Nu eller aldrig

81 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Svenne
Nu eller aldrig
Svenne
Jag har alkoholproblem!

Har egentligen vetat detta under hela mitt 57-åriga liv. Men har aldrig uttalat det och har förmodligen inte heller tagit det på tillräckligt stort allvar. Därför har jag aldrig lyckats ta itu med mitt problem. Jag löser i stort sett alla problem som dyker upp i mitt liv, men när det kommer till alkohol så fixar jag det inte. Har försökt förändra mitt drickande så många gånger, men inser att jag alltid faller tillbaka. Har försökt med mängder av olika strategier men inget har fungerat. Hur stark viljan till förändring än är, så finns det uppenbarligen något annat inom mej som Inte vill tillräckligt mycket. Varför? Kan inte förstå.
Livet är inte så långt och jag önskar inget hellre än att få leva resten av det i frihet. Men så länge jag lever med min alkoholfixering känner jag mig inte fri. Vill inte längre.
Vill förändra men vet inte hur.

AmandaL
Hej svenne! Och välkommen hit

Hej svenne! Och välkommen hit! Här är vi många som har haft samma problematik som dig. Forumet har hjälpt mig på min nyktra resa. Idag har jag 52 nyktra dagar. Det har absolut inte varit någon lätt och rak väg men nykterheten har fått mig att må så mycket bättre. Att kunna njuta av livet på riktigt är bara en av fördelarna. Så varmt välkommen hit och hoppas du finner styrkan i att ha tagit dig hit, och att lusten att vilja sluta dricka infinner sig i takt med att du läser och skriver här, låt oss som är något före dig få vara inspiration 🙏🏻 Jag önskar dig allt gott på din ny funna motiverande resa 🌷

Svenne
Tack Amanda

Tack och grattis dina 52 dagar.
Själv ligger jag i soffan och mår fruktansvärt dåligt idag. Blev alldeles för mycket alkohol igår och jag gjorde bort mig inför nära vänner. Känner mig så skamsen och önskar att jag kunde få det ogjort, men det går ju tyvärr inte.
Just nu känner jag bara att jag aldrig mer vill dricka. Har dock haft denna känslan så många gånger och tyvärr så funkar det bara några dagar sedan sänks garden och jag är tillbaka igen.
Vet inte vad jag ska ta mig till för att bryta detta mönster.

Se klart
Testa programmet här på AH

Om du känner igen, och testat många gånger är det liksom dags att testa något nytt.
Förslag: läs så mycket du orkar här.
Ta en dag i taget (eller en timme i taget funkar också)
Hitta kraften i dig själv och viljan att leva ett bra liv.
Fokus på fördelar.
Stanna inte vid eventuella ”nackdelar”
Testa programmet här på AH och kontakta en av handläggarna, ta hjälp.
Här på forumet finns mycket stöd, oändlig generositet och vilja att dela med sig. Här finns dock inte viljan och kraften för den måste hittas i sig själv.
Ångesten över gårdagen är snart borta om du håller dig nykter.
Välkommen förresten! 😊

Svenne
Tack Se Klart

Förstår att jag måste hitta något nytt
Har läst här inne ett tag och kan finna inspiration även om kraften och orken inte finns just idag. Denna dagen vill jag bara ska vara till ända.
Tack för dina råd/tips. Ska läsa om programmet nu 👍

Svenne
Tack Se Klart

Förstår att jag måste hitta något nytt
Har läst här inne ett tag och kan finna inspiration även om kraften och orken inte finns just idag. Denna dagen vill jag bara ska vara till ända.
Tack för dina råd/tips. Ska läsa om programmet nu 👍

