@Se klart
Jag har nu sett avsnitt 1 av din hjärna som har rekommenderats och förstår lite mer om hur starkt beroendet är. Hur lurigt. Snävare cirka har jag smått börjat förstå. Alla de små upptäckter jag gjort nykter har vidgat mitt liv positivt.
Önskar dig det samma, en fin söndag!

Vaknade redan vid 05.00. Varför är det så? Varje morgon jag har chans att sova in/sova ut så ska det vaknas. Det där med sömnen har inte rättat till sig helt. Var lite för trött för att börja göra dag. Och ärligt så väntar tråkigt så som tvättstuga och annat. Just sådan som att diska, städa, tvätta och allt som jag ser som tråkigt skjuter jag på in till sista möjliga. Så dumt. Hade varit bra att satt igång med tvätten tidigare då hade den snart varit klar. Jaja nu är det inte så. Jag satte på 1a delen av din hjärna som några nämnt här i forumet. En lite klarare inblick i belöningssystem. Det jag tar med mig mest är hur lätt det skulle vara att åka dit igen. Att aldrig ta första glaset (tror det var @Andra halvlek som skrev) fick ytterligare lite förstärkning i både innebörd och vikt. Somnade om igen mot slutet av programmet och vaknade för en liten stund sedan. Låter lite konstigt men om det hade varit lördag idag hade det känts lättare att gå upp och börja bära ner tvätt etc. Riktigt varför vet jag inte men jag tror det har att göra med att jag njuter så väldigt mycket av att göra ingenting alls just nu. Den möjligheten försvinner eftersom det är start på ny arbetsvecka imorgon.
Fy vilket tråkigt inlägg. Vill skriva någonting positivt också. Får bli att min halva kopp kallt kaffe som jag testat lite av inte är så pjåkigt ändå. Varmt är godare men kallt är ganska ok. Ses senare!

@Jerri Nykterheten gjorde mig morgonpigg och kvällstrött. Långa sovmorgnar på helgen är numer ett minne blott. Men man får mycket gjort! Och somnar lättare på söndagkvällen. Fast klockan 5 är onödigt tidigt, kl 7-8 på helgen är mer rimligt. Sömnen rättar till sig, men var lite lyhörd för sömnens behov. Det kan vara så att du vill gå och lägga dig kl 22 en lördagkväll, det ville jag igår tex. Min sömn är annars min akilleshäl, så jag försöker hålla samma sömnmönster vardag som helg.

Kram 🐘

@Jerri Sömnen rättade till sig för mig efter ett tag. Hjärnan återhämtar sig och det tar lite tid innan den är helt balanserad. Jag hade tidigare svårt motstånd till att städa och tvätta, var irriterad och arg mest. Nu när jag varit nykter så länge känns det inte alls på samma sätt. Det går bra mycket lättare när sinnet inte är argt och trött, jag kan t.o.m. njuta av att städa nu😂. Det var förr ett måste, nu bara gör jag.

Jag läste på mycket om beroende och vad som sker i hjärnan, det ger en ökad insikt om varför det är så svårt att sluta och sluta tänka på alkohol. Det har motiverat mig enormt till att sluta dricka och ta hand om mig själv och min kropp. Skickar en länk till Peter Wirbing, alkoholforskare, som jag lyssnat mycket på. Det finns en hel del på nätet med honom om du vill se mer.

https://www.youtube.com/watch?v=noJwAaYcTOY

Ha en fin söndag❄️❤️

05 är ju lite för tidigt helt klart.
Aldrig ta första glaset tror jag stenhårt på, och så läste jag ett så bra inlägg i @geggans tråd där hon refererade till en väninnelunch, noterade vinglasen och konstaterade ”det är inte för alla”.
Just det tror jag är så himla bra att så småningom (inte nu!) komma till ro med. Nej, alkohol är inte för alla. Det är inte för mig. Långt hår till midjan- inte för mig. Har försonats med det. Klipper mig ofta så jag har ett snyggt hår ändå.
Lite så tänker jag med vinet och vi människor. Jag hatar inte att folk dricker, men just den lilla detaljen i tillvaron (som det kommit att bli), är inte för mig.
Njut av söndagen!

