@Andrahalvlek Stämmer verkligen som du säger ”Att ta tag i orsakerna till att man har druckit är steg 2 i nykterhetsarbetet. En absolut nödvändig del för att få till en hållbar nykterhet.” En jobbig men nödvändig process. Ja det är verkligen superintressant att få kunskap om hur hjärna fungerar och vid alkoholintag. Det har verkligen motiverat mig till att sluta dricka och hur viktigt det är att sätta ord på sina känslor. Inatt hade jag svårt att somna så tog ditt tips att lyssna på ”skål, ta mig fan”. Sent dock först vid 02 men somnade snabbt, vaknade och tog ur lurarna. Det jag hörde var bra men får gå tillsammans där jag somnade😁.
Ha det gott!

@Sisyfos Tack för ditt svar. Jag blev så tagen och berörd när jag läste det. Som att se det som händer utifrån från en annan plats. Se hur situationen verkligen ser ut. Du klargjorde det tydligt. Hur sorgligt det är. Hon har säger att hon och jag kan ha en kontakt och låta min man och hennes reda ut, att hon och jag hamnat mitt emellan dem. Alltså en konflikt hände mellan männnen, hennes man kom och bad om ursäkt dagen efter, min man tog det. (Det finns djupare saker sedan tidigare som är ouppklarade och för min man var nu måttet rågat, är inte ok mer). Jag håller med helt och fullt om detta och accepterar heller inte detta längre. Hon kommer strax efter och är upprörd, hon lägger sig i något som inte hon har med att göra. Korta meningar och hon missförstår eller jag tro vill missförstå och hon känner sig kränkt. Har försökt förklara men hon vill inte acceptera. Jag upplever det som att hon försöker slå en kil mellan mig och min man med sitt beteende. Det är som du skriver ”Det här sätter dig i en jobbig situation. Om man tänker på hennes roll som mamma (och den mest vuxna) så kan jag tycka att det är hennes uppgift att se dina behov och den situation du hamnar i när hon gör såhär. Mitt emellan.”

Du skriver ”Jag jobbar på att ändra det här. Utan att anklaga, skuldbelägga utan bara med att vara tydlig med min roll och deras roll.” Det är precis så jag tänker och försöker göra. Jag är inte ute efter en syndabock och har även sagt till henne att det som hände är så tråkigt och att alla är förlorare, vi måste acceptera det och gå vidare. Vi får se hur allt utvecklar sig men för mig finns ingen återvändo, jag är på väg framåt.
Tack❤️

@Illaute Tack❤️. Vi verkar båda ha sorg över att familjerelationerna ser ut som de gör. Önskar ibland att jag kunde trolla så att relationerna skulle vara kärleksfulla och att man skulle se fram emot att umgås. Ibland tror jag att det inte är sant att det ser ut som det gör för ingen önskar ju att det ska se ut så men förmågan att gottgöra verkar inte finnas. Sedan stör det ordningen när en utomstående med helt annat sätt att vara kommer in i familjen. De gamla hjulspåren byter riktning och det gamla mönstret faller samman. Ingen får sabba detta fast det inte är hälsosamt.

Vi får hitta sätt att hantera detta och samtidigt gå vidare. Tänk vad nykterheten ställer till med😂❤️

Dag 36. Inatt gick det inte att somna hur jag än försökte. Mycket tankar som snurrade främst kring om jag kommer att bli arbetslös 1 Jan och hur det ska gå med att få nytt jobb. Inte ångest men någon typ av oro. Till slut kl 02 lyssnade jag på ”skål, ta mig fan” som jag laddat ned. Började mycket bra men sedan somnade jag, vaknade och tog av mig lurarna, ett tips från @Andrahalvlek. vet inte hur långt jag kom. Trött på morgonen men ändå pigg på väg till jobbet och dagen gick jättefort fram till 17.30 när jag åkte hem. Kunde inte låta bli att jämföra med hur jag skulle mått om jag varit bakis, som förr. Hua! Skulle mått illa, velat gömma mig, inte fått något gjort och längtat efter att få åka hem, kan styra egna tider så skulle åkt hem vid lunch. Istället hade jag trevligt med kollegor som jag var ute och åt lunch med och kände mig trygg, fräsch och pigg😁.
Tack för detta forum och för alla forumvänner❤️

@vår2022 Vad skönt att mitt tips funkade! När man lyssnar aktivt så släpper orostankarna, de får liksom inte plats i skallen också. Sen minns man inte alls vad man lyssnat på, men det spelar mindre roll. Jag gillar verkligen den boken och inläsarens röst får mig numer sömnig direkt 🤣

Jag har lyssnat på boken dagtid också, säkert två-tre gånger. Sen lyssnar jag fortfarande varje kväll som insomning, kanske lyssnat på hela boken 15 gg eller nåt under dessa 1,5 åren. För mig är det en viktig daglig repetetion, för de första 15 minutrarna brukar jag ju höra ordentligt åtminstone. Ställer timern på 30 min och somnar inom den tiden 9/10 gg.

