... att fortsätta snusa?
Trots flitiga tandläkarbesök och mini-påsar. Säger som Torn att det nog får bli till våren. Lägger beslutet på mognadshyllan i främre pannan. Tack för pepp/eller kanske snarare skrämsel. ?

Hva, ja det kan vara dags att sluta med snuset. Får viss hjälp av naltrexon som jag äter. Funkar på liknande sätt som champix, vad jag förstår. Men jag tar det viktigaste först o det är nykterheten. Ha en fin dag

Jag ser många rekommendationer, även på alkoholhjälpens sida att sluta med både alkohol och snus samtidigt. Men jag känner mig inte så säker på det faktiskt. Jag behövde snuset (eller rättare sagt nikotinet) för att kunna sluta med alkoholen. Ett år senare känner jag att jag kan ta nästa steg. Det räcker för mig!

Kram!

Är kaffe något att försöka sluta med måntro.? Det innehåller ju koffein och är väl lite beroendeframkallande. Vad tror du om att sluta med morgonkaffet Se klart?? Nä, någon måtta får det vara. Jag är tex starkt beroende av fiske och det tänker jag fortsätta vara.

Rummet i källaren är nästan klart, ska bara slänga dit ett klinkergolv. Nu har jag totalrenoverat 3 st rum i källaren sedan jag blev nykter. Känner mig riktig stolt faktiskt.
Har bott i huset i 16 år och inte haft motivationen och orken förrän jag slutade dricka.

Ha en bra helg! ?

Då är man van vid att renovera, om man bara ”slänger dit” ett klinkergolv ? Ni får flytta till ett nytt hus om rummen tar slut att renovera. Du verkar ha hittat en ny hobby! Eller så kan du renovera andras hus, det kan också funka. Fast det är ju inte samma nöjdhet över det förstås. Man vill ju njuta av det man har åstadkommit.

Kaffe behövs för att vakna, men efter kl 12 dricker jag inte kaffe för sömnens skull. Men 4-5 koppar hinner jag med på morgon/förmiddag.

Kram ?

... ta ifrån mig snuset, mina extrakilon, gör det bara. Kaffet försvarar jag med mitt liv som du nog vet ? Min tröst, mitt go-to ställe, mitt vardagsnjut och numera räcker det även över helgen!
Renoveringspaus här. Jag säger att vi kan leka att den ännu inte bortstädade sågmaskinen kan tas för en roddmaskin om man kisar.
Till sommaren är vi nog igång igen med några småprojekt! Ha en fin helg ?

Som fru blir man stolt och nöjd med att ha en kreativ och händig man .Så skönt att slippa anlita någon.Tror en till mår bra av ditt pysslande och snickrande där hemma.
3 rum?
Du är ju bara så bra!?
Jag mår jätte bra iallafall när vi har det fräscht hemma.En tanke från den som står brevid när sågen går och myser?
Kram Pilla

Jo det har blivit en allt större hobby att renovera och fixa med hus och trädgård. Det går ju inte att fiska jämt.? Tack Pilla! Frugan är bra mycket gladare över den här hobbyn än drickarhobbyn som jag sysslade med förr.?

Nu ska jag och min son strax åka och reka lite isar, den bör bära på mindre sjöar nu, så det kan bli en sväng i morgon med lite fiske och kanske skridskoåkning för dottern⛸ Kanske frugan hänger med också. Hon behöver hitta lite ” roliga” saker att göra nu, då hennes hobbyns är omöjliga nu i coronatider.

Kram

I dag blev det en heldag på isen med hela familjen. Jag och grabben fiskade, och min dotter+ en kompis åkte skridskor så det stod härliga till. Frugan promenerade, fotade, läste bok och fixade grillad korv och fika. Alla var glada och nöjda med dagen.? Jag kom på nu när jag kikade in här att jag har inte ägnat en tanke under dagen åt att det förr alltid innebar öl sådana här dagar. När frugan var med och jag slapp köra bil dessutom. Det känns så jäkla självklart på något sätt att inte dricka öl en sådan här dag. Och jag har ju inte ens övat på det, då det inte fanns någon is förra året.?

