Tre nyktra månader, dag 6 idag.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Hej! Jag registrerade mig på alkoholhjälpen i torsdags och har startat programmet alkoholhjälpen.

Jag har läst lite på andras trådar och förstått att det är bra att starta sin egen tråd.

Jag är inne på min sjätte alkoholfria dag, ska vara alkoholfri i tre månader.

Lite kort om varför:
När jag hade 9 dagar kvar på semestern ringer min läkare och säger att ett av proverna jag tagit visar för högt.
-Hur mycket dricker du, frågar han.
-Inte så mycket, svarar jag.
- Men när det testet visar högt beror det oftast på att man dricker förmycket, säger han.
-Jaha men det gör jag inte, svarar jag.
-Okej, säger han men jag kan inte bara släppa det här för är det så att du inte dricker förmycket så kan det vara något annat och det behöver utredas, kan du vara utan alkohol i tre månader? Det här testet visas på såpass många månader tillbaka så det är viktigt att du håller tre månader!
-Absolut! Inga problem! Men först ska jag ha semester färdigt, så jag börjar när semestern är slut, sa jag.
-Okej, säger han då bokar jag en tid den 28oktober för provtagning!
-Toppen! Tack för att du ringde! Trevlig helg! Säger jag glatt!

Jag ljög alltså, såklart! Har ju vetat i flera år att jag dricker förmycket. Men det vill jag inte ska stå i min journal!

Han väckte mig! Jag hade inte lyckats ta detta beslut, hade aldrig ens vetat att folk håller upp i tre månader istäck!
En vit månad är det jag hört och själv kört en gång per år, något år har det varit två ggr en vit månad/år.

Någon som vill följas åt under tre alkoholfria månader?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Välkommen hit! Och grattis till 6 nyktra dagar! 🥳🥳🥳

Var aktiv här på forumet så kommer du att få mycket stöttning och pepp. Om du trycker på min signatur så ser du längst ner vad de två trådar som jag har startat heter. Tryck på ”Behöver all hjälp jag kan få”. Det är min tråd som skildrar min tid 0-6 min som nykter. I den finns en massa tips på poddar, böcker, Youtube-klipp.

I början hårdpluggade jag nyktra fakta flera timmar dagligen. Nu har jag uppnått 2,5 år som nykter, och det tillhör de bästa beslut som jag har tagit i mitt liv. Efter ungefär 1 år som nykter blev alkohol en ickefråga för mig. Det är inget val längre. Jag dricker inte alkohol. Punkt.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack!@Andrahalvlek
Jag har hårdpluggat hela veckan! Förstått så galet mycket om varför jag har alla krämpor, helt galet! Viste såklart flera risker men att det var så sjukt mycket!

Underbart för dig att veta att du föralltid är nykter!
Mitt mål är att klara tre månader och sen lära mig dricka måttligt, inte mer än 3 glas/dag och inte mer än 9/vecka.
9 på en vecka kommer det bara bli om jag har semester en vecka annars får det ju inte ens plats med 9glas, om man skulle dricka fredag och lördag.
Men först, en dag i taget tills tre månader gått, kanske tänker annorlunda då.
Vill ju inte att fredag och lördag betyder alkohol utan det ska bara vara alkohol om det är något speciellt.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Ska kolla på den senare, ska iväg här strax @Andrahalvlek
Tack, förstår det men vet att jag måste lära mig måttligt annars blir det nykterist och det vill jag inte alltså måste jag fixa måttligt så när jag är färdig med mina tre månader blir det ett nytt kapitel. Måste ju finnas ett gäng som har lärt sig det, har du hört talas om någon som klarar det?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette De få som klarat det har 1) inte kommit så långt ner i missbruket, 2) dricker typ ett glas varannan månad.

Jag har också försökt dricka måttligt, x antal glas/fre, lör osv. Funkar några månader, men aldrig i längden. Oftast har jag druckit ikapp och varit tillbaka på samma mängd igen efter en tid på en-tre månader. Förr eller senare har det alltid spårat ur igen.

Det är för övrigt tusen gånger lättare att avstå helt från alkohol än att försöka dricka måttligt. Tycker jag.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Halloj och välkommen hit,
Att ta beslut att inte dricka på 3 månader är stort och starkt- du behöver inte tänka längre än så. Ta en dag i taget och njut av de positiva små och stora saker som nyktra dagar för med sig. Måttlighet eller stopp diskuteras ofta här på forumet och jag uppfattar att vi som varit nyktra lång tid förespråkar det framför att dricka lagom (jag är en av de som inte skulle klara det) men alla resor ser olika ut och jag skulle fokusera på här och nu- det kan räcka gott och väl, och ta sällskap med några här- på vägen. Önskar dig en fortsatt fin helg ☀️🌸

