Här hittar du användarnas tips på bra litteratur, internetsidor och filmer.

"Just nu är jag här" av Isabelle Ståhl.

Jag tycker det är en fascinerande relationsroman med många existentiella tankar där läsaren befinner sig i Elises grubblande och varande i samtiden.
Elise, 29 år, får ångest av att planera.
Jag får ångest av att inte planera.

Jag är dubbelt så gammal som Elise och har inte levt med sociala medier på det sätt hon gör. Tinder vet jag knappt vad det är och FB har jag valt bort.

Men ändå sugs jag in i Elises inre och yttre värld som är så skickligt beskriven.
Så psykiskt skör och sakligt betraktande på samma gång.
Hög igenkänning för alla som självmedicinerar.
Betyg 4 av 5

John-Erik

Tror att ni har ett virus. Man ska nog inte klicka på de kinesiska tecknen i meddelandena .
Kan för lite om det men tror att det kan vara bra att låta bli.

Mvh

John

Georgia

Tips på en jättebra film: When a man loves a woman. Jag har sett den flera gånger. Rekommenderas starkt.

Jag har just läst "Glöm mej" av Alex Schulman. Han skriver gripande om hur det var att växa upp med en alkoholiserad mamma. Bra beskrivning av medberoende både som barn och vuxen. Så många som far illa då nån i omgivningen är alkoholist.
Jag läste också Mikael Persbrandts memoarer. Utlämnande om alla problem med alkohol och droger. Obegripligt men starkt och ärligt berättat.

ganska direkt då den kom ut, så otroligt bra beskrivning just av medberoende. Pehrsbrandt har jag inte läst men ska göra det efter din recension. Ha det bra, alltid fint att se ett avtryck från dig? / mt

Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna, skriven av Anders Hansen.

Väldigt intressant bok. Fått mig mer motiverad att börja röra på mig, främst för psykets skull. I ett kapitel tas ångest och oro upp, är nog ganska vanligt här på forumet.

Alkisbarn av Robert Laul kan rekommenderas. Lyssnade på den som ljudbok uppläst av Robert Laul själv och den är riktigt bra.

Vägen ut av Kjell Olof Feldt och Birgitta von Otter är också bra. Om att minska och ta kontrollen över sitt drickande.

Av Jeanette Ekström. Ruggigt bra bok, som är en verklighetsskildring. En svensk polis som blir alkoholberoende, tappar fotfästet helt. Blir kär i en kvinna med psykisk obalans och alkoholberoende. Hon har för honom en karismatisk personlighet. Sträckläste boken. Författaren beskriver alkoholens beroendeproblematik på ett igenkännande tragiskt vis..

Men sen jag slutat dricka har jag märkt hur oerhört mycket alkohol det dricks på tv, film, tvspel och annan media. Tänkte inte på det direkt tidigare men nu är det överallt. Grannen kommer över, ta ett järn. Hård arbetsdag, ta ett järn. Lösningen på allt, ta ett järn.

Det dricks otroligt mycket i många av dom romaner och deckare jag läser också. Ofta beskrivs även baksmällan. Det belyser hur alkoholen finns i alla sammanhang, hela tiden. Så inte konstigt att vi gärna vill tro att vi ska kunna lära oss att dricka måttligt. Det kan vara ett visst socialt handikapp att vara nykterist. Beroende på ålder och umgänge. Men fördelarna överväger och man lär sej att hantera det.

Li-Lo

Gott nytt år på er och tack för at ni vill dela information och ge varandra stöd. Jag skulle ändå vilja be er om att inte lägga in länkar här, vi gör bedömningar vid varje enskilt tillfälle om vi ska ha kvar dem eller inte. Vi strävar efter att ha ett forum fritt från exempelvis reklam, försäljning, hot och något som kan påverka anonymiteten. Så glad för att ni delar och samtidigt mån om att behålla en vad ska jag säga klickfri (?) kultur. Personligen påverkar det mig även positivt genom att det sänker tempot, ger tid för reflektion och hjälper mig att stanna upp. Vad tänker ni?

Vänligen och med hopp om förståelse

Li-Lo
Alkoholhjälpen & anhörigstödet

Jag tycker att i denna tips-tråd ska det vara ok med länkar. Det finns så många bra tips som vi kan bli hjälpta av och så lätt att dela.
Men självklart ska man inte dela vad eller hursomhelst... Man måste själv ha klart för sig vad det handlar om samt se hela inlägget innan man delar det.

Li-Lo

Tack för återkoppling. Ja det är svårt att veta hur gränser ska dras och om dom ska det. Vi i admi har återkommande diskussioner om just detta. Som du säkert sett har en del länkar fått stå kvar av just de skäl du nämner samtidigt som vi värnar om att forumet ska få vara en plats för individuella berättelser. Ibland kan man även ge tips utan at skriva ut en hel länk.

Önskar dig en fin dag
Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet