Man behöver inte ha det roligare för att man är nykter heller. En tråkig fest är en tråkig fest. Som nykter ser man den osminkade sanningen. Eller så hade jag inte behållning av festen för att jag inte är en ”partybrud” längre? Som fladdrar som en humla från blomma till blomma och hinkar alkohol däremellan. Eller så är större fester inte min grej längre, eftersom det är omöjligt att få till ett vettigt samtal med nästan främlingar och hög musik?

Hamnade vid ett bord med personer som jag inte jobbar med normalt, ”det är ju viktigt att blanda alla olika grupperingar”. Vilket får till följd att man inte har något gemensamt, knappt något att prata om. Min bordsgranne var duktig på svaren i musik-quizen, som var kvällens underhållning. Det var hans största fördel. Quizen var så svår att jag inte kunde ett enda svar på 30 frågor. Inte ett enda. Det är inte kul med quiz som är så svåra. Vet ni vilket årtionde som Elton John kom ut som bisexuell? Eller åt vilket väderstreck man kommer om man går från Manhattan över bron till Brooklyn? Eller vad motsvarigheten till Nasa heter i Japan? Det var ju inte ens musikfrågor! Kasst.

Till maten drack jag vatten, vilket var det enda alkoholfria alternativet. Efteråt var det kaffe och avec. Kaffe dricker jag inte efter kl 12. Maten var okej, men inte wow, och den var dessutom kall. Blev knappt mätt. Efteråt var baren öppen, tjoho! Musiken var så hög att det knappt gick att prata, och jag sjönk bara ner i en soffa, trött efter dagens körbravader. Pratade litegrann med några få, eller halvskrek snarare för att överrösta musiken. Nivån var ”vi får ju absolut inte prata om jobb, vad har du hittat på idag?” Orka.

En kvinna var så i gasen redan under quizen att hon måste ha tankat massor innan festen, det är omöjligt att bli så onykter på två glas vin. Efterhand blev andra rejält dragna också. Det kändes som ett skådespel, ”hurra vad kul vi har”. Och jag kände bara ”ta bort mig härifrån”. Haha 🤣 Fy så gnällig jag är, men det där gör jag inte om. Det stadiet är passerat i mitt liv. Jag föredrar mer intima sammanhang med människor som jag verkligen vill interagera med, och som vill göra detsamma med mig.

Men nu vet jag det, alla erfarenheter berikar. Jag kände mig som en tråkmåns i det sammanhanget och då ska jag inte befinna mig i sådana sammanhang, för jag är absolut inte en tråkmåns egentligen.

Kram 🐘

Nä, jag kunde heller inte frågorna. Sånt är lite trist tycker jag. Det blir lite meningslöst på nåt sätt och om man nu ska analysera det så är det inte så smart att få människor att känna sig okunniga. Bättre partyhöjare med en blandning av frågor där olika personer kan briljera.
Haha, ja nu lät du verkligen gnällig AndraHalvlek. Undrar om det var quizen som tog dig hela vägen ner. Du sågade hela festen och det kändes inte så likt dig.
Ibland undrar jag om det här med personalfester… när man ska få umgås på fritiden med de man jobbar med och då ska man istället blandas och mixas med såna man inte jobbar med för att det är viktigt att blanda. Är det bra eller dåligt? Och om man ska ha det så så tror jag att man måste hjälpa människor på traven lite ibland. Med små frågor eller nåt.
Skittrist och omodernt förresten med vatten som enda alkoholfria alternativ.
Ha en fin söndag!

@Sisyfos Men visst är det märkligt? Att man ska klumpas ihop med människor som man knappt känner bara för att man råkar jobba på samma företag, eller snarare syskonföretag i det här fallet. Hur skulle det kunna skapa någon form av trivsel? Och musik-quiz som underhållning ska vara på en nivå som är så lätt att nästan alla får alla rätt, med vissa svårare utslagsfrågor. Killen som sjöng och spelade var inte speciellt duktig enligt min mening heller. Eller han var helt okej men inte mer. Och vatten är verkligen trist som enda alkoholfria alternativ.

Ja, jag kände mig verkligen gnällig igår. I morse vaknade jag dock till insikten om vad det var som verkligen skavde, varför det kändes som ett skådespel. Det var plågsamt att se min kompis-kollega som är uppsagd tillsammans med sina närmaste kollegor. De försökte verkligen ha roligt, de låtsades att de hade roligt. Sista natten med gänget typ. Fy fan så påklistrat. Och alla gjorde det förstås av omtanke med min kompis-kollega och hon var den som allra mest höll masken.

Jag ska åka hem till henne idag kl 11. Om vårt samtal resulterar i att hon kan öppna upp sig och prata, och till och med börjar gråta, så har vårt umgänge idag varit tusen gånger mer givande för mig. Och henne också sannolikt.

Kram 🐘

Jag känner igen mig @sndrahalvlek
Har inte varit på årets julfest (än) men jag har - som jag tror du menar- förändrats som nykter. Min personlighet har blivit en annan. Eller min personlighet är mer nogräknad med sammanhang. (Kunde f ö inte heller en enda av frågorna, NY- frågan kanske men min akilleshäl är väderstreck. En av många akilleshälar då…)
Vi hade en vän- helg härom sistens. Vi har rest ihop i Sverige, åkt skidor, spaat, många gånger. Det var väldigt mysigt men det gav mig inte känslan av att vilja ha mer. Kanske har jag blivit en annan, men fortfarande väldigt glad i människor. Bara att människor som sitter ihop med klistret alkohol inte känns så nära som jag trodde.
Önskar dig en ljuvlig och o-bakis söndag, så härligt!

@Se klart skrev:"Eller min personlighet är mer nogräknad med sammanhang."

Lite så känns det faktiskt. Att livet är för värdefullt för att jag ska ägna en lördagkväll åt ”fyllemingel”. Bara för att ”ställa upp”. Positionering. Vem hänger med vem liksom. Lite högstadie-vibbar, vilka är ”populärast” på den här festen. Jag tillhörde de populäraste roligaste partybrudarna, men det är ingenting för mig längre. Vid 52 års ålder har jag blivit vuxen 🤣 Ser nyktert på tillvaron. Tror jag.

Kram 🐘

En ovanligt intensiv söndag. Först blev det promenad, kaffe och mycket prat med min kompis-kollega som har blivit uppsagd. Hon har gott hopp om framtiden, och det kändes kanonbra att boosta henne med ytterligare pep-talk. Företaget har behandlat henne som skit rent ut sagt, och jag kommer inte att vara tyst om någon frågar mig om vad jag tycker om det. Däremot är det inget jag kan agera på, eftersom hon tillhör både en annan avdelning och ett annat avtalsområde, plus att min kompis bara vill vidare nu - och då ska jag stötta henne i det.

Efter det blev det tvätta, tvätta, tvätta. Länge sen sist, jag har svårt att få tvättider i mitt hyreshus och numer behöver jag inte tid så ofta men när det väl är dags tar det sina timmar. Adventspynta tog lite tid också. Och diska 🤣 Efter det hem till mamma och agera bisittare medan hon betalade sina räkningar. Jag gillar att träffa henne när vi gör något ”nyttigt” ihop. Tidigare i veckan hämtade vi upp alla julsaker ur källaren tex. Korta stunder men hyfsat ofta är bästa sättet att umgås med henne på.

Jag har inte hunnit med höneblund varken lördag eller söndag, men jag överlever det. 13.216 steg har jag fått ihop idag i alla fall, det är huvudsaken.

Jo, min kompis höll förresten med om att det var en riktigt tråkig personalfest igår, så jag var inte helt ute och cyklade. Skönt, blev lite orolig över mitt gnäll för det är verkligen inte likt mig. Jag brukar se det positiva i det mesta faktiskt, men gårdagskvällen var inte positiv någonstans. Tur att jag ska jobba hemifrån imorgon för jag kan inte ljuga på en direkt fråga. Jag kan hålla tyst och det tänker jag göra. Mest för festkommitténs skull faktiskt, det är synd att dissa deras arbete och det gynnar ingen. Nu vet jag att personalfester inte är min grej längre, det är fine så.

Kram 🐘

224 konstaterade covid-fall den senaste veckan i vår region, vilket är tio gg mer än i mitten av oktober. Illa. Nu tar det fart rejält igen. Jag har tjatat på min arbetsplats i tre veckor om att vi inte ska ha så bråttom tillbaka, men jag har inte fått mycket gehör. Men idag ställde man in både stundande utbildningar och julbord.