Profile picture for user Sisyfos

Hej och välkommen hit! Du råkade ställa en fråga om måttligt här på forumet, det är något som debatteras ibland och många anser väldigt högt att helvitt är det enda som funkar. Det finns några andra exempel på långsiktig måttlighet även härinne, men det är komplicerat med alkohol (annars vore vi ju inte här) och inget som skrivs särskilt mycket om just för att det är ett känsligt ämne. I AndraHalvleks tråd här på forumet redovisar Magnus på Alkoholhjälpen lite siffror på hur det ser ut för de som sökt hjälp på Riddargatan 1 och velat dra ner sin alkoholkonsumtion (3 augusti).
Det viktiga är som SeKlart skriver Här och Nu till en början i alla fall. Många av de som är helt vita nu har också börjat med ambitionen tre månader, men upptäckt hur mycket bättre de mår utan alkohol och därför fortsatt. Så läs vidare här på Forumet tycker jag. Det finns mycket klokhet och fantastiska tips. Personligen tror jag att huruvida man kan hålla sig till måttligt eller inte beror på:
1. Hur långt beroendet gått.
2. Varför du druckit för mycket (effekten, medicin etc)
3. Hur omgivningen dricker omkring dig.
4. Finns säkert betydligt fler, jag ville bara göra en punktlista - det verkar så tvärsäkert.
Men för att klara tre månader nu initialt är ett hett tips att alkoholsanera hemmet. Och passa också på att notera de positiva effekter som du får av alkoholfriheten. Ofta Bättre sömn, bättre närvaro, mindre stress och det här blir gradvis bättre och bättre ju längre man är alkoholfri. Jag hör till de som dricker ett par glas (högst 2) då och då i sociala sammanhang. Det blir väldigt sällan. Jag har haft långa perioder helt utan alkohol och kan verkligen rekommendera långa uppehåll. Det är inte helt okomplicerat att återgå till vanedrickande efter en tid utan och som många har märkt härinne, kanske inte heller något man vill i slutändan.
Men Lycka till nu! Det finns faktiskt så mycket positivt med att inte dricka - så se det inte som tre månaders straff, utan som en ny möjlighet att lära känna dig själv.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack@Se klart
Du har helt rätt! Jag njuter av min första nyktra helg, var på fest på västkusten, vid havet med uppträdande, musik, show, fantastisk mat, massa glada och mer eller minde fulla goingar, hade inte minsta lust på alkohol, det blev 2 alkoholfria öl och lemonad. Så fantastiskt härligt och underbart var det och är det nu efter jag vaknat efter fest, på en söndag och inte har ångest!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack@Sisyfos
Klokt skrivet, förstår att folk fortsätter vara nyktra efter tre månader när man kanske förstår att man har lika kul eller faktiskt roligare utan alkohol, skulle kunna bli så för mig med, får se vad framtiden har åt mig.
Jag ser det verkligen som en ny möjlighet att lära känna mig själv. Jag har ju tappat mig själv en del, alla fall självkänslan och tilliten till vad jag klarar av, har förminskat mig själv mycket, både inför mig själv och andra! Pinsamt för det är inte jag! Jag har skinn på näsan egentligen, men har låtit alkoholen fräta bort det skinnet!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Förstår vad du menar @Andrahalvlek, jag har flera gånger tänkt att nu ska jag lära mig att bara dricka en flaska vin men sen efter några veckor går jag över till att bestämma mig för att jag inte vill ha en mängd som tar slut, jag vill ha en box så jag kan dricka det jag är sugen på att dricka utan att oroa mig för att det tar slut.

Det som är skillnaden den här gången är att jag har förstått hur farligt det är, jag har läst om allt farligt och jag vet hur jag vill att min framtid ska se ut och jag kan inte lura mig själv eftersom jag kommer få ta blodprover och blodet ljuger inte. Jag är inne på att erkänna för min läkare att jag faktiskt druckit förmycket och att jag vill att han fortsätter ta prover på mig var tredje månad, är nog bra att veta att någon har koll på mig, blir lättare att hålla sig till måttligt när jag inte kan lura mig själv utan vet att blodet kommer skvallra om jag ljuger!

Profile picture for user TappadIgen

@Sisyfos skrev:"Det finns några andra exempel på långsiktig måttlighet även härinne,"

Finns det det? Först måste vi såklart definiera måttlighet för att kunna avgöra om man faller innanför de ramarna eller ej, för annars blir det ju godtyckligt. En rimlig gräns vore ju FHMs gräns för riskbruk. Om vi definierar långsiktig måttlighet som att man över en tidsperiod om säg 2år håller sig innanför FHMs riskbruksgränser, hur många härinne skulle då räknas som måttliga? Alla uppger inte hur mycket de dricker såklart, så av dem kan man ju inte veta och då är det ju inte så klädsamt att gissa sig till hur mycket de dricker. Jag vet ju med säkerhet 1, som är tydlig med mängden hen konsumerar som ju är långt under gränsen för riskbruk.

@Sisyfos skrev:"inget som skrivs särskilt mycket om just för att det är ett känsligt ämne."
Det är inte känsligt att skriva om sina egna erfarenheter av måttlighet eller planer om det.

Profile picture for user TappadIgen

@Himmelellerhelvette Jag ser att du har fått till en egen tråd nu. Som jag nämnde till dig tidigare så kan det vara bra att skriva ner dina funderingar här under resans gång i förändringsarbetet. Ofta upptäcker man nya saker och gör förändringar allteftersom. Att skriva ner det tycker jag är ett bra sätt också att bena ut alla tankar för sig själv också. När man vill förklara något man tänker för någon annan, vilket man ju måste göra om man vill skriva begripligt här, så har det ofta bieffekten att man själv får en djupare förståelse för hur man tänker.

Lycka till!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack@TappadIgen
En sak jag tänker på just nu är hur lätt första veckan gått men vet ju att när jag haft en vit månad förut har jag känt exakt samma men bara i två veckor sen kommer jävulen smygande och säger att jag inte alls har problem, klart jag kan dricka som alla andra och sen när tredje helgen kommer är jag så jävla uttråkad och tycker allt är tråkigt, längtar som en tok på att månaden ska ta slut så jag äntligen får dricka igen.

Så låter jag kaxig nu i början kommer jag säkert behöva mer stöd senare.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette En sak som kan vara vanskligt med att sätta ett exakt datum är att man omedvetet räknar ner till det datumet, då minsann får man dricka igen. Då kan det gå åt bahia snabbt. Läste om en kille som hade ett helt vitt år. Han började dricka vid midnatt på sitt eget födelsedagskalas. Drack hela natten, blev apkalas. Och sen var han tillbaka i samma snurr igen. Så lite vaksamhet behövs.

Jag tänkte först en vit månad. ”Det känns bra, jag kör en månad till” osv. Jag hade ett flytande slutmål, med en månad i taget som delmål. Efter ett tag tänkte jag att ”inom överskådlig tid” var mitt mål, och så är det fortfarande. Jag har inte lovat att vara nykter en viss tid - jag väljer att vara nykter, eftersom jag mår så mycket bättre då.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Nykter, dag 7.
Nu kom gubben precis hem efter grabbresa men en 3litare vin!
Känns jobbigt att den är i hemmet precis samma känsla som en objuden gäst som man inte vill ha något att göra med!
Jag har sagt att vi ska ge bort den, han vet att jag måste vara nykter i tre månader, han ska stötta och bara dricka när det är något särskilt.
Men fast vi ska ge bort den är det jobbigt att ha den här tills tillfälle ges att ge bort den!

