Har skrivit det förr, men jag började inte skriva här förrän jag visste att jag kunde vara nykter. Då hade jag kämpat länge med nyktra dagar och drickande om vartannat. Dag 2 som du undrade om i trådstarten har väl kommit både en och flera gånger gör dig, så det går framåt. Du är modig som skriver om när det inte går bra tycker jag. Sen tänker jag att det är bra om du faktiskt funderar lite mer över vad som gick fel. Jämfört med när det gick rätt häromdagen. Man behöver borta lite i de där tvångstankarna för att få bukt med dem. Men du är på väg!

Första veckan är värst. Det låter kanske lite som en klyscha. Men, jag tycker verkligen det. Första veckan ÄR värst. För min egen del så vet jag att det är så för, jo, jag har MÅNGA första veckor bakom mig, bara tre av dem har blivit hela veckor.
Det är så mycket att slåss emot första veckan. Abstinens, hjärnans kemi, vanans makt, tvångstankar, ångest ... listan kan göras lång.
En liten del av mig tror inte på att jag kan leva utan alkohol. Jag kan inte sova utan, magen fungerar inte utan, enda sättet att dämpa ångesten som river är alkohol, jag behöver ett glas för att slappna av, jag behöver vin för att bota huvudvärken... Allt det där har jag själv lärt min hjärna att det är "sant". Det ger dödsångest att förneka sig alkohol.
För mig har det hjälpt att tänka på barn - de behöver inte alkohol för att leva, må bra och vara glada. Alltså kan även jag leva utan alkohol, så unik ar jag ju ändå inte. Det ger mig startpunkten för att börja lära om. Det är svårt, men det går.
Sen är det vanans makt. Svår den också.
Jag tänker på en sådan enkel grej som när jag bytt jobb tex. Hur många gånger har jag inte upptäckt när jag kör mot jobbet på morgonen att ... hoppsan ... nu har jag kört fel, jag är på väg till gamla jobbet. Jag tycker att jag är vaken och klar i huvudet och ändå har autopiloten gått in och styr bilen.
Pinsamt när jag kommer för sent till nya jobbet, men det är ju bara att erkänna att jag körde fel. För alternativet, att inte vända och styra rätt igen finns ju inte. Ju fler gånger jag får vända och köra rätt igen desto lägre sannolikhet att jag kör fel nästa morgon. Det går ändå ganska fort att lära autopiloten den nya rätta vägen.

Vart vill jag komma? Jo. Du råkade köra till gamla jobbet igår. Lätt hänt. Inte hela världen.
Ingen kan ta ifrån dig att du hade fler nyktra dagar än på mycket länge. De har du kvar. Du behöver inte köra hela vägen tillbaka hem igen för att komma på rätt väg till nya jobbet.
Ser du avfarten där framme, vägen som leder till informationstavlan? Jag tror det, du var där häromdagen. Där blir utmärkt att göra en u-sväng och komma på rätt väg igen.

Kram!!?????

Så bra skrivet av Soffi!? Barn dricker inte, alltså behöver man inte dricka. Det dumma är att barn får lära sig att man ska dricka, dom blir lurade. Kämpa på Varafrisk! ?

Varmt tack vänner för ert stöd!!

Ja, vad hände igår?? Varför åkte jag till "gamla jobbet"? Varför hällde jag inte ut eländet?? Kan inte riktigt svara på det fast kanske jag kan ändå...och så här dagen efter så låter svaret så otroligt naivt och på låg nivå men det är ju ofta då man dricker inte precis när man är den där kloka individen. Kanske var jag lite uttråkad?? I helgen var jag väldigt energisk... bakade och odlade. Och som jag skrev igår så var jag väldigt trött när jag vaknade och var det hela dagen ...lägg där till att det var en krävande dag på jobbet. På tisdagar har vi alltid teamkonferens under förmiddagen. Jag gillar det för att då träffar jag alla mina kollegor men det är väldigt intensivt och man får en del jobb efteråt att ta hand om. Jag märkte att jag var trött hade därför inte riktigt samma driv och det gör även att jag blir inte lika uppåt. Så jag hade den känslan när jag lämnade jobbet. Så mina tankar pendlade mellan att bara komma hem sätta mig i en fåtölj och läsa...vila...äta lite mat. Jag visste att min man skulle ladda ner en bandymatch så han skulle vara upptagen under två timmar. Den andra tanken var ju att åka och köpa alkohol för att jag iaf kunde bli lite uppåt under någon timma. När jag var inne på systembolaget köpte jag även ett par alkoholfria öl och ett par alkoholfria cider. Tycker vanligtvis inte om cider för att jag tycker att det är för sött men blev rekommenderad den sorten och drack den i helgen och tyckte om den. Tänkte att jag passar på och köper alkoholfritt för att jag ska inte gå till systemet igen. Hade tankar på att hälla ut alkoholen vilket jag inte gjorde. Så jag tror att tristess var den största orsaken för jag var lika nära att inte åka dit eftersom jag vet att jag mår så mycket bättre utan alkohol.

