Det var klantigt av mig att handla strax innan jag skulle äta lunch och inte ha nötter med mig som nödproviant. Tyckte jag skulle passa på när jag ändå var ute och körde, men jag ska inte göra om det. Man ska vara mätt när man handlar ?

Kram ?

Idag har jag varit på utbildning hela dagen, på video förstås. Bland annat har jag lärt mig hur man kan interagera med mötesdeltagarna på video, vilka digitala regler som är önskvärda, och hur man kan fånga upp hur folk mår när de jobbar hemifrån. Kanonbra utbildning!

Men man blir rejält trött. 45-50 min i sträck och sen 10 min skärmfri tid per timme är därför önskvärd. Om man bara ska lyssna så är 30 min mer lagom. Men man kan få folk att interagera mer, genom chatten och genom att göra mindre gruppindelningar för samtal.

Nu laddar jag inför att leda ett videomöte inför många på jobbet nästa vecka och ett nästnästa vecka. Videomognaden hos oss är minst sagt sådär, så det är inga stordåd som krävs direkt.

Vi ska leva med distansarbete ett bra tag till sannolikt, så det gäller att få det att funka på bästa möjliga sätt helt enkelt.

Vi har skickat ut en enkät till samtliga med olika frågor om distansarbete, hur man upplever det. Ska sammanställa svaren senare i veckan och sen har vi ett extra Arbetsmiljöråd nästa vecka, ifall vi behöver agera lite akut.

Vi verkar ha fått in många svar, ser verkligen fram emot att få se svaren.

Kram ?

Förra veckan gjorde jag en annan persons jobb, vilket tvingat mig att springa lite snabbare den här veckan för att komma ikapp med mitt eget jobb.

Igår var det utbildning hela dagen, vilket kräver enorm koncentration så jag var helt slut igår kväll.

Även idag har hjärnan fått jobba för högtryck minst sagt, så imorgon vill jag helst bara sortera papper. Eller städa på datorns skrivbord snarare. Skärmen är så full av dokument och skärmdumpar att det är omöjligt att urskilja något. Det stressar mig. Liksom en full mailbox med eventuella ”brevbomber”.

Det är inte matte jag håller på med direkt, men att lägga schema är onekligen en form av ekvation ändå att få till.

Det är som att hålla 17 garnändar i vänster hand, ändar som spretar och drar åt varsitt håll. På något sätt ska du slå knut på alla garnändar samtidigt, utan att tappa någon. Och du får endast slå knuten med hjälp av vänster hand. Din högra hand är bakbunden typ.

Ungefär så kändes det idag, och jag hade tidspress dessutom. Idag var det dags för leverans. Kl 16 var jag nästan i hamn, men kände orken tryta. Då börjar tankarna mala ”jag har nog tänkt fel, jag får inte ihop det”.

Men då är det bara att fortsätta. Backa, rekapitulera ursprungstanken, stämma av och fortsätta. Tvinga mig att fullfölja ursprungstanken, inte ge upp än.

45 min senare var jag i hamn. Det löste sig på slutet och jag hade dessutom hunnit trippelkolla innan jag mailade iväg slutresultatet. Pust. Att varva ner från detta, när det knappt känts som jag har andats på hela dagen, lär ta tid.

Imorgon tar jag det betydligt lugnare. Det är jag värd. Att tillåta sig att ta det lugnare efter en intensiv jobbperiod är så mycket hållbarare än att hälla vin på brasan. Jag är så tacksam för att jag har kommit till insikt om det ??

Kram ?

Ps. Jag prutade inte på mina promenader!

Du är så klok som behåller dina nyttiga vanor, promenera. Tror kanske du fick ihop det lättare för att du faktiskt avbröt.
Klokt också att förstå att du behöver vila.
Det är inte så konstigt att du grejar det här!

Gav ett boktips i någons tråd och kom att tänka på att utbudet med quit lit faktiskt är uruselt på svenska. Varför? Det går inte ens att googla sig till en svensk översättning av ordet. Söker jag på ”quit lit betyder på svenska” får jag svaret ”sluta tända” ?