Profile picture for user Inombords

Hej! Grattis till dag sju! Jag känner igen mig i det där läkarsamtalet, det var så min nykterhetstester började för några år sen. Var helvit i tremånader. Gick hur bra som helst. Ville egentligen dricka och det var ju inte jag som tagit initiativet den gången. Skulle vilja säga att jag siktade på att dricka måttligt efteråt men då skulle jag ljuga. Jag firade av testet med fina blodprover och uppskattning från läkaren och drog till systemet och sedan firade jag med vin tillsammans med vänner… tillbaka i gamla (o)vanor direkt. Behöver inte bli så för dig dock. Den här gången är jag nykter på mitt eget initiativ och det känns bättre. Jag vill ha ett nyktert och friskt/rikt liv. Jag tror dock att det där påtvingade uppehållet satte igång tankarna och att det behövdes genomlevas (de tre månaderna och året med samma vanliga dryckesvisa) för att jag skulle komma ända hit. Vad jobbigt med vin tillgängligt! Kan du be honom att låsa in den nånstans? Eller rent av slänga den? Jag önskar dig lycka till! 🌸

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Precis så @Inombords det påtvingade uppehållet har fått mig att tänka på alla gånger jag planerat att bli som ”vanliga” människor.
Jag har gått igenom massa gånger jag skäms över.
Innan jag gick med i forumet hade jag skrivit ner A4 efter A4 av negativiteter drickandet lett mig till, googlat och googlat på symptom av för hög alkoholkonsumtion.
Tänkt på alla tillfällen jag varit tvungen att svepa något alkoholhaltigt när jag vaknat för att kunna vara bland folk, smugglat med extra alkohol till tillfällen jag vet att folk dricker måttligt och halsat det på toa och gömt burken. Så många tillfällen. Så sjukt!
Läser och läser vad ni många andra gått igenom och tänker att jag kanske aldrig kommer kunna dricka igen, läskigt, ska folk tänka som jag gjort, att:
-Nä, vi umgås inte med dom för dom dricker inte.
Det blir ju så synligt hur mycket jag dricker om jag dricker med någon som inte dricker!
Känner mig nedstämd.

Nä, vi behöver inte kasta det, ska ge bort det imorgon! Vet precis till vem, en som aldrig dricker förmycket som skulle kunna låta det stå tills text och bild bleknat bort på boxen.

Profile picture for user Andrahalvlek

Två år innan jag blev nykter tog jag ett blodprov i annat syfte. Då togs, utan att jag visste det, även något prov som visade att jag drack rätt mycket.

Läkaren skickade bara hem ett brev. ”Alkoholstopp rekommenderas”. Ingen mer uppföljning. Jag blev skitförbannad och rev brevet i småbitar. Och fortsatte dricka i två år.

Initiativet måste komma från individen själv. Allt börjar med genuin vilja. Inifrån och ut. Sen gäller det att skapa nya nyktra rutiner, och att fokusera på alla fördelar med nykterheten. Stort som smått.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek
Sicken kass läkare du fick! Fan va kasst!

Jag viste inte heller att det provet togs men jag har velat ta tag i detta länge så jag är (efter någon veckas betänketid) väldigt glad och tacksam över att min läkare är ihärdig och vägrar släppa mig. Känns fantastiskt bra!
Han har på detta sätt hjälpt mig sista biten och givit mig sista pushen känns det som.

Så himla stark av dig att klara det själv!

Profile picture for user Sisyfos

TappadIgen, ingen av oss vet ju helt säkert huruvida det finns eller inte finns exempel, på måttlighet, men AndraHalvlek kan skriva att det inte finns, oemotsagd hela tiden. Det går mig på nerverna. Här är mina exempel: Vinäger är en, Pianisten en annan. Länge skrev en som jag har glömt nicket på härinne då och då också. Hen räknade glas. Jag stör mig på att AndraHalvlek gång på gång skriver att det inte finns exempel på måttliga. Ni vet inte, likväl som jag inte vet. När Magnus redovisar statistik i AndraHalvleks tråd så finnns den inte för här ska alla tycka att noll är det enda. Jag vet de exempel som jag har gett er nu och som sagt jag minns inte namnet på han som var måttlig under lång, lång tid ;säkert minst 2 år. Jag är också måttlig, men är det 2 år som gäller? Och förresten måttlig enligt FHMs definition är definitivt för mycket för mig. Sparsam, snarare.
Och jo, det är känsligt tycker jag att skriva om att man dricker i ett forum som det här och hur mycket. Det riskerar att trigga andra till att försöka och som flera skriver är måttlighet svårt när man har hamnat i ett beroende. De som har en tendens att inte kunna stoppa i tid kanske aldrig kan dricka dricka måttligt. Flera skriver att ett glas är värdelöst, då vill man ha fler. Är man inte sån kanske det går. Men jag tycker heller inte att det är något att sträva efter och inget jag vill propagera för. Jag medicinerar med alkohol och har återfallit i det väldigt kortvarigt två gånger under drygt ett år. Vet inte om jag hade låtit bli att dricka om jag haft nolltolerans, eller om fallet blivit djupare om jag nollat från början, men jag finns och jag är måttlig - är man förresten inte nykter heller förrän man kört två år?
För mig är nykterhet en process som inbegriper att se över en hel del olika livsmönster, beteenden och relationer. Det handlar inte bara om att aldrig ta första glaset, utan mer snarare om att inte försätta sig i en situation där ett glas ses som en god utväg. Här på forumet får man goda exempel på hur man kan hantera livet och vad som är viktigt, så välkommen hit HimmelellerHelvete, det är en mycket spännande process du har framför dig.
Vill någon av er andra skrivs svar på mitt inlägg, gör det gärna i min tråd, så att vi inte debatterar mer härinne om måttlighet.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Sisyfos Tack, ja det är spännande, jag hoppas ju såklart på att kunna ta ett glas välkomstbubbel vid festliga tillfällen och att aldrig mer vara bakis, att jag aldrig mer dricker mer än mina 3enheter/dag Max 9 på en vecka men förstår det många skriver om att det inte går.

Jag lärde mig fel från början, började festa på helgerna när jag var 13år och då var det ju inget som var gott! Vi drack för att bli fulla och jag minns många år senare, kanske var jag runt 20år när någon kommenterade att jag var full och mitt svar var:
- Det är väll därför man dricker eller!?

Jag har alltid varit den som blir full men de senaste åren har jag förstått att folk dricker för att det är gott! Klart jag lärde mig att det var gott någongång vid 30års åldern men jag är inte den som delar en flaska vin med någon och bara njuter, för sen vill jag ha mer och sen spelar det ingen roll om det är gott eller inte bara jag blir tillräckligt berusad!

Det jag nu önskar är att jag som snart 40åring ska ha växt upp och lära mig dricka för att det är gott och endast vid tillfällen som betyder något!
Vill kunna gå på en fest som varar i 10timmar men aldrig överstiga det man får dricka, kanske börja med mina enheter och sen gå över på alkoholfritt!