Och jag tänker...för att bli nykter..så kan jag inte så och baka varje dag...dock kan jag ta en promenad..men ibland handlar det väldigt mycket om att stå ut..att surfa på suget. Något som är bra är att jag hade ett stort garnnystan hemma så jag har börjat sticka vet inte riktigt vad det ska bli...kanske en sjal...men jag har iaf något att sysselsätta mina händer med.

Så hur känns det just nu? Jo, jag blev väl inte piggare precis..är trött, lite minneslucka, huvudvärk, ont i magen, sov för länge, lite ångest. Och jag tänker ..vad det värt det? Vad det värt att dricka den där alkoholen för att vara lite uppåt en timma och för att idag må så här?? Nej...absolut inte!!! De fyra dagarna som jag hade i rad...ja även om det var otroligt tufft emellanåt så var det så mycket bättre än det här jag känner idag.

Så nu ska jag göra allt vad jag kan för att ta fram positiva känslor för att få en bra dag! Om 45 minuter ska jag ringa min terapeut och prata...vi ska prata om vänskap idag..för att jag vill. Men innan dess ska jag sätta på kaffet och dricka en kopp och äta en macka. Efter samtalet med terapeuten blir det en promenad med min hund. Åka till couchen på viktväktarna. Tandhygienist och sedan hem igen för att bara vara. Nej jag glömde...ska åka till diakonen på Missionskyrkan för att låna en bok av henne. En bok av Tomas Sjödin som heter "Lita på att det ljusnara" 71 krönikor. Känner ni till honom? Jag tycker om att läsa hans böcker och att lyssna till honom.

Och till sist vill jag avsluta med några meningar som kom upp i flödet på Instagram. Tydligen är det Carl Jung som har sagt dessa ord..." Jag är inte vad som har hänt mig. Jag är vad jag väljer bli". Visst är dem bra? Passar bra in på mig tänker jag.

Så..ha en fin onsdag!

Kram:)

Att även om det endast var fyra dagar i rad som jag var nykter...samt att det var tufft så kände jag ändå skillnad under dessa dagar... skillnad i självkänslan...känslan av att vara/bli offer var inte lika stark..och det är något att minnas. Tänkte mycket på dig där Sisyfos...vad alkoholen gör med självkänslan...

Kram❣️

...blir det kanske fem dagar på raken? Det är kanske så du ska lägga upp strategin??
4-1, 5-1, 6-1 osv... till slut så kanske du frivilligt avstår den där dagen du "får" dricka..? För att du väljer att må bra istället?

Vet inte om det är en bra strategi, försöker bara tänka ut en metod som kanske kan testas åtminstone...??

Kram???

Om du har det jobbigt och vacklar.
Läs ditt eget inlägg från i morse!

???

Tack för ditt tips, FinaLisa?
Kanske att det kan vara en bra metod om inte helnyktert fungerar. Helnykter är ändå det långsiktiga målet.

Och tack för ditt pepp, Soffi?

Nykter idag...så skönt! Inte mycket tankar på alkohol och ingen lust att åka t Systemet. Känns som om det idag var tillräckligt med gårdagen!

Så efter besöket h tandhygienisten åkte jag till Missionskyrkan.Träffade diakonen i dörren och hämtade boken.I boken hade diakonen skrivit mitt namn, dagens datum och raderna ”Önskar dig vila och goda lässtunder. Lita på att det ljusnar”. Boken är min??Jag hade fått den som lite uppmuntran? Ska läsa ett kapitel ikväll.

