Hej Vinäger!
Det är mörkt och kallt under vinterhalvåret vilket resulterar i att jag spenderar mindre tid med mina vänner. Jag har relativt få aktiviteter inbokade under de kommande två månaderna. Målet är att planera in nyktra aktiviteter såsom fika eller bio. Nästa vecka har jag bjudit in några vänner till en friluftsaktivitet och vi ska därefter äta lunch. Jo, det stämmer att jag försöker undvika risksituationer där det finns tillgång till alkohol. Ja, du har rätt i att alkoholen därmed styr och begränsar mitt liv. Vilken strategi föreslår du? Tack!

Hej IronWill!
Det är intressant att du har kommit underfund med dessa saker. Jag instämmer i mycket som du har skrivit. Jag har kommit fram till att jag tidigare har umgåtts med individer som jag egentligen inte har något gemensamt med förutom festandet. Jag umgås inte längre med dem utan umgås endast med vänner som jag tycker om i nyktert tillstånd. Det gläder mig att höra att du är bättre på att läsa kroppsspråk och signaler. Det är viktigt att lära sig hantera sociala situationer och nya bekantskaper utan alkohol. Tack så mycket! Jag är glad över att jag försöker minska på min alkoholkonsumtion innan det är försent.

Fredag
Jag var stressad under eftermiddagen eftersom jag var tvungen att slutföra vissa saker på jobbet. Jag cyklade hem, duschade och åt middag. Jag kände mig fortfarande stressad och valde därför att gå till systembolaget. Jag köpte en flaska glögg och drack upp majoriteten av den på en timme. Alkoholen mildrade stressen och jag kände mig lugn och glad. Jag smsade killen som jag dejtar, vi mötes upp i stan och drack några drinkar. Det blev totalt 7,5 standarglas under kvällen. Han sov därefter över hos mig och vi vaknade på eftermiddagen.

Lördag
Jag gick upp, drack upp det sista av glöggen och vilade i sängen i några timmar. Jag kände mig trött och bakfull under hela eftermiddagen. Jag lagade en stor måltid till oss och vi hade en trevlig konversation under middagen.

Söndag
Jag vaknade vid lunchtid och kände mig fortfarande trött ifrån i fredags. Jag har ombesörjt alla hushållssysslor och det som står på ”att göra listan”. Jag lovade mig själv att jag inte skulle dricka alkohol men gjorde det ändå. Jag känner mig därför besviken på mig själv. Jag får tar nya tag istället. Planen är att vara nykter i 54 dagar.

Kärleksguden

Det var ett av mina problem också, orkade inte handla, tvätta kläder, boka möten, gå till läkare, ingen bra mat, ingen träning, knappt något socialt umgänge.

tillslut var jag tvungen att ta boendestöd av kommunen, så jag hade rena kläder att gå i. Så jag hade någon att prata med. Så jag kunde gå till tandläkaren.

Det var en bra hjälp i början, men det som fick mig att bli den jag är idag är att jag blev tipsad om beroendemottagning. Fick prata tre gånger i veckan en mot en med sjuksköterska. Jag slutade att supa.

Ibland kan man behöva något mer än sin egna vilja att sluta. Så var det i mitt fall. Professionell hjälp var min väg.

´Men klarar du dig själv och med forumet så är det ju toppen med, lycka till med 54dagar!

Är inte ett bra tecken efter en flaska glögg och 7,5 standardglas.
Du säger att målet är att vara nykter 54 dagar (väldigt specifikt antal dagar), men hur ska du ta dig till målet? Vad ska du ha för strategi och hur ser planen ut?
Det kommer att kräva en del av dig.

/Iw

Hej Kärleksguden! Det glädjer mig att höra att du fick adekvat hjälp från kommunen och en sjuksköterska. Vilka råd gav vederbörande dig? Jag har konverserat med en psykolog vid tio tillfället för två år sedan. Hon gav mig bra verktyg för stresshantering. Jag lyckades skära ner från 20 glas per vecka till 10 glas per vecka med hjälp av hennes goda råd. Jag har fått professionell hjälp tidigare och läst på inom ämnet. Jag vet vad jag borde göra men problemet är att jag inte gör det när jag blir stressad och sugen på alkohol. Jag behöver etablera goda vanor och eliminera dåliga vanor. Tack så mycket!