AmandaL
Svenne, jag var exakt där du

Svenne, jag var exakt där du är idag för 52 dagar sedan. Jag låg i soffan, hatade mig själv för gårdagens bravader, jag skämdes över mig själv och trodde aldrig att jag skulle komma hit. Men jag lyckades hitta hit till alkoholhjälpen och jag har funnit jätte mycket stöd och jädrar anamma i att finnas här. Jag tänkte varje dag att jag ville skriva att jag hade klarat ännu en nykter dag, ville bara vara duktig inför mina nya kompisar här. Och det hjälpte. I 52 dagar har jag fått söka hjälpen här. När jag har haft svackor har jag skrivit här först eller tänkt ”vill jag skriva att jag fixade det eller att jag inte fixade det ikväll” det har varit en extra morot för mig. Vi tar en dag i taget, nu kör vi nyktert idag och så kommer din skam, ångest och oro över alkoholen att släppa i takt med varje dag nykter. Skriv och känn dig stolt över att du har fattat ett viktigt beslut för dig själv, hejdå alkoholen som föräldrar dig och gör dig ledsen och nedstämd. Hej lyckliga, stolta och nyktra livet 🌷

DetGårBättre
Ta en promenad. Lite sent nu

Ta en promenad. Lite sent nu på kvällen kanske men att ligga hemma och ha ångest är lite sämre. En promenad löser inte allt men ska du gå till Haparanda så får du börja med en promenad en dag och om 100 dagar når du kanske fram.

Jag är själv urusel på allt sådant just nu. Jag vet men gör inte. Viktigaste för mig nu är att inte falla. Försöker hålla mig med näsan över vattenytan så jag har hopp om att simma i land.

Jag har varit i dyn på havsbotten så många gånger. Vi har alla varit där typ som vistas här. Sen har vi alla olika vägar att ta oss framåt.

Men tänk positivt. Du är den störste domaren just nu. Övriga har sina liv och lägger inte mycket vikt vid dina skamfyllda stunder.

Ta hand om dig!

Svenne
Vad har hänt sedan sist?

Det har nu gått 11 dagar sedan den ångestfyllda förra söndagen. Inte en droppe alkohol sedan dess och det har inte ens varit svårt. Tvärtom så känns det bara som jag vill så långt ifrån giftet som det bara går just nu.
Just nu känner jag att det svåraste blir hur jag ska agera när jag träffar vänner och där jag förväntas dricka som jag alltid har gjort.
Jag vill inte dricka nu, men funderar på hur jag ska säga detta utan att det blir konstigt. Jag vill inte säga att jag sluta eftersom jag inte vet om det blir då. Vet bara att jag inte vill dricka nu och på ett bra tag framöver som det känns.

Johan6808
Känner precis samma sak

Hej
Grattis! Jag längtar tills jag är där du är nu!
Just nu snurrar det väldigt mkt men bara timmar efter jag registrerade mig känns det i vart lite lite mindre ensamt

Jag undrar redan, och de rör det som alltid varit det svåra att ta tag i problemen, vad man ska berätta för andra. Jag vågar just nu inte säga något till någon annan än mig själv just nu (och här på forumet).
Men tänker att man får helt enkelt ta det som man kommer och i värsta fall en vitt lögn. Dilemmat uppstår väl senare när man, förhoppningsvis, inte dricker vid något tillfälle. Samtidigt inser jag att det kan aldrig vara fel. Det kommer såklart accepteras och konsekvenserna med ”att andra får veta” måste ju vara betydligt enklare än den ångest och skam jag känner nu. Allt måste vara bättre

Vad säger du - ska vi som alla andra ta imorgon fredag först? Sen en dag till och ett tillfälle när andra dricker i taget?

Vi kämpar ihop

AkillesU
Prova nya saker

Har försökt ”förändra” mitt drickande typ i 17 år... Nu har jag trappat ner så mycket jag kan. Och har testat alla sätt att ha kontroll över mig själv och mitt drickande. Men druckit 6 dagar av 7 i sommar. Och varit riktigt full iallafall 4 gånger. Med ångest, minneslucka, illamående osv....
så har gett upp det och bestämt mig för att bli nykter helt! Ser ingen annan utväg... och på nåt sätt känns det lugnande... inget mer kämpande. Bara det att inte dricka alls! På dag 6 nu och hittills känns allt förvånansvärt bra och lätt. Känns bra att skriva av sig här och bra att läsa om hur andra kämpar. Då känner man sig inte ensam.
Håller på med ”programmet” här inne också... väldigt tänkvärt.

