Din dotter har så rätt. Alkohol löser inga problem. Alkohol skapar bara problem. Och döljer de riktiga problemen. När alkoholdimmorna skingras kan de riktiga problemen komma upp som gubben ur lådan och slå oss på käften.

Helt utan skyddsfilter får vi ta emot snytingen och sen sakta men säkert förstå vad som hände, och slutligen nyorientera oss.

Känner du till ”förändringens fyra rum”? Tänk dig en kvadrat som är delad i fyra delar. Längst upp till vänster har du rummet som är fyllt med chock och ilska.

Efter ett tag ramlar man ner i rum två - förnekelse och sorg. Det tredje rummet, nere till höger, innehåller acceptans och att man återfår balansen lite. Man lyckas distansera sig och nyansera bilden av det som hänt.

Slutligen hamnar man i fjärde rummet uppe till höger. Då har man nyorienterat sig - hittat en ny väg framåt.

I varje kris kan man kuta fram och tillbaka mellan rum 1, 2 och 3 otaliga gånger. I vissa rum stannar man väldigt länge - och det tar olika lång tid för alla människor att färdas från rum 1 till 4.

Min erfarenhet är dock att ju fler kriser man har genomlevt, desto snabbare går processen. Det är därför vi kan imponeras av att personer med mycket motgångar i livet så smidigt hanterar dem. Allt man övar på blir man bättre på.

Håll ut. Tids nog hamnar du i fjärde rummet. Och alkoholen tar dig aldrig dit, tvärtom. Då får du ännu en kris att hantera parallellt.

Kram ?

Hej! Jag förstår att du verkligen har det jobbigt nu men som sagt, att ta ett återfall i detta läget kommer bara göra saker och ting ännu värre. Bra att du är så stark och inser att det inte är ett alternativ. ?

Tänk på hur dåligt du mådde innan du slutade dricka, inte vill du tillbaka dit och dessutom ha de här jobbiga sakerna att handskas med ovanpå det. Det skulle ju bli värre än värst. ?. Tänkt positivt, du är nykter och allt du gör är i nyktert tillstånd= det bästa. Det här är inget du dör av och allt löser sig på ett eller annat sätt.

Jag tänkte i början, (fram till 3-4 månader ca ) att jag nog skulle börja dricka om tex ett av mina barn plötsligt dog. Numera är det helt otänkbart, varför skulle jag börja dricka. Det hade bara gjort det hela ännu värre.

Kram ❤️

som döljer sig bakom era alias, Andrahalvlek och Torn ?

Det var riktigt skakigt där ett tag, men jag tar mig så sakteliga framåt.

Minns kvadraten, Andrahalvlek. Fick den beskriven för mig när mina föräldrar dog. Det är faktiskt en väldigt bra beskrivning på bearbetning. Jag hoppar lite fram och tillbaka, men vet att jag kommer att komma till det fjärde hörnet så småningom. Har gjort det förr.

Att prata om nykterheten är väldigt bra. Hade ene sonen här igår och vi pratade om alkohol och dess verkan och just detta faktum att det många gånger uppfattas som konstigt och avvikande att avstå.

Var på mitt gamla jobb nyligen och de frågade om jag inte skulle vara med på kommande vinlotteri. Jag berättade då (lite stolt faktiskt) att jag slutat dricka alkohol så vinlotteri är tämligen ointressant för mig numera. Kan känna att ju fler som vet desto större trygghet för mig.

Sen har jag fått jobb??Börjar 2 november och kommer att jobba typ halvtid. Det är skiftarbete och det passar mig väldigt bra. Jag kan ha lite längre lediga perioder och jobba varannan helg.

Skall idag fortsätta reda på vinden. Vi har två vindsförråd och jag håller på att flytta runt så att det ena förrådet blir mitt och i det andra ställer jag makens saker. Så kan han hämta sina grejor utan att flytta runt med mina.

