Dag 21.
Igår åkte jag till Göteborg och gick på konsert på Ullevi, första gången jag var nykter på en konsert, det var skillnad, tror inte jag tyckte upplevelsen var bättre men kanske lika bra som med alkohol. Fördelarna var många, behövde inte slösa pengar på en massa öl, behövde inte gå på toa mitt i, behövde inte knö med tusen andra in i stan utan gick bara till bilen.
Nackdelarna: Lukten av fylla och svett och att jag störde mig på folk samt att jag blev väldigt trött.
Utvärdering: Inte riktigt min grej, det kan jag nog leva utan framöver om jag ska vara nykter.

Tredje helgen har passerat och det gick bra, var rädd att det skulle bli första helgen med sug efter A eftersom det alltid varit så innan men jag hade inget sug alls.
Jag har inte haft något sug någon av dessa 21 dagar som passerat.
Är det så för att jag är så inställd på minst tre månader? För att jag är så bestämd?

Först var det för att läkaren sa att jag inte fick dricka på 3månader,
(provtagning då)
Är det för att jag vet att jag aldrig skulle vilja leva med skammen av att det står i min journal att jag dricker förmycket?

Kommer jag kunna känna samma totala vilja till ett nyktert liv även efter jag lämnat proverna?
Det skrämmer mig lite om läkaren släpper mig efter tre månader. Jag är glad att det är över två månader kvar!

@Himmelellerhelvette Det finns en stor risk med att sätta ett skarpt mål. Att det undermedvetna ligger lite lågt, för det vet att ett visst datum får man dricka igen.

Det är därför det jag kallar faktametoden funkar. Genom att nöta, nöta, nöta nyktra fakta påverkar man det undermedvetna - och det är där våra värderingar, vanor och ryggmärgsreflexer bor.

När jag slutade dricka tänkte jag först lite svävande ”en vit månad”. Sen tänkte jag ”äsch, det känns bra så jag kör en månad till”. Jag tog ett nytt beslut varje månad under lång tid.

Fortfarande är mitt mål att vara nykter ”inom överskådlig framtid”. Jag säger inte ”aldrig mer”. Jag behöver inte det. Inom överskådlig framtid är fullt tillräckligt.

Om du vill uppleva verkligt stora fördelar med nykterheten så rekommenderar jag att du är nykter 6-7 mån. Då börjar man på riktigt att bygga om skallen.

Tänket ”får inte” växlar över till ”vill inte” - och man upptäcker att det nyktra livet är riktigt nice 🥰

Kram 🐘

Grattis till dina 3 veckor 😀👍@Himmelellerhelvette . Så himla bra!
När du kommit så långt som 3 månader kanske du inte ens vill dricka igen.

Men jag vet av egen erfarenhet att när proverna var bra så tyckte jag att det är väl inte så farligt ändå. Så jag började dricka lite då och då igen tills allt gick över styr.
Jag brukar tänka att jag skulle skämmas ihjäl om jag fick besked om en alkoholrelaterad sjukdom som sen min familj och alla andra skulle få veta. Men ändå bara kört på. Nu hoppas jag ändå att den tanken är avskräckande nog för att jag ska hålla i det här, att mina inre organ inte tagit för mycket stryk, utan att de fortfarande kan återhämta sig.

Ha en fin kväll 🏵

@Andrahalvlek Jag har tänkt på det och läst om att skarpa mål är farliga så jag är försiktig. Jag vet vilket datum det gått 90 dagar men jag är redan inne på tanken att det är svävande och tänkt att jag efter det kommer sväva vidare med en månad i taget. 6-7månader känns inte som en jobbig tanke den heller, jag vill verkligen bygga om min skalle🥰 Som det är nu finns det bara ”vill inte”, tänker inte ens ”får inte” trots att det enentligen är så att jag inte får.
Kram❤️

Tack @If❤️
Jag skulle också skämmas ihjäl om jag skulle få en alkoholrelaterad sjukdom men har också bara kört på och på något sätt förträngt det faktum att det kan hända men då och då under åren har jag fått riktig ångest och lyssnat på massa böcker och poddar och tänk att nu räcker den men sedan har jag ändå hamnat tillbaka i överdriven konsumtion. Jag tror att jag har bearbetat detta under så många år redan att jag nu äntligen vet alla faktan om hur det gått för mig tidigare.

