@Jerri Ja, det tar sin tid och många små förbättringar sker på vägen. I bland tror jag man kan ha för stora förväntningar på att livet ska bli tipp topp bara man slutar dricka och man vill se quickfix. Jag, som inte dricker mer, ser detta som en ny livsstil och att det inte finns ett slutmål. Jag är på min väg i min värderade riktning utan slutmål, skulle i så fall vara när jag dör😂. Ett liv som jag följer utefter mina värderingar och önskningar om hur jag vill att det ska se ut. Riktningen kan också ändra sig på vägen utefter nya tankar, reflektioner och erfarenhet som dimper ned. Jag försöker utforska det med nyfikenhet och tycker att det är en rätt spännande resa, att lära känna sig själv på ett nytt plan och ställa om till att kunna hantera det bättre. Jag stöter på mycket patrull men också glädje.

Ha en riktigt fin tisdag!❤️

@Andrahalvlek ja precis det är ett symtom som gått så långt att det utvecklats till beroende. Tror min kropp och knopp jobbar så hårt med att bara läka just nu men ju mer jag läker desto mer utrymme kommer skapas till att pö om pö kunna titta på/komma till rätta med orsakerna. Vill jag tro i alla fall.
Kram 🌻

@vår2022
Nej det är verkligen ingen quick fix 😂
Det är därför det är så skönt att få se även små resultat tycker jag. Livet har på många vis blivit lättare redan på den korta tid som gått. Problemfritt tror jag aldrig det kommer bli. Alla har ju större eller mindre problem. Men att spä på dom med alkohol nej hu vilken mardröm det har varit.
Är lite rädd att alkoholen ändå hann sabba minnet men kanske tar tid för den läkningen. Oavsett så lär det ju inte bli sämre. Ser fram mot den dagen då jag kan flytta till er i vidare livet 😊, men en dag i taget är just nu tillräckligt 🌻

@vår2022
Nej det är verkligen ingen quick fix 😂
Det är därför det är så skönt att få se även små resultat tycker jag. Livet har på många vis blivit lättare redan på den korta tid som gått. Problemfritt tror jag aldrig det kommer bli. Alla har ju större eller mindre problem. Men att spä på dom med alkohol nej hu vilken mardröm det har varit.
Är lite rädd att alkoholen ändå hann sabba minnet men kanske tar tid för den läkningen. Oavsett så lär det ju inte bli sämre. Ser fram mot den dagen då jag kan flytta till er i vidare livet 😊, men en dag i taget är just nu tillräckligt 🌻

Så har jag flyttat tråden till vara alkoholfri. Det är ju det jag satsar på i både att jag vill och måste. Mest vill för måste måste jag inte men jag vill verkligen.
Har märkt att jag senaste tiden varit lite rädd för att råka öppna en tråd i förändra sitt drickande och bli triggad. En onödig risk. Kanske fånigt men jag vill/vågar inte i dagsläget. Fikaklubben vill jag inte vara utan så checkar gärna in i den 😊
Sedan finns också den psykologiska aspekten av att jag har pushat mig ytterligare ett steg ifrån/ett ställningstagande. Lite rörigt kanske men tror ni förstår(?). 🌻

@Jerri Det blir lite tydligare kring målsättning för sig själv och med sitt drickande om man tar ställning som du gjort och flyttat till alkoholfri-delen. Det kan vara en dag i taget men ändå tydligare. Att räkna dagar ifrån när man sist drack, istället för att fundera på om man ska dricka, när man ska dricka och räkna ned tills man får dricka igen.

Det är många funktioner som balanseras ju längre tid man är nykter. Jag upplever att mitt minne förbättras som nykter, så ge det tid bara😁. Ha det gott!❤️

Nej du har verkligen rätt i att det inte blir problemfritt bara för att en är nykter. Men jag måste ändå nämna att det var oväntat många problem som krympte ihop. Stress som minskar, små krämpor, men kanske allra mest den där känslan av att gå genom livet med rak rygg och liksom högt huvud.
Jag är inte bättre än nån annan, såklart, men jag är sannerligen inte heller sämre. När man dricker som vi bär man ofta en extra ryggsäck av skam och skuld. Om vi då bara sitter hemma…
Att blir nykter är att få räta ut relationer och oro, knöligheter och diffusa hägringar.
Keep up, ha tålamod, njut! 🤗

Förkylt här min hjärna fungerar inte då. Lite frustrerande för kroppen känns hyfsat ok och det enda jag vill är ut i skogen. Nu har jag ingen runt hörnet men kanske att jag skulle gå med i någon lättsam vandrarförening?
Jag har väldigt svårt att få till egen tid vilket gör att jag är mycket avskuren från självvald kontakt med andra vuxna. Har mina arbetskollegor som är trevliga men det är inte samma sak. Då tiden är så begränsad har jag valt att lägga det mesta på min relation. Det är nog där skon klämmer/oron kommer in. Att om jag börjar med en aktivitet och vår tid att ses minskar (vi kan ofta bara ses på helger) så kommer relationen att skadas. Det behöver inte vara så men är en oro. Samtidigt behöver jag göra fler saker som gör mig glad. Nej, kanske inte en god idé att försöka komma fram till ett beslut i detta med en förkylningsluddig hjärna. Har fått tanken och dokumenterat den.
Idag blir en nykter dag =)

@Jerri Friluftsfrämjandet brukar ha ett trevligt utomhusprogram, med vandringar tex. Börja med en hobby eller två är mitt tips! Jag sjunger i kör, och jag älskar det 😍 Vi har terminsstart nästa vecka. Genom kören har jag träffat andra kulturtanter i ungefär min ålder, så vi går på teater och konserter ihop när det anordnas.