Saken är klar, jag har förändrat klart mitt drickande och lever vidare livet som nykter. Härligt! ?

Om någon som kämpar för att bli fri från alkoholen läser detta. Håll i, häll ut och håll er nyktra! Alkohol är en giftig, onödig och beroendeframkallande substans som smakar skit!

Kram

Låter som du beskriver en fin målning. Tänk vad det här måste vara lugnt och härligt för dina barn. Trygghet och lugn. Så bra jobbat. Kram och njut av kvällen!

...ni e ju många här som skriver som har varit nyktra en längre tid. Upplever ni att känslan av att livet utan alkohol är tråkigt har försvunnit och hur lång tid tog det? Jag e bara nyfiken, jag är inne på dag 6 denna gång. Förra gången höll jag 3 månader men började igen med nån tanke om att dricka kontrollerat vilket såklart gick åt skogen. Men funderar mycket kring om man liksom kommer över den pucklen av att tanken på ett liv utan alkohol är tråkigt eller om man bara ska förlika sig med känslan på nåt sätt. Ursäkta trådkapningen :)

Hej jempa i torns tråd,
Jag tycker det är svårt att svara enkelt på ”blir det tråkigt”-frågan, som jag själv vet är himla vanlig. Har ju själv funderat mkt på just det.

Jag tror jag kan sammanfatta lite såhär;
När jag drack var min ”livets stig/väg” ganska snäv. Jag drack på alla känslor. Mer glädje, mindre Depp, tröst, tråkigt, roligt, lön, slut på pengar.
Den vägen var mycket förutsägbar. Och det är en av mina främsta insikter kring nykterheten. Så - enahanda!
Vägen breddas- landskapet som är livet växer i nykterheten. Så det går inte riktigt att svara enkelt. Det är också något som kommer med tiden.
Men jag vill säga att oavsett svar. Ponera att svaret var att livet blir tråkigt. Ska vi fortsätta dricka då?
Jag tror inte vi kan det. Vi måste hitta bra, roliga, nyktra liv. Obs- inte svårt enligt mig, men i början kan det kännas så.
Tillit- är ett ord jag fått öva på. Tillit till att livet kan vara- är- bra och perfekt precis som det är.
Men svaren kommer inte riktigt på beställning, vi delar mycket, men de egna dagarna, stegen, erfarenheterna kan vi liksom inte få av någon annan.
Det är superenkel att säga att ALLT blir bättre nykter, och jag menar allt. Men vaksamhet, fortsatt jobb med nykterheten, gäller fortfarande för mig. Ett år är en bra start, ofta tänker jag att det borde gå att snabbspola tiden för er ”nykomlingar” men det går ju inte ?
En dag i taget är en perfekt strategi så länge. Kram.

Efter några månaders nykterhet kom alla känslor som en svallvåg. Livet blev inte tråkigare då, tvärtom. De negativa känslorna var förstås sådär att uppleva, men de positiva känslorna var verkligen välkomna. Jag är mer grundglad och grundnöjd, skrattar hjärtligare, uppskattar umgänge med andra mer, upplever natur och annan skönhet starkare. Långt ifrån tråkigt alltså.

Jag upplever inte att jag behöver avstå från någonting, mer än de begränsningar som Corona ger oss alla. Sen att jag ändå skulle ha valt bort bort krogen och andra fylleslag tycker jag bara är sunt, för hur roligt är det egentligen? Och att jag väljer att avvika tidigare från fester är också sunt, för de som dricker blir väldigt gaggiga framåt midnatt. Då åker jag hellre hem, plus att jag är kvällstrött numer.

Jag är lugnare också, inte lika rastlös. Kan vila mycket utan att det kryper i kroppen, samla energi och sen göra saker med liv och lust när jag har lust. Det är inte ett dugg synd om mig, tvärtom. Jag slipper dricka. Jag tycker att jag tillhör de upplysta, de som har insett att alkohol är ett gift som förgiftar individer, familjer och samhälle och orsakar oerhört mycket misär.

