@Miss Mary Poppins Jaa! Här kan du skriva hur mycket du vill!🤗 Fråga om vad som helst också, så ska vi se vad vi har i bakfickan. Men personligen måste jag sluta med att hänga i ” förändra” Det droppar in nya på löpande band och vi har sett så många komma och gå under vår tid här. Till slut fick jag sätta en gräns kände jag.

Kram

Anonym26613

💝 tack för välkomnandet 😊⚘💚

Jag har funderat lite att starta en ny tråd här på söndag. Men osäker vart gränsen går 🙈😅 När ska man göra det? Har fortfarande mycket hjälp av min tråd och så, men den försvinner ju inte. Men men... vi får se!

Kram 🌸💝💚

Förstår dig Torn om ditt val att stanna där du trivs. Det finns tid för utmaningar och tid för vila och återhämtning. Det viktiga tänker jag i det är att inte stanna av rädsla. Att göra ett aktivt välgrundat val! Tror och tänker att man har kommit långt när man väljer aktivt.

Likadant att om ni ska välja att avstå från att välkomna nykomlingar och bara skriva här Torn och AndraHalvlek så bör det också grundas i ett aktivt val för att ni känner att ni inte mäktar med längre att vara så aktiva, inte i att ETT inlägg har upplevts som lite hårt och onyanserat. Och det inte ens av trådstartartaren. ibland skulle man önska att människorna på Flashback tog åt sig och slutade skriva omgående - jag är inte aktiv där men förvånas av hur bedrövliga saker man kan skriva till varandra där. Härinne finns en önskan att bidra, en önskan att andra ska må bättre och varje inlägg är grundat i det.
Jag tänker att ni båda två har så mycket att ge även om ni båda förespråkar total nykterhet ganska tydligt 🙂. Det är er väg, men ni har utöver det gjort så många resor och har så mycket klokhet att bidra med, så avstå i så fall för er egen skull. Ni gör inte någon någon tjänst om ni avstår för andras.

@Miss Mary Poppins

Tack för att du finns för oss nya och försvarar - hade inte klarat första helgen utan gammalt och nytt pep. Så skönt att känna stöd från både erfarna (såååå många bra trådar) och andra som börjat samtidigt och kämpar i samma sits🥰. Betyder alltid lite extra när man får en ”ny” kommentar - en extra morot och puff!

@Miss Mary Poppins Gör precis det du känner för! Det finns ingen tidsgräns och alla känner olika.🤗 Och du kan ju som sagt ha kvar din gamla tråd, och starta en ny här. Så gjorde tex Andrahalvlek och Se klart.

@Pilla Japp, allt har sin tid, man märker när det är dags och åter igen, alla känner olika.🥰

@Sisyfos Jag hade ärligt talat känt länge att det var dags, så egentligen har jag Vinäger att tacka för att jag fick tummen ur.😅 Det blev liksom droppen. Rent krasst så har man ju ingen plikt till att peppa och stötta alla nya. Men det har varit givande och har varit viktigt för mig. En viktigt fas i mitt nykterhetsarbete. Jag tror det är därför som många trillar tillbaka till sitt drickande. De slutar att skriva här åt helsicke för tidigt. De tror de är ”botade” efter en månad eller tre. Det tror inte jag.

Fortsatt påsklov i dag, inga direkta planer, får se vad dagen har att erbjuda. 🤗

Det är så tragiskt att ledighet och kul alltid ska förknippas med alkohol. Jag var sådan inte allt för längesedan 5 månader. Det är kort tid som nykter, men så mycket insikter man får när hjärnan börjar återhämta sig. Äntligen börjar man känna glädje i annat än alkohol.
På de här 5 månaderna har jag druckit alkohol en gång, vilket påminde mig hur fruktansvärt detta gift är ( för mig iallafall)
Jag funderar själv på att köpa en badtunna där man kan sitta och njuta av livet utan öl 💕 hoppas att ni får en härlig helg @Andrahalvlek @Torn

@Sisyfos För min del går det lite i vågor, hur mycket jag orkar peppa. Det är en väldigt viktig del av mitt nykterhetsarbete att peppa andra. Det ger mig viktig repetetion, och jag mår bra av att hjälpa andra. Det är väl som inom AA där man säger att det är viktigt att ha regelbunden koppling till ”programmet” och ge service till andra, för sin egen nykterhets skull. Jag är även aktiv i en patientförening, och där är grundtanken densamma. Jag tror på tanken att först få hjälp - och sen i sin tur ge hjälp, som ringar i vattnet sprider sig det goda och hjälpsamma.

