Har, som så många andra, läst här till och från under långa perioder i flera års tid. Bara det är ju ett tecken på att allt inte står rätt till. Nu känner jag mig dock redo att börja skriva själv. Mina erfarenheter av alkohol sträcker sig tillbaka ca tio år då jag började festa ganska hårt under studenttiden och jag insåg allt oftare att jag tappar kontrollen när jag väl dricker. Jag har inga större problem att gå längre perioder utan alkohol men så kommer en festkväll och jag tappar omdömet fullständigt. Jag insåg innan sommaren att jag hade hamnat i en mörk spiral som jag inte riktigt kunde ta mig ur. Ett antal händelser avseende boende och arbete hade lett till att jag på pappret levde min dröm. Men varför kändes det inte så? Jag gick till vårdcentralen och fick antidepressiva utskrivet och går på det fortfarande. Känner en enorm förbättring men vill nu också, en gång för alla, komma till bukt med alkoholen. En dröm vore att leva ett liv utan alkohol. Men jag vet inte om jag orkar stå emot det sociala. Som singel i 30-års åldern i Sthlm lever jag och mina vänner till stor del av min tid på stans barer. Det är naturligt att gå och äta middag och/eller ta ett glas på vardagarna. Däremot har vissa av de mer festliga vardagarna slutat i karatefyllor som absolut påverkat mig dagen efter på jobbet, något som för mig är helt oacceptabelt och som gör mig livrädd. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska ta bort alkohol helt och hållet ur mitt liv. Men jag kan inte tillåta mig själv att få minnesluckor mer, det skrämmer vettet ur mig. Var ska detta sluta?? Ibland är jag övertygad om att jag borde bryta med alkoholen tvärt, vid andra tillfällen tror jag att jag NU kan börja konsumera alkohol måttligt, försöker jag bara lura mig själv?

steglitsan

Jag vaknade med en minneslucka för någon vecka sedan. Middag hemma med vänner. Så extremt generande. Fina vänner som sa åt mig att skärpa mig när jag dagen efter sa att jag hade ångest. Fina vänner som jag var dryg mot på fyllan. Det är ju det värsta. Att man säger sånt man inte menar, eller så kanske man menar det man sagt? Men oavsett så förtjänar ingen att höra något av en onykter människa.

Under 2016 upptäckte jag att vin faktiskt kan drickas själv. Att gå till systembolaget och köpa vin för att dricka själv hade aldrig hänt tidigare. Nu började jag se fram emot det. Hade jag vin kvar efter en middag var det jackpot, något som tidigare aldrig rördes förens nästa middag med vänner. Jag tror inte att det kommer vara ett bekymmer att sluta med det vinet, det blev inte allt för ofta. Men vem fan vet egentligen. Men minnesluckorna. De som jag lovade mig själv att aldrig uppleva. Det är en sorg att jag återigen hamnade där.

steglitsan

Har sökt hjälp för att komma underfund med vad jag befinner mig i för typ av missbruk och för att få råd om hur jag ska gå vidare med detta. Vill höra av mig och säga att jag ångrat mig var femte minut, men jag kanske ska ge det en chans? Livrädd är bara förnamnet. Det blir ju på riktigt om man pratar om det med någon annan öga mot öga. Som att det är mindre på riktigt nu?

Det jag frågar mig är om jag ORKAR prata med någon om detta? Jag har ännu inte ställt in, det får ändå ses som en liten seger.

steglitsan

Har fått tid till besök, det är ett antal veckor framåt. Ska ta ett blodprov innan dess, känns så otroligt läskigt och till viss del overkligt. Känns också som en besvikelse. Vi får se hur det fortlöper. Tänker att ställa in är den enkla utvägen, men antagligen också den sämsta.

LenaNyman

Heeeeejj! :D

Ja, det är sorgligt när det man lovat sig aldrig ska inträffa igen ändå händer. Man tycker man har svikit så in i vassen. But then again; vem är man att lova såna olympiska ting? Speciellt med tanke på vad vi har att kämpa mot? Jag tycker det är strålande bra gjort, SL, att ge den fan en match igen. Jisses, du är på det viset att du kommer att göra den bleknosad genom att bara studera den. Blir spännande att följa din resa först och främst fram till besöket.