Hoppas verkligen att våra organ har klarat sig och återhämtar sig fint så vi aldrig behöver uppleva skammen med alkoholrelaterade sjukdomar❤️
Kram och ha en bra dag🥰

En del av min alkoholhistoria som jag minns den:

Jag var riktigt dålig i min ätstörning, kombinerade anorexi med bulemi, var väldigt tunn men minsta gram uppåt på vågen fick mig att känna mig tjock.

Jag kom på att jag kunde ta ett glas vin så stillade det suget och intalade mig att det är bättre än att börja hetsäta för att sedan stoppa fingrarna i halsen.

Det där vinglaset ledde även till mer energi, kom på att om jag dricker lite vin efter jobbet så orkar jag hålla hemmet kliniskt rent.

Sen kom jag på att alla tillfällen som var tråkiga kunde lättas upp med vin, intalade mig att det är folk som inte dricker som är sådär bittra, om dom bara gjorde som jag och tog ett par glas vin efter jobbet så hade de tyckt livet var lika trevligt som jag tyckte mitt var.

Sen ledde det vidare till en flaska såsmåningom, blev inte bakis på det för jag la mig i god tid så jag fick 10timmars sömn.

Sen började jag inse att det inte var bra att dricka som jag gjorde och körde sedan bara helger, då säkert 6 glas eller mer men på nästan tom mage.

Någon gång lärde jag mig att man ”får” dricka alla dagar man är ledig. Sommarsemester är 28dagar, alla dagar fick man ju dricka, det gjorde väl nästan alla.

Kom på att jag kan sjukskriva mig då och då och då får jag en extra vecka ledig som jag får dricka på.

Nu orkar jag inte tänka mer men ville få ur mig detta alla fall.

Nu är jag nykter sedan 24dagar och vill aldrig mer bli lurad av alkoholdjävulen!

@Himmelellerhelvette Det är fantastiskt att få höra dina tankegångar om alkohol och dina reflektioner om detta. Ju fler dagar du har varit nykter desto mer har tankarna vandrar vidare kring hur du använt alkohol, hur du upplevts när du druckit alkohol, hur du tänkt och känt. I sista meningen skriver du också att du aldrig mer vill bli lurad av alkoholdjävulen. Det är precis det som sker, man blir lurad av alkoholdjävulen att dricka.

Jag skickar några länkar till filmer av alkoholforskare Peter Wirbing som jag tittade på mycket i början och även nu emellanåt. Jag skrev ned mycket han sade det på papper för att lätt kunna läsa och verkligen ta in det han berättar om hur alkoholen påverkar vår hjärna. Det har gett mig mycket mer kunskap och aha-upplevelser.

Den första filmen är lite nyare och mer allmänt om alkoholens påverkan. Den andra filmen är lite äldre och den jag tittat på mest.

https://www.youtube.com/watch?v=8qxtDj5aVFQ

https://www.youtube.com/watch?v=OqUg9ehXiYw

Grattis till dina 24 dagar!🥳 Du gör det så bra!💕

Vad du kämpar på bra! Om du vill/orkar så har jag i min första tråd skrivit mycket om vägen från 3 månade- till 6- till livet ut. Det är en resa på guppig väg i början. Sen stabiliserar sig bottenplattorna. Du kommer att se. Kram och heja dig 🥰

Tack @vår2022❤️
Jag kollade på den filmen du hade kollat på mest den andra får jag kolla på imorgon. Jag har som tur är inte haft några svårigheter med att inte dricka efter jag bestämde mig för att inte dricka mer. Har inget sug utan känner bara avsmak när jag tänker tanken att dricka någon form av alkohol men är rädd att suget kommer komma framöver och då vill jag vara förberedd.

Tack @Se klart❤️Där ska jag gå in och läsa.

Riskbruk eller beroende?

26:te nyktra dagen och nu inleds min fjärde helg nykter.
Jag har inte haft något sug en enda dag, känner bara avsmak för alkohol.
Älskar mitt nyktra liv.
Sover fantastiskt bra.
Känner mig lycklig och fri.

Är det ett riskbruk jag haft och ett missbruk? Jag har ju druckit förmycket och för ofta i perioder i ca 7år men som jag förstår det efter att ha läst på forumet i 4 veckor så tycker jag inte det verkar som om jag blivit beroende? Eller är det vanligt att det går så lätt som det gör för mig?