Chick lit vet de flesta vad det är. Så här står det på Wikipedia: ”Chick lit, från chick (i betydelsen ung kvinna) och lit (litteratur), en litteraturgenre som skildrar livet för storstadskvinnor i 20- och 30-årsåldern. Oftast är böckerna skrivna av kvinnor och riktar sig till kvinnor. Rollfigurerna är inte sällan överanalyserande unga kvinnor som söker perfektion, vare sig det är att hitta en partner, ett jobb eller en lägenhet.”

Ordet chick lit brukar förstås inte heller översättas till svenska, men å andra sidan kan man googla sig fram till ett digert utbud med just chick lit på svenska. Det går inte lika bra med quit lit. På Storytel finns en massa quit lit-böcker, allt från självhjälpsböcker till levnadsöden, men de är oftast inte översatta till svenska.

Just nu lyssnar jag tex på ”The easy way to control alcohol” av Allen Carr. Han har gett ut en massa självhjälpsböcker om hur man kan sluta med alkohol, rökning, spelmissbruk, socker och hur man går ner i vikt framgångsrikt. De flesta av hans böcker finns nog på storytel, men oftast bara som e-bok och på engelska. Ett fåtal finns som e-bok på svenska, och då handlar de om rökning och viktminskning.

Finns det inte en marknad för quit lit på svenska än? Ligger vi fortfarande steget efter USA och England även på den punkten? Måste missbruket av alkohol bli än mer omfattande generellt innan man börjar ge ut fler böcker på svenska?

Det här var lite tankar som jag hade på lunchrasten, samtidigt som jag njöt av min lunchpromenad i värmande sol. Snön är nästan helt borta och det börjar torka upp. Mina promenader kl 7 och 17 blir allt ljusare och lunchpromenaden är verkligen en fröjd med solen som promenadkompis. Hasselbuskarnas hängen är många och tunga och börjar pollinera när som helst.

Är hasseln först ut? Jag gillar att checka av trädslag och blommor en och en efterhand som de dyker upp på våren. Snödroppar finns förstås redan, och även krokus börjar nog skjuta upp sina spjut så smått. Magnolians och syrenens knoppar börjar växa till. Jag vet precis vilka magnoliaträd som blommar först, det beror jättemycket på läget. På så sätt kan jag anpassa mina promenader och njuta av magnolian länge.

Liljekonvalj är också ett kärt återseende, även om det dröjer ett bra tag. Men även där vet jag precis var de växer och kan anpassa mina promenader efter det. Orsaken till att jag är så ”påläst” om närområdet är ju mina många hundpromenader under de fyra år jag var sambo med älskade pudelpojken ❤️

Kram ?

I kväll är jag helt sprallig av förväntan och glädje och ren och skär lycka ? Vi har fått titta på dotterns nya lägenhet, dit hon flyttar den 10/4. Jag får nästan nypa mig i armen för att förstå att det är sant. Det känns som vi har vunnit högsta vinsten på Lotto! Dotterns bästis var där samtidigt med sina föräldrar och tittade på sin lägenhet, och de flyttar in samma dag. Alla på LSS-boendet blir unga vuxna som är sociala och pigga på gemensamma aktiviteter. De har gått i samma gymnasiesärskola med några års spridning, så de känner varandra sen tidigare. De kommer att ha SÅ roligt ihop ?

Kram ?

Äldsta dottern med pojkvän är hemma över helgen. Ikväll har vi grillat och ätit ihop på ex-svärisarnas veranda, med filtar lindade om oss. Så otroligt mysigt ? Inget vin i världen hade förhöjt den mysfaktorn.

I morgon gör vi en repris men kombinerat med lite praktiskt jobb, hämtmat och mello. Vi behöver gå igenom yngsta dotterns flyttlådor. Jag är inte hundra säker på vad hon har fått i present och vad vi behöver komplettera med.

Sådant är storasyster en mästare på att styra upp. Idag har hon även jobbat hårt i sin pappas trädgård. Hon längtade nog efter lite kroppsarbete efter ett helt år med distansstudier.

Om några få månader är hennes fem år på psykologprogrammet slut och till hösten påbörjar hon sitt praktikår. Jösses vad tiden går.

