I kväll hörde jag en fin kommentar. Everyone should have the chance to be new. Nu handlade det inte om alkohol utan om människor som kämpar för att vara den dom är. Att upptäcka sig själva och samtidigt få lov att vara. Det berörde mig och jag tänker att det är just precis vad vi gör här inne. Jag har trott att jag vetat vem jag är men har ju förstått att det har varit, som jag skrev någon gång tidigare, lite kejsarens nya kläder över det hela. Det är alkoholen som har givit mig känslor av identitet. I allt från att jag duger eller än mer än så det vill säga är riktigt bra, styrt mina handlingar och låtit mig våga känna stark sorg. Eller nja. Det som varit svårt har den hjälpt förtränga och det som varit lite ledsamt men egentligen ofarligt har den förstorat upp till sorg och gråt deluxe. Precis allt har den styrt. En marionettdocka. Så att jag inte kan tala i telefon just nu och inte vill prata så mycket på jobbet heller eller över huvud taget är inte så konstigt. Jag har inte så mycket att komma med för att utan alkoholen som styr så vet jag inte så mycket om mig själv. Jo såklart att jag vet en hel del men mycket fattas. Och jag är inte riktigt redo för att bestämma riktning i hur/vad/vem jag är eller förstå mina känslor så jag har bestämt att det får vara så nu. Det viktigaste är att jag är nykter. Nu låter det jag skrivit kanske lite dystert men så känner jag inte. Jo lite tråkigt förstås att jag slösat tid men så bra att jag inte gör det just nu 🙂. Det jag vet helt bestämt är att huvudet är lite rörigt och tyst på samma gång.
Jag vet också att jag fick ett sug när jag passerade kvarterskrogen som tyvärr bara ligger typ 50m från mig men jag fortsatte gå och efter bara några sekunder var det borta. Jag har också förstått när jag läst bakåt här att jag satt ett delmål på 3 månader med plan till låååååååång förlängning och att jag nu kan bocka av dag 16.
Och just det jag har skrattat på riktigt idag. Alldeles ensam framför en film. Det hände bara en gång men det var skönt.

@Jerri Helt rätt. Inget är bråttom i nykterheten. Du har hela livet framför dig. Pusselbitarna faller på plats så småningom. Det första man brukar uppleva är att skuld och skam och behovet av att överkompensera försvinner. Man står mer upp för sina rättigheter och synpunkter. Det har du att se fram emot! Likaså brukar man märka rätt snabbt att man kan njuta av småsaker i vardagen. Och som du redan uttryckt - allra viktigast är att vara nykter.

Mitt mantra: 1) Aldrig glömma. 2) Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

@Andrahalvlek. Ja det är inte små grejer du nämner. Att skuld och skam blir bättre och att sluta överkompensera. Det låter som stora befrielser och det ser jag mycket fram emot.
Hoppas det är ok att jag lånar ditt mantra? Det är verkligen 2 bra punkter.

Tanken är att skriva här varje dag/kväll. Blir ytterligare som en check för mig att hålla mig på bana. Har särbon över så blir kort. Och nej vill inte ta det än, jag berättar när jag är redo.
Dagen har gått bra. Vid ett tillfälle på eftermiddagen tänkte jag att äh vaddå jag kan börja om på dag 1 imorgon och började smått se min tidigare vanliga kvällsrutin framför mig. Men sedan tänkte jag att nej vad jobbigt att börja om från dag 1 som jag har kämpat och om jag bara låter bli så kommer en nykter kväll och natt. Nu låter det väldigt enkelt men så enkelt var det inte. Men är väldigt glad för beslutet. Har inte helt hunnit identifiera vad det var som triggade men tror det var kopplat till stress. Kanske får jag klarhet under sovtimmarna som kommer nu =)

Jag har haft enorm hjälp av att skriva här varje dag- skulle skriva ”ibland kort” ibland långt men ofta inte så kort 🤔
Det är oerhört hjälpsamt att varje dag påminna sig om: inte dricka. Inte ta första glaset.
Om man håller hårt i de två principerna är det många saker som så småningom vecklar ut sig alldeles på egen hand. Heja dig!

