@Pianisten Du har ingen redovisningsplikt. Det räcker gott att säga ”nej tack”.

This Naked Mind av Annie Grace finns på Storytel. ”Tänka klart” heter den på svenska, men den finns bara som bok. Den boken förändrade mitt mindset, påverkade mitt undermedvetna.

Jag kan även rekommendera Craig Beck på youtube.

Kram 🐘

Det är inte så att jag känner något behov av att förklara mig. Men vi alla vet att ett nej tack -från en som tidigare inte är "identifierad som en nykter person"- leder alltid till följdfrågor. Jag känner inte heller någon plikt att svara på dem men inte heller att jag har något att dölja. Ett svar behöver ju vara mer ingående är att jag valt det för min hälsa och välmående.
När jag säger personalmöte så förstår jag också att det kunde tolkas märkligt. Som om jag ställer mig upp inför 20 personer och uttalar min nykterhet som nån präst i kyrkan. Om man vetat att mina kollegor är blott 5 st, inkl chef och alla är nära vänner så blir det nog lite mer rimligt. Dessutom har vi ett jobb som ofta involverar alkohol och då blir allt mycket lättare framöver.

Kul att det finns en svensk version i bokform, jag föredrar böcker. Ska ta och beställa den! Tack för tipsen @Andrahalvlek

@Pianisten Jag känner precis så när jag ska svara på varför jag inte dricker till någon som är nära i liknande sammanhang som du beskriver, det blir följdfrågor men hälsa och välmående är ett effektivt svar tycker jag.

Kram

Ikväll gjorde jag nått jag inte kunde se mig själv göra för tre veckor sedan. Jag gick på personalfesten nykter och hade dessutom jättetrevligt.
Det började redan igår med att allt blev mycket lättare. Jag hade hintat till kollegor tidigare i veckan att jag tänkt vara nykter och frågorna började såklart hagla in som på beställning. Jag orkade inte ta snacket där och då så jag använde "köra bil" kortet men när även min chef som för övrigt är fantastisk började ställa frågor, erbjuda betala taxi etc så kände jag att det här orkar jag inte hålla på med.
Igår morgon knackade jag på chefens kontor och sa som det var kort och enkelt, att jag tänkt vara alkoholfri en obestämd tid för mitt välmående. Han vet ju om all min bakgrund, diagnos, medicin osv så det behövdes inte mer. Hans svar var lika kort och enkelt, inga konstigheter jag stöttar dig fullt ut.
Senare på dagen kom chefen och frågade vad jag gillar för alkoholfria öl. Ikväll till välkomstdrink fanns det en flaska a-fri bubbel bara för min skull. Osv.
Det bästa av allt var att jag kände mig stark och stolt ikväll. Inte bitter, inte ett offer, inte osocial!
Denna kvällen gav mig en kick. När jag satte mig i bilen och körde hem kände jag mig som en stor segrare. Nu känns det som allt är möjligt.
Jag kommer sova gott nu. Vet att jag vaknar fräsch imorn.

majken_r

@Pianisten Blir alldeles varm i hjärtat av läsa om din kväll..särskilt om att du inte var så osocial och hade trevligt. Har läst hos dig lite innan. Modig är ordet🙏🏼 önskar dig en skön lördag!

@Pianisten Åh, vad jag blir glad för din skull ❤️ Du gick på personalfesten nykter och hade det jättetrevligt. Det är en enorm skillnad när man gör sådant för att man vill det, inte för att man måste. Man kan slappna av på ett helt annat sätt. Och din chef fixade alkoholfri öl och bubbel till dig, så omtänksamt.

Kram 🐘

Vilken skitdag.

Tack hörni för peppandet 🙏❤️
Jag vet inte riktigt själv vad som skett men det känns som nått slags uppvaknande. Jag känner mig plötsligt inte rädd för vad som kan gå förlorat med nykterhet. Jag såg precis vad ni sa i fredags. Man kan få ett självförtroende av att tacka nej och det ledde faktiskt till att jag blev mer social än jag kunde ana.

Jag beställde boken Tänka klart och fick den i fredags. Har läst inledningen och ser fram emot att läsa vidare och fortsätta bygga positiva tankar.

Igår var en väldigt fin dag. Vi var på julmarknad och det var en härlig fin kväll där den varma julkänslan kikade fram. Jag var väldigt glad och rofylld i sinnet.
Idag blev dessvärre en 180 graders tvärvändning och skitdag. Grinigt mellan mig och frugan. Fönsterputsning stod på schemat och det är det tråkigaste jag vet, bra blir det aldrig heller. Irritation och stress har bubblat i mig hela dagen och jag fick inte kontroll på det. Behövde verkligen kommit iväg och tränat men små inbokade punkter under dagen gjorde att det blev skit med det också.