Hennes äldsta kusiner har fått sitt andra barn redan, men känner jag henne rätt så vill hon jobba några år först. Men sannolikt blir det bebis innan hon fyllt 30 år, hon fyller 24 i år. Själv var jag 28 respektive 30 år vid barnens födelse och det kändes lagom i åldern.

Jag längtar efter barnbarn, men först vill jag njuta lite av åren-efter-barnen. Var sak har sin tid.

Kram ?

Det låter som en mysig helg.? Jag tycker det är härligt att din äldsta dotter inte dricker alkohol självvalt. Det ger mig hopp om att mina barn kanske skippar alkohol helt i framtiden. Det behöver kanske inte gå i arv att jag drack förr, rent genetiskt alltså.

Jag har funderat på en sak. Får din yngsta dotter dricka alkohol om hon vill? Eller finns det några specialregler på det boendet hon ska flytta till?

Ha det bra! Kram ?

Självbestämmandet är stort, och yngsta dottern har ju egen lägenhet och ska laga sin mat själv osv. (Med hjälp förstås.) Hon hade nog fått dricka alkohol om hon ville. Men hon fnyser ”usch” om både öl och vin, så det är ingen risk. Hon är colaberoende istället, så beroendegenen har hon sannolikt.

Även äldsta dottern är svag för godis och framför allt hembakat. Hon bakar alldeles för ofta. Ikväll åkte jag hem innan hon dukade fram morotskakan ?

Jag tror att du Torn någon gång framöver ska prata med dina barn om hur ditt beroende faktiskt såg ut. Vid rätt tillfälle och i lämplig dos. De har sannolikt inte jättestarka minnen, och minnet är kort.

Jag vet att mitt och min pappas beroende är det som har avskräckt äldsta dottern från att ens testa alkohol. I kombo med att hon har ett litet bråck på sin magmun, vilket gör att hon ska undvika alkohol, kolsyrat, juice, kaffe och fet mat.

Med åren har det blivit ett tydligare statement från hennes sida, alkohol lockar henne inte alls. Fyllefester är långt ifrån hennes uppfattning om hur man roar sig. Hennes kille har alltid åkt på sådana fester själv. Och det gillar jag verkligen i deras relation. Hon låter honom åka på ”korvfester” som hon kallar det, och han låter henne stanna hemma. No hard feelings. Deras relation vilar på helt andra grunder, och trots att de har varit ihop i hela nio år såg jag dem senast igår kväll skratta, nojsa och kyssas.

Jag frågade vad hon menade med ”korvfester”. Tänkte att hon associerade på att det var bara killar och typ hänvisade till deras hmm kön. Men tydligen betydde det att det var ”knyte” på dessa fester och öl och korv var standardförtäringen. Himmel, pojken är 25 år. Vojne, vojne, landsbygdspojk ?

De går på mer städade tillställningar ihop, sådant som är relaterat till högskolan. Även där väljer hon att delta eller inte beroende på hur städat det beräknas bli. Chalmers har tex en hel del fester som sannolikt är värre än ”korvfesterna” på landsbygden. Sen har de fina jippon också, och då deltar dottern.

Äldsta dottern dricker inte ens alkoholfritt, hon dricker kranvatten. Möjligen en gingerbeer ibland.

Kram ?

Jag har historiskt enorma problem med min sömn. Jag har sömnstört mig sjukskriven två gånger, och jag har varje år perioder med enorma sömnproblem. Fel av mig, hade. Är det något som alkoholstoppet verkligen har förändrat så är det min sömn. Amen.

Jag har läst och provat allt vad det gäller så kallade ”sömnhygien”. Allt. Jag blev nästan provocerad av den typen av råd när sömnen funkade som sämst. För en människa som är van att leverera i tid i alla lägen var det ursvårt att acceptera att sömnen var så kajko. Och eftersom den var så kajko så blev det en enorm prövning att ändå leverera dagtid. Man blir knäpp om man inte får sova. På riktigt knäpp. Riktigt knäpp.