Kära SL. Nu gör vi det här. Fan, vad jag tycker om dig!

steglitsan

Så jäkla klok, som alltid. Ditt inlägg gick rakt in hjärtat för det påminner om hur mycket du betytt för mig i min resa. Du vet som när man känner en smak eller hör musik som tar en tillbaka till en annan tid. Nu var det ju inte så överdrivet länge sedan jag hängde här. Men känslan är stark.

Suger i mig allt du skriver och tycker att bonaden kanske faktiskt ska få komma fram, i någon form. Nu gör vi det här.

Bästa du!

steglitsan

Känner sån ambivalens kring detta. Kan inte riktigt förklara. Men förra gången jag var här så kände jag mig så grundad i mitt beslut. Men det är jag ännu inte. Jag tror dock att det kommer ändras när jag konkret kommer att känna fördelarna. Såsom att:

1. Börja vakna utvilad. Är.så.trött.varje.morgon.
2. Hitta tillfredsställande sysselsättningar som slukar upp mig. För de som minns så började jag sticka, och som jag stickade!
3. Känna en stolthet över att vara en sån som inte dricker. Minns hur jag sträckte på mig och var mallig inför mig själv (och andra).
4. Gå på fest, inte lämna sist, komma ihåg allt och vakna FRÄSCH dagen efter. Tänk så mycket längre helgerna blev!
5.Vara pigg på måndagen, är inte det hela poängen med helg?
6. Känna tacksamhet. Med min nykterhet kom en enorm tacksamhet. För mina vänner, för allt jag får vara med om men framför allt för mig själv.
7. Hälsoperspektivet, tror nog att jag även åt hälsosammare och orkade laga mat mer. Det skulle jag verkligen vilja göra 2017.
8. Träning, vet i ärlighetens namn om jag tränade så vansinnigt mycket men jo lite blev det nog. Långt mer än det är idag.
9. Pengarna som man sparade, herre vad en middag blir billigare utan vin.
10. Ångesten var i schack. Jag tror nog att min ångest kan komma ändå, men alkoholens påverkan är påtaglig.

Det finns många fler, men dessa ser jag fram emot. Tills dess så gnetar jag på, utan alkohol. För jag är övertygad om att jag kommer att känna dem sinom tid. Vilka är era fördelar?

steglitsan

Jag har funderat över små små mål för 2017, de måste vara realistiska. Nu har jag suttit och tagit fram något som jag kallar Målkartor. Obs inga förväntningar nu - supersimpelt.

Jag har beslutat mig för ett antal saker som jag vill göra: Ta med mer matlådor till jobbet, Läsa böcker, Städa mer regelbundet och Träna.

Så har jag gjort fyra papper med rubrik och det rutor som jag ska kryssa för. Antal rutor beror på aktivitet. Exempelvis så har jag beslutat mig för att jag under 2017 ska äta matlådor 100 ggr, jag ska träna 120 så det blir lika många rutor på det pappret, städa ska jag göra 30 ggr (ordentlig städning) och så ska jag läsa 30 böcker. Eftersom jag tycker det är roligt med layout så såg jag till att lägga lite tid på att det ska se fint ut med bild och färg. Sånt är viktigt för mig. Nu har jag skrivit ut dessa. Kanske kommer jag på mer små saker som jag vill skapa målkartor för. Ser fram emot att börja kryssa i.

Givetvis saknar jag en målkarta, Alkoholen. Men eftersom jag inte vet hur jag ska och vill tackla detta så inväntar jag. Under tiden jag gör det är jag givetvis vit.

Hur håller ni koll på era löften eller mål?