Kram 🐘

@Andrahalvlek ha, ha! Rösten är en betingning till att sova. Ja ska lyssna på dagtid då den verkar så bra, men också absolut en insomningsbok. Det jobbiga var lurarna som skavde i örat mot kudden vid sidoläge men inget att ta notis om, får bli ryggläge😁.
Ha en fin dag💕

Dag 37. Sov bättre, ett uppvak och toa. Härligt med lite vitt på marken och krispig kyla. Igår var ju tankarna låga och oro för framtida jobb. Håller på med en slutrapport av mitt projekt. Tänkte göra den kort och snabbt men sedan tänkte jag igen ”jag har ju gjort massor av saker, riskanalyser, nya strategier, omtag mm, allt det måste ju skrivas ned” kollade igenom styrgruppsmötes protokollen och insåg att jag gjort mer än jag minns, och riktigt bra också! Vad kompetent jag är! Efter det fick jag nya krafter och self-efficacy, tilltro till den egna förmågan. Jag kan ju visst! Passade på att slänga iväg en ansökan när självförtroendet var på topp, den kan ju dala snart. I min oro igår natt var a-kassedagarna slut och jag stod och knackade på dörren til soss😂. Ja känns bättre idag och jag ska nog få ett jobb innan jag knackar på hos soss.
Ha en fin dag🌺

Dag 38. Sov ok med ett uppvak. Vackra kristaller i träden, kallt och krispigt. Var hos psykologen igår, skönt att tala om allt som tynger mig, det går framåt att komma till kärnan. Det är så givande att få bolla och även bli bekräftad. Hon är utbildad i EMDR och det är därför jag valde henne. Vi ses i januari igen och ska prova det. Används oftast vid trauma som tex brottsoffer mm där händelsen lagras långt bak i hjärnan. Har ingen direkt händelse att jobba kring men det kan även fungera i mitt falla, återkommande mönster kring ett tema. Syftet är att dirigera om banor i hjärnan så traumat och känslorna inte blir lika påtagliga eller att detta hanteras på annat sätt i hjärnan. Ska bli superintressant!
Ha en fin onsdag💕

Dag 39. Svårt att somna och går upp på toa en gång vid 02. Lyssnar på ljudbok och somnar men när jag stänger av bli det lite svårt att somna om. Snurrar. Har mycket tankar snurrar och det är säkert något jag får dras med tills de faller på plats. Jag är dock en person som tänker mycket, funderar på saker som hänt under dagen eller som hänt tidigare. Handlar mycket om varför jag reagerade på ett visst sätt, hur jag tänkte, kände mm. Tänkte på svartsjuka och att jag tidigare i mitt liv varit mycket svartsjuk, varför? Tänkte på min första relation i 16 års ålder som pågick i 8 år. En relation som inte alls var sund för mig. Hans Psykiska övergrepp, om min kropp, utseende, var otrogen…ångest, oro, ledsen min utveckling som ung vuxen med honom i åtta år. Trodde ingen annan än han kunde älska mig så lämnade inte. Gjorde det som tur var till slut 23 år gammal. Kombon av min otrygga uppväxt och honom = dålig självkänsla och svartsjuk = rädd att bli lämnad och misstänksam. Detta följde mig i mina nästa relationer och inget jag tog tag i eller bearbetade. Behov av bekräftelse, flörtade med andra och till slut själv otrogen. Skam och skuld. Min nuvarande relation på 15 år har satts på hårda prov, mycket diskussioner, gräl, glädje, kärlek och själsfränder❤️. Den håller och jag är inte så vansinnigt rädd för att bli lämnad. Här finns balans, äkthet, öppenhet, sanning, våga vara sårbar och massor av kärlek. Det blev visst en hyllning till min man och vårt äktenskap. Nu blev jag glad och varm inombords❤️.
Ha en fin torsdag🌺

@vår2022 härligt att läsa att du har en så fin och sund relation nu.
Det är jobbigt när det kommer upp gamla sår. Jag hade också en sådan natt för några dagar sedan där jag mindes en sak från förr. I vanliga fall göra jag allt för att sluta tänka på det för det är så jobbigt. Denna gången lät jag tankarna vara och sedan kramade jag om den unga jag och tröstade henne. Det hjälpte faktiskt .
Kram

@Ase Tack! Jag tror det är bra som du gjorde att du lät tankarna vara och sedan kramade om den unga inom dig❤️. Jag har också tidigare plågat mig med jobbiga tankar från förr och inte riktigt kommit ur den känslan. Tänker nu att det nog är bra att låta tankarna komma och sedan krama om den lilla flickan, att man på så sätt kan bearbeta dem och till slut gör det inte så ont längre och minnena tynar bort, eller man fäster inte så stor vikt vid dem. Man börjar leva i nuet istället.
Ha det gott och kram på den unga flickan💕