Hej IronWill! En liten rättelse. Jag drack totalt 7,5 standardsglas under kvällen. Jag instämmer med dig att det är en alltför stor mängd och det är problematiskt att ta en återställare dagen efter. Nedan följer en strategi för att nå målet.

Kaffe
Jag har insett att jag blir stressad på eftermiddagen och kvällen om jag dricker kaffe på morgonen eller vid lunchtid. Kaffe stimulerar kroppens centrala nervsystem och har en halveringstid på 5 timmar. Jag känner mig pigg, glad och produktiv om jag dricker kaffe. Jag är dock känslig för uppiggande substanser och borde därför avhålla mig från kaffe framöver. Det är dock acceptabelt att dricka svart te så länge jag håller mig under tre koppar svart te.

Cykel
Jag köpte en cykel för ett år sedan och cyklar till jobbet varje dag. Regelbunden motion fungerar förebyggande mot stress och ångest. Jag finner det givande att cykla och har hittat många bra och säkra cykelbanor i Stockholmsområdet. Om jag cyklar till ett event efter jobbet kan jag inte dricka alkohol eftersom jag ska cykla hem efteråt. Att cykla är en utmärkt ursäkt inför andra och hindrar mig även från att dricka alkohol på eventet. Jag har köpt varma vinterkläder och ska fortsätta att cykla under vintern.

Nästa gång jag känner mig stressad och sugen på alkohol ska jag använda en av följande metoder:

Krama en kollega eller en vän
Gå en kort promenad längs med vattnet (10-15 minuter)
Ring en väninna och prata om problemet
Städa lägenheten eller ombesörj disken

Jag har varit nykter den här veckan vilket känns bra. I början av veckan hade jag ett sug efter alkohol men jag motstod det. Jag ville inte dricka alkohol eftersom jag hade lovat mig själv att inte göra det. Dessutom hade jag ett inbokat träningspass dagen efter och jag ville inte vara bakfull och trött på träningen.

En kompis är på besök i Stockholm och han föreslog att vi skulle ta en öl efter jobbet. Jag förklarade för honom att jag inte vill dricka alkohol eftersom jag planerar att cykla hem sedan. Jag förslog en promenad längst med vattnet och middag på ett gemytligt kafé. Han accepterade föreslaget och vi hade en angenäm kväll där vi diskuterade politik och dylikt.

Några kompisar skulle gå ut och festa på fredag kväll. De bjöd med mig men jag tackade nej eftersom jag hade en tidig morgonaktivitet på lördag. På lördagen spelade jag biljard med en kompis och vi åt lunch efteråt.

Jag har försökt många gånger men det funkar tyvärr inte för mig, faller alltid dit till slut. Möjligen i framtiden att man kan dricka ETT glas, aldrig mer. Om man blir tillräckligt påverkad för att tappa omdömet är det oftast kört sen. Hur går dina tankar?

Hej!

Tack "Chiron"!

Det är en bra synpunkt "Ångestmoln". Om jag dricker två glas alkohol blir jag oftast sugen på mer. Jag instämmer. Alkohol påverkar beslutsförmågan kraftigt och gör tyvärr att omdömet försämras. Jag försöker att köpa små mängder alkohol från systembolaget. Detta gör att jag aldrig har tillgång till stora mängder alkohol och jag undviker därigenom att bli för full.

Jag har tyvärr druckit alkohol under veckan. Det blev totalt fyra glas under en vardagskväll vilket resulterade i trötthet och bakfylla dagen efter. Det känns tråkigt att sätta upp regler angående nykterhet som jag sedan inte kan hålla. Jag överväger därför att inte sätta upp nya regler.

