Vill inte - kan inte

vana

heja dej Fenix.
ja jag håller med om att summan av lasterna är konstant eller vad d heter.
Jag börjar få ett komplicerat förhållande till godis....dvs sockerberoende...o d blir man trött av...trött på mej själv är jag.....
Vad hette den boken ni skriver om,den verkar läsvärd

nirakanna

Hej jag har nu varit nykter i 15 dagar o det har faktiskt gått bra, men jag tar ju antabus så jag har ju inget val. Men en sak undrar jag över, jag är så fruktansvärt trött, o de sista dagarna har det blivit värre, jag kan sova jämt. Jag var faktiskt piggare när jag drack...

Adde

Hej Nirakanna !

Tänk på att din kropp nu äntligen får lite lugn och ro. Den behöver inte rusa iväg på akutuppdrag när det inte kommer in alkohol i systemet. Det tar ett tag för kroppen att inse att det faktiskt är en annan livsstil den ska inrätta sig efter. Den har en hel del städning att utföra som har halkat efter när alkoholen har krävt all kraft.

Njut av tröttheten och känn dess livgivande effekt i kroppen !!

cloudy

Jag undrar lite över det där med antabus. Jag är ju så himla motiverad varje morgon när jag stiger upp men sen faller allt med minsta motgång. Jag tror att jag helt enkelt vill kunna dricka mitt vin så jag använder allt som ursäkt. Det är riktigt tråkigt, för jag skulle må så bra annars. Det var även ett bra tag sen jag hade riktigt ordentlig ångest efter en alkoholbaserad kväll, så jag låter det bara fortgå. Urtrist. För jag mår ju fortfarande dåligt av det, bara inte tillräckligt för att säga NEJ NEJ NEJ. Om ni förstår. Men det är ju bara en tidsfråga innan allt rämnar så det vore väldigt skönt att sluta innan jag kör mig själv i botten.

Kan man gå till sin vårdcentral och bara få det utskrivet? Jag har lite svårt för läkarbesök av någon märklig anledning så jag vill inte gå dit utan att ha fått lite "förhandsinfo". Sen det där med levern, jag har ju haft min leverinflammation pga Hepatit (som är utläkt nu sen flera år, bildade antikroppar så det blev aldrig kroniskt). Men ändå, levern tog mycket stryk, fick gulsot, ligga på sjukhus etc så jag har fått ganska noggranna order om att inte ta paracetamol eller dricka för mycket... (lite ironiskt att jag nu bestämt mig för att bli alkoholist, har varit superförsiktig med värktabletter i flera år pga detta). Hur mycket påverkar det levern? Och har jag några alternativ när motståndskraften är så barnsligt låg som den är mot alkohol.

/Kristina

victoria

Det är underbart att se att du är på väg Fenix! Ja, det är tvära kast - upp och ner - mellan depp och välmående. Men det stabiliserar sig förmodligen då nykterheten blivit det naturliga tillståndet, det självklara. (ja, jag tror att det kan komma att kännas självklart). Fysisk aktivitet räddar mig, det ger mig ett lugn, botar rastlösheten som kommer över mig emellanåt.
I helgen ska jag på fest, vet inte riktigt vad jag känner inför det. Inget alkosug nu, hoppas det känns så på lördag också.

Kvinna-mamma46

Hej Kristina.

Antabus kan påverka levern och vissa alkoholister kan inte ta dem pga för höga levervärde. Har ingen aning om -och hur det kan påverka din lever nu när hepatiten är utläkt...och om det kan vara värre för levern än alkohol??? Fråga på vårdcentralen. Det finns oxå andra tabletter som ska påverka suget.. men det har jag ingen personlig erfarenhet av. Provade campral en gång men blev darrig och hade svårt att ta blodprov och sånt på jobbet så det fick vara så.