Dag 40. En fin siffra😁. Avtackades igår på jobbet, först med tårta, blommor och presenter på fikat och sedan middag och tacktal på kvällen. Såg inget alkoholfritt alternativ och tänkte äsch, en starköl kan jag väl ta. Mycket snackande i huvudet och överväganden men till slut segrade jag och tänkte att då får det bli vatten. Såg sedan att det fanns en alkoholfri öl och beställde den. Bra erfarenhet att få testas, tänkte inte så mycket på konsekvenserna mest på att jag inte ville spräcka 40 dagar och att jag dricker ju inte alkohol.

Jag blev rörd igår och kunde inte hålla tårarna borta. Jag trivs så bra i min enhet med fina kollegor och den bästa chef jag haft hittills, skulle så gärna velat få vara kvar. Nu har jag inte många dagar kvar på anställningen och slutar 15 december då jag har semesterdagar att ta ut. Nu är det ett faktum att jag blir arbetslös 1 januari och måste anmäla mig på Af. Jag har förlikat mig med detta och har redan haft så mycket ångest, oro och panik över detta faktum så nu tänker jag att det blir några arbetslösa månader nästa år men att det kommer att lösa sig på något sätt, någon gång. Tack och lov är jag nykter vilket är A och O för att inte hamna i helvetet med skittankar och övermäktigt självförakt! Vi klara oss ekonomiskt ett tag så behöver inte oroa mig för det ännu.

Ska fortsätta med goda rutiner, lååånga hundpromenader, träna och söka jobb.

Ha en fin alkoholfri fredag💕

@vår2022 Grattis till 40 nyktra dagar! 🥳🥳🥳

Pust, vilken prövning med starkölen. Jag har själv varit med om liknande situationer och en millisekund tänkte jag ”äsch, det kvittar väl” men sen kom jag på bättre tankar tack och lov. För mig är det numer en principsak - och jag är principfast när jag väl har förankrat en princip riktigt noga. Jag dricker inte alkohol, lika lite som jag röker. Båda delar har jag historiskt gjort massor.

Jag var på personalfest i lördags där bubbelvatten var det roligaste som erbjöds mig. Då fick det bli så. Annars dricker jag gärna alkoholfri öl, även om just Carlsberg är aptråkig. Det är den allra vanligaste ute på krogen. Jag brukar tipsa ställena om sajten nonallco.se så att de kan jobba på sitt utbud lite 😉

Vad det gäller jobb så finns det en mening med allt. Håll ögon och dörrar öppna så blir det riktigt bra till slut, det känner jag på mig. Det är min grundfilosofi i livet - allt löser sig på bästa sätt. Och gör det inte det så får vi hantera det då.

Kram 🐘

Bra jobbat Vår💕Så du inte lät a-beroende hjärnan bestämma, utan den äkta Vår vann förhandlingen. ❤️Så skönt att ni klarar er ekonomiskt ett tag, då har du inte den tyngden att bära. Klart det löser sig, med jobb. Ju fler du söker, desto närmre anställning är du..Hux flux har du 2 alternativ att välja mellan. 🤗🤗

Grattis @vår2022! 🤗💕 tänk så fort tiden går, redan 40 dagar 👍🏻 Starkt av dig att inte ta en öl, det hade du ångrat.
Se din tid nu som arbetssökande som din ” egentid ” du har tid att ta hand om dig själv och må bra. Tids nog har du ett arbete igen och mindre tid till dig själv. Passa på och njut av ledigheten och dina 4 benta vänner, det är du värd ❤️
Kram 💕 sländan

@Andrahalvlek Ja tur jag fick lite tid att tänka innan. Blev lite överraskad av att jag ”nästan” var på väg att beställa starköl. Som om jag aldrig haft problem med alko🤓. Bra erfarenhet att det kan gå så fort.

Ja det ska nog lösa sig med jobb på något sätt. Ha en fin fredag🌺

@miss lyckad Tack! Ja vann förhandlingen men Hua vad lätt det kan vara hänt att man glömmer bort sitt beroende! Det ska jag inte glömma!

Ja, det är bara att söka på och tro på sig själv. Ha en fin fredag🌺

@Sländan Tack! Ja helt rätt, ska använda tiden väl och njuta av den. Mina fyrbenta vänner kommer att gilla det skarpt och de tycker nog att det inte är så bråttom med att jag får ett arbete🐕🐕.
Trevlig fredag🌺

@vår2022 40 dagar, du är såå bra!
Härligt att bli rejält avtackad & uppmärksammad, säker på att du varit omtyckt! Det löser sig helt säkert med jobb framöver, jag ber en bön till högre makter att de hjälper dig.
Ha en skön helg!