Men det gör samtidigt lite ont i mig att välkomna nya på löpande band som skriver ”jag har supit skallen av mig i två år och måste sluta dricka, men jag vill inte sluta helt utan lära mig dricka kontrollerat”. Hur ska jag kunna hjälpa till där? Så fort de har uppnått några månaders nykterhet och mår bra, så tror de att de är ”botade” och kan dricka kontrollerat. Och jag tror inte på det - det strider mot allt jag tror på. Så då är det bättre att jag stöttar dem som tror på samma sak som jag.

Men jag känner mig själv så väl att jag vet att jag snart är igång och välkomnar nykomlingar igen. Just nu är jag dock trött på det faktiskt. Just nu har det varit väldigt många nykomlingar av typen jag-vill-inte-sluta-egentligen-utan-bara-dricka-kontrollerat. När det dessutom eskalerade i hårda ord så fick jag nog. För tillfället åtminstone.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag kommer att tänka på ett specifikt exempel från i höstas, eller början på vintern kanske. En användare var väldigt orolig för sin lever och jag stöttade lite där. Det slutade med att något blodprov hade visat ett bättre resultat senare och att oron byttes ut mot ett försök att dricka kontrollerat ganska hastigt. Nu är ju inte stark oro för lever så vanligt här kanske, men fallet frustrerade mig för att jag inte visste hur jag skulle angripa det. Användaren har inte varit här vad jag vet på många många månader.

Jag brukar ha två mål när någon är orolig för sin lever eller hälsa allmänt på grund av drickande. 1. Minska oron. 2. Få personen att sluta dricka. Men det är svårt att kombinera de två.

Sanningen är ju att de flesta som har druckit tillräckligt för att påverka sin lever kan bli helt eller i alla fall tillräckligt återställda, men man måste då sluta dricka. På ett sätt är ju lite oro bra om det gör att man tar tag i problemet, men för mycket oro är ju inte heller hälsosamt. Det andra problemet där är att man slutar dricka ett tag och tar leverprover och det ser bra ut och så tänker man att nu är det ok att dricka igen. Det är helt enkelt inte sant, tyvärr.

Man kan ha sådana leverskador att man mår ok nu, men att man riskerar livet om man inte slutar dricka omedelbums, men samtidigt ha levervärden som ligger väl inom referensvärdena(p.g.a att man inte druckit på ett tag). Det här är fakta. Men hur förmedlar man den faktan så att man inte gör människor för oroliga så att det blir kontraproduktivt men samtidigt får motivation att upphöra med drickandet?

@TappadIgen skrev:"Sanningen är ju att de flesta som har druckit tillräckligt för att påverka sin lever kan bli helt eller i alla fall tillräckligt återställda, men man måste då sluta dricka. "

Jag tänker att det är just den sanningen man måste upprepa gång på gång på gång i sådana fall. Jag har också väldigt svårt att förstå hur man ens kan tänka tanken att dricka kontrollerat när man har fått dåliga levervärden, ens om värdena har blivit bättre. Dessutom är det ju så att levern kan må betydligt sämre än några levervärden visar. Såg en brittisk dokumentär där de gjorde ultraljud på folks lever, och i många fall var deras lever synbart ansträngd trots att de själva inte ens upplevde sig som problemdrickare. Alkohol skadar levern. Punkt.