Fenix! Ja, viktoria har rätt. Men man får ha tålamod.... det är inte en veckas influensa din kropp ska läka ifrån!!! För att inte tala om centrala nervsystemet. Tänk på att alkohol har slagit ut kroppens egen stesolid (GABA) som är dämpande på alla nervceller... muskelavslappnande, ångestdämpande, lugnande...
Säger sig själv att man är spänd, rastlös, irriterad, ångestbenägen. Och det enda din kropp vill är att vara i balans, alltså vill den fylla på förrådet på snabbast möjliga sätt. Och enklaste. Det är tyvärr så vi är funtade, OM vi inte tar till vår enastående kognitiva förmåga och tänker långsiktigt istället.

Motion är mycket bra!!!
Gå ut i naturen, alltså t.ex riktigt långt ut i skogen där inget annat hörs än skogens egna ljud.
Öva på att släppa iväg jobbiga tankar utan att lägga vikt vid dem och tänk på här och nu. Med acceptance, tacksamhet, öppet sinne och ödmjukhet.
Le mycket, krama om era nära och kära, gosa med husdjur. Kroppslig kontakt är bevisligen mycket bra för välbefinnandet. Tänk på att vi är flockdjur, behovet finns i våra gener. Gör det även om det tar emot ( falsk stolthet, bitterhet, självförakt, det finns massor av vår hjärna påhittade hinder)
Vila mycket och var inte för stränga mot er själva... ät godis ibland, drick trocadero, shoppa något som ni längtar efter, det är faktiskt mänskligt och risken med att neka sig allt är att det blir för jobbigt och man börjar dricka igen. Men ta det lugnt med allt. Ni håller på att tillfriskna från en långvarig och allvarlig sjukdom.

Läst lite om problem med sötsug... tänker på råden till diabetiker. Idag är det mer ok att äta sött även för dem, OM de oxå äter t.ex fullkornsprodukter och andra långsamma kolhydrater. Det saktar ner blodsocker- höjningen, insulinpåslaget blir inte lika kraftigt och därmed blir det inte lika farligt. Inte heller får man dessa trötthetsdippar. (obs.. är inte något proffs på detta, kan ha kommit andra vetenskapliga fakta.. men det låter rimligt i mina öron)

Jag har alltid älskat godis och gör det fortfarande. Men nånstans har jag funnit en balans. Motionerar väldigt mycket mer än när jag drack, äter mer, håller vikten och mår bra.

Första månaderna av min nykterhet såg dock ut så här, om jag ska vara ärligt :) gick ner i vikt och tyckte det var bra. Åt godis varje dag men sparsamt. Det ökade dock på sig till en stor påse varje dag, tsss, folk runt mig blev förfärade... åt nästan inget annat än godis. Men för mig var nykterheten det allra viktigaste och jag tog det med ro. När jag blev mer stabil så ändrades detta automatiskt.

När jag drack var det ingen ordning alls. Var bakis och hade ingen aptit, godis var bra för att vakna till liv. Drack vin och dämpade hunger, blev fyllehungrig och vräkte i mig. :( Inte bra alls.
Så även om jag äter godis fortfarande, röker en cigg ibland, snusar för jämnan så är det småbekymmer jämfört med hur jag levde för två år sedan. Strävar inte efter att bli en super- renlevnadsmänniska utan tänker mer på min och mina medvarelsers välbefinnande. En dag vill jag verkligen sluta röka ( började röka efter 7-års uppehåll, när jag varit nykter några månader...)

förlåt att det blev långt, ibland har jag rena skrivklådan. :)

Kramar i massor till er alla.

victoria

Kramar i massor till dig också Pia! Så bra att du delar med dig av den kunskap du har, det hjälper mig oerhört mycket att förstå processer och varför jag ibland mår som jag gör. Egentligen talar ju vår kropp om för oss hela tiden vad den behöver och inte, men vi har ju tyvärr gjort allt för att tysta den rösten i så många år, att det tar tid och tålamod att komma tillbaka. Jag har äntligen börjat höra min inre röst så tydligt som aldrig förr, och det är en näst intill magisk känsla : )

vana

Det där med godis.tack Pia.Det håller på att bli ett substitut båda för alkoholen o cigaretterna.Tröst,uppmuntran,belöning,fredagkväll,lördagkväll,söndag you name it.
de 6 kg jag gick ner i höstas har jag nu gått upp.
har börjat slava med maten,glömmer tom grötfrukosten ibland.
Nänu måste skärpa....

cloudy

Vilket uppmuntrande inlägg Pia. Och så bra du beskriver det där med godiset.

