Hej på er kompisar! 🤗 Så länge ni finns kvar här, så går jag såklart in och kollar läget ibland. Men just alkoholrelaterade saker har jag liksom fått nog av att läsa om. För tillfället i alla fall. @Seklart, härligt med din församling! 🤣

Jag hann inte så några paprikafrön i dag. Äppleträden tog musten ur mig, men det blev jäkligt bra. Har bytt bromsar på vår gamla bil i dag också. Har gått i T-shirt hela dagen, men blev svettig ändå. 😅

Kram

@Torn Aha, då förstår jag hur du menar. Ja samma här. Men jag tycker det är helt naturligt, att intresset som fångar en skiftar med takt med ens eget liv. Det är ju helt som privatpersoner vi är härinne. Jag känner inget krav att intressera mig för nya trådar. Jag följer vissa av intresse hur det går för dem från andra delar av forumet, men har varken tid eller driv att skriva till nya. Det får vara så.
Njut av vädret!!!

@Himmelellerhelvette Det är bra att det räcker att vi skriver känner jag. Jag vill inte känna mig tvingad att hylla nykterheten i alla inlägg. Att inte dricka o fördelarna med det är en väldigt liten del i mitt medvetande. Det är ju så jag lever, nykter. Det borde gå att läsa in fördelarna i ett inlägg som inte tar upp något alls kring alkohol-att det är precis det som är effekten av lång nykterhet. Alkoholen är inte central alls...
Eller så kanske det uppfattas att man är på fel forum o skriver? Bör allt vara alkoholrelaterat på ett forum som detta? Även om man skriver i "vidare livet?"

@Sattva Jag tycker absolut inte att det behöver handla om alkohol för precis som du skriver så handlar livet inte om det när man är så långt ifrån det. Jag älskar att höra hur bra livet är för alla som slutat med giftet. Jag tycker det är jätte härligt att läsa hur år efter år passerar för er som går före utan att trilla tillbaka. Det ger mig ännu större hopp om att framtiden inte kommer lura mig till att tro att jag vill testa att dricka igen. Jag har äntligen kommit såpass långt att jag kan se mig nykter livet ut. Det är underbart att förstå att jag inte ger upp något utan får allt! Att alltid vara klar i hjärnan och inte vara påverkad känslomässigt av A, bara förstå och lära mig hantera alla känslor på ett mer balanserat sätt. Att lära mig hur kroppsegna må-bra-hormoner är allt jag behöver. Att inte ge mig extra energi genom att tillföra A, har jag ingen energi är det för att jag behöver vila och då får jag vila.

Kram

@himmelellerhelvete jag påminns när du skriver, om mina egna känslor- att läsa om de som varit nyktra flera ÅR för det kändes så omöjligt långt dit! Ibland tråkigt (du vet, ”ingen galenskap mer”)men oftast bara svårt och så detta att hålla på och räkna DAGAR och förhålla sig jämt till alkoholen- även om man då inte drack!!. Men det gick över. Precis som @sattva skriver så blir livet allt annat än alkohol! Men när jag skriver här så påminner jag mig lite extra. Där är vi säkert olika vi människor. Jag är aldrig rädd för sug eller längtan efter alkohol- hör inte till mitt liv mer. Men att skriva - trots att så lång tid gått? Kanske är det som om jag hade fått en ny njure, eller något annat livsavgörande. Då och då stannar jag upp och riktar tankarna inåt, och tackar mig själv. Uppåt- och tackar tilliten till allt levande. Och så hit, till forumet och alla ni här som bidragit med tankar pepp och omsorg. (Förlåt @torn att jag skrev så långt här - din jobbiga syrra…)
Det var bara det 🙏🏻

@Himmelellerhelvette Jag kommer säkert skriva ett och annat här lång tid framöver.🤗 Jag minns ju liksom syrran(Se klart) hur viktigt det var att läsa om dem som hade en lång nykterhet i bagaget. I början trodde man ju att ett liv helt utan alkohol liksom var omöjligt. 😅 Så visade det sig bli hur underbart som helst!

I dag har jag äntligen fått skottat snö! Det är riktigt kul tycker jag, och bra motion får man på köpet.😁

Ha det bra!

