Jag började festa först när jag var 18 år. Och då ganska försiktigt eftersom jag alltid var rädd för vad andra skulle tycka och tänka om mig. Det fungerade väl på det viset i va 5 år. Sedan började jag dricka när jag kom hem efter jobbet. För att koppla av. Eftersom jag bodde ensam så var det ingen som visste något. Det gick förstås så långt så att jag hittade på ursäkter för att inte behöva umgås med vänner för sent på kvällarna. Jag hade nu brottom hem till min Martini som gällde på den tiden.
Så träffade jag min man och under några år så var det slut med vardagsdrickandet. Men fester på helgerna var det gott om.
Men så började jag smygdricka mitt i veckorna. Inte varje dag men när jag tyckte att det var tråkigt och blev deprimerad. För att göra en lång historia kort så slutade det med att jag drack varje dag i minst tre års tid. Jag tyckte att jag skötte det snyggt men var ändå förvånad att min annars så smarta man inte förstod hur det låg till...
Jag började få en ömmande lever, jag hade gått upp rejält i vikt, jag började få svårt att komma ihåg vad jag sagt till folk och upprepade mig. Till slut så lät jag alltid andra leda samtalen och svarade svävande eftersom jag hade noll koll. Jag tyckte livet var drygt och ville sluta dricka men jag kunde helt enkelt inte.
Så kom då dagen då min man konfronterde mig. Jag hade haft det på känn men blev livrädd! Och lättad. Rädd för att han skulle lämna mig och lättad för att nu måste det äntligen bli ett slut på drickandet.
För att göra en lång historia kort så klarade jag till slut av det och var nykter i ett helt år. Sedan så började jag dricka lilte igen när det var fest, kanske 5-6 gånger/år. Och det har gått bra tills i våras då jag halkade tillbaka i smydrickandet igen. Vet inte riktigt hur det gick till när jag tog det steget.
Och så har det fortsatt tills jag tappade kontrollen och min man blev misstänksam.
Ångesten var kvävande och jag panikletade på webben efter något, vad som helst, annat än AA, men som ändå kunde vara ett stöd.
Och här är jag, och tänker rada upp några orsaker som ska hålla mig nykter:
- Ro i sinnet - ingen ångest över vad som sagts och gjort eller inte
- Ro i sinnet - att gå och lägga sig på kvällen utan att oroa sig om sin partner anar något, vakna utan att behöva oroa sig över att sin partner märkt något
- Ro i sinnet - att inte behöva oroa sig för att det ska lukta alkohol av mig på jobbet
- Min kropp mår bra, ingen ömmande lever, en mage som inte krånglar, mer ork toll träning
- Min kropp ser ut att må bra - inget plufsigt ansikte, ingen övervikt (som beror på alkhohol)

Mycket mer går att rada upp men starkaste orsaken är att kärleken till min man ska vara utan ångest!

misu

Tack Ellan!

Tack så mycket för ditt svar!
Jag ska titta in på ett AA möte här där jag bor nu i nästa vecka, torsdagar 18-19 så får jag se vad det ger. Det känns bra!
... och bra att det inte är så mycket med Gud. Har ju inga problem med det då jag inte vet min "religiösa" tilltro riktigt.

Tack!
Kram
Mikael

AL

vilken ångest......igår var jag ensam hemma och drack säker 8 glas vin....känner mej bakis o dum i huvudet. varför gör jag så här???
Första glaset är gott..sen tappar jag kontrollen.....hur kan man vara så dum i huvudet att man bara fortsätter å fortsätter....blir så arg på mej själv.....en tidsfråga innan jag åker dit för rattfylla.....höjden av ångest o pinsamhet....speciellt för en kvinna...

Carinella

Varför är det så lätt att bestämma sig för att sluta dricka när man går och lägger sig? Eller när man vaknar i soffan mitt i natten fortfarande påverkad... eller på morgonen dagen efter?
När morgon blir till dag och dag till em så har jag glömt vad jag sa/tänkte tidigare.
Just nu i denna stund vill jag! Hur ska jag göra/tänka för att vilja i em och ikväll?
Imorgon åker jag till Italien i jobb - själv... Det kommer bli svårt :(
Vill, vill inte, vill, vill inte...
Hjälp!

Är det så att du druckit dig till ett fysiskt, psykiskt beroende? Då är det bara avhållsamhet som gäller, ev. med stöd i form av samtal, AA-möten, närvaro här på forumet, ev medicinering. När du landat i nykterhet har du möjlighet att se över din situation och se hur du kan undvika a-fällan i fortsättningen.

Och stort välkommen till forumet! Vad bra att du har hittat hit!