Tack för antabussvar! Ja, jag får nog släpa mig iväg till vårdcentralen och hoppas dom är snälla mot mig. Vill ju bara få chansen att klara mig lite längre så jag har en möjlighet att få börja leva på riktigt igen.

Kvinna-mamma46

Ringla honung på frukostgröten?
Ät en banan med chokladsås?
Fullkornsmackor med marmelad? Eller med jordnötssmör och sylt? Eller med nutella?
Mörk choklad med nötter och frukt i? Gärna en liten bit i taget, ska vara läääänge.

Oj så gott, inte världens nyttigaste kanske, men mkt bättre för humör och blodsocker än en påse lösgodis att vräka i sig på en halvtimme.

ja Cloudy. Jag åt antabus och det var det bästa jag gjort. Behövde det som krycka för att slippa allt malande i hjärnan... ska jag eller ska jag inte ge efter för suget? Men det gäller att även jobba med sig själv och lyssna på sin inre röst som Victoria så fint beskrev.

Vad glad jag blir över att ni tycker mitt inlägg är uppmuntrande! Att vara nykter blir bara bättre och bättre och jag önskar verkligen att alla ska lyckas!

Nu är det dax för stallet: ungar, hundar, hästar och massor av lantluft. Livet på en pinne för mig. :)

Pia

Fenix

Pia, behöver din hjälp. Som vanligt:-)
Förra veckan gick jag till vårdcentralen, hade öronproblem, tinnitus, men mest ville jag ha leverprov för att kolla om det håller på att bli skador. (Vill börja med antabus snart)
Tyvärr slutade den läkaren dagen efter, och jag fick vårdcentralens skräck i dag. Bryter så illa att man inte kan föra ett vettiga samtal, och när jag kom in på alkoholen som ett problem , skrev han ut Atarax och sa att jag skulle ta en tablett om jag kände ångest eller oro, eller hade svårt att sova.
För ett halvår sedan tog samma läkare bort ett födelsemärke på låret på min dotter, och gjorde ett så dåligt jobb att hon anmälde honom. Sköterskorna var lika förfärade över hans oskicklighet och alla infektioner och skit detta lilla enkla ingrepp ledde till. När jag nu träffade honom, förstår jag helt hennes ilska och frustration, den här läkaren är riktigt dålig och jag ska försöka kolla upp honom om han har en riktig bakgrund som läkare.
Nåväl, detta Atarax, kan det vara ngt när jag slutar dricka i stället för antabus. Är det ngt som mildrar oron för att sluta, och är det vanebildande? Är det ngt slags antidepp eller?
/Fenix
PS Enligt läkaren var mina leverprover helt OK, men jag litar inte ett skit på den människan. Provsvaren borde egentligen inte ha hunnit blivit färdiga över helgen. Suck.

Kvinna-mamma46

Hej Fenix.

Läst din text en par ggr nu och bara skakar på huvudet. Trist att du mötte en sån typ..
Vissa leverprover kan man få svar på efter bara några timmar, beror sig på vart de skickas i och för sig, men om labb inte är för långt bort så är det inga problem. Ring till vårdcentralen och be dem skicka hem svaren eller be om dem per telefon, så du får svart på vitt. I fall du har svårt att tyda svaren så kan jag hjälpa dig.

Atarax är ett lugnande medel som även ges mot klåda och "prickar", alltså allergi. Det är inte vanebildande och kan hjälpa mot oro och även sömnen, beroende på dos. Det sägs vara bra för "alkisar" just för att det inte är beroendeframkallande och inte triggar samma system som alkohol och benzo.

Måste jobba lite nu, skriver mer sen.

Kramar i massor!

Kvinna-mamma46

Men att ta atarax istället för antabus tror jag inte på... möjligtvis som ett komplement för att övervinna den första abstinensen.

Antabus är fortfarande nåt av det bästa som hänt mig. Så här i efterhand så vet jag att antabus var "den högre makten".för mig. Att jag överlämnade mig till något starkare... antabus och alla de människor runt om som såg till att jag tog den. Den där alkorösten som vi brukar prata om som sitter på axeln... det var jag själv. Som ville ha det gift jag blivit beroende av.