Jag börjar jobba hemifrån mer stadigvarande från och med idag. Enstaka dagar på jobbet enbart, på behörigt avstånd. Jag är inte orolig för egen del, men varken min mamma eller min yngsta dotter har fått sin tredje spruta än och vill jag träffa dem så måste jag begränsa mina kontaktytor. Jag kommer bli hypokondrisk på kuppen, svidet i halsen idag gillar jag inte 😫

Problemet i vår region är att skolorna har varit urusla på att vaccinera ungarna. Privatskolor har vaccinerat sina elever, men inte de kommunala skolorna. De hänvisar till personalbrist. Dubbelsuck. Skolsköterskor har väl i alla tider vaccinerat skolbarnen? Det gick ju hur bra som helst under svininfluensan.

Nu hoppas jag verkligen att både min mamma och min dotter får sprutan snabbt, för det har för dem båda passerat fem månader sen de fick den andra sprutan. Och tills dess gäller att begränsa deras kontaktytor. Jag har tjatat på min mamma att hon måste beställa tid, men hon kan bara ha en tanke i huvudet i taget. Imorgon ska hon till ögonläkaren. Efter det ska hon beställa tid för vaccinering. Problemet är att det inte finns några lediga tider på flera veckor, det kollade vi igår. Trippelsuck. Jag borde ha fixat en tid till henne.

Bedrövligt kallt har det blivit också, och imorgon får vi snö om man ska tro SMHI. Tjoho! Not. Allt blir som det blir och går som det går, men det är skönt att slippa vinterväglag och bilköer åtminstone. Om man som jag kan jobba precis lika bra hemifrån så är det min förbannade skyldighet att göra det. Då kan de jobba på plats som absolut inte kan jobba hemifrån, för att deras jobb kräver närvaro eller för att de inte har plats eller lugn och ro hemma. Och jag får sova en halvtimme längre 😉

Kram 🐘

Idag fick corona sällskap av snö i nyhetsflödet, vilket som bekant präglar mina jobbdagar. Och det passade ju utmärkt att bestämma sig för att jobba hemifrån på heltid just idag. Sopade av bilen ikväll och det hade kommit 5-6 cm hemma på min gata i stan, men det har kommit betydligt mer på andra håll i vårt län. Mycket trafikkaos. Och värre ska det tydligen bli imorgon.

Tyvärr bidrog trafikkaoset till att bussen som min mamma skulle ta till ögonläkaren aldrig kom fram. Efter en timme fick hon ge upp och åka hem igen. Hon hade ledsagare med sig från hemtjänsten, vilket var bra för sådana incidenter kan göra henne superhispig. Men när vi pratades vid på telefon ikväll hade hon helt släppt besöket hos ögonläkare och skulle jobba för att få en tid i januari istället.

Nu har hon fullt fokus på att få sprutor - både tredje dosen och säsongsinfluensan. Bra, då håller hon sig sysselsatt 😉 ”Jag får väl sitta i telefon hela dagen imorgon”. Min mamma är en dramaqueen, hon och min yngsta dotter kan ta varandra i hand på den punkten.

Kram 🐘

Oj, snön har gått mig förbi, här har vi kallt men inte en millimeter snö.
Min mamma har fått både tredje dos och säsongsinfluensan, nu är det dos två av bältros som står på tur för nya förvecklingar och telefonsamtal. Men ibland tänker jag att de där projekten är viktiga- håller iaf min mamma rätt alert och liksom med på tåget.
Jag har som du mycket tankar kring detta med hemarbete och ev smittor. Kanske inte mutationer i första hand men överlag- ska vi verkligen samlas på samma ställe? Behöver vi det? På samma gång håller jag på med omorganisationer och det kan jag lova underlättas inte av att sitta i var sin del av stan. Det är ursvårt…
Funderar som du över dessa kommande personal-fester/sammankomster.
Och då utifrån vad jag själv gillar numera. Den där sorgen över att inte vara en ”kul” människa har verkligen klingat av, en process som tagit ett tag att komma igenom. Kram! 🤗🤶🏻

Idag har det kommit ännu mera snö. Norrlänningar måste tycka att vi sörlänningar är rätt hispiga. I Halland har de kallat in bandvagnar som kan bistå hemtjänsten vid behov, och på tv-bilderna såg man fortfarande gräset genom snön. Jösses.