@Se klart Tack för hejande 😊. Att det finns många saker som utvecklar sig själv helt på egen hand blir jag glad av att höra. Det är ju ändå ett ganska hårt arbete som säkert är lite hårdare än vad jag fullt ut har förstått.

I dag har jag inte alls varit på humör. Varför vet jag inte. Är trött. Behövde till ett köpcentrum i ett ärende som inte kunde ske någon annan stans. Ofta när jag varit där har jag gått in på systembolaget. Det var nog därför suget kom när jag var där. Men jag gick inte dit. Suget har lite svagt hängt med hem. Inte så att det ligger och trycker på men om jag skulle låta det komma till tals så skulle det ta upp kampen och öka i kraft tror jag så jag låter bli.
Kollade på den där checklistan över återhämtningstid och kan enligt den pricka av abstinenssymtom, högt blodtryck och blodets levringsförmåga. Det är fint. Vet inte helt om det stämmer för jag kan ibland ändå känna det som att jag vinglar till lite märkligt fast det är väldigt sällan.
Nästa fredag har vi halvdag med planering för arbetet. Har skjutit på den tanken. Vet att det alltid innebär att när allt är klart och maten dukas fram bärs det även fram en massa bib.ar. Jag har som tur är aldrig blivit för full på en sådan tillställning på min arbetsplats. Druckit en hel del har jag gjort men så har jag också haft en högre tolerans än de flesta där (i alla fall vad jag vet). En kollega påminde mig om eventet idag. Jag svarade med att ja det ska bli väldigt trevligt så det är synd att jag måste avvika tidigt den här gången. Fick inga följdfrågor på varför men nu är det etablerat. Det pratas så mycket om alla där jag arbetar (vilket är så tröttande) så jag tänker bara att jag helt enkelt avviker utan att säga speciellt mycket och låta dom bilda sina egna teorier 😉. Sedan på måndagen kommer allt som skedde vara i fokus och det som inte skedde som att jag inte var där kommer vara lagt åt sidan. Men då så klart bra nu behöver jag inte fundera mer på det.
Nu har lite rastlöshet lagt sig i kroppen så ska försöka få lite fixat i hemmet. Tittar troligen in lite senare ikväll.

@Jerri Klokt beslut. Du har ingen redovisningsplikt. Du avviker tidigt. Punkt. Det kommer en tid då du utan problem kan vara med på sådant, men i början är det bäst att hålla sig ifrån det. Det är inte kul att se sina kollegor fyllna till ändå.

Kram 🐘

@Jerri Du behöver inte svara på varför, men kan ha något i bredskap typ "ska hjälpa vän/mamma/flickvän med en sak, kanske sätta upp en tavla, hem och mata katten, vill vara klar i huvudet, känner mig lite hängig, ska upp och köra bil tidigt nästa dag.

@Andrahalvlek. Nej det har du rätt i. Det har hänt att jag i några få sammanhang varit den nyktra bland onyktra. Även om det varit ett fåtal gånger så minns jag att det inte var så roligt. Och då menar jag inte för att jag inte drack. Dom som varit onyktra hade jättetrevligt och det är ju bra. Själv förstod jag inte ens vad dom hade så trevligt åt. Jag ser fram emot den dagen jag kan vara med utan problem. Det kanske är ett sådant exempel som @Se klart hade i åtanke över sådant som utvecklar sig själv med tiden?

@prinsessa. Nej, precis som du och Andra halvlek klokt skriver så behöver jag inte redovisa någonting. Den här gången tror jag inte att jag får frågan men det kan vara bra att ha några rader att dra till med framöver även om dom inte är helt sanna.

Så är jag här igen.
Känslorna svänger ganska snabbt nu. Tidigare idag var jag låg. Sedan drygt 1,5timma var jag jätteglad och loggade in här då gladheten fick mig att verkligen vilja dricka på känslan. Så har jag identifierat det. Det vill säga att jag tidigare när jag varit glad inte riktigt vetat vad jag ska göra av mig själv och känslan. Det liksom pirrar i hela kroppen och jag vet inte vad jag ska göra av all positivitet. Så då har jag druckit på det. Ursäkten att få fylla glaset med hela flaskan har varit att fira men egentligen säkert lika mycket för att dämpa känslan som jag inte vetat hur jag ska hantera. Det är sällan jag får en sådan glad och positiv känsla så det blir väldigt starkt för mig. Nu när det har gått några minuter, läste och svarade här, har känslan lagt sig och jag är nästan lite blähä igen men suget har också lagt sig. Vilken bergochdalbana. Är det någon annan som har upplevt eller upplever samma sak eller liknande?