@Andrahalvlek. Jo även jag tycker att kl 5 är i tidigaste laget. På vardagarna behöver jag vakna lite innan 6 för att hinna med det nödvändigaste innan jag lämnar för arbetet. Är alltid mycket trött på kvällarna och försöker få 7-8 timmars sömn. Den trasslar lite nu men lär förhoppningsvis bli bättre med tiden. Få mycket gjort låter helt fantastiskt. Som att få tillbaka lite av sin ungdomsvitalitet 😁.
Du nämner något viktigt med mycket gjort och somna lättare... jag ska börja fundera på en fysisk aktivitet att börja med så snart att vara nykter inte kostar lika mycket energi som nu.

@vår2022. Hoppas du har en bra söndag. Tack för länken. Ser att det är en hel serie. Det är bra, jag gillar sånt 🙂.
Jo det ger sig nog med tiden nu tänker jag på tvätt och städ och allt det där. När jag tänker många år tillbaka så var det precis som du skriver. Man bara gjorde det som skulle göras. Och jag älskar när det doftar rent. Nästa gång jag får lust att dricka ska jag städa badrummet istället!

@Se klart
Alkoholen har blivit som en detalj. Ni har kommit långt. För var dag som går förstår jag vilket jättejobb som ligger bakom er. Och framför mig. Jobbet skrämmer mig men mer och mer eller i små bitar/steg är nog mer sant uttryckt tar nyfikenheten över för mig. Över hur mitt liv kommer att forma sig i den där vad var det jag kallade den?, oåtkomliga klubben av nyktra 😂 och jag är ju med som novis. Har morgonkaffeklubb och allt.
Ni är vittnen till att det går att förändra och det känns väldigt bra.
Fortsatt trevlig söndagkväll!

Sista dagen på den här helgen. Det har gått så snabbt. Tvätten har blivit tvättad och lite av det upplockat men en del ligger kvar i korgen. Varför det heter korg vet jag inte för min är inte en korg. Strunt samma.
Nyss när jag svarade @vår2022 ovan så blev jag sugen på att investera i någonting som kan få mitt hem att lukta gott. Får se om jag gör en verklighet av det.
I går köpte jag ett par kläder till mig. Det är inte ofta jag gör det då ekonomin inte är den bästa alls. Det var roligt. Jag kunde motivera det med att det annars var pengar som jag säkert lagt på alkohol och att det var en 3 veckors present.
Jag vet inte om det är en bra idé att ha sådana små mål? Är det någon annan som har erfarenhet av belöning? Jag har svårt att unna mig själv (bortsett från alkoholen då men den är ett kapitel för sig). Jag tänker att det kan vara en övning i det på samma gång?
Smygande kommer också att vilja börja träffa folk igen. Har saknat ord och gör det fortfarande men känner mig nu i startgroparna för att ha lite mer kontakt med omvärlden. Testade och ringde en vän idag som inte hade tid att prata mer än väldigt kort. Det gjorde ingenting för det var precis lagom för mig med dom 2 minutrarna men tillräckligt för att märka att det inte tog emot. Förstår att jag har en väldigt lång väg kvar men å den andra sidan vad mycket som har hänt på bara (är inte så bara för dom har ibland känts evighetslånga) 22 dagar. Om det kan hända så mycket på så kort tid vad finns då inte kvar att upptäcka. Just nu är jag förhoppningsfull. Men jag vet att det finns många fallgropar. Dom är jag rädd för. En dag i taget helt enkelt.

@Jerri Det är perfekt att ge sig själv små belöningar i början! Varje nykter vecka är väl värd att fira! 🥳🥳🥳

Och även om man inte gör något speciellt så VET man. Inombords kan man hoppa runt och mallgroda sig 🐸

Kram 🐘

@Jerri Det är jättebra med små mål och belöna dig för ditt fina arbete. Jag belönade mig med nya kläder och det lite dyrare inköpet var en aktivitetsklocka, earpods samt dubbskor och springkläder för vintern. Har blivit beroende av att löpa så grejerna används väl😁. Det känns också roligt med nya kläder, man känner sig lite piggare.

Jag blev också mer social med tiden som nykter och upplevde precis som du att mycket positivt hände redan i början av nykterheten. Det är en bra start och ger motivation till att fortsätta nykterhetsresan, för det blir bara bättre och bättre😁. 22 dagar är superbra gjort!

Ha en fin söndagskväll och njut av din nytvättade tvätt❤️

Då får det bli så @vår2022 att prensent för framgångar sätts som punkt 😊.
Så roligt att du har hittat löpning. Den ger så mycket och kräver inte en bokad tid någon stans. Så får man den där lilla kicken också. Förstår känslan med nya kläder och dubbskor. Perfekt!
(och nej det är flera år sedan jag löptränade. knäna har gjort sitt så...)
Hoppas du får bra start på veckan!