Här hos mig ser man dock inget gräs under snön och det plogas och skottas en hel del. Totalt 10-15 cm kanske. Imorgon måste jag gå ut och sopa av bilen och parkera den på en plats som är skottad. Det pratas om att snön ska smälta en del och sedan frysa, och då är risken stor att jag varken får bilen ren från snö-is eller kan flytta den från p-platsen. Även om jag jobbar hemifrån så kan bilen vara bra att ha funktionell åtminstone, om inte förr så på lördag när jag ska till yngsta dottern.

En lugn jobbvecka har vi, nästan på gränsen till för lugn. Aldrig ska man vara riktigt nöjd 🤣 På fredag ska jag ta kvällspasset kl 15.30-23.30, så då ska jag sooooooova länge. Jag har nu utökat min lunchrunda lite för att få ihop mina steg, nu när jag inte får ”gratissteg”, och idag passerade jag 12.000 steg ett 50-tal meter hemifrån. Skönt, grunden i de tre promenaderna måste sitta om jag ska lyckas bibehålla min promenadstreak i vinter.

Någon träning med kettlebell har jag dock inte fått till än. De står där i ett hörn av hallen och bligar på mig. Bidar sin tid. Och jag bidar också min tid, de springer inte ifrån mig. Jag är supernöjd med att jag har lyckats behålla min promenadstreak i 121 dagar, tjoho! Jag är också supernöjd med att ha kommit till ett läge då jag upplever att jag har på gränsen till för lite att göra på jobbet, även om det bara är korta stunder. Inga kettlebells i världen kan grumla den positiva grundkänslan jag har. Var sak har sin tid, en dag har jag lust att göra det och då gör jag det.

Kram 🐘

@Se klart Jag förstår att det är jättesvårt. Det är min upplevelse också, att det är ursvårt att chefa på distans. Och att bygga ihop ett team på distans måste vara i princip omöjligt.

Jag har ett guldläge där jag ska chefa enbart en kollega, fast det handlar mer om att vi ska samarbeta väldigt tajt och att jag har sista ordet om vi inte har samsyn. Vilket vi brukar ha. Hittills. Men det kan vi göra på tu man hand även på distans. Vi har videomöte varje morgon, pratas vid på telefon 2-3 gg varje eftermiddag och däremellan har vi chatt-kontakt via Slack. Men vi är bara två. Att hålla ihop en grupp med folk som spretar åt olika håll och kör sitt eget race måste vara skitsvårt.

Själv ska jag ha en heldagssittning med min efterträdare på måndag. På plats. Tror jag. Henne känner jag inte alls så det blir annars väldigt svårt på distans, tänker jag. Vi får se. Två personer i ett stort konferensrum funkar ju faktiskt utmärkt. Jag tänker inte säga nej till det, för jag vill verkligen ge henne en chans att ta över mina arbetsuppgifter. Hoppas hon har tusen frågor, och att jag lyckas skramla liv i den delen av mitt yrkesliv för en dag åtminstone 🤣

Kram 🐘

Ja det är klokt och bra och snällt att du tar den tiden! Så himla viktigt. Jag önskar att nya riktlinjer gör att vi ska vara 2-3 dagar på jobbet varje vecka efter jul. Jag kommer ha svårt att klara mitt jobb annars faktiskt.

Även idag har jag korta stunder på jobbet tänkt ”jaha, vad ska jag göra nu då?” Det känns som tempot är lugna gatan jämfört med tidigare. Så skönt att slippa kasta sig mellan bollarna som en handbollsmålvakt som får tio bollar kastade mot sig samtidigt 🤣 Så kändes det lite i början faktiskt. Och den upplevelsen måste bottna i att vissa saker har halvautomatiserats och att jag har fått upp tempot både i fingrar och skalle. Hittat vissa generella lösningar som går att återvända och småjustera, hittat genvägarna. Gött är det i alla fall 🙏🏻

Snön som kom igår blev 30 cm slask i morse. Snöröjningen är urusel, stadsbor tycks inte förstå att ALL snö måste bort både från vägar och gångvägar. ALL snö. Nu har det frusit igen och jag vet att min mamma inte tar sig till affären imorgon med sin rullator pga stelfrusna vallar mellan gångväg och övergångsställe. Fattar inte varför det blir så gång, på gång. Sannolikt beror det på delat ansvar, mellan fastighetsägare och kommunfolk. Alla sköter sin lilla bit och tänker inte på helheten. Nåväl, min mamma får väl ringa om hon vill att jag ska handla åt henne. Ruskigt praktiskt att ha henne bara några hus från mitt, lätt att svänga förbi vid behov.

