Fortfarande nyktert här och lite smått börjar det kännas mer och mer bekant 👍🏽
I kväll kom första lögnen och så bra i magen känns det inte. Skulle tas beslut om mat och dryck till helgen och fick så klart frågan om alkohol. Jag svarade att det är så mycket på jobbet just nu och att jag är helt slut så att för mig är det inte läge för alkohol. Inget utav det är en lögn men det är en modifiering av sanningen.
Vet inte vad jag hade tänkt mig egentligen. Så klart att frågorna kommer komma från dom som är närmst men det vill jag inte. Jag hade nog tänkt att jag skulle kunna komma undan på något vis. Ungefär som det bara skulle få vara. Att folk inte skulle bry sig eller fråga eller äh jag vet inte riktigt. Jag vill bara tränga undan det hela och tänka att det är en grej som kommer lösa sig med tiden och att det viktigaste för nu är att bara fokusera på att just vara nykter vilket jag kommer att göra men samtidigt så tror jag inte att jag kan hoppa bock över det här någon längre tid. En tanke jag har och som också är sann men kanske låter väldigt märklig är att jag egentligen aldrig har tyckt om smaken av alkohol. Inte så pass att jag blivit äcklad för då hade jag inte varit här utan det jag menar är att om jag skulle behöva rangordna så finns det många drycker jag tycker bättre om som både smaken av vatten eller cider med lite vatten i den är så söt annars eller citrondryck och en massa annat före själva smaken av alkoholen. Det är inte smaken jag tyckt om utan ruset. Dit jag vill komma är att jag är väldigt lockad att säga något i stil med att jag efter en period utan alkohol har kommit fram till att jag egentligen inte tycker om det och att jag hellre dricker annat. Det är helt och fullt sant ur en synvinkel. Ur en annan så är det ju tvärt om. Jag vet inte om det jag skriver går att förstå. Känner mig spretig i skallen.
Hur har ni andra valt att göra? Jag känner mig fånig nu men jag hoppas att ni inte ser ner på mig för att jag inte klarar av att bara säga som det är till dom som står mig närmast.

Jag tror din taktik är bra. Man kan vara lite luddig i början, vi har ingen redovisningsplikt. Jag sa i början att jag hade en vit vår för att jag kände att det blivit för mycket alkohol ett tag, lite så där allmänt. Och sen blev det helt sant att säga att jag upptäckt att jag trivs bättre med att vara nykter. Dessutom är det färre än man tror som noterar vad man har i glaset tycker jag. Ju längre tid jag varit nykter desto mindre laddat känns det att prata om det, nu säger jag gärna att jag skippar alkohol för jag mår så mycket bättre utan.

@Jerri Jag har också sagt att jag kör, ska upp tidigt eller annat. Sen har jag beställt alkoholfri öl vid sammankomster och faktiskt inte fått så mycket frågor på det. Grannen som vi hänger ibland med undrade om jag verkligen inte skulle ha vin och jag sade att jag har ett uppehåll, han frågade hur länge då? Sade att det får jag se. Jag sade första gången på jobbet i veckan att jag inte dricker alkohol, att jag det blivit en slag dålig vana att ta ett glas och att jag mår mycket bättre när jag inte dricker. Då har jag varit nykter i över 14 månader innan jag berättat för någon mer utomstående. Hela sanningen, om hur mycket jag drack är inget jag har behov av att dela med mig. Det är något som bara angår mig😁. Så att modifiera på sanningen kan du gott göra tills du känner dig mogen att berätta mer, om du nu vill göra det. Låt det mogna fram i lugn och ro och ta sin tid. Maken har vetat från start då jag behövde få med honom på tåget att inte köpa hem vin för att jag skulle klara av att sluta dricka.

Det som betyder något och som är det allra viktigaste är att du är ärlig och sann inför dig själv❤️

Tack @vår och @Kennie.
Då låter jag en del av min sanning vara min sanning utåt och den andra delen vara min privat.
Lite i morgonsprånget här. I kväll kommer jag inte hem till datorn. Känns konstigt att inte skriva här då som blivit en varan. Tanken är att sova hos min särbo nu under helgen.