Såg knoppar i rabatten. Tittade till mina fröer. Tror bestämt att ett frö har börjat gro.

Önskar er alla en fin kväll från en mycket trött men förhoppningsfull Varafrisk?❣️

Anonym26613

Jag uppskattar verkligen din ärlighet ? jag minns själv när jag många herrens år sedan var oförmögen att ens vara nykter en dag. Hade tusen ursäkter och var mitt bland folk som drack som jag. Beslutet växte fram, och när jag till slut bestämde mig så hade jag druckit klart. Jag ville inte dricka mer.
Idag känner jag likadant. Men det varierar från dag till dag. Men egentligen har jag bara en regel: jag ska inte gå in på systembolaget. Jag vet att jag är tjatig, men vill bara säga att jag hade inte heller klarat att vara nykter om jag gick in där så ofta. Men att du sedan häller ut allt visar styrka...

Jag hoppas att nykterheten gror inom dig, som dina växter där hemma ???

Så sant som Mary P säger; se nykterheten som ett nytt litet frö som ska gro inom dig.?
Som måste få näring och ompyssling. ?

Inte skulle du väl vattna dina frön med alkohol...?
Tror inte de skulle må så bra av det....?????

Kram & sov så gott ??
???

Dessa tre ord skriver Tomas Sjödin i förordet i sin bok ”Lita på det ljusnar”. Det är en bok innehållande 71 krönikor. Krönikor som han tidigare skrivit i Göteborgs-Posten.

För mig är det tre starka och vackra ord. Ord som jag tänker att jag ska bära på min väg t nykterhet????.

Bär med mig även fröet som gror?
Jag tänker att jag har ett frö inom mig som gror men tyvärr så har det tidigare fått fel gödning och näring.
När jag var h tandhygienisten igår fick jag istället för fluorlack fick jag fluorskölj. Jag har bra tänder...men tandhygienisten rekommenderade mig att ta fluorskölj efter lunch. Ett sätt att förebygga så att tänderna förblir starka när jag blir gammal. Å jag tänker att min kropp behöver gödning och näring för att få kunna bli gammal...jag vill leva länge?? Livet är mig kärt❤️

Var inte på systemet igår. Kanske var det en ny vana som inleddes? Vem vet? Och det är jag endast jag som vet/kan svaret!

Ha en fin torsdag ??❣️

Som en spirande vår är det att läsa dina inlägg. Känns som om du sår små frön både här och där.
”Även om det bara blev 4 dagar” skriver du... ja, allt är relativt och när man tänker på ditt trådnamn så ser man ju hur bra det är med 4 dagar. Jag ville ju att du skulle skriva lite om varför, så tack för det. Du skriver om en helg när det har varit mycket, en jobbdag med mycket fokus och koncentration. Jag använde alkohol som bränsle... för att orka, så just det du skriver om en ganska hektisk helg, en koncentrerad dag. Jag vet nu att det hade varit triggers för mig och jag hade så svårt att stå emot automatiska tankar när jag var trött.
Och om man ska se positivt på ditt besök så köpte du även alkoholfritt. Jag tänker att det också är ett litet frö, stegvis ändrande av vanor (ovanor) till det bättre.
Å så reflektionen när alkoholen inte alls längre ger det man vill åt. Jag var så besviken över det på nåt sätt när jag insåg att jag inte vann nåt. Fast jag visste ju heller inte vad det var jag ville ha. ”Nåt annat” är väl egentligen svaret på den frågan. Min järnbrist gjorde att jag inte mådde bra i kroppen, hade oro, krypningar, ont etc. Och det blev kanske lite bättre med alkohol. Allt annat däremot. Så nu jobbar jag mycket med mina goda vanor istället: promenader, se små små positiva saker, göra bra saker för mig själv. Där är du på väg. Om man tar fluorskölj som ett exempel eller mellanrumsborste... man kan tänka att det är jobbigt att göra, eller att man tar hand om sig själv. Känner att jag borde smörja in fötterna. Att ge sig lite tid att faktiskt göra sånt för sig själv är positivt. Och sen kan man glädjas åt att tänderna känns fräscha, fötterna mjuka och att man faktiskt har brytt sig om sig själv en stund.
Du skriver så fint och gör så mycket bra VaraFrisk! Det är gott så!
Snart spirar vartenda frö du har sått.