Så jag kanske är på väg till det fjärde hörnet? Nytt jobb och ordning på vinden??

Återfall? Näe, skulle inte tro det!

För

Jag lever
Jag andas
Jag är nykter (idag också?)

Kram ⚓️

Grattis till jobbet! Och du är absolut på väg in i fjärde rummet ?

Du kommer säkert springa tillbaks till det tredje rummet ibland, men till slut står du stadigt i det fjärde rummet!

Kram ?

Jag är imponerad av dig Sommarbarnet som förutom det här med din man, roddar med bilaffärer, bostadsfixande, och som grädde på moset skaffar ett nytt jobb! Och allt detta under pågående nykterhetskämpande!

Du är verkligen handlingskraftig och vet vad du vill. Bra också att du pratat med andra, en väldigt viktig parameter enligt mitt tycke.Det blir man ännu starkare av. Du kan med mycket gott samvete vara stolt. ?

Kram

och grattis till jobbet.
Bra gjort att avstå alkoholen fast du har det kämpigt och mycket omkring dig.
Kram?

att man kan imponera på någon?Tack, Torn?

Hade egentligen tänkt lugna mig lite med jobb, men så dök det upp ett tillfälle som jag inte kunde tacka nej till. Jag kommer att vara på ett ställe som jag jobbat på tidigare så det känns inte alltför svårt och det är i alla fall ett jobb?Vissa dagar känns de liksom att ingen vill ha en längre, men nu vill ju någon ha mig om än på ett sånt osexigt vis som bara jobb, men ändå?

Kram?

Jag är ursinnig!

När jag för första gången lärde känna min man, för ca 25 år sedan, jobbade vi ihop. Det funkade inte så jättebra. Jag tyckte att han var sur jämt och han tyckte att jag var ifrågasättande. Vi var i luven på varandra inte bara en gång.

Tiden gick och sen för nästan 7 år sedan kontaktade han mig på Facebook. Han bjöd ut mig på middag och jag som hade bestämt mig för att leva ensam föll pladask! Han var varm och inkännande. Han fick mig att må bra och vi hade massor att prata om. Han lyssnade!

Han var väldigt på att vi skulle förlova oss tidigt och han uttryckte också att han ville gifta sig snart. Det är ju smickrande och även om jag borde bromsat så kände jag mig lite som tagen med storm.

Ganska tidigt i vår relation kunde han visa svartsjuka gentemot mina barn. Jag gjorde klart för honom att de är mig nära och kommer alltid att vara det. De kommer först. Trodde i min enfald att när han kände sig tryggare med mig så skulle denna svartsjuka lägga sig. Det har den väl till viss del, men den lyser genom mellan varven. Han kommer ofta med synpunkter på mina ungar och de är sällan grundade på något.

Han har under hela vårt förhållande flaxat mellan det han säger att vi skall göra och sedan ändrat sig till att vi skall göra något helt annat istället.

Han har otaliga gånger lämnat mig ensam efter ett gräl. Innan vi flyttat ihop stack han till sitt hus och senare har han gått till jobbet eller någon av sina lägenheter. Ofta i samband med att han går har han vräkt ur sig något kränkande.

Han har bevisligen ljugit för mig ett antal gånger. Och inga små vita lögner utan medvetet lurat mig.

Jag har ställt upp för hans barn. Givit bort grejor och finansierat nya boenden för dem. Nästan alla pengar har jag fått tillbaka, men han är fortfarande skyldig mig en del.

Jag har lyssnat och försökt vara förstående när han talar om sina tidigare relationer. Mamman till barnen är tydligen totalt knäpp. Men jag undrar ju nu vad han kommer att säga om mig?

En nära vän till honom sa en gång ”Han (maken) är så annorlunda i början av en relation, men sen är det som att han inte orkar hålla fasaden uppe”.