Det jag till slut lärde mig den hårda långa vägen var att sömn är en icke-handling. Den kan jag inte prestera mig till. Det jag kan prestera är bästa möjliga förutsättningar för att sömnen ska komma. För att jag ska vara så pass lugn inombords att jag ”vågar släppa taget”.

När jag var som mest sömnstörd så kunde jag somna till och sedan minuten senare väckas av panikångesten från helvetet som tryckte över bröstet, brände och sved i huden, och tog ett strupgrepp på mig så att jag inte fick luft. Det var som om panikångesten skrek åt mig ”Är du dum i huvudet, du kan inte sova nu - du är ju utsatt för livsfara!”

Det enda som hjälpte på sikt var att släppa tanken om att jag skulle ”prestera” sömn. Istället försökte jag tänka ”jag ska bara blunda och vila lite”. Jag slet hårt för att med promenader, skärmfri tid och mindfulness få min kropp att varva ner. Grundinställningen var för hög, det krävdes inte mycket för att passera gränsen. Som en bil som ständigt är lite uppvarvad i grunden. Tänker på min mammas högljudda gasande när hon skulle köra iväg och var osäker på kopplingens dragläge.

Men det som VERKLIGEN hjälpte var att sluta dricka. VERKLIGEN hjälpte! Jag blev nykter på en söndag. Natten till måndagen sov jag ingenting. Ingenting. Sen följde en vecka med typ 1-2 tim sömn/natt. Natten till tisdagen veckan därpå sov jag 3-4 timmar och sen dess har jag sovit bättre och bättre.

Med mina mått sover jag numer jättebra, men jag är som sagt inte bortskämd. Om jag vaknar och är stel i höfterna för att jag har legat still större delen av natten så är jag supernöjd. Om jag endast går upp och kissar en gång och somnar om direkt efteråt är jag supernöjd. Om jag får till 5-6 timmars sömn per natt är jag supernöjd. Allt är relativt.

Jag har ett aktivitetsarmband (Mi Fit) som alltid sitter på min handled. Den mäter stegen, och den mäter sömnen. OBS: Om man har sömnproblem ska man inte kolla nattens ”resultat” varje morgon, det är stressande i sig. Däremot kan det vara intressant att kolla utvecklingen över tid, historiken per månad. Hur det mäts vet jag inte riktigt, men sannolikt beror det på hur mycket jag rör mig under natten. Och man kan förstås ligga klarvaken helt blickstilla, och sova fast man snurrar runt hela natten. Just därför är trenden över tid mer intressant än enstaka nätter.

Jag får en ”sömnpoäng” varje natt beroende på hur många timmar, hur mycket djupsömn och hur mycket vakentid jag haft. Även den tar jag med en nypa salt, men det är ändå lite kul att konstatera att nattens sömn gav 78 poäng (”You slept better than 47% of users.”) Tidigare i veckan fick jag 51-68 sömnpoäng per natt, vilket också var bättre än andra användares genomsnitt. I måndags fick jag 35 sömnpoäng, men då var det nog armbandet som hade kontaktproblem på något sätt. Så illa sov jag inte, och det är ändå min egna uppfattning som är viktigast.

Tyvärr har jag inga siffror från tiden då jag hade enorma sömnstörningar, eller det kanske är lika bra när jag tänker efter. Jag minns ändå hur illa det var, hur dåligt jag mådde av det. Men jag har siffror från maj i fjol som jag kan jämföra med siffrorna från februari i år tex. Jämföra maj 2020 mot maj 2021 sen blir också spännande.

I maj 2020 hade jag följande siffror: 1) 5:02 genomsnittlig sömn, 2) varav 42 min djupsömn, 3) och 25 min vaken tid. I februari 2021 hade jag följande siffror: 1) 5:51 genomsnittlig sömn, 3) varav 50 min djupsömn, 3) och 23 min vaken tid.

Det är enorm förbättring över tid, tycker jag ?? Att jag skulle lyckas få ihop 7-8 tim/natt är en utopi, det lyckas jag typ bara med på helgerna i bästa fall. Jag är som sagt inte bortskämd med god sömn, men den nivå jag ligger på nu känns hållbar i längden.