"Du är modigare än du vet
Starkare än du tror
Klokare än du förstår"

Ett passande citat av Nalle Puh

Massor av kramar

Om systemet hade stängt 18 så hade jag inte hunnit men nu hann jag?

Varför?Tristess? Jaa..Glömma allt det jobbiga?Som sömnmaskin..ortos..överviktig..lever mm? Ja..troligtvis?

Men jag har bestämt mig!! Jag ska skriva hela tiden här på forumet oavsett med- eller motgång! När jag inte har lyckats är jag skitnervös när jag ser att ngn har skrivit ngt och innan jag har öppnat inlägget för tänk om den personer tycker att nu borde du väl för sjutton lyckas!!! Och har jag lyckats är jag mer förhoppningsfull??

Så åkte och köpte nya fröer som ruccola, tomat, salladslök, zinnia och plocksallat? och fixade en egenkomponerad bukett?Det är lycka❤️

Imorgon hoppas jag kunna jobba hemifrån de sista timmarna på dagen och därefter inte åka hemifrån??

Tack för ert fantastiska stöd??Jag är på väg..jag gör lite snedsteg men jag är på väg❤️

Kram??❤️

Att ha tråkigt verkar vara din absolut största rädsla och orsak att dricka. Stämmer det?

Lite "onödigt vetande": Kreativa människor har en större benägenhet att känna sig uttråkade. Det är när de inte längre står ut med att ha tråkigt som de "hittar på allt"..
Einstein påstås ha varit enormt uttråkad många gånger...

Visst är det väl synd att döva den där tristessen?
Vad kan du göra med ditt garn?
Vad vill du laga för gott när du har dina grönsaker? Dags att redan nu hitta på recept.
En egenkomponerad bukett är ju också att skapa något vackert till dig själv.
Nu hoppas jag du missförstår mig rätt när jag säger: -Välj inte bort alkoholen! Välj in skapande, kreativitet och att skämma bort dig själv istället!!

Här kommer en bukett till, för att du är värd det!?

Nu hoppas jag att jag inte gör dig nervös eftersom du skriver ovan att:
"Jag ska skriva hela tiden här på forumet oavsett med- eller motgång! När jag inte har lyckats är jag skitnervös när jag ser att ngn har skrivit ngt och innan jag har öppnat inlägget för tänk om den personer tycker att nu borde du väl för sjutton lyckas!!! Och har jag lyckats är jag mer förhoppningsfull??"
Strunta i vad folk tycker!! ?Jo, jag vet, det är nästan lika svårt som att strunta i att dricka...
Sålla ut det som du vill ta till dig, tips som du tycker är bra, uppmuntran, stöd och hejarop. Skit i resten. För du lyckas ju faktiskt många dagar! Tappa inte bort de dagarna!
Oavsett hur det gick igår så får du ett "Hejja, bra jobbat!" av mig nu. För om du läser det här så betyder det att du inte har gett upp. Och att aldrig ge upp - det är det som betyder något, det är det som leder till framgång!

Önskar dig en skön lördag!

Kram!
???

God morgon
Tror du skrev härom dagen att det liksom inte går att hålla sig sysselsatt med att baka och plantera varje dag och jag tänkte; varför inte? Precis de sakerna höll mig sysselsatt första månaderna, och jag behövde verkligen vara sysselsatt med antingen aktivitet eller nån sorts aktiv vila. Så, fyll dina dagar med sånt du gillar eller inte gillar.. behövs ju också ibland.
Idag ska jag gå en lång promenad, börja på en ny bok, plantera lite, och mastodontjobbet rensa garderoben... kram!

