Mitt första riktiga försök

Profile picture for user Nervöst lejon

Hej!
Nu är det min tur att skriva det första inlägget.

Jag har haft ett problematiskt drickande under ca fyra år. Innan dess drack jag också ganska mycket, men med känsla av kontroll. Under en vanlig vecka de senaste åren har jag druckit vin 4-7 kvällar. De flesta kvällarna i ensamhet. Det är jättesvårt att komma upp till jobbet och orka med vardagen, men det går, hittills. Jag börjar dock tappa kontrollen och är livrädd för att förstöra min hälsa och min sons barndom.

Jag dricker för att bedöva ensamhet (frånskild), känna lugn, någon slags glädje och av ren uttråkning. Tycker ofta att livet är rätt meningslöst. Har länge haft problem med ångest, om än ganska mild. Det känns som om jag måste få en ordentlig kick av tex alkohol för att kunna känna glädje och livslust. Livet som det är räcker helt enkelt inte.

Det är med det här i ryggen jag ska testa en längre nykter period. Efter det ska jag bestämma om jag ska fortsätta va helt nykter eller försöka nå en måttlighet.

Idag är min femte nyktra dag.

Någon som vill haka på resan?

Profile picture for user Kennie

Låter som ett klokt beslut! Själv började jag med en tre månaders nykter period och upptäckte att jag mådde så bra av att inte dricka. Har fortsatt nykter av bara farten bortsett från några enstaka glas, i april blir det två år. Att få vara närvarande med barnen i alla lägen är en stor motivation. Känslan av tomhet gav med sig vartefter. Nu blir jag lika glad för en rad mörk choklad som jag förut blev av vin. Tålamod och styrka till dig!

Profile picture for user Gabi79

Samma sits som mig då, typ. Frånskild, ensam, döva lite ångest och få må bra en stund. Min plan är att va nykter några veckor eller till det verkligen är nåt tillfälle och inte dricka när barnen är hemma alls (Vv). 8e dagen idag.

Profile picture for user Nervöst lejon

@Kennie Det låter riktigt härligt! Tack för inspirationen! Att kunna njuta och känna glädje av mer vanliga saker, som choklad, ser jag verkligen fram emot. Antar att mitt belöningssystem måste nollställas först.

Profile picture for user Nervöst lejon

Sjätte dagen
Idag har jag känt mig optimistisk och det har än så länge inte varit svårt att vara nykter. Jag brukar vanligtvis börja dricka runt kl 20, men gör inte det ikväll. Det får bli yoga och juice istället.

Jag är lite nyfiken på att ta reda på vad som kommer bli annorlunda nykter. Har som sagt ångest plus sömnproblem och lättare depressioner. Jag gör allt övrigt rätt, tex träning och nyttig mat, så blir spännande att se hur den här sista pusselbiten påverkar. Tar gärna emot lite pepp i form av era erfarenheter av hur det påverkade sånt!

Lite ont i huvudet och spänd idag, men förutom det faktiskt lugnare än jag brukar vara. Börjar det här oroväckande bra? 😬

Profile picture for user Gabi79

@Nervöst lejon Har inte haft nåt sug sen nyår direkt (vad jag kan minnas). Det var en riktig ögonöppnare för mig. Fucka ur totalt känslomässigt och vill absolut inte hamna där igen. Hade iofs anledning till det, men ja, självbehärskning är nåt jag värnar för egen del. 😅

Profile picture for user pompas

Min andra nyktra dag, har inte kommit så långt än men satsar på minst 1 nykter månad, sen får jag se måste börja med bryta ett alldeles för dåligt alkoholmönster.
Känner igen mig i det du skriver att alkoholen har blivit som ett sällskap för att döva ensamheten.
Hakar gärna på resan tillsammans!

Profile picture for user Nervöst lejon

@Gabi79 Eller hur! Jag tycker det känns tryggt att kunna veta att det man känner är vettigt och verkligt också. Det har nog påverkats mycket av alkoholen annars.

