Vad skriver man?

Hårt arbetande kvinna/maka/mor som har många projekt i luften.
Jag har ett rikt känsloliv och grubblar och funderar, planerar och strukturerar hela tiden.
Alkoholen gör att jag känner att jag varvar ner och hamnar i en "vardagsfart". Jag njuter mer av det lilla, känner mig mer närvarande i tanke och själ och skrattar mer. Dricker inte på jobbet, men varje vardagskväll blir det 1-3 glas vin samt även på helgerna. Nu under semestern har det blivit en större konsumtion under dagtid.

Innan jag var 20 år hade jag nästan inte kommit i kontakt med alkohol alls, det hade heller inte lockat mig.
Fina svärföräldrar kom in i mitt liv. De levde mer "Medelhavskt" och tog ofta ett glas rött vin till maten. Det var med dem jag började lära mig tycka om vin och dricka snaps, konjak etc.

Har en dagboksanteckning om från femton år sedan, när jag var cirka 25 år och jag tog en klunk whiskey i min ensamhet för att stärka mig inför ett jobbigt telefonsamtal. "Är det nu det börjar?" Som att jag vetat om att jag skulle börja nyttja alkohol på ett ohållbart vis. Att det var mitt mål?

Maken serverade mig ofta en liten "Baileys" i tevesoffan. Själv drack han nästan ingenting. (När vi träffades så var vi båda med i nykterhetsförbund till och med). Det var när kartongvinet börjat komma på riktigt som jag verkligen började njuta av vinet. Men länge räckte det med ett glas och aldrig på vardagar. Det var även då främst maken som serverade mig vinet.

Jag blev deprimerad och sjukskriven för fem år sedan och det var då jag verkligen "jobbade hårt" för att bli alkoholist. Jag tullade av makens fina whiskeysorter (han hade ett trettiotal som han hade för "show-off", men bara bjöd från, aldrig drack själv från). En dag tittade han i skåpet och blev förfärad. "En alkoholist har brutit sig in hos oss och druckit av min whiskey, kom och titta". Jag blev kall, men ändå lättad. Jag berättade att det var jag. Att jag försökt att lätta på ångesten. Efter att vi samtalat frågade maken om jag ändå ville ha en whiskey och var beredd att hälla upp en i ett glas. Jag tackade nej. En period köpte jag flera lådviner av samma sort. Tog lite av dem allteftersom och kunde ställa fram dem när de började bli halvtomma, så pass att maken sade att "Dricker du inte av ditt vin längre?". Jodå tänkte jag, i smyg.

Har köpt Romflaskor i omgångar och druckit klunkar ifrån i smyg, men sprit ger mig inte samma avslappning som vin. (Illamående, väldig törst på kvällen/natten, magont etc.)

Jag har märkt hur toleransnivån sakta har höjts. Ett glas vin gör att jag slappnar av, men det jag ser är konsumtionsmönstret, att första glaset släpper spärren jag tidigare haft vid ett glas vin och nu fortsätter att ta två till. Jag märker också hur jag har blivit mer lättirriterad och "melankolisk", liksom gråtmild på ett sätt som är förvirrande för barnen. Det är det som gör att jag vill begränsa mitt intag.

Under semestern har det blivit alkohol varje dag. Maken gör goda drinkar som han ger mig på altan bland annat. Däremellan tar jag själv då det kickat igång "vill-ha-mer"et.

Jag VILL och SKA komma tillbaka till "ett glas vin" på fredagskvällen. ÄLSKAR vin (alltså även själva smaken, är med i ett vinprovargäng sedan 20 år tillbaka och är en hejare på mina druvor och ursprungsländer etc.

Nu har jag sagt till maken att jag ska ha en "vit månad". Att jag ska ge mig dispens på vinprovningen som kommer och att han och jag kan dela på en flaska vin på fredagskvällen om han vill, men att jag på övriga dagar och i andra sammanhang inte ska dricka något.

Igår drack jag cola till fredagstacosen, precis som jag gjorde när barnen var yngre. Jag hade nästan glömt hur gott det var med kombinationen.
Sååå....igår var min första "vita" dag.
Idag är det min andra.
Känner lite oro i kroppen och har haft huvudvärk både i går och idag, men det kan även vara åskan i luften som gör.

Skulle tycka mycket om att få prata med andra som är i samma situation, som försöker avstå helt eller begränsa intaget.

Jag känner mig stark och ska fixa detta!

