@Jerri Precis, när man är nykter och betraktar de som är påverkade och fulla får man en annan syn på det. Är det så himla kul egentligen att vara full? Är samtalen egentligen givande? Var på en fest som enda nyktra av 12 personer och betraktade skeendet under många timmar. Det började med en lagom ljudnivå och trevligt småprat. Fräscha utseende och kontroll av kroppens rörelser. Ljudnivån stegrade allteftersom vinet flödade och till slut skrek de åt varandra över bordet😂. Det fräscha utseende började hänga i kanterna och med rullande gång. Musik och dansen kom igång, sminket började hänga, håret rufsigt och talet snubblade liksom fötterna. Samma meningar sades om ett antal gånger. Lite sentimentalitet blandat med ilska, kärlek, skratt och sorg. Någon somnade och någon mådde illa. Jag tog farväl och åkte hem och vaknade nykter, fräsch och utan ångest. Tänk att man själv har betett sig så😱. Jag hade en trevlig kväll ändå men utan reptilhjärna.

Det har tagit lite tid att känna sig avslappnad och ha trevligt bland påverkade, för det är en ny situation och man beter sig själv på ett annat sätt som nykter. Man är sig själv. Så det är nytt och man behöver som du säger öva på nykterheten, öva på hur man ska handskas och hantera situationen. Till slut blir det det nya normala, det självklara och man känner sig avslappnad, kan ha kul och skratta, men när fyllan sätter i, då är det dag att gå hem😁

Ha en fin fredagskväll💕

@Andra halvlek,
Hoppas du haft en härlig lördag med trevligheter. Sorry att jag svarade så kort på ditt förra. Har nu även lärt mig att även trevliga saker just nu tar en massa energi och får huvudet i spinn, som igår kväll. En lär så länge en lever vill jag hoppas. Ja, en stor bit av min alkoholkonsumtion har nog väldigt mycket med stress att göra. Stressen måste bort. Det kommer ta tid att arbeta in nya strategier. Omöjligt är det ju inte eftersom jag har lagt väldigt mycket tid till att arbeta in strategin av att dämpa stressen och ångesten med alkohol. Och det gick ju. Så varför skulle det inte gå att lära om igen. har du några bra tips runt det hela tar jag gärna emot dom 🙂.

@vår2022 Tack för din input igår. Fast jag varit och är riktigt skittrött idag då huvudet gick i spinn igår kväll av allt så har det ändå varit skönt att vakna nykter (fast jag har känt mig bakis nästan hela dagen 😂). När jag varit berusad ute så har jag under dom senaste åren någon gång under kvällens lopp snabbt funderat på hur jag upplevs i andras ögon precis just då. Tanken har bara varit med mig väldigt kort och kunnat bedövas med mer alkohol om den känts jobbig. Att vara nykter gjorde att jag inte funderade över det i alla fall inte på det sättet. Så skönt! För nej, så bedårande är man inte som full/onykter även om man känner sig så just då. Och man är inte direkt härlig dagen efter heller. Hoppas du har en bra lördagskväll!

Tänk att det snart gått 1 månad. Okej jag är inte där än men det känns inte jätteomöjligt att nå dit. Som jag skrev ovan nyss till Andra halvlek så gick min hjärna i spinn igår. Att även roliga saker kostar på en hel del och att hjärnan väldigt lätt blir trött och helt snurrig/stissig. Hade väldigt svårt att sova och vaknade flera gånger under natten och tidigt i morse. Nattsvettandet kom tillbaka. Hjärnan har minst sagt känts inte så bra men jag försöker tänka att det är för den positiva sakens skull. Att det hör till processen. För mindre än en månad sedan (tänker jag rätt nu?) hade jag garanterat druckit för att lugna spinnet och få bort oroskänslan i hjärnan och kroppen. Den hade kommit tillbaka med full kareta. Nu är det mer som dom större och mjukare ringarna på vattnet. Dom finns där men avståndet emellan är lite längre. Jag tror jag är lite stolt över mig 😁😉 Ska försöka med avslappningsövning så det förhoppningsvis blir fler sovtimmar till imorgon.

@Jerri Det viktigaste är att lyssna på kroppen/hjärnan. I början av nykterheten var jag väldigt trött. Så trött att det kändes nästan sjukligt.

Men samtidigt hade min hjärna fullt upp med att läka alla synapser. Och när jag inte drack märkte jag hur trött jag faktiskt var. Jag hade använt alkohol både som startgas och bromskloss.

Så jag vilade och vilade och vilade. Mycket tid ägnades åt att hänga här på forumet och att plugga nyktra fakta. Naturen är läkande för mig och även meditation är bra för hjärnan.

Att vila tills lusten infinner sig att faktiskt göra saker är så oerhört viktigt. Förutom att jobba är det ytterst få saker som jag måste göra, insåg jag. När lusten väl kommer att göra saker finns det ingen bättre drivkraft.