Den senaste tidens kyla har gjort så att isarna bär på några högt belägna sjöar här i krokarna. 😃 Så jag har varit ute och fiskat på isen både i går och idag. Helt ljuvligt att vara ute i solgasset och lura upp några fina Abborrar! I morse reflekterade jag över att det var helt folktomt ute på sjön. Varför passar inte folk på, är dom bakfulla, eller har dom ingen motivation. 🤔 Skit samma, det drabbar inte mig! 😍

I morgon ska det bli ett riktigt busväder med över 30 mm regn/snö. 😅 Då får fixa med något inomhus i stället.

Ha det bra!

God morgon! Jag har sett att det pågår en stundtals het debatt här på forumet om hur vården fungerar när någon med ett alkoholberoende anlitar den. Det fick mig att tänka på att just rädslan för att bli ”avslöjad” som en alkoholist gjorde att jag inte vågade söka vård. Det var nog egentligen den största anledningen till att mitt drickande gick så långt som det gjorde, och även att just det här anonyma forumet blev min räddning. 🤔 Med detta sagt, om man nu inte vågar söka vård så går det ju att bli nykter ändå. Dock krävs det en enorm beslutsamhet och egen vilja. Och eftersom alla är olika, så klarar inte alla av detta. Då finns det bara ett alternativ, sök hjälp/vård! När man väl är nykter så ter sig den oron som man hade innan som helt befängd. Det är ju för sjutton totalt ofarligt om så hela världen får reda på att man är beroende. Vad kan hända liksom , när man väl är nykter så tas inga körkort, jobb eller barn i från en. Ingen skjuter dig för att du har blivit nykter. Totalt ofarligt som sagt.
Att däremot fortsätta dricka, det är fullständigt livsfarligt. Tänk om alla bara kunde släppa på den jäkla skammen som beroendehjärnan lurade på en.
Men det är lätt att vara efterklok, och ser allt med en fri hjärna. 😅

Lite funderingar här på morgonkvisten från en sprudlande pigg och glad gubbe. 😁

Ha det gött!

@Torn Godmorgon sprudlande glad och pigga gubbe 🥰 Skammen över att vara/ha varit en problemdrickare bleknar också med tiden. I början är den monumental. Att sluta dricka innebär per automatik att man har erkänt för sig själv att man är alkis. Hur ska man någonsin kunna berätta det för någon? Ens inom vården? Enorm skam.

Sen går den nyktra tiden och efter några månader råkar man berätta det för någon på jobbet, får en schysst reaktion tillbaka, och berättar för någon mer osv. De värsta fyllesynderna berättar vi aldrig för någon, men vi kan utan problem prata om alkoholens förödande konsekvenser - och att det finns ett alternativ: Leva alkoholfri.

Men i missbruket och den första tiden efteråt känns det omöjligt. Då får man lyssna på dem som gått före, som lovar att ens inställning kommer att förändras över tid, och att man måste ha respekt för den processen. Vi ändrar vårt sätt att tänka hela tiden under den nyktra resan.

Kram 🐘

@Torn God morgon! Jag var precis som du, vågade inte söka hjälp av vården pga skammen. Den skammen hade jag hela tiden inom mig ändå, fast jag inte sökte vård. Trodde att alla skulle se igenom mig och veta. För mig fanns det därför inget alternativ än att försöka med alla medel själv att lyckas bli nykter. För mig var det nog så att när jag lyckades vara nykter i början så släppte skammen så mycket och det blev en sådan lättnad, vilket gjorde att jag orkade bringa ännu mer energi och motivation till att sluta dricka denna gång. Jag kunde inte tro att skammen och ångesten var så kopplad till alkoholdrickandet, det blev så tydligt och en sådan skillnad. Även tankarna blev annorlunda när jag blev nykter jämfört med beroendetankarna jag hade när jag drack.

Ha en riktigt fin dag du sprudlande och glada gubbe😁❤️

@Andrahalvlek God morgon! 🤗 Hoppas du har sovit riktigt gott och länge i dag. 😁
Det har du rätt i, det tog sin tiden att bli av med skammen helt och hållet. Det är lätt att glömma av hur det var där i början. Lita på dem som har gått före är extremt viktigt ja!