@Jerri Jag drack för att fira alla känslolägen, ledsen, glad, ångest, arg, irriterad. För att dämpa eller höja sinnesstämningen. Det blev så tydligt när jag varit nykter ett tag. Att jag drack på ilska tex visste jag inte riktigt. Drack tex efter när jag varit hos frissan för att fira, vadå? Drack under tiden jag städade, varför? Drack när jag gjort någon slags prestation, för jag var värd det. Massor av vanor som blev så tydliga och att jag drack i alla slags sinnesstämningar. Jag fick ersätta dessa vanor med andra vanor och efter några månader blev det nya vanor och ny rutin. Att dricka var verkligen en aktivitet och tog så mycket tid och när man blivit beroende så vill man dricka jämt. Som nykter lär man känna sig själv på nytt. Man kommer åt sina känslor som dolts och kamouflerats i alkoholdimman. Det är en resa i att lära känna sig själv och sina behov, det är rätt spännande att registrera och nyfiket utforska det.

Ha en fin kväll💕

Det är faktiskt väldigt härligt att läsa om dina svirr av glädje, jag tänker lite på mina kattungar som ibland blir helt till sig sen lugnar sig allt och de sitter och tittar lite fånigt. Känslor är ju kopplade till så många faktorer men här är det som den där glädjen är lite yrvaken? Och det kanske den är? Det är också en lite hisnande känsla att komma på att man/en/du är i full fart med något som tidigare tyckts omöjligt?
Kan det vara ett känslo-periskop som ser bakom ett hörn och liksom, yes!
Jag är ofta ofta så så glad över att jag är nykter. Det är en nästan ofattbar lättnad- frihet. Jag äger mig. Känslor som jag aldrig kunnat förutspå.
Ta vara på alla känslor. 😍

@Se klart ja mitt i prick! Det är som när en katt plötsligt från ingenstans får helspatt och studsar runt sedan stannar upp, slickar sig frenetiskt och helt plötsligt fastnar med blicken i tomma intet med en liten bit av tungan utanför munnen. Själv har man som bevittnande iakttagit det hela med en både förvåning och ett leende. Precis så kraftig var känslan av glädje och pirr. Som när man kommer på att man är förälskad i någon och varken vet ut eller in. Känslan är ju inte farlig men för mig väldigt ovan och blev skrämmande. Jag tänkte att min kropp och hjärna fullständigt fått spader. Din beskrivning som yrvaken avdramatiserade det lite. Det betyder ju att den behöver få sträcka på sig, kliva upp ur sängen och sakteligen vakna till liv och göra dag tillsammans med alla andra känslor 😄

@vår2022 Känner igen mig. Tack för att du delar. Jag har också druckit på alla känslor och många göranden. Det mesta har varit värt att fylla glaset med hela flaskan. Det där med klippa håret känner jag så väl igen. En gång så drack jag på känslan av att jag tyckte jag varit riktigt duktig som varit iväg och fixat. På känslan av att vara fin. Och visst känslan blev starkare tills den föll platt. Och ja så mycket tid det har gått åt. Velandet över inköp vilket 99,9% ledde till att man tog sig tid till inköp, tid att dricka, tid att smussla (jo även i min ensamhet har jag smusslat gentemot mig själv 😂) tid att vara bakis, tid att försöka minnas allt som skett, tid att reparera mm mm mm. Och även om jag inte direkt varit en finsmakare så vad mycket inte bara tid utan pengar. Fast värst av dom 2 är tiden. Och vad som är värst av allt är att jag låtit alkoholen få så stort utrymme och göra den skada den gjort. Så ja det är som @Se klart skrev en stor befrielse på så väldigt många områden.