Härligt att du är nykter sen ett halvår tillbaka! Strongt jobbat! Hur känner du för det? Vad märker du för skillnader - både fysiska och psykiska?
Kram

Har läst din tråd från början när jag hittade forumet.
Kände igen mig själv i mycket. ( exmannen gav mig vin hela tiden)
Så bra gjort av dig att komma igen och göra ett nytt försök.
Och nu 6 Månader????
Hoppas du fortsätter titta in och berätta om din resa.
Stort grattis från mig.
Kram⚘⚘

Tack för din fråga, Rule74. Jag har faktiskt försökt att greppa i det och det är inte alldeles lätt. Det känns som två olika delar av mig - som att det var min syster som levde det rusiga livet och att jag bara fått det återberättat av henne.

Nååå...några saker som är skillnad i alla fall.
Fysiskt:
- Mindre plufsig. Mer återfuktad.
Huden är stramare och har mer elasticitet.
- Mer tonad och stark kropp
Har också fokuserat på att äta och dricka näringsriktigt, dricker smoothie varje dag, inget socker eller vita kolhydrater eller annat. Hela kroppen är starkare och mer närvarande. Min vilopuls har gått ner från 72 slag per minut, till 59. Jag har gått ner från 69 kilo till 61 kilo. Trivs bättre i min kropp.
- Starkare naglar och hår
Har kunnat spara ut naglar, de är inte längre mjuka och mitt hår är blankare. inte lika livlöst.
- Hjärtarytmin har minskat rejält
Har bara haft ett par enstaka tillfället då hjärtat slagit oregelbundet och med dubbelslag och då främst när jag varit förkyld bara.
- Sänkt blodtryck
Detta har jag inte testat - men mitt blodtryck och mina blodfetter hade ju skjutit i höjden och jag fick börja äta tabletter i slutet av förra året. Nu är mina blodfetter under kontroll och jag kan sluta med tabletterna. Jag har de senaste veckorna anat att jag nog behöver gå iväg och justera min blodtrycksdos då jag anar att jag får för LÅGT blodtryck nu. Yrsel nästan hela tiden när jag böjer med det minsta och det kan tyda på att jag medicinerar mot ett högt blodtryck som kanske inte ens finns längre. Måste jag kolla upp.
- Vitare tänder.
Jag gjorde en tandblekning i somras och blekte bort allt "rödvinssolk" från dem och de har hållt sig vita och fina.
- Sover bättre
Är mycket mer utvilad när jag vaknar. Alltså WOW vilken skillnad mot att sova med rus i kroppen. Det gör att jag orkar mycket mer och orkar bibehålla fokus i högre grad.

Psykiskt
- Känner mig mer i nuet, på riktigt så att nästan gör ont ibland.
- Känner mig som en bättre förebild för mina ungdomar och dessutom kan jag krama och pussa på dem närhelst jag vill. Ingen oro för att jag ska avslöja ev. vindoft, vilket gör att vi kommit varandra ännu lite mer nära.
- Vidgat mina intressen
I och med att jag inte somnar som ett träsktroll i soffan framför teven längre så kan jag uppta nya hobbies. Det har för min del inneburit hemmaträning, trädgårdsfix och handarbete av olika slag. Jag har dessutom börjat njuta av filmer igen eftersom jag inte somnar ifrån handlingen.

Ekonomiskt så sparar jag pengar. Dessa sätter jag undan på ett sparande, unnar oss i familjen på något och köper garn eller ansiktsbehandlingar eller annat för. Det känns så fint att kunna göra det och veta att alla de pengar som gick åt till alkohol nu kommer till nytta på annat sätt. Känns så otroligt bra. Just nu har jag t.ex. investerat i en ny värmepump som ger rejält med värme.

Detta är några av de fördelar jag kommer på så här på rak arm. Finns många, många fler.
Tack för att du frågade så att jag fick en chans att faktiskt reflektera lite och känna ytterligare lite tacksamhet över beslutet jag tog där, efter en fruktansvärd söndag i april.

Kram

Så härligt med alla dina positiva erfarenheter av nykterheten! Grattis! Själv har jag legat i sängen och frossat choklad efter jobbet för att slippa suget efter A som kom överraskande och starkt när jag kom hem. Är trött och håglös... Orkar verkligen inte göra något vettigt - förutom att vara härinne och läsa olika trådar. Det hjälper en hel del mot suget märker jag :). Jag har läst dina trådar och tycker verkligen att du gjort ett fantastiskt jobb med dig själv! Tråkigt att höra att du och din man inte är intima längre, och att du trots din livsomställning och lyckade satsning på dig själv känner dig värdelös. Vad bottnar detta i?
Jag blir också nyfiken över vad som hände den där fruktansvärda dagen i april...
Stor kram och grattis till så många nyktra månader <3

...av nyktert, fantastiskt liv! ?

Kom på att jag ska unna mig ett riktigt, riktigt exklusivt och vackert armband på årsdagen den 27 april!

Inget sug alls! Jag är fri!

