Dag 12 - fredag! Går med tillförsikt in o helgen, ska bli skönt att få vila. Är så trött trots att jag tack vare melatonintabletter sovit hyfsat bra några nätter. Känner mig trygg i att jag inte ska dricka alkohol men tar en dag i taget. Tycker redan jag ser fräschare ut, ansiktet har förändrats 🤩, fått lite mer konturer och friskare färg, ser piggare ut även om jag är dödstrött. Tankar på hur det ska bli i framtiden försöker jag skjuta på framtiden, jag vill istället vara i nuet och idag dricker jag inte för att jag mår så mycket bättre av att avstå. Några timmars flykt i alkoholen ger mig flera dagars ångest, dåligt mående och det är inte värt det. Det får jag aldrig glömma! Detta forum är fantastiskt. Kram till alla som kämpar, vi är på olika steg i vår resa men vi har alla samma mål - att bemästra alkoholdjävulen!

Dag 12 - fredag! Går med tillförsikt in o helgen, ska bli skönt att få vila. Är så trött trots att jag tack vare melatonintabletter sovit hyfsat bra några nätter. Känner mig trygg i att jag inte ska dricka alkohol men tar en dag i taget. Tycker redan jag ser fräschare ut, ansiktet har förändrats 🤩, fått lite mer konturer och friskare färg, ser piggare ut även om jag är dödstrött. Tankar på hur det ska bli i framtiden försöker jag skjuta på framtiden, jag vill istället vara i nuet och idag dricker jag inte för att jag mår så mycket bättre av att avstå. Några timmars flykt i alkoholen ger mig flera dagars ångest, dåligt mående och det är inte värt det. Det får jag aldrig glömma! Detta forum är fantastiskt. Kram till alla som kämpar, vi är på olika steg i vår resa men vi har alla samma mål - att bemästra alkoholdjävulen!

@Ny dag Det kan bli så när man trycker flera gånger på sparaknappen. Man ser inte att inlägget sparats och man trycker en gång till. Tryck en gång och kolla om det sparats innan du trycker en gång till.

Ha en fin fredag!🌷💕

@Ny dag Du resonerar så klokt 👍
Det är inte värt allt "illamående" för lite vin - det är bara a-monstret som ser det så...
Hoppas du får en fin vilosam helg 🥰
Och Ja visst är vårt forum fantastiskt, det tycker jag också 💪
🤗 Kram

Dag 12. Idag har tankarna fladdrat runt mycket kring alkohol och ett visst sug med tankar på att få försvinna in i vindimman har legat på lur hela dagen och jag märker att jag börjar vackla, glömma, förminska, försköna 🤦‍♀️. Ska lyssna på minst ett kapitel om återfallsprevention innan jag somnar... Repetera fakta, repetera för aldrig glömma!
För jag är ju så tacksam att jag kommer vakna nykter imorgon, kaffet kommer smaka gott och man vill ångrar ju aldrig en nykter dag.

Dag 13. För två veckor sedan började jag söndagen med vin för att komma ”i balans” och för att kunna äta frukost och verka normal, var djupt deprimerad och hade en fruktansvärd ångest. Kände nånstans djupt inne att nu får det vara nog, jag hoppas och tror att detta var min botten! Efter ca 5 dagar med varierande ångestplågor (ingen abstinens tack och lov) vände det i likhet med vad vår2022 beskrivit. Under dessa fem dagar tillbringade jag all ledig tid (jobbar heltid i ledande position och har familj) med att läsa och lyssna på bl a Craig Beck och alkoholens inverkan på kropp och knopp, antecknade och skrev ned strategier om varför jag druckit/ vilka känslor jag bedövat. Denna söndag, endast två veckor senare, vaknade jag utsövd (äter melatonin som hjälp för att sova, dyrt men inga biverkningar) med ett relativt gott lugn i kroppen och ser med tillförsikt fram emot kommande jobbvecka (vardagar är trots allt lättare att avstå alkohol). Vilken skillnad jag känner på bara två veckor! Jag är medveten om att jag kanske svävar på rosa moln i min nyvunna nykterhet men det känns annorlunda denna gång, min hjärna tål inte alkohol längre för den har genom åren bli om-/felprogrammerad eller rent av allergisk mot giftet eftersom den bara vill ha mer. Idag väljer jag att vara nykter och om sug/tankar uppstår ska jag dokumentera och klura på vad som egentligen utlöser detta djupt inne i mig och skriva ned detta. Kram och 💪 till alla härinne som kämpar mot alkoholdjävulen!

@Ny dag Grattis till 13 dagar!🥳💐. Ser en stor likhet med dig i att få insikt, få förståelse, få kunskap både om alkoholens påverkan på hjärnan och vad som ligger bakom. Vad det är som orsakar att man mår dåligt och varför man tar till alkohol för att dämpa ångest. Resan mot nykterheten blir mer intressant att utforska och det är en befrielse att komma åt underliggande mekanismer som orsakar drickandet. En resa som tar tid men vi har hela livet på oss😊.

Ha det gott! Du jobbar på så bra💕🌷

Tack @vår2022! Insikt, förståelse, kunskap och repetion/aldrig glömma/spela hela filmen är nog vitalt för mig för att lyckas bli fri och återta makten över mitt liv. Under många år har ju alkoholdjävulen styrt och ställt och jag har ju låtit det ske....
Idag = dag 14! Nu har de flesta funktioner i kroppen återhämtat sig någotsånär, jag känner mig piggare och fräschare💪🙏. Psykiskt mår jag mycket bättre och känner mig hyfsat stark i mig själv, dock märker jag att förhandlaren poppar upp lite då och då.... de5 gör mig orolig....

