Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

Så intressant och lyxigt att få ta del av era reflektioner och av er fina uppmuntran till mig❤️!

Tycker att det är mäktigt att ett anonymt forum kan präglas av en sån ömsesidig respekt och dialog, samtidigt som man har lite olika utgångspunkter och sätt att vilja angripa - och beskriva - det här med att sitta i en ohållbar sits med alkoholen och vilja ta sig ur den - och också ta sig ur den.

Jag själv tilltalas av olika stråk i alla era berättelser och olika betraktelse- och angreppssätt och har länge använt era trådar i olika stunder, beroende på det behov av input jag känner kan tillföra mig mest just där och då, så att säga. För som sagt - även om jag aldrig skrivit själv tidigare, så har jag läst och lärt som tusan i mer än ett år! Och era olika utsagor bygger ett enormt stöd för att börja forma min väg och mitt utträde ur alko-livet 🙂.

Jag började skriva här i förrgår, som på en ingivelse. Mitt första inlägg här kunde likaväl ha kommit för ett år sedan - eller kanske aldrig. Alla mina hel-halvhjärtade försök över åren har alltid börjat med samma övertygade pannbens-pepp som jag kanske uppvisar den här gången (försöken går ju på nåt vis faktiskt från helhjärtade till halvhjärtade först när man misslyckas...), och slutat på samma ovärdiga ruta ett igen... Och jag vet inte om den här gången är annorlunda än en annan. Om jag är mer helhjärtad nu. Egentligen. Jag törs inte säga det.

Jag håller med dig @Torn - och vill typ verkligen VARA du när jag läser om din resa. Läser ofta i din tråd för att tonen och tankesättet passar mig. Lika mycket håller jag med @FinaLisa och @Soffi (mfl). Och ni håller ju, i huvudsakligheter, också med varandra 😊!

Ser inga konstigheter med att det finns olika utgångspunkter och infallsvinklar till denna, allas våran, gemensamma fight 😊och ser bara fördelar med att det finns mod och vilja att dela med sig av de här olika betraktelse- och angreppssätten och dryfta dom i ömsesidig respekt 😍.

Massor av tankar kring- och tacksamhet för era inlägg, ett antal varv av ”hela filmen” (synnerligen enformig rulle 🤔), repetition av 78 decimaler av pi, ett par rungande HÅLL KÄFTEN-nej, några ”gör så gott du kan bara”-tankar, ett beslut om idag 🌸, och Sveriges kval-match i bakgrunden blev min torsdag 🤗!

1-0 till mig idag och i kvalmatchen i halvtid 😄.

Sov gott alla ⭐️!

Grattis till dagen! I dessa trolltider, överhettade känslor och all ängslighet är det som ett varmt bad att kliva ner i forumet. Det är snällt, varmt och lyhörda människor med sällsynta förmågor att tänka på alla, på just rätt sätt. Många har gått före och visat vägen, nu får vi bygga vidare!

Godmorgon Annabell ☀️

"Man ångrar aldrig en nykter kväll"
var mitt mantra i början av min nykterhet. Plus att "Spela hela filmen"
Det hjälpte mig många gånger då hjärnan ville gå till Systemet....🤯

Nu, såhär tre år senare går tankarna mer åt " Jaha, och sen då? När vinet är slut, vad ska du göra då? Sova och vakna baktung? Hur kul är det? Nej, då kan det lika gärna kvitta. Bättre att vakna pigg och utvilad 😊
Men ibland har det ändå hänt att jag kapitulerat... När oron och ångesten blivit för stora att hantera, det är då som det är jättesvårt 😟
Men nu är jag inne i en bra period och är så tacksam för det🙏🤗😁
Annabell, jag önskar dig en härlig och nykter helg☀️

Kram 🧡🌷🧡

Godmorgon ☀️☕️!

Vaknade tidigt och mådde lite tjyvens... Första tanken var ”Yes!! Magsjuka! Helgen är räddad!” 😂 Mådde dock snabbt bättre och kaffet smakade toppen (håller så mkt med er som brukar påtala hur morgonkaffe-stunden blir ljuvlig utan en kvällen-innan med A. Och att man kan byta ut ”fredagsmys-euforin” mot ”lördagsmorgonkaffet-känslan” 😊).

Så - ingen magsjuka som draghjälp och jag måste alltså istället kavla upp ärmarna och göra ett eget aktivt val idag igen 😅.

