tips!

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej alla,

Detta är mitt första inlägg på forumet. Efter att ha insett att jag håller på att halka ned i alkoholistens träsk letade jag runt på nätet efter stöd och hittade till Alkoholhjälpens sida. Som ett första steg har jag börjat föra dagbok över mitt drickande (inte luras!) och snurra runt lite här på forumet. Jag har erfarenhet av den här typen av nätforum sedan jag försökte sluta röka med hjälp av ett liknande - det är verkligen skönt med sällskap och det kan vara ett jättestöd!

Tack för alla bra tips om läsning! Idag började jag på en bok som jag inte sett att ni tipsat om här ovan, nämligen "Jag ska bara fixa en grej i köket" av Moa Herngren. Jag tycker att titeln är så bra, den sätter verkligen fingret på ett typiskt beteende. Handlar om en ensamstående mamma, den duktiga kvinnan som försöker få ihop alla sidor av sitt liv. Jag har precis börjat på den men fann direkt många känslor och scener som jag känner igen hos mig själv.

Profile picture for user Kvinna-mamma46

I dag skriver Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, en debattartikel i DN om barn och vuxnas alkoholvanor. Bland annat skriver hon: Att sätta sig bakom en bilratt när man supit sig full är en erkänt oacceptabel och enligt svensk lag straffbar handling:

"Att sätta sig bakom en bilratt när man supit sig full är en erkänt oacceptabel och enligt svensk lag straffbar handling. Att ha ansvar för ett litet barn och ändå supa sig full är däremot tillåtet. Fastän det är fullständigt oacceptabelt. Fastän det utsätter ett till den vuxne helt utlämnat barn för en så uppenbar risk. I många fall endast risken att inte få mat och omvårdnad, bli totalt negligerad eller utsatt för skrik och okvädingsord från en för barnet fullständigt obegriplig och skrämmande vuxenperson. Men ofta risken att bli slagen, kanske sexuellt antastad, i värsta fall att dödas".

Debattartikeln är väldigt intressant, läs den!

/ Kram Märta

http://www.dn.se/debatt/bestraffa-supande-foraldrar-som-satter-barns-li…

Profile picture for user Kvinna-mamma46

LÄS BOKEN! "Äntligen full kontroll" Av Allen Carr.

Den fungerar verkligen! 90% de som testat metoden känner sig FRIA alkoholbegäret!

Varför vi inte subventionerar ut mängder av dessa böcker till behövande är för mig helt oförståeligt.

Profile picture for user Stigsdotter

Jag har snubblat över information om denna egenskap "highly sensitive person" och funderar över om det inte stämmer ganska bra på mig själv ibland (eller inte, ofta inbillar jag mig nog saker som folk tänker men som inte finns där på riktigt).

Jag tänker också på att det i många trådar pratas om att vi som dricker är extra känsliga osv. Kanske kan detta vara något för er andra att fundera över:

http://brandingspirit.wordpress.com/2010/12/13/att-leva-med-en-kanslig-…

och lite andra aspekter

http://mabra.com/kanslig-och-lattsarad-du-kan-vara-en-hsp/

Profile picture for user Kvinna-mamma46

Hej jag heter Jonny Karlsson, jag är 34 år gammal och bor i ystad i skåne med min lilla familj bestående av min fru och mina två små underbara barn. Jag kommer ursprungligen från uppsala. Mitt liv har i stort sett gått ut på jagande och drickande av alkohol, jag har varit hemlös och varit riktigt i botten. Jag är både barn till alkoholist och har själv missbrukat alkohol under lång tid, jag var 13... år när jag var en renodlad alkoholist och inte förän jag var 30 år fick jag ett uppvaknande och insåg hur snett livet har varit. Jag har skrivit en barnbok för barn som växer upp med föräldrar som har missbruks problem eller som har levt i en familj med missbruk. Jag saknade en sån bok för att på ett enkelt sätt kunna förklara för mina egna barn vad som pågick och varför pappa var borta på sjukhus. Först började jag skriva på en bok om mitt liv, men slutade med att jag gjorde en barnbok till att börja med, för jag känner att det är viktigt att kunna förklara för små barn vad som försigår. Många barn som växer upp med föräldrar med alkohol problem är ju i stort sett lika medberoende som din partner och gör allt för att skydda familjen.Alkoholismen är en vanlig folkskjukdom i dagens samhälle, och är snart lika vanligt som diabetes, men det är skamfyllt och ska gärnas tystas ned, vilket är dumt eftersom jag tror att många barn växer upp med alkohol och får lära sig att det är inget man pratar om. Med den här boken vill jag lyfta på locket och låta det komma ut, det är inte skamfyllt och sköter man sin sjukdom så mår man bra, precis liknande diabetes att äter du rätt så mår du bra.. Ni kan antingen beställa den direkt av mig eller via adlibris.se eller på bokrondellen.se boken kom ut den 17 januari 2012 och sålde 40 exemplar på 4 timmar. Är du intresserad av en bok så kan du klicka på länken nedan, faktura går att ordna för företag.
http://hjalpminpappa.wordpress.com/
Mvh
JONNY KARLSSon

Profile picture for user Stigsdotter

Nu minns inte jag om jag har hittat till den här bloggen via ett inlägg här på forumet men i så fall tål tipset att upprepas:

Bloggen skrivs av en ung tjej som är nykter alkoholist. Jag tänker att andra unga som hittar hit till oss kanske också kan känna igen sig lite hos henne!

http://metrobloggen.se/callemilla/

Profile picture for user Stigsdotter

...inte för att jag slutade dricka på en gång men den väckte mycket tankar och gav många insikter. Jag läser den en gång till just nu!

Profile picture for user höst trollet

Hittade en bra bok på loppis. Den har titaln "Det ska aldrig få hända mig!" av Claudia Black!
förlag: Natur & Kultur ISBN 91-27-03233-7
Den handlar om barn till alkoholister, även "vuxna barn" till alkoholister.. Efter att ha läst den, insåg jag att det faktiskt handlar om dysfunktionella familjer!
Själv är jag uppvuxen i en familj med aggressions-problematik och det är bara "flaskan" som fattas, så hade mycket i boken stämt in på min uppväxt (ingen av mina föräldrar är eller har varit alkoholister)
Det dracks ingen alkohol i mitt barndomshem, men det fanns samma "psykiska" terror, som i missbrukarfamiljer..
En bok jag varmt rekommenderar! (kanske går att hitta på bibloteket)

Profile picture for user höst trollet

Som svar på av höst trollet

Fick ett tips om en bok som verkar ta upp det här med socker & alkohol lite ur "LCHF-perspektiv".. Har inte läst den själv, men ska dra till biblan och beställa den..
titel: Om kroppens omsättning av kolhydrat, fett och alkohol
författare: Anders Eklund.
Någon som läst den? Vore intressant att få höra om den gav något..

Profile picture for user Stigsdotter

BRA tycker jag att det börjar skrivas mer och mer. I tidningen Amelia nr. 17 fanns en artikel "På väg att dricka sig till döds" där två personer som skrivit varsin bok om sitt alkoholmissbruk kommer till tals. Det är journalisten Staffan J Thorsell och Camilla Kuylenstierna. Camillas bok har jag visst lånat med mig här på datorn och började läsa den för ett par dagar sedan. STOR igenkänning måste jag få säga, verkar bra.

Profile picture for user m-m

Kolla sommarpratarna på svt nu, ikväll. Kommer på svtplay sen. Högaktuellt ämne....

/m

Profile picture for user m-m

Ja, första delen handlade om beroende och medberoende. Det var även med en man som heter Raymond Ahlgren. Han håller coachingkurser och hade lite info på sin hemsida.