Lycka till!

Svenne
Dag 15

Ja Johan 6808, vi kämpar ihop en dag i taget.
Två hela veckor utan en droppe alkohol. När hände det senast?
Fortfarande också en känsla av lättnad över att ”slippa” dricka. Har hittills klarat mig undan att inte behöva förklara,för någon (mer än min fru) att jag tänker avstå helt på ett tag för att bryta mitt ”sjuka” beteende.
Jag har under dessa två veckor funderat på att sätta ett mål och kommit fram till att tre helvita månader känns som ett överkomligt mål. Vet inte om det är rätt att tänka så, men jag har svårt att tänka längre än så just nu.
Just nu är det skönt att för jag kämpar inte. Det är tiden som jobbar för mig. Dag för dag.
Men jag är fullt medveten att utmaningar väntar, men väljer att inte fundera på dem just nu.
Ha det gott alla hjältar,där,ute.

Se klart
Tre månader

Hej,
Jag körde också tre månader som start och det var en överkomlig tid och även bra att testa det nyktra livet, inte ”bara” hålla sig från att dricka en månad som jag gjort tidigare. Men en dag i taget är också en bra princip. Det fixar vi alla, små steg blir stora kliv.
Nu har jag varit nykter 7 månader, men det är en annan historia.
Lycka till, läs och skriv här- en bra medicin. 🌸

Svenne
Vi kämpar tillsammans AkillesU

”Höjden av idioti är att fortsätta göra samma saker och förvänta sig ett annorlunda resultat”, var det någon som sa.
Så dags att prova nya saker!
Vi är ungefär i samma fas, så vi får stötta varandra i vårt ”tillfrisknande”

AkillesU
Börjat jobba...,,

Hej! Dag 11 idag. Hur går det för dig? Har börjat jobba igen och känner mig då trött! Och när stressen kommer på det så kommer suget...

Svenne
Sover djupare

Jag är på dag 18.
Du skriver att du är trött. Upplever du som jag att,sömnen blivit bättre, eller åtminstone djupare.
Jag har sovit djupare senaste veckan, men vet inte om det beror på att jag inte druckit. Någon annan som har samma erfarenhet?
Förstår att suget ökar, när livet blir stressigare.
Ni fortsätter vi kämpa, en dag i taget!

VillJuLevaOckså
Detta med sömn...

Detta med sömn...

Dels har det för mig ändrats hur bra jag sover, jag skulle nog behöva gå igenom gamla dagboksinlägg för att kunna beskriva i detalj, men det fanns perioder jag vaknade mitt i natten och hade svårt somna om, ibland har jag drömt lite väl konstiga drömmar. Senaste tiden har sömnen varit god, och jag har känt mig piggare på morgonen.

En bit in i första nykterheten blev jag jättetrött och kände mig håglös, behövde sova mycket. Jag hade nog kunnat aktivera bort tröttheten, men rent ärligt så blev det en period jag slumrade mycket på dagarna också. Unnade mig att faktiskt inte prestera något. Det var skönt :-)

De flesta har nog en resa i hur vi sover, men att man sover djupare, bättre och är piggare blir nog nästan för alla ett resultat av att inte kroppen behöver bearbeta den man gjort, samt att lever o co inte behöver arbeta tungt med att göra sig av med giftet.

En dag i taget! Alltid :)

Svenne
Första stora utmaningen

Jag har också slumrat till på dagarna senaste veckan, men samtidigt har jag haft en bra energinivå däremellan. Kraftigare och tydligare drömmar tycker jag också att jag har.
Idag på dag 19 känns det som att jag står för min första stora utmaning hittills. Eller gör jag det större än det är? Har i alla fall snurrat i mina tankar några dagar nu.
Nej, det handlar inte om att jag är rädd för att jag ska dricka idag. Det har jag nämligen redan bestämt att jag inte ska 😉
Nej vad som känns tufft är att vi ska ha vänner på grillkväll det är en situation där jag förväntas dricka. De senaste dagarna har jag funderat mycket på vad jag ska säga för jag vet/tror det kommer undras. Jag vill kunna avfärda det snabbt utan för mycket diskussion och frågor samtidigt som jag inte vill heller inte göra det för stort och drastiskt. Känner att det är för tidigt att säga ”sanningen”. Är helt enkelt inte redo för det ännu.
Detta kan kanske för vissa tyckas vara enkelt, men jag tycker inte det.
Vad är jag egentligen rädd för? Deras reaktion?