Jag får helt enkelt se var det här slutar.

Nu är jag alla fall totalt inställd på att vara helt nykter i minst 90dagar!

Helgerna är dom som är jobbiga för då dricker jag alltid i vanliga fall!
Vardagarna brukar inte vara någon fara när jag inte är inne i en ”dricka” period. Är jag i en sådan period blir det alla dagar i runt 2veckor i streck, vardagarna när jag jobbar dricker jag ”bara” 3-4glas vin/dag för att inte vara bakis och fredagar kanske 1,5flaska medan lördagen blir minst 2 flaskor eftersom jag då dricker i ca 10timmar, sen tillbaka på 3-4 glas på söndagen om jag inte är as bakis då blir det mer och jag sjukskriver mig och dricker ca 2flaskor om dagen den veckan jag är sjukskriven!
DÄR VILL JAG ALDRIG HAMNA IGEN!!!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Ta en dag i taget. Säg högt till dig själv varje morgon: ”Idag är jag nykter”.

Fokusera på alla fördelar med nykterheten, se hellre glaset som halvfullt än halvtomt. Ett glas med vatten alltså 🤪

Ditt tänk förändras med tiden, men 3 vita månader är en bra start. 6 vita månader är ännu bättre, då förändras tänket radikalt. Då vill man inte dricka längre.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag tyckte det var så härligt i helgen min första nyktra helg sen i oktober förra året och första helgen efter semestern som jag drack varenda dag under minst fyra veckor (tror det var sex veckor för jag började innan semestern)
Sista veckan av semestern läste jag om hur farligt det kan vara att sluta, har aldrig hört talas om att man kan få livshotande abstinens av alkohol! Jag blev gör rädd och trappade ner under sista veckan, drack fast jag egentligen inte tyckte det var gott utan för att det var semester och för att jag skulle orka någonting. Var så trött på alkoholen och bara längtade efter 8augusti när jag skulle påbörja mina 3 månader av nykterhet. När det bara var lördag och söndag kvar, smusslade jag undan 2dl sprit och ett stort glas vin på lördagen för jag viste att jag kommer behöva det på söndagen. På söndagen drack jag det, rätt långsamt och klippte sönder alla ca 10 bag-in-box påsarna för att sammanlagt skrapa i hopp till en halvt glas vin till samt hällde i de droppar som var kvar i spritflaskorna.

Men som jag började inlägget:
-Så härlig helgen varit! Första nyktra helgen och jag blev bjuden på fest med show! Hon jag skulle gå med trodde att jag skulle dricka men jag sa nej, dagen efter frågade hon om jag var 100 på att jag inte skulle dricka och jag sa att det var jag!
Jag drack alkoholfritt och hade en fantastisk dag och kväll. Inte det minsta sug och heller inte det minsta mindre roligt! Tvärtom! Jag upplevde allt, tog in allt och njöt till 100% helt fantastiskt! Jag kände mig som minst lika trevlig och roligt som om jag skulle druckit! Jag tänker att jag är nog faktiskt en härlig människa, jag behöver inte alkohol för att leva ut det i alla fall inte när det är med någon/några jag känner mig så bekväm med!

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Härliga känslor! Bedövningen av alkoholen släpper och därmed även de ångestmässiga känslorna. Fram träder äkta riktiga känslor och man kommer i kontakt med sig själv. Fortsätt så, det blir bara bättre och bättre! 💪💕

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Idag har jag verkligen mått bra! Har supit in livet och lugnet nykterheten ger mig!

9 dagar har nu gått och idag har jag verkligen reflekterat över hur jag är när jag är helt mig själv! Jag har mycket mer energi. Orkade massor efter jobbet! Jag är lycklig!

I går kväll var andra kvällen utan Attarax! Jag behöver inte den tabletten längre! Underbart, sover gott ändå!

Sömnen är återhämtad.
Ångesten är borta.
Hjärnan fungerar.
Magen har lugnat sig, är inte helt bra än men är lugn!
Har inte ont i kroppen!

Jag är så glad över att vågat registrera mig på denna sida och att få ta del av så många av era andras liv💕

Profile picture for user miss lyckad

Bra jobbat! 🌟Hejja dig! Du känns och låter bestämd, det behövs, då blir det lättare. Sömnen är något som ofta blir förstört av alkohol. Det kan ta ett tag innan den stabiliseras, såsom allt i kroppen. Men nu är du på gång, och det går fint..🌿

Profile picture for user Kennie

Härlig energi i din tråd! Fint att höra de positiva effekterna av nykterheten. Visst kan det komma dippar, men bara man inte tar på sig offerkoftan tar man sig igenom dom. Jag tänker på att det är mitt val att vara nykter. Och jag njuter av så mycket annat. Förut trodde jag att alkoholen var enda guldkanten, men har insett att det var psykiskt beroende som fick mig att känna så. För mig har det blivit lättare och lättare att avstå; tiden nykter gör sitt, och att fundera kring alkoholnormen samt fakta om alkohol har hjälpt mig ändra inställning i grunden.

Profile picture for user majken_r

@Himmelellerhelvette Det låter som du är på en bra plats! Jag är också tacksam att jag snubblade över detta forum och kunde aldrig ana hur mycket alla människor här har hjälpt och hjälper mig. 🙌🏼

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag läser mycket om hur det går för andra på forumet och har inspirerats till att se fram emot alla nyktra erfarenheter.

Jag längtar efter utlandssemestrar där jag kan se och uppleva allt på riktigt utan att vara mer eller mindre luddig i huvudet.
Jag längtar efter fester där jag har koll och är klar i huvudet och få vakna pigg och glad dagen efter.
Jag längtar efter campingar utan att vara ständigt lullig.
Jag längtar efter julen, uppleva den utan att vara lullig.
Jag längtar efter livet i klarhet helt enkelt😁

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Det låter toppen! Jag kände lite likadant. Bring it on liksom. Men du är nynykter, så du bör ta det lite lugnt med frestelser de första månaderna. Återfall är så plågsamt jobbigt 😢

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Dag 11idag, inte minsta sug efter berusningen av alkohol är berusad av livet och framtidsplanerna❣️

Jag har pratat med min man om hur vi vill ha det i framtiden (han dricker inte lika mycket som mig men har ett riskbruk helt klart!)
Jag la upp det som:
-Vill vi sluta som försupna, att barnen inte kommer vilja hälsa på oss, skämmas över oss, att aldrig orka annat än att sitta hemma och dricka och sedan dö innan vi gått i pension ELLER vill bli de där hurtbullarna som är friska både fysiskt och psykiskt, pigga och lyckliga med många härliga intressen?
Han var helt med på noterna och sa precis så som jag tänkt de senaste veckorna:
- Det är bara att välja! Antingen lär vi oss bli måttliga (efter våra tre månader nyktra) eller så blir vi nykterister och det vill jag inte!
Underbart att vi är helt på samma plan i tänket! Jag är så glad!

