Allegra

Hej @Natalia ✨ Har legat däckad i influensa hela förra veckan. Segt men även en anledning att sova mycket, vilket är en av mina favoritsysselsättningar :)

Igår började jag lyssna på Craig Beck ”Alcohol lied to me”, @andrahalvlek brukar rekommendera den och jag blev väldigt pepp av Becks energi! Han har läst in ljudboken själv och är en väldigt övertygande röst.

Mår bättre idag och har budat på ett par vandringskängor på Tradera inför vintern. Vill aldrig mer bli stillasittande, passiv och trög.

Hoppas allt okej med dig, @Natalia ❤️

DRacker

@Allegra Kram på dig! Jag hoppas att den magnetiska lockelsen inte har kommit tillbaka mer efter din senaste upplevelse! Så sjukt jobbigt det är när suget sätter in med full kraft! Gäller att ha bra strategier till hands så man inte dras med! Tror det kanske var @vår2022 eller om det var @Andrahalvlek 🤔 som skrev så klokt till mig att lista de fem värsta fyllesynderna och snabbt som tusan kasta fram dem när suget sätter in. Jag får dock så pass mycket ångest av pinsamheterna att jag knappt vill påminna mig om dem, men jag nuddar vid minnena av dem, plus hur jäkla dåligt jag mått och det har hjälpt mig mycket hittills. Du är stark som bara den som lyckas stå emot, varje dag, så länge! Kraaam 🥰🎉🤗

Allegra

Hej @DRacker 😊 Ja, den sortens sug har jag inte stött på tidigare, inte förrän nu, då jag verkligen inte _vill_ dricka! När jag funderar på det, så framstår det mer som en tvångstanke än ett fysiskt begär, om det makes sense. Nåväl, har haft en lugn period pga influensa och igår kände jag mig såpass bra att jag tog mig till gymmet. Har inte tränat på länge så jag startade upp i all enkelhet - på löpbandet, med ”Alcohol lied to me” i hörlurarna :) En effektiv kombo kan jag säga!

Mina fyllesynder dyker upp i skallen titt som tätt, det är vansinnigt skamliga grejer men viktigt att inte förtränga dem. Det värsta är nästan att man fortsatte dricka trots dessa pinsamheter. Men inte längre, idag är jag nykter✨ Kram till dig💜

Allegra

Jag är tillbaka på yogamattan!! En underbar känsla. Hade bokat det ”snällaste” passet för att inte bli deppig av att kroppen är otränad. Efteråt körde jag löpband och styrketräning. Struntade i om någon såg att jag klickade i de lättaste vikterna. Har gjort misstaget att gå ut för hårt och skada mig, många gånger.

Annars känns novembermörkret mer påfrestande än någonsin, har svårt att ta mig för något vettigt efter att solen gått ner.
Mitt nästa mål är att öppna en bok igen! Pga mitt missbruk har jag i princip bara orkat kolla på mer eller mindre bra serier på Netflix. Det håller inte i längden.

Himmelellerhelvette

Härligt att du är tillbaka på yogamattan @Allegra 🤗

Läste igenom din tråd och blev glad över att du är på banan utan A även om du har det svårt med deppigheten och mörkret så kämpar du på så bra!

Kram💕

vår2022

@Allegra Ja, härligt att du kommit igång! Och vad bra att du gör det försiktigt. Att skada sig är eländigt och det tar tid att återställa sig. Det ger verkligen måbra hormoner och är skönt för kroppen och knoppen.

Jag slötittade också mest på Netflix serier men har läst ut många böcker som nykter. Brukar googla efter bra böcker och beställer hem ett gäng i taget. Det är något jag längtar efter varje kväll. Läser en stund tills ögonen inte orkar mer innan jag ska sova och då sover jag så gott.

Du jobbar på så bra! Sköt om dig❤️

Allegra

Ja, nu är jag på banan @Himmelellerhelvette och det känns så bra! Det var krångligt att ta sig hit och vägen är fortfarande inte spikrak. Men det tog lång tid att gå vilse så det är väl egentligen inte konstigt att det tar en stund att hitta hem.