steglitsan

Det har verkligen varit en seg dag. Började morgonen med att knappt komma upp ur sängen. Varje kväll är jag optimistisk och tänker att imorgon ska jag upp i tid, jag sätter klockan på 6-6.30. Sen när den väl ringer så slutar det ändå att jag snoozar till 7.30-8 för att få en väldig panik. Så var det idag med. Det är inte heller att jag snoozar, ibland händer det att jag vaknar men då ska det kollas instagram, Twitter, nyheter, kanske spela ett parti Ruzzle? Ursäkterna är många för att slippa gå upp. Men upp måste man ju till slut och då kan det ju vara skönt att inte behöva rusa runt som en nackad tupp och leta efter vänster strumpan, eller hur?
I alla fall så var det även denna morgon och trots att jag fått goda 7 timmars sömn och en extra slapptimme i sängen så var jag så trött hela dagen. Orkade inte ta mig för något. Kände mig nedstämd och ihålig. Men till slut blev det kväll och det var tillåtet att lämna kontoret. Planerade middag (andra dagen på raken med hemlagat tjoflöjt husmor här!), gick och handlade och tog mig hem. Lade mig på soffan en halvtimme men sen ställde jag mig vid spisen! Och det blev inte bara en utan två matlådor av delikatesserna med! Städade undan lite och har degat vidare i soffan. Känner mig mindre trött. Men så krävdes kvällsaktiviterna knappast någon tankekraft. Men oavsett så känner jag mig stolt över att ha gjort sånt som jag annars skiter i för att jag beställer hem mat, äter ute eller äter en påse godis till middag istället. Känner en uns nöjdhet ändå.
Imorgon däremot ska jag ta mig upp i tid. Nästa mål är att jag ska komma igång med att äta frukost igen. Det har försakats av min vilja att ligga kvar i sängen. Men nu har jag köpt ingredienser till en smoothie som jag är sugen på att testa. Wish me luck!

God natt people!

LenaNyman

... ypperliga exemplar av människa!

Smart grej med målkartorna! Det är som att ta ett holistiskt grepp kring sin situation. Jag har kommit av mig (igen) med träningen, men snart så... :)

Nu när jag bestämde mig för att ta tag i sockerberoendet så laddade jag ner en sån här Sober-app. Gillar den. Den peppar mig med lite olika citat och så vill jag se att ena dagen läggs till den andra. Det blir så påtagligt när man har en yttre räknare.

Får jag gissa att du kommer att ha ingefära till din morgonshot?

Ha en dag nu, kära SL, en där du finns som en helt självklar del i denna i många stycken vackra värld. Stor kram!

steglitsan

Nä jag kom inte upp i önskad tid. Ska testa att sätta väckarklockan någon halvtimme senare på måndag. I hopp om att jag kommer att känna mig ett uns mer utvilad när den väl ringer. MEN jag gjorde min smoothie, och jag satte mig ner och drack den. DEN VAR GOD! ( hör och häpna ingen ingefära dearest Nyman). Istället bestod den av:

1st dadel
0.5 banan
Näve frysta blåbär
ca 2 dl mandelmjölk
1 msk jordnötssmör

Mixa ihop och njut!

Och jag känner mig så piggare! Hahahaha nu sitter ni alla och ba, ja va fan tror du. Klart man blir pigg av frukost. Well det visste jag också. Men det är mycket som är bra för en som man inte gör (eller gör). Nu hoppas jag att denna känsla håller i sig och att jag fortsätter på inslagen vägen.

Bra att Nyman påminde mig om ingefäran får inte glömma att köpa ett lass att ha redo. I de asiatiska butikerna har de riven ingefära på tub. Måste vara livets uppfinning. Så förbaskat skönt att slippa skala, riva och ha sig. Det ska jag bunkra upp med. Funderar lite på vad jag ska äta kommande vecka och det ger mig en härlig känsla av kontroll.

Ikväll blir det bio med vänner. Det kommer nog inte bli bekymmer med att tacka nej till vin om det skulle bli tillfälle. En av dem dricker inte och senast vi sågs var min blackout. Kommer nog vara halvärlig och säga något i stil med att "det har blivit så mycket vin under hösten/vintern och senaste gången så skrämde det mig. Jag tar en vit månad nu".

Det som slår mig när jag tänker på att tacka nej till vin om man är med ett mindre sällskap är att jag får ett dåligt samvete över att jag inte dricker. "Ska Pelle få tråkigt om jag dricker alkoholfritt?" tänker jag eller "Åh nu har jag berövat honom på en trevlig kväll". Jeezuz vad knäppt. Rå om ditt eget hus kvinna! Och ALLA definierar ju inte en trevlig kväll efter alkoholintaget eller hur? Vi får se. Resten av helgen kommer vara lugn utan några särskilda aktiviteter och det ska bli skönt eftersom jag uppenbarligen är så förbaskat trött.