Tack @FinaLisa för din värmande pepp-hälsning inför denna helg ❤️! Jag har hejat så himla mkt på dig, här i det tysta, när jag läst din tråd/resa här på forumet! Och din och Fibblans (mfl) dialoger och sätt att möta och peppa varandra var så fint att läsa. Hittade också Santorinis tråd och råd, via din tråd 😊. Såååå himla väl värd du är denna, nu ganska långa (!), period av stabilitet ⭐️🤗❤️!! Jag tror att den kommer att hålla i sig nu!!

Ha en jättefin fredag och helg allihop ☀️💓!

Godmorgon ☀️☕️!

Vaknade tidigt och mådde lite tjyvens... Första tanken var ”Yes!! Magsjuka! Helgen är räddad!” 😂 Mådde dock snabbt bättre och kaffet smakade toppen (håller så mkt med er som brukar påtala hur morgonkaffe-stunden blir ljuvlig utan en kvällen-innan med A. Och att man kan byta ut ”fredagsmys-euforin” mot ”lördagsmorgonkaffet-känslan” 😊).

Så - ingen magsjuka som draghjälp och jag måste alltså istället kavla upp ärmarna och göra ett eget aktivt val idag igen 😅.

Tack @FinaLisa för din värmande pepp-hälsning inför denna helg ❤️! Jag har hejat så himla mkt på dig, här i det tysta, när jag läst din tråd/resa här på forumet! Och din och Fibblans (mfl) dialoger och sätt att möta och peppa varandra var så fint att läsa. Hittade också Santorinis tråd och råd, via din tråd 😊. Såååå himla väl värd du är denna, nu ganska långa (!), period av stabilitet ⭐️🤗❤️!! Jag tror att den kommer att hålla i sig nu!!

Ha en jättefin fredag och helg allihop ☀️💓!

Kaffetanten88

Morgonkaffet, eftermorgonkaffet, kl 10 redbullen, efter lunch kaffet, kl 13 red bullen, kl 15:30 kaffet. Jag tror jag har ett problem. 😂😂😂😂😂

Heja dig! Du klarar helgen. Planera in massa aktiviteter. Hoppas på fint väder och ut i naturen och promenera. 😊

Hej Annabell och välkommen hit🌱

Jag tillhör dem eller kanske jag inte tillhör för jag vet inte om det är någon som jag som har skrivit under dryga året och ändå inte fått ihop mer än fyra dagar i rad🤔fast å andra sidan har jag ju bara läst en del av alla trådar🙄 Många som befinner sig i min situation har slutat skriva när man inte lyckas. Jag har därför bestämt mig att fortsätta skriva för rubriken är ju ändå ”Förändra sitt drickande”. Jag är seriös med mitt beslut att sluta dricka men ändå har jag inte lyckats. Jag är även lite som du...glömmer fort.

Önskar dig all lycka till...och först med denna fredag👍🏻

Kram🌷

Våra snitsiga hjärnor...
Känner igen mig i mycket av det du beskriver, Annabell. Särskilt två saker som du nämner tror jag var anledningen att jag drack på så länge trots att jag blev så plågsamt orkeslös och ledsen av att vara bakis. Den ena saken är att jag också gick igång på den där uppåtkänslan-nu ska det bli gott och roligt!... . Och den är svår att koppla till beroende, den känns ju så sprallig och livsbejakande.. Precis som våra snitsiga hjärnor planerat:
-Hur ska vi få Kennie att dricka ikväll?
- Vinsug?
-Nej, det kommer göra henne misstänksam, vi kör livsglädje istället, sånt går hon igång på!

Den andra saken är att jag, precis som du beskriver, ofta hade dagar då jag inte kände för att dricka. Och det lugnade jag mig med när oron för hur jag drack bubblade upp till ytan. Men som Se klart så väl ringar in det så visste jag att jag gick över små gränser hela tiden och alkoholism kommer smygande. Kanske är det där du är nu, när man inser att frågan inte handlar om ifall man kan stå ut med hur man dricker i nuläget, utan om man kan stå ut med hur man kommer dricka dit man är på väg. En bok som jag gillade var Rebecka Åhlunds "Jag som var så rolig att dricka vin med. ' Har du läst den? Ta hand om dig!

@Kaffetanten - du gör sannerligen skäl för ditt nick 😂❤️!! Men precis - varje kopp/burk/tallrik etc som man inmundigar under dagen, utan A-skugga, är ju awesome rent upplevelsemässigt 😊👌☕️💕!!