Jag har inte heller sug än, men tror att det kommer göra sig påmint från och med imorgon, eftersom det från och med onsdag brukar kännas mer "ok" att dricka.

Profile picture for user Nervöst lejon

@pompas Hej! Ja, haka på! Ju fler desto starkare!

Mmm, ensamheten är en sån sak som jag inser att jag behöver hitta andra sätt att hantera. Jag försökte ett tag att få mig själv att gilla att vara ensam, men jag tror inte att det går att göra en så stor personlighetsförändring. Alltså måste det bli mindre ensamhet eller bättre strategier. Vin känns inte som det bästa alternativet, även om det i vissa stunder har känts som enda alternativet...

Profile picture for user Gabi79

@Nervöst lejon Eller hur! Onsdag är ju lillelördag. Sen är ju torsdag bara en dag ifrån fredag och fredag är ju ok. Och lördag. Helt sjukt som man resonerar med sig själv.

Profile picture for user Nervöst lejon

@Gabi79 Så var det lillördag! Precis som jag trodde är suget här idag. Jag har varit "duktig", är trött och lite ledsen, samtidigt rastlös och skulle i vanliga fall "förtjäna" ett glas. Ikväll försöker jag att bara acceptera läget och försöka vila.

Profile picture for user Nervöst lejon

Dag 8
Håller mig fortfarande nykter, men idag är första svåra dagen. Jag har en dålig dag humörmässigt och vill bara dricka bort klumpen i bröstet, den ensamma tiden på kvällen och känslan av meningslöshet/tomhet.

Ikväll testar jag dock att inte dricka. Jag får må dåligt helt enkelt. Om jag har tur så kanske jag åtminstone kan förstå varför jag mår som jag gör.

Hur har ni andra gjort? Någon aktiv soul-searching eller terapi för att förstå grunden till drickandet? Eller har det hjälpt att bara hålla sig nykter?

Kram till alla som kämpar och alla som stöttar ❤️

Profile picture for user cthd

@Nervöst lejon Hej, bra jobbat med 8 dagar! Jag gör programmet här på AH, 10 veckor. Det är mycket motiverande och verkar ha hjälp flera här på forumet. Kolla också upp Annie Grace och hennes bok This Naked Mind - den tycker jag är mycket bra, pratar om hur vi kan ändra vårt drickande och vår syn på drickandet. Jag tycker att det är bra att kombinera kunskap med mål, att lära sig vad alkoholen med hjärnan och resten av kroppen.
Hoppas kvällen blir bra - du klarar det!

Profile picture for user Greta68

Heja @nervöst lejon. Bra att du försöker. Och tänk så mycket bättre det är med yoga än vin! Greta här som pimplat alldeles för mycket med maken i soffan under alltför lång tid. Har idag avklarat dag 5 utan alkohol 🌷 tillsammans kämpar vi 🌷

Profile picture for user Nervöst lejon

@cthd Tack för tipset om programmet. Har påbörjat det nu! Det känns bra att det är såpass långt som 10 veckor. Det gäller att orka tänka långsiktigt här!

Har den boken sen tidigare och ska ge den en chans till. Just nu känner jag så som i boken, att jag faktiskt inte vill dricka. Jag vill må bra och va harmonisk, men på annat sätt!

Profile picture for user Nervöst lejon

@Greta68 härligt! Då tar vi oss an helgen! Tänk vad skönt med en lördagsmorgon med energi och utan ångest 🥰.
Yoga är riktigt härligt, och meditation. Jag tror att jag kommer att behöva fokusera mer på andlighet för att få bukt med drickandet.