Jullan65
Hej o grattis till dina

Hej o grattis till dina nyktra dagar. Om man känner sig lite osäker i den nya situationen, kan man skylla på olika saker som vit månad så här efter sommaren, att man går på diet, tränar. Att du fått lite högt blodtryck. Att det blivit för mycket festande i sommar och inte vill just idag,Att du haft problem med magen. Det brukar inte bli så stora reaktioner som man tror. Och ljuga i det här fallet är högst tillåtet. Lycka till. Jullan

VillJuLevaOckså
Smart att du bestämt dig

Smart att du bestämt dig innan att du inte ska dricka, det är nog avgörande.

Förstår lite av dilemmat, vad ska man säga??

Jag har bara kortfattat sagt att jag "slutat med det där", jag skulle nog inte vara beredd på att sätta mig och ta ett långt samtal om för o nackdelar osv. För det vet jag ju inte riktigt än, inte på ett sätt som är sant för mig, det är en sak höra andra som varit nyktra jättelänge. Det enda jag just nu skulle kunna säga är att jag var tvungen sluta, för det höll på gå överstyr ordentligt och är glad för det. Men även det undviker jag.

Första gången ni har grillkväll kan det mycket väl räcka just med ett kort nej jag dricker inte. Kanske kryddat med en ursäkt - jag ska jogga i morgonbitt, och vill vara fräsch.

Nästa gång, eller nästa sommar, kanske du är redo :)

Andrahalvlek
Vita lögner

Vita lögner är alltid okej om de syftar till att man ska hålla sig nykter. Jag råder dig att skylla på vit månad efter semestern, träningsmål eller hälsoskäl ikväll.

Den tiden kommer då du vill prata om din nykterhet med alla, men i början är den väldigt skör och den behöver växa till sig i lugn och ro.

Kram 🐘

Svenne
Tack

Tack VilJuLevaOckså och Andrahalvlek för push och bra input inför kvällen 👍

Se klart
Du bestämmer....

... och ingen annan har egentligen med att göra vad, om, och varför inte du inte dricker.
Jag körde ”vit månad” sedan ”tre vita månader” nu i om corona konfronteras jag ju inte så ofta. Men ett nej tack, gärna något alkoholfritt duger ju bra har jag märkt.
Är du hemma behöver du dessutom inte blåsa fanfar när du häller upp till dig själv. Om du inte vill alltså.
Å andra sidan kanske det är helt rätt med tanke på vilken bragd det är med 19 dagar nykter!
Heja dig! 🌻

Svenne
Ingen big deal

Så var det då dagen efter grillkvällen med vännerna. Ett tillfälle som jag såg som min första större utmaning då jag alltid druckit i dessa sammanhang och det är mina vänner så vana vid. Det har på något sätt alltid varit en självklarhet.
Nu hade jag bestämt mig för att bara dricka alkoholfritt, men hur skulle jag säga detta och hur skulle de reagera?
Jag tog till mig av vissa tips jag fått från detta forum och bestämde mig för att köra hälsospåret. För det första är det ju faktiskt sant eftersom det handlar om min hälsa, men att ”ta en vit månad” efter semesterperioden låter ju lika lite konstigt som det gör efter nyår. Augusti och Januari är de vanligaste månaderna då folk vill ”ta sig i kragen” och förbättra sin livsstil.
Reaktionerna då? Egentligen ingenting eller ungefär ”det låter ju sunt”.
Jag hade inga problem att dricka alkoholfritt medans de andra drack öl och vin så det gick jättebra. Det enda som jag kunde känna var att det kanske hölls igen lite bland de andra pga av mig. Jag inbillade mig att mitt ”hälsosnack” på något sätt gav de andra lite dåligt samvete. Ungefär som att ”Ok, skål då vi andra som är ohälsosamma och dricker vin”. Det var naturligtvis ingen som sa så, utan bara en känsla jag fick, men det kan ju också bara ha varit inbillning från min sida då jag i detta läget kanske är särskilt uppmärksam på andras reaktioner.
I vilket fall så var det härligt att vakna i morse och se fram emot min 20:e helnyktra dag. För så kommer det att bli eftersom jag redan har bestämt mig. Att det är fredag spelar idag ingen roll.
Ha en härligt nykter fredag alla så kör vi vidare 😀
En dag i taget!