Nu sitter jag i alla fall framför en brasa i kaminen och tittar ut mot gatulampan där den första snön singlar ner. 23 alkoholfria dagar. Inte helt tokigt.
Imorgon blir en bättre dag.

@Pianisten Det är en härlig känsla att tacka nej till alkohol. När man gör det högt med ord blir det ett tydligt konstaterande. Något ovanligt i början av nykterheten och en känsla av stolthet att man kan göra det. Att man gör något bra för det egna välmåendet, bra gjort! Jag upplever också att jag kan faktiskt ha kul utan alkohol och klart roligare än alla andra dagen efter😁.

Vet hur det kan kännas när man ska göra något hemma man själv inte riktigt är med på. Att behöva skippa en träning eller annat man vill göra, det mal liksom i bakhuvudet hela tiden och skapar irritation. Här hemma har vi numera med träning eller annat i planeringen, möjligheten att kunna träna och planera efter det. Saker måste ju utföras i hemmet, men det funkar med en bra plan. Att man får med båda behoven som träning och putsning av fönster. Visserligen börjar dagen tidigt på morgonen för att det ska hinnas men, det är det värt.

Grattis till 24 alkoholfridagar🥳 det är verkligen inte tokigt! Hur bra som helst! Hoppas du får en bättre dag idag❤️

Fönsterputsning är skit tråkigt. Jag och frun har slutat putsa fönster själva. Vi tar hjälp av proffs och utnyttjar RUT avdraget. Det är faktiskt förvånansvärt billigt. Vi har stort tvåvåningshus med många fönster. Det brukar kosta oss mindre än 1000 spänn att få alla fönster putsade efter RUT. Då slipper vi ett tråkigt moment och kan ägna oss åt roligare aktiviteter. Grattis till din 24 dagar av nykterhet. Du och jag har ju skrivit med varandra tidigare om att dricka kontrollerat. Jag fortsätter med kontrollerat drickande ett tag till. Jag kan lika väl avstå men väljer just nu att inte göra det. Jag förstår hur du tänker och stöttar dig fullt ut i din nykterhet. Det är faktiskt väldigt skönt att avstå alkohol. En dag i taget 😎
/Mrx

Happy monday

@vår2022 vi har också haft fast inplanerad tid för träning länge både jag och frun som aldrig tummades på. Men så i år började jag plötsligt ifrågasätta allt på nått nytt sätt. Kände att all veckans tid bestod bara av planerad tid och inget blev över för "livet" (Vad är livet?) och jag började "experimentera" och frångå mina rutiner. Men jag har snabbt märkt att jag måste tillbaka, annars funkar ändå inte "livet". Träningen framförallt har varit en avgörande del i min vändpunkt. Så nu jobbar jag tillbaka in i rutinen, men det är inte helt 100 än. Jag hatar också stress, den här meningslösa stressen som kommer över vardagssysslor man tror att man "måste" göra annars.., annars vadå?! Därför måste jag planera för då mår jag bäst.

@Mrx det var länge sedan! Visste inte om du "hängde" här fortfarande. Ja vi har ju gått på det spåret både jag och du länge med kontrollerat drickande och jag kan vara ärlig, jag skulle fortfarande gärna kunna ha det så. Förmodligen hade jag säkert kunnat få det att funka igen när jag fått iordning på rutiner och träning men nu blev mitt helgdrickande för viktigt. Det senaste har jag inte klarat att avstå fredag-lördag även om jag vill, alkohol blev likställt med helg och avkoppling igen. Och dessutom när 2-3 öl ibland blir 4-5 så räcker det för att få ångest tillbaka så för min del kommer det nog alltid vara en balans på nål och jag har lessnat ordentligt på det.