Godmorgon @Natalia och tack det samma. Min mugg står här bredvid. Kommer inte hinna dricka allt men njuter av varje klunk. Hoppas du njuter av ditt och att du får en bra fredag 😋☕️

Spret är det nya, välkommen i klubben av vad ska man säga, vid vilken punkt, och till vem? Har inte träffat någon enda på forumet som inte funderar på, vänt och vridit… jag körde ju 3 månaders tricket både för mig själv och andra. Att jag läst att fördelarna var många med en längre tid. Ganska snabbt blev det 6, sedan ”ett år” och då pratade jag mycket mer om det. vinsterna, jag har många vänner som dricker för mycket och som varit/är nyfikna. De tycker nog idag att det är ett superstarkt beslut, men kom ihåg att du är i början på din nykterhet, en del saker tänker man sig fram till, en del saker kommer lite automatiskt och pö om på.
Det är så relevanta saker- hur sann ska man vara? Vad vill och ska man berätta?
Men glöm inte att du är viktigast här, gör det som känns enkelt, penicillin, mycket på jobbet, ska köra igång med träning, vita månader-utmaning.
Det är ju mkt kring beroende i media, ”såg Anders Hansen-programmet om dopamin och obalans i hjärnan- testa att återställa”
Ja du vet ju vad som känns rätt för dig.
Ingen ser ner på någon här- vi hjälps åt bara.
Skål (kaffe!)

Kom att tänka på en sak till angående att berätta. Vi som haft problem med alkohol tänker ofta att det är en stor grej för andra att vi inte dricker, men personer som inte själva har alkoholproblem har inget behov av att vi ska dricka med dem. Jag tror det är bra att berätta för någon som man litar på, det gör det också verkligt för en själv. Och om din sambo inte har alkoholproblem så är det ingen stor sak för hen att skippa alkoholen när ni umgås. Eller att i alla fall inte planera inköp tillsammans med dig.

Det är lite oklart för mig om du menar att din särbo inget vet. Det jag tyckte var så oerhört skönt var att vara sann mot min man. Vi har alltid druckit ihop med skillnaden att han kunnat sluta i tid. Jag har inte kunnat sluta och därför började jag gömma och smyga med mitt drickande. Jag ville inte att han skulle se hur mycket jag drack. Hade gömmor här och där och passade på att dricka mer när han var ute ur rummet och fyllde snabb på glaset när han kom tillbaka.

När jag beslutade mig för att sluta dricka, då jag höll på att gå under, berättade jag hela sanningen om mitt drickande. Allt. Jag ville att vi skulle göra detta tillsammans, det skulle inte gå annars. Han blev lite stum när jag berättade allt, men förstod också bättre hur dåligt jag mådde både psykiskt och fysiskt. Han kunde avstå vin och ville hjälpa mig till att bli nykter, att vi skulle göra detta tillsammans. Så vi har inte köpt hem alkohol sedan dess. Han kan dricka 3,5 öl om han vill ha något men väljer själv att inte varken dricka starkare eller att köpa hem.

Vad jag vill säga är att det var en otrolig befrielse att få berätta hela sanningen för honom och var sann och ärlig. Inte ha mina små hemligheter mer för mig själv. Vi är ett team med ett gemensamt liv och det skulle förändras hur vi skulle leva det i fortsättningen. Vi har fått en bättre kontakt sedan dess, mer tillit och förtroende för varandra. Och vi gör detta tillsammans i nöd och lust❤️. Han är mitt största fan och har stöttat mig så otroligt bra. Han är så stolt över mig själv och på köpet mår han själv också bättre av att avstå. Jag har även berättat för mina vuxna barn och min närmaste familj, de är så stolta över mig😁

@Se klart, hoppas du har haft och har en bra lördag.
Ja, jag har bestämt mig för att just nu sätter jag mig själv och nykterheten först. Det är stundtals kämpigt nog som det är med bara det. Vad jag ska säga i framtiden får ligga i framtiden. Det enda beslut jag tagit gällande det är att inte trassla in mig i någonting jag inte senare kan ta mig ur. Att det måste kunna vara cleant. Tror du förstår vad jag menar? Och tack för kommentaren om att man inte ser ner på någon. Jag har ju förstått det egentligen och ska öva på att bli snällare mot mig. =) 🌻