Kram 🐘

@Sländan Hej, välkommen hit och tack för din kommentar.🤗 Jag såg att du har startat en egen tråd, jättebra! Tråkigt att det blev som det blev, men det är bara att att hoppa upp på hästen igen. Du har ju fått uppleva en hel del av fördelarna med att inte dricka alls, och det är inte ”kört” för dig nu. Det tror jag verkligen inte! Det finns ju exempel här (tex @Sommarbarnet) som snarare blev ännu mer taggad av att inte dricka alls efter en sista brakfylla.

@Andrahalvlek, jäklar vad vi tänker lika!😂 2021-gänget kan man ju tex inte släppa vind för våg nu, dem följer jag fortfarande. 😍

Kram

Hej Torn! ❤️

Är så glad över att den tråkiga händelsen är överspelad och att vi gått vidare. Kanske kom det något gott ur den, kanske inte. Hur som helst, gjort är gjort. Jag är också oerhört glad att det inte var jag som fick dig att sluta skriva under Förändra... utan att du valde det själv, även om jag på ett sätt var inblandad ändå. 🙄 Jaja, du förstår nog vad jag menar.

Håller med Pilla om att allt har sin tid. Höll själv på att välkomna alla nya hur länge som helst, men till slut fick jag prioritera.

Vill bara säga att jag tycker att både du och Andrahalvlek har varit och är fantastiska i ert engagemang här. Det menar jag från djupet av mitt hjärta. ❤️

Håller också med er båda (och många andra) fullt ut om att helnykterhet är det absolut bästa för alla - ja, även för dem som inte har problem. Jag förespråkar inte kontrollerat drickande som ett första alternativ, aldrig någonsin, även om jag respekterar de som vill försöka.

För mig är det - och kommer alltid att vara - ett andashandsalternativ för den som av någon anledning inte fixar helvitt, trots flera helhjärtade försök. Istället för att ge upp helt tycker jag då att det är bättre att dricka lite än mycket.

Det finns hur mycket mer att säga i ämnet men syftet med mitt inlägg är inte att starta nya diskussioner kring detta, det gör vi så bra på egen hand 😉 utan bara berätta att jag håller med er helt och hållet. Ni är så himla bra och har gjort så mycket för så många.

Massor av forumkärlek! ❤️

Kram

@Vinäger Tack!🤗 Ja, det där är överspelat nu. Jag tycker det är lite tråkigt att du inte känner för att skriva lite mer i din tråd hur du har det och vad som händer i ditt liv. Du är väldigt hemlighetsfull känns det som.❤️
Men som sagt, man gör ju det som man känner för och mår bra av.

Jag är lite tvärtom, jag mår bra av att skriva om hur mitt liv har gestaltat sig, jag skriver om allt och lite till. 😅

Kram

Tack för ett fint bemötande, nu fick jag ett slags avslut på allt. ❤️

Kommer att skriva mera om mig själv och min situation, det har bara varit lite övermäktigt den senaste tiden. 😥 Men hemligheter har jag inga, brutalt ärlig som även jag är vad gäller att berätta om det som händer, på gott och ont ibland. 😁

Kram

Tack för ditt svar 👍🏻😊 visst är det så, nya tag och nu börjar mitt självförtroende komma tillbaks efter några ångest fyllda dagar 😅 jag som är ny måste bara lära mig det här med egen tråd. Har man en egen där man skrev första gången? Jag är inte så bra på sånt här 😬@Torn

@Sländan Så är det. Det här är den tråd som Torn har skapat. Jag svarade dig i den tråd som du har skapat. Om man klickar på avsändaren så får man upp en lista med trådar som den personen har skapat. Jag har tex två trådar, en som heter ”Behöver all hjälp jag kan få” och den finns under fliken ”Förändra sitt drickande” och som berättar om min tid upp till 6 mån nykter. Min andra tråd heter ”Andra halvlek har inletts” och den finns här under fliken ”Det vidare livet”.

Den tråd som du har skapat heter ”Misslyckas”, så du kanske ska starta en helt ny tråd med ett mer positivt namn? Ord är viktigare än man kan tro. Torns tråd heter ”Nu får det vara nog” och det är ett kraftfullt och positivt namn tycker jag.

Kram 🐘