Varje gång vi haft en uppgörelse och han kommit med något nedlåtande eller kränkande har jag sagt till honom att varje gång det händer så tar det en bit av min kärlek till honom.

I samband med att vi träffades ökade också min alkoholkonsumtion. Han gillar att ha ”fest” med vin och god mat. Vi har åkt på all-inklusiveresor (som jag har betalat) och alkoholen har flödat.

När jag i våras började grunna på allvar på vår relation så började jag också tänka på detta med alkoholen. Vi har ofta bråkat när vi druckit och det har ju aldrig slutat bra.

Jag började också att dricka mer ensam och allt accelererade.

Jag har väldigt ofta i samband med alkoholintag funderat på att skilja mig så när jag nådde min botten i somras hade jag en liten förhoppning om att VI skulle bli bättre. Döm om min förvåning när jag upptäcker den totala motsatsen.

Nej, jag VILL inte mer nu! Varken att vara gift med honom eller dricka alkohol!

Idag fick jag faktiskt frågan ”Dricker du alkohol?” av en liten farbror jag brukar möta på hundpromenaderna. ”Nej” sa jag och kände mig faktiskt sådär stolt igen!

Hade inte tänkt att skriva om detta, men det är skönt på något sätt!

Jag lever
Jag andas
Jag är nykter

Kram ⚓️

Ditt äktenskap är på pricken som mitt andra äktenskap.
Höll i 5 år. Vi skilde oss 2016.

Blev över huvudet kär.
Han var otroligt omtänksam och gav mig massor med uppmärksamhet.
Han behandlade andra dåligt och jag min idiot trodde det gällde bara andra, mig skulle han alltid behandla väl.
Vi skulle flytta ihop och gifta oss bums!
Jag skulle inte prioritera mina barn.
Mycket vin blev jag serverad.
Hatade sitt ex, hans barns mamma.
Sedan orkade han inte hålla uppe den fasaden och behandlade mig som skit.

Jag stack och snabbt gick det.
Inte ångrat mig en sekund.
Min relation med mina barn blev 200% bättre.

Det positiva när man inte har barn ihop är att man inte behöver se den andra efter att skilsmässan är över.

Jag förstår verkligen vad du går igenom⚘

Ut med allt bara - allt måste ut i friska luften och luftas!

Min alkoholiserade ex-sambo snackade SÅ mycket skit om sitt ex, allt var hennes fel. När jag till slut förstod hur mycket han hade ljugit för mig, så skämdes jag för vad jag hade tänkt om henne.

Hörde någon gång att en man som pratar skit om sitt ex är ingen bra man. Det kanske ligger något i det.

Själv tycker jag att det är oerhört osexigt att prata om sitt ex överhuvudtaget när man träffar någon ny.

Du ska vara glad att du kom undan med hälsan i behåll! Slicka dina sår, skrik och gråt och stampa i golvet. Köp en boxboll och puckla på.

Du kommer stärkt ur det här till slut. Nykter dessutom.

Kram ?

har lagt sig över mig. Det var nog bra att jag skrev av mig igår?

Sov som en stock inatt. En underbar promenad med hunden i morse. Träffade massa hundmänniskor så promenaden tog lite extra tid, men vad gör det när solen skiner och man har vaknat på rätt sida utan att vara bakis?

Ett besök hos frissan (där jag nästan somnade i stolen) och en stilla promenad hem. Mötte en av mina blivande kollegor som uttryckte sin glädje över att jag skall börja arbeta hos dem igen. Balsam för min lätt sargade själ?

Har tittat på de stackare som ilar in och ut ur Systembolaget. Visst, det är ju fredag idag?Själv smuttar jag på mitt kaffe och är nöjd med att slippa gå in där.

Äldste sonen har ”bokat in” mig ikväll för spelkväll så jag traskar dit och det är så skönt att veta att ingen alkohol kommer att drickas och jag kommer att vakna även i morgon utan känslan av att vara bakfull?