@vår2022. Tack för att du delade. Vad tufft/starkt att du berättade så snabbt. Vad fint att höra att ni är ett team och att du har ett starkt och stöttande fan och att din familj är stolta 😊. Om jag bott i hop med min respektive hade jag behövt göra samma sak men om jag vågat vet jag inte och kommer aldrig få reda på eftersom situationen inte är så. Har alltid valt att inte höra av mig eller ha väldigt korta samtal alla dom kvällar jag varit onykter så jag tror inte att den poletten har trillat ner eller så är det bara någonting jag vill inbilla mig. En sak som är säker är att det är så väldigt skönt att bara kunna ringa eller svara i telefon när som helst nu utan att behöva fundera eller anstränga mig för att verka skärpt. En sak att lägga till i min + lista. Kanske kommer dagen då jag behöver berätta. Eller så blir det inte så. Jag lägger det på framtiden för nu.
Hoppas att du har haft och fortsätter ha en fin helg!

Kväll och dag 21. Det blir 3 veckor slår det mig. Märkte när jag gick in nu och läste och svarade att det är skönt att vara här igen. Har också märkt hur mycket det betyder och att det är ett starkt stöd i att hålla mig på rätt bana. Under kvällen igår inga bekymmer med tankar kring alkohol men ju längre tid från forumet och att vara i den gamla vardagen ju mer märker jag att tankarna på alkohol kom smygande. Dom kom nu tidigare i kväll då vi var på stan och skulle få i oss en bit mat. Ytterligare en gång senare efter att vi skiljts åt. Jag förstår att det dels handlar om beroendet i sig men dels tror jag det handlar om gamla vanor som sitter i. Kanske är det två sidor av samma mynt? Ofta när vi tar oss en bit mat ute så är det med ett glas av någon alkoholhaltig dryck. Eller att vi helt enkelt går ut för att göra något trevligt det vill säga byta miljö = ta ett glas och titta på folk, lyssna på musik eller så. Här är forumet något nytt som hjälper till att bryta. Både att läsa och skriva hos andra och i mitt eget. Jag känner mig rik 😊

@Jerri Nykterhetsarbetet handlar till 80 procent om att skapa nya nyktra vanor. Vid varje situation som tidigare har varit förknippad med dricka kommer vinflashar - tills du har laddat om situationerna med nya nyktra minnen.

Därför är år 2 så magiskt - då har man upplevt de flesta situationer nykter en eller flera gånger, alla högtider tex.

Kram 🐘

@Jerri Jag tror att det är som du skriver, både beroende och dumma gamla vanor. För mig har det varit en dum vana att hälla upp ett glas vin (och sen ett till och ett till....) och sitta framför tv:n, ibland jobbar genom att skriva och jag tycker det går såååå bra och är så mysigt, men nu har jag kommit på att det går bra att jobba och skriva saker nykter, det blir t om bättre när man inte är berusad och slipper man bakisheten nästa dag.
Ha en fin söndag! Skål i kaffe! Och vi kör en nykter söndag va?! :-)

Hej där,
Vanor, hjärnans kemi, arv och gener. Det finns många starka krafter som drar.
Forumet betydde allt för mig den första tiden. Jag hade helt säkert inte blivit- och hållit mig nykter- utan stödet här. Det är ingen enkel väg att slå in på, men den är helt klart framkomlig och öppnar sig i helt nya riktningar så småningom. Alkoholen gör cirklarna snäva, runt runt.
Ha en fin söndag!

@Andrahalvlek snygg poäng. jag måste ju lära om även i sammanhangen och skapa nya vanor. Känns lite läskigt eftersom en utmaning både är någonting man kan lyckas och misslyckas med. Det ska gå bra! Och det gjorde ju det igår 😊.
Kram

@prinsessa. Ja vanans makt är stor. Vilken upptäckt du gjort dvs att det du skriver faktiskt blir bättre utan alkohol 😊. Yes jag är på för en nykter söndag och skålar tillbaka i kaffe men klunken är lite kall i strupen 😂 (tror du förstår om du hunnit läsa hos dig).