Nu har jag tagit mig igenom fyra helnyktra veckor och inför helgen hade jag knappt en tanke på alkohol och det känns fantastisk. Dessutom tog jag mig i lördags igenom festlighet nr 2 med en väldigt positiv upplevelse och jag känner mig nästan bara mer och mer motiverad.
I lördags var dessutom ett väldigt speciellt tillfälle att gå igenom nykter för det är i särklass den största positiva bilden jag matats med av alkohol genom hela min uppväxt, jag vill nästan bjuda med er alla för att förstå.
Min mormor fyllde 85 år. Släktträffar hos mormor och min nu bortgångna morfar har alltid varit stor musikfest. Tänk er ett ganska litet vardagsrum, mörkt och mysigt, - hemma hos min mormor. Säkert 20-25 vuxna personer och minst 10 barn. I ena änden ett långbord, där folk dricker och pratar. I andra änden två soffor och ett piano. Släkten består till 1/3 av duktiga musiker, den äldre generationen mina förebilder genom uppväxten. I det där hörnet hamnar vi med piano, gitarr, saxofon, nån trumma, you name it, ett fullrustat band och spelar kvällen lång. Andra samlar sig med stolar i en halvcirkel kring musikhörnan, vaggar och sjunger med. Alla vuxna dricker, de flesta stora mängder. Och runt bland bordsben och uppe i soffor springer små barn runt, för många, många år sedan jag och mina kusiner, idag kusinbarn, hoppande och dansande. Det är en folkfest. I senare tonåren blev man inbjuden i den vuxna cirkeln, fick vara med och dricka, en fulländad medlem. Det var fester man valde framför andra fester med jämnåriga och klasskompisar alla dagar i veckan.
Med tidens gång har nya partners, fruar och sambos kommit in i bilden. Kommit in på dessa släktkalas som för en utomstående nog i första ögonblicket ger en chock. Så mycket musik. Så mycket barn, så mycket sprit, så mycket fylla. För oss inne i cirkeln så naturligt, så mycket glädje, så mycket värme. För dem nästan galet.
Länge har jag varit irriterad på min fru. Det här är min uppväxt, bli en del av det eller inte, det här har betytt allt för mig. Nu börjar jag förstå. Här sitter jag på ett forum för alkoholproblem. Min lillebror har samma problem. Min moster är alkoholist. Min morbror är alkoholist. Inne i den lilla cirkeln, den lilla, lilla tiden där och då är allt fest, värme och kärlek. Men de andra 99,99% av all tid, vilket pris det har haft för oss alla!

Som sagt, i helgen satt jag i den här cirkeln, nykter och på något sätt lyckades jag ändå vara så fast besluten och trygg i det och det gick bra! Jag hade köpt med mig några alkoholfria öl för att vara med i gänget men de låg t.o.m. kvar i bilen, jag drack julmust. Jag spelade lika mycket som aldrig förr, jag njöt, kände in musiken och mådde så bra.
Ett kvitto på hela den här kvällen slutade så mäktigt. Jag skulle tacka min mormor för kalaste och hon gav mig en kram sen sa hon "Det var länge sedan jag såg dig så här taggad, du gick verkligen all in ikväll"
Sen satte jag mig med mina barn i bilen och körde hem. Klar, glad och nykter.

Jag fortsätter läsa @Andrahalvlek's tips, Annie Graces bok Tänka klart på kvällarna. Den ger stor inspiration och för varje sida jag läser blir frågan mer och mer stark om jag ens vill dricka alkohol igen.

En månad nykter idag! 💪 och veckorna har bara susat förbi. Jag minns just idag... sommaren 2019 då jag bestämt mig för en nykter månad under min semester när jag skulle vara själv med barnen, frun hade fått ett sommarvikariat. Den kampen, den plågan, dom vita knogarna, jag mådde så jäkla kasst. Sommaren blev katastrof men jag klarade det, sen gick det fort rätt åt helsike.
Att det kan vara så olika. Samma sak, en annan tid. Minns att jag skrev i nått gammalt inlägg, strax efter vändpunkten när jag klarat att vända missbruket till ett måttligt helgbruk. Att det var ett stort steg jag var väldigt nöjd med då men att kanske nån dag skulle alkoholen inte behöva vara en stående del i livet. Kanske är det nu.

@Pianisten Grattis till 4 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Jag blir så glad när jag läser ditt inlägg om festen hos mormor. Man behöver inte dricka för att delta fullt ut. Delta ännu mer! Med bättre lyhördhet och tajming. Utan blurrigt fyllefilter.

Det handlar enbart om ens eget mindset - om man känner sig tvingad att låta bli att dricka eller om man verkligen vill vara nykter.

Du samlar på dig nyktra erfarenheter på löpande band nu! Tänk inte för långt fram. ”Tills vidare nykter” är en utmärkt målsättning. Månad 3-6 är magiska, och år 2 ska vi inte snacka om, då har man redan gjort allt nykter minst en gång.

Det senaste för mig är att jag inte tänker på min nykterhet alls. Jag säger bara glatt ”nej tack”. Inget mer snack alls. Och jag tänker inte ens på det just då, utan bara nu efteråt.

Trist med din bror, moster, morbror. Ännu mer motiverande att visa dem ett nyktert alternativ kanske?

Kram 🐘

@Pianisten Grattis till en månad🥳. Vilken fest du berättar om! Vad häftig att din mormor kunde se hur bra du mådde och att du gick all in! Kanske menade hon all in på att vara nykter och njuta av musicerandet med alla sinnen? Jag tycker att livet så mycket härligare som nykter och jag är så otroligt glad för att den vändpunkten kom in i mitt liv. Kanske är det nu för dig?