Lyssna på kroppen/hjärnan och ha tillit för processen är nog de bästa råd jag kan ge. Allt blir lite lättare för varje nykter dag. Orken och lusten att göra saker kommer tillbaka. På ett mer hållbart och genuint sätt. Jag lovar.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Tack så jättemycket för ditt svar! 🙏 Det gav mig en pusselbit och en insikt och en fokusreglering.
Pusselbiten: alkoholen som startgas och bromskloss. Det är precis så jag gjort. Nu när jag står lite vid sidan av och tänker bakåt så inser jag att hur många gånger har jag inte efter hemkomst gått rakt in i köket börjat rota fram för att laga mat, varit så trött så jag samtidigt tänkt att: bara ett glas (som såklart blev hela flaskan) så att jag orkar resten också. Alkoholen har snabbt givit energi så att jag orkat och samtidigt bromsat/tystat stressen i hjärnan och alla tankar och känslor kring att inte räcka till.

Insikten: I morse efter en hyfsat god natts sömn satt igång med både dammsugning, städning av badrummet, handlingslista och plan för handling, diska mm. Disken blev klar, hällde medel i toaletten och klorindränkte duschen sedan dammsugningen. När den väl var klar med sugaren så...jag är heeeeeelt slut och kroppen pirrar av vad jag tror är stresspåslag och hjärnan är dimmig. Jag måste ta det lugnare. Jag kan inte prestera så som jag tror och jag ska bara göra det som är allra nödvändigast. Endast något litet mer om orken finns och då är det en bonus. Jo hemmet behöver grundstädas men inte på bekostnad av hälsa eller ork.
Resultat: klorinen får torka in i listen 😂 det är det ingen som har dött av.

Fokusreglering: tillit till processen!

Verkligen tack!!!! 🙏🌻

@Jerri Jag har infört veckostäd varannan vecka. Den veckan blir det dammsugning och allmän rengöring av huset. Mellan dessa veckor tar jag bort det värsta där det syns och framförallt i köket och hallen. Köket håller jag efter med disk varje dag så det är fint när man vaknar på morgonen. Jag har alltså glesat ut städningen och det håller sig fint ändå mellan veckorna. Tvätt tar jag lite då och då och jag har ju tvättmaskin i huset. Något som minskat min tvätt är att jag vädrar mina kläder efter varje gång jag haft dem, de behöver inte tvättas efter varje gång och vädringen gör dem fräscha och det luktar gott. Jag har haft så mycket högre krav på mig gällande städande, men nu räcker good enough.

Ha en skön söndag!❤️

@vår2022 Jag har haft en riktigt bra söndag. Hoppas du också?

Klokt med varannan vecka. Om jag tänker efter så har ju städningen ändå aldrig blivit optimal då jag antingen varit berusad eller bakis. Så nyktert varannan vecka lär bli så mycket bättre. Vädra kläderna låter som en smart lösning. Jag har tyvärr igen balkong eller veranda (bor litet) och tvättmaskinen delar jag med andra i källaren. Men jag har väldigt mycket av underkläder och strumpor så det skulle nog låta sig göras. Kanske till och med var 3e vem vet. Det som har blivit riktigt åsidosatt är grovrengörning. Det är den jag tänker ta i väldigt små steg. Så små att det kanske bara blir rengöring av 1 kökslucka men 1 är bättre än inget och tillslut blir jag klar. Jag är, som jag skrev till dig tidigare, väldigt sugen på att få hela hemmet att dofta gott. Blev så inspirerad. Men förstår att jag gör klokast i att lugna mig lite. Varje litet moment som gör mig stressad ökar risken för längtan efter alkohol och då har jag hellre ett skitigt hem 😂

Morgon,
Sovit hyfsat bra, skrapade ihop nästan 6 timmar 🙂
Ändå totalt opepp för att komma iväg till jobbet. Det är måndag och en hel arbetsvecka kvar innan jag får vila och nästan bara vara. Måste gå alldeles strax. Brukar bli lite bättre när jag väl kommit fram. Hoppas alla andra får en bra start på veckan.

@Jerri Måndagar kan vara jobbiga, men när man är nykter, dvs ickebakis så går det bättre. Och våren är snart på väg, det har blivit ljusare och jag har sett blommor som kommit fram. Ha en fin måndag! Dricker gott kaffe nu!

Just nu är det riktigt jobbigt!
Vet inte anledningen men kan inte sluta tänka på alkoholen, att jag vill ha den.
Sitter i ett väntrum. Inte för egen del. Fått höra att det kan ta en timma till. Vet att det finns ett systembolag i centrum. Ett jobbigt akvarium som bubblar vart man än sitter och fiskarna är inte fina utan jättefula.