Det du beskriver är en mycket vanlig beslutsångest där man väger för- och nackdelar inför ett beslut, en förändring. Många medlemmar här har valt att skriva listor för att tydliggöra för sig själv, för- och nackdelar med att fortsätta dricka alkohol som nu och för- och nackdelar med att sluta/minska (beroende på vad man har för mål). Kan det vara något för dig? Det kan ibland vara till hjälp när man har beslutsångest och vacklar fram och tillbaka.
Här har du exempel på några andra personers listor om du vill ha inspiration: https://alkoholhjalpen.se/node/21175

Hoppas du vill fortsätta att dela med dig här! Skapa gärna en egen tråd - då blir det lättare för personer att ge respons till just dig!

Önskar dig en fin resa till Italien!

Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Amanda..

Jag vet inte var jag ska börja men jag hoppas någon där ute varit i min situation och klarat sig ur det... Jag är 37 år och drack första gången när jag var 14. Under hela tonårstiden var jag en av de som oftast drack lite för mycket och så har det naturligtvis fortsatt. Det var ju kul helt enkelt. Jag träffade min man för 14 år sedan och tyvärr hade vi smak för alkohol. Men under våra första år tillsammans var det så mycket annat som upptog våra liv, vi jobbar tillsammans, drev företag och fick vårt första barn. Han är 11 år idag. För ca 7 år sedan började dessvärre vårt drickande eskalera, det finns sånt som jag skäms så mycket över att jag tvivlar på om jag kommer kunna berätta ens här trots att jag är anonym...
Min man åkte dit för rattfylla och blev av med körkortet i ett år men vi lyckades dölja det för alla på något underligt sätt. Vi har fram tills idag lyckats dölja hur illa det är även om jag är ganska övertygad att de flesta i vår närhet misstänker något. Känner att det börjar spricka i sömmarna liksom... för fem år sedan blev jag gravid med vårt andra barn och såklart slutade jag dricka under graviditeten... nästan. Jag mår illa när jag tänker på det, det var bara några få tillfällen visserligen men ändå. Jag oroar mig för om jag förstört mitt älskade barn... hursomhelst flyttade vi utomlands just som han föddes och jag var fast besluten på att allt skulle bli annorlunda. Det blev värre. Med drömjobb och drömbostad blev liksom varje dag till en fest som pågått i några år nu.. Jag och min man dricker minst 2 liter vin nästan varje kväll,då menar jag varje kväll utom kanske en el två ggr i månaden. Känner att jag skulle kunna skriva sida upp och sida ner om all ångest och hur jag mår fysiskt illa över vad jag gör mot mina barn men jag vill gärna att någon orkar läsa färdigt.... Tentan av allt är att jag älskar min man så otroligt mycket men tror inte han vill sluta dricka men det vill jag, jag hatar hur jag är när jag dricker, får minnesluckor ett par ggr i veckan, Gud vet vad jag säger så mina barn hör!!! Det kommer en dag när de förstår att det inte är såhär det ska vara. Önskar att jag bodde i Sverige för här kan jag språket dåligt och sjukvården är inte som i Sverige och alkohol kan jag köpa i vilken mataffär som helst... Är just nu ensam hemma, min man och barn är i Sverige. Jag har inte druckit sedan igår kväll och bestämt mig för att jag vill och måste sluta dricka. Jag kommer aldrig kunna dricka lagom, det vet jag. När jag är ensam eller med bara barnen går det ganska bra men när min man är hemma vill han dricka och då kan jag inte stå emot... vad i hela h-vete ska jag göra?????? Någon som vet eller åtminstone kan ge råd för på fredag är de hemma igen....

Bra att du börjat skriva och förhoppningsvis också läsa i de olika trådarna. Ja, ni verkar ha det rätt tufft med alkoholen och detta påverkar ju såklart hela familjen och barnen tar ofta mer stryk än man orkar ta in. Antar också att du vet att sjukdomen alkoholism är progressiv, d v s man behöver dricka mer och mer för att uppnå samma "berusning, lugn" eller vad man nu är ute efter. Du verkar s a s ha medvetenheten om att detta är inte hållbart för varken dig eller för dina barn, de kommer att få en väldigt tuff uppväxt med 2 alltmer alkoholiserade föräldrar. MEN vad kan du göra? Det jag kommer på är att rensa hemmet från alkohol samt att "förbjuda" mannen att dricka i hemmet. Kanske ska du t o m skriva ner exakt vad du vill säga. Att sluta med detta beroendeframkallande nervgift kan vara utmanande och motivationen behöver ju komma inifrån. Det låter som du har hittat, eller börja hitta din "tipping point" eller botten. Din man verkar inte vara där. Även om ni bor utomlands borde det finnas stöd att få, kanske kan man även få stöd från Sverige interaktivt på något sätt. Hur som helst, stort lycka till!