Profile picture for user less12

@Himmelellerhelvette
Funderar på det du säger kring att du inte vill bli nykterist utan endast hålla dig till cirka 3 enheter, förlåt om min fråga låter lite brysk, Men vad är syftet med att dricka enbart 3 enheter? Är det för att det är genuint gott, vad får du ut av dem där 3 glasen alkohol som du inte skulle få av alkoholfritt alternativ? Är verkligen en genuin fråga då jag själv skulle bli galen om jag drack 3 glas och sen slutade, blir ju inte ens salong på 3 glas. Dock kanske du inte dricker för att bli berusad.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@less12 Jag tänkte som du förut att ska jag bara få dricka så lite kan jag lika gärna skita i det men jag ser på det annorlunda nu, de allra flesta jag umgås med är såpass vettiga, som njuter av att det är gott och sen är dom nöjda. Det kan liknas med att jag förut aldrig skulle kunna ta en liten skål med chips och sen vara nöjd, jag var tvungen att äta hela påsen, men då njöt jag inte av att det var gott utan hetsåt ju egentligen. Jag vill kunna tacka ja till att dela en flaska vin med en vän över trevlig prat och sen vara nöjd så. Den jag umgås med allra mest häller upp ca 1dl rött vin i sitt glas som hon kan sippa på i över en timme, gärna tillsammans med goda ostar eller någon mat som vinet lyfter upp smakerna med. Vi campar mycket och när man då får trevliga grannar vill jag kunna tacka ja till ett glas vin till kvällen, njuta av det och sen säga godnatt🥰 Jag vill tacka ja till välkomstbubblet, smutta på det och vara nöjd. Jag vill aldrig mer bli full! Låter inte det helt fantastiskt?💕

Profile picture for user less12

@Himmelellerhelvette förstår! Låter ju som du tänkt igenom det. För mig tror jag inte längre jag skulle känna någon njutning att dricka på det sätt du beskriver, hoppas det går bra för dig och att du slipper bli full, som du sa det är ju så skönt att faktiskt slippa det:)

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag tror att du kan flytta den här tråden om du vill, antingen till forumdelen ”förändra sitt drickande”, ”alkoholfri” eller ”dricka måttligt”. Här under forumdelen ”Det vidare livet” finns forummedlemmar som har lagt drickandet långt bakom sig, sen många månader eller år tillbaka, och som absolut inte har en tanke på att börja dricka igen.

Jag tänker att det är bra att hänga med likasinnade helt enkelt. Om du inte lyckas klura ut hur man flyttar tråden så kan du maila admin och dem hjälpa dig. Själv läser och skriver jag under alla forumdelar förutom ”dricker jag för mycket” och ”dricka måttligt”. I de två forumdelarna har jag ingenting att tillföra. Forumdelen för anhöriga brukar jag inte besöka heller, inte heller där har jag så mycket att tillföra.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Titta, du lyckades flytta tråden! Bravo!

Du kommer att uppleva att helgerna känns mycket längre när du slipper lägga tid på att vara bakfull. I början av min nykterhet blev jag väldigt morgonpigg, vilket gjorde att helgerna upplevdes ännu längre. Kvällstrött blev jag också och gick och la mig kl 23 fredag-lördag.

I mitt förra liv kunde klockan bli både 2 och 3 innan jag fick och la mig. Och sen sov jag en stor del av nästkommande dag.

Jag önskar dig en trevlig nykter helg!

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Mina helger har sett ut såhär:
Häller upp något alkoholhaltigt såfort jag kommit hem från jobbet på fredagen sen hälla det på tills någon gång mellan kl 21-23, kanske blir ca 4-6glas beroende på läggtid, tar 2st atarax för att inte vakna med ångest.
Vaknar ca 10. Gör lite vettiga saker, behöver ev åka iväg och fixa med nått. Sen när det är avklarat är klockan oftast runt kl 14 och då är det dags att fylla upp glaset igen till runt 22 tiden, tar återigen 2 atarax för att slippa ångesten. Söndagen vill jag bara ligga och kolla serier och äta mängder av onyttigt hela dagen och längta efter att få lägga mig för att den dåliga dagen ska ta slut och jag ska få vardag igen och slippa alkohol. Måndag är jag trött och svullen i ansiktet, tisdag trött, onsdag börjar det ordna upp sig, torsdag helt återställd och lycklig, fredag och samma visa igen!
Så sjukt! Hur har jag kunnat leva så? Vidrigt! Jag ska ALDRIG!! Hamna där igen.

Profile picture for user Ny dag

@Himmelellerhelvette Känner så mycket igen mig i dina helger 🙈, därtill drack jag även på vardagar…. Till slut orkade jag inte mer, är på dag 31 men har ändå fortfarande mycket sug. Härligt att du känner tillförsikt inför helgen trots att fredagen brukar vara din akilleshäl, fortsätt så 👍💪❣️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

️@Andrahalvlek

@Ny dag Jag har också brakat igenom många gånger och kört även vardagar med ca 3-4glas/dag så jag ändå kunnat jobba men några gånger per år har det sedan vidare lett till en veckas sjukskrivning för att få dricka mer och för att få släppa kontrollen över ”duktig flicka” syndromet.
Men nu vill jag inte/ SKA jag inte leva så mer för jag vet att det i sin tur tillslut skulle leda till riktigt dåliga konsekvenser. Jag tror att jag stoppat i tid nu, jag har inte ballat ur nått märkvärdigt, brukar alltid gå och lägga mig om jag känner att jag blir för full för jag vill inte göra bort mig, både kontrollfreaket och duktig dricka syndromet har jag nog att tacka för det💕

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Ny dag jobbigt för dig med suget! Hoppas att du snart slipper det❤️
Än har jag noll sug, är visserligen bara på dag 12. Jag blev orolig i söndags när min man hade med sig resterna från sin grabbresa, 3liter vin och nästan en full spritflaska men det har legat hemma tills idag då jag gav bort vinet men spriten står kvar, ville ge bort den med men det ville inte min man så jag har sagt åt honom att ställa den på sitt jobb på måndag. Inte för att jag kommer få sug på den och dricka den men för att jag inte vet hur jag skulle reagera om något hemskt skulle hända (någon nära dör, eller nått).