Ha det gott!💕

Pianisten, Grymt bra jobbat! Jag blir faktiskt väldigt inspirerad av ditt sätt att tänka. Jag har själv noterat att min konsumtion ökat men jag kan avstå utan problem. Precis som du skriver mår jag oxå bäst när alla mina rutiner funkar. Januari brukar vara en vit månad för mig. När jag läser ditt inlägg om 4 veckors nykterhet blir jag inspirerad av att följa din väg.

Åh så roligt Pianisten! Bra jobbat! Tänker på det din mormor sa ”det var länge sen jag såg dig såhär taggad”. Min erfarenhet av alkohol är ju egentligen inte så positiv när jag tänker efter. Alkoholen gör en avskärmad och jag gillar att vara med. Tänker att det egentligen låter som om den fest du beskriver vore så mycket roligare om de flesta var hyfsat nyktra. Mat, gemenskap med nära och kära och musik. Låter jättetrevligt. Det är inte så mycket alkohol kring mitt sociala liv. Tur det, hade säkert gott illa. Men det är egentligen så sorgligt. Försöker prata med sonen som ska ta studenten att det är roligare för honom om han ”är med”. Det är en av de lyckligaste dagarna i livet och mest känslosamma. Så onödigt att vara full och så synd att missa eller vara i en bubbla. Hoppas det fastnar.
Verkligen kul att du har vänt det igen och börjar se fördelarna och kanske också inse att man inte mår så bra av alkohol. Gradvis mer stressad och deppig.

God fortsättning! Åh tack Andrahalvlek ❤ Å tack alla ni andra som skickat pepp! ❤
December har gått med stormsteg och vips så var julen över. Som alltid tycker jag den bästa tiden är innan allt, -när man bygger upp stämningen, pyntar, bakar, lagar mat, klär gran och allt vad man hittar på. Vi hade en riktigt fin december, en bland de bästa jag kan minnas när man liksom fick gjort allt det här men samtidigt lyckades koppla av och njuta utan stress och få känna den där varma julstämningen man alltid söker.

Vet ni vad, idag har jag 2 nyktra månader och det känns fantastiskt 😍. Julen faktiskt bara svepte förbi utan ansträngning, jag hade inhandlat massor av goda alkoholfria julöl och det gick hur bra som helst. Nyårsafton är en dag jag våndats över lite tidigare, fest och tolvslaget utan champagne men det känns inte alls jobbigt längre. Det som är så jädra kul är att jag och frun gör det tillsammans, inte en droppe nån av oss. Vi kom liksom båda två till punkten nästan samtidigt när vi kände att det inte ger något längre.
Nästa punkt jag blickar mot att gå igenom kommer om drygt en månad, då har jag bokat en träff med gamla kompisgänget. En sån där "ta en öl (= 5-10 öl)" -träff. Men just nu känner jag faktiskt ingen ångest där heller. Det här är människor jag tycker om lika mycket som nykter och skulle det inte vara så, alltså om man inser att man inte har ut något av att träffa vissa människor utan alkohol, ja då är det tyvärr kanske en vänskap värd att mista till fördel för andra saker man tycker om. Risken är väl kanske stor att kvällen för min del kommer bli mindre och mindre givande allt eftersom timmarna går men då är det ju inte svårare än att jag tackar för mig!

Det är som du säger @Andrahalvlek, skillnaden att känna sig tvingad mot att nu känna att jag helt enkelt inte vill dricka längre. Och allt eftersom samlar man nya nyktra erfarenheter och även om man vet att saker närmar sig så kan man ta det en dag i taget.
Jag hoppas som du säger @vår2022 att vändpunkten kan vara här nu men vi tar det en dag i taget som sagt 😊

Tack @Mrx! Hur har det gått, har du hakat på? 😊 Annars gör det vettja! Kanske kan nykter januari växa till 2023?

@Sisyfos precis som du säger är precis vad jag känner, att man kan "vara med" nu! När jag visualiserar min framtid som nykter känner jag mig också stolt som far, att kanske få visa mina barn ett nyktert liv och bara hoppas att det hinner glömma den pappa det tyvärr hunnit se alla tidigare år. Det är en fundering att ta inför deras tonår som inte är långt borta hur man skall leda dem in i det när festerna och utelivet drar igång och de vill "vara med" på samma sätt som alla andra som vill testa allt de där förbjudna. Men ett stort steg är att jag och deras mamma kanske kan visa dem ett liv utan alkohol som inspirerar dem att se all glädje som finns utan!