Nyman: Tack detsamma! Låt ingen låta dig tro annat än att fredagen den 13 är en riktigt bra dag. Ska kolla upp Sober-appen, alla tricks är bra utom de dåliga (snark vad tråkigt skrivet). Kram vännen <3

Varför jag

Hej SL,

Ny på forumet och har gått igenom hela din resa, som du är fantastiskt bra på att beskriva!
Efter ett tag kändes det nästan som om jag kände dig. Framför allt har jag kunna sätta mig in i det mesta du har haft problem med, från allt som har med uteliv, AW och kroger att göra, till hur vissa kompisar beter sig när man vill ha en nykter kväll. Att jag dessutom har exakt samma problem som du när det gäller spriten, dricker alltid mest, går hem sist, minnesluckor som heter duga ibland, och framför allt att jag har ångest i 2-3 dagar efter en sådan helg.
Jag har oftast haft en vit månad om året, den brukar starta dagen efter en monsterfylla (konstigt?) men oavsett hur mycket jag har lovat mig själv att det aldrig ska hända igen, så har det kommit smygande efter ett tag.
Denna gången ska jag hålla upp minst 50 dagar och sen ta det därifrån, du har verkligen inspirerat mig att lyckas!!

Jag har dock en fråga som jag skulle bli innerligt tacksam om du svarade på.
Vad var det som gjorde att du föll dit igen? Hur skulle du ha gjort för att klara av det?

Du behöver givetvis inte svara om det är jobbigt, och anledningen till att jag undrar är att du skulle kunna hjälpa mig och andra här som har samma problem som du o jag, att hålla ut ett steg längre, kanske tom lära oss att "dricka måttligt" (ett uttryck som jag har svårt att förstå, men som omgivningen utan våra problem tycker är en självklarhet).

Lycka nu till med nya tag!! Jag har läst någonstans att "varje misslyckande för dig ett steg närmre att lyckas" och med tanke på att vi lär av våra misstag så är jag helt säker på att du klarar dig längre och bättre denna gången!

/Kram
VJ

steglitsan

Blev så glad över att läsa att du har följt min resa, tack för fina ord.

Jag svarar dig i din tråd.

steglitsan

Hemkommen efter bio och middag på stan med kompisar. När jag mötte upp min kompis så var hon redo att gå till baren och föreslog direkt en cava. Jag sa då att jag hellre tar en cola "Aha du har en vit vecka" var henne svar, "Eh snarare en månad" sa jag. Ingen större grej för henne, hon tänkte köra i februari sa hon. Vi käkade en snabb middag och jag drack Pepsi. Sen mötte vi upp den tredje i sällskapet och gick på bio. Därefter gick vi till en bar, då blev det alkoholfritt vin för mig (inte det godaste jag druckit). Så förbaskat glad nu över att jag inte druckit vin ikväll, som jag antagligen inte gillat och som inte fyllt någon funktion. För mig är det nämligen helt värdelös att ta ett glas, dricka och åka hem. Man vill ju ha en go social kväll i så fall.

Men innan dess, hade jag ett möte på en restaurang där ser jag två bekanta sitta och dricka vin. Då högg det till lite. Fan vad trevligt det hade varit och göra dem sällskap med ett glas vin, men det kan jag ju inte och då kände jag mig snuvad på konfekten på något sätt. Men jag vet att det kommer vara lite så här i början. Jag är ju ovan vid att jag inte dricker alkohol. Jag måste ge mig till tåls det kommer bli bättre.

steglitsan

Hemma efter en middag hos en kompis. Hon bjöd in tidigare under dagen och sa att hon hade både mat och vin om jag ville komma över. Jag tackade ja och sa att jag passar på vinet. Helt ok, hon kunde själv tänka sig att skippa eftersom det blivit ett par sena kvällar den senaste tiden. Jag tycker att det är ofta man hör andra i sin närhet berätta att de reflekterat över att det blivit lite mycket. Min avhållsamhet blir en påminnelse om deras konsumtion. Inte sällan drabbas de också av någon form av skuld.

