Jag startar om en ny tråd i den här gruppen, Det vidare livet.
Det var lite svårt som ny att förstå hur det här fungerar i dessa forum och trådar 😉- men jag har som tur är fått lite hjälp här i gruppen att förstå lite hur det fungerar. Min andra tråd ligger kvar i - vara alkohol fri
Den kanske går att ta bort🤔

Min ambition är att aldrig någonsin dricka alkohol igen, det har jag gjort klart. Jag brukar tänka att jag har fått min alkoholranson i livet + lite till 😅
Jag har som de flesta andra som har alkoholproblem av något slag, prövat alla metoder som finns för att lyckas att bara dricka mindre och mer sällan.
För mig blir det bara en otrolig stress, när mitt innehåll i glaset börjar ta slut. Det är nästan som tortyr att inte få något mer.
Det är så skönt att äntligen släppa tanken att det kanske går att bli måttlig i drickandet. Det kommer aldrig gå för mig - jag har försökt i ca 20 år.
Jag har nu varit nykter (ett snedsteg) på snart 5 månader.
I det stora hela har det gått fantastiskt bra, jag läser allt om alkohol och skriver dagbok varje dag.
En stor hjälp har även AA böckerna varit. Dom har fått mig att tänka på ett annat sätt , de har blivit lite som en bibel för mig.
Jag är så tacksam att jag har fått inblicken i det nyktra livet igen, en hjärna som börjar fungera och framförallt känslan av frihet. Det är jag som bestämmer över mitt liv, inte alkoholen.
Hoppas att ni får en fin helg 💕

@Sländan så skönt med de där små milstolparna. När man så tydligt märker skillnader på vägen. Då kan du sätta check för halvfull vinflaska i stugkylen. Bra att du reflekterar och skriver här om dem!

Kram!

@Andrahalvlek skrev:"Verkligen en milstolpe!"
Ja, det kändes så normalt, inget konstigt alls. Det kunde lika gärna vara ett paket mjölk som stod där i dörren.
💕 sländan

@Sländan Härligt! För mig så slog min sk ”reptilhjärna” till ganska länge. När jag öppnade kylen och såg en öppnad vinflaska så kom det som en blixt. Oj, det där ska jag dricka!😅 Men lika snabbt kom tanken: Nej, för sjutton, det är ju alkohol i den.

Numera är det som du beskriver, fast som sagt, det tog nog 6-7 månader av nykterhet innan reptilhjärnan gav upp.

Kram

@Gullranka skrev:"Häftigt hur det kan ändras!"
Verkligen, jag blir lite förvånad själv att jag inte reagerade ett dugg på flaskan. Fast jag var så uppe i varv och stressad.
Det Känns väldigt skönt iallafall 💪🏼😊
💕sländan

@Torn skrev:" 6-7 månader av nykterhet innan reptilhjärnan gav upp."
Jag har imorgon inte druckit alkohol på 7mån - förutom 1 gång ( men den vill jag inte räkna 😉) det är mitt nya liv som började 16 nov 2020 som räknas för mig.
Min reptilhjärna har nog gett upp iallafall 💪🏼 😃
💕sländan

Kära sländan,
Så skönt att läsa om den där reptil-reaktionen. Samma här, alkohol angår mig inte längre. Lika lite som en burk surströmming. Det är otroligt skönt! Heja dig och kram 🌸

Då kom vi till 16 juni - för 7 månader sedan började jag mitt nya Liv.
Jag hade vetat att jag druckit mer under sista tiden. Några år innan hade jag gått till en alkoholterapeut för att lära mig dricka mindre. Men det höll bara Max ett par månader, sedan var jag så trött på att sitta och mäta upp mitt vin med decilitermått. Riktigt irriterad var jag oxå över alla andra som fick sitta och fyllna till.
Så jag slutade med det och drack vad jag ville istället. Jag valde fel väg, men det visste jag inte då, för alternativet att inte dricka något alls fanns inte.
Söndagen 15 nov ringde min son mig, vi träffas och pratar i mobilen dagligen.
Men sista tiden blev vi mer osams om saker, han sa till mig att han inte ville träffa mig eller prata med mig, när jag har druckit alkohol. Du vet själv att det blivit för mycket, och att du till och med sökt hjälp för de.
Hu, så irriterad jag blev - jag sa bara ok, då ses vi inte då om jag druckit. Han sa, så du väljer alkohol framför mig. Vi pratade en stund innan jag gick och la mig.
När jag vaknade på måndagen den 16/11 var det som om allt funnit sin plats. Jag var bara så övertygad om att nu är det slut på drickandet. Det finns inget alternativ längre, så skönt det kändes, en stor lättnad.
Det jag behövde var en riktig spark i baken.
Jag är så glad över de, hur hade de annars slutat.
4,5 månad gick och jag kände mig fantastiskt duktig, jag läste om de mesta man kan om Alkohol.
Jag hittade forumet alkoholhjälpen i början av April, på påsken blev jag tokig på anhöriga på landet, och när de äntligen åkte hem hällde jag i mig 1 flaska vin och 6 folköl.
Efter de kom ångesten, vad har jag gjort 😭
Förstört 4,5 mån nykterhet!!! ska jag bara börja om nu.
Då kom ni och räddade mig i forumet ❤️
Allt stöd och kloka råd, det bästa var när jag fick rådet att tänka på när jag började mitt nya liv, och räkna därifrån.
Det innebar att jag kunde fortsätta räkna mina månader, som är så viktigt i början.
Och vad gör de i slutändan, jag är ju bara i början av resten av mitt nyktra liv. Några månader hit eller dit.
Tack alla ni som stöttar ni är fantastiska ❤️
💕 kram sländan

Grattis till 7 nyktra månader! 🥳🥳🥳🥳🥳 Det har varit en ynnest att få följa dig på den här resan - och resan fortsätter. Fortsätt att hänga här - vi behöver ta oss den här tiden för reflektion och att påminnas regelbundet. ”Behålla kontakten med programmet” som AA brukar påtala är så viktigt.

Igår när jag lyssnade på Närvaropodden sa Bengt Renander som en kommentar till en diskussion om ätstörningar: ”De allra flesta alkoholister super faktiskt ihjäl sig.” Uppklarningsprocenten på ätstörningar är också väldigt låg. Orsaken är densamma - att man inte har jobbat med grundproblematiken. Alkoholism likväl som ätstörningar är symtom på andra problem, och det är de problemen som man måste jobba med.

Din son måste också vara jätteglad för din skull ❤️

Kram 🐘

Tack @Andrahalvlek 💕 du är en fantastisk peppare 🤗 det är tur att det finns dom som gått förre i spåret, finns kvar i forumet för oss andra som kommer efter.
Jag undrar lite om det här programmet du skrev om, att man ska hålla sig till de.
Är det de som man bara kan gå med i från början av sin nykterhet ?
Det vore intressant att veta hur det är upplagt?
💕sländan

@Sländan AA, det vill säga Anonyma Alkoholister, brukar alltid snacka om att man ska ”behålla kontakten med programmet”. Jag är ingen AA, men jag förstår hur man tänker. De syftar på 12-stegsprogrammet, eftersom det är det som AA praktiserar. Första steget är att sluta dricka och de resterande 11 stegen handlar om att jobba med sig själv. Göra något åt grundorsaken till att man dricker.

Och jag tycker att många av oss här på forumet jobbar stenhårt med oss själva, minst lika bra som vi hade gjort med 12-stegsprogrammet. Vi har skapat ett eget ”program”. Det går ut på att vi skriver här på forumet regelbundet - för att påminnas, reflektera, bollplanka, söka stöd och hjälpa nykomlingar. Om vi slutar vara aktiva här på forumet så är risken står att vi glömmer var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Och då kan återfallet vara nära. Tror jag.

Så behåll regelbunden kontakt med forumet är mitt råd 😍

Kram 🐘

Ok, tack @Andrahalvlek 👍🏻😀 va bra, jag visste inte om det var något annat program som vissa har gått här i forumet, genom alkoholhjälpen.
12 stegsprogrammet försöker jag följa genom AA ’s böcker. Jag påminner mig dagligen, särskilt morgon och kväll, med min egna tro.
Jag läser nu en bok från AA som heter Leva nykter. Det är massa tips på hur vi kan göra för att leva nykter. Den är verkligen toppen. Den skulle jag önska att flera läser som bestämt sig för det nyktra livet. Jag ska vara mer aktiv och skriva här i forumet. Det värsta är hur jag ska hålla reda på alla i olika forum🤔 Jag har dessutom svårt med namn, så det underlättar med de som har lagt ut en bild och inte bara har namn.
💕 sländan

Lite reflektioner över några dagar. Torsdag EM och fredag dag var nog bland det jobbigaste dagar på många år. Vården skickade runt mig, och ingen vill ta ansvar. Efter mycket om och men så löste sig allt tillslut. Trots de fanns det inte en tillstymmelse till att vilja bedöva mig med alkohol. lördagen blev en härlig upplevelse, min son och hans sambo fick hjälp med deras bygge av hus. Några folk inom bygge kom, och min svärdotters föräldrar som jag knappt har träffat kom och skulle få lunch.
Tänk att vakna och bara vara som man är, inget att dölja, ingen bakis känsla, eller hopp att de skulle åka hem fort efteråt så jag kunde ta ett glas vin. ( de dricker inte alkohol) vilket jag har tyckt varit väldigt tråkigt tidigare. Ingen vill ju sitta som en fyllis själv med ett vinglas.
Under lunchen kom byggkillarna in på deras kollegor, och deras alkoholvanor.
Vilka som drack mest och några som verkade ha allvarliga alkoholproblem.
Konstigt nog satt alla och skrattade åt deras historier. Det hade jag oxå gjort för 7 månader sedan. Nu blev jag illa berörd, alkoholism ses inte som en sjukdom bland många. Det känns som om människor tror att det är enkelt att välja själv hur mycket de ska dricka, och att det är helt ok att skratta och prata om det bakom ryggen på dom.
Det kändes inte läge att förstöra min sons lunch med en predikan. Men nästa gång det händer ska jag vara förberedd, bara ha ett enkelt sätt att säga det på.
Annars en alkoholfri härlig lördag 💪🏼
💕 sländan

Jag tänker varje dag, att det här hade jag inte gjort om jag var berusad eller bakfull.
Igår morse gick jag 1 Tim med stavar, med trevliga grannar på landet. Efter de åkte jag och badade i havet. Efter de satt jag och njöt i skuggan under äppelträdet, och tänkte det här hade jag inte gjort, en söndag fm om jag var bakis.
Jag verkligen avskyr alkohol, tänk så de har förstört mycket av min tid i livet. Jag vet att man inte ska Gräma sig över de, jag måste njuta nu av att aldrig mera vara bakis eller onykter.
I år är det min första nyktra midsommar, i mitt ”glaspåfot”ska jag ha kall alkoholfri flädercider. Tänk att få njuta av maten och jordgubbstårta, tidigare var det viktigaste vad jag får ha i glaset. Sedan spelar det ingen större roll vad jag äter.
Idag blir det bad och en ljudbok 🍉☀️

Ja, tänk vad man hinner med en ledig söndag när man inte är bakis 😊.
Jag känner igen mig i avskyn mot alkoholen och hur mycket plats den fått ta.
Men vi får njuta av tiden som är nu och bad och ljudbok låter underbart.
Kram 💖

@Sländan @Ase och det underbara är att det bara fortsätter på det sättet. Tacksam varje dag för min nyktra knopp och kropp. Att jag kan njuta av stort som smått, vakna pigg och utvilad och då och då kommer den där underbara känslan av fullständig harmoni som tangerar mig. Oslagbart.

Kram!

@Ase @Charlie70 visst är det så, trots att det är över 7 mån sedan som jag började mitt nya liv, så blir jag fortfarande lika överväldigad över hur jag lyckas att sluta med alkohol. Det bästa är att jag inte saknar den något alls, snarare tvärtom.
Man får vara tacksam varje dag som man får uppleva det riktiga livet 💕🙏🏻🙂
💕sländan