Gomorrn. Här är det kaffe i koppen, gott.
I går kväll avslutade jag med att se på 2 delar även länkarna som @vår2022 skickade. Bra tycker jag.
Åter igen att få riktigt bränna in vad som händer i hjärnan och varför det är så lätt att både trilla dit och med återfall.
Lite jobbigt att höra om post abstinensen. Nu vill jag ju bara att det (i stort) ska gå framåt. Oroar mig nu för att jag helt plötsligt ska drabbas av den alltså post abstinensen och vara låg och halvt sömnlös fram till midsommar minst.
Jag fattar att en del av det är min hjärna som slår på kris och katastrof och hela faderullan så kan le åt det en aning men känslan är lite tuffare. Försöker landa i att oavsett vad komma skall så är det som det är och det kan bli bra ändå.
Nej nu blir jag snart sen. Hoppas alla får en bra start så här på måndag morgon!

Ja jag för belöningar av alla slag. Jag har uppdaterat garderoben, köpt krukväxter och fina krukor, dragit igång mina rabatter med nya blommor- börjat odla dahlior, och i år ska jag ta in en grävare för att preppa för en ny del av trädgården.
Det är inte så himla dyrt jämfört med:
Systembolaget
”Fina” restauranger
Fulrestauranger
Hämtmat
Taxi
Att belöna sig är viktigt, och kan göras på olika vis, men det blir små kommatecken i vad som stundtals kan upplevas som en väldigt lång mening. Nykterheten i början alltså.
Ha en fin dag!

@Jerri Klart du ska köpa present till dig själv! Tänk vad man sparar in på att inte köpa alkohol. Så onödiga och tråkiga pengar. Fast mest tjänar man in till sitt välmående när man inte dricker alkohol. Vi kör en nykter måndag!

@Jerri Go kväll! Det är bra och lärorikt att få kunskap om hjärnan och hur den blir påverkad av alkohol samt hur det påverkar oss psykiskt och fysiskt. Tänk inte så mycket på det där med postakut abstinens. Det var inget jag drabbades av och jag har haft rejäl konsumtion och under lång tid. Skulle man drabbas så vet man vad det skulle kunna vara och att då orka stå ut, för det går över. Men som sagt, ta en dag i taget. På något sätt tror jag att man kanske inte råkar ut för det om man har en positiv syn på nykterheten, att det påverkar signalsubstanserna och hjärnan. Som du säger, vi kan själva framkalla kris och kravaller i hjärna, worst case!

Så inget fokus i tankarna på det, fokus på hur nice det är med gott kaffe varje nykter morgon😁.

Ha en fin kväll❤️

@Se klart. Krukor, blommor och att sätta händerna i jorden låter underbart 😊. Odlar du även ätbart? En uppdaterad garderob. Snyggt gjort!
Ja fy vad pengar det gått och framförallt på fulrestauranger! Den miljön saknar jag inte. Jag saknar inte heller stressen över att försöka att komma till något annat systembolag än det närmaste och om jag inte orkat det så i iallafall inte till samma kassör som sist. Tänka på att jag betalat för att ge mig dom upplevelserna är ju helt makalöst galet och så pass tokigt att smilbanden åker upp lite 😏. Låter kanske obskyrt men det känns lite skönt att kunna le åt eländet.
Hoppas din dag blivit minst lika bra som min.

Ja det har du rätt i @prinsessa. Hälsoskälen är så klart det viktigaste. Yes, jag är på nykter måndag och hoppas att du är med, det är roligt att hänga med dig, känner mig i gott sällskap. Jag tänkte köra nykter tisdag och hoppas du joinar?! Oavsett så fika imorgon bitti. Valfri tid och valfri böna. ☕️ Kram

@Jerri Visst är det skönt att slippa stressen med bolaget, jag har också åkt till andra bolag för att slippa skammen och handlat på dagen så att inte grannarna ser en med en systempåse.

Go kväll @vår2022. Jag var inne lite på det du nämner. Det vill säga att vi kanske kan minimera eller i alla fall mildra post abstinensen om den nu kommer genom att försöka öka aktiviteter som ger bra påslag. Och som sagt kommer det så kommer det och då är det bra att känna till. Hur som så var länken super och jag är väldigt glad och tacksam att du delade den 😊. Önskar dig en fortsatt fin kväll!