Ger du upp eller ska du bara allmänt dra ner?
Att köra på ”känn” är oerhört svårt eftersom du då inte har några spärrar och kan alltid köra på efter ”sugnivå”.. Har testat både regler och på känn. Regler funkade för mig ända tills att jag trodde att jag var redo att kära på känn. Sen brakade korthuset ihop och jag vaknade på hallgolvet igen ganska snart. Har testar detta hmm... många många gånger under 20 års tid. Oftast är det när jag kommit upp i ca 3 öl som gränsen för vad som är en rimlig mängd att dricka flyttas fram. Jag tror på regler om man kan hålla dem. Där kommer morivationen in. Hur gärna vill du dra ner? Jag ville nog egentligen inte alls dra ner tror jag, annat än när ångesten satt i. Men efter en rejäl fylla med konsekvenser så hittade jag iaf motivationen till att inte dricka alls. Färre regler på det sättet, eller eg bara en: Aldrig någonsin ok att dricka. För mig hjälpte det att tänka titt som tätt under dagarna att ”jag är en alkoholfri person”, eller ”jag dricker inte alkohol”. Så att det kanske ”präntades” in. Hoppas jag, känns lite så iaf. Ändrar fokus från det negativa till en ny bild av mig som är neutral. Bara fakta. Kanske funkar med regler, ”jag dricker alltid bara två öl”. Känns larvigt kanske, men jag får för mig att det ekar till och från i skallen av sig själv ibland nu på senare tid. Hur som helst hoppas jag att du hittar ditt sätt och kämpa på.
(Editerade lite)
Kom på en till grej, det hjälpte mig också att försöka se alkohol på ett nytt sätt. Det är ju ett cancerframkallande lösningsmedel med olika smaker, trots all fin ”kultur” vi omgärdar det med. Håll på tillräckligt länge och den ”löser upp” kroppen med, tyvärr inte problemen... Finns numer ingen riskfri konsumtion, men en låg dos innebär låg risk. Sårtvätt med Tonic. Klisterborttagning med Cola. Det kanske också kan hjälpa att tänka på aktivt när man drar ner. Små förändringar i tanken över lång tid. Aja, ska hålla käften nu. Lycka till!

Hej!

Tack för ditt svar. Jag kände mig omotiverad i söndags för en vecka sedan men nu känner jag mig motiverad igen. Jag instämmer. Om jag dricker två glas vin blir jag vanligtvis sugen på mer. Under vissa sociala situationer är det därför enklast och bäst att vara nykter. Jag är glad att du till slut hittade motivationen till att sluta dricka alkohol. Jag försöker lista ut vad som är en lagom alkoholkonsumtion för mig. Just nu känner jag att alkohol hindrar mig från att nå mina studiemål och träningsmål. Det är min främsta motivation. Hur hanterar du sociala situationer som involverar alkohol?

Det är en bra synpunkt. Bakfyllan som uppstår vid ett stort alkoholintag är bekymmersamt. Att inta alltför stora mängder på samma gång kan leda till illamående och i värsta fall spya. Det är ett klart tecken på att alkohol är ett gift som kroppen har svårt att hantera. Tack!

Jag har varit nykter den här veckan. Jag har varit stressad och haft ett sug efter alkohol vid några tillfällen. Jag har motstått suget och intalat mig själv att det går över efter ett tag. Ibland försvann suget efter tio minuter och ibland var jag tvungen att vänta 90 minuter. Jag missade ett träningspass förra veckan eftersom jag var bakfull. Den här veckan har jag tränat en extra gång vilket betyder att den genomsnittliga träningsnivån är bra.

Jag går på fest/aw/middagar/pub etc när det finns kul folk med. Förr gick jag på allt för att det blev ju ”roligt” efter ett gäng bira oavsett. Om inte annat fick man ju dricka. Men när jag väl går så kör jag alkoholfri öl eller läsk och försöker gå all in på att ha kul ändå. Brukar känna mig lite andrahandspåverkad på något sätt efter ett tag. Till och med dansat nykter några gånger. :) Lite stelare säkerligen men var roligare/mindre pinsamt än jag trott. Känner sällan att jag missar något. Går hem när sällskapet börjar bli riktigt fulla och det finns risk att man blir förbannad på dem. (Vissa manliga bekanta säger idiotiska saker när de börjar bli riktigt på lyset. Eller när jag har lust att gå hem bara. Nosecco eller alkoholfri öl funkar bra på middagar. Lagrad Julmust är kvällens tema. Köpte en alkoholfri ”sprit” häromdagen. Vet inte riktigt om jag kan rekommendera den men den skojjar iaf till drinkar lite. Jag har inga problem med substitut, det hjälper mig. Vissa verkar dock ha lättare att trilla dit om de dricker alkoholfri öl ex. God Jul på dig och alla andra som eventuellt läser en dag som denna!

