@Natalia hej! Åh du hade en jobbig natt såg jag. Jag beklagar att du har det svårt just nu men vilken styrka du uppvisar, och vilket mod. Det hjälper att skriva om vad man är med om även om man helst skulle vilja glömma. Hoppas du får en lugn och fin dag med sinnesro!🌸

Idag är jag helt slut. Hade så mycket energi igår att bearbeta det ena och det andra och idag bara… ingenting. Antar att det inte går att lösa alla problem över en natt hur mycket man än vill. Får unna mig att bara vara idag.

@Inombords Grattis 👏 till dubbelt så många nyktra dagar än vad jag har, jag hoppas jag alltid kommer vara 35 dagar efter dig! 70 dagar är stort, och du har verkligen fått uppleva en nykter sommar. Nu kämpar vi vidare💪🌱❤️

@Andrahalvlek @Allegra @vår2022 @Ny dag @Kebne1 Tack för alla grattishälsningar! ❤️Det betyder mycket för mig att få feedback från er och få tillhöra detta fantastiskt fina forum! Så fin stämning här!

Jag har haft en tuff arbetsvecka och blev sjuk i feber igen på torsdagen. Åkte tidigare en dag som varit tuff och och hann tänka att precis vid ett sånt här tillfälle har jag köpt och druckit många gånger det senaste året. Det var som om min hjärna fortfarande är delvis inställd på att i alla fall notera tillfällen som uppkommer. Jag tänkte krasst ”Ja hjärnan, det stämmer att det är ett sånt tillfälle men vi dricker inte och vi ska åka hem och vila.” Så jag åkte hem och vilade. Tror det kommer vara såhär och jag får acceptera det. Tankarna borde blekna med tiden om jag inte tillför A.
Idag är jag fortfarande svag i kroppen men har tagit en pyttepromenad och startat ett nytt pussel. Sambon lagar mat och vi ska titta på en bra serie så jag har det rätt bra. Dricker alkoholfri öl (sambon dricker starköl) men det känns bra. Mitt mål är att leva på som förut med den skillnaden att jag inte dricker alkohol. Och att det inte finns alkohol hemma i veckodagarna. Än så länge går det bra och jag är tacksam. Tack!🌸

@Inombords Grattis till 70 dagar! Så himla stort! Trist att vara sjuk men hoppas att du snart blir bättre!
Vad är det för serie ni tittar på? Bara lite nyfiken ...alltid kul om man kan få lite tips. Ibland har jag tur att hitta något bra men ibland kan det dröja länge mellan gångerna som jag tittar. Fast mitt dilemma är väl att jag plöjer en serie på bara några dagar.

Ha det fint! Kram

@Inombords Så är det. Vin-flasharna kommer ofta i början. ”Hmmm, den här känslan brukar jag dricka vin på.” Det räcker att bara konstatera det. Och sen vila eller äta eller dricka vatten eller röra på sig, vad det nu är som hjärnan behöver just då.

Efterhand som du väljer nyktra lösningar så kommer hjärnan att programmeras om, och vin-flasharna kommer då allt glesare. Att bli nykter handlar jättemycket om att skapa nya nyktra vanor.

Krya på dig!

Kram 🐘

@Inombords Jobbigt att bli sjuk igen med feber. Jag reflekterar rätt ofta på hur det var i olika situationer och jämför med hur jag gjorde när jag drack mot nu när jag inte gör det. Noterade ofta, som du, att i den och den situationen drack jag på automatik. Superbra att kan tänka högt på att det är din hjärna som spökar, och det är ju precis det den gör. Att få ihop de undermedvetna tankarna med de medvetna, en nyckel till att minska motstridiga känslor och konflikten i hjärnan och ta över kommandot. Skrev i min tråd just om detta att det är en slags läkeprocess att påminnas om hur det var då mot nu och inte glömma. För egen del kommer jag nog att göra det tills det helt enkelt är klart. Som jag brukade säga till min son när han var liten ”var ledsen klart, så känns det bättre sen”.