Kram 🐘

Ps. För mig är kulturtanter ett fint begrepp ❤️ Utan kulturtanter skulle Kultursverige tyna bort. Jag är en stolt kulturtanter som älskar teater och sånt. Museum också.

@Andrahalvlek Kulturtant, jag håller med, inget nedvärderande i det. Friluftsfrämjandet skulle kunna vara något! Ska checka vad dom har att erbjuda.
Bygga nya relationer så som du gjort i kören låter väldigt trevligt. Förstår du ser fram mot att den kickar igång igen nu snart. Nu får jag än mer driv till att prova hitta en rolig aktivitet. Tack för knuffen =)

Att vilja hitta på nytt- när man lämnat en gammal filt efter sig- är helt naturligt egentligen. Och värdefullt, för vi behöver också se ”det andra” som vi ger oss, att tid finns till sånt som är glädjande, kul, spännande.
Jag började med odling de första nyktra månaderna- och har fortsatt. Har lärt mig massor! Och nu är jag i full fart med att rita om trädgården och göra en köksträdgård där det tidigare var parkering.
@torn tog upp sitt fiske, och även odling och renovering. När man är i början kan det låta jobbigt kanske? Men poängen är att kunna känna ”wow det här hade jag inte gjort om jag varit full eller bakis för jämnan”
Ta det lite i taget men spana precis som du gör efter nytt att fylla livet med! Ha en fin torsdag ✅☕️

@Se klart Ja det visade ju sig vara riktigt smart av oss att ha dessa aktiviteter att greja med de första månaderna. 😀 Jag håller ju fortfarande på med de sakerna du nämner, fast inte riktigt lika intensivt. Nu vet jag ju sedan länge att det går hur bra som helst utan att blanda in alkohol samtidigt, eller efteråt. I början trodde jag typ att det inte gick. Att det skulle vara dötrist.😂

Så det låter bra @Jerri. Tveka inte till att hitta på något kul att sysselsätta dig med. Vandring som du skrev tex.

Kram

Nej du @torn inte jag heller (lika intensivt) då hade jag växt igen… i början planterade jag frön VARJE kväll… ni kan tänka er. 😬
Nu har jag inte ens kommit igång med årets plantor men fröna har jag beställt och samlat in.
Att ha något att ta sig för, som kanske inte är att läsa- jag hade svårt med koncentrationen i början, är poängen!

Har funderat lite kring perspektiv. Just kring aktiviteter och känslan inför dom. Inte riktigt fått grepp om det hela vilket jag tror beror på att hjärnan är lite förkylningsluddig. Har hopp och tillit om att det kommer klarna efter ytterligare en god natts sömn. Så det får bli morgondagens ord. Vill dock checka in ordentligt och nu dags för skönhetssömn =)

Nu så, hjärnan lite bättre.
Förutom tidsbristen är det nog lite som @Torn skriver: jag tror inte att det går att göra saker utan alkohol. Eller jo det är så klart att det går men jag kommer inte riktigt igång och vet inte vem jag är nu när jag inte är varken påverkad eller bakis. Jag har ju haft svårt och har fortfarande lite svårt att vara med vänner och bekanta sedan jag började den här vägen. Märker att jag har svårt att fokusera och tror det beror på att eftersom jag är frisk nu i alla fall så gott som så ska jag med ut ikväll. Jag har ju varit iväg en gång förut och det har gått bra. Är ändå nervös. Det är inga storkonsumenter jag träffar och inga som kommer försöka få mig att dricka heller så det hänger på mig. Om det inte vore för det lilla problemet så ser jag fram mot saken. Förutom att dansa nykter. Det är ju bara att prova. Fake it until I make it. Kanske går för resten ovan också. Att det är lite så jag måste prova och bara göra?

Jag tror du har helt rätt med ”bara att göra”, men i en takt som känns bekväm. Det är bubgyjump inombord att sluta dricka så man måste inte utmana sig till max. Jag dansar nykter på fest- det är roligare- och jag dansar ofta nykter hemma i köket. Känslan av uppsluppenhet ligger nära på ett annat sätt än förr.
Att välja att inte dricka en utekväll, det räcker ju med en replik för det mesta, särskilt om det inte trugas. Ha en bra kväll! ✅