Kanske känner jag detta stilla lugn delvis av att jag googlat runt på nätet och äntligen fattat att maken inte kan tvångsköpa ut mig ur lägenheten och om jag sätter hårt mot hårt kan jag faktiskt går ur detta utan att bli helt barskrapad?

Känner tacksamhet över mitt liv. Jag vet att jag kommer att klara mig och jag vet att allt kommer att ordna sig även om det kan ta lite tid. Och framförallt är jag tacksam över min nykterhet✨

Ingen alkohol betyder mer liv för mig?

Kram?

Du skulle skaffa dig en riktigt bra bankkvinna. Som också skiljt sig från en osympatisk man ? Sen kastar du in henne i ringen med maken.

Minns känslan när jag tredje månaden började fylla i antal nyktra veckor på min väggkalender en månad i förväg. Så säker kände jag mig ??

Chill helgkram ?

advokat om det skulle behövas @Andrahalvlek?Kan kanske behövas. Väntar just nu bara ut honom och ser vad hans nästa drag blir?Inte hört något av honom sen vi sågs i söndags.

Har haft en ljuvlig dag med alla ungar som kommit och gått i omgångar så nu är jag ganska trött både i kroppen och knoppen?

Men det är bara SÅ skönt att slippa (va? Var det jag som skrev det?) dricka alkohol! Kan delta i alla samtal och faktiskt hänga med i svängarna. Inget jag klarade av tidigare och framförallt så kom jag ju inte ihåg något av det som ventilerades under en kväll. Dagen efter varje kväll var alltid en kamp att försöka minnas. Nema problema nu?

Nej, tror jag lägger till några steg till mina 19 000 för dagen och går en sväng med hunden??

Kram?

Startade dagen med en hundpromenad i solsken. Möter alltid ungefär samma människor på min morgonrunda. Det blir lite småprat om hundar, väder och vind. En av de jag brukar möta skall opereras för diskbråck i morgon och jag lovade att tänka på honom✊?Han blev så glad. Tänk att några få ord kan göra en annan människa så glad?

Sen blev det en runda till på eftermiddagen med dotter och hundar. Underbart att strosa i skogen, känna dofter och solens värme☀️

Känner en djup tacksamhet över att livet givit mig en andra chans ? Skall försöka förvalta den på det enda sätt jag kan. Fortsätta vara nykter!

Kram??

Hej,
Jag tänker ofta som du. Att jag fått en chans att leva mitt liv på ett annat sätt än de senaste åren, och att det är en ynnest och något att vara rädd om och tacksam över.
Förutom visar det att tacksamhet är något som präglar sinnet hos människor som upplever sig som lyckliga. Betyder inte för mig att gapskratta sig genom dagarna. Men att leva i tillit till livet och den svindlande medvetenheten om att vi, vi får leva.
Kram ?

Meddelade idag mitt beslut till min blivande exmake. Ohyggligt jobbigt på många sätt, men jag ser ingen annan lösning. Jag mår så mycket bättre ensam och så skall det ju inte vara om man har ett fungerande äktenskap.

En stor sorg har lagt sig som en mantel över mina axlar, men den känns inte så kall och obehaglig. Mer tröstande. För jag vet att det blir bättre. Drömmar går i kras, men förhoppningsvis kommer det nya drömmar om ett annat liv än det jag trodde var mitt.

Konstigt nog inget sug alls efter alkohol. Annars har jag efter varje samtal eller möte med blivande exmaken senaste tiden känt ett enormt sug, men ingenting nu.

Det här Sommarbarnet försöker nu sopa ihop spillrorna av sig själv och kommer väl antagligen hyfsat helskinnad ur även detta. Lite tilltufsad, men vid liv och framförallt nykter!

Kram?

Oftast är vägen till beslut allra svårast. Förstår verkligen att sorgen är tuff, men jag tror att du har tagit helt rätt beslut. This to shall pass ❤️

Kram ?