Amanda..

Tack Morgondag!
Jag var vaken halva natten och läste här, är glad att jag hittat hit!
Jag växte upp med en pappa med alkoholproblem men jag förstod inte riktigt förrän i 14 årsåldern att det var så. En kompis sa till mig att "du vet att din pappa alltid är full va?" Men han har haft tur som har min mamma, när hon förstod att huset var belånat o att han förfalskat hennes namnteckning fick hon nog och vände uppåner på allt. Men han har fortfarande problem att dricka lagom och vi är lika, han och jag. Det som skrämmer mig är att jag har ingen som min mamma, jag måste vara henne... jag har i hela mitt vuxna liv vetat att jag har en addictpersonlighet, jag kallar det så. Kan liksom inte göra saker lagom, ibland är det bra för jag kan vara väldigt driven men mest är det dåligt. Det har länge känts som om vi är på väg mot en stor katastrof, jag vet att fortsätter vi såhär kommer allt skita sig... har ibland tänkt att det kanske måste vara dit vi måste komma för att vi ska få kraft att ändra vårt beteende men det är nog bara alkoholen som talar. Skjut på det så jag får dricka ett tag till.... men jag orkar inte vara den personen mer. När mina föräldrar var här sist gömde jag vin på toaletten men min man drack öppet. Min mamma sa tyvärr att klart han måste få ta en öl efter jobbet, han jobbar ju så mkt... och det gör han och har ont i kroppen men det skulle han nog inte ha om han inte drack så mkt... jag VILL INTE ha det såhär längre, jag kan inte vara den här personen längre!!! På torsdag kväll kommer de hem, jag planerar att prata med honom och efter det får vi se hur det går... det är så mkt jag vill prata med någon om så jag är glad att någon lyssnar!! Jag har egentligen ett bra liv som jag vet många runt mig är avundsjuka på men det får mig bara att förakta mig själv ännu mer, de skulle bara veta hur fake jag, vi, är..... fast klarar jag det här kan jag nog tycka om mig själv igen för det gjorde jag en gång för ganska länge sedan....

Vad bra att du har hittat hit till forumet och delar med dig! Jag slås av att du har så mycket insikt som kan vara till hjälp för dig. Dels att du vet att du är en "addictpersonlighet" som du kallar det och kanske extra sårbar för sådant som kan skapa beroenden.

Du har också förmågan att se var den här vägen leder, om ni fortsätter precis som nu. Många kan ha svårt att se framåt, ofta rusar man fram och hinner inte observera beteenden som kan, om ett eller flera år, leda till en destruktiv livssituation. Därför tror jag att du har ett övertag här som du kan använda dig av. Hur tror du ditt liv ser ut om 2-3 år om du inte gör någon förändring? Och hur tror du att ditt liv kan se ut om 2-3 år om du gör en förändring? Låt fantasin flöda!

Hoppas du vill fortsätta skriva och läsa här! Ett tips är att du skapar en egen tråd i forumet - då blir det lättare för andra att följa dig och svara på just dina inlägg. Ibland kan det ta tid innan en tråd kommer igång, så hoppas du har tålamod.

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Amanda..

Tusen tack för det varma välkomnandet och dina ord!! Det gör mig så glad att få dela detta med andra som förstår mig och det känns som om det är det som kommer ge mig den sista knuffen jag behöver.
De senaste åren har jag tänkt och tänkt, när jag varit nykter vill säga, jag känner mig själv ganska bra vid det här laget... Men det var inte förrän jag i måndags, när jag kände att nu måste det få ett slut som jag började försöka minns var och när det började och då slog det mig att jag ALDRIG kunnat dricka måttligt! Inte en enda gång sedan första fyllan! Det jag kände var förvåning men sedan nån slags ilska, varför har det tagit nästan 25 år för mig att se hur min relation med alkoholen egentligen ser ut???
Men hellre nu än aldrig förstås... Jag har alltid varit: röker jag, röker jag mycket, snusar jag(vilket jag nu gör, har sluta röka tackolov) snusar jag mycket, dricker jag, dricker jag MYCKET!
Jag tror att om vi fortsätter att dricka som vi gör kommer en eller flera katastrofer inträffa, någon av oss kommer skada antingen sig själv och/eller andra genom att köra full, våra barn kommer fara illa på något sätt, ännu värre än de redan gör... Jag KAN BARA INTE låta det hända!!!
Däremot tror jag att om vi slutar med alkoholen NU kommer vi tillslut må bra, hela familjen, på riktigt. Dåliga saker kan ändå hända i livet det vet jag, man kan inte skydda sig mot allt men det ska iallafall inte bero på att vi dricker. Det är det enda jag vet om framtiden just nu men kanske det räcker...
Jag startade en ny tråd i morse(tror jag, är inte så bra på sånt här med datorer o mobiler) är glad att du ber mig ha tålamod så jag vet att det inte är något fel på mig o d jag skriver om reaktionerna uteblir...
Tack för att ni finns!!! Jag tror ni räddar fler än ni vet om!!!❤️❤️