Jag tyckte det var sevärt.

/m

Profile picture for user Buzzz

Boken "Anfäkta" av Peter Jungerfelt.
Finns på Adlibris, Bokus osv, men man kan även ladda ner den här: http://www.medveten.org/

Att läsa den var den trigger som fick mig att börja tänka efter, och i förlängningen börja söka efter mer vilket ledde till att jag hittade detta forum.
Jag har läst mycket här, det hjälper.
Kommer kanske med en egen tråd så småningom.

//Buzzz

Profile picture for user mulletant

Ett par, Micke och Ulrika från Söderhamn skriver öppet om sin kamp mot alkoholism (han) och medberoende (hon) på facebook. Sök på Alkoholist, jag? och Medberoende, jag? De skriver öppet och ärligt från sina respektive perspektiv på att leva med sjukdomen - eller sjukdomarna. Modigt och ärligt! / mt

Profile picture for user alau

Jag söker tips på bra böcker (helst tillgängliga som audioböcker) för Al-Anon. Har någon tips?

Har säkert nämnts tidigare i tråden, men jag frågar ändå.

Profile picture for user alau

Kan det vara något att börja med?

Det är jag som är alkoholisten i familjen, och jag försöker hitta bra litteratur för mina föräldrar och min bror...

Alau

Profile picture for user Adde

de så intresserade så de vill börja läsa på Al-anons hemsida kanske ? Eventuellt kanske de börjar leta själv efter info ? En Dag I Taget (EDIT !) hade ju jag nytta av som nynykter och jag vet anhöriga som också funnit vägledning i den. Kanske ska du fråga här på anhörigsidan hos någon ?

Profile picture for user alau

Nu har jag beställt hem lite literatur. Köpte även "Snälla mamma sluta dricka" och Jan Johansens "Med nya ögon" till mig själv.

Om någon är intresserad av en bra film, kan jag varmt rekommendera Flight. Visserligen handlar det om en flygkrasch, men nästan mer om hans kamp mot alkoholism. Riktigt bra och verkligt skildrat.

Alau

Profile picture for user mulletant

Som svar på av Stevieboy

har rekommenderats här tidigare. Såg den med min numera nyktra make igår. Visar kraften i förnekelsen och missbrukets makt.
Och - slutligen - också människans seger över sig själv! / mt

Profile picture for user Into_aan

En bra bok om medberoende är "how it works" som är Alanons huvudlitteratur. Den finns på svenska också men jag tycker att budskapet på engelska är mera rakt på. Det är bara att söka på Google på boktiteln så kommer du att hitta flera sidor som säljer den.

Profile picture for user Pontus

Jag skulle gärna vilja ha tips på böcker jag kan lyssna på min mobil. Som jag kan slappna av och lyssna till. Gärna något med hjälp

Profile picture for user Idamia

En låt som jag spelar om och om igen är Chandelier med Sia. Jag tycker att texten beskriver precis hur det är att vara alkoholist. Den talar i alla fall till mig. Lyssna på den!
Musiktips mottages gärna :)

Profile picture for user Ebba

Jag är helt... tagen för jag höll typ på så där häromdagen.
(såg nån video till alltså)

Själv ska jag nog nu ta och lyssna på Pontus å amerikanarna som jag hehe gillade en låt med när jag var liten
" godmorgon magistern förlåt att jag är sen"

Ja. Musiktips är uppskattat av mig med!

<3

Profile picture for user Frau Fröken

Här: http://www.ted.com/talks/johann_hari_everything_you_think_you_know_abou…
En mycker intressant föreläsning om beroende och dess grundläggande orsaker.
Och här: http://www.amazon.com/Blackout-Remembering-Things-Drank-Forget/dp/14555…
En smart och rolig bok om en kvinna i USA. Rekommenderas! (Snälla tryck på länken och läs recensionerna, jag gör den inte rättvisa här.)