Det är nog den främsta anledningen till att jag ever never tänker börja dricka igen. Min sömn är grunden till allt i mitt liv och jag spelar inte hasardspel med den mer. Jag värdesätter god sömn mer än alkohol tusen gånger om.

Kram ?

Jag har också ett tockendäringa armband samt att jag också upplever att min sömn förbättras och förbättras. Dock har jag jobbat på det. Inte så mycket just med undvika skärmtid och sånt utan med att få mer fasta rutiner kvällstid. Annars hade jag alltid för vana att stanna uppe lite för länge för meningslösa saker, bara för att förgäves försöka krama ur lite mer ur dagen.

Jag vet faktiskt inte exakt heller hur den mäter skillnaden mellan djup och lätt sömn, men det är väl baserat på hjärtslag och rörelse på något sätt. Jag vet bara att jag får ganska extrema mängder djupsömn. Det är inte ovanligt att jag har längre djupsömn än 98% av användare. Nog stämmer det kanske. Jag kan inte minnas senaste gången jag inte drömde t.ex. Varje morgon under en lång tid vaknar jag och minns min dröm, men om jag inte funderar på den något speciellt så är den ju borta sen. Just igår natt drömde jag om alkohol igen, men det är inte så ofta längre.

Har du märkt att du drömmer mer nu när din sömn är bättre? Det viktiga är väl att man känner sig utvilad egentligen. Det är nog på den punkten jag märker att det har förbättrats mest nu den senaste tiden.

Så det är därför du kommer ihåg så mycket av dina drömmar TI, mycket djupsömn. Jag har för mig att du Andrahalvlek kom ihåg väldigt få drömmar när vi diskuterade det de första nyktra månaderna. Men nu senast kom du ju tex ihåg en dröm väldigt detaljerat som du skrev om här. Det har ett klart samband med drömmar och djupsömn alltså. Det hade jag inte tänkt på.?

Kram

Jag är kass på drömmar, både att komma ihåg dem dagen efter och jag vet inte heller varför de uppstår.

Svänger man inte hela natten mellan djupsömn och drömsömn, som är lite ytligare? Och ju snabbare man kommer i djupsömn desto fler perioder drömsömn hinns med? Och man minns drömmen om man vaknar upp i en period med drömsömn?

Jag drömde i natt att jag var gympaledare av något slag. Skulle få ett helt gäng att röra på sig. De lyssnade inte på mig alls, stod och pratade och vägrade ens försöka göra som jag ville. Plötsligt hade minst två ”utbrytare” börjat leda egen träning med varsin hängiven grupp. Och där stod jag och fick ingen ordning på någon. Och jag stod bara där lugnt och gillade läget och tänkte ”huvudsaken är ju att de rör på sig”.

Hur ska jag tolka den drömmen? Misstänker att det kan ha med mina kollegor att göra ? Jag gillar när folk tar initiativ. Att saker faktiskt blir gjorda är viktigare än vem som startade det liksom. Informella ledare ska man alliera sig med. Eller så handlar drömmen om något helt annat. Till saken hör att jag har varit gympaledare under många år IRL, även om det var väldigt länge sedan. Och folk lyssnade på mig ?

Generellt med drömmar är ju att man har ett hum när man vaknar upp, men man måste ta sig tiden just då och repetera drömmen direkt, annars glöms den snabbt bort. Oftast minns jag drömmar när jag vaknar till vid 4-5-tiden. När jag vaknar av klockradion kl 6-6.30 har jag nog hamnat i djupsömn igen. Plus att klockradion kastar mig direkt in i verkligheten eftersom jag vaknar till nyheter.

Kram ?

Drömmer gör jag sannolikt typ varje natt, men det är på helgerna jag vaknar lite senare och sannolikt hamnar mitt i en drömnsömnfas och samtidigt har tid att ligga kvar en stund och tänka igenom drömmen i vaket tillstånd. Annars försvinner drömmen ur mitt medvetande innan jag ens har hunnit hämta mitt kaffe.