Profile picture for user Ny dag

@Himmelellerhelvette Känner igen mig i kontrollfreak och syndromet duktig flicka…. det är väl tack vare det jag har familj, hus, hem o jobb kvar. Har skött mitt drickande ”snyggt” (hur nu ett drickande kan var det…). Vi har mycket vin och sprit hemma men maken har stenkoll på varje flaska. Absolut en risk men hittills har det inte varit problem. Skönt att du har noll sug, jag längtar till att mitt ska minska/försvinna. Det verkar gå i vågor så mental förberedelse är bra att ha. Kan då tipsa om Annie Grace och boken Tänka klart. Ha en fin kväll ❣️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag har också allt det kvar @Ny dag och är lycklig i det, min man och jag har det väldigt bra tillsammans och vi har fin relation till barnen som är tonåringar och god ekonomi så vad den där jävla alkoholen gör fattar jag inte, har visserligen växt upp i en dysfunktionell familj och tar fortfarande hand om min pappa eftersom han missbrukar.

Jag försöker och tror att jag är mentalt förberedd för den dagen suget sätter in för det är jag säker på kommer hända någongång under dessa tre månader men än har jag noll sug, har tänk på smaken av vin och den äcklar mig (det är vin jag druckit till 90%) Känns precis som när man förätit sig på något.

Den boken ska jag kolla in, försökte mig på boken kidnappad hjärna igår men fick spola mellan avsnitten, var bara vissa delar som intresserade mig men det mesta gav mig faktiskt bara ångest. Det är så fruktansvärt vad människor farit illa av missbruk, min pappa som närmast och hur fruktansvärt beroendet är, förstod dock mer varför han inte kan sluta av att lyssna om det i boken. När jag sagt åt honom att sluta annars bryter jag kontakten för jag inte orkar mer, nu förstår jag att han inte kan det på egen hand. Det är inte att han skiter i vad jag säger eller inte anstränger sig tillsäckligt, det är beroendet som tvingar honom, han har inget val eftersom han inte får den hjälp han skulle behöva. Tror inte han ens skulle våga ta den hjälpen om han skulle få komma till behandling. Hans ångest när han försökt sluta kan jag inte i min vildaste fantasi på riktigt förstå men förstår att han bedövar den. Han har verkligen sabbat precis allt man kan sabba i sitt liv.
Oj va långt det blev, tror jag ibland inser saker under tiden jag skriver så det bara drar iväg.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Det är bra. De orden behövde komma ut. Det är sannolikt något du behöver processa mycket.

Min pappa var alkis och dog i förtid av sitt drickande. Levern blev söndertrasad. Och det är en ärftlig åkomma. Jag slutade dricka när jag märkte att jag traskade i min pappas fotsteg. Toleransen hade ökat, jag tålde större mängder vin. Antalet dagar per vecka hade utökats, i princip drack jag inte mån-tis men alla andra av veckans dagar.

Jag fick också minnesluckor allt oftare. Jag blev ofta arg och grälsjuk på fyllan, på ett sätt som jag inte har blivit tidigare. Jag spydde också på fyllan, och även då jag var bakis. Alldeles för ofta på slutet, jätteäckligt. Det var som om min kropp skrek till mig: Du förgiftar mig!

Jag är så stolt att glad över att jag har lyckades bryta förbannelsen i släkten. Min pappa, fyra av hans syskon, hans pappa - alla har de dött i förtid av missbruk. Min pappa dog då han var 64 år. Jag fyller 53 år i höst. Andra halvleken i mitt liv ska bli nykter. Mina döttrar dricker inte alkohol någon av dem, så släktförbannelsen är bruten i och med mig.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @Andrahalvlek, ja dom behövde nog det. Jag har insätt att jag varit medberoende i nästan hela mitt liv med honom.

Så fantastiskt att du brutit förbannelsen❣️
Du är så bra och peppande💕

Jag har inte kommit dit än att bli arg eller grälsjuk, inte heller så jag spyr varken när jag dricker eller dagen efter. Jag går mest och lägger mig när jag märker att jag blir ostadig på foten eller börjar se dubbelt och det är illa nog! Haft många varningsklockor som ringt under åren. Jag vet vad som kommer om jag inte forsätter på vägen jag nu valt, alkoholen ska INTE få bestämma över mig! JAG bestämmer över mig💕

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Söndag dag 14. Inatt har jag sovit 7 timmar i sträck!
Första veckan sov jag 7-9h utan något som var jobbigt med sömnen men då tog jag en Atarax varje kväll (En tablett som dämpar oro och ångest).
Denna veckan har jag slutat med Atarax den tabletten behöver jag när jag dricker för att inte vakna av ångest. Den har även hjälpt mig att sova runt 12h under semestern så jag sluppit bakfylla och eftersom jag varken har ångest eller bakfylla längre så vill jag inte ta den mer.
Men nu andra veckan har jag förvisso sovit riktigt gott och ostört men inte mer än runt 4h sen vaknat och varit pigg, tvingat mig att somna om, gick ändå inom runt 30min de första dagarna men sen tog det nästan 2 timmar innan jag somnade om mot slutet av arbetsveckan.
Men nu har timmarna blivit en efter en till per natt och i natt sov jag mer än 7h i sträck! Det är verkligen lycka för mig❣️

Profile picture for user Kebne1

Sömn är så viktigt! Jag tog också hjälp av xanax första två veckorna i min nykterhet. Det hjälpte mig mycket. Medicin kan verkligen hjälpa en på traven mot nykterheten men sen måste man göra jobbet själv. Meditation är min nya medicin. Och att springa, sen hopp i fjärden. Ha en skön söndag🙏🏼❤️

Profile picture for user majken_r

@Himmelellerhelvette Det är verkligen det bästa, att få sova! Glad för dig, och för mig som också sovit gott😇 Jag har som @Kebne1 meditation med i livet numer. Varje kväll, ibland blir det tre minuter ibland/oftast mer. En lugn stund som ger klart bättre nätter. En skön söndag till er!!🥰

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag sover som ett barn! Har inte haft så bra sömn på 1,5år!