Profile picture for user Nervöst lejon

Dag 10
Och idag är det fredag. Jag ska ha en kompis över på middag. En bra sak med den vännen är att hen inte dricker 😁

Jag hade några jobbiga dagar i mitten av veckan som bara kändes: "Ska livet verkligen bara va såhär futtigt, trist och meningslöst?". Ville dock inte riktigt dricka ändå. Det gör det ju trots allt inte bättre i längden. Ibland känns det som om jag har haft för höga förväntningar på livet i stort. Jag känner mig besviken och vill hitta mer glädje och livlighet, men inte genom att dricka som tidigare. Jag är ganska rastlös och kicksökande. Vill ha stora händelser och känslor! Svårt att landa i lagom. Någon som känner igen sig?

Önskar alla styrka på just den här dagen då flaskan kanske lockar som allra mest 😘

Profile picture for user cthd

Grattis till dag 10! Bra att du har börjat med programmet, jag får börja vecka 3 i morgon, det är lika spännande och motiverande varje vecka. Anne Grace finns även på Youtube med små 'föreläsningar' som också är mycket inspirerande. Jag tror att livet är roligt, även utan alkohol. Men vi måste bara hitta tillbaka dit, en dag i taget. Och tänk vad skönt när du kommer skratta nykter till något roligt.
Hoppas middagen blev bra och att ni får en trevlig kväll!

Profile picture for user Kennie

Hej Lejonet,
Ja, jag känner starkt igen mig i känslan du beskriver, att man vill ha mer glädje och livlighet. Men vad skönt att du valde att inte dricka ändå, det tror jag är ett viktigt steg. För egen del har känslan lugnat sig också, när jag slutade hantera den med alkohol, så jag tror den var delvis kopplad till alkoholbegäret. Och nu upplever jag ofta en lite stillsammare lycka över att må bra och inte utsätta mig för att tappa kontrollen. Njuter mycket av enkla saker, som en varm dusch och god mat. Det har tagit tid, men nu sätter jag de känslorna högt över den att vara full och "på gång" .
För mig har det hjälpt att läsa på om alkohol och beroende och få perspektiv på mitt beteende.

Profile picture for user Gabi79

Starkt kämpat lejonet!
Usch ja. Det där onsdagssuget. Jag har läsk, bubbelvatten och alkoholfri öl som jag festar till med innan suger ens kommer. Funkar bra. Men jag är motiverad just nu, så vi får se hur det blir sen. Har planer på att gå ut och dricka måttligt när jag blir frisk från influensan. Vill se hur det blir sen, den kommande veckan liksom. Kommer motivationen va kvar då också?
12 dagar nu (och feber).

Profile picture for user Nervöst lejon

@Kennie Hej!
Det är precis dit jag behöver komma. Tack för väldigt kloka ord. Just nu känner jag mig lite hög på att fixa nykterheten och ser fram emot att hitta nya, bättre glädjeämnen. Jag hoppas att jag också kan komma in i en lugnare takt utan samma behov av kickar. Är dock lite orolig för att jag förväntar mig för mycket även av nykterheten, som om den ska ge mig svaret på allt och ett allmänt välmående. Men, den är ett nödvändigt steg i alla fall!
Kram och tack!

Profile picture for user Nervöst lejon

@Gabi79
Jag har faktiskt önskat ibland att bli sjuk, för då vill jag sällan bli full. Haha, så dumt! Hoppas du kryar på dig fort!
Jag tror inte jag vågar dricka förrän efter ett par månader. Känner just nu mest negativa associationer till det, men vi alla vet att det kan vända. Som tur är är jag inte så sugen på att ha en massa sociala grejer för mig just nu. Tar det lugnt.
Kämpa på!

Profile picture for user Gabi79

@Nervöst lejon Nä. Verkligen inget sug just nu. Febern bara går upp 😢. Roar mig med youtube och dejtingsajter. ”Roar”. Ganska tråkigt faktiskt.

Profile picture for user Nervöst lejon

@Gabi79 Men usch. Stackare! Hoppas verkligen det vänder snart!
Hehe. Dejtingsajter... avstår jag också ifrån just nu. Har nog mest varit något av ett kicksökande för mig plus att jag är så trött på dejtingkulturen idag. Fast hittar man någon trevlig och riktig typ kan ju chattandet va ett fint tidsfördriv 😉.