Tack vare antabusen så var jag fri att värdera om livet, få andra sätt att tackla vardag som fest. Ja, det vet du ju redan allt om :)

Nu ska jag sova lite, sen ska jag ut och dansa med mina vackra hästar, leka med hundarna, gosa med kattungarna, gräla lite med sonen, städa o plocka lite, läsa lite o sen slappa på altanen med mannen när han kommer hem från jobbet. Mår så bra, just här och nu. För en halvtimme sen körde jag hem från jobbet, sur och irriterad på kolleger som, enl mitt tycke, tänker mer på principer än på patienterna.. Men sinnesrobönen gör under fortfarande och det är inte klokt vad fort det går att återfå lugnet. Hjälper ju inte ett smack att ödslar timmar på att vara upprörd. Träning ger färdighet säger dom. :)

Sorry för stavfel och rörigheter.. men mina ögon går lite i kors så här dax på morgonen.

/ Pia

måne

sov gott pia lilla
läser dina inlägg ofta
går tillbaka
en del inlägg,kan jag läsa mångaggr om
peppar stöttar
lite låg
sover dåligt
drömmer om alkohol
funderar mycket
tänker ibland,,ett glas vin
nästa sekund,,nej,,
åh,snurrigt
jag som var så bestämd
ändå,vet jag ju
livet
barnen solen
naturen
allt jag behöver
för att få ro,gick ut tidigt i morse
bara jag o fyrfotingen,ljuvligt
andas,,,
måste hitta balansen igen
harmonin
kram Måne

Kvinna-mamma46

Hej Måne.

Skönt att du är här i alla fall och skriver. Men du? Tycker synd om dig som kämpar med din låghet. Du är så fin på att leva och ta vara på saker men lågheten lyser igenom ganska ofta i dina texter.

Kanske ska du gå till läkare och diskutera igenom det. Prova annan medicin, det finns massor av olika preparat, det är inte ovanligt att man får byta för att hitta något som funkar. Kanske gå och prata med någon, kanske tom tillsammans med din man. Eller att han också går själv. Kanse be om antabus så du slipper tankarna på vinet.. så du kan slappna av. Och din make blir trygg om han vet att du tar det....

Jag gjorde slut med min man, var med en annan. Under den tiden då jag drack alltså. Det tog hårt på oss båda, inte minst var det bra för min make att få prata med en utomstående. Som sa till honom att det inte var ett dugg konstigt att sånt händer när man har levt så många år under så stor press som vi gjorde. Plus att han fick rådet att bearbeta det, ingen blir hjälpt av att han blir bitter och drar upp det vid varje bråk ..

Visst får jag pikar ibland. Det känns. Som tur är sällan. Jag vete gudarna om inte jag hade varit tusen ggr värre om situationen varit omvänd. Hmm.

kram på dig kära Måne. Like u very much u know!

måne

tack för dina tips pia
värmer alltid
kanske behöver kolla upp medicinen
jag o maken har ju lite stramt just nu
vart så mycket som sagt
vill helst bara va ensam,(inte från barnen)
inte skilja mig eller så
men vi hittar ju inte fram just nu
till varann
o det är ju inte hans fel
han märker ju hur låg jag är
han tar lite avstånd
o det är ju klart,ju längre tiden går så blir det svårare
att hitta tillbaks
han förstår mig inte riktigt
o jag släpper väl inte in honom riktigt heller
orkar inte
svårt
men nykterär jag
maken repar,lugn kväll
ska se allsång
barnen är glada ,sommarlov
dottern med ny födelsedagsmobil
lillsorken vid grannsorken
o mellansorken har kompis hemma
o jag pular omkring
vattnar mina blommor
dricker kaffe
o är fortsatt låg
men ,,det blir bättre
upp o ner,så är det ju
o jag har vart mer nere än så här
trots allt,10 nyktra dar

jag vill inte gnälla,ligger inte för mig
men här på forum,lättar jag hjärtat
love u too pia
kram Måne