Andrahalvlek
Så var det säkert

Att de själva började tänka på sitt eget drickande alltså. Och det är ju egentligen bara sunt för alla!

Det brukar vara den orsaken som gör att folk ibland tjatar om att man visst kan dricka ”litegrann”. De vill inte dricka alkohol själva. Har inte varit med om det personligen men är beredd på att det kan komma.

Huvudsaken var att du upplevde att du kunde ha lika trevligt nykter, eller?

Det är i alla fall min upplevelse. Förutom den första lite stela kvarten, som är svårare att uthärda spik nykter, så blir kvällen lika trevlig utan alkohol tycker jag. Enda skillnaden är att jag blir trött tidigare på kvällen, och vaknar pigg nästa morgon 😊

Kram 🐘

Torn
Perfekt

När det har gått en månad så säger du bara att du märkt att du mått så jäkla bra så att du kör vidare på det nyktra spåret. Och det kommer också vara sant.😀 Jag märker också att folk generellt dricker mindre när man berättar hur bra man mår utan alkohol. Win-win alltså. En del har även bestämt sig för att testa en period helt utan alkohol. Tror dock att detta kan vara lite åldersrelaterat. Kan vara skillnad om man varit yngre, typ 25 år. Nu är jag 50 år och de flesta som jag umgås med är i samma ålder.

Bra jobbat, det här går ju lysande!

Se klart
Hälsosamt drickande

Har slagit mig att folk inte alls dricker så mkt som jag trott, men antagligen är det för att jag druckit så mycket! Så jag har nog inte haft koll.
Ikväll är det umgänges-fredag och det är alltid en utmaning för mig. Inte längre att inte dricka, men att inte stressa upp mig. Två olika saker som jag hela mitt vuxna liv slagit ihop till samma.
Ha en fin fredagkväll! 🌻

Torn
Inte tänkt på

Så kan det ju vara Se klart, man har inte haft koll. Tänk på hur andra måste ha tyckt att en annan hinkat i sig mycket.😅 Jag vet att jag har blivit kallad för ”svampen” ett par gånger. 😂

VillJuLevaOckså
Jag kan tänka mig det är en

Jag kan tänka mig det är en mix att de fick lite att tänka på när du berättat (antingen "oj, vad duktig", "har han stora problem", "jag borde kanske också"), men oavsett det, så är du ju inte ansvarig för deras tankar o reaktioner :-)

Bara bra att du klarade av att säga till att du kör hälsospåret, och så fick det vara bra med det.

Alltid skönare vakna nykter än bakis!

Svenne
Lite rastlös

Ja, jag hade det trevligt även utan A. Jag är ju inte så van vid att vara spik nykter en hel sådan här kväll, så det var ju lite av en ny erfarenhet. Dock inte riktigt samma erfarenhet som dig Andrahalvlek.
Jag tyckte aldrig det blev stelt, däremot upplevde jag det som att tiden gick saktare och att kvällen därmed kändes längre än den brukar. Detta gjorde att jag ganska tidigt började skruva på mig, kände mig lite rastlös och kände att jag var nöjd. Satt de sista två timmarna och nästan väntade och hoppades att gästerna också skulle vara nöjd och bege sig hemåt.
Så har jag sällan känt tidigare när jag druckit. Då har det oftast varit tvärtom. Att jag inte velat att kvällen ska ta slut.

Sidor