Nu har jag minsann haft en nykter helg för andra gången i rad. Är sååå nöjd.

Profile picture for user Nervöst lejon

Dag 12
Det blev en nykter helg! Underbart skönt. Jag har verkligen inte mått toppen alla stunder i helgen, men är säker på att det hade varit värre om jag druckit.

Tidigare har jag kickat igång kvällen och lite konstgjord energi med vin. De senaste kvällarna har jag tyckt att det varit skönt att vara trött. Jag har accepterat läget och liksom förlikat mig lite med att man inte måste göra massa saker eller få upp humöret jämt. Det lugnet är extremt värdefullt för mig, för det känner jag verkligen aldrig annars när jag är ensam. Tidigare bara ett konstant ångestmol.

Kram från en glad skit!

Profile picture for user Kennie

Fint att höra! Håller helt med om att man behöver släppa idén om att humöret ska vara på topp hela tiden. Var kommer de idealen ifrån egentligen... Nu rullar vi lugnt vidare in i nästa vecka och tar den som den kommer.

Profile picture for user Greta68

Grattis till två nyktra helger 👏 det där med att vara nöjeslysten. Att känna lite rus och glädje i livet. Att tycka att det är tråkigt utan vin.
Pandemin har ju inte gjort det bättre - så många utav oss som har fått begränsade liv. Varit hemma och instängda allt för länge. Jag har jobbat hemma till och från i 1,5 år nu. Lättare att falla dit. Vi får vara snälla emot oss själva och ge oss själva en klapp på axeln för det vi klarat av 💛🌷

Profile picture for user Nervöst lejon

@Kennie Ja, ligger mycket i det, och att dricka handlar ju till stor del om att försöka slippa obehagliga känslor. Obehagliga känslor är dock oundvikliga och måste finnas. Jag och säkert många andra har mer eller mindre omedvetet tänkt att det är något fel om man inte mår bra och därför försökt mota bort det till varje pris.

Profile picture for user Nervöst lejon

Dag 14
Min tillvaro är betydligt lugnare än tidigare och humöret är lite mer stabilt. Jag känner mig överlag ganska nere och får slängar av meningslöshet då och då. Det är dock faktiskt enklare att hantera nykter, och jag som trodde det skulle vara tvärtom. Det är lite som om jag har accepterat min nedstämdhet istället för att försöka skjuta bort den med vin. Den är inte farlig och förhoppningsvis inte för alltid. Det finns något fint i att få känna sig ledsen. Det är mycket lugnare och mer äkta än det ångestriv jag annars känner mellan fyllorna. Jag har en känsla av att jag nu har slutat kämpa emot mig själv ❤️

Trots ett ganska lågt läge har jag de senaste dagarna varit trevligare och fått mer gjort än vanligt. Jag har också sovit mer än vanligt. Skönt!

Profile picture for user Gabi79

@Nervöst lejon
Hittills har jag fått så mycket mer gjort. Så mycket mer ork. Sen vet jag inte om det är mina nya anti-depp, bättre sömn eller alkoholfriheten. Troligtvis en kombo. men det känns bra.

Profile picture for user Nervöst lejon

@Gabi79
Jag har precis den kombon också 👌. Tycker att det man får gjort ger lite glädje 😊.
Var vid återvinningen idag och det var första gången på flera år som jag inte hade några vinflaskor att kasta 🥳

Profile picture for user asdffg

Fint beskrivet det med att ledsamhet är ganska fint jämfört med ångesten. Jag tror det är ett oundvikligt steg med att sluta dricka och att vänja sig med ett nyktert liv (ett liv som inte kretsar kring alkohol eller helt utan). Energi som lagts på fel grejer som måste flyttas över till andra delar i livet och som ger ny energi då. I början känns nog det mest tråkigt med nyktra kvällar men sen vänjer man sig med pigga dagar och vad ska man då göra med den tiden? Heja! @Nervöst lejon