Ibland är det jobbigt @jerri inget mer med det, förutom att allt blir ÄNNU jobbigare om man dricker. Att bli nykter är inte för veklingar- nånstans måste man vara hård som granit om det så bara är en liten ärta- längst in. Den ärtan eller väggen eller det berget- det håller man i. Hårt.
Sen går det över. Det går alltid över.
Så småningom går det över så pass att man aldrig- och då menar jag aldrig- ens överväger eller funderar över systembolagens placering.
Heja dig! 💪🏻💪🏻💪🏻

@Jerri Vi har druckit alkohol på alla känslor. Glädje, oro, stress, ilska - och alla varianter däremellan. När vi är nyktra behöver vi lära oss att hantera alla dessa känslor på ett mer hållbart sätt. Och allt vi övar på blir vi bättre på.

Djupandas funkar i alla lägen. Andas in (räkna till 4), håll andan (räkna till 4), andas ut (räkna till 6) och repetera 10 gg.

Jag kan rekommendera meditations-appen ”Insight Timer”.

Kram 🐘

@Jerri Det är skitjobbigt när det är jobbigt. Ibland när jag känner mig riktigt irriterad och arg så låser jag mig lite. Irriterad på allt runtomkring mig! Jag vill liksom komma ur det men det släpper inte taget. Då riktas irritationen mot mig själv och jag får dåligt samvete för att jag inte kan vara glad mot min man. Sen blir jag arg för att jag inte får känna mig arg. Ja, du hör hur snurrigt det blir. Då kan jag tänka tankar som att det är skitsamma vad jag gör, att jag inte orkar försöka bli oirriterad. Idag tänker jag inte så om alkohol, men tidigare gjorde jag det och ville få bort känslan med alkohol. Idag är mitt botemedel att göra något fysiskt aktivt, senast stack jag ut och sprang 13 intervaller i en backe. Jag brukar springa 10 men känslan var inte helt borta så det blev 3 till😂. Efter det kunde jag bättre får tag på vad som orsakade min irritation och prata om det. Få upp det på ytan och känna mig lugn. Tidigare när jag löste det med alkohol fick jag inte tag på det som skavde utan bara lade det på hög med det övriga skavet, ouppklarat.

Hoppas du orkade stå ut mot suget. Nykterhet ger möjligheter till att lösa upp känslor som ligger dolda under ytan. Motgångar och hinder kommer att dyka upp på vägen i processen men vägen leder framåt och kommer att ge dig styrka på vägen. Var envis, ha tålamod och ge nykterhetsprocessen tid. Kram❤️

Tack @Se klart och @Andrahalvlek för stöd.
Är hemma sedan några timmar och är nykter. Det var ruggit nära. Tidigare gånger har jag antingen kunnat ana lite vad som triggat eller känt av att det rört sig någonting i mig. Förutom den gången på tunnelbanan men då var jag på så gott humör så det gick bra. Nu kom det från ingenstans. Eller så klart det gjorde bottnade i någonting men vad vet jag inte. Jag tror att det kanske, men är bara en stundens gissning, kan vara en förlängning av att det är måndag och jag egentligen bara ville fortsätta en skön helg. Vara helt för mig. Ta saker i min takt och låta kroppen få vara i precis det läge den för stunden är. Det går ju inte riktigt när man jobbar och har annat som måste göras och inte bara är inbillade "måsten". På vägen hem stannade jag för matinköp. När jag kom hem hade löken fallit ur. Fick vackert gå tillbaka och handla ny. När jag gick hemåt andra gången tänkte jag att nä nu skiter jag i det här, en skitdag med högt bubblande akvarium med botoxfiskar och borttappad lök och dessutom måndag! Kunde se flaskan framför mig och hur jag skulle hälla upp. Planerade vägen till systembolaget medan benen gick hemåt. Till och med mina ben var emot mig! Hemma var jag tvärarg. Det har vänt nu och jag är tacksam för att jag är nykter. Kan nästan skratta åt hur barnslig jag låtit mig vara. Attackera några fiskar bara sådär. Mama Mia! Föll mig aldrig in att håna akvarieväxterna. Det var ju bra😏.
Nej, dags att göra natt och sova in den här dagen till historien. God natt!

Tack @vår2022
Jodå hemma och nykter. Min kropp är (tror jag) ännu lite för trött för stark fysisk aktivitet. Däremot tror jag på det konceptet. Intervallträning är tufft så starkt jobbat! Skönt att höra att det inte bara är jag som är lite snurrig i känslorna. Hoppas du haft en bra måndag/start på din vecka. Kram 🌻

@Jerri Skönt att höra, starkt jobbat!💪 Min måndag var lite stressig med mycket att göra på jobbet, men har vilat efter maten. Jodå, jag kan bli riktigt snurrig i känslorna och förvirra mig i dem. Det har dock blivit så oerhört mycket bättre sedan jag blev nykter. Jag blir inte lika tvärarg och irriterad längre. Tålamodet har ökat, ångesten och tröttheten minskat. Jag startade min fysiska aktivitet ett par månader in i nykterheten, det viktigaste i början är att ta det lugnt, vila och låta hjärnan få återhämta sig.

Sov gott och ha en skön kaffestund efter att du vaknat💕