@Varafrisk, så glad jag blir att du tittar in i min tråd 🥰! Har läst hela din berättelse också, och känt igen mig jättemycket! Övertygelse, vetskap, vilja... Och en beslutsamhet som ändå inte riktigt får fast mark för avstamp... Hejar och tror järnet på dig @Varafrisk. Du kommer att komma ut på andra sidan av det här.

Jag räknar inte dagar (än så länge) och drar inga höga växlar på de här dagarna som gått sedan sista tisdags-A-partajet... För jag har (kors i taket 😅) inte riktigt prövats ännu av den där påträngande idén om att piffa, slamsa, glömma, trimma... Som sagt - mitt nästa steg blir att testa att inte göra som jag vill, när jag kommer på att jag vill dricka nästa gång. Amazingly har den gången inte dykt upp ännu 🙂🙏!

Hoppas att vi alla får en jäkligt härlig kaffemorgon imorgon ☕️ ! 💞

@Kennie...

Så oerhört träffande inlägg... 🥲❤️. Jag som trodde att jag hade omvandlat och ”brottat ner” varendaste en av mina tankar, känslor och sätt att fungera i ord (om inte på pränt, så iaf i mitt huvud). Det du skriver är så sjukt pricksäkert i förhållande till där jag befinner mig. Tusen tack 🙏.

Så glad för din skull, att du kommit vidare på riktigt. Jag vill så gärna också göra det!! ⭐️❤️

@Kennie...

Så oerhört träffande inlägg... 🥲❤️. Jag som trodde att jag hade omvandlat och ”brottat ner” varendaste en av mina tankar, känslor och sätt att fungera i ord (om inte på pränt, så iaf i mitt huvud). Det du skriver är så sjukt pricksäkert i förhållande till där jag befinner mig. Tusen tack 🙏.

Så glad för din skull, att du kommit vidare på riktigt. Jag vill så gärna också göra det!! ⭐️❤️

Goodmorning,
Bra som fanken av dig att lokalisera ett spår! Testa dig fram.
Jag får numera alltid kaffe på sängen av min man. I morse gick han upp var borta en lång stund utan att jag kunde hörs någon kaffemaskin. Efter undersökning svarade han att vi sovit så länge så jag kanske skulle gå upp direkt.
Kaffestunden missar jag inte för mitt liv.
Allt annat kommer efter den.
Ha en fin dag!
Ps. Kennie beskriver detta så bra, +1 på tipset om Rebeckas bok. Apropå livsglädje. Not.

Anonym26613

Välkommen även från mig ❤🙏
Vilken energi som finns i din tråd. Du engagerar människor 🥰👊💚

Jag sparade din tråd tills idag. Roligt att läsa en tråd lite mer med fokus. Tack för fin läsning allihopa 💚

@Annabell jag tänkte på vad du skrev:
"SÅ brutalt karaktärslös, fjantig, impulsstyrd, ambivalent, kontraproduktiv, vek, nyckfull, osmart etc etc jag ÄR!"
Det är du inte ❤ Alkoholen är en nervgift som ändrar hur vi tänker, vilka vi är och hur vi agerar. Du är en fin människa som gör så gott du kan. Att slå sig själv kommer inte hjälpa.

Vi sitter alla i samma båt. Lika nära till återfall. Krävs bara ett glas. Ta inte den 🙏❤

Tjoho! En helg har passerat 😀💪🏼! På vift hela dagen & aftonen igår, så då gick det ganska lätt och jag har ju inget hemma, så idag går av sig självt🙂. Ny vecka i antågande och jag har luskat ut att tisdagen kommer att bli en utmaning (för att inte tala om långfredag...). Bägge de dagarna innehåller aktiviteter (skojiga) som jag brukar försöka toppa till ytterligare med vin... 🙄 Ska nästan bli lite spännande att se hur jag kommer att svara mig själv när jag börjar med övertalningskampanjen! 😆

Tack för era värdefulla inlägg igen 🥰🙏! Och tack för välkommen från dig också @Miss Mary Poppins 💞! Din tråd (och din förra, när ni var ett annat gäng som hängde ihop och peppade varandra en period) har jag också läst med stoooor behållning 😊! Du känns som en väldigt livlig och spontan person - lite som jag tänker att jag själv också är 😅!