Kram

@Torn Håller helt med dig! Och att det inte blir legitimt att fortsätta dricka bara för att man inte "kan" gå till vården. Vi har alla ett ansvar för våra liv. Jag har personligen lite svårt att förstå det där att det är "beroendet" som får en att dricka. Att man inte styr själv. Vår hjärna är ju inte uppdelad i delar på det sättet. Såvida man inte har delar av hjärnan som faktiskt slutat fungera på riktigt, så funkar hjärnans olika delar. Så jag håller helt med dig om att det GÅR att bli nykter bara på vilja, beslutsamhet. Till följd av en insikt att det bara inte går längre.
Tror detta med skammen säkert är det största hindret. Finns skam inom andra sjukdomar också tror jag. Ätstörningar-stor skam att inte kunna hantera mat. Oavsett om du håller på att svälta dig till döds eller väger 100 kg. Och hela spektrumet däremellan.
KOL-du har rökt så jäkla mycket att lungorna blivit sjuka. Cancer- beroende på form, en del cancerformer är direkt kopplade till tex alkohol (dubbel skam). Stroke- riskfaktorer rökning, alkohol, övervikt, stress. Psykisk ohälsa- bland män ffa, så mycket skam! Att man inte klarar alla pusselbitar o höga krav...
Bara att bli gammal finns skam i- behöva hjälp med sina basala behov.
Helt sjukt ju om man tänker på det.

@Sattva Man har väl två hjärnor, stor och lillhjärnan. 😂 Nä, skämt åtsido, det jag menar med ”beroendehjärnan” är att man var liksom tvungen att fatta att sug, tråkighetskänslor, ångest mm bara berodde på en enda sak. Alkoholen. Därför gällde det att ”skita” i de känslorna och bara fokusera på att inte dricka. Och att det krävs lång sammanhängande nykter tid för att få bort de alkoholgenererade känslorna.
När man väl hade fattat detta, så var det inte så svårt att låta bli att dricka. 😃

Kram

@Torn Fattar vad du menar! Lite som Björn Lindeblad/ Natthiko däger "Tro inte på allt du tänker" eller något liknande. Att ha en förståelse för det som händer när suget kommer tror jag är nyckeln. Att ställa sig ovanifrån o liksom förstå istället för att gå in i autopiloten o följa impulserna. Skapa marginaler mellan impuls o handling liksom. Och pannben. Stå ut med obehaget. Ha tillit till att det blir bättre, suget avtar.
Ha ha, här ger vi varandra tips på att hantera sug, när de enda som troligtvis läser det jag skrivit redan är långt bortom denna fas🤣

Hej på er.
Landar lite här efter den stormiga vårddebatten i en annan tråd. Apropå det där med hjärnan- såg Anders Hansens program Hjärnan, avsnittet njutning och beroende. Där förklarade de att hjärnan faktiskt beter sig annorlunda när man slutar dricka. Under en period blir impulskontroll svårare för att något signalämne eller om det var dopamin fattas. Sen när hjärnan återställs så repar sig den naturliga produktionen, men fram tills dess har man alltså nedsatt impulskontroll. Sen är vi olika funtade, så vissa klarar det ändå men för en del är det mer än bara vilja som behövs för att ta sig förbi detta hinder.

Nu har jag blivit sån gammal nykter gumma att jag missar diskussionerna på forumet, är mest här i den lugna viken Det vidare livet…
Jag skulle nog haft jättesvårt att söka hjälp. Men jag tror att vi problemdrickare har svårt att söka hjälp i livet överhuvudtaget. Det ligger nästan i sakens natur. Livet blir övermäktigt eller stressigt eller för kravfyllt- vi är dåligt tränade på att känna efter vad vi orkar och klarar- vi ”lättar” på stressen med vin.
Det ser olika ut! Men gemensamt för allt tillfrisknande är ju att vi inser att vi inte är supermänniskor. Bara helt vanliga, som av olika skäl druckit sig till ett beroende.
Det finns ju så många exempel här på forumet på de som fått enormt bra hjälp när steget väl är taget. Det är egentligen helt marginella saker att ”nån” skulle få reda på- men den insikten kommer ju först senare. 🌱❣️🙏🏻