Läste i en annan tråd om hur en "normal person" hade förhållit sig till en viss känsla och jag reagerade på det där begreppnt,normal- onormal. Jag tycker att vi gör oss själva en otjänst att referera till andra som inte befinner sig i den här situationen som normala. Dvs att du själv, eller jag skulle vara onormal. Det är att se ner och underminera sig själv. Jag gör det och väldigt många här gör det, säkert omedvetet men på grund av att man ser sig själv som ett misslyckande medans a.l.l.a. andra befinner sig i den stora flocken som kan hantera alkoholen. Tittar vi på det krasst så är det ju inte konstigt att vi hamnar fel med tanke på att det är en substans som skapar ett beroende, rubbar våra sinne och skapar bestående spår i våra kroppar. Människan har valt att ta fram och fortsätta bruka detta med vetskap om dess skadlighet. Och sen ska vi tycka att det är konstigt att det finns människor som drabbas. Jag tycker det är konstigt att inte fler drabbas, men det är just det. Det är så många fler som drabbas, själva eller som medberoende.

Äsch nu blev det en massa ostrukturerade tankar som jag fick i huvudet.

Hoppas er lördag blir precis som ni vill att den ska vara.

steglitsan

Det har varit en lugn helg även om jag var på middag både fredag och lördag. Ingen större utmaning alkoholmässigt även om jag vid ett tillfälle fick en akut längtan att ta mig ett AW-glas. Det försvann ganska fort dock. Idag är det måndag en dag som oftast förknippas med ångest och trötthet. Jag ska inte ge sken av att jag hoppade ur sängen men jag vaknade utan väckarklocka (hade glömt att ställa den - hjälp) men vaknade i bra tid, drog mig länge men gick ändå upp liiiiite tidigare än brukligt. Inte helt godkänt men absolut bättre än de senaste månaderna. Wehey!

Igår när det var söndag så var ångesten för en ny arbetsvecka inte heller så stor som den kan vara. Jag kände mig också väldigt utvilad och jäklar vad skönt det är.

Igår söndag var minst sagt en vilodag. Tog en rejäl sovmorgon och sen gjorde jag inte många knop förutom att byta serie på Netflix. Jag passade också på att läsa igenom lite av mina gamla inlägg. Drog lite på smilbanden när jag läste om all den jäkla tacksamheten som jag kände för allt och alla. Det var en fin påminnelse om vad den här platsen har betytt för mig i min resa. Påminns även om den ambivalens som jag tidigare kände kring min alkoholkonsumtion. Det känns väldigt bekant med hur jag ser på saker och ting idag. Men det ger mig en trygghet i att det kommer att ändras. Man får ge sig till tåls bara. De största effekterna kommer inte än på ett par veckor tror jag.

Sundare

Har läst din tråd lite nu och då, och det har gått upp och ner för oss båda och på olika sätt.
Hoppas att du kommer få en ok måndag efter din vilohelg.
Följer dig i spåren här på forumet!

steglitsan

Det blev en bra måndag, jag hade energi. Ok jag var inte superwoman på jobbet men jag reflekterade faktiskt över att jag inte var lika trött som jag varit tidigare. Väl hemma har jag lagat middag (hej och hå!) städat lite eftersom en kompis kommer över på middag imorgon OCH förberett en frukostsmoothie redo att intas imorgon bitti. För frukost är ju dagens viktigaste mål (meningen ska läsas med ironisk röst inspirerad från "Anslagstavlan" på 80-talet).

Som en bonus tog jag trapporna till lgh istället för hissen. Små små grejer som gör att jag faktiskt kommer sova lite extra gott ikväll.

God natt kära forumvänner.

steglitsan

Jag ska läsa igenom din tråd nu och svarar i den. Tack för påhälsning, känns fint att veta att någon läser det man skriver. Jag hoppas du också fått en fin måndag.

Kommer följa dig med nu, ses framöver!

steglitsan

Det verkar som att kroppen har börjat vila ut lite. Jag var piggare på morgonen och nu under dagen. Att förbereda min frukostsmoothie kvällen innan var ett riktigt vinnarkoncept må jag säga. Det ska jag försöka hålla fast vid. Samma med matlådorna. Bra för både plånbok och kroppen. Ikväll har jag en kompis på besök, det ska bli mysigt. Vi ses väldigt sällan numer men jag vet att jag får väldigt mycket bra energi av henne. Särskilt när det gäller karriärsnack.

Hoppas ni får en fin dag allihop!