@Himmelellerhelvette Hej! Efter att ha läst din tråd så är du utan tvekan beroende. Rejält också. Var enbart glad för att det går så lätt som det gör. Och eftersom du mår så bra nu, så finns det ju ingen som helst anledning till att börja dricka igen. 😀

Härligt!

@Himmelellerhelvette Jag vet inte riktigt med vad du menar att du inte verkar som att du blivit beroende, om du menar att du inte verkar vara det för att det gått så lätt för dig att avstå? Det är lite olika hur lätt eller svårt det är att avstå och med abstinens. Jag är helt klart beroende och har druckit för mycket och för ofta många, många år. Det har gått lätt för mig att avstå och för min del handlar det om min otroliga motivation till att sluta. Jag inser att jag inte kan dricka mer även om det gått lätt för mig att sluta. Det finns en risk i att tänka att man inte är beroende och att man därför tror att man kan hantera sitt drickande. Om man som du skriver, druckit för mycket och för ofta i perioder, ca 7 år, tänker jag visar på att det finns ett missbruk som lätt kan övergå till ett beroende förr eller senare. Var glad över att det går så lätt för dig😁💕

Tack för din brutala ärlighet, det gjorde ont när jag läste det igår @Torn❤️
@vår2022, tack, jag behövde höra att det kunde gå lätt för någon annan med för jag höll nog på att lura mig själv p.g.a. det verkar vara så svårt för de flesta. Det var lätt för mig att dra slutsatsen att ”då var jag inte beroende”
Min motivation är 100%ig, det finns inget att resonera om med mig själv, det kanske är för att jag är så bestämd som det går så lätt?
När det gått tre månader kommer jag ha ett nått mål men det är två månader kvar dit.
Mycket kvar att fundera kring, är väldigt glad över era svar för jag fick verkligen tänka några varv till, tack❤️

@Himmelellerhelvette Det gick ”lätt” för mig att sluta dricka också. För att jag hade bestämt mig. Verkligen bestämt mig. Och jag fokuserade på allt positivt som nykterheten medförde. Det är du också duktig på!

Jag håller med @Torn. Efter hur du har beskrivit ditt drickande historiskt så är du absolut en person som har problem med alkoholen. En problemdrickare. Enligt min erfarenhet. Och du ska vara tacksam och glad över att det har gått ”lätt” att sluta. Tacksam och stolt - du gör ett svinbra jobb!

Nästa gång går det kanske inte lika lätt att sluta dricka, det är lite som att leka rysk roulette.

Kram 🐘

Tack så mycket @Andrahalvlek, jag blir lite tårögd när jag känner att det finns någon som följer min resa och kan hjälpa mig förstå när jag funderar❤️
Så skönt att läsa att det inte är så ovanligt som jag fick för mig att det kan vara lätt för folk att sluta eftersom man bestämt sig, verkligen bestämt sig och på riktigt förstått att det gått för långt.
Tack för att du skriver att du tycker jag är duktig på att se det positiva, det värmer.
En ny upplevelse jag fick inatt var när sonen missat sista bussen och jag yrvaket kan svara:
-Självklart kommer jag och hämtar dig❣️På med kläderna, in i bilen, hämta upp, köra hem, äta nattmacka tillsammans och sedan somna om med ett leende på läpparna av känslan att jag är en bra mamma❤️
Och när jag ändå är inne på det positiva så kan jag skriva att jag räknat ut vad jag lagt på Systembolaget på ett år: 22725kr! Det i sig är inte positivt såklart men tänk allt jag kan få för dom pengarna i framtiden! Sedan är det ju restauranger och annat som ligger utöver den summan, kan inte annat än att känna mig skrattfärdig för det är så sjukt!

@Himmelellerhelvette Tjoho! Vinn-vinn-vinn ramlade in där! Skönast måste ha varit att kunna hämta sonen mitt i natten ❤️ Lägg undan pengarna du skulle lagt på bolaget och köpt något roligt för pengarna.

Kram 🐘

Dag 27.
Tänk att jag igår tänkte att jag nog inte varit så illa ute när jag druckit.
Som tur är finns detta forum där jag kunde slänga ut tanken och få en liten örfil av underbara människor här som fick mig att under resten av dagen och kvällen igår och förmiddagen idag tänka några vändor till och minnas hur mycket jag drack så himla många gånger och ångesten, stressen med att folk ser hur mycket jag dricker, sömnproblemen, allt!
Så tacksam att jag är på forumet och för stödet här❤️