@Soffis inlägg ”Raskt tempo, långa steg” i fredags var så fint och väckte så mycket längtan hos mig. Jag vet att jag också känner så (och också lägger märke till att jag känner så) när jag är nykter en längre tid. Även det du @Seklart, skrev här i min tråd tidigare, om att livet och känslorna däri blir autentiska utan alkohol, har otrolig dragningskraft på mig! Jag VILL dit igen!! Men då måste jag hålla, längre än mina klassiska typ 2-9 dagar... 😔.

Trots mitt dryckesmönster (som jag tänker egentligen är extremt uttröttande för kropp o själ), är jag en väldigt energisk och glad person (än så länge...) och jag och mina barn (som jag lever med ensam på heltid) har ett positivt och rikt liv tillsammans med min familj och mina vänner. Men skillnaden vad gäller det autentiska i upplevelser och känslor (både lugn och uppspelthet) är ändå stor, mellan perioder då jag aldrig dricker och perioder då jag dricker... Underliggande (om än kanske osynlig) oro/ångest och en hel del tillkämpade kompensations-glädjeskutt är vad som präglar perioder då vinet är inblandat... Har noll ångest (nästan...) om jag inte dricker och gör då enbart genuina glädjeskutt, när jag känner för det 😄!

Åååh... Det borde vara så enkelt att välja bort alkohol... Men det är ju inte det när det, precis som du skriver Miss Mary P, handlar om ett sabla nervgift som knycker vett och logik och fördärvar ens tankebanor. Skit också vilken värdelös dricka!!

Önskar er en fin avslutning på helgen 💕!

Härligt med nyktra helgen, snyggt gjort! Angående aktiviteterna du är lite orolig inför, ett tips är att bestämma redan nu vad du ska säga. Jag körde på att ta med en flaska alkoholfritt bubbel och ställa fram och säga nåt i stil med att jag kör en vit vår efter alla vinkvällar under vintern. Fick bara positiv respons på det, flera som sa att de också skulle behöva det. Och angående att välja bort alkoholen, jag tyckte det var tråkigt i början, men nu känner jag genuint att jag hellre vill ha god mat och roliga samtal när jag umgås med folk. Nu kan jag liksom både ha roligt och ha kvar min sinnesfrid. Du kommer dit du också om du har tålamod i början...

Gött med helgen fixad! Jag håller med om att du och Mary verkar ha en liknande stil att axla nykterhetsjobbet.🤗 Bra att ha lite kortsiktiga planer inför närliggande ”riskabla” tillfällen. Viktigt med att vara positiv och ge sig tusan på att fixa det. Kanske och hoppas är ord som inte är gångbara i kampen mot alkoholdjävulen.

Kram

Halloj 🤗!

Förra veckan låg nerverna lite på utsidan och irritabiliteten var nog onödigt hög - jag var helt enkelt spattig, små-ilsk och trafikfarlig på ett o-charmigt vis 😅. Den här veckan checkar jag in som trött och flegmatisk på ett fortsatt o-charmigt (och trafikfarligt 🤔) vis 😂.

Har iaf inga tankar på att vika ner mig imorgon (tis - som jag ju identifierat som en utmanande dag...) 💪🏼.

Sådana tankar kan iofs dyka upp under morgondagen... Läste en gång en gammal tråd här av Monday Morning, som tipsade om att tex tvärt klippa sönder sitt visa-kort, eller att köra ner huvudet i en snödriva om man inte på annat vis lyckas komma på bättre tankar. Finns några grå-bruna, (hårda) snöhögar kvar där jag bor - så det kan funka ⛄️😄.

Iaf så är de människor som jag omger mig med visserligen ganska glada i party, men det spelar liksom ingen roll för dem om jag (eller nån annan) dricker eller inte 😊. Och det är ingen - bara jag själv - som skulle få för sig att försöka övertala mig att ”jooo, men det blir superkul att ta lite viiiin” 🙄. Så vi får se om min interna övertalningskampanj drar igång imorrn och hur jag isf tacklar den 😅 - ett bestämt ”NEJ”, en stenhård pannträff i en grusig snödriva, eller ett trasigt Visakort... Det blir iaf INGET jäkla vin imorrn ☺️!

Kram!

Nä, det hörs ju lång väg att det inte blir något vin imorrn, härligt!
Jag tycker jag var för hård mot mig själv i början, allt skulle vara ”som vanligt” men ingenting var som vanligt. Inte konstigt jag snusade i stereo de första middagarna... så jobbiga grejer kan man också avstå ifrån. DU bestämmer. 🤗