En sak som är riktigt intressant med att barnen flyttat hemifrån är att se vilka rutiner gällande hushållet som de har införlivat i sina egna hushåll. Yngsta dottern är precis lika lat och stökig som hon var innan. Hon är nog lik mig där 😂 En kul sak är att hon föredrar grönt bregott som pappa brukar ha, framför blått bregott som jag brukar ha.

Äldsta dottern viker/rullar påslakan precis som jag gör och hon behandlar smör och ost med samma nit som sin pappa. Så platt som möjligt ska det vara både i smörbytta och ovanpå osten. Hon köper dock inte bregott, det är för dyrt för en fattig student. Hon är helt galet prismedveten, det är varken jag eller hennes pappa. Det är hennes snåla pojkvän/sambo som har satt spår där. Vi föräldrar är vårdslösa med pengar i jämförelse. Hennes pappa handlar ”kvalitet”, oavsett om han har råd eller inte. Jag handlar billigt och impulsivt, men ofta onödiga saker. Handlar först och tänker sen. Trots att jag inte mår bra av prylar.

Döttrarnas pappa är en hoarder-light, han har snart fyllt hela huset med bra-att-ha-en-dag-saker. Jag rensar och skänker till röda korset med jämna mellanrum. Det gör yngsta dottern också, ”den kan barnen få”. Hon säger också ”jag får köpa nytt” i tid och otid, så där är hon mammas dotter. Helt osentimental med prylar.

”Pappa får laga” säger hon också, och det är mer hans grej. Men han lagar aldrig, han lägger bara på hög för att laga en annan dag. För att inte tala om alla projekt som påbörjats men inte slutförts. Rekordet är nog den gamla bilen från hans tonårstid som skulle renoveras från grunden. Den fick han ihop i kördugligt skick först 30 år senare. Han har flera andra projekt som tangerar 30-årsgränsen.

Jag och äldsta dottern får allt mer lika värderingar vad det gäller politik och livsåskådning. Vi är också lika glada för att lära oss nya saker, det ger oss energi. Vi gillar naturen båda två, vilket deras pappa gör också men han tar sig sällan den tiden. Yngsta dottern tycker att naturen är blahablaha, liksom alla djur förutom hundar. Gå på Kolmården med henne är helt bortkastat.

Båda två är noga med rättvisa och tycker att det är viktigt att alla ska få vara med. De är noga med att inkludera och se till att allas röster blir hörda, och där känner jag igen mig massor. Deras pappa är mer en sådan som man behöver inkludera för han är lite försiktig i större sammanhang. Han är introvert och hundra procent bekväm endast med några få.

Äldsta dottern är som sin pappa introvert, men hon har lärt sig vara extrovert och ta för sig (influerad av sin mamma sannolikt) och har inte tillstymmelse till ”scenskräck” i sig. Tvärtom är hon modig och har inga problem att slå larm om hon upptäcker oegentligheter. Hon är en sådan som ett arbetslag tenderar att skjuta framför sig när kritik ska framföras, precis som sin mamma. Yngsta dottern är extrovert som sjutton, sitt handikapp till trots. ”Se mig, hör mig, här är jag” är hennes signum. Mammas dotter 😂 Hon kan bli tyst och försiktig i större lite ovanare sammanhang och där känner jag också igen mig. Tricket då är att komma först så att man i lugn och ro kan studera alla andra.

På tal om tid så är båda mina döttrar ytterst noga med att passa tiden, precis som jag. Deras pappa är glädjekalkylernas mästare och han lyckas typ aldrig passa tiden. Han tackar ja, eller säger snarare nja, till för mycket och sätter sig själv i skiten allt för ofta och då går det ut över andra i nästa led. Där är båda döttrarna mer lika mig tack och lov. Är jag inte på plats en kvart före utsatt tid så upplever jag att jag är försenad.

Ja, det är som sagt kul att se vilka beteenden och egenskaper som har gått igen hos döttrarna helt enkelt. Generellt har båda döttrarna blivit väldigt trevliga och sympatiska människor och det gör mig genuint glad och stolt ❤️

Kram 🐘

Ja det är kul och intressant vad barnen ärver, och tar efter oss på egen hand. Det verkar som om du oftast är kapten på er familjeskuta.. Männen har fått en annan roll..Nu har du 2 styrmän också, som kommer med goda idéer. Läste om din mammas yttre ”skal” hon hade som ung, och tills hon blev lite äldre..Det brukar bottna i ursprungsfamiljen, tror jag..Din mormor var ju lite kontrollfreak, och då gällde det nog att vara proper, vilket din mamma var..Skönhet, smink och kläder kan ju även dölja dåligt mående och dålig självkänsla. Jag hade en otroligt snygg moster..Alltid det senaste i klädväg..Smink, hår ( peruk) och vita tänder ( lösgom) Mycket snygga män kring henne..Hon slutade sitt liv alkoholiserad, ramlade på sitt parkettgolv, och dog. När jag tänker på det, så sökte hon nog bekräftelse på att hon dög. Jag bodde med henne ett tag i GBG, när jag pluggade..Men jag kände henne aldrig. Hon pratade aldrig om djupa saker..Hon berättade inte om sin skolgång eller något sådant.Lite konstigt faktiskt..Alla hennes syskon har berättat lite om sin barn- eller ungdom. .Hon kom till Sverige som 16-åring, och började på Algots i Borås, som sömmerska Hon mannekängade lite också..Det var nog väldigt synd om henne egentligen. Hon fick aldrig barn, vilket hon önskade sig. Jag tror hon var sex-och relationsmissbrukare som yngre, senare alkoholberoende, när det blev svårare att ragga..Då hittade hon naturligtvis en liksinnad drinkare..Dog nyss fyllda 55..Vi kan ju ta lärdom, av dom vi vill efterlikna..Försöka göra goda val av både partner, jobb och vänner..Så vi mår så gott som möjligt..Ditt ex påminner lite om mitt ex..Med dessa bilprojekt, och hundra andra projekt som aldrig blir klara. Vad skönt förresten att ni är så goda vänner ändå..Och att ni kan göra gott för era barn tillsammans. Kram. 🤗🤗

@miss lyckad Ja, det är väldigt skönt att vi är goda vänner. Ingen känner mig så väl som han. Får jag punktering mitt i natten så är det honom jag ringer. Och han kommer. Efter separationen har vi byggt en ny typ av relation, mer som syskon. Med barnens bästa i fokus.

Sorgligt med din moster 😢 Uppväxten präglar oss absolut, och andra svårigheter som livet ger oss. Men genom att reflektera, lära om och prova nytt kan man vända en negativ trend. Tror jag.

Kram 🐘

Via podden Hedman och Hedén blev jag tipsad om appen Cairy. I det forumet är anonymiteten lite mer upp till var och en, och man kan bifoga bilder och skriva direktmeddelanden. Tänker att det kan vara hyfsat lätt att knyta kontakt med likasinnade i närområdet tex. Jag har inte skrivit jättemycket än, men jag har presenterat mig i alla fall. Mitt nick är också mitt riktiga förnamn, så jag har tummat litegrann på anonymiteten. Även om de flesta andra har påhittade nick.

Cairy är inte ett forum för långskrivning på samma sätt som det här, och tydligen har jag behov av att långskriva märker jag. Men det ena behöver inte utesluta det andra - och jag blir så glad varje gång det tas nyktra initiativ. Jag kände att jag ville stötta initiativet, så därför gick jag med.

Aktiviteten här är ju inne i lite semestermood just nu, men det blir nog mer aktivt framåt hösten igen. Lite ledsen blir man dock över alla nya bekantskaper som kommer och försvinner nästan lika snabbt. Man lägger ner sin själ i att svara någon, som aldrig ens skriver igen. Det går inte heller att engagera sig i alla människoöden.

Det är en del av min självterapi, att jag inte kan bära allas dåliga mående på mina axlar. När jag har kraft stöttar jag så mycket jag orkar, och när jag har mindre kraft får min begränsade kraft gå till mig och mina närstående i första hand.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Så du börjar jobba igen på måndag! Jäklar vad fort tiden går, jag tycker det var alldeles nyligen du gick på semester.🥰 Jag kollar vädret och regnradar ganska ofta. ( skadad av mitt fiskeintresse😅) och tänkte på dig när jag såg att det drog över riktigt mycket regn i trakterna av ALV när du var där. Härligt att du kunde hålla ett gott humör trots allt, och att det blev lyckat!

Du får väl fortsätta att paddla SUP när tillfälle ges. Augusti har ju just börjat. Vi ska åka till ön Ven på tisdag, cykla runt lite och käka god mat. Jag verkar ha fått dille på att åka till olika svenska öar som jag aldrig har varit på i år.😂 Det måste vara nykterheten som har fått mig att vilja upptäcka nya ställen. På Torsdag blir det antagligen en fisketur till Kosteröarna.😂

Kram

Torn om du åker till Kosteröarna, så är skaldjuren svindyra. 😬..749:- för havskräftor, och snäppet mindre för räkor. Mina barn köpte till mig utan att jag visste om det, för att jag var barnvakt. Dom smakade bra, men inte godare än för 249:- som dom kostar hos mig. 🤗🤗

@Torn Ven är jättefint! Som en sandö som bara har rest sig ur havet. Vi har cyklat tandem där och gjort studiebesök på whiskydestilleriet. Men det sista intresserar ju dig föga 😉

Självklart kan jag fortsätta suppa även i augusti. Sommaren är inte slut för att man börjar jobba. Jag har ingen söndagsångest alls faktiskt, det känns helt okej. Man kan inte ha semester jämnt och jag har haft fyra bra semesterveckor, eller tre åtminstone för den fjärde sjuka hade jag gärna sluppit. Men nu blev det så och det är okej, okej, okej.

Jag ser fram emot att åka TILL jobbet och börja hänga med mina kollegor till vardags. Först är det en massa sommarvikarier som jag behöver snabblära känna och sen kommer de andra tillbaka på löpande band. Och jag ska sakta fasa ut mitt nuvarande jobb och börja jobba med något helt annat och det ska bli SÅ roligt 😍

Jag tänker också ta ut fler semesterdagar i anslutning till helger i aug-sep. Mina chefskollegor väljer att vara borta i sex veckor i sommar, men det kan inte jag eftersom jag måste attestera löner. Men jag kanske kan vara ledig tex tor-fre kommande vecka om jag blir klar med det jag ska göra och om vädret ser ut att bli bra igen.

På mitt nya jobb blir jag mer bunden dagligen, det är nackdelen. Just nu gör jag lite som jag vill förutsett att jag gör det jag ska, och jobbet har olika tydliga jobbcykler. Mitt i sommaren går det inte att påbörja något helt nytt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Har faktiskt undrat om du skriver "live" varje gång du skriver till nya, eller om du har en grundtext som du klistrar in o ändrar lite i utifrån personen. Förstår nu att du skriver "live" varje gång. Jäklar, att du orkar💪. Men förstår också att du blir dränerad när det engagemanget bara rinner ut i sanden hos mottagaren.
Ladda gott inför morgondagen! 😍💫🧚‍♀️

Godkväll @andrahalvlek, även för mig drar det ihop sig till jobbstart (tisdag) men ska försöka vara småledig en vecka till eftersom jag småjobbat när jag eg skulle varit ledig. Så är mitt jobbliv just nu och det är okej. Jag minns ALV från när barnen var små- men lite för stora för alla attraktioner.. vi bodde i något konferens-hotell? och allt kostade en miljon eller iaf kändes det så. Vi hade ont om pengar och varenda semester var en prövning. Men vi hade mysigt. Låter som dina veckor varit bra, glad att läsa dina inlägg. Jag håller med om att det är svårt att hålla energin uppe inför alla nya som kommer (och går). Se till att behålla kraft till dig.
Jag kan tänka mig att aktiviteten ökar stort efter semestrarna, själv tycker jag ur nykterhets-perspektiv att det blir lite bra med vardag igen. Har inte haft något sug att dricka denna sommar alls, men vardagen- och morgnarna- passar mig fint!
Kram 🥰

@miss lyckad skrev:"749:- för havskräftor"
Oj, det var nog det dyraste jag har hört talats om.😅 Det får bli annat käk.

@Andrahalvlek, så du har varit på Ven! Härligt! Whiskeystället skippar jag,😖 Men det ska tydligen finns en del annat att kika på, bla ett museum av något slag. Då får du ha det så bra på jobbet. ( du också Se klart)😍 Coolt med flera nyktra semestrar på rad avnjutna nu! Nåja, 2 st är ju trots allt ”flera”😎

Det blir antagligen en kraftig tillströmning av nya kämpar här vad det lider. Har för mig att det var så efter förra semestern i alla fall.

Kram

Kan verkligen förstå att orken tryter när man är inne och hejar på så många nya som du gör, det är dränerande att försöka hjälpa och mötas av tystnad. Men vill bara säga att många av oss ju verkligen _blir_ hjälpta av ditt (och andras) engagemang, särskilt i början. Tänk att du är en del i så mångas fortsatta nykterhet, det är ju en svindlande tanke egentligen! Jag ska försöka bli lite bättre också på att hälsa nykomlingar välkomna också, det får bli ett av mina månadsmål för augusti. Kram 💜

Tack @Gullranka ❤️ Att välkomna nykomlingar är ett bra sätt att påminna sig själv om vart man aldrig vill hamna igen. Det gör nästan ont i mig när jag ser att några har skrivit och inte fått ett enda svar 😢 Min välkomst-ork går i vågor, men det känns förstås mer givande även för mig om jag märker att det jag skriver uppskattas och att det sker någon form av utveckling, även om jag vet att det är skittufft i början.

Jag minns ju hur tufft det var, även om det idag mer är en vet-känsla än känn-känsla. Ungefär som med mina depressioner - jag vet ju hur dåligt jag mådde, men det är ingen känsla jag kan uppamma längre. Tack och lov.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Håller med Gullranka, dina engagerade inlägg hjälper, hjälpte mig! Men att du orkar så långa o så informativa inlägg varje gång👍.
Jag vet aldrig riktigt vad jag ska skriva. Men antar att ett ord eller två är bättre än inget. Bara vittna om att det GÅR att bryta med det destruktiva, men att det inte kommer gratis.
🧚‍♀️💫🎈

Anonym31513

@Andrahalvlek Jag vill bara att du ska veta att jag uppskattar de inlägg som du och alla andra skriver i min tråd. Jag är inte så bra på att uttrycka mig och skriva i andras trådar. Dessutom är jag rädd för att något ska missuppfattas och såra någon.
Kram på dig och lycka till på det nya jobbet!

@Andrahalvlek skrev:"Sattva Nope, ingen bok. Än"
Vilken bra idé - du skulle verkligen kunna skriva en bok. Kanske en självhjälpsbok eller någon bok som visar hur livet från botten till livet kan se ut. Det är många som skulle vilja läsa och se att det går, men det är inte gratis. Du har så många tips och erfarenheter så det skulle kunna hjälpa många, och det är det du vill ❤️
💕 sländan

@Andrahalvlek skrev:" Generellt har båda döttrarna blivit väldigt trevliga och sympatiska människor och det gör mig genuint glad och stolt ❤️"
Såna här texter gör mig glad på riktigt för det finns något så viktigt i dem. Det handlar tror jag också mycket om hur du ser på andra människor AH. Du fokuserar på de goda egenskaperna. Noterar de andra, men verkligen konkretiserar och beskriver framgångar hos dina nära och kära. Även hos dig själv faktiskt. Jag tror att det är så bra!
Har funderat mycket på det eftersom jag har två tonåringar och själv har växt upp i en rätt grälsjuk familj. När man grälar konkretiserar man andras tillkortakommanden. Det blir väldigt tydligt vad som inte är bra. Vi är sämre på att berömma och konkretisera de bra sakerna i min uppväxt familj. Jag gör det med mina tonåringar. Ofta har det varit för att jag inte har orkat gräla, men det känns också så meningslöst. Det leder aldrig framåt och de slår tillräckligt mycket på sig själva ändå. Jag kan konkretisera och tydliggöra det de gör som är bra. Funderar ibland på om jag borde göra annorlunda - de är ju inte helt perfekta 🤔 - men de gör så gott de kan (för det mesta).
Nog om det, jag tycker du är alldeles fantastisk i hur du engagerar dig på forumet. Undrar ibland om du har dubbelt så mycket tid som vi andra. Du hinner suppa, höneblunda i timmar och skriva en massa långa inlägg. Haha, såg ju förresten att du kanske inte lagade så mycket mat 🤪, så där tjänar du kanske in lite tid.
Håller med dig om att det är lite tråkigt när folk försvinner, eller kanske mest när de har skrivit ett långt fint inlägg och får svar och sen inte fortsätter. Det är gripande historier ofta och känns riktigt tråkigt när de inte fortsätter, men du gör ett fantastiskt jobb med dina inlägg.