Känner likadant. Jag är fri ? Allt jag känner är äkta, inga filter någonstans. Att slippa tankarna på när/hur/vad/var jag ska handla och dricka frigör SÅ mycket tid. Och jag är så mycket lugnare, har inte lika bråttom med allt. Men jag är fortfarande jag, bara lite mer äkta och med ökad närvaro i nuet.

Kram ?

27/4 2021 hade jag varit nykter i ett helt år. Jag fortsätter att vara helt nykter. Inte en droppe har jag druckit på detta år och jag kan ärligt säga att jag inte saknar det alls. Eller...det måste jag nog redigera lite - jag kan sakna "avslappningen", men aldrig själva drickandet i sig.

Jag behöver aldrig "övertyga" mig själv något djupare, utan övertygelsen att alkoholen inte tillhör mig längre, ligger stark och skyddande kring hela mitt väsen. Jag behöver aldrig utkämpa någon "kamp".

Jag känner oro och har svårt att varva ned fortfarande, men den dåliga spiralen av att den rastlöshet jag kände genom alkoholberoendet resulterade i att jag drack mer och blev ännu mer rastlös, den är borta.

Jag skulle ju unna mig ett silverarmband som "present" på årsdagen, men jag har inte köpt något till mig ännu. Kändes som att det inte var någon "bedrift" att fira - fast jag när jag ser det jag skrivit i text här känner jag mig dum. Klart att det är värt att uppmärksamma på något sätt.

Jag vet inte hur många av er som är aktiva här inne nu, vilka av er som kommer att läsa detta, om några av er tog del av min resa när jag skrev mer aktivt. Jag undrar också hur många av er som inte är aktiva här inne är det av skälet att ni inte känner behov av forumet längre eller om det är för att ni behöver forumet mer än någonsin på grund av att alkoholmonstret genat förbi er i innerkurvan på livet löparbana.

Oavsett vem du är som läser detta så hoppas jag av hela mitt hjärta att du tar hand om dig själv på det allra bästa sättet. Du är FANTASTISK!

Hej @Honungsblomman 🙋🏽‍♀️ FY FAN VA DU ÄR GRYM! ❤️

Jag har ej läst dina inlägg innan, såg ditt senaste inlägg nu när jag ligger här i sängen innan jag ska sova. Ska försöka kolla mer imorgon ☺️

Jag är senare tid mer inne & kollar här, skrivandet gör jag i perioder. Jag tycker absolut detta är ett fint forum & tipsade även min bästa vän ”syster utan blodsband” forumet för två veckor sen då hon smsade mig om att NU måste jag ta tag i mitt drickande, det är spårar.

Jag blev så himla stolt över hennes beslut & tankar, ännu finare att hon faktiskt skrev till mig. Jag har haft ett beronde i 20år. Hon vet det & jag vet, så att hon faktiskt berättade om sina beslut (som BARA hon i slutändan kan ta) fick mig att vilka vara mer aktiv här & inte bara för min skull men även för andra.

NEJ, jag är inte ren från A, jag ”försöker inte heller” ALL IN, då det har bara skett några gånger med Antabus (något jag sett som svaghet medans andra sett styrka i att be om hjälp)

MEN har börjat på två mediciner som iallafall ska ”förändra mitt drickande” så det är en start & det har verkligen gjort skillnad som shockat mig. Börjat starta tråd om just medicinerna.

Men att som nu ikväll eller andra kvällar kunna logga in här & läsa texter, dela tankar & göra allt detta utan att må sämre eller känna att man måste förklara hur det är att leva med ett beroende är så otroligt skönt! Så det är ja är tacksam för.

MEN DU SKA VETA & ALDRIG TVEKA OM ATT DET ÄR FASEN EN BEDRIFT, en dag, en månad, ett år, fem år, tio år? en jobbig eller rastlös stund ÄR en bedrift, så jag hoppas att du köper dig ett armband eller belönar dig på något sätt för jag tycker det är otroligt viktigt. Även om man kan känna själv att - nä men detta är inget att belöna eller fira MEN det är det & därför hoppas jag att du kanske kan påminnas lite om det ☺️

Läs gärna mina trådar, inlägg. Finns inget som du ska tveka över att fråga eller dela.

Jag har som sagt börjat logga in mer, jag försöker faktiskt titta in varje gång jag tar mina A relaterade mediciner vilket är minst 3 gånger om dagen.

Kram, hoppas det inte blev så långt att det blev kaos att läsa 🙊 Men skrivit i mina egna trådar att jag mer kommer göra mindre inlägg, men tänkte jag kan göra ETT all in svar till dig då du själv skrev mkt & så du ska veta att jag läst varenda ord & tagit in. 🙏🏽💜💜