Försöker fokusera på mina framgångar och jag kan se att jag sedan i somras har förändrat min attityd - svårt att sammanfatta processen men i stora drag går det ut på att ta in mycket fakta om alkohol, andra människors berättelser (bl.a. här) analysera tidigare beteenden och mönster men kanske framför allt *göra* bra saker: laga mat, umgås mer med familjen, vara mer fysisk (promenera, träna). Det är som att vända ett stort fraktfartyg i en väldigt liten bukt 😊🐬

Allegra

Förr i tiden var jag en läsare @vår2022 och trots att jag under senare år hamnat långt ifrån läsandet så har jag kontinuerligt köpt böcker. De ligger i olika travar lite här och där och längtar efter att bli öppnade och lästa. Snart så…😎

Himmelellerhelvette

@Allegra låter som en jättebra plan❣️ Jag behövde bestämma mig och sen läste jag böcker som hjälpte till att ändra mitt undermedvetna. Jag tänker någon gång varje dag på hur illa vissa lägen varit för att till fullo förstå att jag inte kan återvända. Jag har skrivit ner massa olika situationer som är pinsamma och tragiska och dom kommer upp i minnet och påminner mig om varför jag inte kan prova igen. Men det har tagit tid att förstå hur illa det varit, förhandlaren har sagt våren, sommaren men nu tänker jag inte bestämma något utan tar det som det kommer och hoppas att jag aldrig mer kommer tro att jag kan bli måttlig igen. Jag har ju försökt och aldrig lyckats för det har alltid slutat med för mycket, dricka ikapp.

Riktigt kul att ha dig på spåret igen, träningen är verkligen en livlina som inte går att släppa, verkar som om du också tränat hela livet och då vet du som jag att det är i träningen de starkaste lyckopillren finns❤️

Kram💕

Allegra

Bra idé @Natalia !! Ska framför allt plocka fram julstjärnorna som skall hänga i fönstren. Har några stycken med fina mönster och färger✨✨✨ Planterade om en amaryllis häromdagen, aldrig gjort förut, nyfiken på om den kommer gilla sin nya jord och kruka. Så det är nog det jag kommer att fokusera på; stjärnor och växter 🌟🌺

Allegra

Jag funderar också mycket på förhandlaren @Himmelellerhelvette , eller hjärnsläppet kanske man kalla det, för så känns det de gånger jag vandrat iväg till krogen och beställt dricka, trots att jag verkligen inte vill det.

Märker dock att förändringsarbetet ger resultat! En ny energi börjar spira i kroppen. I somras var jag så fysiskt trött att jag ibland inte gick ut genom dörren på flera dagar. Satt på balkongen och glodde på fiskmåsar.

Det är kanske framför allt två saker jag skulle vilja berätta om för de som precis påbörjat vandringen mot ett nyktrare liv:

1. Läs eller lyssna på böcker skrivna av de som gjort upp med alkohol. Dessa böcker innehåller fakta om vad alkoholen gör med våra kroppar och i förlängningen våra liv. Till sist blir man äcklad av den alkoholkultur vi lever i.

2. Ersätt alkoholen med nya aktiviteter (eller ta upp de gamla som du inte orkat göra pga fylla eller bakfylla)!! Här kom jag att tänka på ett tips jag fick då jag hade små barn: om ungen leker med något den inte ska leka med, något farligt eller något ömtåligt, så kan man inte bara ta den grejen utan att erbjuda någonting annat som ersättning! För då blir barnet argt och ledset. Ungefär så :)) Är i full färd med ersätta min (napp)flaska med att gå långa promenader, göra yoga, styrketräna, spendera mer tid med familjen, laga mat från grunden etc.

Märker att jag blivit ganska asocial de senaste månaderna, orkar inte med folk… Kanske beror på att det dricks alkohol vart man än kommer? Eller på novembermörkret.