Det här drömde jag i natt. Jag är i en klassrumssituation, typ folkhögskola eller andra vuxenstudiestudier. Vi har fått i uppdrag att utifrån olika personlighetstyper svara på hur de olika personlighetstyperna skulle svara eller lösa olika dilemman. Tänk grön, blå, röd, gul personlighetstyp men här fanns även orange, lila, turkos, rosa, ljusgrön och en hel massa andra. Typ tio-tolv olika personlighetstyper.

En i klassen utmanar mig och säger ”du som är så duktig fixar väl det här på en minut typ”. Vem det är som utmanar mig framgår inte av drömmen, men det är åtminstone en person som upplever mig vara en besserwisser som påstår mig kunna allt typ. Jag antar förstås utmaningen. Men det är svårt att koncentrera sig, alla runtomkring pratar i munnen på varandra. Ingen tar uppgiften på allvar, det är bara jag som sliter. Att bara förstå frågan är en bedrift liksom.

Svarsalternativen är inte svar rakt upp och ner, det är liksom tecknade symboler. Inte givna symboler som emojis som man kan tolka utan att ens ha sett dem innan, utan det är delar av kartor (tror jag) moln som ser ut som en hjärna (kanske). Jag ska alltså först klura ut vad symbolen föreställer, sen vad den betyder och sen vilken av tio-tolv personlighetstyper som kan ha svarat just så. Det finns ett korrekt facit dessutom att jämföra med.

Uppgiften känns ju överjävligt svår, så svår att vem som helst ger upp direkt. Inte jag. Så jag sitter där i sorlet av röster och försöker och försöker och försöker. Börjar med de mest självklara personlighetstyperna först, de som kategoriskt nästan alltid reagerar på ett visst sätt. Starka miljövärderingar gör att man alltid väljer ett miljövänligt alternativ, starka ekonomiska värderingar gör att man alltid väljer något som ger en själv mest ekonomisk vinning etc.

Tror att jag hinner med att matcha tre eller fyra personlighetstyper med svar innan jag vaknar. Frågan är dessutom på papper och jag ska dra ett streck mellan personlighetstyp och svar, och det är praktiskt lite svårt att dra strecken för man får liksom rita runt de andra alternativen i vida cirklar. Ju fler svar man anger desto fler svarsstreck som korsar varandra och desto svårare att se vad vilka streck som går till vilket svar. Inte ens när uppgiften är fullföljd kan någon annan förstå hur jag har tänkt bara genom att se pappret.

Det absolut svåraste med uppgiften är att tolka vad svarssymbolerna betyder. En symbol kan ju alltid tolkas olika, medan ord nästan alltid tolkas likadant om man har varit noggrann i ordvalet. Tänker på min yngsta dotter som alltid använder skrattar-så-jag-gråter-emojin i sorgliga sammanhang. Hon brukar nog inte gråta när hon har roligt. Det kan bli väldigt konstigt att få ett meddelande från henne om man inte känner till hennes tolkning av just den emojin ?

Det måste vara min heldagskurs tidigare i veckan som engagerar min hjärna i drömmen. Vi fick en del konkreta tips på hur vi skulle bemöta olika personlighetstyper på jobbet och hur vi som chefer skulle agera i olika situationer. Både drömmen där jag är gympaledare och den här drömmen måste ha sitt ursprung ur den kursen.

Kommunikation var temat för kursen som jag gick i veckan, och i min dröm fanns det en hel del kommunikationsmissar milt sagt. Vem som skapat kursen framgick inte, men vem det än var så hade hen gjort ett uruselt jobb på alla sätt. Ingen arbetsro, en spretig grupp utan tillit till varandra, ett i princip omöjligt uppdrag, enormt dåliga förutsättningar att göra ett bra jobb, många fallgropar för att tolka helt fel och göra helt fel.

Men varför drömmer jag om dåliga exempel? Kan jag inte drömma om goda exempel?

Kram ?

Ps. I natt när jag drömde mycket fick jag 43 sömnpoäng. Under 1,5 tim mitt i natten var jag enligt klockan helt vaken, men det stämmer inte. Sannolikt har inte mitt armband haft riktigt kontakt med huden hela tiden. Så man får ta resultaten med en nypa salt. Min egen uppfattning om sömnen är allra viktigast. Jag hade rätt svårt att somna, det har jag ofta, men sen sov jag hyfsat gott. Och drömde.