2 veckor har gått, inget sug en endaste dag.
Äcklas fortfarande av tanken på smaken och berusningen av alkohol och att behöva tänka och planera för den, den har tagit så mycket tid förut att helgen kändes för lång nu, måste fylla helgerna med mer att göra men har varit ganska trött i helgen. Lite förkyld.

Nu längtar jag bara till helgerna för att få unna mig ett par alkoholfria öl, dom är verkligen goda! Och jag kan köra bil när som helst på dygnet, en sån frihet!❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Måste skriva ner för att komma ihåg vid ett tillfälle då jag tror mig kunna dricka när jag ska jobba dagen efter.

Vaknade nu utvilad och pigg och började tänka på stressen jag slipper. Den stressen i sig kan ju säkert döda. Stressen när jag bestämmer mig för att dricka trots att jag ska jobba dagen efter, stressen när jag börjar dricka, känner ruset och att jag vill ha mer, stressen när jag blir rädd att jag inte kommer kunna jobba imorgon, stressen när jag tillslut bestämmer mig för att inte jobba imorgon, stressen jag känner när jag ska komma på vad jag ska säga att jag är sjuk av, ångesten när jag vaknar dagen efter. Eller stressen när jag inte sjukskriver mig, stressen när jag vaknar, stressen innan jag kollar mig i spegeln:
-Är jag svullen i ansiktet, hänger ögonlocken, är ögonlocken vätskefyllda, stressen av att tänka på att jag luktar bakfylla, stressen när någon på jobbet kommer för nära mig de första timmarna ifall jag luktar, stressen av att någon ska se skammen i mina ögon och förstå att jag dricker för mycket.

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tänkte precis igår på ett möte, när jag vid en paus var på toa och tittade mig i spegeln. ”Tänk när jag satt på möten förr, ofta bakis, lite skakis och med ångest för att det skulle synas på mig. Hur trött och plufsig jag var i ansiktet. 10 kg tyngre och bara ville därifrån. Ville inte synas och sade inte mycket. Usch! Hur hemskt den tiden var. Men nu, 10 kg lättare, frisk och fräsch i både ansikte och kropp, klar i tanken och närvarande. Med i det som sägs och kommer själv med inlägg. Så himla underbart! Jag ska aldrig mer dricka!” Det är som två olika versioner av mig själv. Den före och alkoholiserade och sargade, den efter och nyktra och levande.😁

Helt rätt att du skriver ned detta för att inte glömma. Ha en fin dag!❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Jag blir den utan självkänsla och självförtroende, osäker på om jag klarar saker, orolig m.m när jag är inne i en ”dricka” period.
Jag är klartänkt, skämtsam, glad, energisk, tror på mig själv, pratar för min sak för det jag tror på, är lugn, har både självkänsla och självförtroende m.m när jag är i en nykter period.
Jag ska måste alltid påminna mig om detta!

Ha en toppendag du med❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Dag 17, det går mot helg 3. Det är den helgen jag alltid har tyckt varit så himla långtråkig alla de gånger jag kört vit månad.
Men jag tror faktiskt inte det kommer bli så denna gången för jag har aldrig förut varit så påläst som jag är nu om vad alkoholen gör med människor.
Jag har heller aldrig känt mig så säker på att ett liv utan fylla kan vara helt fantastiskt härligt, jag har nog trott att det är alkoholen som sätter guldkanten men det är ju nykterheten!

Jag mår så himla bra, kommer på nya saker hela tiden som är bättre med mig själv utan alkohol.
Det är så skönt att inte längta efter helg för att få dricka alkohol utan att istället få längta efter helg för att få massa fritid att spendera på det som faller mig in.

Profile picture for user Lavendelblomman

@Himmelellerhelvette skrev:"Det är så skönt att inte längta efter helg för att få dricka alkohol utan att istället få längta efter helg för att få massa fritid att spendera på det som faller mig in." Härligt att läsa. 🙂 Hoppas att jag också når dit en dag. Kram!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Hej @Lavendelblomman! Jag har kommit hit i mitt tänk efter semestern då jag drack minst 6glas vin/dag i 4 veckor. Sista veckan var jag så trött på det och mådde riktigt dåligt, jag fick riktigt hälsoångest, såg i ett avsnitt av någon sjukhusserie att en man kom in och var gör sjuk pga alkoholism och att det var livsfarligt att sluta dricka tvärt för honom.
Jag var tvungen att googla, hade aldrig hört talas om det, visste bara att det var så för heroinister.
Så hela sista veckan jag drack läste jag om allt hemskt som kan hända med kroppen och listade alla mina åkommor, googlade alla mina åkommor ihop med alkohol och svaret på typ allt var alkohol. Jag trappade ner under denna sista vecka för jag var rädd att det skulle gå för mig som med han i avsnittet på serien.
Sedan var det total stopp den måndagen jag började jobba. Några dagar senare tog jag mod till mig att registrera mig här, ville inte synas på ett sånt här forum, tänk om någon skulle komma på att det var jag. Men jag gjorde det ändå, viste faktiskt inte innan den veckan av googlande ens att det fanns sånna här forum.
Sedan läste jag allt som skrevs i ” senaste kommentarerna” i två veckor i streck och lärde mig ännu mer om hur farligt det är och hur fruktansvärt ett beroende är, när man inte själv egentligen bestämmer utan då beroendet bestämmer. Jag har blivit så fullkomligt rädd för att mista allt bra jag har i mitt liv så det finns inget mer att resonera kring. Jag vill vara fri, lycklig och frisk till låångt efter pensionen, punkt!
(Är snart 40år nu)

Jag hoppas verkligen att du och alla andra som kämpar kommer till denna insikt då blir det så självklart sen.

MEN! Jag är också mycket väl medveten om att alkoholdjävulen kan försöka förändra min inställning i framtiden och då hoppas jag verkligen att jag är så smart att jag går in här och läser allt jag skrivit och det andra skrivit och återfår mitt förnuft!

Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jag kan inte riktigt sätta ord på hur jag känner eller vad jag känner, lite ledsen på något sätt, eller skamsen eller….?

Hjälp mig gärna sätta ord på det.

Jag satt och pratade med min man om vad alkoholen kostat för att vi pratade om höjda bolåneräntor, drivmedel, elpriser och matpriser. När vi inte dricker finns ju massa pengar till alla dessa höjningar.
Så länge vi håller detta säger jag.
Varpå han svarar att det ska vi göra livet ut, aldrig mer bli fulla, aldrig mer dricka ofta.