Håller med @Himmelellerhelvette , att vara fysisk är ett lyckopiller!! 🐬💚

Kebne1

Känner igen mig i det asociala. Först nu börjar jag släpa mig ut lite då o då på festligheter. Det sjuka är att när jag kommer hem jublar jag över att vara hemma. Men jag vill öva mig på det sociala, för jag vet att det ger energi också... @Allegra

Allegra

Ja, det är lite läskigt @Kebne1 , att upptäcka den asociala sidan hos sig själv. Tycker att jag har svårt att tolka den här tendensen - är det positivt eller negativt?

Låter det vara som det är just nu, det kanske förändras till våren😊

Himmelellerhelvette

@Allegra Jag tycker också det är läskigt att jag blivit asocial. Funderar mycket på att träffa folk men jag kan inte komma på någon med likasinnade intressen och det känns ledsamt. Jag vet inte hur jag ska lösa detta än för jag vill gärna göra saker med andra människor samtidigt är jag ganska nöjd med att vila mycket, lära mig mycket kring mitt missbruk och mig själv men som du skriver blir det nog lättare till våren när vi har fler timmar av ljus. Mörkret gör ju sin del.

Kram❤️

Andrahalvlek

@Allegra Det funkar liksom inte längre att alkoholen är den enda gemensamma nämnaren. Man måste GÖRA något. Inte bara sitta och glo och tjöta timme efter timme, medan de andra blir fullare och fullare. Promenaddejt med kompisar är kul, man pratar så bra när man promenerar. Träffas över brunch eller lunch är också klockrent.

Man behöver inte så många timmars umgänge i sträck, några timmar räcker. Kulturupplevelser i alla former är ett bra sätt att träffas också. I början kan det krävas att man styr upp det, för att UPPLEVA att det berikar livet. Annars blir man lätt sittande. Jag brukar säga det till nynyktra - DU måste fylla ditt liv med roligheter 😍 Ingen annan gör jobbet åt dig.

Jag blev väldigt kvällstrött när jag blev nykter. Jag har fortfarande ingen behållning av att bli sittande på krogen med vänner som ölar och sippar vin. Jag kan vara med en stund, om det är musikuppträde tex, sen går jag hem. Tidigare sökte man upp den typen av umgänge, eftersom det okejade det egna drickandet. Den insikten är smärtsam.

Kram 🐘

Allegra

Jag tror att vi behöver vila just nu @Himmelellerhelvette , för att komma i balans igen. Livet är i ständig förändring och om ett tag, till våren t.ex. kanske vi känner annorlunda. Kram✨

Allegra

Precis @Andrahalvlek , sättet att umgås på måste förändras när alkoholen inte längre är en parameter. Har en handfull vänner, som jag visserligen har druckit mycket tillsammans med förut, men som är i min ålder och också inne på förändring. Säker på att det kommer att gå bra att göra nya saker med dem framöver.

Just nu är jag dock rejält självupptagen i min vilja att skapa nya rutiner och vanor. Ersätta alkoholens passiva natur med aktivitet. Och precis som du skriver har jag gått från att vara en nattsuddare till att vilja ligga i sängen kl 22. Men det känns faktiskt bara bra 😊 Kram

Allegra

Tyvärr drack jag några öl igår, av bara farten, efter ett mentalt ansträngande framträdande i jobbet. I en annan stad dessutom, så tryggheten i att gå hem fanns inte där.

Inga mängder men tillräckligt för att bli besviken på mig själv och jäkligt trött idag. Tänker inte klandra mig själv utan se det som en reality - check. Jag vill inte vara bakis, jag vill vara en som inte dricker! Så är det med det.

Andrahalvlek

@Allegra Den känslan brukar du dricka på. Stunden efter anspänning. Poff liksom. Vad kan du göra istället? Nästan alltid är det lugn och ro och vila som vi behöver. Jag har delvis ersatt med ett varmt bad på kvällen. Vissa extra jobbiga jobbdagar kan jag verkligen längta hem till badkaret 🥰

Kram 🐘