Magika

Vet inte om jag skriver på rätt ställe här nu?Är inte särskilt bra på datorer...Första gången jag skriver här.Har läst era inlägg tidigare, och tycker ni är så starka!! Just nu mår jag så himla dåligt!! Har sjukskrivit mej i 3 dagar för"förkylning".Sanningen är att jag drack mej redlös i lördags, halkade och slogs med min sambo.Har ett blåöga.Min son, som är 19 , är hemma och har ännu inte sett mitt öga, så nu kan jag dikta ihop nåt om att jag lekt med hunden!! Hur har det blivit såhär??? När barnen var små hade jag inga problem med a.Sen jag skilt mej och träffade min sambo så har det blivit mycket mer.Nu dricker vi varje helg, fredag eller lördag, och det blir ALLTID för mycket!! Kan inte dricka med måtta!! Vill vara vit nu, helst för evigt, men det känns svårt med tanke på att vi reser oftast 2 ggr/år , och hur lätt är det att avstå från a då?? Jag är 50 år och så jävla dum i huvudet att jag inte lär mej ett skit av mina misstag.Känner mej så falsk och misdlyckad! Om folk skulle veta hur jag egentligen är, skulle dom vända mej ryggen mesamma!!!

Magika!
Läste nu ditt inlägg, hoppas du kommer se detta! Starta din egen tråd, då blir det lättare att hitta svaren man får.
Måste snart ut och jobba men vill bara säga att det är alkoholen som får dig att känna dig falsk och misslyckad! Man tror oftast man dricker för man mår dåligt men det är nog så att man mår dåligt för att man dricker.
Styrka och kram till dig. De som vänder dig ryggen för att du har alkoholproblem är nog inga vänner värda att behålla ändå. Här dömmer ingen för vi vet vad du känner och går igenom.

Magika

Tack Amanda!!! Ja bara jag visste hur jag startar en egen tråd??? Är ju en 50 årig kärring med noll koll på nätsidor ? förutom på jobbet och betsla räkningar...

Det är du inte ensam om heller?? jag är värdelös på datorer, för några år sedan skulle jag hjälpa min son med hans första power point. Jag trodde det involverade en overhead-apparat...????
Hursomhelst är det enkelt att starta en egen tråd. När du läser detta kan du bara skrolla dig högst upp på denna sida och i toppen till höger står det "Starta ny forumtråd" klicka bara på den så kan du börja skriva!
Lycka till och kram!???

Orolig kvinna

Måndag lunch och jag har inte gått upp ur sängen än... sjukskrev mig för att jag inte ville lukta sprit på jobbet. Drack till kl 2 inatt tillsammans med sambon.
Jag vill så despetat sluta dricka alkohol. Detta beteende började i samband med min skilsmässa för något år sedan och nu är jag så trött på att det påverkar så otroligt mycket i mitt liv! Jag vill bara gå tillbaka till den jag var innan skilsmässan (men inte själva äktenskapet) alkoholkonsumtionen ökade sista året innan separationen från nästan aldrig till varannan vecka, till varje helg, till flera ggr i veckan och har efter det fungerat som ångestdämpande i perioder. Jag har ju nu träffat en ny man och är faktiskt lycklig, men vi dricker båda två för mycket och vid fel tillfällen. Grejen är att jag tror att det skulle vara otroligt lätt för oss att låta bli, men det har blivit något som vi "unnar" oss på rutin nu för tiden. När vi är isär (min sambo jobbar borta i veckorna) så går det bra för honom att låta bli och för det mesta för mig också.
Min sambo åkte imorse, helt klart onykter, till sitt jobb och jag sjukskrev mig och låtsas inför honom att jag jobbar... fan jag vill bara sluta med det här, men vet inte hur...

Snart 50

Hej!
Jag har alltid tyckt om att dricka alkohol sedan jag provade första gången då jag var 15. I tretioårsåldern blev drickandet en självklarhet på helgerna även fast jag bara var hemma. I dagsläget dricker jag en vinbag eller mer o veckan. Jag känner mig less på alkoholen som ställer till saker i mitt liv. Det går ut över min familj min fina man o till o med mina hundar och mig själv.
Har idag beslutat mig för ett nyktrare liv och hoppas att jag kommer att klara av det.

Snart 50

Prata med din man, kanske kan ni hjälpas åt. Ta en dag i taget.
Hoppas du klarar det!