Du har ju börjat lära dig att tyda dina drömmar.? Och vad detaljerat du kommer ihåg drömmen!? Jag tänkte på en sak också, är det inte irriterande att börja lyssna på radion som väckarklocka? Jag har aldrig testat, men tror jag skulle tycka det skulle vara jobbigt att börja lyssna på en massa nyheter mm, det första jag gör när jag vaknar.

Det här du skrev om att jag bör prata med mina barn om hur beroende jag var av alkoholen förresten. Det måste jag verkligen göra mer snart. Jag har berättat en hel del för framförallt min son ( som är äldst) Men kommer jobba vidare på detta löpande. Tack för påminnelsen!

Kram

Det är rätt skönt faktiskt. Jag vaknar upp lite soft, hamnar mitt i ett resonemang, väcker upp hjärnan lite i taget. Och genom att lyssna på nyheterna får jag direkt koll på omvärlden. Inget världskrig i natt heller, gatorna ligger kvar utanför fönstret. Då kan jag låta bli min mobil den första halvtimmen på morgonen ? Jag är en nyhetsjunkie.

Syftet med att prata med barnen är förstås att de ska lära sig av dina misstag, så de inte behöver göra samma misstag. Det är så lätt hänt att hamna i ”fel gäng”. I min familj pratade vi aldrig om min pappas missbruk, om vägen dit. Jag såg bara slutfasen liksom, inte hur han kom till det läget.

Jag satte inget samband mellan mitt eget festande och hans djupa misär på slutet. Jag förstod inte att jag kunde sluta där han slutade, jag såg mitt festande som en helt normal utveckling i tonåren. Jag valde gänget som rökte och drack. Eller så valde de mig, lite osäker på den punkten. Jag ville hänga med de tuffaste i rökrutan (fast det är milsvida från mina värderingar idag.) Tror inte jag såg de andra ens. Jag skäms nu när jag tänker på det. Förstås fanns det skötsamma ungdomar även på min skola, men för mig fanns de i periferin.

Kram ?

Jag snittar på 13.125 steg/dag under februari och vågen visar totalt minus 8 kg. Det känns bra, så jag kör vidare med antiinflammatorisk kost och 12.000 steg/dag. Det kan hända att jag avviker från kosten, men i så fall ytterst blygsamt och då bara om jag blir bjuden eller om jag besöker restaurang/kafé. I lördags blev det en toast på kafé och i söndags en semla på ett annat kafé, men annars har jag bannemej skött kosten under hela februari. Ingen choklad! Inget annat godis heller, inte glass, inte hembakat.

Jag upplever inte att jag är hungrig. Jag står mig jättebra på frukost, lunch, middag, nötter som mellanmål på förmiddagen och grön-röd-blå smoothie som kvällsmål. Eftersom kosten syftar till att få bra bakterier i tarmen och höja ämnesomsättningen så finns det egentligen bara tre big nono: socker, vitt mjöl, mjölk. Jag äter dessutom inte ris, pasta, potatis. Jag äter protein och grönsaker, i alla former. Försöker äta helvegetariskt några mål i veckan.

Mycket kryddor blir det också. Min smoothie med spenat, hallon, blåbär och havredryck kryddar jag med rejält med kanel och kardemumma. Vitkålssallad, som jag äter ofta, kryddar jag med oregano, persilja, koriander, svartpeppar. Jag har själv blandat kryddblandningen ”7 kryddor” som jag kryddar allt annat med typ. Mycket kryddor blir det, även om jag är försiktig med salt eftersom det binder vätska. Färska kryddor köper jag ofta också, och nu tänkte jag börja odla kryddor också. Funderar på vilket fönster som kan bli bäst ?

Jag känner mig pigg och alert. Om jag kan tacka kost, viktminskning eller nykterhet för det vet jag faktiskt inte. Det är nog en kombo. Oavsett så känns det som jag har hittat en bra balans, så det känns inte som några som helst problem att köra på under mars också. Heja mig!

Kram ?