@Ny dag Grattis till dag 14!🥳. Berätta om hur det är när förhandlaren dyker , om du vill förstås. Tänker om du känner oro för det kan det vara bra att skriva ned det så kan vi hjälpas åt att handskas med det.

@Ny dag Grattis till dag 14. Det är riktigt starkt jobbat.
Vi är bra nog så många som låtit och fortfarande låter alkoholdjävulen styra dansen. Inte lätt att bryta det mönstret på något sätt. Vi kan bara göra vårt bästa.
Härligt att du märker skillnad på ditt mående. Det är en bra motivator. Den där förhandlingen med sig själv kan vara tärande. Hoppas du får en chans att be din förhandlare att dra åt pipan.

@vår2022 Förhandlaren (F) dyker oftast upp först efter lunch och håller sig i bakgrunden resten av dagen) ska försöka beskriva gårdagen för jag är såklart tacksam för all hjälp jag kan få. Tankarna snurrar nu kring att till helgen, på fredag och lördag, skulle jag kunna unna mig att dricka - ingen skulle ju behöva veta bara jag håller koll på intaget - det skulle ju vara så befriande att bara få dricka ännu en gång. Efter lördag skulle jag inte dricka mer..... ( och det vet jag ju inte stämmer eftersom då är jag nere i ”skiten” igen). Så snurrar det på med olika alternativ och bortförklaringar och det ät ju precis så här alkoholdjävulen och sjukdomen funkar - det har jag ju läst och inser men varför är det så svårt att bara stänga av och ryta NEJ och få den att försvinna?

@Argbiggan Tack! Jag har kämpat längden för att få kontroll över alkoholen och kommit till insikt om att jag Tillsvidare behöver utesluta alkohol. Jag tror på faktametoden och att skriva här om mina funderingar. Jag har och är rädd för att någon ska känna igen mig (i likhet med alla andra här på forumet) och veta vem jag är då min alkoholism mitt problemdrickande är det bara min man som känner till. Förhandlingen med sig själv är tärande men jag hoppas att jag genom att berätta om den och mina tankar här på forumet dels få hjälp dels har jag ”outat” den - den finns inte längre bara inom mig och jag hoppas att genom att sätta tankarna på pränt här kväva F för denna gång!

Dag 15! Dagarna flyter trots allt på, fått högre energinivå och mår på det hela taget ok. Oro inför framtiden och vad Förhandlaren inom mig kan ställa till med om jag inte är vaksam. Vill så gärna hålla i detta nyktra liv! Vill inte ge efter. Idag är jag nykter.

@Ny dag Ja, det är helt klart alkoholdjävulen som har påbörjat ett försök till att få sig en fylla. Försök till att mjuka upp dig och listigt övertala dig till att bara dricka liiite på fredag och lördag, ingens skulle märka något och nu har du ju varit så duktig och inte druckit på över 14 dagar, du skulle fixa det! Du vet att det är alkoholdjävulen som plågar dig, men kanske skulle hans plan ändå funka? Du skulle bara dricka denna helg och sen aldrig mer. Du vet teoretiskt att det skulle leda till ett återfall och det vill du inte.

Tänker på det Craig Beck säger, fritt översatt med mina tankar om det, att bilden av alkohol är glorifierad, den är så härlig och åtråvärd, den skulle ge ett skönt rus och en välbehövlig avslappning. Den bilden är inpräntad och svår att bli av med i första taget. Känslohjärnan som vill ha en snabb kick nu är fortfarande dominant ”men bara ett glas gör ingen skada, du är värd det, det är bara att börja om sen” och konsekvenshjärnan som försöker göra sig hörd i bakgrunden ”du vet att det skulle leda till återfall, du har varit där förut, glöm inte det!”

I filmen om återfallsprevention säger Peter Wirbing att man måste tränar upp pannloberna, konsekvenshjärnan så att den ska bli starkare då den domineras av känslohjärnan, som vill ha omedelbar tillfredsställelse, kickar. Den är den som styr nu och har kört över konsekvenshjärnan.

Nedan en film om tidiga varningstecken på återfall. Den går kort ut på att om man TÄNKER på alkohol 2-3 dagar om hur gott det skulle vara och skönt med avslappning mm. Det skapar sug och KÄNSLOR av oro och rastlöshet. Det leder till ett BETEENDE man tar sig ett glas vin. Det kanske funkar bra den gången och leder till att man dricker fler gånger och till slut är det ett återfall. Det man rekommenderas att göra är att tänka efter i förväg, precis som du gör. Vilka risker det innebär att dricka och vilka alternativ som finns till att inte dricka. Att välja det säkraste alternativet.

https://www.youtube.com/watch?v=HfrUgyHmQ2g

Det är svårt att ta bort tankar på alkohol på beställning, men kanske försöka att ännu mer tänka på hur skönt och befriande det är att inte dricka. Att man blir fräschare och piggare. Att man inte har skuld, skam och ångest varje morgon man vaknar, att det är så skönt att vara nykter varje morgon. Dina oroskänslor kan skapas av att du tänker ”positivt” om alkohol och det skapar ett sug.

Kämpa på nu, tänk på att dina pannlober får möjlighet att bli starkare om du inte dricker. Det kommer att bli bättre och lättare. Men det är nu, när det gäller som du måste vara som bäst och starkast💪. Du klarar det! Vi hjälps åt!❤️

@Ny dag att sätta ord på tankar och känslor är en av de bästa mediciner för mig. Även negativa tankar och känslor har jag märkt. Dom man är lite rädd att sätta ord på ibland.
Så jag tycker att du tänker helt rätt med att outa den.
Jag har som du varit rädd för att någon ska känna igen mig men nu tänker jag inte så mycket på det längre. Kanske är en längtan att vara ärlig rakt av.
Grattis till dag 15, du är stark och vi hjälps åt
Ha en fin dag!