Hej!

Tack för ditt svar. Det glädjer mig att höra att du fortsätter med ditt sociala liv och väljer alkoholfria drycker i stället. Det är en bra synpunkt. Jag har tidigare umgåtts med vänner för att de brukar bjuda in mig till fester. För några år sedan när jag skar ner på drickandet slutade jag att umgås med dem. Jag kom underfund med att vi inte hade något gemensamt förutom alkoholen vilket känns tragiskt. Tack! God jul i efterskott.

I dagsläget vill jag undvika sociala kvällsaktiviteter eftersom det finns risk att jag dricker alkohol. Igår tog jag en lång fika med en kompis vilket var angenämt. Jag har inte planerat något inför nyår eftersom jag inte vågar gå på en nyårsfest. Jag ska lägga på tidigt på måndag kväll och gå till gymmet på tisdagen. Den här veckan har jag varit nykter vilket känns bra.

För några veckor sedan dejtade jag en kille som drack alkohol regelbundet. Han är lika gammal som jag och studerar på ett välrenommerat universitet. Det är förvånansvärt att han klarar av en avancerad utbildning trots ett medelhögt alkoholintag. Vi har druckit alkohol vid varje tillfälle förutom ett. Jag bjöd ut honom på bio. Han föreslog att vi skulle dricka alkohol före och efter bion. Jag sa att jag inte ville dricka någon alkohol eftersom jag skulle cykla hem. Det är bekymmersamt att han föreslår förtäring av alkoholhaltiga drycker på en vardag. Jag avslutade dejtandet med honom förra veckan. I framtiden kan jag inte kan dejta eller bli tillsammans med någon som har en regelbunden alkoholkonsumtion. Det är viktigt för mig att hitta någon som har en låg alkoholkonsumtion och som tränar regelbundet.

Debora2

Hej Holistic 2!
Hur har du det? Hur har du det? Hur går det med alkoholen och träningen? Hoppas att du har ett gott nytt år

Hej Debora2!

Det har tyvärr gått dåligt den här veckan. Jag gick ej på en nyårsfest och var nykter på nyår. Jag fick dock en mild förkylning i början av veckan och har därför avhållit mig från träning. Det har varit stressigt på jobbet och i torsdag hade jag ont i magen av stressen. Jag gick runt och gjorde lite ärenden efter jobbet och hoppades att smärtan i magen skulle upphöra men det gjorde den inte. Jag köpte därför alkohol på systembolaget och drack flera glas till middag. Jag gick därefter på ett event och fortsatte att dricka alkohol. Det blev totalt 5,5 glas under kvällen.

Jag var fruktansvärt trött och bakfull på fredagen och var inte produktiv på jobbet. På lördagen var jag stressad och hade ångest vid två tillfällen under dagen. Idag ska jag jobba några timmar hemifrån för att kompensera för fredagen. Jag tror att förkylningen har upphört och jag ska gymträna imorgon. Jag ska försöka att vara nykter cirka 3 veckor framöver. Tack. Gott nytt år!

Hej,

Läst tråden och förstår precis som många andra känslan. Alkoholen är hemsk. Det viktiga är dock att aldrig ge upp kampen när det kommer bakslag. Har själv varit mer eller mindre nykter i 3 år men åkt på ett par bakslag när jag ”bara” skulle unna mig ett glas på en trevlig bar. Ångest o besvikelse som följd men det är bara att börja jobba igen. Nya mål och förhoppningsvis nya härliga nyktra dagar. Kämpa på. Det går att hitta enorma kickar utan alkohol och droger. Lycka till.