Och jag har sopat av min bil och ställt den på en skottad p-plats, och sen får vi se om vaktmästarna har behagat skotta parkeringen som jag hyr. Ut kommer jag med bilen i alla fall och det är huvudsaken. Man har inga större problem i livet om man kan lägga så mycket tankemöda på om snön är skottad på ett korrekt sätt eller inte 🤣

Imorgon har jag sovmorgon och det känns otroligt vardagslyxigt, även om det innebär att jag ska jobba till kl 23 istället. När jag gjorde motsvarande det här jobbet på 90-talet så jobbade vi kl 16.30-24 varannan vecka och vi jobbade dessutom varannan söndag kl 15-24. Vi var lediga mån-tis och jobbade sedan dagtid ons-fre. Skitschema, men det krävde verksamheten då. Nu jobbar vi mån-fre kl 8-17 normalt, otroligt mycket bättre. Annars hade jag nog inte sökt mig tillbaka. Ju äldre jag blir desto känsligare har jag blivit för oregelbundna tider. Min biologiska klocka känns liksom mer huggen i sten för varje år.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Det är jobbigt när slasket fryser till is! Här i Gbg är det fortfarande minusgrader, men sjukhusen har ändå haft otroligt mycket benbrott mm pga folk som har halkat på hala trottoarer det senaste dygnet. Härligt att du har det lite lugnt på jobbet! Jag har haft den lugnaste veckan i hela mitt liv på jobbet den här veckan. 😂 Och då brukar jag ändå ha det tämligen lugnt jämt. Chillheten börjar sätta sig ordentligt verkar det som. 😀

Kram

En helt okej jobbdag, fast det blev ju en jobbkväll snarare. Att jag förr jobbade väldigt mycket kvällstid har jag nästan förträngt. Nu gäspade jag nästan käken ur led vid 23-tiden, så då var det tur att det var dags att stänga av datorn.

Jag knatar på med mina 12.000 steg per dag, ingen snö ska hindra mig. 124 dagar i sträck nu, tjoho! Det är verkligen ingen ansträngning längre. Jag planerar in det i dagens sysslor precis på samma sätt som jag gör med allt annat jag ska göra - jobba, äta, handla, göra ärenden etc. Måtte jag nu bara slippa ramla och bryta benet eller nåt, det skulle bli tufft minst sagt. På kvällsrundan höll jag på att vurpa faktiskt. Nu har det lagt sig några cm nysnö ovanpå islagret, riktigt förrädiskt. Dags att rota fram broddarna.

Ja, livet lunkar på. Just nu lugnt på alla fronter. Typ. Men jag skriver ändå, mest för att det är ett bra sätt att summera dagen. Det som kommer ut när jag skriver behöver komma ut av någon anledning. Så tänker jag.

Chill helgkram 🐘

@Andrahalvlek skrev:"124 dagar i sträck nu, tjoho! Det är verkligen ingen ansträngning längre. "

Så härligt! Ibland kan man läsa om vilken slags motion som är bäst för hälsan/formen/magen/livet men sanningen är ju att den som är bäst är den som man inte lägger av med och du har ju verkligen hittat något som du tycker om och som har blivit till en vana nu.

@TappadIgen Visst är det så! Den bästa motionen är den som verkligen blir av 🙏🏻 Men dagens promenad på cirka 14.000 steg tillhör inte guldkornen. Slaskigt och dåligt skottat på gångvägarna. Det var tur i oturen att jag gick min runda i en faktisk cirkel - jag var ju tvungen att ta mig hem igen 🤣 Men, man ångrar aldrig en promenad! Nu efter bad och mat känner jag mig skönt sömnig så nu blir det en höneblund 😴

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag menade såklart inte att förringa det arbete som ligger bakom att etablera en ny vana. Sen kommer det ju motiga dagar ändå, som idag. Lite snö kan vara härligt att traska i, men slask och djupsnö gör det mycket jobbigare. Speciellt med tanke på halkrisken. Men då är det ju skönt att ha klarat målet såhär tidigt redan.

@Andrahalvlek Precis som med yogan. Bara ställa sig på mattan vissa dagar. Allt måste inte ge utdelning exakt då. Men tror man på en metod/ väg så vet man att det tillför o hjälper ens liv i längden.
Samna råd som ges till utmattade; planera idag så att du mår bra imorgon, ellernkanske ännu längre fram.