Krya på dig! Du jobbar på så bra!❤️

Grattis till alla dina dagar 💞
Jag menade inte att kritisera det du skrev om angående att ”leva på som vanligt med skillnaden att inte dricka”- precis så upplevde jag det, tänkte och skrev. När det gått en tid insåg jag att det var ett lite mer omfattande jobb jag behövde göra med mig själv, min omgivning. Ibland tänker jag att nykterheten är lite som när jag skilde mig. Att jag inte från början kunde se vidden av mitt beslut. Ångrar inte det en milli-sekund men jag behövde veckla ut processen lite i taget- och så småningom ställa om mer än vad jag förutsåg.
Hejar på dig som tusan, kram 🥰🌸

@Se klart Jag tog det inte som kritik alls😀👍🏻. Kom på att jag skrivit lite otydligt bara, alltid bra att bli uppmärksammad på det.👍🏻 Nu tror jag jag börjar förstå det här med att jobbet knappast är klart för att man utesluter alkohol. Jag har börjat vrida och vända på allt! På mig, mitt liv och mina tankar minnen och känslor. Tar itu med det som skaver. En sak jag har gjort är att skriva ned mina små och större trauman och försöka minnas det i detalj när jag skriver. En slags KBT, att möta det jobbiga istället för att gömma mig och slå bort det så fort det poppar upp. Jag läste en bok om PTSD och där stod det att saker man slår bort bara kommer tillbaka för att de inte tillåts en plats i långtidsminnet. Jag tror det har hjälp. Jag delar upp det i rubrik, händelse, analys och acceptans. På slutet försöker jag acceptera händelsen och förlåta och skriva hur jag kan undvika det i framtiden. Jag har också börjat besöka platser som jag undvikit. Stå och känna och minnas och acceptera. Svårare är relationen med familjen, där får jag nog ta hjälp av nån professionell.
Idag fastnade jag i en oväntad bilkö men tog det med förvånansvärd ro. Tror nykterheten kanske redan gjort mig mer stabil.
Hur går det med dina odlingar nu? Växer det bra? 🌸

@vår2022 Åh det låter som en jättebra hållning till ditt barn. När jag var liten och blev riktigt arg/ledsen så sa min mamma att nu är det ju inte ”mitt namn” som pratar utan nu är det ”kommer inte ihåg vad den fiktiva personen hon beskrev hette men den var i alla fall varken trevlig eller snäll” som har kommit fram. Och så ”fick” jag komma fram igen och så var allt bra. Jag tror hon gjorde så gott hon kunde men det låter inte så bra nu, som att jag inte fick äga mina känslor. Hm. Tål att tänkas på.

@Inombords Ja, det är nog rätt vanligt att man sade som du beskriver det, att nu känner jag inte igen dig när du är så där arg, vem är det? Att man inte fick ha rätt till alla sina känslor, framförallt inte de ”negativa”. Det fick en att känna sig som ett dåligt barn. Man lärde sig att spela snäll fast man varg arg innerst inne. Som du säger de förstod antagligen inte bättre och hade själva blivit uppfostrade så. Men oavsett är det en form av nedvärdering av ens person. Jag har jobbat mycket med att ha rätt till alla mina känslor, detta senaste nyktra år. Att det är ok att vara arg, ledsen. För jag har upplevt att om jag blev arg på min mamma, så blev hon arg på mig för att jag var arg på henne och offerkoftan kom på. Det är nog därför jag försökt göra annorlunda med mina barn, så gott det gått, att de får vara arga färdigt och det blir bättre efter det😁💕

@Inombords Wow! Vilket jobb du gör. Mäktigt. Klokt och synnerligen en investering för framtiden. Att stoppa huvudet i sanden har vi gjort hela vårt onyktra liv, nu är det slut med det. Upp med skiten på bordet bara! Precis som trollen spricker de i solen.

Och du har helt rätt. Att sluta dricka är steg 1. Sen börjar arbetet med steg 2, 3, 4, 5 osv. Nästan alla som blir nyktra tar livsavgörande beslut inom cirka ett år från sin första nyktra dag. Man tar inte skit längre, man står upp för sig själv på ett helt annat sätt. Sannolikt för att man inte längre har en massa skuld och skam att bära runt på. Plus att våra hjärnor funkar bättre, när vi inte förgiftar dem i tid och otid,

Kram 🐘