Jag har svårt att ange någon direkt månad, men från mån 4-5 och även 6-7 hände det bra saker med mitt tänk. Efter 6 månader har det inte varit ett dugg svårt att vara nykter, månaderna bara tickar på liksom. Funderingar inför att vara nykter jul och nyår övergick då från viss oro till förväntan och nyfikenhet. Så känner jag fortfarande, ”det ska bli spännande att uppleva det här nykter”.

Kram ?

Efter ungefär 6 månader var det helt slut med mina tankar på att det var tråkigt att vara en sån som inte dricker. Månaderna innan fejdar liksom den tanken bort efter hand.

Härligt att läsa om din och familjens dag på isen Torn. Som det kan bli. Så bra det kan bli!

Kram!

Jag trodde att det skulle vara jättetråkigt utan alkohol så fort jag tänkte framåt i tiden. Hur blir det till påsk, sommaren osv. Men det blev inte tråkigt. Så min lärdom där, ingen idé att tänka hur det blir längre fram. Jag började lära mig att inte tänka på sådant runt 2 månader in i nykterheten. Sedan har det varit ren övning som gällt. Alla saker som jag förr förknippade med alkohol har jag övat på som nykter. Och se, det har inte varit tråkigt, utan tvärtom riktigt kul. Jag har även accepterat att man har tråkigt ibland. Det går inte att ha kul jämt.? Det är helt ok.

Jag anser att jag hade mycket tråkigare förr. Bakfyllor var jättetråkiga tex, de slipper jag helt nu. Sedan tyckte jag det var tråkigt hela tiden när jag inte drack förr, den tråkigheten slipper jag nu med. ?

Så jag har egentligen inte haft tråkigt alls under min nyktra tid, jag har bara föreställt mig att det skulle vara tråkigt.

Men ett tips, börja öva så tidigt som möjligt, det tar sin tid. Det är inte gjort i ett huj. Jag har också haft en positiv inställning till det mesta, och ältar inte sådant som redan har hänt och inte går att göra något åt. Det har säkert bidragit mycket till att jag inte lider av så mycket tråkigheter.?

Kram

Tusen tack för era hoppfulla svar. Känner mig riktigt glad när jag läser dem.
Torn, förlåt för att jag kapade din tråd, hade läst den och flera av dem som skriver mkt med dig här och sett att ni alla kommit långt i er nykterhet så jag tänkte att jag frågade här, kanske inte var riktig forum-etikett dock ?? tack än en gång och ha en fin kväll ❤️

Så mitt i prick!

"Jag anser att jag hade mycket tråkigare förr. Bakfyllor var jättetråkiga tex, de slipper jag helt nu. Sedan tyckte jag det var tråkigt hela tiden när jag inte drack förr, den tråkigheten slipper jag nu med. ?"

Kram!

Sista tiden innan jag slutade dricka var bara full-nykter-full..Dvs mina tankar kretsade alltid kring, hur när, vad jag skulle dricka..Mycket planerande och dividerande med mig själv..Nä jag ska hålla mig nykter..Äh, alla dricker ju på fredagar, Jag dricker för mycket? Äh vad spelar det för roll om hundra år..Livet var absolut inte roligt när jag blev alkoholberoende..Mina barn tyckte det var jättejobbigt..Mitt liv idag är helt annorlunda..Jag behöver aldrig skämmas för mig själv, jag behöver aldrig ha dåligt samvete för mitt drickande, jag är snyggare, fräschare, friskare, och hjärnan är klarare..Det tycker jag är roligt..?..Mitt fylleskratt och gråt är inget jag saknar..Så fort jag började känna mig säkrare på att inte dricka mer, (efter någon månad) förstod jag att livet blir faktiskt vad man väljer..Gillar inte heller att sitta bland fulla..Har nog fått min dos av den varan..Lycka till Jempa..Ju mer du kan om beroendet, och dig själv, desto bättre..Kram..?