...det har varit en hjälp för mig. Fyra dagar är mycket när man just slutat, men det går att göra om, börja om. Ju fler dagar du bygger på, desto svårare att börja om. För mig har det varit så. Vill ju inte gå igenom den där första jobbiga tiden igen...
Det gäller att bita ihop, bestämma sig. Vara beredd på att det är superjobbigt. För mig har medicin hjälpt. Kanske hjälper det dig också att komma över den första tiden?
Jag tror absolut att du kommer att lyckas, men du måste verkligen vilja fullt ut, för det ÄR ju jättetufft!
Vi alla finns här och vill att du lyckas!

På måndag är det första mars. Känns hoppfullt. Första vårmånaden. Min syster var född i mars närmare bestämt den 14:e. Hon firade alltid sina födelsedagar. Jag kan minnas hur snön hade smält till vattnet och knopparna i rabatten började komma. Minns så väl när jag hade varit i Göteborg och hälsat på ett av våra sommarbarn och hennes familj. Jag var kanske i 20-årsåldern. Hade köpt mig en kjol och en "koftjacka" i en vårgrön färg. Hade nog aldrig köpt det idag men då kändes det så rätt och det var så "vårigt" på något vis.

Även om jag är väldigt trött idag så kan jag nog känna mig hoppfull ändå. Hoppfull för att våren ger sig till känna men även hoppfull att precis som du skrev Sattva..samla fler och fler dagar för att få till en nykterhet. Just nu funkar inte medicin för mig pga förhöjda levervärden. Det gäller både Naltrexon och Antabus. Campral har jag testat men det går ju att dricka alkohol även om man tar den medicinen så det var ingen hjälp för mig.
Tänker att alkohol är precis som Sisyfos skrev en gång...eller jag menar...om man dricker alkohol för att bli lite uppåt..för en kort stund....så blir man desto mer nedåt när alkoholen går ur kroppen...och den där nedåtstämningen kan ju faktiskt sitta i ett tag...och på den stämningen är det väldigt lätt att dricka alkohol igen....och man hamnar i en ond spiral. Dessutom tröttheten som bidrar till att man blir låg och inte får energi att göra något.

Det är skönt att ha förra helgen i bakhuvudet....att jag kan .....och att det var det där lilla som gav mig så mycket energi precis som Se klart beskriver. Så nu är det drygt två timmar kvar tills systemet stänger och jag tänker inte åka dit. Tanken har slagit mig men idag ska inte min hjärna bli kidnappad. Idag är det jag som styr och bestämmer. Kom att tänka på när vi var och hämtade vår dotter i sitt hemland,där kidnappningsrisken är stor, hur hårt jag höll vår son i hans hand och hade ständigt uppsikt över honom. Dottern hade vi ju i en bärsele på magen så henne hade vi fullständig kontroll över. Tänker att samma kontroll behöver jag ha över min hjärna, mina tankar.

Så längtan till ett nyktert liv är lite som längtan till livet när pandemin är över. Livet som jag längtar till när pandemin är över är att leva som vanligt...inga storslagna saker ..utan att få sitta tätt ihop med mina kollegor i våra soffor på jobbet...sitta tillsammans och äta på jobbet....träffa vänner...kunna träna...simma. Och med nykterheten vill jag kunna köra bil när som helst...vakna pigg på morgonen (iaf piggare än vad jag är efter en kväll med alkohol), inte ha ont i magen, se nyanser, komma ihåg saker...få ett långt liv.

Så ....snart blir det lite lunch. Åka och handla mat. Titta till mina fröer. Åka till min son med en handkräm som jag köpt till honom för att han har SÅ torra händer och hans sambo ska få en bukett med blommor som lite uppmuntran för att hon har det så tufft med smärta. Hittade ett recept på "Mustig grönpeppargryta med champinjoner" som jag tänkte laga till middag. Sen blir det nog lite stickning och att läsa en och annan krönika i min bok som jag fick.

Åter igen...tack vänner för stöd!!!

Till er alla önskar jag att ni får en fin lördag :)

Det blir ingen alkohol idag och det var faktiskt inte så svårt att avstå idag. Varför?? Jo för imorgon är det söndag och jag vill inte vara trött eller ha ont i magen. Jag vill ta tillvara på dagen!

Jag tar tillvara även på dagen idag även om jag känner mig trött. Så nu har jag läst lite i en bok som heter ” Mammor med intellektuell funktionsnedsättning och deras barn” men nu blir det att åka iväg och handla mat.

???