Så säger han hur jag varit när jag fyller vinglaset med en liten skvätt de första gångerna jag fyller det men att det med varje glas sedan blir mer och mer jag fyller det och att jag dricker det väldigt fulla vinglaset på en halvtimme sen fyller jag på igen och tillslut rätt in i sängen.

Kändes så jobbigt att höra att han noterat detta, jag vet ju om det men var inte införstådd på riktigt i hur han såg mig, usch vilken vidrig människa, jag ser i avsmak på mig själv som den människan, så äckligt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Så är det. När man får höra sanningen så skäms man massor. Fy så plågsamt att höra det. Samtidigt är det bra. Det är bra för din man att få säga det. Det är bra för dig att få höra det. Och det allra bästa är att det är historia. Eller hur?

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

PS. Jag har också fått höra historier från både äldsta dottern och barnens pappa. Skrämmande fyllehistorier, om hur jag har betett mig. De berättar med skratt i rösten. Jag vill nästan gråta. Kvider fram ”förlåt”. Men vi har kunnat prata om det, inte smärtfritt men vi har ändå talat ut om det. Jag visste inte bättre med alkohol i kroppen. Jag vet bättre nu. Och jag är förlåten, av dem. Och numer även av mig själv.

Profile picture for user If

Skam och skuldkänslor är det som väcks i mig när jag tänker mig i din situation. Vi vet ju hur vi betett oss men om ingen säger något kan vi sopa det under mattan och köra på som vanligt och döva obehagskänslorna med mera vin. Nu finns inte det alternativet
Jag tror att det här ändå var bra att få höra, om än smärtsamt och jobbigt. att det ger dig extra mod och styrka att gå vidare i nykterheten.
Kram 🏵

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Ja det är historia nu @Andrahalvlek, väldigt plågsamt men som du säger bra att få höra det även fast det gör ont.
Så skönt att du förlåtit dig själv, där är jag inte än, hur kunde jag hamna där?

Skuldkänslor @If, där har vi det! Fy vilka skuldkänslor! Och precis så med att sopa under mattan, tankarna har svävat förbi mycket att folk kanske inte märkt så då är det ju rätt lugnt men skulle jag fråga alla i min närmaste omgivning hade dom nog alla svarat att de tänkt på att jag druckit för mycket. Usch men så bra att han sa det, som du säger, det ger mig mer styrka och motivation till att aldrig mer dra en fylla!
Ledsamt idag, skamfyllt, nedstämd men så får det vara, jag känner på riktigt och kommer absolut inte bedöva känslan men det är tungt i bröstet, väldigt tungt, skulle kunna gråta men är på jobbet.

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tänker också om att det handlar om att bli ärlig mot sig själv och vara sann mot sig själv. Har druckit på samma sätt som du och ”trott” att ingen sett det mer än jag. Förnekat det. När jag fick höra sanningen gjorde det ont och jag fick skuldkänslor. Jag kände mig som en dålig människa. Nu med ett längre perspektiv, då jag varit nykter 10 månader, har jag lättare att handskas med detta. Jag säger till min man, tänk på vilket sätt jag drack förr, hur jag tänkte förr, hur jag betedde mig förr och det var pga jag var så beroende. Det gjorde att jag betedde mig så. Jag känner inte skam eller skuld, jag kan inte riktigt förstå att jag betedde mig så nu när jag är nykter. Jag känner mig inte som en dålig människa längre. Jag ser och förstår att man blir annorlunda när man är beroende och dricker, man rår inte på sig själv då. Idag är jag så tacksam för att jag inte längre har detta beteende och att jag är nykter, sann och ärlig mot mig själv. En bra människa😁. Så var inte för hård mot dig själv, alkoholen gör oss konstiga. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @vår2022.
Idag känns det bättre, jag kan dock inte förlåta mig själv än, för tidigt men jag kan vara stolt och tacksam över att jag förstått vad jag hållit på med och att både jag och min man tillsammans bestämt att det är förbi, det ska aldrig mer bli så❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Idag är det fredag (tredje helgen som ska bli nykter) och jag har längtat i flera dagar efter fredag för att få njuta av iskall alkoholfri öl. Är det konstigt? Är det lite av beroende hjärnan eller kan jag bara jämföra det med att folk ser fram emot fredag för då får dom äntligen äta godis?

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Lördag dag 20.
Känns fantastiskt! Säkert för att det är lördag och jag inte är bakis för så här lycklig har jag inte känt mig under veckan men så har jag iof haft feber hela veckan, bara 38grader men ändå, varit trött.

Känslan som slog mig nyss var:
- Nu är detta normaliserat, jag är inte bakis bara för att det är helg utan jag är ledig som alla andra som inte har problem med alkohol och har två hela dagar framför mig att göra vad jag vill utav❤️Älskar nykterheten!
Jag är så otroligt mycket mer närvarande och det gör ont att skriva det men jag tror att yngsta sonen känner av det också.

Profile picture for user Sisyfos

Jag tror att de där reflektionerna behövs, om familjen, om hur det var. I ljuset av att du är nykter kan du plocka fram lite i taget och känna på det. Det går inte att ändra på det som varit, men att förstå varför det blev som det blev och att ändra framtiden kan man göra. Det känns som om du har hunnit så långt på dina 20 dagar. Det är så mycket häftigare än man tror med nykterhetsarbetet och när livet börjar återvända. Skuld och skam hör kanske till, men liiiite, liiite i taget. Som en reflektion över då och nu. Jag gillar verkligen din vändning, från att tycka att det är allt för jobbigt att avstå vin på semestern till att landa i hur bra du mår utan. För det är ju så för många tror jag. Att det är mycket vana i det där drickandet och man märker inte av att det har negativa effekter förrän man slutar och börjar jämföra.
Ha en fin helg!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack så mycket @Sisyfos, det värmer att läsa💕Det har gått mycket lättare än jag hade trott att vara nykter, jag hade sprit och vin hemma i en vecka efter jag hade slutat, jag var på en grymt häftigt show första helgen jag var nykter och det var inga problem för jag hade bestämt mig! Tyckte visserligen det var irriterande att ha alkoholen hemma, känslan som man har när man har en objuden gäst men sedan gav jag bort alkoholen och det kändes skönt.

Precis så, det var en vana att dricka varje helg t.e.x. oerhört skön vana att slippa och så lite pengar det går åt😁